"Infrastrukturen är statens ansvar"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK "Sverige behöver bli bättre på att planera infrastruktur och på andra sätt skapa möjligheter för basindustrin", sa Magnus Svensson, VD vid SCA Transforest, när han fick besök av riksdagsledamot Ingemar Nilsson (S) under vår företagsbesöksvecka i Västernorrland.

Magnus Svensson och Ingemar Nilsson

Magnus Svensson och Ingemar Nilsson

SCA Transforest är ett logistikföretag som är specialiserat på skogsprodukter. Verksamheten är central i SCAs verksamhet där 85% av produktionen går på export. Verksamheten består av sjö-, bil- och och järnvägstransporter i Sverige, Europa och även översjöfrakt till till exempel Asien och USA. Företaget har fem egna hamnterminaler i Sverige och andra delar av Europa och jobbar i samarbete med partners i ytterligare sju. I vår region har man verksamhet i Sundsvalls hamn,Tunadal.

Under vår företagsbesöksvecka besökte riksdagsledamot Ingemar Nilsson(S) SCA Transforest och träffade då Vd Magnus Svensson. Den viktigaste frågan som Ingemar fick med sig till sitt uppdrag i näringsutskottet var frågan om fartygsbränsle, där Sverige på omdiskuterade grunder infört mycket hårda regler för svavelinnehåll som kommer att påverka basindustrins möjlighet att konkurrera. Sverige hade redan en jämförelsevis låg nivå och de nya reglerna är betydligt mycket hårdare än vad de flesta andra länder infört vilket kraftigt snedvrider konkurrensen, förklarar Magnus.

- Det är mycket oroande, inte minst för att kostnadsökningarna kommer att omöjliggöra många planerade investeringar i ökad produktion och effektivitet. Investeringar som inte blir av är långsiktigt allvarliga för Sverige. En industri som vår måste hela tiden investera och utvecklas för att upprätthålla sin konkurrenskraft. Gör man inte det hamnar man i en utförslöpa som slutar med att industrier måste läggas ned. Det har vi många exempel på i vår omgivning, menar Magnus.

SCA-koncernen är i färd med att göra stora förändringar i sin verksamhet och ändra fokus. Strategin kommer att minska andelen förpackningar och koncentrera verksamheten till skogsindustri och hygienprodukter. Det beror på att det krävs så stora investeringsmedel att utveckla alltför många produktområden till världsklass. Det krävs fokus på färre områden för att kunna investera i tillräckligt snabb takt. Kapaciteten och kostnadseffektiviteten måste hela tiden öka för att man ska kunna klara konkurrensen, berättar Magnus.

- Infrastruktur är statens ansvar, konstaterar både Magnus Svensson och Ingemar Nilsson.

Att Sverige inte har investerat tillräckligt smart och strategiskt i infrastruktur var de helt överens om. Sverige är ett land som till stor del lever på sin basindustri. En basindustri som exporterar majoriteten av sina produkter över hela världen och skapar stora intäkter för Sverige och även många jobb i basindustriföretagen och deras underleverantörer.

- Sverige behöver bli bättre på att planera infrastruktur och på andra sätt skapa möjligheter för basindustrin. Det måste finnas kapacitet och det får inte ta så extremt lång tid som det gör nu att komma till beslut för olika sorters investeringar, avslutar Magnus.Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Framtidens företagare utmanas

UNG FÖRETAGSAMHET I dessa tider när våren är högt efterlängtad, minusgraderna några för många och energidepåerna börjar sjunga på sista versen kan vardagen utan tvivel kännas motig. Vi har fått nys om botemedlet. Den regionala mässan i Ung Företagsamhet där ett entusiastiskt gäng ungdomar samlas för att under en adrenalinstinn dag testa sina vingar och visa upp entreprenörskap – på riktigt.
NYHET Publicerad:

Transportbranschen hyllar nya domen – ”Oerhört glädjande”

DOM Nyligen kom en prejudicerande dom som får transportbranschen att pusta ut – Byberg & Nordin Buss vann mot Transportstyrelsen gällande kör- och vilotider. Men Transportstyrelsen, som förvisso håller med om att domen är prejudicerande, menar att det inte förändrar kommande fall.
NYHET Publicerad:

”Infrastrukturen är Sveriges blodomlopp”

INFRASTRUKTUR En färsk rapport inom ramen för Svenskt Näringslivs projekt Ett utmanat Sverige presenterades förra veckan. Temat denna gång var Sveriges bristande infrastruktur. En viktig del av samhället som påverkar oss alla i någon form. Inte sällan läser vi om vägar som proppar igen, försenade eller överfyllda tåg eller bristfällig internetuppkoppling.
NYHET Publicerad:

Kraften ska locka företag till Sollefteå

FÖRETAGSKLIMAT "Nedläggningen av akutsjukvård och BB var ett dråpslag mot Sollefteå. Men det har samtidigt skapat en ny energi och vilja både bland företag och allmänhet. Det finns en enorm kraft här just nu", säger nya kommunalrådet Åsa Sjödén.
NYHET Publicerad:

Blir vi alla förlorare i välfärdsspelet?

