Seco Tools lägger ner mycket arbete på att hitta ny kompetens inom bl a digitalisering.
Foto: Veronica Gardner

Seco Tools lägger ner mycket arbete på att hitta ny kompetens inom bl a digitalisering.

Kompetensförsörjningen viktigast för Seco Tools

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Seco Tools i Fagersta lägger ner mycket tid på att hitta rätt medarbetare. ”Det gäller att kunna växla kompetenser i företaget, annars kan vi inte utvecklas”, säger VD Lars Bergström. Högst upp på önskelistan står en högkvalitativ gymnasieskola till kommunen.

Lars Bergström, VD Seco Tools.

Lars Bergström tycker att Fagersta har ett bra företagsklimat även om Seco Tools idag har en väsentligt mindre kontakt med kommunen än tidigare.

Foto: Jonas 2
Seco Tools är en av världens största leverantörer av verktyg för fräsning, svarvning, hålbearbetning och verktygssystem.

Seco Tools är en av världens största leverantörer av verktyg för fräsning, svarvning, hålbearbetning och verktygssystem.

Seco Tools är en stor leverantör av verktyg för fräsning, svarvning, hålbearbetning och verktygssystem. Huvudkontoret ligger i Fagersta men man finns representerade i 70 länder och  med cirka 5 000 medarbetare. Idag är företaget en del av Sandvik Machining Solutions.

Lars Bergström beskriver sin bransch som ganska mogen och stabil. Men det finns alltid plats för nya duktiga företag och då blir det ännu viktigare att se till att ha en innovationsprocess för att kunna konkurrera.

– Vi behöver ligga i framkant inom digitalisering för att locka till oss de bästa medarbetarna. Det gäller nog många företag som ligger i små kommuner. Kan vi det så finns det goda utvecklingsmöjligheter, säger Lars Bergström.

Företaget samarbetar med universitet och branschorganisationer för att följa trender och utveckla lösningar som uppfyller kundens behov inom olika områden och man har ett nära samarbete med leverantörer av kompletterande teknik för att säkerställa att tillverkaren har tillgång till den bästa lösningen.

– Vi har investerat stort i att skapa en produktionsanläggning i världsklass. Nästa steg i investeringarna är att skapa en kontorsmiljö som möter dagens och morgondagens krav. Vi har blivit mer av ett tjänsteföretag för ett högre förädlingsvärde, säger Lars Bergström.

Bra välfärd viktigt för alla

I Fagersta arbetar idag 1100 personer på Seco Tools och för dem är det viktigt att till exempel skola, omsorg och inte minst boende fungerar bra för de ska vilja stanna i Fagersta.

Om man går in på Företagens Välfärdsavtryck så visar det sig att Seco Tools AB med sina anställda bidragit med omkring 44 000 000 i skatt. Det räcker bland annat till 395 gymnasieplatser, 450 grundskoleplatser och 85 gymnasielärare.

– Vi bidrar till den välfärden som våra anställda efterfrågar. I Företagens välfärdsavtryck så blir det tydligt. Det är intressant att vi genererar så mycket som vi faktiskt gör, säger Lars Bergström.

Svårt hitta rätt kompetens

Seco Tools har behov av operatörer och söker efter dem hela tiden. Men det är inte lätt. Att ha en högkvalitativ gymnasieskola vore fantastiskt men är en stor utmaning och kommunens resurser är ganska knappa tycker Lars Bergström. Han anser att Fagersta har ett bra företagsklimat även om företaget idag har en väsentligt mindre kontakt med kommunen än tidigare.

– Kommunen tar inte kontakt med oss som de gjorde förr. Seco har funnits i många år och ibland känns det som att man tar oss för givet. För oss gäller det att skapa intäkter men vi hör inte att man pratar om det eller vad som görs för att förbättra våra villkor till att utvecklas och förbättras. Våra politiker behöver fundera på vad det är som får hjulen att snurra. Vi jobbar hårt för att ha en bra framtid. Det är en uppgift som aldrig tar slut, säger Lars Bergström.

Läs mer om Fagerstas företagsklimat här.

Läs med om Företagens Välfärdsavtryck här.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sundsvallsbutik bepansrar skyltfönstret och låser dörren

BROTTSLIGHET Att jobba i klädbutik har blivit ett högriskyrke. Företagaren Per-Erik Christensen i Sundsvall har fått nog. Nu har han satt fjärrlås på butiksdörren och installerat pansarglas i skyltfönstret för att undvika inbrott.
NYHET Publicerad:

Bättre flyg i Växjö

INFRASTRUKTUR Näringslivet har under en längre tid önskat att få förbindelse i Växjö med en stor internationell flygplats. Nu är det på gång.
NYHET Publicerad:

Sundsvalls framtid är digital

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommunalråd Peder Björk gläds åt kommunens framgångar som IT-kluster, och tror på fler digitala etableringar. Oppositionsrådet Jörgen Berglund efterlyser dock bättre attityder gentemot företagen från kommunens sida.
NYHET Publicerad:

Ökade ansökningar till yrkesprogrammen i Falkenberg

SKOLA NÄRINGSLIV. Intresset för yrkesprogrammen på gymnasiet är på uppgång i Falkenbergs kommun. För tredje året i rad ökar sökande till yrkesprogrammen avseende förstahandsval. ”2015 var en bottennotering för oss, men nu är vi uppe på samma nivåer som för fem-sex år sedan. Det känns jätteroligt.”, säger Ulf Olsson, ansvarig gymnasieskolan Falkenbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Vågar ni starta i Nybro?

