Företagarnas budskap till den kommande regeringen

NYHET Publicerad

VALET 2018 Det parlamentariska läget ser ut att bli en rysare. Oavsett utgång, så finns det mycket att göra för nästa regering. Ett av företagens budskap är vikten av långsiktighet och förutsägbarhet. "Jag hoppas att det blir verkstad, att man snabbt genomför verkliga förbättringar för företagandet", säger hotellägaren Mats Löfroth

Mats Löfroth

Mats Löfroth, ägare och vd på Hotell Höga Kusten:

– Politiker måste inse och förstå var skattepengarna kommer ifrån. Inser man det, så är det listigt att förbättra förutsättningarna för företagande, så att företag kan växa och därmed skapa ännu mera skattepengar till de välfärdstjänster som är så viktiga för oss alla, även vi företagare.

En enkel formel för framgång för den framtida regeringen, anser Mats Löfroth.

– Jag hoppas verkligen att det blir ”verkstad”, att man snabbt genomför verkliga förbättringar för företagandet. Då kommer Sverige kunna fortsätta utveckla sina välfärdstjänster på ett bra sätt.

Markus Sundström, Sundfrakt

Markus Sundström, vd på Sundfrakt i Sundsvall:

– Transportbranschen står för ungefär en tredjedel av utsläppen av klimatgaser i Sverige. Samtidigt dras branschen med stora investeringar, små marginaler och korta avtal. Det är därför av yttersta vikt att branschen får långsiktiga spelregler i omställningen mot mer klimatsmarta transportlösningar. En politik med snabba förändringar av regelverket skapar en osäkerhet som medför att investeringar mot framtida lösningar inte kan genomföras.

Inom transportbranschen råder stor brist på chaufförer och maskinförare. Det är därför av yttersta vikt att man finner lösningar för att skapa möjligheter för att få in nya chaufförer och maskinförare.

Markus Sundström anser att staten måste gå före och ställa krav på att tjänsterna utförs med en viss andel lärlingar, som får möjlighet att komma in i branschen.

– Det är omöjligt för en ny maskinförare att hålla samma effektivitet som en erfaren, men om denna aldrig får chansen kommer den heller aldrig att bli erfaren. Vidare måste politikerna skapa tillräckligt antal platser på de yrkesutbildningar som leder till arbete inom transportbranschen, i princip alla som klarar utbildningen är garanterade jobb.

– Konkurrens från utlandet slår hårt mot den svenska transportbranschen. Det är därför viktigt att man ständigt följer upp att samtliga som utför transporter inom Sverige utför detta i enlighet med de lagkrav som finns i Sverige.

Ulrica Åhman, Skanska

Ulrica Åhman, ordförande i Byggföreningen i Västernorrland och marknadschef Skanska:

– För oss är bostadsfrågan i fokus. Vi behöver bygga bort bostadsbristen på ett hållbart sätt. Därför hoppas vi att politikerna efter valet på nytt kan sätta sig och lyckas komma överens om bostadspolitiken, så att vi får långsiktiga spelregler att förhålla oss till.

Emelie Söderström, Hemtjänst Ditt liv

Emelie Söderström, ägare och vd på Hemtjänst Ditt Liv:

Hennes förväntningar på kommande regering är att ta reda på verkligheten. Ta vara på de som arbetar och sliter för att de älskar sitt jobb och vill arbeta.

– Ta vara på företagen som finns som vill åstadkomma förbättringar både för personal och för det företagen arbetar med. Många startar företag för att vilja göra mer, utvecklas och komma framåt, hitta nya lösningar. Stoppa inte det utan följ resan, granska och säkra kvalitet. Hjälp oss bli bättre arbetsgivare istället för att försvåra med höga avgifter på både det ena och det andra. Hjälp oss arbetsgivare att ge nya arbetstagare möjligheter.

Stort AB: Claes Nilsson, Lennart Österlund och Lars Wikholm

Stort AB med affärsutvecklingschef Claes Nilsson, ägare Lennart Österlund och vd Lars Wikholm:

Trion anser att kommande regering måste värna att skattepengar används på ett bättre och mer effektivt sätt, det går inte att komma med pålaga på pålaga i all oändlighet.

