Privata skolor kräver svar från politiker: Vad vill ni?

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD När Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne besöker företag inom Västernorrlands skola och förskola, handlar samtalet om de vinster som verksamheterna kan ge samhället. "Den gamla debatten om vinster i ekonomisk mening är tröttsam. Vi vill hellre diskutera de vinster som vi bidrar till när det gäller integration, kompetensförsörjning och utbildningskvalitet", säger Pascal Brisson, rektor på Engelska skolan i Sundsvall.

Anette Andersson (Ung Företagsamhet i Västernorrland), Petra Håkansson och Pascal Brisson (Engelska skolan i Sundsvall), Anna Hedensjö Johansson (Svenskt Näringsliv Västernorrland), Erica Rautila och Anette Pettersson (Hälsoträdets Förskola), Carola Lemne (Svenskt Näringsliv) och Jan Nordin (Skvaderns Gymansieskola
Foto: Anders Lövgren

Anette Andersson (Ung Företagsamhet i Västernorrland), Petra Håkansson och Pascal Brisson (Engelska skolan i Sundsvall), Anna Hedensjö Johansson (Svenskt Näringsliv Västernorrland), Erica Rautila och Anette Pettersson (Hälsoträdets Förskola), Carola Lemne (Svenskt Näringsliv) och Jan Nordin (Skvaderns Gymansieskola) på trappan utanför Engelska skolan efter samtal om förutsättningar att driva skola i Sundsvalls kommun.

Grundskolan Engelska skolan, gymnasieskolan Skvadern och Trädets förskola i Sundsvall har åtminstone två saker gemensamt. De startades alla ur en frustration med kommunal verksamhet. Grundarna sökte sig i alla tre fall till den privata sfären för att få utlopp för sina idéer om utveckling och förbättringar. Idéer som de ansåg vara omöjliga att driva igenom i den kommunala världen. De har också varit offensiva i debatten om vinster i välfärden och de har öppet berättat om hur de känt sig motarbetade som privata utövare.

– När jag och en grupp kollegor startade Skvadern för 15 år sedan fanns inte pengar och förtjänst med alls som drivkraft. Vi har hela tiden bara drivits av en vilja att ge en bättre utbildning. Under årens lopp har vi mött motstånd och ren fiendskap från politiker och tjänstemän även om det långsamt blivit något bättre, säger Jan Nordin, en av Skvaderns ägare.

Läs Jan Nordins öppna brev till statsminister Stefan Löfven: Öppet brev till Stefan Löfven

En liknande erfarenhet har Anette Pettersson och Erica Rautila som för tio år sedan startade Trädets förskola.

– Vi har varit i uppförsbacke sedan starten, och vi kan undra ibland varför vi håller på. Vi började för att vi tror att vi är duktiga på att driva förskola med hållbarhet och hälsa som tema. Vi har också visat att vi klarar att vara kostnadseffektiva och få ekonomin att gå ihop. Men att ständigt känna sig motarbetad av vår uppdragsgivare är jobbigt, säger Erica Rautila.

Det de främst reagerar på är att det finns olika regler för de kommunala förskolorna och de privata, samt att de aldrig fått något tecken på uppskattning från sin uppdragsgivare.

– Vi går ofta på barn- och utbildningsnämndens möten för att vi är intresserade av politiken på området. Där får vi ofta svart på vitt att de privata aktörerna till skillnad från de kommunala benämns som en kostnadspost. Det tycker vi är ett tråkigt synsätt. Vi håller budget trots att vi har sämre stöd och förutsättningar än våra kommunala kollegor, säger Anette Pettersson.

Svenskt näringsliv har berättat om förskolan och orättvisan tidigare: Privat förskola drabbad av nya kommunala regler

En som också varit flitig i debatten är Engelska skolans rektor i Sundsvall, Pascal Brisson. Skolan är så populär att den byggs ut och är på god väg att bli störst i Sundsvall. Han vill mycket hellre debattera kvalitet i utbildning och samhällsutveckling än vinststopp för friskolor. Nu driver han frågan om obligatoriskt skolval och anser att det skulle minska klyftorna i samhället och öka integrationen.

