Nytt kommunstyre öppnar upp för valfrihet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Med nytt politiskt styre ska det bli bättre förutsättningar för Örnsköldsviks näringsliv. Valfrihet i vården är en fråga som varit död men där man nu gläntar lite på dörren.

Anna-Britta Åkerlind och Per Nylén

Oppositionsråd Anna-Britta Åkerlind (C) och kommunalråd Per Nylén (S).

I Örnsköldsvik finns sedan flera år ett beslut att införa Lagen om valfrihet (LOV) inom vården. Ett beslut som skulle ge privata företag möjlighet att kunna verka inom vården och komplettera kommunens egna verksamhet. Fler än hälften av Sveriges kommuner har tagit det steget. Beslutet i Örnsköldsvik har dock aldrig verkställts. Hemtjänsten, till exempel, bedrivs helt och hållet i kommunal regi.

Men nu öppnas en dörr. Politikerna har från årsskiftet beslutat att genom lagen om offentlig upphandling (LOU) införa upphandling av vissa vårdtjänster.

– Det är ett genombrott. Det här har varit fullständigt otänkbart tidigare, säger Anna-Britta Åkerlind (C), kommunalråd för tre allianspartier i opposition.

Att införa upphandling av vårdtjänster skulle kunna ses som ett första steg till den valfrihet som LOV medger. Lagarna som omfattas är LOV och LOU och det finns skillnader mellan dem. Generellt kan man säga att vägen som Örnsköldsvik nu tar, LOU, är ett försiktigare steg.

När införs valfriheten fullt ut i Örnsköldsvik?
– Vi har inte gett upp, men vi måste ge det vi kommit överens om en vettig chans innan vi kan gå vidare. Det blir inte under den här mandatperioden, säger Anna-Britta.

Socialdemokraterna är överlägset största parti i kommunen. Förra mandatperioden samarbetade man med Vänsterpartiet för att uppnå majoritet. Från 2019 är det Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna som tillsammans med S har styret i kommunen. Och det är i det samarbetet som dörren för valfrihet i vården öppnats på glänt.

– I steg ett upphandlar vi inom ett valt område, sannolikt inom hemtjänsten. Vi kan fortfarande styra och kontrollera så att vården blir lika bra som den verksamhet vi har idag i kommunen, säger Per Nylén (S), som från i år är ordförande i kommunstyrelsen.

Om det sviktande företagsklimatet

Den politiska ledningen i Örnsköldsvik lovar även att ta krafttag för att förbättra företagsklimatet.

Kommunen har på två mandatperioder rasat från plats 80 till 228 i Svenskt Näringslivs mätning. Inom kategorierna ”kommunal service” och ”attityder till företagare” har man sjunkit som en sten i rankingen, i något fall 200 placeringar.

– Betyget i Svenskt Näringslivs mätning är bedrövligt. Vi tycker att vi är en företagarvänlig kommun men inser att vi missat göra saker när vi rasat som vi gjort. Vi ska bli bättre, säger Per Nylén.

Exakt hur man ska bära sig åt för att lyfta, förbättra hur företagarna upplever företagsklimatet, konkretiseras inte närmare men han har en plan.

– Vi måste träffa företagen och ta reda på vad som inte är bra. Vi vet att detaljplaner och bygglov i vissa fall tar för lång tid, men vi måste få fler inspel från företagen. Efter det kan vi i kommunen sätta oss ner och fundera, säger Per Nylén och berättar att nästa företagsbesök ska ske direkt efter avslutad intervju.

Per Nylén berättar också att frågan om att skapa ett näringslivsbolag diskuteras.

– Det finns en hel del att göra. Man vill ju aldrig backa bandet, men vi ska hitta tillbaka till de bra sakerna vi gjorde 2009. Vi var uppenbarligen mycket bättre då, säger han.

Anna-Britta Åkerlind har några förslag på hur Örnsköldsvik ska bli en bättre kommun för företagare.

– Fler upphandlingar skulle gynna företagande, inte minst i glesbygden. Vi kan också jobba mer med servicen på glesbygden, även det skulle gynna företagandet.

Hon säger att man sneglar på Timrå och Nordmaling, två kommuner i närområdet som varit framgångsrika i utvecklingen av företagsklimatet i respektive kommun.

