Jerry Engström

Samverkan mellan offentligt och privat - Fem tips på hur ni tar steg i rätt riktning

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Det är med en nyfunnen energi jag lämnar det bästa mötet jag än så länge haft med Länsstyrelsen Västernorrland. Känslan bekräftas av övriga företagare och byalagsrepresentanter när vi tar en gemensam lunch på Dockstabaren. Mötet har handlat om utveckling av Skuleskogens Nationalpark och Skuleberget och det här var riktigt bra.

Det har tagit några år och ett antal möten att komma hit. Vi har ena stunden kunnat glädjas åt vårt gemensamma arbete att göra området kring Skuleberget till navet och tillväxtmotorn inom besöksnäringen i Höga Kusten och i andra stunder upplevt en total frustration kring hur vi kan se på regionens visioner och mål på så olika sätt. Känslan är att vi nu äntligen förstår oss på varandra och jag tänkte därför passa på att dela med mig av 5 tips som jag tror var avgörande för ett bra möte.

Men innan dess, låt mig bara få inleda med några korta tankar om alla våra storslagna visioner, för även om jag gillar att drömma stort måste vi alla komma ihåg att det ofta handlar om att börja smått och förhålla sig till verkligheten

Jerry-vison

”Skillnaden mellan en strategi och en önskelista är att den ena är nedbruten i en tydlig och överenskommen handlingsplan”

De fantastiska visionerna

Visst är det kul med storslagna visioner. Låt oss öka antalet innevånare och dubbla antalet besökare – det kommer skapa fler jobb och mer resurser till välfärden. Låt oss påskynda nyföretagandet och skapa levande landsbygd med hjälp av digitalisering samt natur- och smakturism. Låt oss nu förlänga säsongerna och även göra vintern mer attraktiv. Alla företag borde anställa fler och skapa hundratals nya jobb, vi sätter det som mål.

Visst vore det fantastiskt om det vore så enkelt och givet var vi lägger fokus upplever jag att vi ibland luras att tro att vi kan tänka och prata oss fram till utveckling.

Låt oss även lyssna till företagens behov

Det är klart jag ser fördelar i att hundratals så kallade utvecklare eller projektledare möts under temadagar runt om i Sverige, arrangerar workshops, seminarier, kurser och utbildningar. Jag deltar själv på många av dessa och det slår mig ofta att det absolut kan vara så att människor som själva inte genomfört vad de pratar om kan berätta för andra hur någon, vem som helst, borde göra något för att ta vara på dessa fantastiska möjligheter.

Men i allt roliga och bland lokalproducerade middagar får vi inte glömma bort att komplettera all inspiration med företagens behov och perspektiv. Kanske är det så att vi företag inte behöver ännu en digital utbildning, ofta finns allt redan på google, eller en inspirationsfilm för att växa – kanske är det så att vi behöver bussar och fungerande ledsystem för att ta nästa steg. Kanske är det hit en del av resurserna borde styras?

Jerry Engström, föreläsning

Samsyn är grunden i allt. Jerry under ett av sina många uppdrag för att hjälpa företag och destinationer att utvecklas tillsammans.

Låt oss koppla samman vision och verklighet!

För att skapa förutsättningar för offentliga och privata aktörer att samverka krävs en otroligt tydlig länk mellan vision, strategi, tidsatta handlingsplaner med tillhörande resurser och effektivt utförande samt ärlig utvärdering. När de som möjliggör utveckling och de som faktiskt ska genomföra den möts och enas kring vad som är mest relevant – då kan vi utvecklas. Dagens möte gör mig därför otroligt positiv.

Samerkan vid Skuleberget

Möte mellan Länsstyrelsen Västernorrland, föreningar och företagare för att tillsammans öka förståelsen för varandras verksamheter och skapa en gemensam handlingsplan för fortsatt utveckling av området kring Skuleberget i Höga Kusten.

5 tips för att ta steg i rätt riktning

Med nyfunnen energi i vår samverkan och samhandling kommer här fem tips på hur ni kanske kan förbättra just er dialog – företag och myndighetsrepresentanter.

1. Våga mötas.
Det är lätt att ha åsikter om skiljaktigheter på distans, men om ni verkligen vill se utveckling bör ni mötas fysiskt. Era skilda åsikter kommer förmodligen ur olika tolkningar av någon strategi. Det underlättar inte att våra strategier inte sällan mer påminner om önskelistor då de ofta saknar realism samt tydligt tidsatta och resurstillsatta åtgärder. Försök se mötet som en övning i att förstå varandras syn på verkligheten samt era respektive verksamheter lite bättre. Gå in med inställningen att lyssna på varandra.

2. Samsyn och gemensamma mål.
Gå igenom de övergripande visionerna och målen. Ge varandra tid att beskriva hur ni tolkar visionen och vilka förutsättningar just er verksamhet behöver för att kunna bidra. Finns det intressen som står emot varandra? En gemensam målbild är en grundförutsättning, likaså en delad förståelse för gemensamma nyttor, förtroende och engagemang i arbetet och stegvisa resultat. 

