Vägskylt Hallstahammas kommun
Foto: Sören Karlsson

Sedan bottennoteringen 2008 i Svenskt Näringslivs ranking har företagsklimatet i Hallstahammar för det mesta gått i rätt riktning.

Att lyssna med stora öron gav resultat i Hallstahammar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Sedan bottennoteringen 2008 med plats 218 bland landets 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking har företagsklimatet i Hallstahammar för det allra mesta gått i rätt riktning.

Madeleine Ahlqvists

Madeleine Ahlqvists råd till andra kommuner är att vara lyhörd för företagens synpunkter.

Foto: Sören Karlsson

-A och O har varit dialogen med företagen. Det handlar om att lyssna med stora öron och att vara ödmjuk. Längre tillbaka var kontakterna mellan kommunen och företagen minimala. Det rådde en anda av ”vi och dom”, säger Madeleine Ahlqvist, näringslivschef i Hallstahammar sedan två och ett halvt år tillbaka efter att tidigare varit näringslivsutvecklare i Västerås.

En kanske avgörande faktor för att lyfta företagsklimatet blev tillkomsten av Hallstahammar Promotion, som kan beskrivas som näringslivets forum för samverkan. Det är företagen som bestämmer inriktningen, men Madeleine Ahlqvist är tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Catarina Pettersson och kommunchefen Carin Becker-Åström ständigt adjungerade till Hallstahammar Promotion.

-Vi gick från en situation där kommunen skötte sitt och företagen sitt. Skotten mellan oss var ganska vattentäta. Idag har det blivit hur naturligt som helst för företagen att ta kontakt med oss. Dialog och samarbete är en självklarhet, konstaterar Madeleine Ahlqvist.

En hörnpelare i det näringspolitiska arbetet är också hennes och Catarina Petterssons många företagsbesök liksom de bransch- och områdesträffar som kommunen bjuder in till.

-Alla parter har nytta av de nätverk som skapas, menar Madeleine Ahlqvist.

Hon knyter stora förhoppningar till ett projekt för solo- och mikroföretagare, ett projekt som inleddes i våras, som drivs av Almi Företagspartner Mälardalen och som finansieras av Europeiska Socialfonden. Närmare 30 företag deltar och det finns möjlighet för fler att ansluta sig.

-Syftet är att affärsutveckla det egna företaget. Kravet för att få vara med i Solo-Mikro är att man har viljan att utveckla verksamheten och att utvecklas som ledare, förklarar Madeleine Ahlqvist.

Det råd hon vill ge till alla de kommuner i Västmanland och i övriga Sverige som ligger långt efter Hallstahammar i rankingen är att vara lyhörd för företagens synpunkter.

-Sedan tycker jag att vi är rätt prestigelösa. Då är det lättare att nå resultat, poängterar Madeleine Ahlqvist.

För en tid sedan fattade politikerna i Hallstahammar beslut om en ny version av näringslivsprogrammet med indikatorer som ska uppfyllas.

-Det som är nytt är bland annat målet att sträva efter mångfald i företagsfloran. Mer bredd i företagandet ökar riskspridningen för kommunen, säger Madeleine Ahlqvist.

Hon påpekar samtidigt att det är farligt att bara utan vidare eftertanke strikt följa olika handlingsplaner.

-Vi måste först och främst hela tiden ta reda på vad företagen vill ha. Det kräver i sin tur en ständig dialog, understryker Madeleine Ahlqvist.

Företagen hoppas på fortsatt dialog

-Det har hänt något med företagsklimatet i Hallstahammar. Kommunen engagerar sig mer och mer och har en aktiv dialog med företagen med frukostmöten och andra aktiviteter. Man gör mycket för att främja företagens utveckling, menar Sara Rebermark på Circle K (tidigare Statoil) vid E 18 i Hallstahammar.

Det var hennes far Kåre Strömberg som öppnade mack här 1991. När han hastigt gick bort 2009 valde Sara att driva verksamheten vidare. Idag har företaget sju fast anställda medarbetare plus några timanställda.

I maj i år valdes Sara Rebermark till Årets Företagare i Hallstahammar.

-Det har betytt massor för oss. Vi fick mycket goodwill genom utmärkelsen, säger hon.

Tidigare begränsades hennes kontakter med kommunen i stort sett till de personer som hanterar miljöärenden. Nu har kontakterna vidgats till bland andra kommunalrådet Catarina Pettersson och näringslivschefen Madeleine Ahlqvist.

