Företagarnas budskap till den kommande regeringen

NYHET Publicerad

VALET 2018 Det parlamentariska läget ser ut att bli en rysare. Oavsett utgång, så finns det mycket att göra för nästa regering. Ett av företagens budskap är vikten av långsiktighet och förutsägbarhet. "Jag hoppas att det blir verkstad, att man snabbt genomför verkliga förbättringar för företagandet", säger hotellägaren Mats Löfroth

Mats Löfroth

Mats Löfroth, ägare och vd på Hotell Höga Kusten:

– Politiker måste inse och förstå var skattepengarna kommer ifrån. Inser man det, så är det listigt att förbättra förutsättningarna för företagande, så att företag kan växa och därmed skapa ännu mera skattepengar till de välfärdstjänster som är så viktiga för oss alla, även vi företagare.

En enkel formel för framgång för den framtida regeringen, anser Mats Löfroth.

– Jag hoppas verkligen att det blir ”verkstad”, att man snabbt genomför verkliga förbättringar för företagandet. Då kommer Sverige kunna fortsätta utveckla sina välfärdstjänster på ett bra sätt.

Markus Sundström, Sundfrakt

Markus Sundström, vd på Sundfrakt i Sundsvall:

– Transportbranschen står för ungefär en tredjedel av utsläppen av klimatgaser i Sverige. Samtidigt dras branschen med stora investeringar, små marginaler och korta avtal. Det är därför av yttersta vikt att branschen får långsiktiga spelregler i omställningen mot mer klimatsmarta transportlösningar. En politik med snabba förändringar av regelverket skapar en osäkerhet som medför att investeringar mot framtida lösningar inte kan genomföras.

Inom transportbranschen råder stor brist på chaufförer och maskinförare. Det är därför av yttersta vikt att man finner lösningar för att skapa möjligheter för att få in nya chaufförer och maskinförare.

Markus Sundström anser att staten måste gå före och ställa krav på att tjänsterna utförs med en viss andel lärlingar, som får möjlighet att komma in i branschen.

– Det är omöjligt för en ny maskinförare att hålla samma effektivitet som en erfaren, men om denna aldrig får chansen kommer den heller aldrig att bli erfaren. Vidare måste politikerna skapa tillräckligt antal platser på de yrkesutbildningar som leder till arbete inom transportbranschen, i princip alla som klarar utbildningen är garanterade jobb.

– Konkurrens från utlandet slår hårt mot den svenska transportbranschen. Det är därför viktigt att man ständigt följer upp att samtliga som utför transporter inom Sverige utför detta i enlighet med de lagkrav som finns i Sverige.

Ulrica Åhman, Skanska

Ulrica Åhman, ordförande i Byggföreningen i Västernorrland och marknadschef Skanska:

– För oss är bostadsfrågan i fokus. Vi behöver bygga bort bostadsbristen på ett hållbart sätt. Därför hoppas vi att politikerna efter valet på nytt kan sätta sig och lyckas komma överens om bostadspolitiken, så att vi får långsiktiga spelregler att förhålla oss till.

Emelie Söderström, Hemtjänst Ditt liv

Emelie Söderström, ägare och vd på Hemtjänst Ditt Liv:

Hennes förväntningar på kommande regering är att ta reda på verkligheten. Ta vara på de som arbetar och sliter för att de älskar sitt jobb och vill arbeta.

– Ta vara på företagen som finns som vill åstadkomma förbättringar både för personal och för det företagen arbetar med. Många startar företag för att vilja göra mer, utvecklas och komma framåt, hitta nya lösningar. Stoppa inte det utan följ resan, granska och säkra kvalitet. Hjälp oss bli bättre arbetsgivare istället för att försvåra med höga avgifter på både det ena och det andra. Hjälp oss arbetsgivare att ge nya arbetstagare möjligheter.

Stort AB: Claes Nilsson, Lennart Österlund och Lars Wikholm

Stort AB med affärsutvecklingschef Claes Nilsson, ägare Lennart Österlund och vd Lars Wikholm:

Trion anser att kommande regering måste värna att skattepengar används på ett bättre och mer effektivt sätt, det går inte att komma med pålaga på pålaga i all oändlighet.

– Dieselskatten slår väldigt hårt i vår bransch. Vi tampas redan med små marginaler och faktum är att tunnelbanan inte går på våra breddgrader. Vi kan göra det vi gör, tack vare att vi är där vi är. Ge oss förutsättningar att fortsätta göra det. Det borde vara en självklarhet att ställa samma krav på alla åkare som kör på Sveriges vägar, inte minst ur ett säkerhetsperspektiv.

Tord Sandin
Foto: Håkan Nordström

Tord Sandin, Sandin Cargo i Örnsköldsvik:

Som företagare upplever han många gånger att konkurrens inte sker på lika villkor. Ta exemplet med kilometerskatten.

– Här i norr, där avstånden är vad de är, så blir den inte bra om den landar i att vi straffas på grund av våra avstånd. Rätt utformad så kan den fylla sin funktion men tänk efter, före. Sen kan regelbördan bli betungande för oss mindre företagare att hinna med. Från årsskiftet ska vi till exempel addera ytterligare ett moment. På individnivå ska det rapporteras in och redovisa utbetalningar och skatteavdrag varje månad.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Läkare varnar för momssmocka

MOMSKAOS Den 1 juli införs moms på uthyrning av läkare. Det riskerar att slå undan benen för den privata sjukvården. "Våra kostnader skulle öka med 6 miljoner kronor per år. Vi kommer att tvingas dra ned på vården", säger läkaren Patrik Wreeby som driver fem vårdcentraler i Södra Norrland.
NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.
NYHET Publicerad:

Dialog löste städning på högsta nivå

UPPHANDLING En konstruktiv dialog hjälpte entreprenören Ann-Christine Lundqvist att ta hem ett uppdrag på toppnivå: höghöjdsstädning för Sundsvalls kommun. "Offentlig upphandling är en jättemöjlighet som många missar", säger hon.
NYHET Publicerad:

Dressed for success?