KRÖNIKA "Senaste veckan har till stor del präglats av regeringens lagförslag om att begränsa vinsterna för företag inom skola och omsorg. Man tror inte att lagförslaget kommer att röstas igenom i riksdagen men visst skapar det oro. Spelplanen och regelverket för alla företag i branschen skakas om. Vågar man fortsätta att satsa långsiktigt?" Det skriver Anna Hedensjö Johansson i inledningen till en krönika.
NYHET Publicerad:

"Vi tänker långsiktigt kring utbildning"

GÄSTKRÖNIKA Vinster i välfärden är en fråga om att ha möjlighet att bygga och utveckla välmående och trygga skolor med fokus på eleverna, precis som vi gjort i snart två decennier, skriver gästkrönikören Raja Thorén.
NYHET Publicerad:

#metoo lyfter arbetsmiljöarbetet

ARBETSMILJÖ Höstens #metoo-kampanj har satt strålkastaren på hur företag hanterar kränkningar på arbetsplatsen. Hur gör man då som arbetsgivare för att undvika det här? Bolaget Mittkompetens tar fram handlingsplaner för att komma till rätta med ohälsa på jobbet. "Det är ganska enkelt att upptäcka. Det svåra är hur man går vidare efteråt", säger företagets vd Kristina Lockner.
NYHET Publicerad:

100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat . Vi har ställt några frågor till Ewa Lindstrand (S) kommunalråd och till Tony Andersson (M) oppositionsråd om hur de ser på företagsklimatet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Framgångsrik generationsväxling skapar tillväxt

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Nylandsföretaget Stringo har hängt med i både globalisering och teknikutveckling och samtidigt vuxit, till stor del tack vare en lyckad generationsväxling. "Vi har insett att vi inte finns i världens mitt och då måste vi anpassa oss efter det", säger vd:n Nina Thelin.
NYHET Publicerad:

IT-konsulten stöttar teknik för tjejer

KOMPETENSFÖRSÖRJNING IT-konsultbolaget CGI ser det som en stor utmaning att för få kvinnor lockas av branschen. Därför engagerar de sig på olika sätt i frågan. Bland annat låter de unga nyanställda kvinnor agera inspiratörer på teknikverkstaden Tvätteriet.
NYHET Publicerad:

Företagarkraft och stora lyssnaröron skapar framgång för alla

JULKALENDER 2017 "Så har dagen kommit. Julafton är här och jag vill börja med att tacka alla företagare som varit med i årets julkalender. Stora som små vittnar ni om tillväxt, drivkraft och utveckling i olika format, trots vissa utmaningar på vägen. Kan bara säga att jag är full av beundran. Utan er, och alla andra företagare, skulle vår tillvaro se väldigt annorlunda ut. Återkommer ofta till mantrat om företagens betydelse för vår välfärd – skola, vård och omsorg – hur kretsloppet hänger ihop". Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin julkrönika.
NYHET Publicerad:

En industri med historiska vingslag lyfter och växer

JULKALENDER 2017 Bakom lucka nummer 23 hälsar Thomas Larsson, vd på Box Destilleri, välkommen. En verksamhet som har sin början långt tillbaka i den svenska industrihistorien.
NYHET Publicerad:

Vård via mobilen en realitet 2018

JULKALENDER 2017 Vi öppnar lucka 22 och möter Patrik Wreeby på Premicare som driver fem hälsocentraler på uppdrag av Landstinget Västernorrland. Här sätts patienten i centrum och erbjuds ett brett utbud av hälso- och sjukvård.
NYHET Publicerad:

Mångfald ger vinst i flera dimensioner

JULKALENDER 2017 Vi tittar in bakom lucka 21 och möter Stina Haglund, entreprenören som driver OffCoff, YourWill och Alla tiders kompetenser. Här fångas det möjligheter i många dimensioner.
NYHET Publicerad:

Hållbart företagsklimat högt på önskelistan

JULKALENDER 2017 Vi öppnar lucka 20 och säger hej till Joakim Molin, vd på Molin Bil. Omtanke, service och kvalitet står i centrum för helhetsupplevelsen som den nya klimatsmarta bilanläggningen erbjuder. Både för förare och fordon.
NYHET Publicerad:

Konsten att möta kundernas ändrade köpbeteende

JULKALENDER 2017 Bakom lucka nummer 19 möter vi Lennart Bergström, bokhandlaren som driver Akademibokhandeln Vängåvan. Bokhandeln som varit igång sedan 1840 och är still going strong.
NYHET Publicerad:

Företagsnära utbildning ger eftertraktad arbetskraft

JULKALENDER 2017 Vi öppnar lucka nummer 18 och träffar Sven-Erik Lundberg, rektor på Thoren Business School i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

10-års jubileum och fortsatt drivkraft

JULKALENDER 2017 Bakom lucka 17 möter vi Anette Pettersson och Erica Rautila som äger och driver Trädets förskola.
NYHET Publicerad:

Vi välkomnar dialogen om LAS

JULKALENDER 2017 Kompetensförsörjning är en återkommande utmaning för länets alla företag. I lucka 16 möter vi Malin Vedman som är vd för Kornboden rekrytering och bemanning i Örnsköldsvik.
NYHET Publicerad:

Mer välfärd för varje skattekrona är möjlig

VÄLFÄRD Det finns en oro för hur välfärden ska kunna finansieras för att klara kommande utmaningar, bland annat en växande andel äldre. En färsk undersökning visar att Sundsvalls kommun har en effektiviseringspotential 15 procent, motsvarande 575 miljoner kronor.