100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Timrå kämpar kommunen sedan många år med att bli bäst i Norrland på företagsklimat. Svenskt Näringsliv intervjuar Ewa Lindstrand (S) som varit kommunalråd sedan 2003 och som aviserat att det nu är hennes sista mandatperiod.

Ewa Lindstrand

Ewa Lindstrand

Vi tänker oss att du möter en investerare som letar efter en kommun att göra affärer i. Du har en kort stund på dig i en hiss att få personen nyfiken på Timrå. Vad säger du?
– Jag säger att Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat och att vi just nu ligger tvåa. Jag säger också att vi ska vara bland topp-10 i landet när det gäller service till företag och att vi nu är på plats åtta. Därefter erbjuder jag att sätta upp ett snabbt kundmöte, vilket betyder möte inom en vecka.

Vad ser du som styrkan i kommunens näringsliv?
– Att vi lyckats etablera målet att ha Norrlands bästa företagsklimat. Det har skapat ett klimat av samverkan mellan företagen och mellan företagen och kommunen. Det är också en styrka i det här sammanhanget att vara en relativt liten kommun där vi har stor närhet till varandra.

Vilken enskild händelse har varit mest positiv?
– Där måste jag förstås säga Östrands pågående investering på 7,8 miljarder kronor. Jag är imponerad av hur SCA genomför den och det är fantastiskt att se vilka positiva effekter den får. Jag ser många Timråföretag som gör affärer kring Östrand, exempelvis hyr ut lageryta och boenden.

Vilken utmaning för kommunens näringsliv är tuffast just nu?
– Utmaningen både för näringslivet och kommunens innevånare är framtida järnvägsdragning genom kommunen. Innan vi vet hur den ska gå så kan det förhindra investeringar i järnvägskorridorerna där den kanske ska gå. Trafikverket har tidigare löst in drygt 40 fastigheter i Timrå, så det har försvunnit boende men nyproduktionen av bostäder är alldeles för låg. Vi har försökt attrahera bostadsbyggare men där har det under lång tid gått trögt, men nu börjar det lossna dels genom att Timråbo ska bygga 37 lägenheter, men det finns också andra som satsar.

Vilken enskild händelse har varit mest negativ?
– Ingen skulle jag säga.

Ni har haft turbulens på Näringslivskontoret med hög personalomsättning. Det låter i alla fall inte positivt för näringslivet?
– Det är sant att många har slutat och att det kommit in många nya, men jag kan inte se att det på något sätt drabbat företagen. Och nu har organisationen satt till sig bra. Ett bevis på det är vi under 100 dagar i vår kommer att träffa 100 företag för att ha dialog om vilka behov som finns och hur företagen vill utvecklas. Det har varit omfattande planering för detta. Dessutom sjösätter vi en serie tisdagskvällar där företagare kan träffa näringslivskontorets rådgivare och kommunens olika nyckelhandläggare.

Hur kan du medverka till ett bättre företagsklimat?
– Mitt uppdrag är att vara den tydliga ledaren som står för det övergripande målet om Norrlands bästa företagsklimat. Det är mycket viktigt med ledarskap för att ett signalsystem ska fungera. Jag har också varit runt hela Sverige och berättat om hur vi arbetar med företagsklimat i Timrå.

Ge exempel på åtgärder majoriteten gjort för att förbättra företagsklimatet?
– I Timrå har företagen förtur i beslutskön. Det är ett politiskt beslut som visar att vi prioriterar dem. Vi har också infört servicegarantier. Det viktigaste beslutet tog vi redan 2003 och det är att vi ska skapa Norrlands bästa företagsklimat!

Flera som kritiserar företagsklimatet i Timrå i Svenskt Näringslivs enkät säger att det tyvärr läggs mest fokus på de som syns och hörs i media. Kommentar?
– De företagsbesök som vi gör när vi åker runt med bullpåsar är nästan uteslutande till mindre företag som inte är så omskrivna. Dessutom är alla företag välkomna på företagarfrukost en gång i månaden eller på annat sätt ta kontakt så möter vi upp med en dialog om det som är viktigt för dem.