– Dieselskatten slår väldigt hårt i vår bransch. Vi tampas redan med små marginaler och faktum är att tunnelbanan inte går på våra breddgrader. Vi kan göra det vi gör, tack vare att vi är där vi är. Ge oss förutsättningar att fortsätta göra det. Det borde vara en självklarhet att ställa samma krav på alla åkare som kör på Sveriges vägar, inte minst ur ett säkerhetsperspektiv.

Tord Sandin
Foto: Håkan Nordström

Tord Sandin, Sandin Cargo i Örnsköldsvik:

Som företagare upplever han många gånger att konkurrens inte sker på lika villkor. Ta exemplet med kilometerskatten.

– Här i norr, där avstånden är vad de är, så blir den inte bra om den landar i att vi straffas på grund av våra avstånd. Rätt utformad så kan den fylla sin funktion men tänk efter, före. Sen kan regelbördan bli betungande för oss mindre företagare att hinna med. Från årsskiftet ska vi till exempel addera ytterligare ett moment. På individnivå ska det rapporteras in och redovisa utbetalningar och skatteavdrag varje månad.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Val av gymnasieprogram för framtida jobb och studier

GYMNASIEVALET Ungefär 3 000 niondeklassare i Västernorrland och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Ingenjörer från Pakistan ger Timråföretaget växtkraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på rätt kompetens är stor – inte minst inom teknikområdet. Midnet i Timrå anställde två ingenjörer med rötter i Pakistan. ”Utan dem hade vi aldrig kunnat växa”, säger vd och delägaren Jonathan Malmberg.
NYHET Publicerad:

Timrås nya kommunalråd greppar stafettpinnen

FÖRETAGSKLIMAT Efter 17 år som kommunalråd i Timrå så lämnar Ewa Lindstrand över stafettpinnen till sin efterträdare Stefan Dalin. Han får nu i uppgift att leda Timrå på vägen mot att bli bäst i Norrland vad gäller företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Digitaliserar primärvården tillsammans

DIGITALISERING I februari lanserar Premicare, som driver fem hälsocentraler i länet, appar och annan teknik för distansoberoende undersökningar. Arbetet har väckt stort intresse hos Region Västernorrland (tidigare landstinget), som driver 21 av länets 33 hälsocentraler. När regionen sökte EU-medel för digitalisering av primärvården vände man sig därför till Premicare och Mittuniversitetet.
NYHET Publicerad:

Kan broar av dialog göra skillnad?

KRÖNIKA Året lider mot sitt slut och när jag tittar i backspegeln på 2018 är det framför allt samtal och möten med företagare, politiker och tjänstemän som gjort avtryck. Sneglar lite på min bygghjälm på kontoret och tänker att jag är en brobyggare som har förmånen att sätta rum och arena för dessa möten, som på kort och lång sikt kommer göra skillnad. Det skriver Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

UF-företagande – en växande trend

UNG FÖRETAGSAMHET Hela 858 gymnasieelever i Västernorrland driver UF-företag i år. "UF-företagande är en växande trend bland unga", säger Erik Eriksson, regionchef, Ung Företagsamhet Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Ånges näringsliv tar i hand och siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet. "Inom tre år ska vi klättra 100 placeringar med hjälp av bättre samverkan", säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.
NYHET Publicerad:

Lättar dimman?

NÄRINGSPOLITIK Dimman ligger tät. Vilken regering som ska styra landet är för dagen oviss. Vi träffar några av våra folkvalda riksdagsledamöter och lyfter viktiga frågor som oroar oss. Det skriver sju företagare från länet i en insändare.
NYHET Publicerad:

Framtidens yrken i fokus på SYV-dag

SKOLA/NÄRINGSLIV Lockrop från heta branscher, företagsbesök och inspiration om prao. Men också en workshop om hur skola och näringsliv kan samarbeta smartare. I slutet av november samlades drygt 50 studie- och yrkesvägledare från Västernorrland på SYV-dagen i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Uppdrag: Eliminera glappet mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Igår hölls en temedag för ett 50-tal av Västernorrlands studie- och yrkesvägledare (SYV). Läs om skolnätverksansvariga Karin Schöns reflektioner inför dagen, som handlade om hur samarbetet mellan skola och näringsliv kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

