"Infrastrukturen är statens ansvar"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK "Sverige behöver bli bättre på att planera infrastruktur och på andra sätt skapa möjligheter för basindustrin", sa Magnus Svensson, VD vid SCA Transforest, när han fick besök av riksdagsledamot Ingemar Nilsson (S) under vår företagsbesöksvecka i Västernorrland.

Magnus Svensson och Ingemar Nilsson

Magnus Svensson och Ingemar Nilsson

SCA Transforest är ett logistikföretag som är specialiserat på skogsprodukter. Verksamheten är central i SCAs verksamhet där 85% av produktionen går på export. Verksamheten består av sjö-, bil- och och järnvägstransporter i Sverige, Europa och även översjöfrakt till till exempel Asien och USA. Företaget har fem egna hamnterminaler i Sverige och andra delar av Europa och jobbar i samarbete med partners i ytterligare sju. I vår region har man verksamhet i Sundsvalls hamn,Tunadal.

Under vår företagsbesöksvecka besökte riksdagsledamot Ingemar Nilsson(S) SCA Transforest och träffade då Vd Magnus Svensson. Den viktigaste frågan som Ingemar fick med sig till sitt uppdrag i näringsutskottet var frågan om fartygsbränsle, där Sverige på omdiskuterade grunder infört mycket hårda regler för svavelinnehåll som kommer att påverka basindustrins möjlighet att konkurrera. Sverige hade redan en jämförelsevis låg nivå och de nya reglerna är betydligt mycket hårdare än vad de flesta andra länder infört vilket kraftigt snedvrider konkurrensen, förklarar Magnus.

- Det är mycket oroande, inte minst för att kostnadsökningarna kommer att omöjliggöra många planerade investeringar i ökad produktion och effektivitet. Investeringar som inte blir av är långsiktigt allvarliga för Sverige. En industri som vår måste hela tiden investera och utvecklas för att upprätthålla sin konkurrenskraft. Gör man inte det hamnar man i en utförslöpa som slutar med att industrier måste läggas ned. Det har vi många exempel på i vår omgivning, menar Magnus.

SCA-koncernen är i färd med att göra stora förändringar i sin verksamhet och ändra fokus. Strategin kommer att minska andelen förpackningar och koncentrera verksamheten till skogsindustri och hygienprodukter. Det beror på att det krävs så stora investeringsmedel att utveckla alltför många produktområden till världsklass. Det krävs fokus på färre områden för att kunna investera i tillräckligt snabb takt. Kapaciteten och kostnadseffektiviteten måste hela tiden öka för att man ska kunna klara konkurrensen, berättar Magnus.

- Infrastruktur är statens ansvar, konstaterar både Magnus Svensson och Ingemar Nilsson.

Att Sverige inte har investerat tillräckligt smart och strategiskt i infrastruktur var de helt överens om. Sverige är ett land som till stor del lever på sin basindustri. En basindustri som exporterar majoriteten av sina produkter över hela världen och skapar stora intäkter för Sverige och även många jobb i basindustriföretagen och deras underleverantörer.

- Sverige behöver bli bättre på att planera infrastruktur och på andra sätt skapa möjligheter för basindustrin. Det måste finnas kapacitet och det får inte ta så extremt lång tid som det gör nu att komma till beslut för olika sorters investeringar, avslutar Magnus.Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Välkomnar fler för att hålla tillväxttakten

JULKALENDER 2017 Lucka 12. Lars Eklund, delägare i Sunds Fibertech  svarar i luren.
NYHET Publicerad:

Högst på önskelistan – en vätgasstation

JULKALENDER 2017 Patrik Persson, Toyota Center, välkomnar oss till lucka nummer 11.
NYHET Publicerad:

Kära tomten, låt oss reformera arbetsmarknaden

JULKALENDER 2017 Lucka tio. Lars-Erik Runudde, ägare och vd på Alert Städ, det största privatägda städbolaget i Ånge kommun.
NYHET Publicerad:

Kämparvilja och engagemang med plats för fler

JULKALENDER 2017 Lucka nio. Vi välkomnar Susanna Koivuranta, vd på PK Group, ett oberoende ackrediterat laboratorium som är specialiserat inom kemiska och mikrobiologiska analyser av inom- och utomhusmiljö.
NYHET Publicerad:

Bemanningsföretag: Vi gjorde arbetsförmedlingens jobb

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bemanningsföretaget Kornboden i Örnsköldsvik kostar på utbildningar för industri- och verkstadsarbetare för att lösa akuta problem hos kunder. Vd Malin Vedman är kritisk mot Arbetsförmedlingen som hon tycker skulle sköta den biten bättre. "Med små medel skulle Arbetsförmedlingen kunna vara ett starkt stöd för industriföretag och verkstadsföretag, men jag tycker inte de har lyssnat på marknaden", säger hon.
NYHET Publicerad:

Se upp i backen - snart är lilla ”Högakustenleden” här!