Vad är det i Timrås näringsliv som får mest media 2018?
– Då sticker jag ut hakan och säger att vi hamnar i topp och får Norrlands bästa företagsklimat. Dessutom blir det mycket media när nya Östrand invigs och förhoppningsvis fortsätter det att gå bra för Timrå IK.

Frågor till oppositionsrådet
Tony Andersson

Tony Andersson

Vi fångar här också upp kommentarer från Timrås oppositionsråd Tony Andersson (M).
Vad är viktigast för att förbättra företagsklimatet i Timrå?
– Vi har under en rad av år nu legat i toppskiktet när det gäller rankingen i de fyra nordligaste länen. Men bara för att vi gjort detta så måste vi fortsätta med att utveckla detta arbete. Då tänker jag på att vi har en del branscher där vi har låg representation eller saknar den helt. Som exempel kan nämnas att vi inte har någon etablering av friskola i vår kommun. Vi skulle behöva få fler företag inom detaljhandel. Vi måste också arbeta med att ta fram nya områden för företagsetablering, då de befintliga idag snart är fyllda.

Vilken valfråga kopplad till näringslivet tycker du är viktigast?
– Det finns en rad utmaningar som står för dörren. Då tänker jag på bland annat på infrastrukturen som måste hänga med, idag vet vi att inom två år kommer SCA att köra full drift på Östrand och vi vet också att våra och Trafikverkets vägar kanske inte alltid håller måttet. Vi måste också som kommun se över vilka verksamheter som vi idag själva utför som kan utföras av annan, detta för att möjliggöra att fler och nya företag kan startas.

Anders Lövgren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"En personlig tragedi om avverkningen stoppas"

FÖRETAGSKLIMAT På landsbygdsministerns bord ligger ett förslag på ny skogsvårdslag. Där föreslås att ideella organisationer ska kunna överklaga avverkningsbeslut i fjällnära skog. Skogsentreprenören Ida Oderstål menar att ett sådant förslag kväver skogsföretagandet i Norrlands inland.
NYHET Publicerad:

”Vi måste våga vara stolta”

FÖRETAGSKLIMAT Bodens företagsklimat blir allt bättre och är nu näst bäst i länet. "Fantastiskt kul, en positiv självbild är jätteviktigt för hur en ort uppfattas av omvärlden och det är upp till oss Bodensare att vara goda ambassadörer", säger Peter Uneby som driver Sportboden i Boden.
NYHET Publicerad:

Finskt besök i Nordmaling

FÖRETAGSKLIMAT Nordmalings framgångsrika arbete för ett bra företagsklimat uppmärksammas också utanför Sverige. Nyligen besökte en delegation från Finland Nordmaling för att få inspiration. Vi ringde upp Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande och bad henne berätta om besöket.
NYHET Publicerad:

Målinriktat arbete ska förbättra Varbergs företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Nu är det dags igen för Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat som kommer ligga ut från januari till mars i år. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Varbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Ale, Alingsås och Svenskt Näringsliv går samman för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under 2018 startar Svenskt Näringsliv ett utvecklingsprojekt för att förbättra företagsklimatet i några av landets kommuner. Målsättningen är att förbättra det lokala företagsklimatet genom bättre service, nöjdare företagare och därmed en högre placering i Svenskt Näringslivs ranking. Ale och Alingsås har valts ut från Västsverige och ska under projektet utbyta erfarenheter med andra kommuner från olika delar av Sverige.
NYHET Publicerad:

100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat . Vi har ställt några frågor till Ewa Lindstrand (S) kommunalråd och till Tony Andersson (M) oppositionsråd om hur de ser på företagsklimatet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Vallentuna växlar upp

HALLÅ DÄR Chanette Andersson, utvecklings- och näringslivschef och Magnus Isberg, näringslivsutvecklare i Vallentuna kommun. Ni verkar taggade inför det nya året och arbetet med att förbättra det lokala företagsklimatet. Om vi blickar i backspegeln, hur såg 2017 ut, Chanette?
NYHET Publicerad:

EU ger svenska städföretag rätt mot Samhall

KONKURRENS Svenska staten bryter mot EU:s statsstödsregler när de ger Samhall merkostnadsersättning. Det slår EU-kommissionen fast. Beslutet gläder Almega Städföretagen.
NYHET Publicerad:

”Få undersökningar med sånt genomslag”

FÖRETAGSKLIMAT Hur är företagsklimatet i Lycksele? Umeå? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får över 3000 företagare i Västerbotten svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa företagens synpunkter och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företagen och kommunen. I år innehåller enkäten några nyheter.
NYHET Publicerad:

”Det är roligt när skolorna vill”

SAMVERKAN Skolorna har börjat närma sig näringslivet för att samverka med företagen. Det är en märkbar förändring jämfört med bara för några år sedan. "Det är en stor skillnad, för bara 5–6 år sedan blev jag nästan aldrig kontaktad av någon skola för studiebesök. Nu har vi ett par besök i veckan vissa perioder", säger Anna Lindqvist, vd för Jeppssons i Karlshamn.
NYHET Publicerad:

70 000 företagare får enkät om företagsklimat

HALLÅ... Annie Widerberg, projektledare på Svenskt Näringsliv, ni genomför varje år en stor undersökning om det lokala företagsklimatet. Den andra januari 2018 skickas nästa enkät ut. Vilka frågor ställer ni den här gången?
NYHET Publicerad:

Kommunens fiskförbud upp i rätten

REGELKRÅNGEL Det har gått tre år sedan Jerk Åkerblad kunde erbjuda sina gäster färsk insjöfisk. Anledningen är att kommunen inte anser att fisken är säker att äta. "Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige", säger han.
NYHET Publicerad:

Få kommuner sätter upp mål

FÖRETAGSKLIMAT Av 290 kommuner har 120 satt upp ett mål för sitt företagsklimat och synliggör det på sin webbplats. Det visar en kartläggning från Svenskt Näringsliv. ”Att sätta konkreta mål som sedan följs upp kontinuerligt är viktigt för att åstadkomma förändring”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Vaxholm vill vända den negativa trenden

HALLÅ DÄR Mikaela Lodén, Näringslivschef i Vaxholms Kommun. Sedan 2013 har Vaxholm haft en negativ trend i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Vaxholm har idag plats 164 av Sveriges 290 kommuner och i år tappade de 8 placeringar. Vad tror du att placeringen beror på?
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentralen: ”Landstinget försöker svälta ut oss”

OSUND KONKURRENS Norrbottens egna vårdcentraler har miljonkompenserats när de gått back, och de privata alternativen har tidigare fått samma ersättning. Nu sätter en ny dom stopp för kompensationen till de privata alternativen. ”Det ska vara sund konkurrens och lika villkor oavsett om vården sker i privat eller offentlig regi”, säger den privata vårdgivaren Ola Berg i Luleå.
NYHET Publicerad:

"Måste bli lättare för oss företagare att anställa"

HALLÅ DÄR German Hofmeister, vd för IT Smart i Västerås, snart är julen här! Hur har ditt företagarår varit så här långt? Och vad står på din önskelista inför 2018?
NYHET Publicerad:

Spånga stängde i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Under torsdagen stängdes alla butiker och restauranger i Spånga centrum i protest mot den ökande otryggheten och kriminaliteten i området. ”Det är för att manifestera hur centrum kan se ut om vi inte får ett stopp på kriminaliteten här”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.
NYHET Publicerad:

Härryda vill inte se sig bli omsprungen 2018

FÖRETAGSKLIMAT Härryda kommun blev ny länsetta i Västra Götaland i årets undersökning av Lokalt Företagsklimat, och höjde sig dessutom till plats fyra i Sverige. ”Det är fantastiskt roligt, men det är viktigt att inte falla i behållafällan. Det gäller att arbeta framåt, och fokusera på de områden där vi kan bli bättre,” säger Fredrik Olsson, näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Företaget som blir självförsörjande på ledare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ICA Maxi Birsta går sin egen väg för att rekrytera ledare. Man har helt enkelt startat en egen akademi där tio anställda om året utbildas.
NYHET Publicerad:

Spånga centrum stänger i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Spånga centrum följer handlarna i Husby. På torsdag stänger de butikerna för att protestera mot den ökande kriminaliteten. ”Det här måste få ett stopp”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.