Framtidens yrken i fokus på SYV-dag

NYHET Publicerad

SKOLA/NÄRINGSLIV Lockrop från heta branscher, företagsbesök och inspiration om prao. Men också en workshop om hur skola och näringsliv kan samarbeta smartare. Studie- och yrkesvägledare, SYV, har en viktig uppgift när det gäller att stötta ungdomar och vuxenstuderande i sitt yrkesval.

Karin Schön
Karin Schön, skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv Västernorrland, var projektledare för SYV-dagen. "I dag finns det ett stort glapp mellan efterfrågan och utbud. Vi vill få ungdomarna att tänka nytt och vidga antalet möjliga vägar".
Teres Gärdin, Visita
Teres Gärdin, Visita lyfte fram den stora bredden som finns inom besöksnäringen.
Kristina Ydehall
Kristina Ydehall var en av de omkring 50 deltagande studie- och yrkesvägledarna. "Dialogen mellan skola och näringsliv måste fördjupas. Därför är det så bra med sådana här mötesplatser", sa hon.
Annica Hammar, Installatörsföretagen
Annica Hammar från Installatörsföretagen berättade för studie- och yrkesvägledarna om möjligheterna som finns inom el- och vvs-branschen.
Lina Viklund
Lina Viklund är SYV på Engelska skolan i Sundsvall. "Det är inte lätt att hitta prao-platser. Det är viktigt att företagen släpper in eleverna", sa hon.
Anders Gustin, Installatörsföretagen
Anders Gustin från Installatörsföretagen tror på att nå eleverna via digitala kanaler som till exempel Youtube. "Studie- och yrkesvägledarna är viktiga för att leda dem dit och tidigt få en bild av hur yrket kan se ut", sa han.
Workshop vid SYV-dagen
Ett starkt nätverk och bra kommunikation är avgörande för att samarbetet mellan skola och näringsliv ska fungera, konstaterade deltagarna i workshopen.
Studiebesök på NCC
Ett av studiebesöken under dagen var Mitthems bygge av hyreslägenheter som genomförs av NCC. Platschefen berättade om de 40 olika yrkena som finns på arbetsplatsen och delade med sig om sitt yrkesval, utbildning och arbetsuppgifter.
Studiebesök Emhart Glass
Närmare tre av fyra glasflaskor produceras från någon av maskinerna som Emhart Glass tillverkat. Företaget erbjuder ett mångfald av tjänster, alltifrån projektledare, konstruktörer, CNC operatörer till inköpare och kvalitetstekniker för att nämna några.
Studiebesök på Berners Tunga Fordon
Ett av studiebesöken var på Berners Tunga Fordon där Daniel och Jesper berättade om alla möjligheter och framtidsutsikter i fordonsbranschen.
Johan Olsson
Johan Olsson, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv, ser SYV-dagen som en viktig mötesplats för skola och näringsliv.
Panel om Prao
SYV-dagen avslutades med ett samtal om när PRAO fungerar som bäst. Sofia och Benjamin som går i årskurs nio delade med sig av sina erfarenheter. Arbetsgivare Patrik Attini, Hotell Södra Berget, tar emot många PRAO-elever varje år. Patrik beskrev till exempel hur prao-processen skulle kunna förenklas för alla med EN gemensam kontakt mellan skola och arbetsgivare.

På SYV-dagen i Västernorrland samlades drygt 50 deltagare från hela länet, från både kommunala skolor och friskolor från grundskola till gymnasie- och vuxenutbildning, för att fylla på med kunskap och nätverka.

– Många företag har svårt att hitta medarbetare. Vårt mål är att ge er en fördjupad bild av var framtidsutsikterna finns, sa Anna Hedensjö Johansson, regionchef för Svenskt Näringsliv Västernorrland.

Även Johan Olsson, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv, lyfte fram det stora glappet på arbetsmarknaden.

– Det saknas 20 000 elever på gymnasiets yrkesprogram, sa han.

Representanter för Svenskt Näringslivs olika medlemsorganisationer fanns på plats. De gav deltagarna information i mindre grupper på ett branschtorg och svarade på frågor specifikt relaterade till deras yrkeskårer.

–  Det här är ett bra sätt att nå ut till studie- och yrkesvägledarna som träffar eleverna varje dag. Jag vill lyfta fram fördelarna med att gå yrkesprogram. Det går bra att göra tillval om man även vill ha behörighet till högskolan, sa Anders Gustin, Installatörsföretagen.

Teres Gärdin, Visita, berättade om den stora bredd som finns i besöksnäringen.

