Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.

Re-Mark UF
Foto: Olof Axelsson
Årets UF-företag: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium)
UF-mässa i Sundsvall, Engelska skolan
Foto: Olof Axelsson
Ett nytt inslag på årets mässa var att elever från lågstadiet också ställde ut, inom ramen för ett samarbete med ett UF-företag. "Barnen i en av våra treor har fått starta egna företag och sedan ställa ut här på UF-mässan, det har varit väldigt uppskattat", sa Marie Eriksson från Engelska skolan i Sundsvall.
Från UF-mässan i Sundsvall
Foto: Olof Axelsson
Elever från lågstadiet på väg upp på scenen.
Key 2 AnimalsUF
Foto: Olof Axelsson
Julia Bolin, Gabriella Johansson och Ida Hallén driver Key 2 Animals UF.
Julia Ågren, Thoren Business School
Foto: Olof Axelsson
Julia Ågren, lärare på Thoren Business School i Sundsvall, var nöjd med mässan. "Hos oss är all personal engagerad i UF. Därför är det jättekul att komma hit och stötta sina elever och andra drivna ungdomar. Och så har jag köpt chips och en hundleksak".
Alla vinnare UF-mässan i Sundsvall 2019
Foto: Alvin Lindblom
Vinnande företagen vid UF-mässan i Sundsvall

Runt 500 gymnasieelever från över 170 företag fanns på plats på den regionala UF-mässan i Sundsvall den 20-21 mars. Nordichallen var fylld med snygga montrar, kluriga produkter, smarta tjänster, drivna företagare och framtidstro.

Mässan avslutades med att priser delades ut i en rad olika kategorier.

Fanny Borgh, Maja Liljedal, Ester Åkesson och Moa Norlander, Re-Mark UF, tog hem inte mindre än fyra av dem. Däribland den prestigefyllda utmärkelsen Årets UF-företag.

– Det känns jätteroligt och vi ser fram emot riksfinalen i Stockholm den 6-7 maj. Det är svårt att säga vad vi har för chanser. Men vi har absolut en stark idé och ett starkt företag, sa tjejerna direkt efter prisutdelningen.

Deras affärsidé är att erbjuda företag marknadsföring på pantrör som fästs på lyktstolpar.

– Där kan alla som vill lämna sin pant och de som är i behov av lite extrapengar kan tömma rören i stället för att leta i soptunnorna. Företagen får exponering men det är också ett CSR-arbete, berättade Härnösandstjejerna.

De går tredje året på Härnösands gymnasium och har funderingar på att driva idén vidare även efter studenten.

– Vi har lite tankar men har inte bestämt något. Vi får se, sa de omtumlade vinnarna.

Erik Eriksson, regionchef Ung Företagsamhet Västernorrland
Foto: Olof Axelsson

Erik Eriksson

Erik Eriksson, regionchef för UF Västernorrland, är nöjd med årets mässa.

– Det häftigaste med UF är att få följa resan som eleverna gör. Att se en tystlåten person som blommar ut och vågar stå på scenen och pitcha sin affärsidé.

En tydlig trend på årets mässa var hållbarhet, konstaterar Erik Eriksson.

– Många affärsidéer har ett miljötänk och även inslag av socialt entreprenörskap. Att göra bra saker för världen är ett spår som finns hos många.

Det här var Erik Erikssons första mässa som regionchef.

– Men jag drev själv UF för 15 år sedan. Jag hade en liten reklambyrå som faktiskt vann två priser så att jag fick tävla i riksfinalen, det var jättespännande, avslutar han. 

Alla vinnarna

Årets årsredovisning 2017/18 års läsår: Eventit Uf (Sundsvalls gymnasium, Hedbergska)

Årets affärsplan: Earth Bag UF (Sundsvalls gymnasium, Hedbergska)

Årets digitala kommunikation: Dofter i Ådalen UF (Sollefteå gymnasium)

Årets logytpe: Upgrade Design UF (Örnsköldsviks gymnasium, Nola)

Årets lärare: Christina Lindholm (Sollefteå gymnasium)

 

Årets pitch: Zocial UF (Sundsvalls gymnasium, Hedbergska)

Designpriset: Squat More UF (Sundsvalls gymnasium, Hedbergska)

Årets monter: Green Apple UF (Sollefteå gymnasium)

 

Vidare till SM i Ung Företagsamhet i Stockholm 6-7 maj:

Årets hållbara UF-företag: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium)

Årets samhällsentreprenör: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium) Ny kategori för i år!

Årets innovation: Nils och Isedor Audio UF (Sundsvalls gymnasium, Västermalm)

Årets hantverkare: Concrete Design UF (Örnsköldsviks gymnasium, Nola)

Årets vara: High Coast Art UF (Örnsköldsviks gymnasium, Parkskolan)

Årets tjänst: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium)

Årets säljare: Emelie Genborg, Green Apple UF (Sollefteå gymnasium)

Årets UF-företag: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium)

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.
NYHET Publicerad:

Dialog löste städning på högsta nivå

UPPHANDLING En konstruktiv dialog hjälpte entreprenören Ann-Christine Lundqvist att ta hem ett uppdrag på toppnivå: höghöjdsstädning för Sundsvalls kommun. "Offentlig upphandling är en jättemöjlighet som många missar", säger hon.
NYHET Publicerad:

Dressed for success?

