Nytt kommunstyre öppnar upp för valfrihet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Med nytt politiskt styre ska det bli bättre förutsättningar för Örnsköldsviks näringsliv. Valfrihet i vården är en fråga som varit död men där man nu gläntar lite på dörren.

Anna-Britta Åkerlind och Per Nylén

Oppositionsråd Anna-Britta Åkerlind (C) och kommunalråd Per Nylén (S).

I Örnsköldsvik finns sedan flera år ett beslut att införa Lagen om valfrihet (LOV) inom vården. Ett beslut som skulle ge privata företag möjlighet att kunna verka inom vården och komplettera kommunens egna verksamhet. Fler än hälften av Sveriges kommuner har tagit det steget. Beslutet i Örnsköldsvik har dock aldrig verkställts. Hemtjänsten, till exempel, bedrivs helt och hållet i kommunal regi.

Men nu öppnas en dörr. Politikerna har från årsskiftet beslutat att genom lagen om offentlig upphandling (LOU) införa upphandling av vissa vårdtjänster.

– Det är ett genombrott. Det här har varit fullständigt otänkbart tidigare, säger Anna-Britta Åkerlind (C), kommunalråd för tre allianspartier i opposition.

Att införa upphandling av vårdtjänster skulle kunna ses som ett första steg till den valfrihet som LOV medger. Lagarna som omfattas är LOV och LOU och det finns skillnader mellan dem. Generellt kan man säga att vägen som Örnsköldsvik nu tar, LOU, är ett försiktigare steg.

När införs valfriheten fullt ut i Örnsköldsvik?
– Vi har inte gett upp, men vi måste ge det vi kommit överens om en vettig chans innan vi kan gå vidare. Det blir inte under den här mandatperioden, säger Anna-Britta.

Socialdemokraterna är överlägset största parti i kommunen. Förra mandatperioden samarbetade man med Vänsterpartiet för att uppnå majoritet. Från 2019 är det Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna som tillsammans med S har styret i kommunen. Och det är i det samarbetet som dörren för valfrihet i vården öppnats på glänt.

– I steg ett upphandlar vi inom ett valt område, sannolikt inom hemtjänsten. Vi kan fortfarande styra och kontrollera så att vården blir lika bra som den verksamhet vi har idag i kommunen, säger Per Nylén (S), som från i år är ordförande i kommunstyrelsen.

Om det sviktande företagsklimatet

Den politiska ledningen i Örnsköldsvik lovar även att ta krafttag för att förbättra företagsklimatet.

Kommunen har på två mandatperioder rasat från plats 80 till 228 i Svenskt Näringslivs mätning. Inom kategorierna ”kommunal service” och ”attityder till företagare” har man sjunkit som en sten i rankingen, i något fall 200 placeringar.

– Betyget i Svenskt Näringslivs mätning är bedrövligt. Vi tycker att vi är en företagarvänlig kommun men inser att vi missat göra saker när vi rasat som vi gjort. Vi ska bli bättre, säger Per Nylén.

Exakt hur man ska bära sig åt för att lyfta, förbättra hur företagarna upplever företagsklimatet, konkretiseras inte närmare men han har en plan.

– Vi måste träffa företagen och ta reda på vad som inte är bra. Vi vet att detaljplaner och bygglov i vissa fall tar för lång tid, men vi måste få fler inspel från företagen. Efter det kan vi i kommunen sätta oss ner och fundera, säger Per Nylén och berättar att nästa företagsbesök ska ske direkt efter avslutad intervju.

Per Nylén berättar också att frågan om att skapa ett näringslivsbolag diskuteras.

– Det finns en hel del att göra. Man vill ju aldrig backa bandet, men vi ska hitta tillbaka till de bra sakerna vi gjorde 2009. Vi var uppenbarligen mycket bättre då, säger han.

Anna-Britta Åkerlind har några förslag på hur Örnsköldsvik ska bli en bättre kommun för företagare.

– Fler upphandlingar skulle gynna företagande, inte minst i glesbygden. Vi kan också jobba mer med servicen på glesbygden, även det skulle gynna företagandet.

Hon säger att man sneglar på Timrå och Nordmaling, två kommuner i närområdet som varit framgångsrika i utvecklingen av företagsklimatet i respektive kommun.

– Vi har samma erbjudande som Timrå. Nu gäller det att visa handling, inte bara ord, avslutar Anna-Britta Åkerlind.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Det är en jättestor fråga att få nyanlända i arbete”

INSPIRATIONSDAG Att få nyanlända att ta steget från bidrag till självförsörjning är en viktig fråga för många kommuner, det framkom på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. ”Här måste vi hitta arbetsmodeller tillsammans med näringslivet. Efter flyktingvågen har vi praktikförstört många företag,” säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare i Härnösands kommun.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Västernorrlands regionchef Erik med medarbetare Elias, Jennie och Adam har bråda dagar inför den stundande regionala UF-mässan som äger rum den 20-21 mars på Nordichallen i Sundsvall. Hela 179 UF-företag och ca 500 ungdomar kommer på plats att visa upp sina kreativa produkter och tjänster.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i länet ökar

NY RAPPORT Svenskt Näringslivs rapport ”Företagsamheten 2019” visar att företagsamheten ökar i Västernorrlands samtliga kommuner. Länet är dessutom ett av få i riket där även nyföretagsamheten ökar. "Västernorrlands framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Sveriges snabbaste byråkrati i sikte?