JULKALENDER 2017 Lucka nummer åtta. Mats Löfroth som driver Hotell Höga Kusten delar med sig av året som gått och blickar framåt inför året som kommer. 
NYHET Publicerad:

2018 blir rekryteringens år för Wecall

JULKALENDER 2017 Vi öppnar lucka nummer sju och välkomnar Ulrika Thorén som tillsammans med Niklas driver Wecall. Ett av Sveriges ledande callcenterföretag med ca 30 anställda. Företaget grundades 2004 och finns idag i Sundsvall, Umeå, Östersund och Stockholm med kunder i Norden och delar av Europa.
NYHET Publicerad:

Rätt att leva ett värdigt liv

JULKALENDER 2017 I lucka 6 välkomnar vi Rikard Rönn, President Business Unit Power Products på Permobil. Ett företag som säljer sina produkter i mer än 70 länder. Huvudkontoret ligger i Timrå men verksamheten finns i 17 länder med närmare 1400 medarbetare. 
NYHET Publicerad:

Givna destinationen för alla motortokiga

JULKALENDER 2017 Vi växlar upp decembermånaden med lucka fem där vi möter entreprenören Jonas Olert, mannen bakom många satsningar. Bland annat Northbike, Northcar och Olert Fastigheter.
NYHET Publicerad:

Omsorg och välfärd är drivkraften

JULKALENDER 2017 Bakom lucka fyra möter vi entreprenören Maria Eriksson som driver Stöde Bud & Taxi och ES Omsorg.
NYHET Publicerad:

Hållbar massafabrik i världsklass

JULKALENDER 2017 Lucka tre. Vi välkomnar Björn Lyngfelt, informationsdirektör på SCA. Ett bolag som äger 2,6 miljoner hektar skog i norra Sverige, en yta nästan lika stor som Belgien, vilket är det största privata skogsinnehavet i Europa.
NYHET Publicerad:

Att förändra en svartmålad bransch

JULKALENDER 2017 Vi öppnar lucka två och välkomnar Ann-Christine Lundqvist som driver Nylands Städ i Kramfors och Sundsvall. Verksamheten där man med stort engagemang hjälper till med det mesta inom rengöring.
NYHET Publicerad:

Julkalender 2017

JULKALENDER 2017 Välkommen till Svenskt Näringsliv i Västernorrlands julkalender. Varje dag får vi möta företagare från länet som delar med sig lite kort från året som gått och gläntar på dörren till året som kommer. Stora som små gör de och alla andra företagare i länet skillnad. Först ut är Jerry Engström som driver Friluftsbyn vid Höga kusten.
NYHET Publicerad:

Upphandlingsskola ska vända negativ trend

UPPHANDLING Konkurrensen i de flesta offentliga upphandlingarna är för dålig. För att möta den negativa utvecklingen arrangerades för tredje året i rad Upphandlingsdagen i Västernorrland. Publikrekord och lapp på luckan. Ämnet är hett, aktuellt och inte helt enkelt att få att fungera i praktiken. Ett av de återkommande inslagen är att erbjuda deltagarna en upphandlingsskola för att inspirera både företag och offentlig sektor att göra affärer och för att underlätta upphandlingarna.
NYHET Publicerad:

Paneldebatt: Kampen om kompetens

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hur ska Västernorrland vinna den hårda kampen om arbetskraft? Den frågan kom högst på dagordningen när Företagsekonomiska klubben ordnade paneldebatt. "Vi har ställt om till en platt organisation utan titlar där alla talar engelska på jobbet", var budet från Mathias Nylén, utvecklingschef, Mittmedia.
NYHET Publicerad:

Framtiden skrivs idag och händer imorgon

UNG FÖRETAGSAMHET Med Sveriges största regionala tillväxt 2016-2017 växer sig Ung Företagsamhet Västernorrland allt starkare och utbildar fler unga förmågor än någonsin förr. "Unga företagsamma människor finns det gott om i vårt län. Att näringslivet står bakom och stöttar vår verksamhet är av enorm vikt för organisationens framfart", säger regionchef Marcus Claesson.
NYHET Publicerad:

Obegripligt vinsttak oroar välfärdsföretagen

VÄLFÄRD När Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund besöker Västernorrland handlar mötet med branschens företag om de mest brännande frågorna; däribland Reepaluutredningen och den pressade sektorn för personlig assistans.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Amanda!

STUDENTMEDARBETARE Vi hälsar vår nya studentmedarbetare Amanda Johansson varmt välkommen till Svenskt Näringslivs kontor i Sundsvall. Vi bad henne svara på några korta frågor för att lära känna henne lite bättre.
NYHET Publicerad:

Svensk friskola lockar lärare från Kanada

SKOLA Hur får man högutbildade lärare att flytta från Kanada till Sundsvall för att arbeta på en svensk friskola? Engelska skolan vet: var tydlig med vad skolan tror på, lev upp till era värderingar och investera i vidareutbildning. ”De vet att de får utvecklas mycket som lärare på vår skola”, säger rektorn Pascal Brisson.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet drog Fibertech till Timrå

FÖRETAGSKLIMAT När Sunds Fibertech bestämde sig för att flytta företaget till Timrå var det många pusselbitar som föll på plats. Inte minst när det handlar om företagsklimatet. "Vi hade hört att kommunledningen i Timrå jobbar nära företagen och det stämmer. Vi har redan haft tre möten där vi diskuterat vårt företags framtid", säger Lars Eklund, vd Sunds Fibertech Group.