Jag har hittat mitt kall

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag har sedan jag varit liten alltid velat gå min egen väg och orden ”kan själv” var bland det första jag lärde mig har mina föräldrar berättat. Så är det nog också, men det är även underbart att som företagare få jobba i team med sina anställda med något man från början trodde skulle vara ”a one woman job”.

Susanne-Croner

Jag älskar det jag gör, jag brinner verkligen för mitt jobb och det känns ibland som att det inte finns något slut på min energi! Mina idéer och visioner är ändlösa.

”Pirret” som jag brukar kalla det, den känslan man får när något är så himla bra, har i stort sett funnits inom mig sedan 2008.

Jag driver både Hallstaparken och Borgåsunds Gästhamn och Café sedan 2008 och där har vi blivit kända för våra våfflor och räksmörgåsar, vår trevliga personal och självklart för det paradis som platsen är. Vi ser kunden och det är bland det viktigaste om du frågar mig. Ska jag jobba i det här serviceyrket så vill jag ge kunden bästa möjliga bemötande. Det gör så mycket att få en nöjd och glad kund som kommer tillbaka!

Längtan efter eget

Då jag jobbat i kök på olika ställen innan, så var längtan efter att ha en restaurang och att kunna laga sin egen mat efter sina egna recept stor. Och så fick jag sedan nys om att Folkets Hus sökte nya ägare.

Det tog några månader innan affären blev klar och jag jublade av glädje! December 2012 skrev vi kontrakt med kommunen. Äntligen ett riktigt kök och en stor scen där jag skulle boka in artister, och alla rum som vi skulle ha konferenser i. En overklig känsla och jag fick nypa mig i armen flera gånger.
Där kände jag ”pirret” hela dagarna.

Vi fick alltså hyra av kommunen och jag hade redan personal från Hamncaféet så det innebar att jag kunde erbjuda dem heltidsjobb.

I Hallstaparken har vi konferenser, pubkvällar, dansbandskväll, loppis, bingo, Stand Up, konserter, Café Boheme, catering, Barncancerdagen, Brudar i Parken, fredagslunch, privata fester, hemvändarträffar, disco, country och jazzkonserter. Ett brett utbud!

Snart 50 år, eller okej 47 år (men åren går så himla fort), så är jag otroligt lycklig över att jag driver mina företag, plus att jag numera älskar måndagar.
Jag VILL vara på jobbet nästan jämt, det är inte synd om mig, som många tror. Det är på jobbet jag skapar och får inspiration och fyller på energin, hur konstigt det än kan låta. Jag jobbar inte ihjäl mig. Jag skrattar varje dag och det är så underbart att träffa kunder, sina anställda och känna sådan glädje!

Inte alltid en dans på rosor

Det har inte alltid varit lätt att vara företagare, det måste jag erkänna. Jag får ibland jobba med svåra hinder, som tar otroligt mycket energi. När man vill utveckla ett projekt man brinner för, så sätter något stopp, och man måste jobba i motvind är det tufft. Hindren har tyvärr hopat sig på sistone och min energi har tagit stryk men jag vet att jag inte kommer låta något eller någon få göra mig bitter. Det ligger inte för mig. Antingen blir det succé eller så får man med sig en lärdom!

Det irriterar mig (jo, jag kan bli irriterad) ibland över hur krångligt en del saker ska vara, att man ska behöva föra en kamp om till synes självklara saker. Att det finns lagar för saker som företagen borde kunna få bestämma själv. Det är för mig till exempel danstillståndet. Att det ens ska behöva finnas ett sådant? Det tycker jag är galet.

Jag får ofta frågorna ”Var får du din energi ifrån?” och ”Hur orkar du?”. Jag tror att det beror på att jag helt enkelt är där jag ska vara. Jag lever för att driva företag och få inspirera andra att växa med sina arbetsuppgifter. Jag tror att jag har förmågan att se människor för dem de är, att jag kan ta fram deras bästa egenskaper och höja dem och fylla dem med positiv känsla. Och om personalen mår bra - då mår jag bra!

Oavsett vad man jobbar med så tror jag att det är viktigt att man har en bra arbetsmiljö där man tillbringar flera timmar per dag! Om arbetskamraterna är schyssta, miljön är så bra den bara kan bli och man trivs med det runtomkring, så kan det räcka väldigt långt.

Jag har sagt till min son att det inte är värt att vara på ett arbete om man inte trivs med det, även om lönen är hög. Bättre att vara där du vill vara och kanske ha en något sämre lön. Ibland kan man kanske inte välja, men om du kan: Välj det som får dig att må bra minst 8 timmar om dagen, inte bara den 25:e varje månad!

