”Migrationsverket måste hjälpa till när vi tar emot praktikanter”

NYHET Publicerad

INTEGRATION Birger Sjöströms Åkeri i Husum har god erfarenhet efter att ha tagit emot en nyanländ flykting som praktikant, men efterlyser mer hjälp och stöd från Migrationsverket.

Hassan och Yvonne Sjöström

Sjöströms åkeri har fortfarande kontakt med Hassan som nu fått uppehållstillstånd och söker jobb. Här står han tillsammans med Yvonne Sjöström.

I Husum utanför Örnsköldsvik driver Yvonne Sjöström och hennes man ett åkeri med ett tiotal anställda. Runt om i kommunen finns flera flyktingförläggningar.

– En jaktkamrat till min man jobbar på förläggningen närmast oss. Han frågade om inte vi kunde ta emot en praktikant, säger Yvonne.

Hassan hade drivit mekanisk verkstad i Syrien och var nu frustrerad över att inte ha något att göra. I januari kom han till Sjöströms åkeri och trots språkförbistringar gick det väldigt bra.

- Vi tog oss fram på svensk-syrisk-engelska och gester. Vi försökte också hjälpa honom med språket, vi satte upp post-it-lappar där det stod kylskåp, stol och fönster, säger Yvonne.

Från förläggningen kunde Hassan lifta med arbetarbussen till fabrikerna i Husum, men när Migrationsverket flyttade familjen till egen lägenhet hamnade han sju mil ifrån praktikplatsen utan möjlighet att åka med kollektivtrafiken.

– Jag vet inte om man får det, men vi lånade faktiskt ut en bil till honom, säger Yvonne.

När praktiktiden var slut bestämde sig Birger Sjöströms åkeri för att erbjuda Hassan anställning över sommaren, men det var inte så enkelt. 

– Migrationsverket sa till honom att det skulle gå att få bankkonto även utan personnummer, men bankerna sa nej. Jag ringde massor med samtal, men det löste sig inte så till slut fick jag åka till bankomaten och ta ut pengar så han fick lönen kontant, säger Yvonne.

Efter sommaren fanns inte mer jobb, men Sjöströms har fortfarande kontakt med Hassan som nu fått uppehållstillstånd och söker jobb.

- Vi har skrivit ett rekommendationsbrev och ställer gärna upp som referenser, säger Yvonne.

För Sjöströms åkeri var det en bra erfarenhet att ta emot en praktikant.

– Vi lärde oss mycket av varandra. Hassan fick se hur det fungerar på en svensk arbetsplats och vi lära oss av hans livsöde och erfarenheter. Och så har vi blivit hejare på engelska. 

Yvonne Sjöström kan tänka sig att ta emot praktikanter igen. För henne är det inte nödvändigt med någon ekonomisk ersättning, men hon menar att det måste till ett bättre system. Hon efterlyser en kontaktperson.

- Jag hade velat ha en person att ringa på Migrationsverket. Man vill ju inte göra fel så det blir problem för den man försöker hjälpa. Det hade känts tryggt att ha någon att fråga om lönen, eller om vi får låna ut en bil.

Eva-Marie Byberg

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kramfors vänder trend för yrkesutbildningar

SAMVERKAN I många kommuner är de yrkesförberedande gymnasieutbildningarna hotade när elevunderlaget minskar. I Kramfors lyckas man vända trenden med att låta eleverna ha individanpassad skoltid hos företag. "Vi har sett faran i att våra företag blir utan utbildad arbetskraft och sedan lämnar orten. Därför har vi på en del av programmen löst det med att flytta ut skolan till företagen", säger Ådalsskolans rektor Peyman Vahedi.
NYHET Publicerad:

”Migrationsverket måste hjälpa till när vi tar emot praktikanter”

INTEGRATION Birger Sjöströms Åkeri i Husum har god erfarenhet efter att ha tagit emot en nyanländ flykting som praktikant, men efterlyser mer hjälp och stöd från Migrationsverket. "Jag hade velat ha en person att ringa på Migrationsverket. Man vill ju inte göra fel så det blir problem för den man försöker hjälpa", säger Yvonne Sjöström.
NYHET Publicerad:

