Företagen i fokus efter politisk rockad

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Förra kommunalrådet Åsa Sjödén, S, satte ljuset på företagarfrågorna. Nu vill efterträdaren Johan Andersson, C, gå ännu längre. "Företagen i Sollefteå ska känna sig trygga i att det här inte är något spel för galleriet. Att vi deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram är en viktig pusselbit", säger han.

Johan Andersson och Åsa Sjödén

Efter nästan fem decennier av socialdemokratiskt styre i Sollefteå har en ny majoritet* tagit över. Centerns Johan Andersson, som utsågs till oppositionsråd i december 2016, är nu kommunstyrelsens ordförande.

– Det känns jättebra. Vi har formerat ett nytt politiskt lag i nämnderna och bygger upp goda relationer med tjänstemännen, säger Johan Andersson.

Fullt lika bra känns det förstås inte för socialdemokraten Åsa Sjödén. Efter bara ett drygt år som kommunstyrelsens ordförande (hon efterträdde Elisabet Lassen i september 2017) har hon fått se sig förvandlas till oppositionsråd.

– Det känns väldigt annorlunda men jag växer så sakteliga in i rollen, säger Åsa Sjödén.

Hur påverkar då detta historiska maktskiftet förutsättningarna för att driva företag i Sollefteå?

Enligt Åsa Sjödén lyftes företagsfrågorna högre på agendan redan under hennes tid som kommunstyrelsens ordförande.

– Alla har insett att vi måste ha ett blomstrande näringsliv för att människor ska vilja flytta hit. Och vi i den tidigare majoriteten genomförde flera viktiga saker innan maktskiftet.

Hon nämner bland annat satsningen Drivkraft Sollefteå; kommunen och företagarorganisationernas samarbete för att stärka tillväxten och företagsklimatet i hela kommunen.

– Fokus ligger bland annat på finansiering, som är ett stor utmaning för många av våra företag. Vi vill bland annat promota andra aktörer än bankerna.

2018 drog kommunen också igång en serviceutbildning för alla handläggare som hanterar företagsärenden.

– Det är viktigt att de har rätt utbildning och ett servicetänkande. Det finns även ett näringslivsråd där kommunen och företagsorganisationerna träffas en gång i månaden, säger Åsa Sjödén.

Nya kommunstyrelseordföranden Johan Andersson ser positivt på initiativen och tänker fortsätta utveckla dem.

– Nu gäller det att hålla i och hålla ut. Vi politiker kan inte ha hur många hjärtefrågor som helst. Företagen ska känna sig trygga i att det inte är något spel för galleriet.

Han vill göra det lättare för företagarna att komma i kontakt med politiken.

– Mitt mål är att vara ännu mer tillgänglig än när jag var oppositionsråd och att göra fler företagsbesök. Jag är också alltid med på våra företagsfrukostar.

Näringslivskontoret jobbar också för att samla handläggare till gemensamma möten med en företagare som söker tillstånd, så att han eller hon inte behöver ha flera separata kontakter.

– Myndighetsutövningen är jätteviktig för att vi ska ha ett bra företagsklimat, säger Johan Andersson.

Sollefteå ligger sedan många år långt ner i Svenskt Näringslivs rankning. 2018 hamnade kommunen på plats 279 av 290.

Kommunen har inte något fastslaget mål, däremot en ambition.

– Vi vill klättra 100 platser till 2020. Man måste sikta högt om det ska blir resultat, säger Johan Andersson, som är uppvuxen med en pappa som driver jord- och skogsbruk.

Ett steg på vägen är att delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för ett bättre företagsklimat.

– Jag räknar med att vi kan få mycket bra input därifrån. Vår ”mentor” är Timrås tidigare kommunalråd Ewa Lindstrand som ju varit med och lyft företagsklimatet där.

Kommunen kommer att göra en analys under våren och därefter välja ut vissa delfrågor att lägga extra fokus på.

– Man kan inte bli bättre på allt samtidigt. Vi kommer att välja ut några strategiska områden.

Åsa Sjödén är mer försiktig i sina förväntningar på programmet.

– Jag tycker att vi redan har bra koll på det man gjort i Timrå, men samtidigt är det bra att vi deltar, säger hon.