3. Samhandling med gemensam vinning.
Försök att komma fram till åtgärder som leder till ”win-win”. Vi har som exempel under de senaste fem åren pratat om vikten av vinterturism i Höga Kusten. Målet är tydligt och flertalet kampanjer har bedrivits där vi lockar hit besökare under vintertid. Väl på plats har många av de som rest hit gått vilse i Nationalparken och på Skuleberget då området saknar vintermarkering.  

Resultatet är att frivandringen har gjort att det skapats nya stigar på områden där naturen ska bevaras. Den gemensamma vinningen blir tydligare markering – både för att bevara skyddad natur från nya stigar och ge besökare en bättre upplevelse. Försök hitta lösningar som inte är i konflikt med varandra utan snarare är gynnsamma för samtliga parter. 

4. Förvänta er inte vara överens om allt.
Konflikter mellan olika organisationers mål, synsätt och sätt att arbeta är en naturlig del av samverkan. När ni är av olika åsikter, försök då gå till botten av era skiljaktigheter och ta er tid att förklara varför ni är av annan åsikt. Det är även viktigt att förstå att samverkan kan kräva mycket resurser för en organisation och det kan vara jobbigt för de personer som företräder organisationerna. Visa respekt men stå upp för dina värderingar och principer.

5. Dokumentera, fördela ansvar och sätt deadlines
.
När mötet närmar sig sitt slut, se till att allt är tydligt dokumenterat och att alla är överens med vad ni kommit fram till. Var också tydliga med hur och när ni förväntar er uppföljning eller åtgärder på de punkter som diskuterats.

Med hopp om än fler produktiva möten och mer effektivt nyttjande av våra resurser.

Jerry Engström, FriluftsByn

Om

Jerry Engström är f.d. Global Marknadschef på Fjällräven som sade upp sig för att starta FriluftsByn i Höga Kusten. Jerry är en av Sveriges mest anlitade föredragshållare och workshopledare inom destinations- och landsbygdsutveckling, varumärkesbyggande, platsmarknadsföring och entreprenörskap.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kubal vill se rättvis tolkning av reglerna

KONKURRENS "En ökad vindkraftsutbyggnad ställer större krav på ett stabilt och jämnt flöde av el, att det finns stabilisatorer som kan säkerställa jämna flöden. Kubal är en av få aktörer i denna del av landet som har möjlighet att bidra med detta", säger André Machado på Kubal.
NYHET Publicerad:

Timrå kommun – Norrlands Gnosjö?

FÖRETAGSKLIMAT "Genom ett långsiktigt, hårt och medvetet arbete har vi kommit dit vi är idag. Och i detta sammanhang vill jag säga att jag är oerhört stolt över alla medarbetare", säger Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå.
NYHET Publicerad:

En julidag från hemmakontoret 

KRÖNIKA Börjar dagen med att läsa av hur coronapandemin påverkar jobben och företagen. Ser att siffran för antal korttidspermitterade i Västernorrlands län ökat och berör 8 228 människor. Antal inskrivna arbetslösa ligger på 21 procent över fjolårets siffra vid samma tid och uppgår till 11 100 personer samtidigt som 425 personer är varslade. Det råder ingen tvekan om att coronapandemin fått märkbara effekter för företagen. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns mer att göra ...

CORONAKRISEN Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns fortfarande mycket att göra om vi ska kunna återstarta Västernorrlands län. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Att driva företag är ingen lek …"

UNG FÖRETAGSAMHET Sara Wexén från Hedbergska gymnasiet i Sundsvall har tilldelats SM-guld i “Årets säljare” som utses av Ung Företagsamhet. Sara har precis tagit studenten och blivit erbjuden jobb som säljare när vi talar med henne.  
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.
NYHET Publicerad:

Till våra riksdagspolitiker: Glöm inte bort industrin

ÖPPET BREV Pär Melin, vd Pichano Holding AB, skriver i ett öppet brev till riksdagspolitikerna och efterlyser mer konkret stöd för att rädda företagen i den pågående krisen.
NYHET Publicerad:

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.
NYHET Publicerad:

”Det är total tvärnit”

CORONAKRISEN ”Man tror man är med i någon film, det går inte att föreställa sig.” Så beskriver bussföraren och företagaren Micke Östberg den situation som han och hans företag har hamnat i.
NYHET Publicerad:

Kommunikation räddar bokhandlaren i kristid

CORONAKRISEN De fysiska bokhandlarna är en utsatt kategori företag under coronakrisen. Lennart Bergström som äger Vängåvans bokhandel i Sundsvall kan hittills stå emot nedgången och har recept på hur den kan pareras.
NYHET Publicerad:

Att överleva nu med hopp om framtiden

CORONAKRISEN Mats Löfroth, som är ägare och vd för Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell & Restaurang i Kramfors, berättar att coronakrisen har slagit skoningslöst mot hans verksamheter.