Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.

Re-Mark UF
Foto: Olof Axelsson
Årets UF-företag: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium)
UF-mässa i Sundsvall, Engelska skolan
Foto: Olof Axelsson
Ett nytt inslag på årets mässa var att elever från lågstadiet också ställde ut, inom ramen för ett samarbete med ett UF-företag. "Barnen i en av våra treor har fått starta egna företag och sedan ställa ut här på UF-mässan, det har varit väldigt uppskattat", sa Marie Eriksson från Engelska skolan i Sundsvall.
Från UF-mässan i Sundsvall
Foto: Olof Axelsson
Elever från lågstadiet på väg upp på scenen.
Key 2 AnimalsUF
Foto: Olof Axelsson
Julia Bolin, Gabriella Johansson och Ida Hallén driver Key 2 Animals UF.
Julia Ågren, Thoren Business School
Foto: Olof Axelsson
Julia Ågren, lärare på Thoren Business School i Sundsvall, var nöjd med mässan. "Hos oss är all personal engagerad i UF. Därför är det jättekul att komma hit och stötta sina elever och andra drivna ungdomar. Och så har jag köpt chips och en hundleksak".
Alla vinnare UF-mässan i Sundsvall 2019
Foto: Alvin Lindblom
Vinnande företagen vid UF-mässan i Sundsvall

Runt 500 gymnasieelever från över 170 företag fanns på plats på den regionala UF-mässan i Sundsvall den 20-21 mars. Nordichallen var fylld med snygga montrar, kluriga produkter, smarta tjänster, drivna företagare och framtidstro.

Mässan avslutades med att priser delades ut i en rad olika kategorier.

Fanny Borgh, Maja Liljedal, Ester Åkesson och Moa Norlander, Re-Mark UF, tog hem inte mindre än fyra av dem. Däribland den prestigefyllda utmärkelsen Årets UF-företag.

– Det känns jätteroligt och vi ser fram emot riksfinalen i Stockholm den 6-7 maj. Det är svårt att säga vad vi har för chanser. Men vi har absolut en stark idé och ett starkt företag, sa tjejerna direkt efter prisutdelningen.

Deras affärsidé är att erbjuda företag marknadsföring på pantrör som fästs på lyktstolpar.

– Där kan alla som vill lämna sin pant och de som är i behov av lite extrapengar kan tömma rören i stället för att leta i soptunnorna. Företagen får exponering men det är också ett CSR-arbete, berättade Härnösandstjejerna.

De går tredje året på Härnösands gymnasium och har funderingar på att driva idén vidare även efter studenten.

– Vi har lite tankar men har inte bestämt något. Vi får se, sa de omtumlade vinnarna.

Erik Eriksson, regionchef Ung Företagsamhet Västernorrland
Foto: Olof Axelsson

Erik Eriksson

Erik Eriksson, regionchef för UF Västernorrland, är nöjd med årets mässa.

– Det häftigaste med UF är att få följa resan som eleverna gör. Att se en tystlåten person som blommar ut och vågar stå på scenen och pitcha sin affärsidé.

En tydlig trend på årets mässa var hållbarhet, konstaterar Erik Eriksson.

– Många affärsidéer har ett miljötänk och även inslag av socialt entreprenörskap. Att göra bra saker för världen är ett spår som finns hos många.

Det här var Erik Erikssons första mässa som regionchef.

– Men jag drev själv UF för 15 år sedan. Jag hade en liten reklambyrå som faktiskt vann två priser så att jag fick tävla i riksfinalen, det var jättespännande, avslutar han. 

Alla vinnarna

Årets årsredovisning 2017/18 års läsår: Eventit Uf (Sundsvalls gymnasium, Hedbergska)

Årets affärsplan: Earth Bag UF (Sundsvalls gymnasium, Hedbergska)

Årets digitala kommunikation: Dofter i Ådalen UF (Sollefteå gymnasium)

Årets logytpe: Upgrade Design UF (Örnsköldsviks gymnasium, Nola)

Årets lärare: Christina Lindholm (Sollefteå gymnasium)

 

Årets pitch: Zocial UF (Sundsvalls gymnasium, Hedbergska)

Designpriset: Squat More UF (Sundsvalls gymnasium, Hedbergska)

Årets monter: Green Apple UF (Sollefteå gymnasium)

 

Vidare till SM i Ung Företagsamhet i Stockholm 6-7 maj:

Årets hållbara UF-företag: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium)

Årets samhällsentreprenör: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium) Ny kategori för i år!

