100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Timrå kämpar kommunen sedan många år med att bli bäst i Norrland på företagsklimat. Svenskt Näringsliv intervjuar Ewa Lindstrand (S) som varit kommunalråd sedan 2003 och som aviserat att det nu är hennes sista mandatperiod.

Ewa Lindstrand

Ewa Lindstrand

Vi tänker oss att du möter en investerare som letar efter en kommun att göra affärer i. Du har en kort stund på dig i en hiss att få personen nyfiken på Timrå. Vad säger du?
– Jag säger att Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat och att vi just nu ligger tvåa. Jag säger också att vi ska vara bland topp-10 i landet när det gäller service till företag och att vi nu är på plats åtta. Därefter erbjuder jag att sätta upp ett snabbt kundmöte, vilket betyder möte inom en vecka.

Vad ser du som styrkan i kommunens näringsliv?
– Att vi lyckats etablera målet att ha Norrlands bästa företagsklimat. Det har skapat ett klimat av samverkan mellan företagen och mellan företagen och kommunen. Det är också en styrka i det här sammanhanget att vara en relativt liten kommun där vi har stor närhet till varandra.

Vilken enskild händelse har varit mest positiv?
– Där måste jag förstås säga Östrands pågående investering på 7,8 miljarder kronor. Jag är imponerad av hur SCA genomför den och det är fantastiskt att se vilka positiva effekter den får. Jag ser många Timråföretag som gör affärer kring Östrand, exempelvis hyr ut lageryta och boenden.

Vilken utmaning för kommunens näringsliv är tuffast just nu?
– Utmaningen både för näringslivet och kommunens innevånare är framtida järnvägsdragning genom kommunen. Innan vi vet hur den ska gå så kan det förhindra investeringar i järnvägskorridorerna där den kanske ska gå. Trafikverket har tidigare löst in drygt 40 fastigheter i Timrå, så det har försvunnit boende men nyproduktionen av bostäder är alldeles för låg. Vi har försökt attrahera bostadsbyggare men där har det under lång tid gått trögt, men nu börjar det lossna dels genom att Timråbo ska bygga 37 lägenheter, men det finns också andra som satsar.

Vilken enskild händelse har varit mest negativ?
– Ingen skulle jag säga.

Ni har haft turbulens på Näringslivskontoret med hög personalomsättning. Det låter i alla fall inte positivt för näringslivet?
– Det är sant att många har slutat och att det kommit in många nya, men jag kan inte se att det på något sätt drabbat företagen. Och nu har organisationen satt till sig bra. Ett bevis på det är vi under 100 dagar i vår kommer att träffa 100 företag för att ha dialog om vilka behov som finns och hur företagen vill utvecklas. Det har varit omfattande planering för detta. Dessutom sjösätter vi en serie tisdagskvällar där företagare kan träffa näringslivskontorets rådgivare och kommunens olika nyckelhandläggare.

Hur kan du medverka till ett bättre företagsklimat?
– Mitt uppdrag är att vara den tydliga ledaren som står för det övergripande målet om Norrlands bästa företagsklimat. Det är mycket viktigt med ledarskap för att ett signalsystem ska fungera. Jag har också varit runt hela Sverige och berättat om hur vi arbetar med företagsklimat i Timrå.

Ge exempel på åtgärder majoriteten gjort för att förbättra företagsklimatet?
– I Timrå har företagen förtur i beslutskön. Det är ett politiskt beslut som visar att vi prioriterar dem. Vi har också infört servicegarantier. Det viktigaste beslutet tog vi redan 2003 och det är att vi ska skapa Norrlands bästa företagsklimat!

Flera som kritiserar företagsklimatet i Timrå i Svenskt Näringslivs enkät säger att det tyvärr läggs mest fokus på de som syns och hörs i media. Kommentar?
– De företagsbesök som vi gör när vi åker runt med bullpåsar är nästan uteslutande till mindre företag som inte är så omskrivna. Dessutom är alla företag välkomna på företagarfrukost en gång i månaden eller på annat sätt ta kontakt så möter vi upp med en dialog om det som är viktigt för dem.

Vad är det i Timrås näringsliv som får mest media 2018?
– Då sticker jag ut hakan och säger att vi hamnar i topp och får Norrlands bästa företagsklimat. Dessutom blir det mycket media när nya Östrand invigs och förhoppningsvis fortsätter det att gå bra för Timrå IK.