Källarföretaget blev gasellvinnare

SNABBVÄXARE Årets gasellvinnare i Västernorrland är Tolkresurs Sverige AB i Sundsvall med en tillväxt på 342 procent. " Vi började 2009 som ett källarföretag så det här känns helt fantastiskt", säger ägaren och grundaren Mohammad Khanahmadi.
NYHET Publicerad:

Regeringens budget ger inget klirr i skattkistan

BUDGET Företagen i Svenskt Näringslivs företagarpanel är inte imponerade av regeringens budget. På frågan om regeringens åtgärder leder till fler, färre eller lika många jobb som förut är det nästan två av tre företagare som anser att åtgärderna leder till färrejobb.
NYHET Publicerad:

En dag med kunskap och inspiration

ARBETSGIVARDAGEN Dagens arbetsgivare har stort ansvar. Inte bara ska de driva en verksamhet som genererar resultat, jobb och utveckling. De ska även förhålla sig till en mängd lagar, regler och arbetsmarknadsfrågor som gäller i samhället. På Arbetsgivardagen 2016 deltog ett 70-tal företagare där vi lyfte några aktuella ämnen och frågor med experter på olika områden som delade med sig av sina kunskaper.
NYHET Publicerad:

Låga investeringstal i Västernorrland

KONJUNKTUR Fler företag i länet anger att de haft lägre andel investeringar de senaste sex månaderna än de som har haft högre. Det negativa nettot är på tre procent och jämfört med riket i övrigt är det bara Halland som visar på lägre siffror. Det framgår av svaren från företagen i Svenskt Näringslivs Företagarpanel.  
NYHET Publicerad:

Dags att nominera Västernorrlands företagsamma människor!

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Vem är Västernorrlands mest företagsamma människa 2016? Företagsamma människor skapar jobb - det vill vi synliggöra och hylla. Nu kan du nominera den du tycker har gjort något extra företagsamt i år!
NYHET Publicerad:

Timrå i topp igen

RANKING Starka Timrå behåller tätpositionen och Kramfors klättrar snabbast. Det var utropstecknen när Svenskt Näringsliv presenterade rankingen för företagsklimatet i Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Stor oro i Sundsvall inför ny upphandlingspolicy

UPPHANDLING På gränsen till företagarfientligt. Det är Sundsvalls företagares betyg på kommunens nya inköpsstrategi. ”De nya reglerna stänger dörren till många små- och medelstora företag som vill delta i upphandlingar. Jag förstår inte varför politikerna inte lyssnar på den massiva kritiken från oss företagare", säger Per Felländer, vd Lindéns skyltar.
NYHET Publicerad:

Hallå där Tomas Byberg!

DRIVKRAFT "Ingenting är omöjligt". Orden kommer från Tomas Byberg, vd på Byberg & Nordin. Det är också den devis som bokstavligen speglar företagets utveckling. Det lilla familjeägda bussföretaget från Nordingrå som genom medveten tillväxtstrategi vuxit för att idag ha ca 1500 anställda. Vi passar på att ta pulsen på Tomas utifrån en handfull aktuella frågor som berör företagare runt om i Sverige just nu.
NYHET Publicerad:

Lantmäteriets krångel stoppar industrietableringar

TILLVÄXT Lantmäteriets långa kötider slår hårt mot landets företag. Att få fram en fastighetsbeteckning för en ny tomt kan ta över ett år. Nu har några kommuner med Timrås Ewa Lindstrand i spetsen skrivit ett protestbrev mot att det hindrar tillväxten.
NYHET Publicerad:

”Sluta betrakta oss som fienden”

VÄLFÄRD Hotet om att begränsa vinsterna för de privat drivna välfärdsföretagen är åter en het fråga. Regeringens så kallade välfärdsutredning planerar att föreslå en vinstreglering.  "Vi har under åren blivit luttrade utifrån utspelen från politiken. Det mest önskvärda vore så klart att politikerna inte skulle se oss som sin fiende utan istället försöka förstå på vilket sätt vi driver våra verksamheter", säger Gun-Inger Soleymanpur, vd för Sundsvall Vårdteam.
NYHET Publicerad:

“Halleluja, ingen sjukskatt!”

