Seco Tools lägger ner mycket arbete på att hitta ny kompetens inom bl a digitalisering.
Foto: Veronica Gardner

Seco Tools lägger ner mycket arbete på att hitta ny kompetens inom bl a digitalisering.

Kompetensförsörjningen viktigast för Seco Tools

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Seco Tools i Fagersta lägger ner mycket tid på att hitta rätt medarbetare. ”Det gäller att kunna växla kompetenser i företaget, annars kan vi inte utvecklas”, säger VD Lars Bergström. Högst upp på önskelistan står en högkvalitativ gymnasieskola till kommunen.

Lars Bergström, VD Seco Tools.

Lars Bergström tycker att Fagersta har ett bra företagsklimat även om Seco Tools idag har en väsentligt mindre kontakt med kommunen än tidigare.

Foto: Jonas 2
Seco Tools är en av världens största leverantörer av verktyg för fräsning, svarvning, hålbearbetning och verktygssystem.

Seco Tools är en av världens största leverantörer av verktyg för fräsning, svarvning, hålbearbetning och verktygssystem.

Seco Tools är en stor leverantör av verktyg för fräsning, svarvning, hålbearbetning och verktygssystem. Huvudkontoret ligger i Fagersta men man finns representerade i 70 länder och  med cirka 5 000 medarbetare. Idag är företaget en del av Sandvik Machining Solutions.

Lars Bergström beskriver sin bransch som ganska mogen och stabil. Men det finns alltid plats för nya duktiga företag och då blir det ännu viktigare att se till att ha en innovationsprocess för att kunna konkurrera.

– Vi behöver ligga i framkant inom digitalisering för att locka till oss de bästa medarbetarna. Det gäller nog många företag som ligger i små kommuner. Kan vi det så finns det goda utvecklingsmöjligheter, säger Lars Bergström.

Företaget samarbetar med universitet och branschorganisationer för att följa trender och utveckla lösningar som uppfyller kundens behov inom olika områden och man har ett nära samarbete med leverantörer av kompletterande teknik för att säkerställa att tillverkaren har tillgång till den bästa lösningen.

– Vi har investerat stort i att skapa en produktionsanläggning i världsklass. Nästa steg i investeringarna är att skapa en kontorsmiljö som möter dagens och morgondagens krav. Vi har blivit mer av ett tjänsteföretag för ett högre förädlingsvärde, säger Lars Bergström.

Bra välfärd viktigt för alla

I Fagersta arbetar idag 1100 personer på Seco Tools och för dem är det viktigt att till exempel skola, omsorg och inte minst boende fungerar bra för de ska vilja stanna i Fagersta.

Om man går in på Företagens Välfärdsavtryck så visar det sig att Seco Tools AB med sina anställda bidragit med omkring 44 000 000 i skatt. Det räcker bland annat till 395 gymnasieplatser, 450 grundskoleplatser och 85 gymnasielärare.

– Vi bidrar till den välfärden som våra anställda efterfrågar. I Företagens välfärdsavtryck så blir det tydligt. Det är intressant att vi genererar så mycket som vi faktiskt gör, säger Lars Bergström.

Svårt hitta rätt kompetens

Seco Tools har behov av operatörer och söker efter dem hela tiden. Men det är inte lätt. Att ha en högkvalitativ gymnasieskola vore fantastiskt men är en stor utmaning och kommunens resurser är ganska knappa tycker Lars Bergström. Han anser att Fagersta har ett bra företagsklimat även om företaget idag har en väsentligt mindre kontakt med kommunen än tidigare.

– Kommunen tar inte kontakt med oss som de gjorde förr. Seco har funnits i många år och ibland känns det som att man tar oss för givet. För oss gäller det att skapa intäkter men vi hör inte att man pratar om det eller vad som görs för att förbättra våra villkor till att utvecklas och förbättras. Våra politiker behöver fundera på vad det är som får hjulen att snurra. Vi jobbar hårt för att ha en bra framtid. Det är en uppgift som aldrig tar slut, säger Lars Bergström.