Hela mitt liv har jag älskat musik, mat och möten och det är det jag jobbar med nu och jag kan inte se mig någon annanstans. Jag försöker hela tiden utveckla mig själv och ha roligt på jobbet. Det låter kanske som att jag ”leker”, men det ligger otroligt mycket jobb bakom. Jag älskar verkligen mitt jobb, det har blivit en livsstil. Det finns mycket administrativa saker som jag inte är så duktig på, men som jag betalar andra grymma personer för att utföra. Det är så det ska vara. Man ska hitta sitt ”kall” här i livet! Jag har hittat mitt!

Susanne Croner
Ägare, Hallstaparken och Borgåsunds Gästhamn och Café

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Offentlig upphandling – ett ständigt aktuellt ämne

SOMMARKRÖNIKA "Jag skulle i högre grad vilja se politiker som i valdebatten pratar om inköpsmogna organisationer, som jobbar proaktivt med dialog och som ser företagen som potentiella samarbetspartners och inte motståndare. Jag vill se myndigheter som ställer väl avvägda krav som medför att fler nya, kanske innovativa, företag kan finna den offentliga marknaden, som uppgår till 642 miljarder kronor, intressant". Det skriver Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling hos Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika
NYHET Publicerad:

Vi vill utveckla världens bästa välfärd

DEBATT "Nu behövs gemensamma tag för höjd kvalitet, mer samverkan och bättre förståelse för hur verksamheterna kan drivas effektivt. Det finns mycket att lära av både privata och offentliga aktörer. Från näringslivets sida har vi många förslag på vad som borde förändras." Det skriver sju välfärdsföretagare i denna gemensamma debattartikel.
NYHET Publicerad:

Vad tycker blivande riksdagsledamöter om företagen?

VALET 2018 Politikerna lovar förbättra villkoren för landets företagare om de blir invalda i riksdagen. Det är kontentan av de svar Svenskt Näringsliv fick när de frågade och tog pulsen på samtliga kandiderande riksdagspolitiker.
NYHET Publicerad:

"Äntligen kan vi fokusera på att ge bästa möjliga välfärdstjänster"

VÄLFÄRD Det höga tonläget och misstroende och myter kring välfärdsföretagare har så klart påverkat relationen och förtroendet mellan oss företagare i välfärdssektorn och politiken det säger Susanne Bennström, vd för Busbolaget i Västerås.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning viktigt i Köping

FÖRETAGSKLIMAT "Vår största utmaning är kompetensförsörjningen. Det vi önskar att politikerna kunde göra är dels att jobba nära oss företag för att stärka utbildningarna, men också att göra Köping attraktiv att bo i för utbildade", säger Joakim Sandberg, från företaget Leax som nyligen deltog i dialogmöte om Köpings företagsklimat på Hotell Gillet i Köping.
NYHET Publicerad:

Sala går framåt

FÖRETAGSKLIMAT Den 29:e maj var det glada miner i Sala då Svenskt Näringslivs presenterade årets enkätundersökning av det lokala företagsklimatet för Kommunstyrelsens ledningsutskott. Det framkom att företagen ger högre betyg för kommunen på de flesta punkter jämfört med förra året. Störst var framstegen på viktiga punkter såsom kommunpolitikers attityder, tjänstemännens attityder och tillämpningen av lagar och regler. Detta gladde näringslivschef Mats Hedman.
NYHET Publicerad:

Upp till kamp för äganderätten

ÄGANDERÄTT Företagaren Karl Hedin har fått nog. Nu ryter han tillsammans med tre kollegor ifrån ordentligt. "Staten har ingen rätt att ta skog, utan att ge ersättning. Det får vara nog nu", säger han.
NYHET Publicerad:

Var hamnar Norberg?

FÖRETAGSKLIMAT Det var en engagerad skara som samlades när det drog sig ihop till möte om företagsklimatet i Norberg. Såväl politiker som tjänstemän och företag var på plats och samtalade med Svenskt Näringsliv. Från kommunen var budskapet tydligt: Vi värnar om Norbergs näringsliv och vill utveckla dialogen med företagen.
NYHET Publicerad:

Regelbördan en orsak att företagare ger upp

FÖRETAGSKLIMAT Pia Nilsson (S), riksdagsledamot och ordförande för socialdemokraterna i Västmanland träffade tidigare i veckan inbjudna företagare som fick möjlighet att lyfta viktiga frågor. Regelkrångel, brottslighet och välfärdsföretagande var några av de ämnen som diskuterades.
NYHET Publicerad:

Så kan Västerås frigöra 481 miljoner

DEBATT I debatten kring välfärdsföretagen har det under en längre tid spridits myter i sken av att det är sanningar och fakta, man hänvisar till övervinster och att skattemedel ska gå till välfärdens verksamheter. Men sanningen är den att om kommunerna istället använder sina medel mer effektivt så kan det verkliga skatteläckaget hejdas. Det skriver Kristin Lahed och Anders Morin, Svenskt Näringsliv i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Mycket kvar att göra i Fagersta

