Många i Västmanland är fokuserade på problemen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHETEN -Företagsamhet styrs av den inställning du har. Jag ser hellre möjligheterna än svårigheterna och hindren. Ljus är bättre än mörker. Många i Västmanland är fokuserade på problemen och företagandet ingår inte i traditionerna.

Robert Alriksson

-Företagsamhet styrs av den inställning du har, säger Robert Alriksson.

Foto: Sören Karlsson
Pawel Gentek

-Vi är stolta över det vi åstadkommit, säger Pawel Gentek.

Foto: Sören Karlsson
Amir Kheirmand

-Får jag en idé måste jag förverkliga den, förklarar Amir Kheirmand.

Foto: Sören Karlsson
Johan Eliases

-Jag är övertygad om att Västmanland kan bli bättre, betonar Johan Eliases.

Det säger Robert Alriksson när han tar del av Svenskt Näringslivs nya kartläggning som visar att bara 4,1 procent i åldersgruppen 16-34 år i Västmanlands län är företagsamma, den lägsta andelen i hela Sverige.

För 20 år sedan startade han det som idag är elteknikföretaget RA Gruppen AB. Vid Guldstänksgalan i Västerås alldeles nyligen tilldelades Robert Alriksson den prestigefyllda utmärkelsen Årets Företagare. I motiveringen talade juryn om ”nytänk, mod, framåtanda och hjärta”.  

-Det är roligt att få den bekräftelsen som alla våra medarbetare ska vara stolta över, betonar Robert Alriksson.

Företagsamheten har han alltid haft med sig.

-Jag är uppväxt i en lantbrukarfamilj. Som 4-åring körde jag traktor och som 10-åring började jag dra elledningar. Den som tidigt får förtroende växer. Så enkelt är det. Bondgrabbar kan man lita på, ler Robert Alriksson.

Han hade inte fyllt 16 år när han startade sitt företag.

-Jag skulle hjälpa mormor att hitta någon som kunde installera ett larm hos henne, men det slutade med att jag gjorde det själv. Det blev starten för företaget.

De senaste åren har RA Gruppen expanderat mycket kraftigt och gått från fem anställda 2012 till 75 i dagsläget. Hälften av expansionen har skett genom organisk tillväxt, hälften genom förvärv av tre väletablerade företag. Hans ambition är att också i fortsättningen göra ett företagsförvärv om året.

På ABB:s Industrigymnasium i Ludvika drev Robert Alriksson ett UF-företag.

-Ung Företagsamhet är jättebra, men jag gick i bakvänd ordning. Mitt riktiga företag var ju redan igång när vi startade UF-företaget.

Ett irritationsmoment för Robert Alriksson är förslaget om förändrad entreprenörsskatt som han tycker sänder fel signaler och kan bromsa företagsamheten.

-De nuvarande 3:12-reglerna fungerar bra. Premiera oss som tar en risk och som ärligt betalar skatt och ha kvar dagens system, poängterar Robert Alriksson.  

UF-företaget utmanar storföretagen

-Vi är ungdomar själva och vi har personkännedom om alla som söker jobb via oss. Det är våra konkurrensfördelar mot de stora bemanningsföretagen, säger Pawel Gentek, som är vd på Time2Work UF i Fagersta, UF-företaget som nyligen gjorde stor succé på Ung Företagsamhets regionala mässa i Västerås.

Time2Work fick den finaste av alla utmärkelser – Årets Bästa UF-företag i Västmanland. De sex unga företagarna från Brinellskolan segrade även i kategorin Årets Samhällsentreprenör och tog hem bronsmedaljen för Årets Tjänst. Dessutom röstades Pawel Gentek personligen fram som Årets Nätverkare.

-Vår affärsidé är att matcha ungdomar som söker extrajobb med en lämplig arbetsgivare. På det sättet gör vi något bra för unga, för arbetsgivare och för samhället i stort, förklarar Pawel Gentek.

Ungefär 170 jobbsökande i åldrarna mellan 16 och 25 år finns i den pool som Time2Work har byggt upp. Antalet ökar hela tiden. Ett 10-tal företag i olika branscher plus Norbergs kommun har hittills tecknat avtal med Time2Work.

Under de cirka fyra månader som verksamheten varit igång har 40 ungdomar fått extrajobb den här vägen. Den snabbaste förmedlingen klarade Time2Work på två minuter!