FÖRETAGSKLIMAT Den rödgröna makten är numera beroende av stöd från KD. Både kommunalråd och oppositionsråd är nya. Nu hoppas företagen i Härnösand att det nya politiska läget ska ge ökad dialog och mer fokus på näringslivsfrågor. "En av mina ambitioner är att tona ned käbblet", säger färska kommunalrådet Andreas Sjölander, (S).
NYHET Publicerad:

Företagen i Västernorrland ser en stagnerad arbetsmarknad

KONJUNKTUREN Produktions- och försäljningsvolymerna för företagare i Västernorrland har fallit det senaste halvåret jämfört med genomsnittet för övriga landet. Dock förväntar sig 60 procent av företagen inom industri- och tjänstesektorn att produktion och försäljning ska öka det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Tidiga kundmöten – en outnyttjad resurs

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommuns näringslivsbolag vässar arbetet med nya chefen Maria Åslin vid rodret. "Vi är inte nöjda med vår placering i rankingen och ska bland annat bli mycket bättre på innehållet i våra företagsbesök", säger hon.
NYHET Publicerad:

Starka företag driver samhället framåt

AVSTAMP 2019 Ett 80-tal företagare, politiker och tjänstemän från regionen och kommunerna var på plats när Svenskt Näringsliv kickade igång 2019 med en inspirationsträff och paneldebatt med riksdagspolitiker.
NYHET Publicerad:

Spelreglerna för företagen under lupp

NÄRINGSPOLITIK Företagens önskan om en handlingskraftig regering med företagens bästa för ögonen hålls vid liv i möten och dialog. Vid ett politiker- och företagarmöte i Sundsvall i början av februari var ett inslag ett panelsamtal med tre av länets åtta riksdagspolitiker; Jörgen Berglund (M) och Malin Larsson (S) och Jasenko Omanovic (S).
NYHET Publicerad:

Ungas perspektiv och innovationskraft knäcker koden

SKOLA/NÄRINGSLIV Nordea i Sundsvall tog chansen att låta 40 gymnasieelever knäcka en av deras tuffaste utmaningar – hur får man ungdomar att börja månadsspara. "Otroligt inspirerande att ta del av alla idéer", säger en mycket nöjd Carina Bergquist Palm, regionchef, Nordea.
NYHET Publicerad:

Nytt kommunstyre öppnar upp för valfrihet

FÖRETAGSKLIMAT Med nytt politiskt styre ska det bli bättre förutsättningar för Örnsköldsviks näringsliv. Valfrihet i vården är en fråga som varit död men där man nu gläntar lite på dörren.
NYHET Publicerad:

Kommunal tillväxtchef vill rekrytera som industrin

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kan industrin, så kan offentlig verksamhet. Så förklarar Susanne Königson, tillväxtchef i Kramfors kommun, samarbetet med Sollefteå och Härnösand. Projektet inspireras av hur industriföretag i regionen samverkar för att rekrytera kompetens. "Många av företagen konkurrerar om arbetskraft men drar ändå åt samma håll", säger hon.
NYHET Publicerad:

Val av gymnasieprogram för framtida jobb och studier

GYMNASIEVALET Ungefär 3 000 niondeklassare i Västernorrland och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Ingenjörer från Pakistan ger Timråföretaget växtkraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på rätt kompetens är stor – inte minst inom teknikområdet. Midnet i Timrå anställde två ingenjörer med rötter i Pakistan. ”Utan dem hade vi aldrig kunnat växa”, säger vd och delägaren Jonathan Malmberg.
NYHET Publicerad:

Timrås nya kommunalråd greppar stafettpinnen

FÖRETAGSKLIMAT Efter 17 år som kommunalråd i Timrå så lämnar Ewa Lindstrand över stafettpinnen till sin efterträdare Stefan Dalin. Han får nu i uppgift att leda Timrå på vägen mot att bli bäst i Norrland vad gäller företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Digitaliserar primärvården tillsammans

DIGITALISERING I februari lanserar Premicare, som driver fem hälsocentraler i länet, appar och annan teknik för distansoberoende undersökningar. Arbetet har väckt stort intresse hos Region Västernorrland (tidigare landstinget), som driver 21 av länets 33 hälsocentraler. När regionen sökte EU-medel för digitalisering av primärvården vände man sig därför till Premicare och Mittuniversitetet.
NYHET Publicerad:

Kan broar av dialog göra skillnad?

KRÖNIKA Året lider mot sitt slut och när jag tittar i backspegeln på 2018 är det framför allt samtal och möten med företagare, politiker och tjänstemän som gjort avtryck. Sneglar lite på min bygghjälm på kontoret och tänker att jag är en brobyggare som har förmånen att sätta rum och arena för dessa möten, som på kort och lång sikt kommer göra skillnad. Det skriver Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

UF-företagande – en växande trend

UNG FÖRETAGSAMHET Hela 858 gymnasieelever i Västernorrland driver UF-företag i år. "UF-företagande är en växande trend bland unga", säger Erik Eriksson, regionchef, Ung Företagsamhet Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Ånges näringsliv tar i hand och siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet. "Inom tre år ska vi klättra 100 placeringar med hjälp av bättre samverkan", säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.
NYHET Publicerad:

Lättar dimman?

NÄRINGSPOLITIK Dimman ligger tät. Vilken regering som ska styra landet är för dagen oviss. Vi träffar några av våra folkvalda riksdagsledamöter och lyfter viktiga frågor som oroar oss. Det skriver sju företagare från länet i en insändare.
NYHET Publicerad:

Framtidens yrken i fokus på SYV-dag

SKOLA/NÄRINGSLIV Lockrop från heta branscher, företagsbesök och inspiration om prao. Men också en workshop om hur skola och näringsliv kan samarbeta smartare. I slutet av november samlades drygt 50 studie- och yrkesvägledare från Västernorrland på SYV-dagen i Sundsvall.