-Jag hoppas på en bra och konstruktiv dialog även i fortsättningen och att kommunledningen inte slutar lyssna på oss företagare, betonar Sara Rebermark.

För 11 år sedan köpte Marianne Koskela och hennes man Jarmo anrika Kolbäcks Gästgivaregård med en historia tillbaka till 1670. Här finns restaurang, hotell och konferensanläggning.

-Jag är inte alls imponerad av företagsklimatet i Hallstahammars kommun. Det var bättre för några år sedan än vad det är idag, tycker Marianne Koskela.

En invändning hon har är att kommunledningen mest intresserar sig för centralorten Hallstahammar.  

-Vi i Kolbäck får inte riktigt vara med i gänget. Det är en mentalitet som inte är så trevlig.

Men för det egna företagets del är Marianne Koskela nöjd.

-Vi kämpar på och det här är vårt bästa år sedan vi tog över, säger hon.  

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Full fart på tillväxtföretaget Telliq

ENTREPRENÖRSKAP Arboga- och Örebrobaserade Telliq har växt snabbt senaste åren och tillväxtresan fortsätter. Nu gäller det för företaget att hitta fler nyfikna medarbetare för sin fortsatta utveckling över hela världen. "Det är världens drag här med puls hela tiden", säger Jörgen Vegraeus, marknadschef.
NYHET Publicerad:

Ett skutt uppåt för Västmanland

FÖRETAGSKLIMAT Sju kommuner klättrar, en står still och två kommuner tappar, det visar Svenskt Näringslivs företagsklimatranking som presenterades på tisdagen. Bland de glädjande nyheterna kan noteras Skinnskattebergs och Kungsörs fantastiska klättringar på 85 respektive 68 placeringar. Även Sala och Norberg tar kliv framåt och förbättrar sina placeringar.
NYHET Publicerad:

Årets klättrare: Skinnskatteberg

FÖRETAGSKLIMAT Jätteskuttet från plats 281 förra året till plats 196 i år gör Skinnskattebergs kommun till årets klättrare i Västmanlands län i rankingen över kommunernas företagsklimat. Det betyder också att Skinnskatteberg har tredje största förbättring i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

”Entreprenörerna skapar framtidens jobb”

HALLÅ DÄR Tove Åkerman Stenman, vd på Supportföretaget TMJ Group i Köping. Vad har varit bäst och sämst för dig som företagare under den senaste mandatperioden?
NYHET Publicerad:

Näringslivspolitik spelar roll

KOMMENTAR Vi kan nu lägga ytterligare en valrörelse bakom oss. Ett val som i skrivande stund lämnat fler frågetecken än svar. Spelet och förhandlingen om vem som tar vem och vilken som slutligen blir herre på täppan för de kommande fyra åren har precis börjat.
NYHET Publicerad:

”Det är vi som skapar jobben – inte politikerna!”

HALLÅ DÄR Carina Kandell, VD på Förskolan Emilia i Västerås. Emilia AB är en fristående förskola som finns på tre platser i Västerås kommun. Hur har du upplevt den senaste mandatperioden som företagare?
NYHET Publicerad:

”Konkurrenskraftig svensk industri är förutsättningen för välstånd och välfärd”

HALLÅ DÄR Klas Wåhlberg, VD för Teknikföretagen, en organisation för företag inom industrin. Vad har, ur Teknikföretagens perspektiv, varit bäst respektive sämst under mandatperioden?
NYHET Publicerad:

Skogsfonder – nej tack

ÄGANDERÄTT Häromdagen rapporterade tidningen Entreprenör om den nya ESO-rapport där det föreslås att skogsägarna ska betala in pengar till en fond i samband med inlevererat virke. En fond som sedan ska användas för att staten ska ha råd att tvångsinlösa skogsmark. Thomas Claesson, ordförande för Mellanskog Västmanland, dömer ut förslaget. "Det är en absurd tanke att skogsägarna själva ska betala för statens intrång på deras mark. Det här visar återigen att äganderätten inte respekteras."
NYHET Publicerad:

På jakt efter bättre viltpolitik

REGLER Svenska Jägareförbundet Västmanland och deras vice ordförande Carl Schartau hoppas att fler ska engagera sig i jaktliga frågor. "På så sätt ökar också förståelsen för naturen och landsbygden", säger han och menar att jakt handlar om viktiga saker som att bruka naturen, reglera viltstammar och skaffa hållbar mat.
NYHET Publicerad:

"När Petter Stordalen hörde av sig förstod vi att vi har något bra på gång"

ENTREPRENÖRSKAP Digiwise är ett ungt företag som ägs och drivs av Sonny Eriksson och Lucas Andersson i Västerås. Digiwise en digital byrå som hjälper andra företag att lyckas online. De är certifierade Google Partners och arbetar med affärsdrivande marknadsföring och med Google, Facebook samt Instagram som tyngdpunkt. Vi fick en pratstund med Sonny Eriksson.
NYHET Publicerad:

Ge sjöfarten mer fart!