– En viktig politisk reform skulle vara obligatoriskt skolval för alla. Det skulle göra att alla tvingades att engagera sig i hur kvalitetsnivån är i närområdets skolor, och det skulle göra att fler från segregerade områden skulle komma till skolor som är mindre segregerade. Det blir en bättre blandning av elever helt enkelt, säger Pascal Brisson.

Pascal Brisson och Carola Lemne
Foto: Anders Lövgren

Rektor för Engelska Skolan Pascal Brisson och Carola Lemne, Vd för Svenskt Näringsliv.

Pascal Brisson säger att Engelska skolan vill vara med och förändra Sundsvall, bland annat genom att stärka värdet av den akademiska prestationen.

Dessutom är man en stor jobbskapare. I stort sett alla anställda vid Engelska skolan i Sundsvall har utländsk bakgrund. Över 30 av lärarna har hämtats från andra länder, många från Kanada.

I lärarbristens Sverige borde det vara en våt dröm för vilken skolpolitiker som helst.

– Tyvärr är inte politikerna som har makten intresserade att prata om de här sakerna med oss. Det är ärligt talat inte enkelt att föra dialog, vi får inte vara med i diskussionerna, säger Pascal Brisson. 

Alla tre verksamheterna ställer en rak fråga till politikerna i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall: Vad vill ni göra efter valet, vill ni samarbeta mer med oss eller mindre?

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagen i fokus efter politisk rockad

FÖRETAGSKLIMAT Förra kommunalrådet Åsa Sjödén, S, satte ljuset på företagarfrågorna. Nu vill efterträdaren Johan Andersson, C, gå ännu längre. "Företagen i Sollefteå ska känna sig trygga i att det här inte är något spel för galleriet. Att vi deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram är en viktig pusselbit", säger han.
NYHET Publicerad:

Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.
NYHET Publicerad:

”Det är en jättestor fråga att få nyanlända i arbete”

INSPIRATIONSDAG Att få nyanlända att ta steget från bidrag till självförsörjning är en viktig fråga för många kommuner, det framkom på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. ”Här måste vi hitta arbetsmodeller tillsammans med näringslivet. Efter flyktingvågen har vi praktikförstört många företag,” säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare i Härnösands kommun.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Västernorrlands regionchef Erik med medarbetare Elias, Jennie och Adam har bråda dagar inför den stundande regionala UF-mässan som äger rum den 20-21 mars på Nordichallen i Sundsvall. Hela 179 UF-företag och ca 500 ungdomar kommer på plats att visa upp sina kreativa produkter och tjänster.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i länet ökar

NY RAPPORT Svenskt Näringslivs rapport ”Företagsamheten 2019” visar att företagsamheten ökar i Västernorrlands samtliga kommuner. Länet är dessutom ett av få i riket där även nyföretagsamheten ökar. "Västernorrlands framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Sveriges snabbaste byråkrati i sikte?

FÖRETAGSKLIMAT Den rödgröna makten är numera beroende av stöd från KD. Både kommunalråd och oppositionsråd är nya. Nu hoppas företagen i Härnösand att det nya politiska läget ska ge ökad dialog och mer fokus på näringslivsfrågor. "En av mina ambitioner är att tona ned käbblet", säger färska kommunalrådet Andreas Sjölander, (S).
NYHET Publicerad:

Företagen i Västernorrland ser en stagnerad arbetsmarknad

KONJUNKTUREN Produktions- och försäljningsvolymerna för företagare i Västernorrland har fallit det senaste halvåret jämfört med genomsnittet för övriga landet. Dock förväntar sig 60 procent av företagen inom industri- och tjänstesektorn att produktion och försäljning ska öka det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Tidiga kundmöten – en outnyttjad resurs

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommuns näringslivsbolag vässar arbetet med nya chefen Maria Åslin vid rodret. "Vi är inte nöjda med vår placering i rankingen och ska bland annat bli mycket bättre på innehållet i våra företagsbesök", säger hon.
NYHET Publicerad:

Starka företag driver samhället framåt

AVSTAMP 2019 Ett 80-tal företagare, politiker och tjänstemän från regionen och kommunerna var på plats när Svenskt Näringsliv kickade igång 2019 med en inspirationsträff och paneldebatt med riksdagspolitiker.
NYHET Publicerad:

Spelreglerna för företagen under lupp

NÄRINGSPOLITIK Företagens önskan om en handlingskraftig regering med företagens bästa för ögonen hålls vid liv i möten och dialog. Vid ett politiker- och företagarmöte i Sundsvall i början av februari var ett inslag ett panelsamtal med tre av länets åtta riksdagspolitiker; Jörgen Berglund (M) och Malin Larsson (S) och Jasenko Omanovic (S).
NYHET Publicerad:

Ungas perspektiv och innovationskraft knäcker koden

SKOLA/NÄRINGSLIV Nordea i Sundsvall tog chansen att låta 40 gymnasieelever knäcka en av deras tuffaste utmaningar – hur får man ungdomar att börja månadsspara. "Otroligt inspirerande att ta del av alla idéer", säger en mycket nöjd Carina Bergquist Palm, regionchef, Nordea.
NYHET Publicerad:

Nytt kommunstyre öppnar upp för valfrihet

FÖRETAGSKLIMAT Med nytt politiskt styre ska det bli bättre förutsättningar för Örnsköldsviks näringsliv. Valfrihet i vården är en fråga som varit död men där man nu gläntar lite på dörren.
NYHET Publicerad:

Kommunal tillväxtchef vill rekrytera som industrin

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kan industrin, så kan offentlig verksamhet. Så förklarar Susanne Königson, tillväxtchef i Kramfors kommun, samarbetet med Sollefteå och Härnösand. Projektet inspireras av hur industriföretag i regionen samverkar för att rekrytera kompetens. "Många av företagen konkurrerar om arbetskraft men drar ändå åt samma håll", säger hon.
NYHET Publicerad:

Val av gymnasieprogram för framtida jobb och studier

GYMNASIEVALET Ungefär 3 000 niondeklassare i Västernorrland och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Ingenjörer från Pakistan ger Timråföretaget växtkraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på rätt kompetens är stor – inte minst inom teknikområdet. Midnet i Timrå anställde två ingenjörer med rötter i Pakistan. ”Utan dem hade vi aldrig kunnat växa”, säger vd och delägaren Jonathan Malmberg.
NYHET Publicerad:

Timrås nya kommunalråd greppar stafettpinnen

FÖRETAGSKLIMAT Efter 17 år som kommunalråd i Timrå så lämnar Ewa Lindstrand över stafettpinnen till sin efterträdare Stefan Dalin. Han får nu i uppgift att leda Timrå på vägen mot att bli bäst i Norrland vad gäller företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Digitaliserar primärvården tillsammans

DIGITALISERING I februari lanserar Premicare, som driver fem hälsocentraler i länet, appar och annan teknik för distansoberoende undersökningar. Arbetet har väckt stort intresse hos Region Västernorrland (tidigare landstinget), som driver 21 av länets 33 hälsocentraler. När regionen sökte EU-medel för digitalisering av primärvården vände man sig därför till Premicare och Mittuniversitetet.
NYHET Publicerad:

Kan broar av dialog göra skillnad?

KRÖNIKA Året lider mot sitt slut och när jag tittar i backspegeln på 2018 är det framför allt samtal och möten med företagare, politiker och tjänstemän som gjort avtryck. Sneglar lite på min bygghjälm på kontoret och tänker att jag är en brobyggare som har förmånen att sätta rum och arena för dessa möten, som på kort och lång sikt kommer göra skillnad. Det skriver Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

UF-företagande – en växande trend

UNG FÖRETAGSAMHET Hela 858 gymnasieelever i Västernorrland driver UF-företag i år. "UF-företagande är en växande trend bland unga", säger Erik Eriksson, regionchef, Ung Företagsamhet Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Ånges näringsliv tar i hand och siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet. "Inom tre år ska vi klättra 100 placeringar med hjälp av bättre samverkan", säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.