100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Timrå kämpar kommunen sedan många år med att bli bäst i Norrland på företagsklimat. Svenskt Näringsliv intervjuar Ewa Lindstrand (S) som varit kommunalråd sedan 2003 och som aviserat att det nu är hennes sista mandatperiod.

Ewa Lindstrand

Ewa Lindstrand

Vi tänker oss att du möter en investerare som letar efter en kommun att göra affärer i. Du har en kort stund på dig i en hiss att få personen nyfiken på Timrå. Vad säger du?
– Jag säger att Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat och att vi just nu ligger tvåa. Jag säger också att vi ska vara bland topp-10 i landet när det gäller service till företag och att vi nu är på plats åtta. Därefter erbjuder jag att sätta upp ett snabbt kundmöte, vilket betyder möte inom en vecka.

Vad ser du som styrkan i kommunens näringsliv?
– Att vi lyckats etablera målet att ha Norrlands bästa företagsklimat. Det har skapat ett klimat av samverkan mellan företagen och mellan företagen och kommunen. Det är också en styrka i det här sammanhanget att vara en relativt liten kommun där vi har stor närhet till varandra.

Vilken enskild händelse har varit mest positiv?
– Där måste jag förstås säga Östrands pågående investering på 7,8 miljarder kronor. Jag är imponerad av hur SCA genomför den och det är fantastiskt att se vilka positiva effekter den får. Jag ser många Timråföretag som gör affärer kring Östrand, exempelvis hyr ut lageryta och boenden.

Vilken utmaning för kommunens näringsliv är tuffast just nu?
– Utmaningen både för näringslivet och kommunens innevånare är framtida järnvägsdragning genom kommunen. Innan vi vet hur den ska gå så kan det förhindra investeringar i järnvägskorridorerna där den kanske ska gå. Trafikverket har tidigare löst in drygt 40 fastigheter i Timrå, så det har försvunnit boende men nyproduktionen av bostäder är alldeles för låg. Vi har försökt attrahera bostadsbyggare men där har det under lång tid gått trögt, men nu börjar det lossna dels genom att Timråbo ska bygga 37 lägenheter, men det finns också andra som satsar.

Vilken enskild händelse har varit mest negativ?
– Ingen skulle jag säga.

Ni har haft turbulens på Näringslivskontoret med hög personalomsättning. Det låter i alla fall inte positivt för näringslivet?
– Det är sant att många har slutat och att det kommit in många nya, men jag kan inte se att det på något sätt drabbat företagen. Och nu har organisationen satt till sig bra. Ett bevis på det är vi under 100 dagar i vår kommer att träffa 100 företag för att ha dialog om vilka behov som finns och hur företagen vill utvecklas. Det har varit omfattande planering för detta. Dessutom sjösätter vi en serie tisdagskvällar där företagare kan träffa näringslivskontorets rådgivare och kommunens olika nyckelhandläggare.

Hur kan du medverka till ett bättre företagsklimat?
– Mitt uppdrag är att vara den tydliga ledaren som står för det övergripande målet om Norrlands bästa företagsklimat. Det är mycket viktigt med ledarskap för att ett signalsystem ska fungera. Jag har också varit runt hela Sverige och berättat om hur vi arbetar med företagsklimat i Timrå.

Ge exempel på åtgärder majoriteten gjort för att förbättra företagsklimatet?
– I Timrå har företagen förtur i beslutskön. Det är ett politiskt beslut som visar att vi prioriterar dem. Vi har också infört servicegarantier. Det viktigaste beslutet tog vi redan 2003 och det är att vi ska skapa Norrlands bästa företagsklimat!

Flera som kritiserar företagsklimatet i Timrå i Svenskt Näringslivs enkät säger att det tyvärr läggs mest fokus på de som syns och hörs i media. Kommentar?
– De företagsbesök som vi gör när vi åker runt med bullpåsar är nästan uteslutande till mindre företag som inte är så omskrivna. Dessutom är alla företag välkomna på företagarfrukost en gång i månaden eller på annat sätt ta kontakt så möter vi upp med en dialog om det som är viktigt för dem.

