Företagen i fokus efter politisk rockad

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Förra kommunalrådet Åsa Sjödén, S, satte ljuset på företagarfrågorna. Nu vill efterträdaren Johan Andersson, C, gå ännu längre. "Företagen i Sollefteå ska känna sig trygga i att det här inte är något spel för galleriet. Att vi deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram är en viktig pusselbit", säger han.

Johan Andersson och Åsa Sjödén

Efter nästan fem decennier av socialdemokratiskt styre i Sollefteå har en ny majoritet* tagit över. Centerns Johan Andersson, som utsågs till oppositionsråd i december 2016, är nu kommunstyrelsens ordförande.

– Det känns jättebra. Vi har formerat ett nytt politiskt lag i nämnderna och bygger upp goda relationer med tjänstemännen, säger Johan Andersson.

Fullt lika bra känns det förstås inte för socialdemokraten Åsa Sjödén. Efter bara ett drygt år som kommunstyrelsens ordförande (hon efterträdde Elisabet Lassen i september 2017) har hon fått se sig förvandlas till oppositionsråd.

– Det känns väldigt annorlunda men jag växer så sakteliga in i rollen, säger Åsa Sjödén.

Hur påverkar då detta historiska maktskiftet förutsättningarna för att driva företag i Sollefteå?

Enligt Åsa Sjödén lyftes företagsfrågorna högre på agendan redan under hennes tid som kommunstyrelsens ordförande.

– Alla har insett att vi måste ha ett blomstrande näringsliv för att människor ska vilja flytta hit. Och vi i den tidigare majoriteten genomförde flera viktiga saker innan maktskiftet.

Hon nämner bland annat satsningen Drivkraft Sollefteå; kommunen och företagarorganisationernas samarbete för att stärka tillväxten och företagsklimatet i hela kommunen.

– Fokus ligger bland annat på finansiering, som är ett stor utmaning för många av våra företag. Vi vill bland annat promota andra aktörer än bankerna.

2018 drog kommunen också igång en serviceutbildning för alla handläggare som hanterar företagsärenden.

– Det är viktigt att de har rätt utbildning och ett servicetänkande. Det finns även ett näringslivsråd där kommunen och företagsorganisationerna träffas en gång i månaden, säger Åsa Sjödén.

Nya kommunstyrelseordföranden Johan Andersson ser positivt på initiativen och tänker fortsätta utveckla dem.

– Nu gäller det att hålla i och hålla ut. Vi politiker kan inte ha hur många hjärtefrågor som helst. Företagen ska känna sig trygga i att det inte är något spel för galleriet.

Han vill göra det lättare för företagarna att komma i kontakt med politiken.

– Mitt mål är att vara ännu mer tillgänglig än när jag var oppositionsråd och att göra fler företagsbesök. Jag är också alltid med på våra företagsfrukostar.

Näringslivskontoret jobbar också för att samla handläggare till gemensamma möten med en företagare som söker tillstånd, så att han eller hon inte behöver ha flera separata kontakter.

– Myndighetsutövningen är jätteviktig för att vi ska ha ett bra företagsklimat, säger Johan Andersson.

Sollefteå ligger sedan många år långt ner i Svenskt Näringslivs rankning. 2018 hamnade kommunen på plats 279 av 290.

Kommunen har inte något fastslaget mål, däremot en ambition.

– Vi vill klättra 100 platser till 2020. Man måste sikta högt om det ska blir resultat, säger Johan Andersson, som är uppvuxen med en pappa som driver jord- och skogsbruk.

Ett steg på vägen är att delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för ett bättre företagsklimat.

– Jag räknar med att vi kan få mycket bra input därifrån. Vår ”mentor” är Timrås tidigare kommunalråd Ewa Lindstrand som ju varit med och lyft företagsklimatet där.

Kommunen kommer att göra en analys under våren och därefter välja ut vissa delfrågor att lägga extra fokus på.

– Man kan inte bli bättre på allt samtidigt. Vi kommer att välja ut några strategiska områden.

Åsa Sjödén är mer försiktig i sina förväntningar på programmet.

– Jag tycker att vi redan har bra koll på det man gjort i Timrå, men samtidigt är det bra att vi deltar, säger hon.

Johan Andersson och Åsa Sjödén är alltså överens om att företagsfrågorna är viktiga. Samtidigt har de förstås ideologiska skillnader.

– Vi kommer att driva på för att försvara de privata alternativ som finns inom äldreomsorg och skola. Jag vill också se över möjligheten att införa LOV, lagen om valfrihet, i hemtjänsten, men detta efter att översynen av Socialtjänstlagen är klar, säger Johan Andersson.

De passar också på att kritisera varandra när det gäller landsbygdspolitiken.

– Vi ska ha grundläggande service i hela kommunen. Med oss vi makten kommer hoten mot landsbygden att minska, säger Johan Andersson.

Något som får Åsa Sjödén att se rött.

– Johan vill bygga upp en konflikt mellan stad och land som inte leder oss framåt i kommunens utveckling.

Oavsett hur det är med den frågan finns det mycket som talar för att Sollefteås tid i bottenligan för företagsklimatet kan vara över.

–  Vi måste bli bättre på att lyfta fram goda exempel, det händer så mycket positivt i Sollefteå. Det är viktigt med stolthet och att folk kan känna: Vågar de så vågar jag! säger Åsa Sjödén.