FÖRETAGSKLIMAT Fagersta kommun ökar glädjande nog ett litet betygssteg i årets enkätundersökning om det lokala företagsklimatet. Kommunen har dock en lång väg att gå då Fagersta är bland de kommuner i landet som får lägst betyg. "Vi håller på att utveckla näringslivsfrågorna i kommunen, vi systematiserar och ökar antalet företagsbesök för att få en närmare relation till företagen", säger näringslivschef Lars Fors och hoppas på en resa uppåt i betygsskalan.
NYHET Publicerad:

Filip Sandgren guldmedaljör i plattsättning

YRKES SM WorldSkills Sweden arrangerade mellan den 25 – 28 april Yrkes-SM, där över 300 ungdomar tävlade i 7 kategorier och ett 50-tal yrken fanns representerade. En av guldmedaljörerna är Filip Sandgren 19 år och studerar på Hahrska gymnasiet i Västerås.
NYHET Publicerad:

Kungsör ska ligga i topp!

FÖRETAGSKLIMAT Glad, men inte nöjd. Så sammanfattar Kungsörs kommunchef Claes-Urban Boström årets enkätsvar från kommunens företagare gällande det lokala företagsklimatet. "Kungsör ska ligga i toppskiktet när det kommer till företagsklimatet", säger Claes-Urban.
NYHET Publicerad:

Varför förbättras inte Surahammars företagsklimat?

FÖRETAGSKLIMAT Trots kommunens treåriga projekt”Attraktivt företagsklimat” med mål att förbättra företagsklimatet i kommunen verkar det som om målen ligger långt ifrån hur företagen i kommunen uppfattar sitt företagsklimat. Det visar årets enkätsvar i Svenskt Näringslivs undersökning av kommunens företagsklimat, det sammanfattande omdömet landar på 2.8, vilket är det sämsta i länet.
NYHET Publicerad:

"Kommunen kan göra mycket men inte allt"

FÖRETAGSKLIMAT Bättre dialog mellan företag och kommun det är vad Anders Röhfors moderat kommunalråd i Arboga vill se för att förbättra Arbogas företagsklimat. "Med bättre dialog kommer ökad förståelse för hur företagens och kommunens vardag ser ut" säger Anders.
NYHET Publicerad:

Hallstahammar bäst igen

FÖRETAGSKLIMAT Hallstahammar är bäst i länet igen. Det konstaterade Svenskt Näringslivs regionchef Kristin Lahed under ett möte där hon inför en församlad skara politiker, tjänstemän och företagare presenterade resultatet av årets enkätundersökning om det lokala företagsklimatet. Undersökningen visar att företagen återigen ger Hallstahammar högst sammanfattande omdöme när de betygsätter länets kommuner.
NYHET Publicerad:

Målinriktat arbete bakom förbättrat företagsklimat i Skinnskatteberg

FÖRETAGSKLIMAT Nyligen samlades både företagare och kommunala tjänstemän för att ta del av såväl Svenskt Näringslivs enkätundersökning om det lokala företagsklimatet som information om Sveriges kommuner och landstings mätning av myndighetsutövningen. Det var på många sätt en glädjens dag då Skinnskatteberg gjort ett kraftigt framryck i Svenskt Näringslivs undersökning, där kommuner förbättrat sig markant i företagens ögon.
NYHET Publicerad:

Alexander Skog guldmedaljör i träarbete

YRKES-SM SM WorldSkills Sweden arrangerade mellan den 25 – 27 april Yrkes-SM, där över 300 ungdomar tävlade i 7 kategorier och ett 50-tal yrken fanns representerade. En av guldmedaljörerna är Alexander skog 18 år från Västmanlands Naturbruksgymnasium.
NYHET Publicerad:

Merch Sweden UF är årets UF-företag

UNG FÖRETAGSAMHET För första gången någonsin är Västmanland svenska mästare i Ung Företagsamhet och kommer att representera Sverige i europeiska mästerskapen i Belgrad i juli. Merch Sweden UF från Grillska gymnasiet i Västerås vann först ”Årets Vara” och sedan det mest prestigefyllda priset av dom alla ”Årets UF-företag i Sverige”.
NYHET Publicerad:

Västeråspolitiker tar företagsklimatet på allvar

FÖRETAGSKLIMAT Betyget 3.3 på en sex-gradig skala, det är vad 165 Västeråsföretagare ger stadens företagsklimat. Ett oförändrat betyg jämfört med förra årets enkätundersökning från Svenskt Näringsliv, vilket placerar Västerås strax under Sverigesnittet. Undersökningen presenterades och diskuterades tidigare i veckan med företagare och politiker i Västerås Stad.