Vill du vara VD för en dag?

NYHET Publicerad

#GILLAJOBBSKAPARNA Är du ung, bor i Västerbotten och nyfiken på vad det innebär att vara jobbskapare? Då kan du delta i tävlingen ”VD för en dag”. Vinnarna har möjlighet att få testa på att vara VD för en dag hos Josef Alenius på Texor i Lycksele, Anna Larsson på Nygatan 57 i Skellefteå eller Anna Strandgren på Modigt/Gränslöst i Umeå.

VD för en dag

Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Ett sätt att uppmuntra fler att starta eget är att helt enkelt låta de få prova på. Därför genomför nu Svenskt Näringsliv för första gången tävlingen VD för en dag i Västerbotten.

– Det är ett väldigt konkret sätt att uppmärksamma företagare som är inspirerande jobbskapare och som kan vara förebilder för andra. Och ett sätt att uppmuntra fler unga att starta eget, berättar Matilda Henningsson, projektledare på Svenskt Näringsliv.

Olika vägar till VD jobbet

Josef Alenius har varit VD på Texor i Lycksele sedan 1 januari 2014, men vägen dit innebar att han provade flertalet roller i företaget.

– Jag har jobbat på Texor sedan 2004 men med roller som projektledare, kvalitetschef, inköp och platschef innan jag blev VD. Sedan drygt ett år tillbaka är jag även VD på Hultdin System AB i Malå, berättar Josef Alenius.

– Det roligaste med att vara VD är att man får träffa massa olika människor och att varje dag är unik, det är alltid någon ny utmaning när man kommer på kontoret. Det är också roligt när man får ihop laget och lyckas leverera eller prestera mer än vad som kanske såg möjligt ut från början.

Anna Larsson, Nygatan 57 i Skellefteå blev VD genom att hon startade eget företag och håller med Josef om att jobbet innebär många möten med spännande människor.

– Det är så mycket som är roligt med att vara VD. Dels alla möten med människor, men även utmaningen i att få lösa problem. Och att förhoppningsvis få göra gott för Skellefteå.

Vilka är de största utmaningarna i arbetet?

– Personalfrågor och regelverk med tillstånd och skatter, konstaterar Anna Larsson.

– I den region där vi driver företag så är ganska ofta rekrytering av personal med rätt utbildning och erfarenhet en utmaning. Det gör att vi ofta får vara extra kreativa för att lösa våra behov när våra kunder köper mer än normalt. En annan utmaning som VD är att man ibland tvingas till obekväma beslut vilket kanske inte alltid innebär positiva förändringar för exempelvis en medarbetare eller en leverantör som man jobbat tillsammans med, säger Josef Alenius.

Nu har ni möjligheten att få påverka en ung människa som är nyfiken på det här med att vara VD. Vad vill ni förmedla till vinnaren?

– Jag vill visa hur omväxlande dagarna är som VD, säger Anna Larsson.

– Att vara chef, ledare eller VD är ett fantastiskt roligt jobb, men man blir aldrig bättre än de duktiga medarbetare man tar eller lyckas få med sig i sitt lag, säger Josef Alenius.

#gillajobbskaparna

Tävlingen VD för en dag är en del i kampanjen Gilla Jobbskaparna som under april månad vill rikta extra uppmärksamhet mot alla jobbskapare ute i landet. Kampanjen går under #gillajobbskaparna i sociala medier med uppmuntran till att skapa bättre förutsättningar för fler och växande företag.

– I år kraftsamlar vi för att öka förståelsen mellan företagsamma människor och vad de bidrar med till vår gemensamma välfärd. Och tävlingen VD för en dag är ett sätt att sätta ljuset på våra duktiga jobbskapare, säger Matilda Henningsson.

VD för en dag

Här ansöker du om att bli VD för en dag.

Sista dag för att ansöka är den 22 april. Vinnaren meddelas senast 30 april. VD och vinnare kommer överens om dag för genomförandet. Vinnaren godkänner ev publicitet i samband med vinsten. Ingen ersättning utgår för uppdraget.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Samarbete eller kannibalism

REKRYTERING IT-konsulten Tieto i Umeå är ett av alla företag som har svårt hitta medarbetare. "Ledsamt att tänka på att jobben försvinner härifrån," säger Patrik Jonsson, sajtchef på Tieto i Umeå. "Vi skulle kunna ha mellan 30-40 personer fler anställda."
NYHET Publicerad:

Ingen medarbetare att finna till var femte jobb

REKRYTERINGSENKÄTEN 2018 Det blir allt svårare för länets företag att hitta medarbetare. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät. Företagen tvingas tacka nej till order, deras planer på att expandera stoppas och lönsamheten påverkas.
NYHET Publicerad:

Vill du vara VD för en dag?

#GILLAJOBBSKAPARNA Är du ung, bor i Västerbotten och nyfiken på vad det innebär att vara jobbskapare? Då kan du delta i tävlingen ”VD för en dag”. Vinnarna har möjlighet att få testa på att vara VD för en dag hos Josef Alenius på Texor i Lycksele, Anna Larsson på Nygatan 57 i Skellefteå eller Anna Strandgren på Modigt/Gränslöst i Umeå.
NYHET Publicerad:

Våra jobbskapare i rampljuset!