*Majoriteten består av Centern, Västra Initiativet och Vänstern.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Drivkraft ger resultat för företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västernorrlands kommuner har sagt sitt om företagsklimatet 2019. Tre av länets sju kommuner har fått bättre omdöme jämfört med föregående år (Timrå, Sollefteå och Härnösand). Två kommuner får i det närmaste samma omdöme (Sundsvall och Ånge) medan Kramfors och Örnsköldsviks kommun får lägre betyg.
NYHET Publicerad:

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

För tillväxt och mot regelkrångel

FÖRETAGSAMMA RESAN Svenskt Näringsliv Västernorrland bjöd in länets politiker, tjänstemän och medlemsföretag till två dagars turné i länet med företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Välstånd, konkurrenskraft och EU-val

KRÖNIKA Den 26 maj hålls det val till Europaparlamentet i Sverige och det är hög tid att vi påminner oss själva om ursprungstanken med vårt europeiska samarbete som är att bevara fred genom handel och ekonomisk integration. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Elbranschen utbildar färdiga montörer på gymnasiet

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Elteknikföretagen har hittat en egen modell för att utbilda gymnasieelever och studerande inom Yrkesvux. I stället för att slussas in i det traditionella lärlingssystemet kan elever komma ut som färdiga montörer vilket är attraktivt för branschföretagen. "Den här modellen är bra både för eleverna och för företagen", säger Jan Svensson, avdelningschef på Bravida i Sundsvall som gärna rekryterar från ETG-skolor.
NYHET Publicerad:

Optimism bland Västernorrlands företag

KONJUNKTUREN Företagen i länet har haft den mest positiva utvecklingen i Sverige de senaste sex månaderna, när det gäller ökade produktions- och försäljningsvolymer. Bäst har det gått för företag inom industrin, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för andra kvartalet 2019. De medelstora företagen har fortsatt höga förväntningar på det kommande halvåret jämfört med företag i övriga regioner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Läkare varnar för momssmocka

MOMSKAOS Den 1 juli införs moms på uthyrning av läkare. Det riskerar att slå undan benen på den privata sjukvården. "Våra kostnader skulle öka med sex miljoner kronor per år. Vi kommer att tvingas dra ned på vården", säger läkaren Patrik Wreeby som driver fem vårdcentraler i Södra Norrland.
NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.
NYHET Publicerad:

Dialog löste städning på högsta nivå

UPPHANDLING En konstruktiv dialog hjälpte entreprenören Ann-Christine Lundqvist att ta hem ett uppdrag på toppnivå: höghöjdsstädning för Sundsvalls kommun. "Offentlig upphandling är en jättemöjlighet som många missar", säger hon.
NYHET Publicerad:

Dressed for success?

KRÖNIKA Vi är inne i den tid på året när Ung Företagsamhet (UF) syns som mest. Det bokstavligen kokar på de regionala mässorna runt om i landet när unga entreprenörer tampas om att ta sig till SM i Stockholm. I samband med årets mässa i Västernorrland passade vi på att bjuda in till ett panelsamtal med UF-företagaren i centrum. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagen i fokus efter politisk rockad

FÖRETAGSKLIMAT Förra kommunalrådet Åsa Sjödén, S, satte ljuset på företagarfrågorna. Nu vill efterträdaren Johan Andersson, C, gå ännu längre. "Företagen i Sollefteå ska känna sig trygga i att det här inte är något spel för galleriet. Att vi deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram är en viktig pusselbit", säger han.
NYHET Publicerad:

Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.
NYHET Publicerad:

”Det är en jättestor fråga att få nyanlända i arbete”

INSPIRATIONSDAG Att få nyanlända att ta steget från bidrag till självförsörjning är en viktig fråga för många kommuner, det framkom på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. ”Här måste vi hitta arbetsmodeller tillsammans med näringslivet. Efter flyktingvågen har vi praktikförstört många företag,” säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare i Härnösands kommun.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Västernorrlands regionchef Erik med medarbetare Elias, Jennie och Adam har bråda dagar inför den stundande regionala UF-mässan som äger rum den 20-21 mars på Nordichallen i Sundsvall. Hela 179 UF-företag och ca 500 ungdomar kommer på plats att visa upp sina kreativa produkter och tjänster.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i länet ökar

NY RAPPORT Svenskt Näringslivs rapport ”Företagsamheten 2019” visar att företagsamheten ökar i Västernorrlands samtliga kommuner. Länet är dessutom ett av få i riket där även nyföretagsamheten ökar. "Västernorrlands framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Sveriges snabbaste byråkrati i sikte?

FÖRETAGSKLIMAT Den rödgröna makten är numera beroende av stöd från KD. Både kommunalråd och oppositionsråd är nya. Nu hoppas företagen i Härnösand att det nya politiska läget ska ge ökad dialog och mer fokus på näringslivsfrågor. "En av mina ambitioner är att tona ned käbblet", säger färska kommunalrådet Andreas Sjölander, (S).
NYHET Publicerad:

Företagen i Västernorrland ser en stagnerad arbetsmarknad

KONJUNKTUREN Produktions- och försäljningsvolymerna för företagare i Västernorrland har fallit det senaste halvåret jämfört med genomsnittet för övriga landet. Dock förväntar sig 60 procent av företagen inom industri- och tjänstesektorn att produktion och försäljning ska öka det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Tidiga kundmöten – en outnyttjad resurs

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommuns näringslivsbolag vässar arbetet med nya chefen Maria Åslin vid rodret. "Vi är inte nöjda med vår placering i rankingen och ska bland annat bli mycket bättre på innehållet i våra företagsbesök", säger hon.