Nytt kommunstyre öppnar upp för valfrihet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Med nytt politiskt styre ska det bli bättre förutsättningar för Örnsköldsviks näringsliv. Valfrihet i vården är en fråga som varit död men där man nu gläntar lite på dörren.

Anna-Britta Åkerlind och Per Nylén

Oppositionsråd Anna-Britta Åkerlind (C) och kommunalråd Per Nylén (S).

I Örnsköldsvik finns sedan flera år ett beslut att införa Lagen om valfrihet (LOV) inom vården. Ett beslut som skulle ge privata företag möjlighet att kunna verka inom vården och komplettera kommunens egna verksamhet. Fler än hälften av Sveriges kommuner har tagit det steget. Beslutet i Örnsköldsvik har dock aldrig verkställts. Hemtjänsten, till exempel, bedrivs helt och hållet i kommunal regi.

Men nu öppnas en dörr. Politikerna har från årsskiftet beslutat att genom lagen om offentlig upphandling (LOU) införa upphandling av vissa vårdtjänster.

– Det är ett genombrott. Det här har varit fullständigt otänkbart tidigare, säger Anna-Britta Åkerlind (C), kommunalråd för tre allianspartier i opposition.

Att införa upphandling av vårdtjänster skulle kunna ses som ett första steg till den valfrihet som LOV medger. Lagarna som omfattas är LOV och LOU och det finns skillnader mellan dem. Generellt kan man säga att vägen som Örnsköldsvik nu tar, LOU, är ett försiktigare steg.

När införs valfriheten fullt ut i Örnsköldsvik?
– Vi har inte gett upp, men vi måste ge det vi kommit överens om en vettig chans innan vi kan gå vidare. Det blir inte under den här mandatperioden, säger Anna-Britta.

Socialdemokraterna är överlägset största parti i kommunen. Förra mandatperioden samarbetade man med Vänsterpartiet för att uppnå majoritet. Från 2019 är det Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna som tillsammans med S har styret i kommunen. Och det är i det samarbetet som dörren för valfrihet i vården öppnats på glänt.

– I steg ett upphandlar vi inom ett valt område, sannolikt inom hemtjänsten. Vi kan fortfarande styra och kontrollera så att vården blir lika bra som den verksamhet vi har idag i kommunen, säger Per Nylén (S), som från i år är ordförande i kommunstyrelsen.

Om det sviktande företagsklimatet

Den politiska ledningen i Örnsköldsvik lovar även att ta krafttag för att förbättra företagsklimatet.

Kommunen har på två mandatperioder rasat från plats 80 till 228 i Svenskt Näringslivs mätning. Inom kategorierna ”kommunal service” och ”attityder till företagare” har man sjunkit som en sten i rankingen, i något fall 200 placeringar.

– Betyget i Svenskt Näringslivs mätning är bedrövligt. Vi tycker att vi är en företagarvänlig kommun men inser att vi missat göra saker när vi rasat som vi gjort. Vi ska bli bättre, säger Per Nylén.

Exakt hur man ska bära sig åt för att lyfta, förbättra hur företagarna upplever företagsklimatet, konkretiseras inte närmare men han har en plan.

– Vi måste träffa företagen och ta reda på vad som inte är bra. Vi vet att detaljplaner och bygglov i vissa fall tar för lång tid, men vi måste få fler inspel från företagen. Efter det kan vi i kommunen sätta oss ner och fundera, säger Per Nylén och berättar att nästa företagsbesök ska ske direkt efter avslutad intervju.

Per Nylén berättar också att frågan om att skapa ett näringslivsbolag diskuteras.

– Det finns en hel del att göra. Man vill ju aldrig backa bandet, men vi ska hitta tillbaka till de bra sakerna vi gjorde 2009. Vi var uppenbarligen mycket bättre då, säger han.

Anna-Britta Åkerlind har några förslag på hur Örnsköldsvik ska bli en bättre kommun för företagare.

– Fler upphandlingar skulle gynna företagande, inte minst i glesbygden. Vi kan också jobba mer med servicen på glesbygden, även det skulle gynna företagandet.

Hon säger att man sneglar på Timrå och Nordmaling, två kommuner i närområdet som varit framgångsrika i utvecklingen av företagsklimatet i respektive kommun.

– Vi har samma erbjudande som Timrå. Nu gäller det att visa handling, inte bara ord, avslutar Anna-Britta Åkerlind.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Västernorrland näst bäst på patent

IMMATERIALRÄTT Västernorrland är en region som sticker ut på innovationsområdet. Patent- och registreringsverket presenterar årligen statistik över nationella ansökningar. ”Det är väldigt bra för hela Sverige att innovativa regioner finns på flera ställen i landet” säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. ”
NYHET Publicerad:

Tillsammans gör vi skillnad, på riktigt

GÄSTKRÖNIKA "Första läsåret som regionchef för Ung företagsamhet Västernorrland är avklarat och när jag reflekterar över ett fullspäckat år av ungt entreprenörskap, energi och företagsamhet är orden som först dyker upp att vi verkligen gör skillnad, på riktigt", skriver Erik Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Målet: Vara en professionell myndighet som ger bra service

FÖRETAGSKLIMAT Bra service och trevligt bemötande krockar inte med kommunal myndighetsutövning. Det menar Maria Söderlund, miljö- och byggchef vid Sollefteå kommun.
NYHET Publicerad:

Ingen skatt på tankekraften

SOMMARKRÖNIKA "Nu råder säsongen då vi tankar energi. Energi i form av sommarsemester där tid och utrymme ges för tillvaron att snurra i en annan takt. Oavsett om man gillar en aktiv semester eller lata dagar i solstolen så är det i alla fall min erfarenhet att det är då tankarna ges plats att vändas och vridas på lite extra. Vardagshjulets alla intryck och brus får nytt syre och lite perspektiv". Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Mera pang för pengarna genom dialog

KRÖNIKA "Den senaste statistiken visar att företagens intresse av att delta i offentliga upphandlingar avtagit år efter år. Att dialog mellan offentliga aktörer och leverantörer är en av nycklarna för att nå en bättre upphandling är alla överens om men många upphandlare klagar på att de inte har den tiden. Har ni förslag på hur upphandlingarna kan göras bättre – ta er tid att framföra detta till upphandlarna eller politikerna", skriver Birgitta Laurent i en krönika.
NYHET Publicerad:

Brist på förare och långa tillståndsprocesser hämmar tillväxten

KONKURRENSKRAFT För den som gillar transporter är ett stort skogsbolag ett paradis. Det är betydande volymer – kubikmeter på ”skogsspråket” – som transporteras varje dag, året runt. Med lastbil, med järnväg och med sjöfart. Att Transportföretagens vd Mattias Dahl tillsammans med sina motsvarigheter i Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna, Carina Håkansson och Per Hidesten valde att lägga en branschgemensam resa i Sundsvall är inte att förvåna. Beröringspunkterna är åtskilliga och det rådde ingen brist på samtalsämnen.
NYHET Publicerad:

Därför får Timrå sitt bästa betyg genom tiderna

UPPHANDLING En genuin omtanke om företagen på orten. Det präglar Timrå kommuns kontakter med näringslivet. ”En bra upphandling har tre vinnare. Kommunen, medborgarna och de lokala företagen”, säger upphandlingsstrategen Stefan Eriksson.
NYHET Publicerad:

Dags att göra upp med kunskapssynen i skolan

RAPPORT En av de stora utmaningarna för Västernorrland är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.
NYHET Publicerad:

Så klarar du sommarens utmaningar

ARBETSRÄTT Semestertrubbel kan höja temperaturen hos vilken arbetsgivare som helst. Therése Brink och Anna Wedin på Svensk Handel tog tillfället i akt och bjöd in till ett seminarium på temat ”sommarens utmaningar” med fokus på de skyldigheter som arbetsgivare och arbetstagare har i samband med semester och andra ledigheter.
NYHET Publicerad:

Företagare vana att arbeta med offentlig upphandling

UPPHANDLING Annica Axelsson, som driver Inredningshuset och Gardinmästarna, menar att kommuner och övrig offentlig verksamhet skulle spara mycket tid och pengar på att samverka med leverantörerna i samband med att förfrågningsunderlaget sammanställs. ”Vi kan det här med upphandling och lagstiftning och vad som krävs för att få ett så tryggt och säkert underlag som möjligt”, säger hon
NYHET Publicerad:

Drivkraft ger resultat för företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västernorrlands kommuner har sagt sitt om företagsklimatet 2019. Tre av länets sju kommuner har fått bättre omdöme jämfört med föregående år (Timrå, Sollefteå och Härnösand). Två kommuner får i det närmaste samma omdöme (Sundsvall och Ånge) medan Kramfors och Örnsköldsviks kommun får lägre betyg.
NYHET Publicerad:

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

För tillväxt och mot regelkrångel

FÖRETAGSAMMA RESAN Svenskt Näringsliv Västernorrland bjöd in länets politiker, tjänstemän och medlemsföretag till två dagars turné i länet med företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Välstånd, konkurrenskraft och EU-val

KRÖNIKA Den 26 maj hålls det val till Europaparlamentet i Sverige och det är hög tid att vi påminner oss själva om ursprungstanken med vårt europeiska samarbete som är att bevara fred genom handel och ekonomisk integration. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Elbranschen utbildar färdiga montörer på gymnasiet

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Elteknikföretagen har hittat en egen modell för att utbilda gymnasieelever och studerande inom Yrkesvux. I stället för att slussas in i det traditionella lärlingssystemet kan elever komma ut som färdiga montörer vilket är attraktivt för branschföretagen. "Den här modellen är bra både för eleverna och för företagen", säger Jan Svensson, avdelningschef på Bravida i Sundsvall som gärna rekryterar från ETG-skolor.
NYHET Publicerad:

Optimism bland Västernorrlands företag

KONJUNKTUREN Företagen i länet har haft den mest positiva utvecklingen i Sverige de senaste sex månaderna, när det gäller ökade produktions- och försäljningsvolymer. Bäst har det gått för företag inom industrin, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för andra kvartalet 2019. De medelstora företagen har fortsatt höga förväntningar på det kommande halvåret jämfört med företag i övriga regioner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Läkare varnar för momssmocka

MOMSKAOS Den 1 juli införs moms på uthyrning av läkare. Det riskerar att slå undan benen på den privata sjukvården. "Våra kostnader skulle öka med sex miljoner kronor per år. Vi kommer att tvingas dra ned på vården", säger läkaren Patrik Wreeby som driver fem vårdcentraler i Södra Norrland.
NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.