100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Timrå kämpar kommunen sedan många år med att bli bäst i Norrland på företagsklimat. Svenskt Näringsliv intervjuar Ewa Lindstrand (S) som varit kommunalråd sedan 2003 och som aviserat att det nu är hennes sista mandatperiod.

Ewa Lindstrand

Ewa Lindstrand

Vi tänker oss att du möter en investerare som letar efter en kommun att göra affärer i. Du har en kort stund på dig i en hiss att få personen nyfiken på Timrå. Vad säger du?
– Jag säger att Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat och att vi just nu ligger tvåa. Jag säger också att vi ska vara bland topp-10 i landet när det gäller service till företag och att vi nu är på plats åtta. Därefter erbjuder jag att sätta upp ett snabbt kundmöte, vilket betyder möte inom en vecka.

Vad ser du som styrkan i kommunens näringsliv?
– Att vi lyckats etablera målet att ha Norrlands bästa företagsklimat. Det har skapat ett klimat av samverkan mellan företagen och mellan företagen och kommunen. Det är också en styrka i det här sammanhanget att vara en relativt liten kommun där vi har stor närhet till varandra.

Vilken enskild händelse har varit mest positiv?
– Där måste jag förstås säga Östrands pågående investering på 7,8 miljarder kronor. Jag är imponerad av hur SCA genomför den och det är fantastiskt att se vilka positiva effekter den får. Jag ser många Timråföretag som gör affärer kring Östrand, exempelvis hyr ut lageryta och boenden.

Vilken utmaning för kommunens näringsliv är tuffast just nu?
– Utmaningen både för näringslivet och kommunens innevånare är framtida järnvägsdragning genom kommunen. Innan vi vet hur den ska gå så kan det förhindra investeringar i järnvägskorridorerna där den kanske ska gå. Trafikverket har tidigare löst in drygt 40 fastigheter i Timrå, så det har försvunnit boende men nyproduktionen av bostäder är alldeles för låg. Vi har försökt attrahera bostadsbyggare men där har det under lång tid gått trögt, men nu börjar det lossna dels genom att Timråbo ska bygga 37 lägenheter, men det finns också andra som satsar.

Vilken enskild händelse har varit mest negativ?
– Ingen skulle jag säga.

Ni har haft turbulens på Näringslivskontoret med hög personalomsättning. Det låter i alla fall inte positivt för näringslivet?
– Det är sant att många har slutat och att det kommit in många nya, men jag kan inte se att det på något sätt drabbat företagen. Och nu har organisationen satt till sig bra. Ett bevis på det är vi under 100 dagar i vår kommer att träffa 100 företag för att ha dialog om vilka behov som finns och hur företagen vill utvecklas. Det har varit omfattande planering för detta. Dessutom sjösätter vi en serie tisdagskvällar där företagare kan träffa näringslivskontorets rådgivare och kommunens olika nyckelhandläggare.

Hur kan du medverka till ett bättre företagsklimat?
– Mitt uppdrag är att vara den tydliga ledaren som står för det övergripande målet om Norrlands bästa företagsklimat. Det är mycket viktigt med ledarskap för att ett signalsystem ska fungera. Jag har också varit runt hela Sverige och berättat om hur vi arbetar med företagsklimat i Timrå.

Ge exempel på åtgärder majoriteten gjort för att förbättra företagsklimatet?
– I Timrå har företagen förtur i beslutskön. Det är ett politiskt beslut som visar att vi prioriterar dem. Vi har också infört servicegarantier. Det viktigaste beslutet tog vi redan 2003 och det är att vi ska skapa Norrlands bästa företagsklimat!

Flera som kritiserar företagsklimatet i Timrå i Svenskt Näringslivs enkät säger att det tyvärr läggs mest fokus på de som syns och hörs i media. Kommentar?
– De företagsbesök som vi gör när vi åker runt med bullpåsar är nästan uteslutande till mindre företag som inte är så omskrivna. Dessutom är alla företag välkomna på företagarfrukost en gång i månaden eller på annat sätt ta kontakt så möter vi upp med en dialog om det som är viktigt för dem.

Vad är det i Timrås näringsliv som får mest media 2018?
– Då sticker jag ut hakan och säger att vi hamnar i topp och får Norrlands bästa företagsklimat. Dessutom blir det mycket media när nya Östrand invigs och förhoppningsvis fortsätter det att gå bra för Timrå IK.

Frågor till oppositionsrådet
Tony Andersson, Timrå kommun

Tony Andersson

Vi fångar här också upp kommentarer från Timrås oppositionsråd Tony Andersson (M).
Vad är viktigast för att förbättra företagsklimatet i Timrå?
– Vi har under en rad av år nu legat i toppskiktet när det gäller rankingen i de fyra nordligaste länen. Men bara för att vi gjort detta så måste vi fortsätta med att utveckla detta arbete. Då tänker jag på att vi har en del branscher där vi har låg representation eller saknar den helt. Som exempel kan nämnas att vi inte har någon etablering av friskola i vår kommun. Vi skulle behöva få fler företag inom detaljhandel. Vi måste också arbeta med att ta fram nya områden för företagsetablering, då de befintliga idag snart är fyllda.

Vilken valfråga kopplad till näringslivet tycker du är viktigast?
– Det finns en rad utmaningar som står för dörren. Då tänker jag på bland annat på infrastrukturen som måste hänga med, idag vet vi att inom två år kommer SCA att köra full drift på Östrand och vi vet också att våra och Trafikverkets vägar kanske inte alltid håller måttet. Vi måste också som kommun se över vilka verksamheter som vi idag själva utför som kan utföras av annan, detta för att möjliggöra att fler och nya företag kan startas.

Anders Lövgren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

INFÖR RANKINGEN Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.