– Vi har samma erbjudande som Timrå. Nu gäller det att visa handling, inte bara ord, avslutar Anna-Britta Åkerlind.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Drivkraft ger resultat för företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västernorrlands kommuner har sagt sitt om företagsklimatet 2019. Tre av länets sju kommuner har fått bättre omdöme jämfört med föregående år (Timrå, Sollefteå och Härnösand). Två kommuner får i det närmaste samma omdöme (Sundsvall och Ånge) medan Kramfors och Örnsköldsviks kommun får lägre betyg.
NYHET Publicerad:

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

För tillväxt och mot regelkrångel

FÖRETAGSAMMA RESAN Svenskt Näringsliv Västernorrland bjöd in länets politiker, tjänstemän och medlemsföretag till två dagars turné i länet med företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Välstånd, konkurrenskraft och EU-val

KRÖNIKA Den 26 maj hålls det val till Europaparlamentet i Sverige och det är hög tid att vi påminner oss själva om ursprungstanken med vårt europeiska samarbete som är att bevara fred genom handel och ekonomisk integration. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Elbranschen utbildar färdiga montörer på gymnasiet

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Elteknikföretagen har hittat en egen modell för att utbilda gymnasieelever och studerande inom Yrkesvux. I stället för att slussas in i det traditionella lärlingssystemet kan elever komma ut som färdiga montörer vilket är attraktivt för branschföretagen. "Den här modellen är bra både för eleverna och för företagen", säger Jan Svensson, avdelningschef på Bravida i Sundsvall som gärna rekryterar från ETG-skolor.
NYHET Publicerad:

Optimism bland Västernorrlands företag

KONJUNKTUREN Företagen i länet har haft den mest positiva utvecklingen i Sverige de senaste sex månaderna, när det gäller ökade produktions- och försäljningsvolymer. Bäst har det gått för företag inom industrin, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för andra kvartalet 2019. De medelstora företagen har fortsatt höga förväntningar på det kommande halvåret jämfört med företag i övriga regioner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Läkare varnar för momssmocka

MOMSKAOS Den 1 juli införs moms på uthyrning av läkare. Det riskerar att slå undan benen på den privata sjukvården. "Våra kostnader skulle öka med sex miljoner kronor per år. Vi kommer att tvingas dra ned på vården", säger läkaren Patrik Wreeby som driver fem vårdcentraler i Södra Norrland.
NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.
NYHET Publicerad:

Dialog löste städning på högsta nivå

UPPHANDLING En konstruktiv dialog hjälpte entreprenören Ann-Christine Lundqvist att ta hem ett uppdrag på toppnivå: höghöjdsstädning för Sundsvalls kommun. "Offentlig upphandling är en jättemöjlighet som många missar", säger hon.
NYHET Publicerad:

Dressed for success?

KRÖNIKA Vi är inne i den tid på året när Ung Företagsamhet (UF) syns som mest. Det bokstavligen kokar på de regionala mässorna runt om i landet när unga entreprenörer tampas om att ta sig till SM i Stockholm. I samband med årets mässa i Västernorrland passade vi på att bjuda in till ett panelsamtal med UF-företagaren i centrum. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagen i fokus efter politisk rockad

FÖRETAGSKLIMAT Förra kommunalrådet Åsa Sjödén, S, satte ljuset på företagarfrågorna. Nu vill efterträdaren Johan Andersson, C, gå ännu längre. "Företagen i Sollefteå ska känna sig trygga i att det här inte är något spel för galleriet. Att vi deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram är en viktig pusselbit", säger han.
NYHET Publicerad:

Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.
NYHET Publicerad:

”Det är en jättestor fråga att få nyanlända i arbete”

INSPIRATIONSDAG Att få nyanlända att ta steget från bidrag till självförsörjning är en viktig fråga för många kommuner, det framkom på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. ”Här måste vi hitta arbetsmodeller tillsammans med näringslivet. Efter flyktingvågen har vi praktikförstört många företag,” säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare i Härnösands kommun.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Västernorrlands regionchef Erik med medarbetare Elias, Jennie och Adam har bråda dagar inför den stundande regionala UF-mässan som äger rum den 20-21 mars på Nordichallen i Sundsvall. Hela 179 UF-företag och ca 500 ungdomar kommer på plats att visa upp sina kreativa produkter och tjänster.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i länet ökar

NY RAPPORT Svenskt Näringslivs rapport ”Företagsamheten 2019” visar att företagsamheten ökar i Västernorrlands samtliga kommuner. Länet är dessutom ett av få i riket där även nyföretagsamheten ökar. "Västernorrlands framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Sveriges snabbaste byråkrati i sikte?

FÖRETAGSKLIMAT Den rödgröna makten är numera beroende av stöd från KD. Både kommunalråd och oppositionsråd är nya. Nu hoppas företagen i Härnösand att det nya politiska läget ska ge ökad dialog och mer fokus på näringslivsfrågor. "En av mina ambitioner är att tona ned käbblet", säger färska kommunalrådet Andreas Sjölander, (S).
NYHET Publicerad:

Företagen i Västernorrland ser en stagnerad arbetsmarknad

KONJUNKTUREN Produktions- och försäljningsvolymerna för företagare i Västernorrland har fallit det senaste halvåret jämfört med genomsnittet för övriga landet. Dock förväntar sig 60 procent av företagen inom industri- och tjänstesektorn att produktion och försäljning ska öka det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Tidiga kundmöten – en outnyttjad resurs

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommuns näringslivsbolag vässar arbetet med nya chefen Maria Åslin vid rodret. "Vi är inte nöjda med vår placering i rankingen och ska bland annat bli mycket bättre på innehållet i våra företagsbesök", säger hon.