KRÖNIKA Vi är inne i den tid på året när Ung Företagsamhet (UF) syns som mest. Det bokstavligen kokar på de regionala mässorna runt om i landet när unga entreprenörer tampas om att ta sig till SM i Stockholm. I samband med årets mässa i Västernorrland passade vi på att bjuda in till ett panelsamtal med UF-företagaren i centrum. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagen i fokus efter politisk rockad

FÖRETAGSKLIMAT Förra kommunalrådet Åsa Sjödén, S, satte ljuset på företagarfrågorna. Nu vill efterträdaren Johan Andersson, C, gå ännu längre. "Företagen i Sollefteå ska känna sig trygga i att det här inte är något spel för galleriet. Att vi deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram är en viktig pusselbit", säger han.
NYHET Publicerad:

Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.
NYHET Publicerad:

”Det är en jättestor fråga att få nyanlända i arbete”

INSPIRATIONSDAG Att få nyanlända att ta steget från bidrag till självförsörjning är en viktig fråga för många kommuner, det framkom på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. ”Här måste vi hitta arbetsmodeller tillsammans med näringslivet. Efter flyktingvågen har vi praktikförstört många företag,” säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare i Härnösands kommun.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Västernorrlands regionchef Erik med medarbetare Elias, Jennie och Adam har bråda dagar inför den stundande regionala UF-mässan som äger rum den 20-21 mars på Nordichallen i Sundsvall. Hela 179 UF-företag och ca 500 ungdomar kommer på plats att visa upp sina kreativa produkter och tjänster.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i länet ökar

NY RAPPORT Svenskt Näringslivs rapport ”Företagsamheten 2019” visar att företagsamheten ökar i Västernorrlands samtliga kommuner. Länet är dessutom ett av få i riket där även nyföretagsamheten ökar. "Västernorrlands framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Sveriges snabbaste byråkrati i sikte?

FÖRETAGSKLIMAT Den rödgröna makten är numera beroende av stöd från KD. Både kommunalråd och oppositionsråd är nya. Nu hoppas företagen i Härnösand att det nya politiska läget ska ge ökad dialog och mer fokus på näringslivsfrågor. "En av mina ambitioner är att tona ned käbblet", säger färska kommunalrådet Andreas Sjölander, (S).
NYHET Publicerad:

Företagen i Västernorrland ser en stagnerad arbetsmarknad

KONJUNKTUREN Produktions- och försäljningsvolymerna för företagare i Västernorrland har fallit det senaste halvåret jämfört med genomsnittet för övriga landet. Dock förväntar sig 60 procent av företagen inom industri- och tjänstesektorn att produktion och försäljning ska öka det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Tidiga kundmöten – en outnyttjad resurs

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommuns näringslivsbolag vässar arbetet med nya chefen Maria Åslin vid rodret. "Vi är inte nöjda med vår placering i rankingen och ska bland annat bli mycket bättre på innehållet i våra företagsbesök", säger hon.
NYHET Publicerad:

Starka företag driver samhället framåt

AVSTAMP 2019 Ett 80-tal företagare, politiker och tjänstemän från regionen och kommunerna var på plats när Svenskt Näringsliv kickade igång 2019 med en inspirationsträff och paneldebatt med riksdagspolitiker.
NYHET Publicerad:

Spelreglerna för företagen under lupp

NÄRINGSPOLITIK Företagens önskan om en handlingskraftig regering med företagens bästa för ögonen hålls vid liv i möten och dialog. Vid ett politiker- och företagarmöte i Sundsvall i början av februari var ett inslag ett panelsamtal med tre av länets åtta riksdagspolitiker; Jörgen Berglund (M) och Malin Larsson (S) och Jasenko Omanovic (S).
NYHET Publicerad:

Ungas perspektiv och innovationskraft knäcker koden

SKOLA/NÄRINGSLIV Nordea i Sundsvall tog chansen att låta 40 gymnasieelever knäcka en av deras tuffaste utmaningar – hur får man ungdomar att börja månadsspara. "Otroligt inspirerande att ta del av alla idéer", säger en mycket nöjd Carina Bergquist Palm, regionchef, Nordea.
NYHET Publicerad:

Nytt kommunstyre öppnar upp för valfrihet

FÖRETAGSKLIMAT Med nytt politiskt styre ska det bli bättre förutsättningar för Örnsköldsviks näringsliv. Valfrihet i vården är en fråga som varit död men där man nu gläntar lite på dörren.
NYHET Publicerad:

Kommunal tillväxtchef vill rekrytera som industrin

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kan industrin, så kan offentlig verksamhet. Så förklarar Susanne Königson, tillväxtchef i Kramfors kommun, samarbetet med Sollefteå och Härnösand. Projektet inspireras av hur industriföretag i regionen samverkar för att rekrytera kompetens. "Många av företagen konkurrerar om arbetskraft men drar ändå åt samma håll", säger hon.
NYHET Publicerad:

Val av gymnasieprogram för framtida jobb och studier

GYMNASIEVALET Ungefär 3 000 niondeklassare i Västernorrland och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.