”Krav som inte följs upp snedvrider konkurrensen”

UPPHANDLING Orimliga ska-krav och vikten av uppföljning var två av ämnena på Upphandlingsdagen i Västernorrland. "Det ställs krav som sedan inte följs upp vilket snedvrider konkurrensen", säger deltagaren Jan-Erik Sjölén som driver Sjöléns Fastighetsskötsel i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga

I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år.  Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Alla ska ges möjlighet att lyckas i skolan

FÖRETAGARE I DEBATT Internationella Engelska Skolans övertygelse är att alla barn oavsett bakgrund kan lyckas om de får möjlighet till utbildning av god kvalitet. Vi har 36 skolor i områden med stora skillnader i demografi, och vi brinner för att hjälpa alla elever att nå sin fulla potential, skriver Annette Brodin-Rampe vd för IES och Pascal Brisson rektor för IES Sundsvall i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Jag är inte den som reser röda flaggor och söker konflikt"

RUNDRESA När vd Jan-Olof Jacke besökte Västernorrland fick han med sig önskemål från medlemsföretag som vill påverka arbetsgivarorganisationens agenda. Dessutom pratade han vinster under besöket hos Permobil i Timrå. 
NYHET Publicerad:

Sundsvallsföretagare ger politiker underkänt

NÄRING OCH POLITIK Företagaren Annica Axelsson har tröttnat på politikernas långsamma hantering av regeringsbildning under hösten. "Det är omöjligt att sköta mitt företag på samma förvirrade och ansvarslösa sätt som Sverige AB sköts", säger hon i ett möte med riksdagsmannen Ingemar Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Byråkrati kan bli enklare och roligare

FÖRETAGSKLIMAT "Smidigare myndighetsutövning påverkar företagsklimatet positivt. Därför borde alla kommuner införa Rättviksmodellen", menar Martin Clarstedt och Markus Svensson, som grundat konceptet Tillväxt och tillsyn.
NYHET Publicerad:

”Vi skulle tagit steget att digitalisera tidigare”

DIGITALISERING Omedelbara förändringar som resultat för Örnalp Unozon AB efter satsning på digitalisering. Nu ska det bli slut på digital vilsenhet i Örnsköldsvik och Västernorrland. Örnalp Unozon AB är ett av 38 företag som hittills gått igenom digitaliseringsprojektet Digilots. "Jag är jätteglad att vi var med i projektet, möjligen kan man ångra att vi inte insåg nyttan tidigare", säger Leif Lundgren.
NYHET Publicerad:

Martins snabbväxare etta i Västernorrland

ENTREPRENÖRSKAP Västernorrlands starkaste tillväxtföretag är Tunbyns Grävkonsult. Timråföretaget sopar banan med alla andra med en tillväxt på över 4 000 procent över tre år, enligt Dagens Industris gaselltävling. "Jag älskar att göra affärer och bygga företag och har mer på gång", säger ägaren Martin Haag.
NYHET Publicerad:

”Ta chansen att påverka politikerna”

ARBETSGIVARDAG Det oklara politiska läget ökar chansen för näringslivet att påverka den politiska agendan. Det sa Magnus Wallerå, tidigare statssekreterare hos Annie Lööf, när han talade på Arbetsgivardagen i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Ett “trams” som berör oss alla

KRÖNIKA Årets ranking av företagsklimatet väcker känslor. Inte minst från ledarskribenter i länets tidningar. Som företrädare för Svenskt Näringsliv i Västernorrland har jag nära och daglig kontakt med företagare i länet. Att få lyssna på deras mot- och medgångar,  ta del av hur de kämpar med att göra rätt, följa regelverk, kunna anställa och utveckla sina verksamheter. Att imponeras av hur mycket skatt de tillför vår välfärd - skola vård och omsorg.  Att sedan läsa ledare som sammanfattar deras åsikter som “trams” får mig att se rött, skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.