Ungdomscafé födde kreativa idéer

NYHET Publicerad

UNGDOMSARBETSLÖSHET Hur ska vi lösa ungdomsarbetslösheten? Ett entreprenörsspel fick idéerna att flöda när ungdomar träffade politiker på café i Sundsvall. - Ett kul och bra sätt att få igång en kreativ diskussion, konstaterar Mia Wester, vikarierande regionchef på Svenskt Näringsliv i Sundsvall.

Julia Hamrin

För att få igång diskussionen spelades Entreprenörsspelet som är utvecklat av Sundsvallsföretaget Go Enterprise där Julia Hamrin är en av delägarna.-Vi måste bli bättre på att se individerna i skolan och fokusera på vad ungdomarna brinner för. Då får vi igång företagsamheten, sa hon.

Juryn-Ungdomscafé

Juryn bestod av riksdagsledamoten Lena Asplund (M), Alexandra Westman från Moderata ungdomsförbundet, Tobias Schelin från Liberala ungdomsförbundet samt riksdagsledamoten Hans Stenberg (S).-Det här är ett bra sätt att träffa ungdomar på. Som politiker gäller det att lyssna och ta med sig idéerna hem, sa Lena Asplund efteråt.

Olerts lag-Ungdomscafé

Företagaren Jonas Olert spelade tillsammans med arbetslösa tjejerna Caroline Olsson och Alexandra Nyh (till vänster).-Social kompetens är mycket viktigare än betyg när jag anställer. Det borde man få lära sig mer i skolan, sa Jonas Olert.

Hur ser ungdomar på det framtida arbetslivet? Hur kan näringslivet och politiken skapa bättre förutsättningar för unga att ta sig in på arbetsmarknaden?

Under hösten ordnar Svenskt Näringsliv ungdomscaféer på fyra orter i Västernorrland för att försöka få svar på de här frågorna.

Men i stället för att ha en vanlig debatt används det uppmärksammade "Entreprenörsspelet” som Sundsvallsföretaget Go Enterprise tagit fram.

Först ut var Sundsvall den 16 november. Fyra lag bestående av ungdomar och lokala entreprenörer träffades på ett café och fick ta sig an olika frågor och utmaningar på tid.

Idéerna utvärderades och betygsattes av en jury bestående av två riksdagsledamöter och två representanter för politiska ungdomsförbund.

Efter en lite trevande start tog idéflödet fart och snart gick deltagarna igång på alla växlar. Allt medan sanden rann i timglaset och spelledaren Julia Hamrin med jämna mellanrum ropade ”Tiden är ute, läs upp vad ni skrivit på er whiteboard”.

Att förbättra kontakterna mellan skola och arbetsmarknad och att stärka ungdomarnas sociala kompetens så att de klarar sig bättre i arbetslivet var återkommande förslag.

Efter en dryg timme korades ett vinnande lag vars huvudidé var att förändra gymnasieskolan. Gör de första två åren till basår, lika för alla. Ge sedan eleverna stor frihet att bestämma sin utbildning, och låt dem praktisera tre dagar i veckan. Därefter ges ett fjärde gymnasieår då ungdomarna är ute och praktiserar på heltid, utan kostnad för arbetsgivaren.

– Det här skulle ge ungdomarna mer drivkraft och mycket bättre kontakter med arbetslivet, sa Petter Kandre som själv läser på Mittuniversitetet.

Här är några av de andra idéerna som kom fram (under en viss del av spelat var förutsättningen att man hade obegränsade ekonomiska resurser).

  • Starta ett ”kreativt center” i varje stad där arbetslösa ungdomar får inspiration och hjälp att utvecklas. Låt dem träffa duktiga förebilder från näringslivet och idrotten så att de knyter kontakter med framtida arbetsgivare. Staten finansierar det hela. Snabbt och enkelt att genomföra!
  • Ordna en stor mässa varje vår där gymnasister får träffa potentiella arbetsgivare. En väg in, flera vägar ut!
  • Låt elever på högstadiet och gymnasiet arbeta med projekt mot näringslivet på samma sätt som studenter på universitetet gör. Det stärker ungdomarna och ger värdefulla kontakter!
  • Låt alla ungdomar få ett fadderföretag i det lokala näringslivet.
  • Gör ämnet entreprenörskap obligatoriskt på gymnasiet.
  • Lätta på kravet om minimilöner för ungdomar.
  • Ta in fler föreläsare utifrån till skolan.
  • Skicka alla ungdomar utomlands i ett år för att få nya erfarenheter.
  • Stanna hela Sverige i tre dagar och låt alla koncentrera sig på att få ner ungdomsarbetslösheten.


Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Strid om LOV väntar i Ånge

FÖRETAGSKLIMAT Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson sätter hoppet till den starka verkstadsindustrin. Oppositionsrådet Kjell Grip siktar på att pressa majoriteten med krav på att konkurrensutsätta kommunal verksamhet.
NYHET Publicerad:

Oroväckande få unga tar steget till företagsamhet

NY RAPPORT Endast två län i Sverige har en lägre andel unga företagsamma människor än vad Västernorrland har. Samtidigt är mer än var femte företagsamma person äldre än 64 år. Totalt sett når ändå nivån för företagsamheten i länet en ny toppnotering på 10,7 procent som dock fortfarande ligger en bit under Sverige-snittet.
NYHET Publicerad:

Näringspolitiken slår mot kvinnors företagsamhet

FÖRETAGSAMMA Nästan var tionde företagsam kvinna i Västernorrland är verksam inom välfärdssektorn. För män är motsvarande andel knappt var tjugonde företagsam person. Svenskt Näringslivs färska rapport om företagsamheten visar en kraftig dämpning av tillväxten av företagsamma människor inom välfärden i länet.
NYHET Publicerad:

Regeringens skogspolitik stoppar miljösatsning för miljarder

SKOGSINDUSTRIN Planerna på den största investeringen i svensk skogsindustri någonsin, ett nytt bioraffinaderi i Domsjö utanför Örnsköldsvik, ligger risigt till. Orsaken är osäkerheten i regeringens skogspolitik och allt fler avverkningsförbud.
NYHET Publicerad:

Låt företagsreformer stå i centrum i valet

ARBETSMARKNAD Västernorrlands län har ett stort rekryteringsgap. Samtidigt som företagen efterfrågar personal i ökande grad är arbetslösheten skyhög. Nu krävs offensiva reformer och jobbfrågan måste högst upp på dagordningen inför valrörelsen. Det skriver Anna Hedensjö Johansson och Edward Hamilton i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Sundsvallsbutik bepansrar skyltfönstret och låser dörren

BROTTSLIGHET Att jobba i klädbutik har blivit ett högriskyrke. Företagaren Per-Erik Christensen i Sundsvall har fått nog. Nu har han satt fjärrlås på butiksdörren och installerat pansarglas i skyltfönstret för att undvika inbrott.
NYHET Publicerad:

Sundsvalls framtid är digital

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommunalråd Peder Björk gläds åt kommunens framgångar som IT-kluster, och tror på fler digitala etableringar. Oppositionsrådet Jörgen Berglund efterlyser dock bättre attityder gentemot företagen från kommunens sida.
NYHET Publicerad:

Framtidens företagare utmanas

UNG FÖRETAGSAMHET I dessa tider när våren är högt efterlängtad, minusgraderna några för många och energidepåerna börjar sjunga på sista versen kan vardagen utan tvivel kännas motig. Vi har fått nys om botemedlet. Den regionala mässan i Ung Företagsamhet där ett entusiastiskt gäng ungdomar samlas för att under en adrenalinstinn dag testa sina vingar och visa upp entreprenörskap – på riktigt.
NYHET Publicerad:

Transportbranschen hyllar nya domen – ”Oerhört glädjande”

DOM Nyligen kom en prejudicerande dom som får transportbranschen att pusta ut – Byberg & Nordin Buss vann mot Transportstyrelsen gällande kör- och vilotider. Men Transportstyrelsen, som förvisso håller med om att domen är prejudicerande, menar att det inte förändrar kommande fall.
NYHET Publicerad:

”Infrastrukturen är Sveriges blodomlopp”