FÖRETAGSBESÖK Ja, det var den frågan som dök upp när Lisa Ammert och Nina Albrektsson beslutat sig för att öppna sin restaurang Café Hos Oss, i gamla Pukebergs Glasbruks utställningshall.
NYHET Publicerad:

”Viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet.”

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag vill inte att kommunen ska hålla en i handen, men det är viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet. Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet är en måttstock på hur företagare anser att klimatet ser ut. Därför hoppas jag att många företagare svarar på enkäten”, säger Alvar Kårfors, VD för Orto Novo AB och verksam i Ekerö kommun.
NYHET Publicerad:

Jan vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft

ENTREPRENÖRSKAP Hur kan en effektiv verksamhet fortgå i en del av en byggnad samtidigt som det pågår omfattande byggnation i en annan del? Hur effektiviseras materialflödena i ett stort tillverkningsföretag på bästa sätt? Dessa frågor arbetar Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group, med dagligen.
NYHET Publicerad:

Personalbrist och full orderbok tvingar Byggtec att bromsa

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Byggtec har just nu 70 anställda, men för att klara alla inneliggande beställningar behöver man ytterligare 15 medarbetare framåt våren. "Vi har exceptionellt mycket att göra. "Så här hög beläggning har företaget inte haft någon gång sedan starten 2006. Orderboken är redan fulltecknad för hela 2018 och vi måste avstå från att räkna på nya jobb", konstaterar Jan-Erik Silfverberg, vd på Byggtec Gävleborg AB i Gävle. 
NYHET Publicerad:

Fokus på svagheter ska stärka Hyltes företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT. 2018 års upplaga av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat har nu skickats ut och finns ute fram till mars. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Nu har turen kommit till Hylte.
NYHET Publicerad:

Regeringen slår mot småföretagare inom byggindustrin

ENTREPRENÖRSANSVAR Regeringens förslag att ge företag inom byggindustrin ett ökat ansvar för sina underleverantörer får skarp kritik från såväl branschen som Svenskt Näringslivs expert. "Förslaget riskerar att slå mot små företag, på väg att etablera sig på marknaden", säger arbetsmarknadsexpert Ola Brinnen.
NYHET Publicerad:

Skinnskatteberg tänker klättra tio placeringar i år

FÖRETAGSKLIMAT Varje år gör Svenskt Näringsliv en kommunranking över det lokala företagsklimatet. 2016 hamnade Skinnskatteberg sist, förra året klättrade kommunen nio placeringar, till plats 281. Men på kommunen har man betydligt högre ambitioner än så. "I år ska vi klättra högre upp på listan", säger Therese Kihlander, samordnare turism och näringsliv.
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

77 luncher för ett bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Reidar Svedahl, Kommunalrådet (L) i Norrköping som via sin facebooksida bjuder in företagare till lunchsamtal under våren. Hela 77 företagare vill han träffa.
NYHET Publicerad:

Habo satsar på topplacering

FÖRETAGSKLIMAT. Nu är det dags igen för Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat som kommer ligga ut från januari till mars i år. Därför har vi pratat med regionens näringslivsansvariga om hur de arbetat baserat på förra årets resultat och vad de har för målsättningar för 2018 års enkät. Först ur är Habo kommun.
NYHET Publicerad:

10 000 nya jobb i samband med Landvetter Airports expansion

TILLVÄXT. Göteborg Landvetter Airport har haft en stadig tillväxt av flygresenärer de senaste 20 åren och en kraftig ökning på senare tid. Fortsatt ökat behov från näringslivet och privatresenärer gör att Landvetter flygplats nu gör en miljardsatsning för att utöka kapaciteten.
NYHET Publicerad:

Företagarfrågor lyfts till högsta nivå i Halmstad

FÖRETAGSKLIMAT. 2018 års upplaga av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat har nu skickats ut och finns ute fram till mars. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Halmstad.
NYHET Publicerad:

Företagen får betala när staden tar oljan

KONKURRENS Kommunens beslut att ta över hanteringen av överbliven olja från restaurangerna i Stockholm möts av hård kritik från branschen. "De bryter upp en väl fungerande kedja mellan restauranger och duktiga entreprenörer", säger Stefan Lundin, chefsjurist Visita.
NYHET Publicerad:

Nybro: Utvecklingsprogrammet kom som en sen julklapp

SAMARBETE Ett bättre företagsklimat är målet när fem kommuner inleder ett samarbete med Svenskt Näringsliv. ”Vi vill verkligen jobba med dessa frågor långsiktigt och strategiskt”, säger Christina Davidson, kommunstyrelsens ordförande i Nybro.
NYHET Publicerad:

Ny turné för Uppsalas ”bygglovsbil”

SERVICE Idén med mobil handläggning i Uppsalas mindre tätorter gick hem hos företagare. Nu vill kommunen nå ännu fler med sin "bygglovsbil". ”Vi vill bli den bästa landsbygdskommunen”, säger byggchef Christian Blomberg.