Läs mer om Fagerstas företagsklimat här.

Läs med om Företagens Välfärdsavtryck här.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen viktigast för Seco Tools

FÖRETAGSKLIMAT Seco Tools i Fagersta lägger ner mycket tid på att hitta rätt medarbetare. ”Det gäller att kunna växla kompetenser i företaget, annars kan vi inte utvecklas”, säger VD Lars Bergström. Högst upp på önskelistan står en högkvalitativ gymnasieskola till kommunen.
NYHET Publicerad:

Regelkrångel besvärligt för grisbilen

REGELKRÅNGEL Hemleveranser av hantverksproducerad mat till privathushåll och restauranger. Det är affärsidén för Edgården i Västerbotten. Nu kräver myndigheterna utökade kontroller av bland annat temperaturen där maten förvaras. Företagets egna kontroller räcker inte.
NYHET Publicerad:

Regelkrångel skapar höga hinder

FÖRETAGSAMHET Tunarp Säteri är en idyllisk plats med lång historia. Konceptet är det samma nu som vid starten 1968 – en plats där man erbjuds komma bort från vardagen. Beata Thafvelin, ägare av Tunarp Säteri, beskriver en vistelse på Tunarp som en semester med ridning och boende på samma ställe. ”Men krångliga och ständigt nya regler gör det besvärligt att driva företaget framåt”.
NYHET Publicerad:

Infrastrukturen är bättre i Norrlands inland

FÖRETAGSKLIMAT Företagare i Kalmar län har större förväntningar på en fungerande och anpassad infrastruktur än vad dagens vägnät, tåg och flyg kan erbjuda. Ska det verkligen vara så att Kalmar läns företagare inte ges de rätta förutsättningarna för att anställa, frakta varor och skapa tillväxt? Länet behöver samla sig och tala med en röst så att verklig förbättring kan bli verklighet.
NYHET Publicerad:

Osund konkurrens: "Det är som Davids kamp mot Goliat"

OSUND KONKURRENS Nästan var tredje företagare uppger att de möter konkurrens från det offentliga, visar en ny enkätundersökning från konkurrensverket. Göran Grén, jurist och expert på konkurrensfrågor är mycket bekymrad över resultatet. "Jag tycker att det är hög tid att det skapas en diskussion om vad till exempel kommuner bör ägna sig åt", säger han.
NYHET Publicerad:

Succé när Nacka upphandlade välfärdsteknik

UPPHANDLING Nacka kommun har precis avslutat en funktionsupphandling av välfärdstjänster för äldre. Tack vare fokus på dialog med marknaden och ett internt samarbete mellan olika avdelningar så blev upphandlingen en succé. Resultatet blev en ny form av abonnemang av välfärdstjänster.
NYHET Publicerad:

”Arbetsförmedlingen lämnar tyvärr mycket att önska”

HALLÅ DÄR Anneli Rådesjö driver Labbsand. Ett fantastiskt beläget värdshus som i huvudsak är en restaurang, men även catering och stuguthyrning finns på menyn. Anneli har varit i branschen i över 25 år och ännu har inte gnistan slocknat. Det är kärleken till matlagningen och det dagliga mötet med människor som gör att jobbet aldrig blir tråkigt, säger Anneli Rådesjö.
NYHET Publicerad:

Västerås imponerar på Amazon

FÖRETAGSKLIMAT Rätt attityd, engagemang och lösningsförmåga. Det avgjorde när Amazon Web Services valde Västerås som etableringsort för sina datahallar. ”Vi har skapat ett förtroende för oss i hela ledet – hela vägen till kommunens fastighetsdirektör”, säger Conny Petrén, näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Effektiv upphandling skapar tillväxt

UPPHANDLING Offentlig upphandling omsätter årligen hundratals miljarder kronor. Därmed bör också krav ställas för en effektiv och ändamålsenlig upphandling. Idag upplever många företag regelkrångel och brister i kommunikationen, något som måste förbättras för att upphandlingsenheter ska kunna bidra till tillväxt och en bra resursfördelning av våra skattemedel.
NYHET Publicerad:

Grannens tjäderspel får myndighet att stoppa avverkning

REGELKRÅNGEL Olle Andréasson och Anneli Virenhem väntade i ett år på att få tillstånd från Skogsstyrelsen att avverka skog. Det blev ett nej, eftersom det kan finnas ett tjäderspel på grannens mark. Förlusten på en halv miljon får de ingen ersättning för.
NYHET Publicerad:

Hofors företagsklimat får åter gott betyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT ”Att träffa företagare öga mot öga är oerhört betydelsefullt om man vill jobba för ett bättre företagsklimat. Vi har skapat arenor som möjliggör möten mellan kommunföreträdare och näringslivsrepresentanter. Det har visat sig vara vägvinnande”. Det säger Mimmi Abramsson, kommunchef i Hofors kommun.
NYHET Publicerad:

Jobb och entreprenörskap för bättre integration

INTEGRATION "Vi måste hitta de enkla jobben, vi kan inte göra det så komplicerat. Ingångslönerna är en het potatis och Sverige har ett system för integration som går långsamt samtidigt som kommunerna måste spara pengar." Det säger Stene Boldt på Integrationscampus Fimi Örestrand i Strandbaden.
NYHET Publicerad:

Glada miner i Vårgårda efter enkätsläpp

ENKÄT När Svenskt Näringsliv häromdagen presenterade årets undersökning av Lokalt Företagsklimat blev Vårgårda den kommun i Västra Götaland som fick högst betyg. 80.2% av de tillfrågade tycker att företagsklimatet är bra, och kommunen får ett sammanfattande omdöme på 4.6 av 6.0.
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist gör att företag förlorar uppdrag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För att regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 ska kunna nås krävs inte minst åtgärder för att skapa en bättre rörlighet och matchning på arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Jobben skapas när företag växer

FÖRETAGSKLIMAT Grunden för välfärden återfinns i företagsamma människor som startar och driver företag. Avdelningen för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv arbetar dagligen med att skapa bättre förutsättningar för företag, regionalt och lokalt genom ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Lärlingar räddningen för inlandet?

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Storuman är den kommun där företagarna är mest missnöjda med tillgången på arbetskraft. Det visar Svenskt Näringslivs enkätundersökning om det lokala företagsklimatet 2017. Ove Abrahamsson, på Råsunda Mekaniska i Forsvik, är en som engagerar sig i frågan. "Jag ser lärlingsutbildning som framtiden rent generellt men speciellt för inlandet", säger han.
NYHET Publicerad:

Små företag verkar i tystnad

FÖRETAGSKLIMAT Att driva företag i Eslöv har många fördelar men kommunen måste bli bättre på att lyfta de små företagen. Det anser My Hedenskog, vd och delägare på Scan Filter.
NYHET Publicerad:

"Kompetensförsörjningen är den stora utmaningen"

FÖRETAGSKLIMAT Arbetskraft med rätt kompetens är en bristvara och en politisk fråga, menar Gertrud Weiselblad, vd Gertrud Solutions AB, när politiker i Karlskrona gör företagsbesök för att stärka dialogen om hur företagsklimatet i kommunen kan förbättras.
NYHET Publicerad:

Lätt att starta men svårt att driva företag

FÖRETAGANDE Senja Ljung driver företag inom mark och anläggning. På visitkortet står numera även styrelseledamot i Svenskt Näringsliv. Välfärdens utmaningar kräver fler företag. Men det är svårt att hålla reda på alla regler för ett litet företag som inte kan hålla sig med specialister, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Bryssel nästa för Locker room talk UF

UNG FÖRETAGSAMHET 70 idrottsklubbar och 15 skolor. Så många har hittills fått besök av killarna bakom Sveriges bästa UF-företag 2017. Med föreläsningar om jämställdhet för unga pojkar vill Locker room talk UF få till justare samtal i omklädningsrummen.