Branschen är för många ett avstamp in i yrkeslivet

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Jan Lundström driver sedan många år tillbaka Strike Event i Västerås. Jan ser många positiva delar men eventbraschen, men också en del utmaningar.

Jan Lundström, Strike Event i Västerås

Jan Lundström, Strike Event i Västerås

Foto: Susanna Hellberg

Hur är det att vara företagare i eventbranschen?

- Det är väldigt roligt att vara eventföretagare. Det är härligt att få leverera en positiv anda till våra gäster och folk är glada när de är här. Vi har många olika typer av gäster, allt från barnkalas till stora företagsevent. Som säkert de flesta företagare som serverar mat satsar vi stenhårt på att maten ska hålla hög kvalité och att vi använder bra råvaror. Men en av våra största tillgångar är också personalen.

Jan Lundberg berättar att det är relativt hög omsättning av anställa eftersom många som jobbar inom branschen ser jobbet som ett avstamp i livet, ett ställe att jobba extra när man studerar exempelvis. Det är positivt att ha extrapersonal, eftersom behovet av personal ser olika ut olika dagar och tidpunkter. Han menar också att det även finns de som satsar hårt för att ta sig fram, och de personerna måste han som företagare särskilt måna om. Det är viktigt att också kunna erbjuda arbetstillfällen dagtid, där särskilt luncherna spelar så stor roll.

- Vi tjänar inte särskilt mycket pengar på att servera lunch. Vi kan vara glada om det går plus minus noll. Luncherna är dock viktiga att ha för att kunna ge våra anställda arbetspass på dagtid, något som särskilt är viktigt när anställda har familj. Jag tror att de som bara har kvällsöppet har svårt att behålla personal en längre tid.

Jan Lundberg nämner också att det var tråkigt att arbetsgivaravgiften för unga höjdes igen. När den var lägre tittade han efter att anställa unga för att kunna hålla nere sina egna kostnader, samtidigt som unga personer kunde få in en fot på arbetsmarknaden.

- Nu funkar det ju inte längre, jag tittar bara på erfarenhet numera när jag ska anställa.

I huvudsak menar Jan att det är positivt att vara företagare i Västerås. Han tycker att han har en bra dialog med kommunen. Något som de gärna får utveckla är att ha fler event i staden. Kulturnatten 17 september var oerhört välkommet och det är kul när folk kommer ut på stan.

I stort tycker Jan att även avdragsrätten för företags representationskostnader kan bli högre. Han har haft chansen att tala med bland annat Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra för något år sedan när hon var på besök. Jan tror det kan gynna många företag inom eventbranschen om fler företag har rätt att få dra sin representation som kostnad i företaget, för dagens nivå täcker knappt en lunch. Företagsevent är en av grunderna i Jans verksamhet.

Susanna Hellberg

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Surahammar inför ”Rättviksmodellen”

HALLÅ DÄR… Tobias Nordlander (S), kommunstyrelsens ordförande i Surahammar. Ni ska börja arbeta efter ”Rättviksmodellen” och fakturera företag först efter att ni utfört kontroll. Varför gör ni det?
NYHET Publicerad:

Branschen är för många ett avstamp in i yrkeslivet

ENTREPRENÖRSKAP "Många som jobbar inom branschen ser jobbet som ett avstamp i livet, ett ställe att jobba extra när man studerar exempelvis. Det är positivt att ha extrapersonal, eftersom behovet av personal ser olika ut olika dagar och tidpunkter", säger Jan Lundström som driver Strike Event i Västerås men menar också att det är viktigt att också kunna erbjuda arbetstillfällen dagtid för att kunna behålla personal under en längre tid.
NYHET Publicerad:

Räkna med Kikora

ENTREPRENÖSKAP Peter Skog driver Kikora AB i Västerås sedan april 2015. Affärsidén är att underlätta matematikinlärning med hjälp av Kikoras egna digitala läromedel. Att ta tillvara på möjligheterna som följer i den digitala utvecklingens spår är något som länge lockat Peter och är idén som möjliggjort Kikoras framgång.
NYHET Publicerad:

Nu tar juryn över

MEST FÖRETAGSAMMA Stort tack för alla nomineringar vi fått in till Årets mest företagsamma människa 2016 – vår jury har fått ordentligt med material och underlag att gå igenom. Den 10 november kommer vi att avslöja vilka de fem finalisterna är och då är du välkommen att vara med och avgöra vem som vinner, då öppnar vi röstningen.  
NYHET Publicerad:

Västeråsare tävlar i Yrkes-EM

HALLÅ DÄR Yrkes-EM hålls för första gången på svensk mark, närmare bestämt Göteborg. Tävlingen beräknas locka ungefär 30 000 besökare och är ett samarbete mellan Worldskills Sweden, organisationen bakom Yrkeslandslaget, Euroskills, Göteborg & Co och Svenska Mässan. Från Sverige finns 31 tävlande med, bland andra Västeråsaren Eric Norman som tävlar i kategorin webbdesign.
NYHET Publicerad:

Enklare regelverk skulle få fler att våga företagande

ENTREPRENÖSKAP Veronika Vestlund driver företaget Vera Vision och är platschef på en av Nordens största träningsanläggningar: World Class Arena i Västerås. Som chef över mer än 70 anställda vet hon vad som krävs för att driva företag framgångsrikt i Sverige.
NYHET Publicerad:

Nominera Västmanlands mest företagsamma människa

MEST FÖRETAGSAMMA Vem är Västmanlands mest företagsamma människa 2016? Hjälp oss att hitta alla som förtjänar att synas lite extra i vår region genom att nominera den du tycker har gjort något extra företagsamt i år. Nominera nu – det tar bara ett par minuter!
NYHET Publicerad:

Norbergs mål - blomstrande företag

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Norberg uppskattar allt mer kommunens företagsklimat. Den slutsatsen kan man nu dra när Svenskt Näringslivs årliga ranking av kommunernas företagsklimat presenterats. Norberg som med sin ”all time highplacering” hamnar på 267:e plats och tangerar därmed sitt resultat med 17 placeringar.
NYHET Publicerad:

Västerås går mot strömmen

FÖRETAGSKLIMAT Västerås är länsbästa, det stod klart när Svenskt Näringsliv släppte årets ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Västerås klättrar fyra placeringar och hamnar därför på en 46:e plats av 290.
NYHET Publicerad:

Att lyssna med stora öron gav resultat i Hallstahammar

FÖRETAGSKLIMAT Sedan bottennoteringen 2008 med plats 218 bland landets 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking har företagsklimatet i Hallstahammar för det allra mesta gått i rätt riktning. "A och O har varit dialogen med företagen. Det handlar om att lyssna med stora öron och att vara ödmjuk", säger Madeleine Ahlqvist, näringslivschef i Hallstahammar.
NYHET Publicerad:

Går Västmanland isär?

FÖRETAGSKLIMAT Endas tre av tio Västmanländska kommuner har förbättrat sitt företagsklimat. Nyligen presenterades Svenskt Näringsliv ranking av företagsklimatet 2016, där de tre kommunerna Solna, Sollentuna och Nacka– alla tre i Stockholms län intar prispallen. En tydlig trend i 2016 års ranking är att flera storstadskommuner backar. Bland de 15 kommuner med över 100 000 invånare är det endast Västerås, Örebro och Göteborg som förbättrar sin rankingplacering.
NYHET Publicerad:

Psykisk ohälsa - vanligaste sjukskrivningsorsaken i Sverige

ARBETSMILJÖ Sedan 2014 är psykiatriska diagnoser den vanligaste sjukskrivningsorsaken i Sverige. Det är någonting som Svenskt Näringsliv uppmärksammar bland annat med rapporten Psykisk ohälsa – mer än en arbetsmiljöfråga. "Höga krav i kombination med små möjligheter att påverka är en riskfaktor, men mycket forskning återstår på det här området", säger Anna Bergsten vid ett lunchmöte i Västerås.
NYHET Publicerad:

Lyhördhet och spetskompetens skapar framgång för Lipid Systems

FÖRETAGSKLIMAT Sedan 2010 driver Jörgen Wåger Lipid Systems Sweden AB, vars huvudsakliga produkt är havreolja och med kunder främst inom kosmetikaområdet och livsmedelsindustrin.Företaget har sitt säte i Norberg men har världen som marknad och det är främst närheten till Arlanda som gör att Norberg är en bra placering för verksamheten enligt Jörgen Wåger, delägare i företaget, som tycker att kommunen är engagerad och entreprenörsinriktad.
NYHET Publicerad:

Vinstförbud ger sämre välfärd

DEBATT Vinstreglering inom välfärdsbranschen är ett angrepp på hela företagsamheten, skriver Carola Lemne och Kristin Lahed i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Äldrenämnden backar efter massiv kritik

VÄLFÄRD Äldrenämnden drog i sista sekund tillbaka stora delar av det förslag på besparingar inom hemtjänsten. Förslagen som lagts fram utan beräknings- och konsekvensanalys har mött massiv kritik från såväl hemtjänstföretagen som Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Trappar upp i Norberg

FÖRETAGSKLIMAT Bara under de senaste tre-fyra månaderna har Forssellstrappan i Norberg fått 15 nya medarbetare. Byggboomen märks mycket tydligt. Med sina idag 97 anställda är Forssellstrappan Norbergs kommuns klart största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Dialogmöte kring besparingar inom hemtjänsten i Västerås

VÄLFÄRD I veckan arrangerade Svenskt Näringsliv ett dialogmöte mellan utförare i Västerås stad och företrädare från samtliga partier. Bakgrunden till mötet är bland annat det beslut som har tagits i äldrenämnden angående tidsberäkning. Företag som utför hemtjänst och hemsjukvård fick möjlighet att göra sina röster hörda angående de förändringar som kan komma att ske.
NYHET Publicerad:

"Det är inte fel på lagen"

SOMMARKRÖNIKA Vid årsskiftet 2016/2017 får vi sannolikt en ny upphandlingslagstiftning. Det är dock farligt att tro att en ny lagstiftning per automatik kommer att leda till bättre upphandlingar. Det är inte där problemet ligger. Det centrala i det här sammanhanget är upphandlande myndigheters kompetens och arbetssätt och här finns på många håll en stor förbättringspotential. Det skriver Birgitta Laurent, upphandlings- och konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

"Det måste bli enklare för företagen att exportera"

SOMMARKRÖNIKA För drygt ett år sedan presenterade regeringen sin exportstrategi för att stärka företagens export- och internationaliseringsmöjligheter. Med 22 olika insatser ska denna strategi fokusera på att effektivisera det statliga handels- och investeringsfrämjandet. Om det och Svenska företags förutsättningar för export skriver Eva Häussling, expert på handel & investeringsfrämjande, på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Dags att förändra konfliktreglerna

SOMMARKRÖNIKA Regelverket som styr när och hur det är tillåtet att ta till stridsåtgärder på arbetsmarknaden, de så kallade konfliktreglerna, nämns allt oftare i samhällsdebatten. Sverige har mer tillåtande konfliktregler än de flesta andra länder. Politiker börjar få upp ögonen för att detta försämrar företagens konkurrenskraft och hur arbetsmarknaden fungerar. Det skriver Kjell Frykhammar, projektledare i arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.