Johan Andersson och Åsa Sjödén är alltså överens om att företagsfrågorna är viktiga. Samtidigt har de förstås ideologiska skillnader.

– Vi kommer att driva på för att försvara de privata alternativ som finns inom äldreomsorg och skola. Jag vill också se över möjligheten att införa LOV, lagen om valfrihet, i hemtjänsten, men detta efter att översynen av Socialtjänstlagen är klar, säger Johan Andersson.

De passar också på att kritisera varandra när det gäller landsbygdspolitiken.

– Vi ska ha grundläggande service i hela kommunen. Med oss vi makten kommer hoten mot landsbygden att minska, säger Johan Andersson.

Något som får Åsa Sjödén att se rött.

– Johan vill bygga upp en konflikt mellan stad och land som inte leder oss framåt i kommunens utveckling.

Oavsett hur det är med den frågan finns det mycket som talar för att Sollefteås tid i bottenligan för företagsklimatet kan vara över.

–  Vi måste bli bättre på att lyfta fram goda exempel, det händer så mycket positivt i Sollefteå. Det är viktigt med stolthet och att folk kan känna: Vågar de så vågar jag! säger Åsa Sjödén.

*Majoriteten består av Centern, Västra Initiativet och Vänstern.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tro på och investera i framtiden

UNG FÖRETAGSAMHET I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav råder är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida entreprenörer, som oavsett om de går till en anställning eller startar egna företag, kommer skapa jobb, skatteintäkter och vara företagsamma. Här har Ung Företagsamhets verksamhet en avgörande roll och kan göra skillnad på riktigt.
NYHET Publicerad:

Aktuellt från länets riksdagsledamöter

NÄRINGSPOLITIK Riksdagen har högtidligt öppnat för säsongen och nu har höstbudgeten presenterats. Länets åtta riksdagsledamöter är laddade och passar på att uppdatera Västernorrlands företagare om vad som är på gång närmast dem på agendan.
NYHET Publicerad:

Målet - samhällsbyggande i världsklass

MYNDIGHETSUTÖVNING Bättre företagsklimat för byggföretag och fastighetsägare i Örnsköldsvik och en förbättrad dialog med kommunen var ämnet för ett engagerat möte under en eftermiddag i september.
NYHET Publicerad:

Våga investera i kompetens

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Näringslivet har ett stort ansvar att agera så att den egna branschen blir attraktiv. Det menar Lennart Bölin, vd för Teknikutbildarna. Han har på nära håll sett hur förväntningar hos arbetsgivare och arbetssökande inte alltid går hand i hand.
NYHET Publicerad:

Västernorrland näst bäst på patent

IMMATERIALRÄTT Västernorrland är en region som sticker ut på innovationsområdet. Patent- och registreringsverket presenterar årligen statistik över nationella ansökningar. ”Det är väldigt bra för hela Sverige att innovativa regioner finns på flera ställen i landet” säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. ”
NYHET Publicerad:

Tillsammans gör vi skillnad, på riktigt

GÄSTKRÖNIKA "Första läsåret som regionchef för Ung företagsamhet Västernorrland är avklarat och när jag reflekterar över ett fullspäckat år av ungt entreprenörskap, energi och företagsamhet är orden som först dyker upp att vi verkligen gör skillnad, på riktigt", skriver Erik Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Målet: Vara en professionell myndighet som ger bra service

FÖRETAGSKLIMAT Bra service och trevligt bemötande krockar inte med kommunal myndighetsutövning. Det menar Maria Söderlund, miljö- och byggchef vid Sollefteå kommun.
NYHET Publicerad:

Ingen skatt på tankekraften

SOMMARKRÖNIKA "Nu råder säsongen då vi tankar energi. Energi i form av sommarsemester där tid och utrymme ges för tillvaron att snurra i en annan takt. Oavsett om man gillar en aktiv semester eller lata dagar i solstolen så är det i alla fall min erfarenhet att det är då tankarna ges plats att vändas och vridas på lite extra. Vardagshjulets alla intryck och brus får nytt syre och lite perspektiv". Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Mera pang för pengarna genom dialog