Det finns stora förhoppningar gällande svensk sjöfart. Politikerna vill flytta över transporterna till vattnet av miljö- och säkerhetsskäl. Men ska det lyckas så måste branschen få bättre förutsättningar, det menar Rikard Engström på Svensk Sjöfart.
NYHET Publicerad:

Stölder drabbar Ica i Skinnskatteberg

FÖRETAGSKLIMAT "Vi trivs med att verka i Skinnskatteberg, men brottsligheten börjar bli ett stort problem", säger Jaana Runeson som tillsammans med sin man Andreas Runeson driver Ica Nära Berghallen i Skinnskatteberg.
NYHET Publicerad:

Sänkta avgifter ska underlätta för småföretagen

HALLÅ DÄR HALLÅ DÄR Ann-Christine From Utterstedt, som kandiderar till riksdagen för Sverigedemokraterna i höstens val. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur länets riksdagskandidater ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag
NYHET Publicerad:

Att föra ekonomin i hamn

HAMNEFFEKTIVITET Ska Sverige upprätthålla sin konkurrenskraft och nå sina miljömål krävs bättre hamneffektivitet. Det var panelisterna rörande överens om när Svensk Sjöfart och Skogsindustrierna arrangerade seminarium i ämnet.
NYHET Publicerad:

Glädje viktigaste ingrediensen för Götlunda Glass

ENTREPRENÖRSKAP I år är det hela sex år sedan 24e årige Philip Gustafsson tillsammans med sin far kom på idéen om att börja tillverka glass i en fabrik i byn Götlunda mellan Örebro och Arboga. Idéen utvecklades till Götlunda Glass, företaget som tagit Philip Gustafsson till tidningen Företagarens lista över Sveriges 103 främsta unga företagare.
NYHET Publicerad:

Företagens viktigaste valfrågor

VALET 2018 Vilka är företagens viktigaste valfrågor? Det råder det naturligtvis delade meningar om, men här följer ett antal punkter som står högt upp på Svenskt Näringslivs agenda.
NYHET Publicerad:

"Jag ångrar mig inte en sekund"

ENTREPRENÖRSKAP Hallå där, Camilla Lindgren, VD för CaLi AB, ett företag som jobbar med järnvägsentreprenad med utgångsläge i Västerås. Du hamnade nyligen på tidningen Företagarens lista över Sveriges mest lovande unga företagare. Vad fick dig att starta eget företag?
NYHET Publicerad:

Trygghet och välfärd på tapeten

FÖRETAGSKLIMAT Det finns 14 000 hemtjänstföretag i Sverige. Ett av dem är Personstöd AB i Västerås med Tony Blomqvist som vd. Han är oroad av den politiska debatten kring välfärden. "Kommer våra kunder ges möjlighet att själva välja utförare enligt LOV i framtiden? En av flera viktiga frågor som borde diskuteras i valrörelsen." Tillsammans med andra lokala förtagare träffade han Samuel Stengård och Jesper Songer, som båda är lokala fritidspolitiker från KD som kandiderar till riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Glöm arbetsförmedlingen och satsa på lärlingssystem i stället"

FÖRETAGSKLIMAT Givande samtal om anställningsvillkor, kompetensförsöjning, utbildningsfrågor och välfärd fick Lars Kallsäby (C), kommunalråd i Västerås, som hoppas på en plats i Sveriges riksdag efter valet i höst, då han tillsammans med partikollegan Sture Johansson från Sala träffade lokala företagare i Västerås.
NYHET Publicerad:

Så vinner man företagens hjärta

VALET 2018 Med mindre än 19 dagar kvar till valet är det nu många partier och politiker som är ute i slutspurten och röstfiskar. Nu kan Svenskt Näringsliv i Västmanland avslöja hur våra politiker kan fånga företagens röster.