Timrås nya kommunalråd greppar stafettpinnen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Efter 17 år som kommunalråd i Timrå så lämnar Ewa Lindstrand över stafettpinnen till sin efterträdare Stefan Dalin. Han får nu i uppgift att leda Timrå på vägen mot att bli bäst i Norrland vad gäller företagsklimat.

Ewa Lindstrand och Stefan Dalin
Foto: Anders Lövgren

“I början när jag var kommunalråd hade jag ambitionen att göra alla nöjda. Det släppte jag efter ett tag. Däremot försökte jag alltid att vara närvarande och tydlig. Är man inte närvarande sänder man inte de rätta signalerna”, säger Ewa Lindstrand som avgått som kommunalråd i Timrå efter 17 år. Nu får Stefan Dalin ta över.

2003 bestämde sig Timrå kommun för det övergripande målet att få Norrlands bästa företagsklimat, enligt de årliga enkäter som görs av Svenskt Näringsliv. Kommunalrådet Ewa Lindstrand och hennes medarbetare har sedan dess gjort mycket rätt och sedan 2011 har man varit klart bäst i rankingen bland kommunerna i Västernorrland.

Titeln bäst i Norrland får man dock fortsätta att jaga. I nuläget räcker en 50:e plats i hela landet till en fjärdeplats i Norrland.

– Det har varit väldigt intressant att se Timrås målmedvetna arbete med att förbättra servicen för företag och samtidigt klättra i rankingen. 2003 låg Timrå på plats 249. Jag vet att många kommuner blivit inspirerade. Jag är också helt övertygad om att Stefan Dalin kan fortsätta att prioritera företagens frågor på ett lika bra sätt som Ewa Lindstrand, säger Anna Hedensjö Johansson, Svenskt Näringslivs regionchef i Västernorrland.

Så vem är då Stefan Dalin? 50-åringen kommer ursprungligen från Gärdsta i västra Jämtland men nu är han gift, har tre barn och bor i Timrå. Sedan 2010 är han lärare och forskare i historia vid Mittuniversitetet.

– Förutom att arbeta inom akademin har jag bland annat arbetat som SSU-ombudsman, utredare hos Skogs- och Träfacket och politisk tjänsteman hos den socialdemokratiska riksdagsgruppen, berättar Stefan Dalin.

De frågor som rör företagen och som han själv lyfter fram som viktiga är ökade investeringar i infrastruktur, förbättrad samverkan mellan politik, näringsliv och akademi. Han anser också att insatserna för att underlätta generationsväxling måste utvecklas och att nystartade och expanderande företags tillgång till riskvilligt kapital måste förbättras.

– Jag tror det går att hitta bra lösningar i frågor som gäller kompetensförsörjning genom förbättrad samverkan mellan kommun, näringsliv och akademi, och det är något jag gärna engagerar mig i, säger han.

Kommer du att sätta din egen prägel på just arbetet med näringslivsfrågor nu?
– Det sätt som kommunen arbetat med företagsklimatet är ju som bekant framgångsrikt, och i grunden finns det ingen anledning att ändra på det. Vi, politiker och tjänstemän, måste fortsätta att vara tillgängliga och lyssnande, samt kontinuerligt arbeta med att förbättra vår företagsservice. Men för att Timrå ska kunna få till stånd Norrlands bästa företagsklimat måste vi fokusera på att bli bättre på det vi är minst bra på, och vår nyligen antagna policy för näringslivsutveckling tar på ett bra sätt fasta på detta.

Vilka är de största utmaningarna som Timrå står inför?
– Jag ser flera stora utmaningar. Sverige har bland de äldsta företagarna i Europa. Här krävs det insatser för att underlätta generationsskiften. Det finns också ett behov av att diversifiera Timrås ”företagsflora”. Detta för att öka näringslivets hållbarhet och mångfald. Inte minst handlar det om att öka kvinnors företagsamhet. Ska företagen i Timrå kunna växa samt bli flera måste dessutom kompetensförsörjningen säkerställas. Bland annat handlar det om ett bättre samarbete mellan kommunen, skolan, näringslivet och Mittuniversitetet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Starka företag driver samhället framåt

AVSTAMP 2019 Ett 80-tal företagare, politiker och tjänstemän från regionen och kommunerna var på plats när Svenskt Näringsliv kickade igång 2019 med en inspirationsträff och paneldebatt med riksdagspolitiker.
NYHET Publicerad:

Spelreglerna för företagen under lupp

NÄRINGSPOLITIK Företagens önskan om en handlingskraftig regering med företagens bästa för ögonen hålls vid liv i möten och dialog. Vid ett politiker- och företagarmöte i Sundsvall i början av februari var ett inslag ett panelsamtal med tre av länets åtta riksdagspolitiker; Jörgen Berglund (M) och Malin Larsson (S) och Jasenko Omanovic (S).
NYHET Publicerad:

Ungas perspektiv och innovationskraft knäcker koden

SKOLA/NÄRINGSLIV Nordea i Sundsvall tog chansen att låta 40 gymnasieelever knäcka en av deras tuffaste utmaningar – hur får man ungdomar att börja månadsspara. "Otroligt inspirerande att ta del av alla idéer", säger en mycket nöjd Carina Bergquist Palm, regionchef, Nordea.
NYHET Publicerad:

Nytt kommunstyre öppnar upp för valfrihet

FÖRETAGSKLIMAT Med nytt politiskt styre ska det bli bättre förutsättningar för Örnsköldsviks näringsliv. Valfrihet i vården är en fråga som varit död men där man nu gläntar lite på dörren.
NYHET Publicerad:

Kommunal tillväxtchef vill rekrytera som industrin

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kan industrin, så kan offentlig verksamhet. Så förklarar Susanne Königson, tillväxtchef i Kramfors kommun, samarbetet med Sollefteå och Härnösand. Projektet inspireras av hur industriföretag i regionen samverkar för att rekrytera kompetens. "Många av företagen konkurrerar om arbetskraft men drar ändå åt samma håll", säger hon.
NYHET Publicerad:

Val av gymnasieprogram för framtida jobb och studier

GYMNASIEVALET Ungefär 3 000 niondeklassare i Västernorrland och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Ingenjörer från Pakistan ger Timråföretaget växtkraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på rätt kompetens är stor – inte minst inom teknikområdet. Midnet i Timrå anställde två ingenjörer med rötter i Pakistan. ”Utan dem hade vi aldrig kunnat växa”, säger vd och delägaren Jonathan Malmberg.
NYHET Publicerad:

Timrås nya kommunalråd greppar stafettpinnen

FÖRETAGSKLIMAT Efter 17 år som kommunalråd i Timrå så lämnar Ewa Lindstrand över stafettpinnen till sin efterträdare Stefan Dalin. Han får nu i uppgift att leda Timrå på vägen mot att bli bäst i Norrland vad gäller företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Digitaliserar primärvården tillsammans

DIGITALISERING I februari lanserar Premicare, som driver fem hälsocentraler i länet, appar och annan teknik för distansoberoende undersökningar. Arbetet har väckt stort intresse hos Region Västernorrland (tidigare landstinget), som driver 21 av länets 33 hälsocentraler. När regionen sökte EU-medel för digitalisering av primärvården vände man sig därför till Premicare och Mittuniversitetet.
NYHET Publicerad:

Kan broar av dialog göra skillnad?

KRÖNIKA Året lider mot sitt slut och när jag tittar i backspegeln på 2018 är det framför allt samtal och möten med företagare, politiker och tjänstemän som gjort avtryck. Sneglar lite på min bygghjälm på kontoret och tänker att jag är en brobyggare som har förmånen att sätta rum och arena för dessa möten, som på kort och lång sikt kommer göra skillnad. Det skriver Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

UF-företagande – en växande trend

UNG FÖRETAGSAMHET Hela 858 gymnasieelever i Västernorrland driver UF-företag i år. "UF-företagande är en växande trend bland unga", säger Erik Eriksson, regionchef, Ung Företagsamhet Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Ånges näringsliv tar i hand och siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet. "Inom tre år ska vi klättra 100 placeringar med hjälp av bättre samverkan", säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.
NYHET Publicerad:

Lättar dimman?

NÄRINGSPOLITIK Dimman ligger tät. Vilken regering som ska styra landet är för dagen oviss. Vi träffar några av våra folkvalda riksdagsledamöter och lyfter viktiga frågor som oroar oss. Det skriver sju företagare från länet i en insändare.
NYHET Publicerad:

Framtidens yrken i fokus på SYV-dag

SKOLA/NÄRINGSLIV Lockrop från heta branscher, företagsbesök och inspiration om prao. Men också en workshop om hur skola och näringsliv kan samarbeta smartare. I slutet av november samlades drygt 50 studie- och yrkesvägledare från Västernorrland på SYV-dagen i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Uppdrag: Eliminera glappet mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Igår hölls en temedag för ett 50-tal av Västernorrlands studie- och yrkesvägledare (SYV). Läs om skolnätverksansvariga Karin Schöns reflektioner inför dagen, som handlade om hur samarbetet mellan skola och näringsliv kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

”Krav som inte följs upp snedvrider konkurrensen”

UPPHANDLING Orimliga ska-krav och vikten av uppföljning var två av ämnena på Upphandlingsdagen i Västernorrland. "Det ställs krav som sedan inte följs upp vilket snedvrider konkurrensen", säger deltagaren Jan-Erik Sjölén som driver Sjöléns Fastighetsskötsel i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga

I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år.  Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Alla ska ges möjlighet att lyckas i skolan

FÖRETAGARE I DEBATT Internationella Engelska Skolans övertygelse är att alla barn oavsett bakgrund kan lyckas om de får möjlighet till utbildning av god kvalitet. Vi har 36 skolor i områden med stora skillnader i demografi, och vi brinner för att hjälpa alla elever att nå sin fulla potential, skriver Annette Brodin-Rampe vd för IES och Pascal Brisson rektor för IES Sundsvall i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Jag är inte den som reser röda flaggor och söker konflikt"

RUNDRESA När vd Jan-Olof Jacke besökte Västernorrland fick han med sig önskemål från medlemsföretag som vill påverka arbetsgivarorganisationens agenda. Dessutom pratade han vinster under besöket hos Permobil i Timrå. 
NYHET Publicerad:

Sundsvallsföretagare ger politiker underkänt

NÄRING OCH POLITIK Företagaren Annica Axelsson har tröttnat på politikernas långsamma hantering av regeringsbildning under hösten. "Det är omöjligt att sköta mitt företag på samma förvirrade och ansvarslösa sätt som Sverige AB sköts", säger hon i ett möte med riksdagsmannen Ingemar Nilsson (S).