SJUKSKATTEN Det var i våras som regeringen meddelade att man vill införa en så kallad medfinansiering inom sjukförsäkringen. Det hårt kritiserade förslaget har skapat stor oro bland landets företagare och många har uttryckt sin ilska. Beskedet att regeringen slopar sitt förslag på sjukskatt, mottas med stor lättnad bland företagen i Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Onödig arbetslöshet byggs upp

DRIVKRAFT Det är skattemässigt mer gynnsamt att investera i maskiner än att anställa, anser Peter Stenquist, vd för Paralox i Sundsvall. ”Onödig arbetslöshet blir följden”, säger han och menar att det skapas hinder på arbetsmarknaden som redan är tuff.
NYHET Publicerad:

Att jobba med något som gör mig glad

GÄSTKRÖNIKA ”Vet du vad som var det bästa med gymnasiet?” frågade en tidigare Ung Företagsamhet elev mig då jag besökte honom på hans nystartade företag. ”Jo, det var att du lärde oss att skriva en snygg och genomtänkt affärsplan. Tack vare det lyckades jag övertyga banken om ett banklån så att jag kunde starta företaget”. Så inleder Anneli Johansson, Sveriges bästa UF-lärare 2016, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Utvisas för att ha följt Arbetsförmedlingens råd

INTEGRATION Yahya ”Iza” Damlkhi från Jordanien har bott i Sverige i 13 år. Nu hotas han, hans fru och deras två små döttrar av utvisning. Anledningen är att de följde Arbetsförmedlingens råd när han tog ett jobb. ”Jag trodde man kunde lita på vad myndigheterna säger i Sverige. Jag förstår inte hur det kunde bli så här”, säger han.
NYHET Publicerad:

"Det är inte fel på lagen"

SOMMARKRÖNIKA Vid årsskiftet 2016/2017 får vi sannolikt en ny upphandlingslagstiftning. Det är dock farligt att tro att en ny lagstiftning per automatik kommer att leda till bättre upphandlingar. Det är inte där problemet ligger. Det centrala i det här sammanhanget är upphandlande myndigheters kompetens och arbetssätt och här finns på många håll en stor förbättringspotential. Det skriver Birgitta Laurent, upphandlings- och konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

"Det måste bli enklare för företagen att exportera"

SOMMARKRÖNIKA För drygt ett år sedan presenterade regeringen sin exportstrategi för att stärka företagens export- och internationaliseringsmöjligheter. Med 22 olika insatser ska denna strategi fokusera på att effektivisera det statliga handels- och investeringsfrämjandet. Om det och Svenska företags förutsättningar för export skriver Eva Häussling, expert på handel & investeringsfrämjande, på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Dags att förändra konfliktreglerna

SOMMARKRÖNIKA Regelverket som styr när och hur det är tillåtet att ta till stridsåtgärder på arbetsmarknaden, de så kallade konfliktreglerna, nämns allt oftare i samhällsdebatten. Sverige har mer tillåtande konfliktregler än de flesta andra länder. Politiker börjar få upp ögonen för att detta försämrar företagens konkurrenskraft och hur arbetsmarknaden fungerar. Det skriver Kjell Frykhammar, projektledare i arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Behövs reformer som underlättar vägen till jobb

SOMMARKRÖNIKA Utan invandrad kompetens kommer svenska företag inte att klara av att fylla sina kompetensbehov. Inhemsk arbetskraft räcker helt enkelt inte till. Därför är det nödvändigt att de personer som kommer till Sverige kommer ut på arbetsmarknaden och att vi tar vara på den kompetens som flera av dem har. Det kräver reformer som förkortar tiden mellan ankomsten till Sverige och etablering på arbetsmarknaden. Det skriver Mikaela Almerud, högskoleexpert på Svenskt Näringsliv.