Frågor till oppositionsrådet
Tony Andersson

Tony Andersson

Vi fångar här också upp kommentarer från Timrås oppositionsråd Tony Andersson (M).
Vad är viktigast för att förbättra företagsklimatet i Timrå?
– Vi har under en rad av år nu legat i toppskiktet när det gäller rankingen i de fyra nordligaste länen. Men bara för att vi gjort detta så måste vi fortsätta med att utveckla detta arbete. Då tänker jag på att vi har en del branscher där vi har låg representation eller saknar den helt. Som exempel kan nämnas att vi inte har någon etablering av friskola i vår kommun. Vi skulle behöva få fler företag inom detaljhandel. Vi måste också arbeta med att ta fram nya områden för företagsetablering, då de befintliga idag snart är fyllda.

Vilken valfråga kopplad till näringslivet tycker du är viktigast?
– Det finns en rad utmaningar som står för dörren. Då tänker jag på bland annat på infrastrukturen som måste hänga med, idag vet vi att inom två år kommer SCA att köra full drift på Östrand och vi vet också att våra och Trafikverkets vägar kanske inte alltid håller måttet. Vi måste också som kommun se över vilka verksamheter som vi idag själva utför som kan utföras av annan, detta för att möjliggöra att fler och nya företag kan startas.

Anders Lövgren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

ENKÄT Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Dags att ta temperaturen på företagsklimatet

KOMMUNRANKNING "Företagsklimatet blir gradvis bättre. Vi vill tro att det bland annat är för att Svenskt Näringsliv för upp frågan på den kommunala agendan. Många kommuner sitter på helspänn och inväntar resultatet, säger Annie Widerberg, projektledare.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Brott mot butik var 15:e sekund – Nu ska alla anmälas

BROTT Fyra stölder i minuten. Sex miljarder kronor. För landets handlare har brott blivit vardagsmat – och bara två procent av brotten polisanmäls. Nu uppmanas handlare att anmäla brott under en vecka i april. ”Brottsligheten har ökat och det har blivit ett tuffare klimat”, säger Ica-handlaren Andreas Bylger.
NYHET Publicerad:

"Myndighetsutövningen behöver bli mer rådgivande"

REGELKRÅNGEL ”Om vi vill att fler ska starta verksamheter i Sverige så måste vi göra regelverken mer användarvänliga. Att fortsätta producera blanketter som ska fyllas i kommer inte att ge högre tillväxt”. Det säger Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn.
NYHET Publicerad:

Digitalisering nödvändig för att klara välfärden

FÖRETAGSKLIMAT ”Ta ett aktivt beslut och gör en tidsplan för hur ni i kommunerna ska digitalisera ert arbete. Då frigör ni resurser och klarar välfärden." Det är Per Mossebys, expert på digitaliseringsfrågor, råd till kommunala politiker och tjänstemän som vill förbättra företagsklimatet för offentlig sektor.
NYHET Publicerad:

Munkfors hyllat för sitt samarbete med företag

UTMÄRKELSE Munkfors kommun mottog priset Årets Inspiration under Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Göteborg. "Det här är ett bevis på att vi jobbar på rätt sätt och har en god samverkan med våra företag", säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i kommunen.
NYHET Publicerad:

Att hjälpa företagen ledde till stor succé

FÖRETAGSKLIMAT Det blev stora rubriker när Rättviks kommun slutade ta betalt av företagen för tillsyn som aldrig gjordes. Samtidigt började kommunen skifta fokus, från att enbart bestraffa företag som gör fel till att försöka hjälpa till. ”Företag i dag vill göra rätt”, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

En Motalafrukost utan gränser

INTEGRATION Det bjuds på frukost i Motala en solig tisdag i mars och det är inte vilken tisdagsfrukost som helst – det är Gränslös Frukost. Kompetenssökande företag och nyanlända med spetskompetens samlades för en morgon fylld med kontaktskapande och match-making.
NYHET Publicerad:

Samarbete högt på kommunernas agenda

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.
NYHET Publicerad:

Förenkla regelverket och turismsatsningar

FÖRETAGSKLIMAT För att små företag ska ha en rimlig chans att leverera till det offentliga måste det till förenklingar i upphandlingarna. Det var en av de frågeställningar som företagare i Ronneby framförde när de på ett 9-möte mötte politikerna i dialog om den lokala näringslivsutvecklingen.