Om drivcraft och sommarens drivkrafter

NYHET Publicerad

SOMMARKRÖNIKA Fotboll, cykelturer och glass. Smultron på strå och härliga bad. De klassiska uppläggen för ett bra sommarlov kompletteras numera med många timmar framför spel som till exempel Minecraft. Ni vet, spelet från det svenska spelföretaget Mojang där man bygger världar av fyrkantiga block. Som såldes till Microsoft för fantastiska 18 miljarder.

Anna Hedensjö Johansson

Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv

Jag har inte hållit på med Minecraft speciellt mycket, men så pass har jag förstått att spelaren utforskar, omvandlar och interagerar i egna eller gemensamma världar. Och blir helt fast.

Vad är det då som lockar? Jo, ytterst handlar Minecraft om att skapa, planera, bygga och samla på sig material och verktyg. Spelarens förmåga till aktivitet och strategiskt tänkande är helt avgörande. Går det bra och du gör rätt saker får du effekt direkt.

Minecraft har en inneboende drivkraft (en drivcraft kanske?) som jag tycker har mycket gemensamt med företagandet och jobbskapandet. Företagare bygger sina egna företag, sina egna världar, med drivkrafter som finns i själva företagandet i sig. Vision, nytänkande, skaparlust och viljan att förändra, åstadkomma saker och göra skillnad – både för sig själv och för andra.

Den här drivkraften möter jag varje dag. Dessvärre möter jag också oron för att inte kunna förvalta och förädla den fullt ut. Vi behöver alla företagare som skapar jobb för att säkerställa den gemensamma välfärden. Att politiker idag får igenom beslut som försvårar för till exempel företag inom vård och omsorg är olyckliga motkrafter. Jag vill istället se en politik som tar till vara den drivkraft som ligger bakom utmaningen att kostnadseffektivt leverera vård av kvalitet på en privat vårdcentral. Som bejakar ett litet privat hemtjänstföretag som vill ge mer till sina kunder. Lite mer drivcraft i näringspolitiken, tack!

Alla ungdomar som sommarjobbar, kanske för första gången, behöver också drivcraft. Det gäller för dem att förstå sambandet mellan jordgubbsplockning, ogräsrensning, korvförsäljning och sitt framtida yrkesliv. Som inspiration har jag bett etablerade jobbskapare att berätta om sin väg från sommarjobb till företagare. Du möter dem från nästa vecka och framåt under vinjetten ”En hälsning till sommarjobbaren”. Även på #mittförstajobb finns många som delar med sig. Och självklart handlar det mycket om drivkrafter.

Till sist en uppmaning. Alla som har minecraftspelande barn eller barnbarn – släpp irritationen och frustrationen över att de sitter inne framför en skärm. De utvecklar sin skaparlust och strategiska förmåga. De hittar och släpper fram sin drivcraft.

För du kan vara tryggt förvissad om att sommarens egna drivkrafter till sist tar över. Härliga bad och glass är finfina avbrott både för både barn och företagare. Batterierna behöver laddas!

Soliga sommarhälsningar!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat . Vi har ställt några frågor till Ewa Lindstrand (S) kommunalråd och till Tony Andersson (M) oppositionsråd om hur de ser på företagsklimatet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Framgångsrik generationsväxling skapar tillväxt

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Nylandsföretaget Stringo har hängt med i både globalisering och teknikutveckling och samtidigt vuxit, till stor del tack vare en lyckad generationsväxling. "Vi har insett att vi inte finns i världens mitt och då måste vi anpassa oss efter det", säger vd:n Nina Thelin.
NYHET Publicerad:

IT-konsulten stöttar teknik för tjejer

KOMPETENSFÖRSÖRJNING IT-konsultbolaget CGI ser det som en stor utmaning att för få kvinnor lockas av branschen. Därför engagerar de sig på olika sätt i frågan. Bland annat låter de unga nyanställda kvinnor agera inspiratörer på teknikverkstaden Tvätteriet.
NYHET Publicerad:

Företagarkraft och stora lyssnaröron skapar framgång för alla

JULKALENDER 2017 "Så har dagen kommit. Julafton är här och jag vill börja med att tacka alla företagare som varit med i årets julkalender. Stora som små vittnar ni om tillväxt, drivkraft och utveckling i olika format, trots vissa utmaningar på vägen. Kan bara säga att jag är full av beundran. Utan er, och alla andra företagare, skulle vår tillvaro se väldigt annorlunda ut. Återkommer ofta till mantrat om företagens betydelse för vår välfärd – skola, vård och omsorg – hur kretsloppet hänger ihop". Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin julkrönika.
NYHET Publicerad:

En industri med historiska vingslag lyfter och växer

JULKALENDER 2017 Bakom lucka nummer 23 hälsar Thomas Larsson, vd på Box Destilleri, välkommen. En verksamhet som har sin början långt tillbaka i den svenska industrihistorien.
NYHET Publicerad:

Vård via mobilen en realitet 2018

JULKALENDER 2017 Vi öppnar lucka 22 och möter Patrik Wreeby på Premicare som driver fem hälsocentraler på uppdrag av Landstinget Västernorrland. Här sätts patienten i centrum och erbjuds ett brett utbud av hälso- och sjukvård.
NYHET Publicerad:

Mångfald ger vinst i flera dimensioner

JULKALENDER 2017 Vi tittar in bakom lucka 21 och möter Stina Haglund, entreprenören som driver OffCoff, YourWill och Alla tiders kompetenser. Här fångas det möjligheter i många dimensioner.
NYHET Publicerad:

Hållbart företagsklimat högt på önskelistan

JULKALENDER 2017 Vi öppnar lucka 20 och säger hej till Joakim Molin, vd på Molin Bil. Omtanke, service och kvalitet står i centrum för helhetsupplevelsen som den nya klimatsmarta bilanläggningen erbjuder. Både för förare och fordon.
NYHET Publicerad:

Konsten att möta kundernas ändrade köpbeteende

JULKALENDER 2017 Bakom lucka nummer 19 möter vi Lennart Bergström, bokhandlaren som driver Akademibokhandeln Vängåvan. Bokhandeln som varit igång sedan 1840 och är still going strong.
NYHET Publicerad:

Företagsnära utbildning ger eftertraktad arbetskraft

JULKALENDER 2017 Vi öppnar lucka nummer 18 och träffar Sven-Erik Lundberg, rektor på Thoren Business School i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

10-års jubileum och fortsatt drivkraft

JULKALENDER 2017 Bakom lucka 17 möter vi Anette Pettersson och Erica Rautila som äger och driver Trädets förskola.
NYHET Publicerad:

Vi välkomnar dialogen om LAS

JULKALENDER 2017 Kompetensförsörjning är en återkommande utmaning för länets alla företag. I lucka 16 möter vi Malin Vedman som är vd för Kornboden rekrytering och bemanning i Örnsköldsvik.
NYHET Publicerad:

Mer välfärd för varje skattekrona är möjlig

VÄLFÄRD Det finns en oro för hur välfärden ska kunna finansieras för att klara kommande utmaningar, bland annat en växande andel äldre. En färsk undersökning visar att Sundsvalls kommun har en effektiviseringspotential 15 procent, motsvarande 575 miljoner kronor.
NYHET Publicerad:

Ingenjörers Mecka nu och i framtiden

JULKALENDER 2017 Bakom lucka 15 möter vi Mia Wester som är verksamhetsansvarig för Höga Kusten Industrigrupp (HKIG) som driver frågor som är viktiga för teknikföretag i Höga Kusten.
NYHET Publicerad:

Vad har skog, Stella McCartney och näringsdepartementet gemensamt?

JULKALENDER 2017 Ett stenkast från världsarvet Höga Kusten finns bioraffinaderiet Domsjö Fabriker. De vill göra skillnad och ta ansvar för jordens resurser och hur de används. Tillsammans med ägaren Aditya Birla och kunderna vill de vara med och driva utvecklingen mot en hållbar bioekonomi som tillvaratar skogen som den unika resurs den är. I lucka 14 möter vi vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Företaget som blir självförsörjande på ledare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ICA Maxi Birsta går sin egen väg för att rekrytera ledare. Man har helt enkelt startat en egen akademi där tio anställda om året utbildas.
NYHET Publicerad:

Politiker – ge oss tillit för att driva våra hjärtefrågor

JULKALENDER 2017 Vi öppnar lucka nr 13 och möter Emelie Söderström som tillsammans med sin mor driver Hemtjänst Ditt Liv AB. Inom väggarna ryms lång erfarenhet av hemtjänst och akutsjukvård. Drivkraften att utvecklas tar aldrig slut men visst skulle vägen fram kunna bli lättare om politiken öppnade upp och välkomnade deras satsningar.
NYHET Publicerad:

Välkomnar fler för att hålla tillväxttakten

JULKALENDER 2017 Lucka 12. Lars Eklund, delägare i Sunds Fibertech svarar i luren.
NYHET Publicerad:

Högst på önskelistan – en vätgasstation

JULKALENDER 2017 Patrik Persson, Toyota Center, välkomnar oss till lucka nummer 11.
NYHET Publicerad:

Kära tomten, låt oss reformera arbetsmarknaden

JULKALENDER 2017 Lucka tio. Lars-Erik Runudde, ägare och vd på Alert Städ, det största privatägda städbolaget i Ånge kommun.