Vad är det i Timrås näringsliv som får mest media 2018?
– Då sticker jag ut hakan och säger att vi hamnar i topp och får Norrlands bästa företagsklimat. Dessutom blir det mycket media när nya Östrand invigs och förhoppningsvis fortsätter det att gå bra för Timrå IK.

Frågor till oppositionsrådet
Tony Andersson

Tony Andersson

Vi fångar här också upp kommentarer från Timrås oppositionsråd Tony Andersson (M).
Vad är viktigast för att förbättra företagsklimatet i Timrå?
– Vi har under en rad av år nu legat i toppskiktet när det gäller rankingen i de fyra nordligaste länen. Men bara för att vi gjort detta så måste vi fortsätta med att utveckla detta arbete. Då tänker jag på att vi har en del branscher där vi har låg representation eller saknar den helt. Som exempel kan nämnas att vi inte har någon etablering av friskola i vår kommun. Vi skulle behöva få fler företag inom detaljhandel. Vi måste också arbeta med att ta fram nya områden för företagsetablering, då de befintliga idag snart är fyllda.

Vilken valfråga kopplad till näringslivet tycker du är viktigast?
– Det finns en rad utmaningar som står för dörren. Då tänker jag på bland annat på infrastrukturen som måste hänga med, idag vet vi att inom två år kommer SCA att köra full drift på Östrand och vi vet också att våra och Trafikverkets vägar kanske inte alltid håller måttet. Vi måste också som kommun se över vilka verksamheter som vi idag själva utför som kan utföras av annan, detta för att möjliggöra att fler och nya företag kan startas.

Anders Lövgren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Dags att ta temperaturen på företagsklimatet

KOMMUNRANKNING "Företagsklimatet blir gradvis bättre. Vi vill tro att det bland annat är för att Svenskt Näringsliv för upp frågan på den kommunala agendan. Många kommuner sitter på helspänn och inväntar resultatet, säger Annie Widerberg, projektledare.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Brott mot butik var 15:e sekund – Nu ska alla anmälas

BROTT Fyra stölder i minuten. Sex miljarder kronor. För landets handlare har brott blivit vardagsmat – och bara två procent av brotten polisanmäls. Nu uppmanas handlare att anmäla brott under en vecka i april. ”Brottsligheten har ökat och det har blivit ett tuffare klimat”, säger Ica-handlaren Andreas Bylger.
NYHET Publicerad:

"Myndighetsutövningen behöver bli mer rådgivande"

REGELKRÅNGEL ”Om vi vill att fler ska starta verksamheter i Sverige så måste vi göra regelverken mer användarvänliga. Att fortsätta producera blanketter som ska fyllas i kommer inte att ge högre tillväxt”. Det säger Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn.
NYHET Publicerad:

Digitalisering nödvändig för att klara välfärden

FÖRETAGSKLIMAT ”Ta ett aktivt beslut och gör en tidsplan för hur ni i kommunerna ska digitalisera ert arbete. Då frigör ni resurser och klarar välfärden." Det är Per Mossebys, expert på digitaliseringsfrågor, råd till kommunala politiker och tjänstemän som vill förbättra företagsklimatet för offentlig sektor.
NYHET Publicerad:

Munkfors hyllat för sitt samarbete med företag

UTMÄRKELSE Munkfors kommun mottog priset Årets Inspiration under Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Göteborg. "Det här är ett bevis på att vi jobbar på rätt sätt och har en god samverkan med våra företag", säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i kommunen.
NYHET Publicerad:

Att hjälpa företagen ledde till stor succé

FÖRETAGSKLIMAT Det blev stora rubriker när Rättviks kommun slutade ta betalt av företagen för tillsyn som aldrig gjordes. Samtidigt började kommunen skifta fokus, från att enbart bestraffa företag som gör fel till att försöka hjälpa till. ”Företag i dag vill göra rätt”, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

