Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.

Re-Mark UF
Foto: Olof Axelsson
Årets UF-företag: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium)
UF-mässa i Sundsvall, Engelska skolan
Foto: Olof Axelsson
Ett nytt inslag på årets mässa var att elever från lågstadiet också ställde ut, inom ramen för ett samarbete med ett UF-företag. "Barnen i en av våra treor har fått starta egna företag och sedan ställa ut här på UF-mässan, det har varit väldigt uppskattat", sa Marie Eriksson från Engelska skolan i Sundsvall.
Från UF-mässan i Sundsvall
Foto: Olof Axelsson
Elever från lågstadiet på väg upp på scenen.
Key 2 AnimalsUF
Foto: Olof Axelsson
Julia Bolin, Gabriella Johansson och Ida Hallén driver Key 2 Animals UF.
Julia Ågren, Thoren Business School
Foto: Olof Axelsson
Julia Ågren, lärare på Thoren Business School i Sundsvall, var nöjd med mässan. "Hos oss är all personal engagerad i UF. Därför är det jättekul att komma hit och stötta sina elever och andra drivna ungdomar. Och så har jag köpt chips och en hundleksak".
Alla vinnare UF-mässan i Sundsvall 2019
Foto: Alvin Lindblom
Vinnande företagen vid UF-mässan i Sundsvall

Runt 500 gymnasieelever från över 170 företag fanns på plats på den regionala UF-mässan i Sundsvall den 20-21 mars. Nordichallen var fylld med snygga montrar, kluriga produkter, smarta tjänster, drivna företagare och framtidstro.

Mässan avslutades med att priser delades ut i en rad olika kategorier.

Fanny Borgh, Maja Liljedal, Ester Åkesson och Moa Norlander, Re-Mark UF, tog hem inte mindre än fyra av dem. Däribland den prestigefyllda utmärkelsen Årets UF-företag.

– Det känns jätteroligt och vi ser fram emot riksfinalen i Stockholm den 6-7 maj. Det är svårt att säga vad vi har för chanser. Men vi har absolut en stark idé och ett starkt företag, sa tjejerna direkt efter prisutdelningen.

Deras affärsidé är att erbjuda företag marknadsföring på pantrör som fästs på lyktstolpar.

– Där kan alla som vill lämna sin pant och de som är i behov av lite extrapengar kan tömma rören i stället för att leta i soptunnorna. Företagen får exponering men det är också ett CSR-arbete, berättade Härnösandstjejerna.

De går tredje året på Härnösands gymnasium och har funderingar på att driva idén vidare även efter studenten.

– Vi har lite tankar men har inte bestämt något. Vi får se, sa de omtumlade vinnarna.

Erik Eriksson, regionchef Ung Företagsamhet Västernorrland
Foto: Olof Axelsson

Erik Eriksson

Erik Eriksson, regionchef för UF Västernorrland, är nöjd med årets mässa.

– Det häftigaste med UF är att få följa resan som eleverna gör. Att se en tystlåten person som blommar ut och vågar stå på scenen och pitcha sin affärsidé.

En tydlig trend på årets mässa var hållbarhet, konstaterar Erik Eriksson.

– Många affärsidéer har ett miljötänk och även inslag av socialt entreprenörskap. Att göra bra saker för världen är ett spår som finns hos många.

Det här var Erik Erikssons första mässa som regionchef.

– Men jag drev själv UF för 15 år sedan. Jag hade en liten reklambyrå som faktiskt vann två priser så att jag fick tävla i riksfinalen, det var jättespännande, avslutar han. 

Alla vinnarna

Årets årsredovisning 2017/18 års läsår: Eventit Uf (Sundsvalls gymnasium, Hedbergska)

Årets affärsplan: Earth Bag UF (Sundsvalls gymnasium, Hedbergska)

Årets digitala kommunikation: Dofter i Ådalen UF (Sollefteå gymnasium)

Årets logytpe: Upgrade Design UF (Örnsköldsviks gymnasium, Nola)

Årets lärare: Christina Lindholm (Sollefteå gymnasium)

 

Årets pitch: Zocial UF (Sundsvalls gymnasium, Hedbergska)

Designpriset: Squat More UF (Sundsvalls gymnasium, Hedbergska)

Årets monter: Green Apple UF (Sollefteå gymnasium)

 

Vidare till SM i Ung Företagsamhet i Stockholm 6-7 maj:

Årets hållbara UF-företag: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium)

Årets samhällsentreprenör: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium) Ny kategori för i år!

Årets innovation: Nils och Isedor Audio UF (Sundsvalls gymnasium, Västermalm)

Årets hantverkare: Concrete Design UF (Örnsköldsviks gymnasium, Nola)

Årets vara: High Coast Art UF (Örnsköldsviks gymnasium, Parkskolan)

Årets tjänst: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium)

Årets säljare: Emelie Genborg, Green Apple UF (Sollefteå gymnasium)

Årets UF-företag: Re-Mark UF (Härnösands gymnasium)

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tillsammans gör vi skillnad, på riktigt

GÄSTKRÖNIKA "Första läsåret som regionchef för Ung företagsamhet Västernorrland är avklarat och när jag reflekterar över ett fullspäckat år av ungt entreprenörskap, energi och företagsamhet är orden som först dyker upp att vi verkligen gör skillnad, på riktigt", skriver Erik Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Målet: Vara en professionell myndighet som ger bra service

FÖRETAGSKLIMAT Bra service och trevligt bemötande krockar inte med kommunal myndighetsutövning. Det menar Maria Söderlund, miljö- och byggchef vid Sollefteå kommun.
NYHET Publicerad:

Ingen skatt på tankekraften

SOMMARKRÖNIKA "Nu råder säsongen då vi tankar energi. Energi i form av sommarsemester där tid och utrymme ges för tillvaron att snurra i en annan takt. Oavsett om man gillar en aktiv semester eller lata dagar i solstolen så är det i alla fall min erfarenhet att det är då tankarna ges plats att vändas och vridas på lite extra. Vardagshjulets alla intryck och brus får nytt syre och lite perspektiv". Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Mera pang för pengarna genom dialog

KRÖNIKA "Den senaste statistiken visar att företagens intresse av att delta i offentliga upphandlingar avtagit år efter år. Att dialog mellan offentliga aktörer och leverantörer är en av nycklarna för att nå en bättre upphandling är alla överens om men många upphandlare klagar på att de inte har den tiden. Har ni förslag på hur upphandlingarna kan göras bättre – ta er tid att framföra detta till upphandlarna eller politikerna", skriver Birgitta Laurent i en krönika.
NYHET Publicerad:

Brist på förare och långa tillståndsprocesser hämmar tillväxten

KONKURRENSKRAFT För den som gillar transporter är ett stort skogsbolag ett paradis. Det är betydande volymer – kubikmeter på ”skogsspråket” – som transporteras varje dag, året runt. Med lastbil, med järnväg och med sjöfart. Att Transportföretagens vd Mattias Dahl tillsammans med sina motsvarigheter i Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna, Carina Håkansson och Per Hidesten valde att lägga en branschgemensam resa i Sundsvall är inte att förvåna. Beröringspunkterna är åtskilliga och det rådde ingen brist på samtalsämnen.
NYHET Publicerad:

Därför får Timrå sitt bästa betyg genom tiderna

UPPHANDLING En genuin omtanke om företagen på orten. Det präglar Timrå kommuns kontakter med näringslivet. ”En bra upphandling har tre vinnare. Kommunen, medborgarna och de lokala företagen”, säger upphandlingsstrategen Stefan Eriksson.
NYHET Publicerad:

Dags att göra upp med kunskapssynen i skolan

RAPPORT En av de stora utmaningarna för Västernorrland är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.
NYHET Publicerad:

Så klarar du sommarens utmaningar

ARBETSRÄTT Semestertrubbel kan höja temperaturen hos vilken arbetsgivare som helst. Therése Brink och Anna Wedin på Svensk Handel tog tillfället i akt och bjöd in till ett seminarium på temat ”sommarens utmaningar” med fokus på de skyldigheter som arbetsgivare och arbetstagare har i samband med semester och andra ledigheter.
NYHET Publicerad:

Företagare vana att arbeta med offentlig upphandling

UPPHANDLING Annica Axelsson, som driver Inredningshuset och Gardinmästarna, menar att kommuner och övrig offentlig verksamhet skulle spara mycket tid och pengar på att samverka med leverantörerna i samband med att förfrågningsunderlaget sammanställs. ”Vi kan det här med upphandling och lagstiftning och vad som krävs för att få ett så tryggt och säkert underlag som möjligt”, säger hon
NYHET Publicerad:

Drivkraft ger resultat för företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västernorrlands kommuner har sagt sitt om företagsklimatet 2019. Tre av länets sju kommuner har fått bättre omdöme jämfört med föregående år (Timrå, Sollefteå och Härnösand). Två kommuner får i det närmaste samma omdöme (Sundsvall och Ånge) medan Kramfors och Örnsköldsviks kommun får lägre betyg.
NYHET Publicerad:

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

För tillväxt och mot regelkrångel

FÖRETAGSAMMA RESAN Svenskt Näringsliv Västernorrland bjöd in länets politiker, tjänstemän och medlemsföretag till två dagars turné i länet med företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Välstånd, konkurrenskraft och EU-val

KRÖNIKA Den 26 maj hålls det val till Europaparlamentet i Sverige och det är hög tid att vi påminner oss själva om ursprungstanken med vårt europeiska samarbete som är att bevara fred genom handel och ekonomisk integration. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Elbranschen utbildar färdiga montörer på gymnasiet

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Elteknikföretagen har hittat en egen modell för att utbilda gymnasieelever och studerande inom Yrkesvux. I stället för att slussas in i det traditionella lärlingssystemet kan elever komma ut som färdiga montörer vilket är attraktivt för branschföretagen. "Den här modellen är bra både för eleverna och för företagen", säger Jan Svensson, avdelningschef på Bravida i Sundsvall som gärna rekryterar från ETG-skolor.
NYHET Publicerad:

Optimism bland Västernorrlands företag

KONJUNKTUREN Företagen i länet har haft den mest positiva utvecklingen i Sverige de senaste sex månaderna, när det gäller ökade produktions- och försäljningsvolymer. Bäst har det gått för företag inom industrin, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för andra kvartalet 2019. De medelstora företagen har fortsatt höga förväntningar på det kommande halvåret jämfört med företag i övriga regioner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Läkare varnar för momssmocka

MOMSKAOS Den 1 juli införs moms på uthyrning av läkare. Det riskerar att slå undan benen på den privata sjukvården. "Våra kostnader skulle öka med sex miljoner kronor per år. Vi kommer att tvingas dra ned på vården", säger läkaren Patrik Wreeby som driver fem vårdcentraler i Södra Norrland.
NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.
NYHET Publicerad:

Dialog löste städning på högsta nivå

UPPHANDLING En konstruktiv dialog hjälpte entreprenören Ann-Christine Lundqvist att ta hem ett uppdrag på toppnivå: höghöjdsstädning för Sundsvalls kommun. "Offentlig upphandling är en jättemöjlighet som många missar", säger hon.