KRÖNIKA "Den senaste statistiken visar att företagens intresse av att delta i offentliga upphandlingar avtagit år efter år. Att dialog mellan offentliga aktörer och leverantörer är en av nycklarna för att nå en bättre upphandling är alla överens om men många upphandlare klagar på att de inte har den tiden. Har ni förslag på hur upphandlingarna kan göras bättre – ta er tid att framföra detta till upphandlarna eller politikerna", skriver Birgitta Laurent i en krönika.
NYHET Publicerad:

Brist på förare och långa tillståndsprocesser hämmar tillväxten

KONKURRENSKRAFT För den som gillar transporter är ett stort skogsbolag ett paradis. Det är betydande volymer – kubikmeter på ”skogsspråket” – som transporteras varje dag, året runt. Med lastbil, med järnväg och med sjöfart. Att Transportföretagens vd Mattias Dahl tillsammans med sina motsvarigheter i Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna, Carina Håkansson och Per Hidesten valde att lägga en branschgemensam resa i Sundsvall är inte att förvåna. Beröringspunkterna är åtskilliga och det rådde ingen brist på samtalsämnen.
NYHET Publicerad:

Därför får Timrå sitt bästa betyg genom tiderna

UPPHANDLING En genuin omtanke om företagen på orten. Det präglar Timrå kommuns kontakter med näringslivet. ”En bra upphandling har tre vinnare. Kommunen, medborgarna och de lokala företagen”, säger upphandlingsstrategen Stefan Eriksson.
NYHET Publicerad:

Dags att göra upp med kunskapssynen i skolan

RAPPORT En av de stora utmaningarna för Västernorrland är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.
NYHET Publicerad:

Så klarar du sommarens utmaningar

ARBETSRÄTT Semestertrubbel kan höja temperaturen hos vilken arbetsgivare som helst. Therése Brink och Anna Wedin på Svensk Handel tog tillfället i akt och bjöd in till ett seminarium på temat ”sommarens utmaningar” med fokus på de skyldigheter som arbetsgivare och arbetstagare har i samband med semester och andra ledigheter.
NYHET Publicerad:

Företagare vana att arbeta med offentlig upphandling

UPPHANDLING Annica Axelsson, som driver Inredningshuset och Gardinmästarna, menar att kommuner och övrig offentlig verksamhet skulle spara mycket tid och pengar på att samverka med leverantörerna i samband med att förfrågningsunderlaget sammanställs. ”Vi kan det här med upphandling och lagstiftning och vad som krävs för att få ett så tryggt och säkert underlag som möjligt”, säger hon
NYHET Publicerad:

Drivkraft ger resultat för företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västernorrlands kommuner har sagt sitt om företagsklimatet 2019. Tre av länets sju kommuner har fått bättre omdöme jämfört med föregående år (Timrå, Sollefteå och Härnösand). Två kommuner får i det närmaste samma omdöme (Sundsvall och Ånge) medan Kramfors och Örnsköldsviks kommun får lägre betyg.
NYHET Publicerad:

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

För tillväxt och mot regelkrångel

FÖRETAGSAMMA RESAN Svenskt Näringsliv Västernorrland bjöd in länets politiker, tjänstemän och medlemsföretag till två dagars turné i länet med företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Välstånd, konkurrenskraft och EU-val

KRÖNIKA Den 26 maj hålls det val till Europaparlamentet i Sverige och det är hög tid att vi påminner oss själva om ursprungstanken med vårt europeiska samarbete som är att bevara fred genom handel och ekonomisk integration. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Elbranschen utbildar färdiga montörer på gymnasiet

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Elteknikföretagen har hittat en egen modell för att utbilda gymnasieelever och studerande inom Yrkesvux. I stället för att slussas in i det traditionella lärlingssystemet kan elever komma ut som färdiga montörer vilket är attraktivt för branschföretagen. "Den här modellen är bra både för eleverna och för företagen", säger Jan Svensson, avdelningschef på Bravida i Sundsvall som gärna rekryterar från ETG-skolor.
NYHET Publicerad:

Optimism bland Västernorrlands företag

KONJUNKTUREN Företagen i länet har haft den mest positiva utvecklingen i Sverige de senaste sex månaderna, när det gäller ökade produktions- och försäljningsvolymer. Bäst har det gått för företag inom industrin, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för andra kvartalet 2019. De medelstora företagen har fortsatt höga förväntningar på det kommande halvåret jämfört med företag i övriga regioner i Sverige.