-Vi har också förmedlat två fasta jobb och ett tredje är på gång, berättar Pawel Gentek.

I juni avvecklas Time2Work UF liksom alla andra UF-företag. Det är så Ung Företagsamhet fungerar. Men Pawel Gentek och hans kompanjoner är helt inställda på att ombilda UF-företaget till ett aktiebolag.

-Det är synd om vår idé försvinner. Vi är stolta över det vi åstadkommit så här långt. Potentialen är stor och vi räknar med att fortsätta, säger han.

Pawel Gentek tror att företagsamheten delvis ligger i personligheten.

-Jag gick i sexan när jag bestämde mig för att längre fram starta något eget. Det är lockande med alla möjligheter som finns. Att vara företagare innebär mycket jobb men också en stor frihet.

Pawel Gentek tycker att det är viktigt att i olika sammanhang marknadsföra företagsamhet och företagande.

-Ung Företagsamhet är ett jättebra exempel. Här får du möjlighet att prova på företagandet innan det är riktigt på allvar. Det är bättre att göra misslyckandena på träning och inte när det är match, betonar Pawel Gentek som får utlopp för sin tävlingsinstinkt både som företagare och som fotbollsspelare och tränare i Fagersta Södra IK, laget som för första gången på 40 år avancerat till spel i division 3. 

Serieentreprenören nobbade ABB

Att kalla Amir Kheirmand för serieentreprenör är ingen överdrift. Sitt första företag startade han som 17-åring utan att bli påhejad hemifrån – tvärtom.

-Farsan stretade emot och tyckte att jag borde gå i hans fotspår och jobba på ABB. Det säger väl en del om andan i Västmanland, menar Amir Kheirmand.

Sedan dess har det blivit en rad företag i olika branscher. Idag driver han Schysst Käk med försäljning av innovativa tacoprodukter – taco 2.0 som han själv säger – till ett 50-tal livsmedelsbutiker i Mälardalen. 

-Idag är vi fyra anställda. I slutet av året ska vi vara 10-12 och också finnas i Skåne och Västsverige. Marknaden är stor. Taco omsätter årligen fem miljarder i Sverige. 20 procent av alla svenskar äter taco varje fredag, förklarar Amir Kheirmand som tillsammans med sin bror också driver matkonsultföretaget Kheirmand & Kheirmand AB.

Den helhjärtade satsningen på livsmedel tog sin början när han 2014 i stenhård konkurrens erövrade titeln Sveriges Mästerkock.

-Från den dagen blev min hobby ett arbete, säger Amir Kheirmand. 

Han vill inte riktigt tro på Svenskt Näringslivs mätning som visar att företagsamhet i Västmanland är den lägsta i landet, även bland de unga.

-Jag känner inte riktigt igen den dystra bilden utan tänker hellre på den sprudlande aktiviteten i exempelvis Kopparlunden och på Slakteriområdet i Västerås.

Amir Kheirmand tycker att Ung Företagsamhet är en utmärkt idé som aktivt bidrar till att höja temperaturen i företagsamheten. Han sitter i UF-styrelsen i Västmanland, ingår i juryn för Bästa UF-företag och fungerar dessutom som UF-coach och delar med sig av sina företagarerfarenheter. Däremot har Amir Kheirmand aldrig själv varit UF:are. När han gick på gymnasiet fanns inte UF på den skolan. 

-Jag är en nyfiken person. Får jag en idé måste jag förverkliga den. Så är det kanske inte för alla. Här i Västerås finns några väldigt stora arbetsgivare. Det kan vara en anledning till att företagsamheten är låg. Ingen känner sig direkt tvungen att starta eget.

Hans uppmaning till unga människor som har en någotsånär realistisk affärsidé är kort och gott att sätta igång.

-Ibland är det en fördel att vara lite naiv. Det kan bli en bra grogrund för ett företag. Sedan gäller det att köra i 190 utan att titta tillbaka eller åt sidorna, säger Amir Kheirmand. 

Västmanland kan bli bättre

-Västmanland måste förstås bli bättre och jag är övertygad om att vi kan bli det, säger Johan Eliases, Ung Företagsamhets regionchef.

Han menar att en förklaring till att företagsamhet lockar så få är glappet mellan skolan och verkligheten.