Årets innovation: Nils och Isedor Audio UF (Sundsvalls gymnasium, Västermalm)

Årets hantverkare: Concrete Design UF (Örnsköldsviks gymnasium, Nola)

Årets vara: High Coast Art UF (Örnsköldsviks gymnasium, Parkskolan)

Årets tjänst: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium)

Årets säljare: Emelie Genborg, Green Apple UF (Sollefteå gymnasium)

Årets UF-företag: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium)

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Bättre inköpskontroll kan rädda kommunalt underskott

UPPHANDLING När Svenskt Näringsliv, Sveriges Byggindustrier, Installatörsföretagen och Maskinentreprenörerna bjöd in till Samhällsbyggardagen med fokus på offentliga upphandlingar så var intresset stort och 75 personer från en mängd olika branscher och verksamheter deltog.
NYHET Publicerad:

Ingen ljusning att vänta i konjunkturen

KONJUNKTUR "Världsekonomin mattas av och läget för svensk ekonomi är oroande. Ett problem är den snabba befolkningsökningen och ett alldeles för svagt bostadsbyggande". Det sa nationalekonomen Göran Grahn från Svenskt Näringsliv när han besökte Sundsvall för ett lunchmöte med tema konjunktur.
NYHET Publicerad:

Framtidens yrkesmöjligheter under lupp

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Arbetsmarknaden är i ständig förändring och för studie- och yrkesvägledarna är det en utmaning att på bästa sätt guida skoleleverna i studie- och yrkesval. Som ett led i att minska glappet mellan utbildning och jobb bjöd Svenskt Näringsliv och medlemsorganisationer in till en SYV-dag där ett 50-tal SYV:are från hela länet deltog.
NYHET Publicerad:

Krav på heltid oroar omsorgsföretag

UPPHANDLING I handlingsplanen till Sundsvalls kommuns kritiserade inköpsstrategi slås fast att företag inom vård och omsorg ska erbjuda sin personal heltidstjänster. "En ekonomisk katastrof för oss", säger Anne-Lie Ströberg, vd på ES Hemservice i Stöde.
NYHET Publicerad:

Höga Kusten Teknikresurs gasellvinnare 2019

ENTREPRENÖRSKAP Det snabbast växande företaget i Västernorrland är Höga Kusten Teknikresurs i Kramfors, nu utsett till länets gasellvinnare med en tillväxt på 311 procent 2015 - 2018. "Den stora skillnaden för oss kom när vi själva började tillverka maskiner i stället för att endast vara konsult", säger vd:n och ägaren Stefan Andersson.
NYHET Publicerad:

Spelar företagsklimatet någon roll?

FÖRETAGSKLIMAT Sedan vi på Svenskt Näringsliv presenterade årets ranking av företagsklimatet i länets alla kommuner har ledarskribenter och kommunpolitiker skickat med både ris och ros utifrån betydelsen av enkäten och rankingen.
NYHET Publicerad:

Tvärnit för industrin ger inget utrymme i avtalsrörelsen

KONKURRENSKRAFT Avtalsrörelsen 2020 närmar sig och kan bli en rysare för svensk industri. Per Hidesten, vd, Industriarbetsgivarna, Anna Hedensjö Johansson, Svenskt Näringslivs regionchef i Västernorrland och Per Braconier, projektledare, Svenskt Näringsliv, bjöd tillsammans in till ett lunchseminarium om avtalsrörelsen 2020.
NYHET Publicerad:

Spelet mellan politiker och företagare allt mer komplext och rörligt

ARBETSGIVARDAG Arbetsgivardagen i Sundsvall 2019 kryddades med en inspirerad föreläsning av Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl. Företagarna på plats fick höra hennes tankar om spelet mellan politiker, företagare och väljare. "Det är ett spel som blir allt mer komplext och rörligt. Var beredda på att många vill använda er för sina syften och se till att reflektera över er egen roll", var två av hennes råd.
NYHET Publicerad:

Kritiserat krav på heltid tonas ned

UPPHANDLING Sundsvalls kommuns kritiserade inköpsstrategi tonas ned betydligt. Enligt den tillhörande handlingsplanen är det bara företag inom vård och omsorg som måste erbjuda heltider – och endast vid större upphandlingar. "Kravet ska också bara användas då det är rimligt att en leverantör kan bemanna med heltidstjänster", säger kommunens nya inköpschef Nils-Göran Johansson.
NYHET Publicerad:

Konkurrens på (o)lika villkor

FÖRETAGKLIMAT En osund konkurrens mellan näringsidkare och kommuner drabbar ofta små lokala företagare. "Det finns en hel del som en kommun eller offentlig aktör kan göra för att arbeta för en sundare konkurrens med näringslivet", menar Stefan Sagebro, expert hos Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Härnösand kan bli ett utbildningsnav för sjöfarten

YRKESUTBILDNING I dagarna träffas kommunstyrelsen i Härnösand för att diskutera den nyligen nedlagda sjöfartsutbildningens eventuella framtid. Vår förhoppning är att utbildningen ska återupptas eftersom Härnösand och hela Norrland skulle vinna stort på att utveckla ett utbildningsnav för sjöfarten. Det skriver Caj Luoma, Björn Lyngfelt och Anna Hedensjö Johansson i en gemensam debattartikel.
NYHET Publicerad:

Näringslivspolitiskt program ska förbättra kommunens service

FÖRETAGSKLIMAT Ett nytt näringslivspolitiskt program i Sundsvalls kommun ska ge fler nöjda företagare och ökad tillväxt. "Det här verktyget skickar viktiga signaler både internt och externt. Vi kan nu tydliggöra att företagens frågor ska prioriteras högst upp för tjänstemän på alla förvaltningar och ute i de kommunala bolagen, ja för alla som arbetar inom kommunen", säger kommunalrådet Peder Björk (S).
NYHET Publicerad:

Timrå tar upp kampen mot osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun startar flera aktiviteter samt ett internt konkurrensråd för att stoppa osund konkurrens. "Det är viktigt att vi inte finns på arenor där privata näringsidkare har sin intäkt. Vi hoppas också att det ska bli mer öppen dialog på det här området, för nu är det mest rykten som går ute bland företag", säger upphandlingsstrategen Stefan Eriksson.
NYHET Publicerad:

Serviceinriktad myndighetsutövning lönar sig

RANKING 2019 Västernorrlands bästa företagsklimat finns i Timrå. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat 2019. Årets klättrare i länet är Sollefteå som förbättrar sig med hela 60 placeringar jämfört med året innan och kniper genom det titeln ”länets näst bästa företagsklimat”.
NYHET Publicerad:

Tro på och investera i framtiden

UNG FÖRETAGSAMHET I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav råder är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida entreprenörer, som oavsett om de går till en anställning eller startar egna företag, kommer skapa jobb, skatteintäkter och vara företagsamma. Här har Ung Företagsamhets verksamhet en avgörande roll och kan göra skillnad på riktigt.
NYHET Publicerad:

Aktuellt från länets riksdagsledamöter

NÄRINGSPOLITIK Riksdagen har högtidligt öppnat för säsongen och nu har höstbudgeten presenterats. Länets åtta riksdagsledamöter är laddade och passar på att uppdatera Västernorrlands företagare om vad som är på gång närmast dem på agendan.
NYHET Publicerad:

Målet - samhällsbyggande i världsklass

MYNDIGHETSUTÖVNING Bättre företagsklimat för byggföretag och fastighetsägare i Örnsköldsvik och en förbättrad dialog med kommunen var ämnet för ett engagerat möte under en eftermiddag i september.
NYHET Publicerad:

Våga investera i kompetens

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Näringslivet har ett stort ansvar att agera så att den egna branschen blir attraktiv. Det menar Lennart Bölin, vd för Teknikutbildarna. Han har på nära håll sett hur förväntningar hos arbetsgivare och arbetssökande inte alltid går hand i hand.
NYHET Publicerad:

Västernorrland näst bäst på patent

IMMATERIALRÄTT Västernorrland är en region som sticker ut på innovationsområdet. Patent- och registreringsverket presenterar årligen statistik över nationella ansökningar. ”Det är väldigt bra för hela Sverige att innovativa regioner finns på flera ställen i landet” säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. ”