Vill du vara VD för en dag?

NYHET Publicerad

#GILLAJOBBSKAPARNA Är du ung, bor i Västerbotten och nyfiken på vad det innebär att vara jobbskapare? Då kan du delta i tävlingen ”VD för en dag”. Vinnarna har möjlighet att få testa på att vara VD för en dag hos Josef Alenius på Texor i Lycksele, Anna Larsson på Nygatan 57 i Skellefteå eller Anna Strandgren på Modigt/Gränslöst i Umeå.

VD för en dag

Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Ett sätt att uppmuntra fler att starta eget är att helt enkelt låta de få prova på. Därför genomför nu Svenskt Näringsliv för första gången tävlingen VD för en dag i Västerbotten.

– Det är ett väldigt konkret sätt att uppmärksamma företagare som är inspirerande jobbskapare och som kan vara förebilder för andra. Och ett sätt att uppmuntra fler unga att starta eget, berättar Matilda Henningsson, projektledare på Svenskt Näringsliv.

Olika vägar till VD jobbet

Josef Alenius har varit VD på Texor i Lycksele sedan 1 januari 2014, men vägen dit innebar att han provade flertalet roller i företaget.

– Jag har jobbat på Texor sedan 2004 men med roller som projektledare, kvalitetschef, inköp och platschef innan jag blev VD. Sedan drygt ett år tillbaka är jag även VD på Hultdin System AB i Malå, berättar Josef Alenius.

– Det roligaste med att vara VD är att man får träffa massa olika människor och att varje dag är unik, det är alltid någon ny utmaning när man kommer på kontoret. Det är också roligt när man får ihop laget och lyckas leverera eller prestera mer än vad som kanske såg möjligt ut från början.

Anna Larsson, Nygatan 57 i Skellefteå blev VD genom att hon startade eget företag och håller med Josef om att jobbet innebär många möten med spännande människor.

– Det är så mycket som är roligt med att vara VD. Dels alla möten med människor, men även utmaningen i att få lösa problem. Och att förhoppningsvis få göra gott för Skellefteå.

Vilka är de största utmaningarna i arbetet?

– Personalfrågor och regelverk med tillstånd och skatter, konstaterar Anna Larsson.

– I den region där vi driver företag så är ganska ofta rekrytering av personal med rätt utbildning och erfarenhet en utmaning. Det gör att vi ofta får vara extra kreativa för att lösa våra behov när våra kunder köper mer än normalt. En annan utmaning som VD är att man ibland tvingas till obekväma beslut vilket kanske inte alltid innebär positiva förändringar för exempelvis en medarbetare eller en leverantör som man jobbat tillsammans med, säger Josef Alenius.

Nu har ni möjligheten att få påverka en ung människa som är nyfiken på det här med att vara VD. Vad vill ni förmedla till vinnaren?

– Jag vill visa hur omväxlande dagarna är som VD, säger Anna Larsson.

– Att vara chef, ledare eller VD är ett fantastiskt roligt jobb, men man blir aldrig bättre än de duktiga medarbetare man tar eller lyckas få med sig i sitt lag, säger Josef Alenius.

#gillajobbskaparna

Tävlingen VD för en dag är en del i kampanjen Gilla Jobbskaparna som under april månad vill rikta extra uppmärksamhet mot alla jobbskapare ute i landet. Kampanjen går under #gillajobbskaparna i sociala medier med uppmuntran till att skapa bättre förutsättningar för fler och växande företag.

– I år kraftsamlar vi för att öka förståelsen mellan företagsamma människor och vad de bidrar med till vår gemensamma välfärd. Och tävlingen VD för en dag är ett sätt att sätta ljuset på våra duktiga jobbskapare, säger Matilda Henningsson.

VD för en dag

Här ansöker du om att bli VD för en dag.

Sista dag för att ansöka är den 22 april. Vinnaren meddelas senast 30 april. VD och vinnare kommer överens om dag för genomförandet. Vinnaren godkänner ev publicitet i samband med vinsten. Ingen ersättning utgår för uppdraget.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Tanken är att kommunen inte ska konkurrera med det privata näringslivet och nu har Umeå kommun synliggjort sin tjänst där vem som helst kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.