INFRASTRUKTUR En färsk rapport inom ramen för Svenskt Näringslivs projekt Ett utmanat Sverige presenterades förra veckan. Temat denna gång var Sveriges bristande infrastruktur. En viktig del av samhället som påverkar oss alla i någon form. Inte sällan läser vi om vägar som proppar igen, försenade eller överfyllda tåg eller bristfällig internetuppkoppling.
NYHET Publicerad:

Kraften ska locka företag till Sollefteå

FÖRETAGSKLIMAT "Nedläggningen av akutsjukvård och BB var ett dråpslag mot Sollefteå. Men det har samtidigt skapat en ny energi och vilja både bland företag och allmänhet. Det finns en enorm kraft här just nu", säger nya kommunalrådet Åsa Sjödén.
NYHET Publicerad:

Blir vi alla förlorare i välfärdsspelet?

KRÖNIKA "Senaste veckan har till stor del präglats av regeringens lagförslag om att begränsa vinsterna för företag inom skola och omsorg. Man tror inte att lagförslaget kommer att röstas igenom i riksdagen men visst skapar det oro. Spelplanen och regelverket för alla företag i branschen skakas om. Vågar man fortsätta att satsa långsiktigt?" Det skriver Anna Hedensjö Johansson i inledningen till en krönika.
NYHET Publicerad:

"Vi tänker långsiktigt kring utbildning"

GÄSTKRÖNIKA Vinster i välfärden är en fråga om att ha möjlighet att bygga och utveckla välmående och trygga skolor med fokus på eleverna, precis som vi gjort i snart två decennier, skriver gästkrönikören Raja Thorén.
NYHET Publicerad:

#metoo lyfter arbetsmiljöarbetet

ARBETSMILJÖ Höstens #metoo-kampanj har satt strålkastaren på hur företag hanterar kränkningar på arbetsplatsen. Hur gör man då som arbetsgivare för att undvika det här? Bolaget Mittkompetens tar fram handlingsplaner för att komma till rätta med ohälsa på jobbet. "Det är ganska enkelt att upptäcka. Det svåra är hur man går vidare efteråt", säger företagets vd Kristina Lockner.
NYHET Publicerad:

100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat . Vi har ställt några frågor till Ewa Lindstrand (S) kommunalråd och till Tony Andersson (M) oppositionsråd om hur de ser på företagsklimatet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Framgångsrik generationsväxling skapar tillväxt

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Nylandsföretaget Stringo har hängt med i både globalisering och teknikutveckling och samtidigt vuxit, till stor del tack vare en lyckad generationsväxling. "Vi har insett att vi inte finns i världens mitt och då måste vi anpassa oss efter det", säger vd:n Nina Thelin.
NYHET Publicerad:

IT-konsulten stöttar teknik för tjejer

KOMPETENSFÖRSÖRJNING IT-konsultbolaget CGI ser det som en stor utmaning att för få kvinnor lockas av branschen. Därför engagerar de sig på olika sätt i frågan. Bland annat låter de unga nyanställda kvinnor agera inspiratörer på teknikverkstaden Tvätteriet.
NYHET Publicerad:

Företagarkraft och stora lyssnaröron skapar framgång för alla

JULKALENDER 2017 "Så har dagen kommit. Julafton är här och jag vill börja med att tacka alla företagare som varit med i årets julkalender. Stora som små vittnar ni om tillväxt, drivkraft och utveckling i olika format, trots vissa utmaningar på vägen. Kan bara säga att jag är full av beundran. Utan er, och alla andra företagare, skulle vår tillvaro se väldigt annorlunda ut. Återkommer ofta till mantrat om företagens betydelse för vår välfärd – skola, vård och omsorg – hur kretsloppet hänger ihop". Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin julkrönika.
NYHET Publicerad:

En industri med historiska vingslag lyfter och växer

JULKALENDER 2017 Bakom lucka nummer 23 hälsar Thomas Larsson, vd på Box Destilleri, välkommen. En verksamhet som har sin början långt tillbaka i den svenska industrihistorien.
NYHET Publicerad:

Vård via mobilen en realitet 2018

JULKALENDER 2017 Vi öppnar lucka 22 och möter Patrik Wreeby på Premicare som driver fem hälsocentraler på uppdrag av Landstinget Västernorrland. Här sätts patienten i centrum och erbjuds ett brett utbud av hälso- och sjukvård.