Ungdomscafé födde kreativa idéer

NYHET Publicerad

UNGDOMSARBETSLÖSHET Hur ska vi lösa ungdomsarbetslösheten? Ett entreprenörsspel fick idéerna att flöda när ungdomar träffade politiker på café i Sundsvall. - Ett kul och bra sätt att få igång en kreativ diskussion, konstaterar Mia Wester, vikarierande regionchef på Svenskt Näringsliv i Sundsvall.

Julia Hamrin

För att få igång diskussionen spelades Entreprenörsspelet som är utvecklat av Sundsvallsföretaget Go Enterprise där Julia Hamrin är en av delägarna.-Vi måste bli bättre på att se individerna i skolan och fokusera på vad ungdomarna brinner för. Då får vi igång företagsamheten, sa hon.

Juryn-Ungdomscafé

Juryn bestod av riksdagsledamoten Lena Asplund (M), Alexandra Westman från Moderata ungdomsförbundet, Tobias Schelin från Liberala ungdomsförbundet samt riksdagsledamoten Hans Stenberg (S).-Det här är ett bra sätt att träffa ungdomar på. Som politiker gäller det att lyssna och ta med sig idéerna hem, sa Lena Asplund efteråt.

Olerts lag-Ungdomscafé

Företagaren Jonas Olert spelade tillsammans med arbetslösa tjejerna Caroline Olsson och Alexandra Nyh (till vänster).-Social kompetens är mycket viktigare än betyg när jag anställer. Det borde man få lära sig mer i skolan, sa Jonas Olert.

Hur ser ungdomar på det framtida arbetslivet? Hur kan näringslivet och politiken skapa bättre förutsättningar för unga att ta sig in på arbetsmarknaden?

Under hösten ordnar Svenskt Näringsliv ungdomscaféer på fyra orter i Västernorrland för att försöka få svar på de här frågorna.

Men i stället för att ha en vanlig debatt används det uppmärksammade "Entreprenörsspelet” som Sundsvallsföretaget Go Enterprise tagit fram.

Först ut var Sundsvall den 16 november. Fyra lag bestående av ungdomar och lokala entreprenörer träffades på ett café och fick ta sig an olika frågor och utmaningar på tid.

Idéerna utvärderades och betygsattes av en jury bestående av två riksdagsledamöter och två representanter för politiska ungdomsförbund.

Efter en lite trevande start tog idéflödet fart och snart gick deltagarna igång på alla växlar. Allt medan sanden rann i timglaset och spelledaren Julia Hamrin med jämna mellanrum ropade ”Tiden är ute, läs upp vad ni skrivit på er whiteboard”.

Att förbättra kontakterna mellan skola och arbetsmarknad och att stärka ungdomarnas sociala kompetens så att de klarar sig bättre i arbetslivet var återkommande förslag.

Efter en dryg timme korades ett vinnande lag vars huvudidé var att förändra gymnasieskolan. Gör de första två åren till basår, lika för alla. Ge sedan eleverna stor frihet att bestämma sin utbildning, och låt dem praktisera tre dagar i veckan. Därefter ges ett fjärde gymnasieår då ungdomarna är ute och praktiserar på heltid, utan kostnad för arbetsgivaren.

– Det här skulle ge ungdomarna mer drivkraft och mycket bättre kontakter med arbetslivet, sa Petter Kandre som själv läser på Mittuniversitetet.

Här är några av de andra idéerna som kom fram (under en viss del av spelat var förutsättningen att man hade obegränsade ekonomiska resurser).

  • Starta ett ”kreativt center” i varje stad där arbetslösa ungdomar får inspiration och hjälp att utvecklas. Låt dem träffa duktiga förebilder från näringslivet och idrotten så att de knyter kontakter med framtida arbetsgivare. Staten finansierar det hela. Snabbt och enkelt att genomföra!
  • Ordna en stor mässa varje vår där gymnasister får träffa potentiella arbetsgivare. En väg in, flera vägar ut!
  • Låt elever på högstadiet och gymnasiet arbeta med projekt mot näringslivet på samma sätt som studenter på universitetet gör. Det stärker ungdomarna och ger värdefulla kontakter!
  • Låt alla ungdomar få ett fadderföretag i det lokala näringslivet.
  • Gör ämnet entreprenörskap obligatoriskt på gymnasiet.
  • Lätta på kravet om minimilöner för ungdomar.
  • Ta in fler föreläsare utifrån till skolan.
  • Skicka alla ungdomar utomlands i ett år för att få nya erfarenheter.
  • Stanna hela Sverige i tre dagar och låt alla koncentrera sig på att få ner ungdomsarbetslösheten.


Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svensk friskola lockar lärare från Kanada

SKOLA Hur får man högutbildade lärare att flytta från Kanada till Sundsvall för att arbeta på en svensk friskola? Engelska skolan vet: var tydlig med vad skolan tror på, lev upp till era värderingar och investera i vidareutbildning. ”De vet att de får utvecklas mycket som lärare på vår skola”, säger rektorn Pascal Brisson.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet drog Fibertech till Timrå

FÖRETAGSKLIMAT När Sunds Fibertech bestämde sig för att flytta företaget till Timrå var det många pusselbitar som föll på plats. Inte minst när det handlar om företagsklimatet. "Vi hade hört att kommunledningen i Timrå jobbar nära företagen och det stämmer. Vi har redan haft tre möten där vi diskuterat vårt företags framtid", säger Lars Eklund, vd Sunds Fibertech Group.
NYHET Publicerad:

Högre förväntningar på antal anställda

KONJUNKTURLÄGET Företagen i Västernorrland är mer optimistiska än riket som snitt när de får frågan om hur många som kommer att vara anställda om sex månader. Nästan hälften, 47 procent, svarar att de kommer att vara fler. Det framgår av svaren i Svenskt Näringslivs Företagarpanel för tredje kvartalet 2017.
NYHET Publicerad:

Tolkresurs gasellvinnare för andra året

SNABBVÄXARE Årets gasellvinnare i Västernorrland är Tolkresurs Sverige AB i Sundsvall med en tillväxt på 538 procent. Och vi kan konstatera att företaget håller farten uppe, de tar hem titeln för andra året i rad. "Det känns roligt att vi som tjänsteföretag lyckas visa den här tillväxten", säger delägaren och grundaren Mohammad Khanahmadi.
NYHET Publicerad:

Varje satsning har sitt regelverk

KRÖNIKA "Västernorrland är en häftig plats att bo på. Det myllrar av byggkranar, det satsas miljarder i industrin och Höga kusten har fått fäste på upplevelsekartan internationellt. Det finns idag ett fantastiskt utbud av restauranger, butiker och nöjesarenor. Det man kanske inte alltid tänker på är resan på vägen dit för entreprenören som ligger bakom satsningen", skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Ånge växlar spår och tuffar på

RANKING 2017 I Västernorrlands har Ånge kommun förbättrat sig mest jämfört med förra årets ranking av företagsklimatet och klättrar 39 placeringar. Timrå håller ställningen som länets bästa kommun och landar på plats 50 av Sveriges 290 kommuner. I sex av länets sju kommuner blåser det motvind och man tappar placeringar.
NYHET Publicerad:

Timrå stadigt i topp

FÖRETAGSKLIMAT Sedan tio år ligger Timrå i topp bland norrländska kommuner vad gäller företagsklimat. Det är resultatet av ett strategiskt arbete som påbörjades i början av 2000-talet. ”Jag har upplevt smidighet, snabbhet, kommunikation på ett klokt sätt och framför allt resultat”, berättar företagaren Jonas Olert. På tisdag släpps årets ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner.
NYHET Publicerad:

“Gör det lättare att rekrytera!”

FÖRETAGSKLIMAT Se till att nyanlända snabbare kommer in på arbetsmarknaden, och säg nej till förslaget om stopp för vinster i välfärden. Det var de viktigaste punkterna när Svenskt Näringsliv Västernorrland samlade länets företag för att fånga upp aktuella utmaningar för jobbskaparna i länet.
NYHET Publicerad:

Öppet brev till Stefan Löfven

GÄSTKRÖNIKA Efter 20 år som lärare i den kommunala skolan i Sundsvall bestämde sig Jan Nordin och tio kollegor för att starta en friskola. De satsade egna pengar och tog personliga lån. Efter 15 år är Skvaderns gymnasieskola en av Sundsvalls mest populära skolor. Men hade regeringens vinstförslag varit verklighet hade det inte blivit någon ny skola, konstaterar Jan Nordin i en krönika.
NYHET Publicerad:

Varför pratas det bara pengar, istället för kvalitet?

GÄSTKRÖNIKA Varför fokuserar vi på vinster istället för kvalitet i välfärden? För mig är det här med kvalitet så självklart, är kunden inte nöjd så väljer han eller hon någon annan utförare. Men vinsten behöver vi för utbildningar, oförutsedda händelser och för att kunna växa och ha kraft att anställa. Det leder i sin tur till mer pengar i välfärden via skattsedeln, skriver Maria Eriksson, ES Hemservice.
NYHET Publicerad:

Rättens dom sänke för privata vårdgivare

OSUND KONKURRENS ”Att landstinget saknar förmåga att åtgärda sina ekonomiska underskott ska inte behöva drabba oss privata vårdgivare och alla våra patienter. Förvaltningsrättens dom innebär att landstinget nu fortsätter pumpa in skattepengar i de egna vårdcentralerna utan att kvaliteten förbättras. Men vi blir utan motsvarande ersättning”. Det säger Jonas Alexandersson, vd för Humanresurs i Örnsköldsvik.
NYHET Publicerad:

Rekryteringstryck på SmålandsVillan

KOMPETENSFÖRSÖRJNING SmålandsVillan i Sundsvall producerar för högtryck. De senaste tre åren har företaget växt till 130 medarbetare och produktionen ser inte ut att mattas av. Det betyder att rekrytering ligger högt på fabrikschef Patrick Anderssons dagordning. "Att hitta rätt medarbetare är en nyckelfråga för oss", säger han.
NYHET Publicerad:

Hög tid att prata klartext om jobbpolitiken

KRÖNIKA "Menar regeringen allvar med att de vill skapa riktigt bra förutsättningar för våra företag? Vill de att jobb ska växa till, att fler ska komma in på arbetsmarknaden, att vi ska ha en tillväxt i ekonomin, ett ökat välstånd, mer pengar till välfärden, fler företag som investerar i nya och hållbara innovationer, produkter och tjänster? Ja, då måste de skapa rätt och tydliga förutsättningar"! Det skriver Anna Hedensjö Johansson, regionchef vid Svenskt Näringsliv Västernorrland i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Höga Kusten Industrigrupp gör ett tydligt avtryck i välfärden

FÖRETAGENS VÄLFÄRDSAVTRYCK Framgångsrika företag finansierar en stor del av den svenska välfärden. Teknikföretagen i Höga Kusten Industrigrupp bidrar varje år med omkring 270 miljoner kronor. Det räcker till 1599 bypassoperationer. Eller till 11 703 förlossningar.
NYHET Publicerad:

SDC öppnar nationell fjärrmätningscentral

DIGITALISERING För skogsbranschen är logistiken mellan skogen och industrin en ständigt aktuell fråga. Som spindeln i nätet finns SDC i Sundsvall. Ända sedan 1960-talet har SDC fungerat som skogsnäringens informationsnav för data från skogen. I digitaliseringens tidevarv är de mer i ropet än någonsin. "Jag brukar säga att omvärlden har kommit ikapp vår affärsidé", säger Magnus Hedin, vice vd på SDC.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatets symfoni 2017

SOMMARKRÖNIKA Företagen har sagt sitt om företagsklimatet 2017. Enkätsvaren är sammanställda och presenterade för kommunernas politiker och tjänstemän runt om i Västernorrlands län. Vad kan få företagare att växa, anställa, exportera, importera, bygga ut, investera? Och hur kan politikerna underlätta för dom att göra det? En sak är säker, företag och företagsamma människor lägger grunden för vår välfärd. Vid en konsert i världsklass med Nordiska kammarorkestern i slutet av våren blev jag åter påmind om vikten av att bibehålla ett taktfast men livskraftigt tempo, med sikte på mera dur snarare än moll. Låt mig berätta, skriver Anna Hedensjö i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Dags att lösa kompetensförsörjningen

KOMMENTAR Utmaningen med att hitta rätt person att rekrytera är stor bland företagen i Västernorrlands län. Och det är inte längre enbart företag i vissa branscher som upplever att det är ett problem att få tag i rätt personer utan det gäller en stor mängd branscher och yrkesroller. Det skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Flygskatt kan slå ut tiotusentals jobb

SKATT Underlaget är otillräckligt, miljöeffekterna minimala och nästa alla remissinstanser är emot. Trots det går regeringen vidare med förslaget om flygskatt. Men om den införs kommer den att kosta minst 30 000 jobb, visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Storleken har visst betydelse!

ÖPPET BREV Sidsjö Vårdcentral vill få möjlighet att upprätta kö när man får fler listade patienter än man har möjlighet att ta emot. Men Landstinget Västernorrland säger nej med motivering att systemet inte tillåter detta och att det är upp till vårdgivaren att anpassa lokaler och personal efter patientantalet. Nu hotas verksamheten för att man är för attraktiv bland patienterna.
NYHET Publicerad:

Missmatch i utbildning oroar i en svagare konjunkturprognos

KONJUNKTUR När Svenskt Näringsliv frågar företagen i Västernorrland om förväntad produktions- och försäljningsvolym, investeringstakt och anställningsmöjligheter för de kommande sex månaderna så visar det sig att förväntningarna är lägre än riket i övrigt, i alla kategorier. Störst skillnad är det gällande produktions- och försäljningsvolym. I landet är det bara företagen i Värmland och Uppsala som har längre förväntningar än företagen i länet. Det framgår av svaren i Svenskt Näringslivs Företagarpanel.