Framtidens yrken i fokus på SYV-dag

NYHET Publicerad

SKOLA/NÄRINGSLIV Lockrop från heta branscher, företagsbesök och inspiration om prao. Men också en workshop om hur skola och näringsliv kan samarbeta smartare. Studie- och yrkesvägledare, SYV, har en viktig uppgift när det gäller att stötta ungdomar och vuxenstuderande i sitt yrkesval.

Karin Schön
Karin Schön, skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv Västernorrland, var projektledare för SYV-dagen. "I dag finns det ett stort glapp mellan efterfrågan och utbud. Vi vill få ungdomarna att tänka nytt och vidga antalet möjliga vägar".
Teres Gärdin, Visita
Teres Gärdin, Visita lyfte fram den stora bredden som finns inom besöksnäringen.
Kristina Ydehall
Kristina Ydehall var en av de omkring 50 deltagande studie- och yrkesvägledarna. "Dialogen mellan skola och näringsliv måste fördjupas. Därför är det så bra med sådana här mötesplatser", sa hon.
Annica Hammar, Installatörsföretagen
Annica Hammar från Installatörsföretagen berättade för studie- och yrkesvägledarna om möjligheterna som finns inom el- och vvs-branschen.
Lina Viklund
Lina Viklund är SYV på Engelska skolan i Sundsvall. "Det är inte lätt att hitta prao-platser. Det är viktigt att företagen släpper in eleverna", sa hon.
Anders Gustin, Installatörsföretagen
Anders Gustin från Installatörsföretagen tror på att nå eleverna via digitala kanaler som till exempel Youtube. "Studie- och yrkesvägledarna är viktiga för att leda dem dit och tidigt få en bild av hur yrket kan se ut", sa han.
Workshop vid SYV-dagen
Ett starkt nätverk och bra kommunikation är avgörande för att samarbetet mellan skola och näringsliv ska fungera, konstaterade deltagarna i workshopen.
Studiebesök på NCC
Ett av studiebesöken under dagen var Mitthems bygge av hyreslägenheter som genomförs av NCC. Platschefen berättade om de 40 olika yrkena som finns på arbetsplatsen och delade med sig om sitt yrkesval, utbildning och arbetsuppgifter.
Studiebesök Emhart Glass
Närmare tre av fyra glasflaskor produceras från någon av maskinerna som Emhart Glass tillverkat. Företaget erbjuder ett mångfald av tjänster, alltifrån projektledare, konstruktörer, CNC operatörer till inköpare och kvalitetstekniker för att nämna några.
Studiebesök på Berners Tunga Fordon
Ett av studiebesöken var på Berners Tunga Fordon där Daniel och Jesper berättade om alla möjligheter och framtidsutsikter i fordonsbranschen.
Johan Olsson
Johan Olsson, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv, ser SYV-dagen som en viktig mötesplats för skola och näringsliv.
Panel om Prao
SYV-dagen avslutades med ett samtal om när PRAO fungerar som bäst. Sofia och Benjamin som går i årskurs nio delade med sig av sina erfarenheter. Arbetsgivare Patrik Attini, Hotell Södra Berget, tar emot många PRAO-elever varje år. Patrik beskrev till exempel hur prao-processen skulle kunna förenklas för alla med EN gemensam kontakt mellan skola och arbetsgivare.

På SYV-dagen i Västernorrland samlades drygt 50 deltagare från hela länet, från både kommunala skolor och friskolor från grundskola till gymnasie- och vuxenutbildning, för att fylla på med kunskap och nätverka.

– Många företag har svårt att hitta medarbetare. Vårt mål är att ge er en fördjupad bild av var framtidsutsikterna finns, sa Anna Hedensjö Johansson, regionchef för Svenskt Näringsliv Västernorrland.

Även Johan Olsson, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv, lyfte fram det stora glappet på arbetsmarknaden.

– Det saknas 20 000 elever på gymnasiets yrkesprogram, sa han.

Representanter för Svenskt Näringslivs olika medlemsorganisationer fanns på plats. De gav deltagarna information i mindre grupper på ett branschtorg och svarade på frågor specifikt relaterade till deras yrkeskårer.

–  Det här är ett bra sätt att nå ut till studie- och yrkesvägledarna som träffar eleverna varje dag. Jag vill lyfta fram fördelarna med att gå yrkesprogram. Det går bra att göra tillval om man även vill ha behörighet till högskolan, sa Anders Gustin, Installatörsföretagen.

Teres Gärdin, Visita, berättade om den stora bredd som finns i besöksnäringen.

– Behovet av arbetskraft är enormt och det krävs nya kompetenser, exempelvis inom digitalisering. Många av de vi söker behöver ha högre utbildning, sa hon.

En av deltagarna på SYV-dagen var Kristina Ydehall, som arbetar som SYV-konsult via eget företag. Nu har hon ett uppdrag på Vuxenutbildningen på Timrå kommun.

– Den här dagen lyfter hur viktigt det är bygga en bro mellan skola och näringsliv. Jag brinner bland annat för att det ska bli lättare att vara lärling, sa hon.

Karin Schön, skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv Västernorrland, ledde en workshop med SYV och representanter för branschförbunden på temat samverkan.

Deltagarna var eniga om att samarbetet måste fördjupas. För att lyckas behöver även lärare och skolledare bli mer delaktiga.

– Det behövs bättre kommunikation och mer långsiktighet, konstaterade Lina Viklund, Engelska skolan i Sundsvall.

På eftermiddagen fick deltagarna göra studiebesök på NCC, Emhart Glass och Berners Tunga Sundsvall.