-Här krävs en ännu närmare samverkan mellan UF och andra aktörer i samhället. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. En ökad företagsamhet är grunden för tillväxt och välfärd, konstaterar Johan Eliases.

För precis 20 år sedan hade han själv ett UF-företag hemma i Fagersta – Reklam Fagersta UF.

-Tack vare UF blev jag företagare. Tidigare hade jag inte sett företagandets möjligheter.

Efter UF-året bestämde Johan Eliases sig för att satsa på ett eget företag och bli nöjeskung. Han satte upp tre mål – tjäna pengar, se mer av världen än Fagersta och att ha kul.

Johan Eliases startade och drev ett antal företag inom nöjesbranschen, ordnade extrema äventyrsresor och tog VM-guld som bartender för att sedan sadla om och utbilda sig till gymnasielärare. Han jobbade bara ett år som lärare men hann få utmärkelsen Västmanlands bästa gymnasielärare.

Johan Eliases kunde inte säga nej till erbjudandet att ta över som Ung Företagsamhets regionchef. Cirkeln var sluten.

Han tror att UF har en nyckelroll när det gäller att lyfta företagsamheten i Västmanland. Nu är 32 procent av eleverna på gymnasiets sista år engagerade i UF. Genomsnittet för Sverige ligger på 27 procent.

-Västmanland är det sjunde bästa länet. Nästa år ska vi vara på topp tre, fastslår Johan Eliases.

876 elever driver UF-företag under det här läsåret. Senast om två år ska Västmanland passera 1 000-nivån. Johan Eliases räknar med att ökningen främst ska ske på de yrkesförberedande programmen.

-Jag är optimistisk. Företagsamheten kommer att förbättras i Västmanland. Dagens unga är inte blyga utan tar för sig. Jantelagen börjar försvinna. Det är inte längre fult att tycka att man är duktig, säger Johan Eliases.

Sören Karlsson  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Stort behov av ägarskiften i Västmanland

GENERATIONSSKIFTE Svenska företagare blir äldre, i dagsläget är en femtedel av Sveriges företagsamma personer över 64 år. Stora värden i form av företag, arbetstillfällen och skatteintäkter står på spel när ett generationsskifte ska genomföras. Anders Ydstedt, expert på ägarfrågor, vet vad som krävs för ett lyckat ägarskifte.
NYHET Publicerad:

Frida ska öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västmanland

SKOLNÄTVERK Vi välkomnar Frida Järleskog som ny skolnätverksansvarig till Svenskt Näringslivs regionkontor i Västmanland. Frida kommer i sin roll som skolnätverksansvarig att arbeta med att öka samverkan mellan skola och näringsliv genom att förmedla Svenskt Näringslivs kostnadsfria skolmaterial.
NYHET Publicerad:

Prao bra för både elever och arbetsgivare

PRAO Sedan en tid är prao återigen obligatoriskt i högstadiet. Det innebär en utmaning för både skolor och företag i Västmanland, men de många fördelarna överväger, anser Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv satsar på en NäringslivsAkademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Södermanland, Västmanland och Örebro gör en gemensam satsning för att öka kunskapen om vad som krävs för ett växande och välmående företagande. Satsningen heter NäringslivsAkademin Mälardalen.
NYHET Publicerad:

Avtalsrörelsen avgörande för Västmanlands konkurrenskraft

AVTAL 2020 Under avtalsrörelsen 2020 kommer cirka 500 avtal för 2,8 miljoner löntagare i samtliga samhällssektorer att förhandlas om. Att avtalen blir internationellt konkurrenskraftiga är avgörande för Västmanlands län, som exporterar varor för cirka 42 miljarder årligen och där totalt cirka 40 000 jobb är beroende av utrikeshandel.
NYHET Publicerad:

Tre Västmanlandskommuner bland de 100 bästa

FÖRETAGSKLIMAT Hallstahammar, Kungsör och Västerås har bäst företagsklimat i Västmanland. Det visar Svenskt Näringslivs årliga ranking om företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Över 30 000 företagare har satt betyg på sin kommun. Dessa svar utgör, tillsammans med statistikfaktorer som marknadsförsörjning och andel företagsamma, grund för rankingen.
NYHET Publicerad:

Kungsör sätter företagsklimatet främst

FÖRETAGSKLIMAT Kungsörs kommun stiger i rankingen av lokalt företagsklimat med 106 placeringar, en imponerande klättring som gör dem till den kommun i Västmanlands län som gjort störst förbättring i år. Men ännu är de inte nöjda. ”Målet är att vara bäst” säger Claes-Urban Boström, kommundirektör i Kungsör.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen i ropet: Vad händer nu?

