Jag har hittat mitt kall

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag har sedan jag varit liten alltid velat gå min egen väg och orden ”kan själv” var bland det första jag lärde mig har mina föräldrar berättat. Så är det nog också, men det är även underbart att som företagare få jobba i team med sina anställda med något man från början trodde skulle vara ”a one woman job”.

Susanne-Croner

Jag älskar det jag gör, jag brinner verkligen för mitt jobb och det känns ibland som att det inte finns något slut på min energi! Mina idéer och visioner är ändlösa.

”Pirret” som jag brukar kalla det, den känslan man får när något är så himla bra, har i stort sett funnits inom mig sedan 2008.

Jag driver både Hallstaparken och Borgåsunds Gästhamn och Café sedan 2008 och där har vi blivit kända för våra våfflor och räksmörgåsar, vår trevliga personal och självklart för det paradis som platsen är. Vi ser kunden och det är bland det viktigaste om du frågar mig. Ska jag jobba i det här serviceyrket så vill jag ge kunden bästa möjliga bemötande. Det gör så mycket att få en nöjd och glad kund som kommer tillbaka!

Längtan efter eget

Då jag jobbat i kök på olika ställen innan, så var längtan efter att ha en restaurang och att kunna laga sin egen mat efter sina egna recept stor. Och så fick jag sedan nys om att Folkets Hus sökte nya ägare.

Det tog några månader innan affären blev klar och jag jublade av glädje! December 2012 skrev vi kontrakt med kommunen. Äntligen ett riktigt kök och en stor scen där jag skulle boka in artister, och alla rum som vi skulle ha konferenser i. En overklig känsla och jag fick nypa mig i armen flera gånger.
Där kände jag ”pirret” hela dagarna.

Vi fick alltså hyra av kommunen och jag hade redan personal från Hamncaféet så det innebar att jag kunde erbjuda dem heltidsjobb.

I Hallstaparken har vi konferenser, pubkvällar, dansbandskväll, loppis, bingo, Stand Up, konserter, Café Boheme, catering, Barncancerdagen, Brudar i Parken, fredagslunch, privata fester, hemvändarträffar, disco, country och jazzkonserter. Ett brett utbud!

Snart 50 år, eller okej 47 år (men åren går så himla fort), så är jag otroligt lycklig över att jag driver mina företag, plus att jag numera älskar måndagar.
Jag VILL vara på jobbet nästan jämt, det är inte synd om mig, som många tror. Det är på jobbet jag skapar och får inspiration och fyller på energin, hur konstigt det än kan låta. Jag jobbar inte ihjäl mig. Jag skrattar varje dag och det är så underbart att träffa kunder, sina anställda och känna sådan glädje!

Inte alltid en dans på rosor

Det har inte alltid varit lätt att vara företagare, det måste jag erkänna. Jag får ibland jobba med svåra hinder, som tar otroligt mycket energi. När man vill utveckla ett projekt man brinner för, så sätter något stopp, och man måste jobba i motvind är det tufft. Hindren har tyvärr hopat sig på sistone och min energi har tagit stryk men jag vet att jag inte kommer låta något eller någon få göra mig bitter. Det ligger inte för mig. Antingen blir det succé eller så får man med sig en lärdom!

Det irriterar mig (jo, jag kan bli irriterad) ibland över hur krångligt en del saker ska vara, att man ska behöva föra en kamp om till synes självklara saker. Att det finns lagar för saker som företagen borde kunna få bestämma själv. Det är för mig till exempel danstillståndet. Att det ens ska behöva finnas ett sådant? Det tycker jag är galet.

Jag får ofta frågorna ”Var får du din energi ifrån?” och ”Hur orkar du?”. Jag tror att det beror på att jag helt enkelt är där jag ska vara. Jag lever för att driva företag och få inspirera andra att växa med sina arbetsuppgifter. Jag tror att jag har förmågan att se människor för dem de är, att jag kan ta fram deras bästa egenskaper och höja dem och fylla dem med positiv känsla. Och om personalen mår bra - då mår jag bra!

Oavsett vad man jobbar med så tror jag att det är viktigt att man har en bra arbetsmiljö där man tillbringar flera timmar per dag! Om arbetskamraterna är schyssta, miljön är så bra den bara kan bli och man trivs med det runtomkring, så kan det räcka väldigt långt.

Jag har sagt till min son att det inte är värt att vara på ett arbete om man inte trivs med det, även om lönen är hög. Bättre att vara där du vill vara och kanske ha en något sämre lön. Ibland kan man kanske inte välja, men om du kan: Välj det som får dig att må bra minst 8 timmar om dagen, inte bara den 25:e varje månad!