– Behovet av arbetskraft är enormt och det krävs nya kompetenser, exempelvis inom digitalisering. Många av de vi söker behöver ha högre utbildning, sa hon.

En av deltagarna på SYV-dagen var Kristina Ydehall, som arbetar som SYV-konsult via eget företag. Nu har hon ett uppdrag på Vuxenutbildningen på Timrå kommun.

– Den här dagen lyfter hur viktigt det är bygga en bro mellan skola och näringsliv. Jag brinner bland annat för att det ska bli lättare att vara lärling, sa hon.

Karin Schön, skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv Västernorrland, ledde en workshop med SYV och representanter för branschförbunden på temat samverkan.

Deltagarna var eniga om att samarbetet måste fördjupas. För att lyckas behöver även lärare och skolledare bli mer delaktiga.

– Det behövs bättre kommunikation och mer långsiktighet, konstaterade Lina Viklund, Engelska skolan i Sundsvall.

På eftermiddagen fick deltagarna göra studiebesök på NCC, Emhart Glass och Berners Tunga Sundsvall.

Dagen avslutades sedan med information om prao, som från och med denna termin är obligatoriskt för elever i årskurs 8 och 9.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

UF-företagande – en växande trend

UNG FÖRETAGSAMHET Hela 858 gymnasieelever i Västernorrland driver UF-företag i år. "UF-företagande är en växande trend bland unga", säger Erik Eriksson, regionchef, Ung Företagsamhet Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Ånges näringsliv tar i hand och siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet. "Inom tre år ska vi klättra 100 placeringar med hjälp av bättre samverkan", säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.
NYHET Publicerad:

Lättar dimman?

NÄRINGSPOLITIK Dimman ligger tät. Vilken regering som ska styra landet är för dagen oviss. Vi träffar några av våra folkvalda riksdagsledamöter och lyfter viktiga frågor som oroar oss. Det skriver sju företagare från länet i en insändare.
NYHET Publicerad:

Framtidens yrken i fokus på SYV-dag

SKOLA/NÄRINGSLIV Lockrop från heta branscher, företagsbesök och inspiration om prao. Men också en workshop om hur skola och näringsliv kan samarbeta smartare. I slutet av november samlades drygt 50 studie- och yrkesvägledare från Västernorrland på SYV-dagen i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Uppdrag: Eliminera glappet mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Igår hölls en temedag för ett 50-tal av Västernorrlands studie- och yrkesvägledare (SYV). Läs om skolnätverksansvariga Karin Schöns reflektioner inför dagen, som handlade om hur samarbetet mellan skola och näringsliv kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

”Krav som inte följs upp snedvrider konkurrensen”

UPPHANDLING Orimliga ska-krav och vikten av uppföljning var två av ämnena på Upphandlingsdagen i Västernorrland. "Det ställs krav som sedan inte följs upp vilket snedvrider konkurrensen", säger deltagaren Jan-Erik Sjölén som driver Sjöléns Fastighetsskötsel i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga

I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år.  Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Alla ska ges möjlighet att lyckas i skolan

FÖRETAGARE I DEBATT Internationella Engelska Skolans övertygelse är att alla barn oavsett bakgrund kan lyckas om de får möjlighet till utbildning av god kvalitet. Vi har 36 skolor i områden med stora skillnader i demografi, och vi brinner för att hjälpa alla elever att nå sin fulla potential, skriver Annette Brodin-Rampe vd för IES och Pascal Brisson rektor för IES Sundsvall i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Jag är inte den som reser röda flaggor och söker konflikt"

RUNDRESA När vd Jan-Olof Jacke besökte Västernorrland fick han med sig önskemål från medlemsföretag som vill påverka arbetsgivarorganisationens agenda. Dessutom pratade han vinster under besöket hos Permobil i Timrå. 
NYHET Publicerad:

Sundsvallsföretagare ger politiker underkänt

NÄRING OCH POLITIK Företagaren Annica Axelsson har tröttnat på politikernas långsamma hantering av regeringsbildning under hösten. "Det är omöjligt att sköta mitt företag på samma förvirrade och ansvarslösa sätt som Sverige AB sköts", säger hon i ett möte med riksdagsmannen Ingemar Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Byråkrati kan bli enklare och roligare

FÖRETAGSKLIMAT "Smidigare myndighetsutövning påverkar företagsklimatet positivt. Därför borde alla kommuner införa Rättviksmodellen", menar Martin Clarstedt och Markus Svensson, som grundat konceptet Tillväxt och tillsyn.
NYHET Publicerad:

”Vi skulle tagit steget att digitalisera tidigare”

DIGITALISERING Omedelbara förändringar som resultat för Örnalp Unozon AB efter satsning på digitalisering. Nu ska det bli slut på digital vilsenhet i Örnsköldsvik och Västernorrland. Örnalp Unozon AB är ett av 38 företag som hittills gått igenom digitaliseringsprojektet Digilots. "Jag är jätteglad att vi var med i projektet, möjligen kan man ångra att vi inte insåg nyttan tidigare", säger Leif Lundgren.
NYHET Publicerad:

Martins snabbväxare etta i Västernorrland

ENTREPRENÖRSKAP Västernorrlands starkaste tillväxtföretag är Tunbyns Grävkonsult. Timråföretaget sopar banan med alla andra med en tillväxt på över 4 000 procent över tre år, enligt Dagens Industris gaselltävling. "Jag älskar att göra affärer och bygga företag och har mer på gång", säger ägaren Martin Haag.
NYHET Publicerad:

”Ta chansen att påverka politikerna”

ARBETSGIVARDAG Det oklara politiska läget ökar chansen för näringslivet att påverka den politiska agendan. Det sa Magnus Wallerå, tidigare statssekreterare hos Annie Lööf, när han talade på Arbetsgivardagen i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Ett “trams” som berör oss alla

KRÖNIKA Årets ranking av företagsklimatet väcker känslor. Inte minst från ledarskribenter i länets tidningar. Som företrädare för Svenskt Näringsliv i Västernorrland har jag nära och daglig kontakt med företagare i länet. Att få lyssna på deras mot- och medgångar,  ta del av hur de kämpar med att göra rätt, följa regelverk, kunna anställa och utveckla sina verksamheter. Att imponeras av hur mycket skatt de tillför vår välfärd - skola vård och omsorg.  Att sedan läsa ledare som sammanfattar deras åsikter som “trams” får mig att se rött, skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Så ska Sundsvall knappa in på Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommun är årets klättrare i länet när företagsklimatet rankas. Men avståndet till Timrå är fortfarande oroväckande stort. "Nu fokuserar vi på bättre tillgänglighet och service", säger Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Sundsvall årets klättrare i länet

RANKING 2018 Timrå kommun håller ställningarna och har fortsatt Västernorrlands bästa företagsklimat. Tre av sju kommuner – Sundsvall, Härnösand och Sollefteå når bättre placeringar jämfört med 2017. Kramfors, Örnsköldsvik och Ånge tappar placeringar. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner. I Västernorrland har Sundsvalls kommun förbättrat sitt företagsklimat mest jämfört med förra året. 
NYHET Publicerad:

Lottas Omsorg expanderar till Örnsköldsvik

VALFRIHET Hemtjänstföretaget Lottas Omsorg har expanderat rekordsnabbt i Umeå. Nu inleder företaget en ny satsning på sydligare breddgrader. Med 20 anställda direkt från start är grundare, vd och delägare Lotta Lundsten förväntansfull, "Ingen kan säga vart det tar vägen men vi ser fram emot att erbjuda våra tjänster inom personlig assistans, städning och hushållsnära tjänster nu även till boende i Örnsköldsviks kommun".
NYHET Publicerad:

Yrkestävlingar gillas av arbetsgivare: “Branschen behöver förebilder”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Den här veckan är målarlärlingen Art Arbsuwan från Sundsvall i Budapest och tävlar i yrkes-EM. Arbetsgivaren Anders Björklund stöttar honom gärna, bland annat genom att bjuda på arbetstid när Art tränar och förbereder sig. "Jag tycker vår bransch behöver fler unga förebilder och Art är en mycket bra ambassadör", säger Anders.
NYHET Publicerad:

Ny regionchef för Ung Företagsamhet i Västernorrland

UNG FÖRETAGSAMHET Erik Eriksson är ny regionchef på Ung Företagsamhet i Västernorrland. Att skapa förståelse för samhälle, entreprenörskap och ekonomi är något som Erik brinner för. "Att se unga personer växa från första möte med en rådgivare till att vara en fullblodig företagare är en häftig upplevelse och viktigt för samhället nu och framåt. Att jag får kliva på en väl upparbetad plattform där genomslaget för Ung Företagsamhet i Västernorrland ligger i toppskiktet i Sverige är fantastiskt roligt. Vi är idag ett väloljat maskineri som kan gasa vidare och jag ser bara möjligheter", säger Erik.