WEBBINAR Arbetsförmedlingen förändras runt om i Sverige. Det är i grunden positivt men det skapar viss oro och otydlighet vad som gäller. Hur påverkas näringslivet på kort och längre sikt?
NYHET Publicerad:

Dåligt med valfrihet i Västmanland

LOV Lagen om valfrihet har nu funnits i tio år. Denna frihetsreform har gett människor möjligheten att själva påverka sin vård och omsorg och den har gett medarbetare i vården och omsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Detta är värt att fira, men fortfarande finns mycket kvar att göra. I Västmanland saknas ännu valfrihet i åtta av tio kommuner samtidigt som den nationella lagstiftningen behöver justeras.
NYHET Publicerad:

Oroande konjunkturläge i Västmanland

KOMMENTAR I Svenskt Näringslivs företagarpanel ger de västmanländska företagen oroande prognoser om det ekonomiska läget. Detta måste både politiker och arbetsmarknadens parter ta till sig och agera på.
NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Västmanlands län

FÖRETAGSKLIMAT Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Men varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Västmanlands län ut i år?
NYHET Publicerad:

Finns det ingen ände på transportskattehöjningarna?

KOMMENTAR Bensinskatten höjs med ytterligare 15 öre per liter, efter överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Detta bland annat till följd av att överindexeringen återinförs, vilket innebär att bensin- och dieselskatten automatiskt kommer att höjas varje år. "Att ytterligare pressa svenska privatbilister och transportföretag, som redan bär en tung skattebörda, är varken innovativt, hållbart eller bra för Sverige", skriver Tony Gunnarsson i denna kommentar.
NYHET Publicerad:

Dra åt den statliga svångremmen

KOMMENTAR "Regeringen har kommit överens med Liberalerna och Centerpartiet om att finansiera överenskommelsen i Försvarsberedningen och därmed stärka Sveriges försvar. Detta är bra och efterlängtat. Sverige har länge underfinansierat försvaret. Vad som inte är lika bra är hur detta ska finansieras: Genom att öka beskattningen på företagen", det skriver Tony Gunnarsson, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Försämrade reseavdrag och annan tokig klimatpolitik

KOMMENTAR Sveriges nuvarande klimatpolitik kommer att leda till produktionsminskningar i många branscher och samtidigt mycket liten effekt på de globala utsläppen, enligt flera expertinstanser. Det är dags för en klokare klimatpolitik, anser Tony Gunnarsson, projektledare på Svenskt Näringsliv i Västmanland.
NYHET Publicerad:

Unga som sommarjobbar är framtiden inom handeln

SOMMARJOBB För många företag har sommaren inneburit en hektisk period med mycket att göra. Till hjälp har de haft sommarjobbare för att klara av det ökade trycket. Antalet anställningar i Sverige för personer i åldrarna 15 till 24 ökar med 96 000 under sommaren, enligt siffror från AKU. "De flesta som jobbar hos oss stannar oftast kvar och jobbar extra under helger och lov", säger Jonas Fjäll, platschef på Ikea Västerås.
NYHET Publicerad:

Yrkeslandslaget lockar fler till yrkesförberedande utbildningar

WORLDSKILLS I augusti åker två västmanlänningar, Anna Widholm från Aspa och Filip Sandgren från Västerås, till Kazan i Ryssland för att tävla i Yrkes-VM. ”Det känns väldigt häftigt att få tävla med det svenska yrkeslandslaget. Jag har lagt ner så mycket tid och övning inför Yrkes-VM och jag ser fram emot att visa vad jag går för”, säger Filip Sandgren, plattsättare.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Sjunkande antal varumärkesansökningar från Västmanland

PATENT Företag i Västmanland söker i mindre utsträckning om nationella varumärken, enligt statistiken från Patent- och registreringsverket för 2018. Under 2017 gjordes 130 varumärkesansökningar från Västmanland, men under 2018 hade detta sjunkit till enbart 105.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.