Hela mitt liv har jag älskat musik, mat och möten och det är det jag jobbar med nu och jag kan inte se mig någon annanstans. Jag försöker hela tiden utveckla mig själv och ha roligt på jobbet. Det låter kanske som att jag ”leker”, men det ligger otroligt mycket jobb bakom. Jag älskar verkligen mitt jobb, det har blivit en livsstil. Det finns mycket administrativa saker som jag inte är så duktig på, men som jag betalar andra grymma personer för att utföra. Det är så det ska vara. Man ska hitta sitt ”kall” här i livet! Jag har hittat mitt!

Susanne Croner
Ägare, Hallstaparken och Borgåsunds Gästhamn och Café

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Vi måste slå vakt om valfriheten"

HALLÅ DÄR Roger Haddad, som är riksdagskandidat för Liberalerna i Västmanland. Svenskt Näringsliv Västmanland kommer under valåret bjuda in toppkandidater från de olika riksdagspartierna, för samtal tillsammans med företagare. Vad tycker du om Västmanlands företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Kilometerskatt i ny skepnad - Det hjälper inte att sminka en gris

KOMMENTAR Regeringen väljer, trots hård kritik, att gå vidare med den planerade kilometerskatten, berättade flera medier i helgen. I det nya förslaget riktas skatten främst mot trafik på Europavägar, riksvägar och större länsvägar.
NYHET Publicerad:

Största UF-mässan någonsin i Västmanland

UNG FÖRETAGSAMHET Den 13:e mars 2018 på Aros Congress Center arrangeras Västmanlands UF-mässa ”ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2018”. I år kommer rekordmånga UF-företag att ställa ut, hela 195 stycken.
NYHET Publicerad:

Den yngre företagsamheten starkare i Västmanland

FÖRETAGSAMHETEN Idag presenterar Svenskt Näringsliv sin årliga mätning av företagsamheten. Den visar visserligen att Västmanland fortsatt har lägst företagsamhet i Sverige, men också att företsagsamheten i länet trots allt växer något och når en ny toppnotering på 9,7 procent
NYHET Publicerad:

Feministisk regering motarbetar kvinnligt företagade

FÖRETAGSAMHETEN Under en längre tid har vinster i välfärden diskuterats och regeringen kom tillsammans med Vänsterpartiet överens om att tillsätta en utredning om att begränsa företagandet i välfärdssektorn. De förslag som lagts och som i förra veckan också fått kritik från Lagrådet kommer, om förslaget går igenom, innebära ett ordentligt slag mot en bransch där majoriteten av företagen drivs och ägs av kvinnor.
NYHET Publicerad:

Stort intresse för svensk företagskultur

ENTREPRENÖRSKAP Koreanerna har fått upp ögat för hur duktiga svenska företag är på att ta sig ut i världen och är mycket intresserade av samarbete med svenska aktörer. Det menar Björn Medin och Lars Svorse på LOVAK, som nu satsar på etablering i Sydkorea.
NYHET Publicerad:

9 av 10 inom privat välfärd hotas

VÄLFÄRD I Västmanland går 9011 barn och ungdomar i privata förskolor och skolor och 2369 personer har valt privata utförare inom omsorgen. Deras verksamheter står nu i skottlinjen "Är kommunerna verkligen förbereda för den anstormning av elever och brukare som, om förslaget om vinstbegränsning går igenom, kommer tvingas vända sig till kommunala verksamheter" undrar Susanne Bennström på Busbolaget.
NYHET Publicerad:

Valfjäsk klarar vi oss utan - nu gäller handlingskraft

KRÖNIKA "Det har väl inte undgått någon att det i år är valår. Din möjlighet att påverka Sveriges framtid för nästkommande fyra år i riksdag, kommun och region. Frågorna är många. Vem ska regera med vem? Vem lyfter de frågor som är viktiga och engagerande för dig? Ett är säkert: vi kommer säkert bli späkta med valfläsk." Det skriver Kristin Lahed, Svenskt Näringsliv, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

"För välfärdssektorn och småföretagare finns mycket att göra"

HALLÅ DÄR Samuel Stengård, som är riksdagskandidat för Kristdemokraterna i Västmanland. Vad fick dig att engagera dig politiskt? Och vad tycker du om Västmanlands företagsklimat, vad enligt dig vore den viktigaste åtgärden för att underlätta för Västmanländska företag?
NYHET Publicerad:

Låt inte godset bli stående

GÄSTKRÖNIKA "Just nu råder en historisk stor brist på chaufförer i Sverige. Det finns lastbilar så det räcker, men inte tillräckligt med utbildad personal som kan köra dem, vilket gör att gods blir stående. Ett av skälen till att färre söker sig till chaufförsyrket är talet om framtidens självkörande bilar där inga förare behövs. Men faktum är att lastbilschaufför är ett framtidsyrke, men yrket behöver en annan titel." Det skriver Claes Frösslund, DB Schenker i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Oklyftigt om klyftor

KOMMENTAR Både LO och SVT slår nu på stora trumman och berättar att klyftorna ökar. Att inkomstskillnaderna ökar något är sant och väntat. Detta beror i huvudsak på två saker.
NYHET Publicerad:

Utveckling eller avveckling?

KOMMENTAR I ett antal artiklar har VLT belyst de stora problem äldreomsorgen i Västerås står inför. Det handlar om såväl kunders och anhörigas upplevda situation i både bristande omsorg och kommunikation.
NYHET Publicerad:

Sökes: Besök hos snabbväxande tjänsteföretag

HALLÅ DÄR Jesper Songer, som är riksdagskandidat för Kristdemokraterna i Västmanland. Svenskt Näringsliv Västmanland kommer under valåret bjuda in toppkandidater från de olika riksdagspartierna, för samtal tillsammans med företagare. I samband med träffarna görs intervjuer med deltagande kandidater.
NYHET Publicerad:

Skinnskatteberg tänker klättra tio placeringar i år

FÖRETAGSKLIMAT Varje år gör Svenskt Näringsliv en kommunranking över det lokala företagsklimatet. 2016 hamnade Skinnskatteberg sist, förra året klättrade kommunen nio placeringar, till plats 281. Men på kommunen har man betydligt högre ambitioner än så. "I år ska vi klättra högre upp på listan", säger Therese Kihlander, samordnare turism och näringsliv.
NYHET Publicerad:

LAS behöver reformeras

FÖRETAGSKLIMAT Patrik Vatka är sedan i somras butikschef på Ica Supermarket Bäckby där hans största utmaning kompetensförsörjningen. "LAS-reglerna skapades i en tid med andra förutsättningar och har nu blivit omoderna. Sverige har stora problem med matchningen på arbetsmarknaden. Sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga innebär, innan den återställdes, att fler vågade anställa. En LAS-reform skulle kunna ha samma positiva effekter", säger Patrik Vatka.
NYHET Publicerad:

Högtryck hos Systemair i Skinnskatteberg

FÖRETAGSKLIMAT Produktionen peakar hos Systemair i Skinnskatteberg. "När vi stänger verksamhetsåret 2017 - 2018 den sista april i år så har vi ökat den egna tillverkningen med 100 miljoner kronor i Skinnskatteberg jämfört med året innan", berättar Magnus Eklund, vd Systemair Sverige.
NYHET Publicerad:

"Tillsammans kan vi förändra"

HALLÅ DÄR Kristin Lahed, Regionchef på Svenskt Näringsliv i Västmanland. Vad är ditt uppdrag som regionchef för Svenskt Näringsliv? Hur har 2017 varit och vad har du för förväntningar på 2018?
NYHET Publicerad:

Ett dråpslag för alla som vill välja fritt

VÄLFÄRD I förra veckan la regeringen och vänsterpartiet fram ett lagförslag om vinstbegränsning i välfärden, trots en förödande kritik från ett samlat näringsliv, tunga statliga myndigheter och ekonomisk expertis. Arne Broberger, som själv har valt Distriktsköterskegruppen Q-RA som sin utförare av de omsorgstjänster han har behov av, tycker att förslaget är alldeles snurrigt.
NYHET Publicerad:

Regeringens jämställdhetsbluff

KRÖNIKA "Regeringen har varit tydliga med att de har höga ambitioner i jämställdhetsdebatten, men den faktiska politiken har framför allt gestaltat sig i form av symbolåtgärder. I stället för att politiskt försöka styra beteenden och val så borde man försöka öppna upp för större valfrihet och uppmuntra entreprenörskap i fler branscher. Då skulle man dessutom komma åt den verkliga jämställdhetsbristen på svensk arbetsmarknad: skillnader i möjligheter att göra karriär, driva företag och tjäna pengar." Det skriver Tony Gunnarsson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Svenska regelverket passar dåligt för Startups

HALLÅ DÄR Alisa Stevanovic som driver Findie! 2018 har just börjat och förutom 365 nya dagar så innebär det också att vi har ett valår framför oss, vad är ditt viktigaste budskap till politikerna under valåret?