#GILLAJOBBSKAPARNA Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Deras företag skapar jobb och framtidstro långt utanför storstäder och tillväxtregioner. Under april månad vill vi rikta extra uppmärksamhet mot alla jobbskapare ute i landet. ”Nu drar vi igång kampanjen Gilla Jobbskaparna i sociala medier och med aktiviteter runt om i Västerbotten”, säger Karina Folkesson, regionchef Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kretskort betalar läkarbesök

VÄLFÄRDSAVTRYCK Företaget Techsam Electronics med 46 anställda bidrar med 6 100 000 kr till välfärden varje år. Det motsvarar kostnaden för 4 116 läkarbesök i primärvården, 62 grundskoleplatser eller löner till 11 barnmorskor. "Jag har ju haft koll på summorna men inte att det genererar så mycket till välfärden. Det känns bra! Inte ens de som styr landet tänker nog på detta", säger Håkan Johansson, VD Techsam Electronics.
NYHET Publicerad:

Västerbottningen allt företagsammare

FÖRETAGSAMHET Sorsele har flest företagsamma, flest företagsamma kvinnor och starkast nyföretagsamhet i länet. Det visar Svenskt Näringslivs Företagsamhetsrapport. Men företagsamheten ökar i alla kommuner i länet. Ett varningstecken är dock att över 20 procent av alla företagsamma är över 64 år.
NYHET Publicerad:

Samarbete högt på kommunernas agenda

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken – äganderätten hotas

ÄGANDET Privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud. Nu har en kritikstorm blåst upp. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Chips för integration

ENTREPRENÖRSKAP Kan chips öka acceptansen för ett mångkulturellt samhälle? Ja, det kan i alla fall ge ett bidrag, och inspirera till att uppskatta andra kulturer. Så resonerar UF-företaget Kulturchips som är ett av företagen som deltar i Ung Företagsamhet mässa "Entreprenörskap på riktigt 2018" i Umeå.
NYHET Publicerad:

Ett högst barnvänligt företagande

ENTREPRENÖRSKAP Varför ska det som kvinna vara en motsättning i att skaffa barn och driva eget företag samtidigt? Jenny Berg har under de senaste fem åren byggt upp Norrlands enda chokladfabrik samtidigt som hon fött två barn, och aldrig haft en tanke på att det ena skulle hindra det andra.
NYHET Publicerad:

Välfärdssektorn viktigast för kvinnors företagsamhet

FÖRETAGSAMMA KVINNOR Antalet företagsamma kvinnor ökar i Västerbotten och når en ny toppnivå. En bidragande orsak är kvinnors företagande inom vård, skola och omsorg. Det visar en sammanställning som Svenskt Näringsliv gjort. "Politikerna efterlyser fler kvinnor som företagare men menar man allvar med det, så måste man släppa fram entreprenörerna inom traditionell kommunal verksamhet", kommenterar Karina Folkesson, regionchef i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen inget för Advect

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Företaget Advect, utanför Umeå,står inför expansion. På tre år ska omsättningen dubbleras och fler ska anställas. Men att anlita Arbetsförmedlingen är inte ens ett alternativ.
NYHET Publicerad:

Baracker som bygger välfärd

VÄLFÄRDSAVTRYCK Tillsammans med sina 70 anställda så bidrar företaget Maxmoduler i Lycksele med 16 000 000 kronor i skatt varje år. Översatt i välfärd motsvarar det 667 hjärtinfarktsoperationer, 164 grundskoleplatser eller löner till 28 barnmorskor.
NYHET Publicerad:

Drömmen framåt går uppåt

KONKURRENS Drömtrappor i Norsjö går starkt trots yttre motståndare. Företaget brottas med konkurrenter i låglöneländer, uteblivet transportstöd och rekryteringsutmaningar.
NYHET Publicerad:

Döden för kvinnors företag

KRÖNIKA Varför får inte Ann, Lotta och Delia samma chans som Anders, Peter och Mats? Varför ska inte företag i kvinnodominerade branscher få gå bra och bli stabila företag? Regeringens förslag att reglera vinsten i företag i välfärdsbranscherna blir dödsstöten för många kvinnors företag om det blir verklighet.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan har fördubblat elevantal

UTBILDNING Internationella Engelska Skolan, IES, har funnits i Umeå sedan hösten 2015 och redan har de fått motta priser för sin kvalitet. "Vi har barn som står i kö för att få börja hos oss och vi undersöker just nu möjligheten att expandera", säger Robb Cayford, rektor på skolan.
NYHET Publicerad:

Personalvården blomstrar hos Blomstra

PERSONALVÅRD Blomstra har satsat hårt på personalvård och det har gett resultat. Företaget har rekordlåga sjukskrivningstal och hyllas för det av Försäkringskassan. "Effekter av ett målmedvetet personalarbete," berättar ägare Delia Zadius.
NYHET Publicerad:

"Vi tänker långsiktigt kring utbildning"

GÄSTKRÖNIKA Vinster i välfärden är en fråga om att ha möjlighet att bygga och utveckla välmående och trygga skolor med fokus på eleverna, precis som vi gjort i snart två decennier, skriver gästkrönikören Raja Thorén.
NYHET Publicerad:

"En personlig tragedi om avverkningen stoppas"

FÖRETAGSKLIMAT Ideella organisationer ska kunna överklaga avverkningsbeslut i fjällnära skog. Det förslaget ligger på landsbygdsministerns bord. Skogsentreprenören Ida Oderstål menar att ett sådant förslag kväver skogsföretagandet i Norrlands inland.
NYHET Publicerad:

Finskt besök i Nordmaling

FÖRETAGSKLIMAT Nordmalings framgångsrika arbete för ett bra företagsklimat uppmärksammas också utanför Sverige. Nyligen besökte en delegation från Finland Nordmaling för att få inspiration. Vi ringde upp Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande och bad henne berätta om besöket.