KRÖNIKA Vi är inne i den tid på året när Ung Företagsamhet (UF) syns som mest. Det bokstavligen kokar på de regionala mässorna runt om i landet när unga entreprenörer tampas om att ta sig till SM i Stockholm. I samband med årets mässa i Västernorrland passade vi på att bjuda in till ett panelsamtal med UF-företagaren i centrum. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagen i fokus efter politisk rockad

FÖRETAGSKLIMAT Förra kommunalrådet Åsa Sjödén, S, satte ljuset på företagarfrågorna. Nu vill efterträdaren Johan Andersson, C, gå ännu längre. "Företagen i Sollefteå ska känna sig trygga i att det här inte är något spel för galleriet. Att vi deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram är en viktig pusselbit", säger han.
NYHET Publicerad:

Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.
NYHET Publicerad:

”Det är en jättestor fråga att få nyanlända i arbete”

INSPIRATIONSDAG Att få nyanlända att ta steget från bidrag till självförsörjning är en viktig fråga för många kommuner, det framkom på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. ”Här måste vi hitta arbetsmodeller tillsammans med näringslivet. Efter flyktingvågen har vi praktikförstört många företag,” säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare i Härnösands kommun.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Västernorrlands regionchef Erik med medarbetare Elias, Jennie och Adam har bråda dagar inför den stundande regionala UF-mässan som äger rum den 20-21 mars på Nordichallen i Sundsvall. Hela 179 UF-företag och ca 500 ungdomar kommer på plats att visa upp sina kreativa produkter och tjänster.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i länet ökar

NY RAPPORT Svenskt Näringslivs rapport ”Företagsamheten 2019” visar att företagsamheten ökar i Västernorrlands samtliga kommuner. Länet är dessutom ett av få i riket där även nyföretagsamheten ökar. "Västernorrlands framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Sveriges snabbaste byråkrati i sikte?

FÖRETAGSKLIMAT Den rödgröna makten är numera beroende av stöd från KD. Både kommunalråd och oppositionsråd är nya. Nu hoppas företagen i Härnösand att det nya politiska läget ska ge ökad dialog och mer fokus på näringslivsfrågor. "En av mina ambitioner är att tona ned käbblet", säger färska kommunalrådet Andreas Sjölander, (S).
NYHET Publicerad:

Företagen i Västernorrland ser en stagnerad arbetsmarknad

KONJUNKTUREN Produktions- och försäljningsvolymerna för företagare i Västernorrland har fallit det senaste halvåret jämfört med genomsnittet för övriga landet. Dock förväntar sig 60 procent av företagen inom industri- och tjänstesektorn att produktion och försäljning ska öka det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Tidiga kundmöten – en outnyttjad resurs

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommuns näringslivsbolag vässar arbetet med nya chefen Maria Åslin vid rodret. "Vi är inte nöjda med vår placering i rankingen och ska bland annat bli mycket bättre på innehållet i våra företagsbesök", säger hon.
NYHET Publicerad:

Starka företag driver samhället framåt

AVSTAMP 2019 Ett 80-tal företagare, politiker och tjänstemän från regionen och kommunerna var på plats när Svenskt Näringsliv kickade igång 2019 med en inspirationsträff och paneldebatt med riksdagspolitiker.
NYHET Publicerad:

Spelreglerna för företagen under lupp

NÄRINGSPOLITIK Företagens önskan om en handlingskraftig regering med företagens bästa för ögonen hålls vid liv i möten och dialog. Vid ett politiker- och företagarmöte i Sundsvall i början av februari var ett inslag ett panelsamtal med tre av länets åtta riksdagspolitiker; Jörgen Berglund (M) och Malin Larsson (S) och Jasenko Omanovic (S).
NYHET Publicerad:

Ungas perspektiv och innovationskraft knäcker koden

SKOLA/NÄRINGSLIV Nordea i Sundsvall tog chansen att låta 40 gymnasieelever knäcka en av deras tuffaste utmaningar – hur får man ungdomar att börja månadsspara. "Otroligt inspirerande att ta del av alla idéer", säger en mycket nöjd Carina Bergquist Palm, regionchef, Nordea.
NYHET Publicerad:

Nytt kommunstyre öppnar upp för valfrihet

FÖRETAGSKLIMAT Med nytt politiskt styre ska det bli bättre förutsättningar för Örnsköldsviks näringsliv. Valfrihet i vården är en fråga som varit död men där man nu gläntar lite på dörren.
NYHET Publicerad:

Kommunal tillväxtchef vill rekrytera som industrin

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kan industrin, så kan offentlig verksamhet. Så förklarar Susanne Königson, tillväxtchef i Kramfors kommun, samarbetet med Sollefteå och Härnösand. Projektet inspireras av hur industriföretag i regionen samverkar för att rekrytera kompetens. "Många av företagen konkurrerar om arbetskraft men drar ändå åt samma håll", säger hon.
NYHET Publicerad:

Val av gymnasieprogram för framtida jobb och studier

GYMNASIEVALET Ungefär 3 000 niondeklassare i Västernorrland och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Ingenjörer från Pakistan ger Timråföretaget växtkraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på rätt kompetens är stor – inte minst inom teknikområdet. Midnet i Timrå anställde två ingenjörer med rötter i Pakistan. ”Utan dem hade vi aldrig kunnat växa”, säger vd och delägaren Jonathan Malmberg.