Lennart Bergström
Foto: Katarina Lövgren

Lennart Bergström, Vängåvans bokhandel, försöker möta krisen med stoiskt lugn trots att bokbranschen är hårt drabbad.

Kommunikation räddar bokhandlaren i kristid

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN De fysiska bokhandlarna är en utsatt kategori företag under coronakrisen. Lennart Bergström som äger Vängåvans bokhandel i Sundsvall kan hittills stå emot nedgången och har recept på hur den kan pareras.

Lönsamheten för de fysiska bokhandlarna har under det senaste decenniet pressats av både näthandeln och e-boken. Av landets kommuner saknar 134 stycken i dag en egen bokhandel. Att coronakrisen är särskilt ovälkommen i den här branschen är uppenbart. Enligt statistik från Svenska bokhandlareföreningen sjönk den fysiska bokhandelns försäljning med hela 42 procent under vecka 13, som en följd av social distansering.

Vängåvans bokhandel tillhör de mest profilstarka företagen i Sundsvalls stadskärna och har funnits sedan 1840-talet. Ägaren Lennart Bergström har trots orosmolnen inga tankar på att coronakrisen ska förändra det.

– Visst känner vi av en tydlig nedgång, men inte i nivå med de siffror som nämnts. I vårt fall varierar det från vecka till vecka, men som mest har vi haft cirka 20 procent minskad försäljning, säger Lennart Bergström.

Han tror att det är bokhandlare i mellersta delen av landet och i synnerhet de som finns i gallerior som har det tuffast.

– Folk undviker galleriorna eftersom det är många som rör sig inomhus där. Att gå på en gata i stan och besöka en butik upplevs mindre riskfyllt, kommenterar han.

Nedgången har gjort att företagets åtta anställda är korttidspermitterade. Arbetstiden har minskat med 20 procent, vilket innebär att var och en stannar hemma en dag i veckan. Dessutom kan företaget nyttja den sänkning av arbetsgivaravgiften som gäller från 1 mars till 30 juni.

Fastighetsägaren Lilium har inte sänkt hyran, men har gått med på att den betalas månadsvis i stället för kvartalsvis. Och så har Lilium infört ett så kallat marknadsföringsstöd för en del av sina hyresgäster, bland annat företag inom handeln.

– Fastighetsägare sänker inte hyror av rädsla för att fastighetsvärdet ska sjunka, så Lilium gjorde på det här sättet i stället. Jag tycker man visat att man bryr sig, säger Lennart Bergström.

Det enskilt viktigaste motmedlet för Vängåvans bokhandel i krisen har varit kommunikation. Under många år har Lennart Bergström varje vecka skickat ut nyhetsbrev till kunder som anmält intresse, och det har skapat en slags vi-känsla bland bokläsare. Denna vi-känsla har också märkts tydligt under arrangemanget Bokens afton som genomförs regelbundet med författarbesök.

– Nyhetsbrevet har blivit ännu viktigare under de här veckorna och jag får väldigt fin respons. Jag tror det spelar stor roll för att kunderna ska fortsätta välja att handla lokalt i butiken i stället för att ge sig ut på nätet, säger han.

Vängåvans bokhandel, skylt
Foto: Katarina Lövgren

Ringklocka utanför entrén gör det möjligt för kunder att kalla på uppmärksamhet och göra sitt köp ute i det fria.

Den som vill kan ringa på en klocka utanför entrén och bli betjänad utanför butiken. Butikens anställda har vässat städrutinerna vid de ytor som kunderna kommer i kontakt med och man har flyttat om så det blivit rymligare. Dessutom kan kunderna få hemleverans.

– Är det nära så sköter vi själva leveransen, men vi har också ett samarbete med KFUM Sundsvalls basketlag som levererar om det är en bit utanför centrum, säger Lennart Bergström.

Tycker du att regeringen och berörda myndigheter gör rätt saker och har de gjort tillräckligt för näringslivet?

– Hittills känns det riktigt att vi inte stängt ner samhället, vi kan ha öppet och vi har kunder i butiken. Jag tycker det är bra med sänkningen av arbetsgivaravgift och med möjlighet att korttidspermittera, vi kan även permittera mer om det skulle behövas. Vi kommer att klara det här, det måste vi.

Lennart Bergströms bästa tips för företag att stå emot corona:

KUNDKONTAKT: Det är svårt att snabbt skapa kontakt om det inte finns en grund att stå på. Men nyhetsbrev med ett personligt anslag har under lång tid varit en framgångsfaktor för oss och hjälpt oss att få lojala kunder. En sådan här gång visar sig arbetet vi lagt ner på det vara av stort värde.

 

VAR PROAKTIV: Sitt inte och vänta utan agera i stället. Vi har fått fart på hemleveranser och vi har arrangerat kundevent på distans med hjälp av telefon och dator. Vi har också skapat nya bokpaket med överraskande innehåll som blivit populära i dessa tider.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Katastrofen är undanröjd

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen i länet.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.
NYHET Publicerad:

Till våra riksdagspolitiker: Glöm inte bort industrin

ÖPPET BREV Pär Melin, vd Pichano Holding AB, skriver i ett öppet brev till riksdagspolitikerna och efterlyser mer konkret stöd för att rädda företagen i den pågående krisen.
NYHET Publicerad:

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.
NYHET Publicerad:

”Det är total tvärnit”

CORONAKRISEN ”Man tror man är med i någon film, det går inte att föreställa sig.” Så beskriver bussföraren och företagaren Micke Östberg den situation som han och hans företag har hamnat i.
NYHET Publicerad:

Kommunikation räddar bokhandlaren i kristid

CORONAKRISEN De fysiska bokhandlarna är en utsatt kategori företag under coronakrisen. Lennart Bergström som äger Vängåvans bokhandel i Sundsvall kan hittills stå emot nedgången och har recept på hur den kan pareras.
NYHET Publicerad:

Att överleva nu med hopp om framtiden

CORONAKRISEN Mats Löfroth, som är ägare och vd för Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell & Restaurang i Kramfors, berättar att coronakrisen har slagit skoningslöst mot hans verksamheter.
NYHET Publicerad:

Regional omställningsakut ska rädda företag i kris

CORONAKRISEN Satsningen på Omställningsakuten har fått klartecken av Tillväxtverket och görs tillsammans med Region Västernorrland och länets kommuners näringslivskontor. Regina Duymaz och Matts Nyman från BizMaker står redo att tillsammans med sina affärscoacher stötta företag som går in i en omställningsfas.
NYHET Publicerad:

Hur resonerar länets kommunalråd i coronakrisen?

CORONAKRISEN Staten meddelade i början av april att 15 miljarder ytterligare öronmärks till kommunerna runt om i landet varav 245 miljoner fördelas i Västernorrlands kommuner. Vad kommer miljonerna att användas till? Hur ser kommunalråden på de åtgärder som är genomförda på kommunal nivå för företagen?
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Företagsledarens bästa tips i kristid

LEDARSKAP I KRIS I kristider ställs företagsledaren på utmaningar utöver det vanliga. Ann-Christine Lundqvist, ägare och vd för Nylands Städ med 20 anställda ger här sina bästa tips på hur oro inom företaget kan hanteras.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.