Dagen avslutades sedan med information om prao, som från och med denna termin är obligatoriskt för elever i årskurs 8 och 9.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.
NYHET Publicerad:

Dialog löste städning på högsta nivå

UPPHANDLING En konstruktiv dialog hjälpte entreprenören Ann-Christine Lundqvist att ta hem ett uppdrag på toppnivå: höghöjdsstädning för Sundsvalls kommun. "Offentlig upphandling är en jättemöjlighet som många missar", säger hon.
NYHET Publicerad:

Dressed for success?

KRÖNIKA Vi är inne i den tid på året när Ung Företagsamhet (UF) syns som mest. Det bokstavligen kokar på de regionala mässorna runt om i landet när unga entreprenörer tampas om att ta sig till SM i Stockholm. I samband med årets mässa i Västernorrland passade vi på att bjuda in till ett panelsamtal med UF-företagaren i centrum. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagen i fokus efter politisk rockad

FÖRETAGSKLIMAT Förra kommunalrådet Åsa Sjödén, S, satte ljuset på företagarfrågorna. Nu vill efterträdaren Johan Andersson, C, gå ännu längre. "Företagen i Sollefteå ska känna sig trygga i att det här inte är något spel för galleriet. Att vi deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram är en viktig pusselbit", säger han.
NYHET Publicerad:

Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.
NYHET Publicerad:

”Det är en jättestor fråga att få nyanlända i arbete”

INSPIRATIONSDAG Att få nyanlända att ta steget från bidrag till självförsörjning är en viktig fråga för många kommuner, det framkom på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. ”Här måste vi hitta arbetsmodeller tillsammans med näringslivet. Efter flyktingvågen har vi praktikförstört många företag,” säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare i Härnösands kommun.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Västernorrlands regionchef Erik med medarbetare Elias, Jennie och Adam har bråda dagar inför den stundande regionala UF-mässan som äger rum den 20-21 mars på Nordichallen i Sundsvall. Hela 179 UF-företag och ca 500 ungdomar kommer på plats att visa upp sina kreativa produkter och tjänster.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i länet ökar

NY RAPPORT Svenskt Näringslivs rapport ”Företagsamheten 2019” visar att företagsamheten ökar i Västernorrlands samtliga kommuner. Länet är dessutom ett av få i riket där även nyföretagsamheten ökar. "Västernorrlands framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Sveriges snabbaste byråkrati i sikte?

FÖRETAGSKLIMAT Den rödgröna makten är numera beroende av stöd från KD. Både kommunalråd och oppositionsråd är nya. Nu hoppas företagen i Härnösand att det nya politiska läget ska ge ökad dialog och mer fokus på näringslivsfrågor. "En av mina ambitioner är att tona ned käbblet", säger färska kommunalrådet Andreas Sjölander, (S).
NYHET Publicerad:

Företagen i Västernorrland ser en stagnerad arbetsmarknad

KONJUNKTUREN Produktions- och försäljningsvolymerna för företagare i Västernorrland har fallit det senaste halvåret jämfört med genomsnittet för övriga landet. Dock förväntar sig 60 procent av företagen inom industri- och tjänstesektorn att produktion och försäljning ska öka det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Tidiga kundmöten – en outnyttjad resurs

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommuns näringslivsbolag vässar arbetet med nya chefen Maria Åslin vid rodret. "Vi är inte nöjda med vår placering i rankingen och ska bland annat bli mycket bättre på innehållet i våra företagsbesök", säger hon.
NYHET Publicerad:

Starka företag driver samhället framåt

AVSTAMP 2019 Ett 80-tal företagare, politiker och tjänstemän från regionen och kommunerna var på plats när Svenskt Näringsliv kickade igång 2019 med en inspirationsträff och paneldebatt med riksdagspolitiker.
NYHET Publicerad:

Spelreglerna för företagen under lupp

NÄRINGSPOLITIK Företagens önskan om en handlingskraftig regering med företagens bästa för ögonen hålls vid liv i möten och dialog. Vid ett politiker- och företagarmöte i Sundsvall i början av februari var ett inslag ett panelsamtal med tre av länets åtta riksdagspolitiker; Jörgen Berglund (M) och Malin Larsson (S) och Jasenko Omanovic (S).
NYHET Publicerad:

Ungas perspektiv och innovationskraft knäcker koden

SKOLA/NÄRINGSLIV Nordea i Sundsvall tog chansen att låta 40 gymnasieelever knäcka en av deras tuffaste utmaningar – hur får man ungdomar att börja månadsspara. "Otroligt inspirerande att ta del av alla idéer", säger en mycket nöjd Carina Bergquist Palm, regionchef, Nordea.
NYHET Publicerad:

Nytt kommunstyre öppnar upp för valfrihet

FÖRETAGSKLIMAT Med nytt politiskt styre ska det bli bättre förutsättningar för Örnsköldsviks näringsliv. Valfrihet i vården är en fråga som varit död men där man nu gläntar lite på dörren.
NYHET Publicerad:

Kommunal tillväxtchef vill rekrytera som industrin

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kan industrin, så kan offentlig verksamhet. Så förklarar Susanne Königson, tillväxtchef i Kramfors kommun, samarbetet med Sollefteå och Härnösand. Projektet inspireras av hur industriföretag i regionen samverkar för att rekrytera kompetens. "Många av företagen konkurrerar om arbetskraft men drar ändå åt samma håll", säger hon.
NYHET Publicerad:

Val av gymnasieprogram för framtida jobb och studier

GYMNASIEVALET Ungefär 3 000 niondeklassare i Västernorrland och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Ingenjörer från Pakistan ger Timråföretaget växtkraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på rätt kompetens är stor – inte minst inom teknikområdet. Midnet i Timrå anställde två ingenjörer med rötter i Pakistan. ”Utan dem hade vi aldrig kunnat växa”, säger vd och delägaren Jonathan Malmberg.