Matchning skola och jobb avgörande

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Många företagare står idag inför betydande utmaningar gällande rekrytering av rätt kompetens. Vikten av att i vuxen ålder kunna skola om sig genom matchad utbildning mot jobb är en mycket viktig pusselbit som blir viktigare och viktigare för hela samhället. Mia Liljestrand, Svenskt Näringslivs expert på yrkesutbildning höll i trådarna när Ånge och Bräcke kommun träffades för ett möte där politiker, tjänstemän, företag och medlemsorganisationer från Svenskt Näringsliv deltog på plats.

Säkerställ yrkesutbildningen
Säkerställ yrkesutbildningen. Mia Liljestrand kunde inte nog betona vikten av att reformera vuxenutbildningens villkor i Sverige idag.
Inledande presentation i Ånge
Inledande presentation av Svenskt Näringsliv och närvarande medlemsorganisationer vid mötet. Ronny Nilsson (Plåstlageriernas Service AB), Ola Toftegaard (regionchef Svenskt Näringsliv Östersund) Lars Engnell (Teknikföretagen), Mona Söderström (Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation), Anders Skoogh (Maskinentreprenörerna), Tomas Nordensson Flygare (Almega) och Anna Hedensjö Johansson (regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland)
Deltagare vid lunchmöte i Ånge
Stefan Wallsten (Ånge kommun), Daniel Svensson och Anna Jensén Salomonsson (Bräcke kommun), Sten-Ove Danielsson (kommunalråd i Ånge) samt Anders Skoogh, Maskinentreprenörerna deltog på plats.
Tommy Eriksson och Tomas Nordensson Flygare
Tommy Eriksson, näringslivsansvarig Ånge kommun och Tomas Nordensson Flygare, Almega.
Mona Söderström och Carina Jonasson
Mona Söderström, Svenskt Näringslivs Försäkringsinformation, och Carina Jonasson, Recond Concept samtalade under lunchen om arbetsgivarklimatet.
Bo Berglund, Elkapsling och Lars Engnell, Teknikföretagen
Bo Berglund, vd på Elkapsling AB i Alby tillsammans med Lars Engnell, rådgivare på Teknikföretagen deltog vid mötet. Elkapsling är en stor arbetsgivare i Ånge kommun med behov av specifikt yrkesutbildad kompetens.

– Vi står i Sverige inför den ganska märkliga situationen att vi har hög arbetslöshet samtidigt som en stor andel av företagens rekryteringsförsök misslyckas, berättade Mia Liljestrand.

Problemet, förklarade hon, beror på att utbildningspolitiken misslyckats. Folk flyr yrkesutbildningar samtidigt som det är inom de praktiska yrkena som många av jobben finns. Många läser allmänteoretiska program på gymnasiet i tron om att det är bästa vägen till jobb och inser först efter studenten vilka möjligheter det finns på arbetsmarknaden. Då är det dock svårt att slå sig in på en ny bana till följd av den stelbenta utbildningspolitiken.

– Det måste bli lättare att yrkesväxla och att vidareutbilda sig inom olika yrken. Både Yrkesvux och Yrkeshögskolan är här viktiga instrument, men de används tyvärr inte rätt, säger Mia.

Yrkesvux är nästan enbart öppet för de som står allra längst från arbetsmarknaden och stänger således ut stora grupper från möjligheten att omskola sig och inom Yrkeshögskolan finns ingen kontinuitet och långsiktig plan, vilket gör det högst osäkert huruvida företagen kan lita på en framtida kompetensförsörjning.

Kommunalråd i Ånge kommun, Sten-Ove Danielsson (S), lyfte utmaningen för små kommuner;

– Vi är i behov av yrkesutbildningar med kanske en till två platser per utbildning, inte en yrkesutbildning med 30 platser. Det underlaget finns inte i små kommuner.

Det och flera andra utmaningar finns i dagens yrkesutbildningssystem. Företagare efterlyser ett fungerande lärlingssystem. Många tar idag på sig lärlingar men det är dyrt. Om lärlingarna ska betalas i princip full lön redan från start blir det en väldigt tung börda för företagen, vilket kan leda till att de blir tvungna att tacka nej. Ett annat problem som det fanns samstämmighet kring var att yrkesutbildningarna är för frånkopplade från näringslivet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

ENKÄT Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Dags att ta temperaturen på företagsklimatet

KOMMUNRANKNING "Företagsklimatet blir gradvis bättre. Vi vill tro att det bland annat är för att Svenskt Näringsliv för upp frågan på den kommunala agendan. Många kommuner sitter på helspänn och inväntar resultatet, säger Annie Widerberg, projektledare.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Brott mot butik var 15:e sekund – Nu ska alla anmälas

BROTT Fyra stölder i minuten. Sex miljarder kronor. För landets handlare har brott blivit vardagsmat – och bara två procent av brotten polisanmäls. Nu uppmanas handlare att anmäla brott under en vecka i april. ”Brottsligheten har ökat och det har blivit ett tuffare klimat”, säger Ica-handlaren Andreas Bylger.
NYHET Publicerad:

"Myndighetsutövningen behöver bli mer rådgivande"

REGELKRÅNGEL ”Om vi vill att fler ska starta verksamheter i Sverige så måste vi göra regelverken mer användarvänliga. Att fortsätta producera blanketter som ska fyllas i kommer inte att ge högre tillväxt”. Det säger Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn.
NYHET Publicerad:

Digitalisering nödvändig för att klara välfärden

FÖRETAGSKLIMAT ”Ta ett aktivt beslut och gör en tidsplan för hur ni i kommunerna ska digitalisera ert arbete. Då frigör ni resurser och klarar välfärden." Det är Per Mossebys, expert på digitaliseringsfrågor, råd till kommunala politiker och tjänstemän som vill förbättra företagsklimatet för offentlig sektor.
NYHET Publicerad:

Munkfors hyllat för sitt samarbete med företag

UTMÄRKELSE Munkfors kommun mottog priset Årets Inspiration under Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Göteborg. "Det här är ett bevis på att vi jobbar på rätt sätt och har en god samverkan med våra företag", säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i kommunen.
NYHET Publicerad:

Att hjälpa företagen ledde till stor succé

FÖRETAGSKLIMAT Det blev stora rubriker när Rättviks kommun slutade ta betalt av företagen för tillsyn som aldrig gjordes. Samtidigt började kommunen skifta fokus, från att enbart bestraffa företag som gör fel till att försöka hjälpa till. ”Företag i dag vill göra rätt”, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

En Motalafrukost utan gränser

INTEGRATION Det bjuds på frukost i Motala en solig tisdag i mars och det är inte vilken tisdagsfrukost som helst – det är Gränslös Frukost. Kompetenssökande företag och nyanlända med spetskompetens samlades för en morgon fylld med kontaktskapande och match-making.
NYHET Publicerad:

Samarbete högt på kommunernas agenda

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.