Skapa, förändra och våga satsa

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Min drivkraft som entreprenör har alltid varit att skapa, förändra och våga satsa på nya projekt. Jag tror helt enkelt på att det är den enda vägen till att en stad ska utvecklas. Och jag älskar att vara med och bidra till utvecklingen av Sundsvall. Därför är mitt valspråk ”Action speaks louder than words”.

Lillemor Larsson

Lillemor Larsson

Ofta har jag en idé som ligger och gror i huvudet under ett halvår, som jag sedan förverkligar. Det har bland annat varit Sundsvall Custom Hot Road Show, Bünsows veranda och Hamnyran. Men det krävs mod att ibland ge sig ut på djupt vatten för att förvekliga sina drömmar.

Jag kommer från Jämtland och fick tidigt lära mig att om jag vill ha en förändring så får jag fixa den själv. När jag flyttade till Sundsvall, så tog jag med mig det tankesättet. Jag upptäckte till exempel att det inte fanns en bilutställning. Då fick jag helt enkelt arrangera den själv om jag ville ha en mötesplats för veteranbilar.

Det finns många duktiga entreprenörer i Sundsvall idag, men jag önskar så klart att vi blir ännu fler. Fler driftiga personer med visioner ger en snabbare utveckling av en stad. Tiden då vi kan sitta ner och vänta på att ”någon annan” ska göra saker är för länge sedan förbi. Vi kan inte längre förlita oss på bruken och de statliga verken. Arbetsplatser där man började arbeta tidigt i livet och sedan kanske stannade arbetslivet ut. Guldklockornas tid är helt enkelt förbi.

I Jämtland har det vuxit fram en slags Gnosjöanda. Länge kunde i och för sig även Östersund förlita sig på statlig verksamhet. Men när det militära rycktes bort och staden hamnade i en krissituation, så tvingades det fram en ny kreativitet. Då satte sig de offentliga parterna och näringslivet ner för att tillsamman hitta nya möjligheter. De lyckades vända krisen till en utvecklingsspiral med nya entreprenörer och arbetstillfällen. Där visade Gnosjöandan upp sin allra bästa sida.

Ska en stad växa så måste man även bygga den större. Om man bygger nya dyra bostäder, så kommer det alltid att finnas personer som har råd att bo där. För vår utveckling behöver vi vår egen hamnstad med fashionabla bostäder på kajen. Och det är roligt att se den äntligen byggs.

Men vill vi ha en levande stenstad så måste vi också handla där. Vi har alla en konsumentmakt och den är stor. Det är inte många som tänker på den kopplingen, men vi är alla en stor del i vilken stad vi vill skapa framöver. Inte minst när det gäller en blomstrande torghandel. Önskar du ett levande torg med många torghandlare, gå dit och handla! Gör en konkret handling istället för att se på. 

Krävs det en ordentlig kris för att få en stad att blomstra eller kan utvecklingen ske på annat sätt? Jag kommer att göra allt jag kan för att fortsätta komma med idéer och projekt som kan utveckla min stad och jag hoppas att vi blir många fler med på det tåget.

Lillemor Larsson
Entreprenör och inflyttad jämtländska

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tävlingskänslan driver framgångsrik plåtföretagare

JOBBSKAPARNA Tim Nilsson och hans pappa startade ett plåtslageri med tomma händer, utan vare sig kapital eller maskiner. Nu, tio år senare, har Plåt på Österlen tolv anställda, finns på två platser i sydöstra Skåne och har precis börjat sälja kaminer. "Jag drivs av att hela tiden komma längre. Tävlingen är beroendeframkallande", säger Tim Nilsson.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna är hjältar – det vill vi uppmärksamma

JOBBSKAPARNA Det är företagsamma människor som skapar jobben. Vill vi att fler ska förverkliga sina idéer och starta företag krävs rätt förutsättningar. Därför vill vi under april månad rikta extra uppmärksamhet mot alla jobbskapare ute i landet. ”Nu drar vi igång kampanjen Gilla Jobbskaparna", säger regionchef Carina Centrén.
NYHET Publicerad:

Driven kock bakom uppstickande hotell i gruvorten

JOBBSKAPARPODDEN 9000 kvadratmeter! Ja med så mycket har Peter Aasa nyligen byggt ut det hotell i Gällivare som han ägt sedan 2003. Med en genomtänkt arkitektur och i konkurrens med ortens skidanläggning Dundret sticker Quality Hotel Lapland verkligen upp ur stadsbilden. Vem är mannen som vågar satsa på det här sättet och så framgångsrikt får in unga människor på arbetsmarknaden? Lyssna på Peter Aasas jobbskaparresa som började med att han som 16-åring flyttade till Umeå för att utbilda sig till kock.  
NYHET Publicerad:

Besvärlig isländsk hästkille knäckte koden

JOBBSKAPARPODDEN Skaraborgs mest företagsamma människa 2014, Sveriges snabbast växande internetföretag, Europas snabbast växande e-fakturaföretag och nu senast tvåa som Sveriges bästa arbetsgivare bland medelstora företag. Vad är det egentligen Thordur Erlingsson gör på IT-företaget Inexchange? Hur har han lyckats skapa en kreativ arbetsplats med både tillväxt och nya jobb varje år? Lyssna på Jobbskaparpodden!
NYHET Publicerad:

Butiken som växte från lekstuga till lada

JOBBSKAPARPODDEN Läraren Anna-Lena Fransson försökte så gott det gick hålla sig ifrån företagandet. Men så köpte de en gård och maken Peter som hade hönseriet, åkte iväg på en fotbollsresa. "Då var jag tvungen att rycka in." I det här avsnittet får vi höra hur Anna-Lena och Peter Fransson, med flera verksamheter och sex anställa i Gärestad by utanför Ronneby, blev Blekinges mest företagsamma människor 2014.
NYHET Publicerad:

Sichuankök i surfermiljö en växande succé

JOBBSKAPARPODDEN Från burgare och ribs till smakfulla smårätter från kinesiska provinsen Sichuan. Från Visby till Stockholm. Mymlan Isenborg som blev Gotlands mest företagsamma människa 2014, berättar om sin spännande företagarresa. Hur kommer man på idén att servera kinesisk mat i en surferrestaurang i Visby? Och hur blev Restaurang Surfers en succé som nu också öppnat i Stockholm?
NYHET Publicerad:

Sebastian samlar skräp och gör succé

JOBBSKAPARPODDEN "För mig var utmaningen att förädla något som bara var skräp för andra!" Förra årets mest företagsamma människa i Västernorrland, 27-årige Sebastian Norman, berättar om en imponerande resa: från skräp till succé med 12 anställda på fyra år! Lyssna på hans story i vår podcast om företagsamma människor som skapar jobb.
NYHET Publicerad:

Föräldrarna sa stopp: barnens skola skulle inte läggas ner!

JOBBSKAPARPODDEN När Östersunds kommun ville lägga ner Böle skola 2003 sa en grupp engagerade föräldrar "stopp"! Deras barn skulle ha kvar sin skola! På drygt tio år har friskolan dubblat antalet elever och tredubblat antalet anställda. Rektor Eva-Märet Nordenberg, Jämtlands mest företagsamma människa 2014, berättar om en häftig jobbskaparresa.
NYHET Publicerad:

Från poänglös student till prisad festivalarrangör

JOBBSKAPARPODDEN Festivalarrangören Simon Tehyrell blev utnämnd till Fyrbodals mest företagsamma människa 2014. I Jobbskaparpodden berättar han om en poänglös studenttid i Umeå och hur Uddevallafestivalen Solid Sound blev till. Lyssna på en resa som gått från 600 till 8000 besökare på fyra år. Idag är musikföreningen Solid Sound en del av företagsinkubatorn Innovatum i Trollhättan.
NYHET Publicerad:

Frustrationen tog henne till rätt plats

JOBBSKAPARPODDEN Hon skulle inte vara kvar som anställd i den mansdominerade filmproduktionsbranschen. Och pulsen att starta eget bolag slog hårdare: glastaken för kvinnor skulle bort! Göteborgs mest företagsamma människa Karin Skoog Winters kunde aldrig drömma om att frustrationen för åtta år sedan skulle ta henne så rätt. Lyssna på avsnittet med henne i Jobbskaparpodden! 
NYHET Publicerad:

Han omvandlar råmark till fastigheter som gör samhällsnytta

JOBBSKAPARPODDEN En del idéer är galnare än andra. Men för Håkan Johansson, årets mest företagsamma människa i Hallands län, är inga fastighetsprojekt omöjliga. I Jobbskaparpodden berättar han om en otålig person som lärt sig att vara uthållig: man måste klara av att tro på sin idé länge!
NYHET Publicerad:

"Det var svårt att veta hur mycket som fanns i folks garderober"

JOBBSKAPARPODDEN Hon ville skapa en fysisk mötesplats som skulle underlätta för småbarnsföräldrar att sälja urvuxna kläder och grejer vidare. I det här avsnittet berättar Kalmar läns mest företagsamma människa Stina Qubti om hur hennes längtan efter drömjobbet fick henne att starta eget. Vad hon inte hade räknat med var att hon hade prickat helt rätt vad gäller efterfrågan. På mindre än fem år har hennes koncept blivit en snabbväxande seconhand-kedja. Alla vill ha en egen Busfrö-butik i sin stad. 
NYHET Publicerad:

Tid att lyssna på en vinnare i sommar

SOMMARENS PODCAST Det handlar om envishet, misslyckanden, ännu mer envishet och tidsbrist. Men också om mod att satsa, friheten att skapa och att göra skillnad för människor i vårt samhälle. Upptäck Jobbskaparpodden i sommar - en serie personliga samtal med människor som skapar de jobb vi behöver. Flera av dem som berättar vann också senaste upplagan av tävlingen  "Årets mest företagsamma".
NYHET Publicerad:

"Man får lära sig att inte låta klumpen i magen styra"

JOBBSKAPARPODDEN En 50-talsinspirerad amerikansk vägdiner öppnar upp portarna i värmländska byn Stöpafors i december 2013. Ingen tror på idén, förutom Värmlands mest företagsamma människa Åsa Wikberg och sambon Morgan Söderberg. Här är jobbskaparstoryn bakom succén med 65000 gäster och över 30 anställda första året.
NYHET Publicerad:

Sluta smeta med resurserna

GÄSTKRÖNIKA Den årliga mätningen av företagsklimatet i landet publicerades tidigare i vår. Östersunds kommun är varken sämre eller bättre än föregående år. Det samlande betyget är 3,2, vilket betyder nätt och jämt godkänt. Jag menar att det krävs ett krafttag för att förbättra företagsklimatet. För att ta nästa steg krävs både mod och handlingskraft, skriver Kerstin Arnemo.
NYHET Publicerad:

"Många ser på oss som parasiter som vill utnyttja människor"

JOBBSKAPARPODDEN De lugnaste veckorna jobbar paret Rådesjö 40 timmar, men mer än det dubbla är inte ovanligt. Örebro läns mest företagsamma människor driver Karlskoga Wärdshus och sommaranläggningen Labbsand. Lediga? Knappt! Lyssna på Anneli Rådesjö och varför det är värt. Hör henne också förklara sin bild av vad en företagare är och gör för samhället.
NYHET Publicerad:

Att bygga för framtiden

GÄSTKRÖNIKA Nu är det dags att vi företagare blir bättre på att stötta varandra och blir mer lokalpatriotiska. Att gynna lokala företag kan bli en riktig injektion för Sundsvalls utveckling med starkt växande företag, mer pengar i skattkistan och fler Sundsvallsbor. Men då måste vi ställa om tankesättet. Det skriver Anders Göransson, vd och delägare för PICEA Bygg, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Trotsade rädslan för regelkrångel

JOBBSKAPARPODDEN Lunchgästerna har fördubblats. Och saluhalls-projektet med lokala producenter sista lördagen varje månad lockar närmare 1000 människor. Lyssna på Christian Hallberg i Jobbskaparpodden när han berättar om resan som började när han vågade ta över Gäsgivaregården i Ljungby.
NYHET Publicerad:

Skapa, förändra och våga satsa

GÄSTKRÖNIKA Min drivkraft som entreprenör har alltid varit att skapa, förändra och våga satsa på nya projekt. Jag tror helt enkelt på att det är den enda vägen till att en stad ska utvecklas. Och jag älskar att vara med och bidra till utvecklingen av Sundsvall. Därför är mitt valspråk ”Action speaks louder than words”. Det skriver Lillemor Larsson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hon lämnade chefsrollen inom vården och satsade på eget koncept

JOBBSKAPARPODDEN För tio år sedan sa sjuksköterskorna Marie-Christine Martinsson och Annette Andersson upp sig från sina chefsjobb och startade eget. De ville ha kortare beslutsvägar och göra mer för människor i behov av vård. Och när allmänheten nyligen fick säga sitt vann duon utmärkelsen Skånes mest företagsamma människor.