En Motalafrukost utan gränser

INTEGRATION Det bjuds på frukost i Motala en solig tisdag i mars och det är inte vilken tisdagsfrukost som helst – det är Gränslös Frukost. Kompetenssökande företag och nyanlända med spetskompetens samlades för en morgon fylld med kontaktskapande och match-making.
NYHET Publicerad:

Samarbete högt på kommunernas agenda

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.
NYHET Publicerad:

Förenkla regelverket och turismsatsningar

FÖRETAGSKLIMAT För att små företag ska ha en rimlig chans att leverera till det offentliga måste det till förenklingar i upphandlingarna. Det var en av de frågeställningar som företagare i Ronneby framförde när de på ett 9-möte mötte politikerna i dialog om den lokala näringslivsutvecklingen.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet ska finnas i kommunens DNA

FÖRETAGSKLIMAT I Lekebergs kommun finns en kultur där företagsklimat och utveckling är i fokus och det märks i både Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet och i företagsamheten bland kommunens invånare. "Vi i den kommunala organisationen ska vara möjliggörare, men inte nödvändigtvis utförare", säger Anna Andréasson näringslivs- och utvecklingschef i Lekebergs kommun.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

Vi siktar på Rättviksmodellen

FÖRETAGSKLIMAT Tidigare i veckan arrangerade Svenskt Näringsliv en Inspirationsdag för ett bättre företagsklimat, där 150 politiker och tjänstemän deltog. En av dessa var Tony Ring (m) oppositionsråd i Karlskoga. Vi vill veta vad han fick med sig från dagen.
NYHET Publicerad:

"Vi i kommunerna behöver göra vår hemläxa"

FÖRETAGSKLIMAT Tidigare i veckan arrangerade Svenskt Näringsliv en Inspirationsdag för ett bättre företagsklimat, där 150 politiker och tjänstemän deltog. En av dessa var Jessica Drugge, Näringslivssamordnare i Botkyrka. Vi vill veta vad hon fick med sig från dagen.
NYHET Publicerad:

Rapport: Nyföretagsamheten sjunker drastiskt

FÖRETAGSKLIMAT Nyföretagsamheten i Sverige sjunker återigen och är den lägsta på tio år. Det visar Svenskt Näringslivs årliga rapport om företagsamheten. ”En mycket olycklig utveckling. I ekonomiskt goda tider borde vi snarare se fler företagsamma”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer vid Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Reepaluutredningen innebär tvångsnedläggning av min förskola”

FÖRETAGSAMHETEN I elva år har Helena Dyrén drivit sin förskola och fått mycket uppskattning från både föräldrar och kommunen. Men nu går hennes och många andra friförskolor en osäker framtid till mötes. ”Blir Reepaluutredningen verklighet gör jag konkurs”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Rapport: Välfärdsföretagare allt färre

FÖRETAGSAMHETEN Antalet nya företagare i välfärdssektorn sjunker, samtidigt ökar gruppen som lägger ner verksamheten. Främsta förklaringen är vinstdebatten. I skottgluggen hamnar framför allt företagsamma kvinnor, visar ny statistik.  
NYHET Publicerad:

Regeringens skogspolitik stoppar miljösatsning för miljarder

SKOGSINDUSTRIN Planerna på den största investeringen i svensk skogsindustri någonsin, ett nytt bioraffinaderi i Domsjö utanför Örnsköldsvik, ligger risigt till. Orsaken är osäkerheten i regeringens skogspolitik och allt fler avverkningsförbud.
NYHET Publicerad:

Kodcentrum startar Sveriges första lärarkodstuga

KODNING I höst införs programmering och digital kompetens på schemat. För lärarna kan det skapa en oro och osäkerhet eftersom många saknar programmeringskunskaper. Därför startat nu Kodcentrum landets första lärarkodstuga.