Entreprenörskap på riktigt – för ett mer företagsamt Västmanland

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Häromdagen noterade jag med viss förvåning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning för Västmanland. Den bild av Västmanland som landets minst företagsamma län återspeglar sig nämligen inte i min vardag, skriver Magnus Eriksson, regionchef för Ung Företagsamhet Västmanland.

Magnus Eriksson, regionchef Ung Företagsamhet i Västmanland

Magnus Eriksson, regionchef Ung Företagsamhet i Västmanland

Samma dag som företagsamhetsmätningen presenterades så intog över 500 unga entreprenörer Bombardier Arena i Västerås. Under två dagar arrangerades Ung Företagsamhets regionala UF-mässa under parollen ”Entreprenörskap på riktigt”. 140 olika företag drivna på skoltid av ungdomar i gymnasiet ställde ut, visade upp sig och sålde sina produkter och tjänster under två dagar. Efter mässan kunde vi summera att totala sex timmars utställartid genererat försäljning på drygt 107 000 kr för de utställande UF-företagen. Entreprenörskap på riktigt, som sagt.

Efter detta evenemang med all den inspiration, glädje och framtidstro som länets ungdomar bjöd oss på så blir jag fundersam. Jag läser att Västmanland är Sveriges minst företagsamma län samtidigt som jag i min vardag på Ung Företagsamhet träffar företagsamma ungdomar hela tiden. Samtidigt vet jag, genom studier som gjorts på UF-företagande, att ungdomarna som drivit UF-företag lämnar skolan väl rustade för framtiden, oavsett om den innebär anställning och/eller eget företagande.

Andelen företagsamma ungdomar i gymnasiet fortsätter att öka såväl i länet som i riket. I Västmanland driver i år 23 % av en årskull UF-företag. I riket är vi 24 415 UF-företagare, vilket motsvarar 24 %. Det innebär att nästan var femte elev i gymnasiet driver UF-företag detta läsår. Det är relaterat befolkningsmängd den högsta procentuella andelen inom EU. Mer än hälften av dessa UF-företagare är dessutom kvinnor och de flesta UF-företag har faktiskt en kvinna som VD.

Jag kan konstatera att Ung Företagsamhet tillsammans med Västmanlands lärare varje dag ger unga chansen att testa och utmana sin företagsamhet. De får lära sig hantera motgångar och att fira framgångar. De får lämna sin trygghetszon och ta steget ut i det okända. De får helt enkelt praktisera just entreprenörskap på riktigt. Genom detta tar de med sig erfarenheter som kommer dem till gagn när de tar steget in på arbetsmarknaden, när de testar sina vingar som egna företagare och när de senare i sitt företagande ska anställa och utöka verksamheten. Jag är helt övertygad om att den viktigaste lärdomen i denna process är just att ta chansen, att våga och att faktiskt kliva fram i situationer där andra hellre skulle stå kvar.

Detta är en process som är värd oerhört mycket för en ungdom som just nu går in på upploppet av sina studier. Mina egna erfarenheter av att ha drivit UF-företag påverkade mina val av högskolestudier och jag törs nog säga att UF-året har påverkat hela min framtid. Så är det för många andra, även om året givit olika saker för olika människor. Men den största gemensamma nämnaren som jag hör från flest ungdomar är ändå: Vi fick lära oss värdet av att ta steget, att fråga efter en affärs och att skapa värde!

Avslutningsvis: I Svenskt Näringslivs företagsamhetsrapport konstateras att var femte företagsam person i Sverige är 64 år eller äldre. Det får mig att tänka på att man faktiskt inte måste starta företag för att vara företagsam. Verksamheter som tagit generationer att bygga upp kommer de kommande åren att byta såväl ägare som ledning. Det är naturligt. Jag vill därför avsluta med ett litet tips. Sedan 1980 har över 300 000 människor i Sverige drivit UF-företag. De yngsta är i gymnasieålder medan de äldsta är över 50 år. Vi känner med andra ord många duktiga människor som lärt sig rätt saker från början, så slå oss en signal så kan vi säkert ordna så att ni träffas!

 

Magnus Eriksson, Regionchef
Ung Företagsamhet Västmanland

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.