Många i Västmanland är fokuserade på problemen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHETEN -Företagsamhet styrs av den inställning du har. Jag ser hellre möjligheterna än svårigheterna och hindren. Ljus är bättre än mörker. Många i Västmanland är fokuserade på problemen och företagandet ingår inte i traditionerna.

Robert Alriksson

-Företagsamhet styrs av den inställning du har, säger Robert Alriksson.

Foto: Sören Karlsson
Pawel Gentek

-Vi är stolta över det vi åstadkommit, säger Pawel Gentek.

Foto: Sören Karlsson
Amir Kheirmand

-Får jag en idé måste jag förverkliga den, förklarar Amir Kheirmand.

Foto: Sören Karlsson
Johan Eliases

-Jag är övertygad om att Västmanland kan bli bättre, betonar Johan Eliases.

Det säger Robert Alriksson när han tar del av Svenskt Näringslivs nya kartläggning som visar att bara 4,1 procent i åldersgruppen 16-34 år i Västmanlands län är företagsamma, den lägsta andelen i hela Sverige.

För 20 år sedan startade han det som idag är elteknikföretaget RA Gruppen AB. Vid Guldstänksgalan i Västerås alldeles nyligen tilldelades Robert Alriksson den prestigefyllda utmärkelsen Årets Företagare. I motiveringen talade juryn om ”nytänk, mod, framåtanda och hjärta”.  

-Det är roligt att få den bekräftelsen som alla våra medarbetare ska vara stolta över, betonar Robert Alriksson.

Företagsamheten har han alltid haft med sig.

-Jag är uppväxt i en lantbrukarfamilj. Som 4-åring körde jag traktor och som 10-åring började jag dra elledningar. Den som tidigt får förtroende växer. Så enkelt är det. Bondgrabbar kan man lita på, ler Robert Alriksson.

Han hade inte fyllt 16 år när han startade sitt företag.

-Jag skulle hjälpa mormor att hitta någon som kunde installera ett larm hos henne, men det slutade med att jag gjorde det själv. Det blev starten för företaget.

De senaste åren har RA Gruppen expanderat mycket kraftigt och gått från fem anställda 2012 till 75 i dagsläget. Hälften av expansionen har skett genom organisk tillväxt, hälften genom förvärv av tre väletablerade företag. Hans ambition är att också i fortsättningen göra ett företagsförvärv om året.

På ABB:s Industrigymnasium i Ludvika drev Robert Alriksson ett UF-företag.

-Ung Företagsamhet är jättebra, men jag gick i bakvänd ordning. Mitt riktiga företag var ju redan igång när vi startade UF-företaget.

Ett irritationsmoment för Robert Alriksson är förslaget om förändrad entreprenörsskatt som han tycker sänder fel signaler och kan bromsa företagsamheten.

-De nuvarande 3:12-reglerna fungerar bra. Premiera oss som tar en risk och som ärligt betalar skatt och ha kvar dagens system, poängterar Robert Alriksson.  

UF-företaget utmanar storföretagen

-Vi är ungdomar själva och vi har personkännedom om alla som söker jobb via oss. Det är våra konkurrensfördelar mot de stora bemanningsföretagen, säger Pawel Gentek, som är vd på Time2Work UF i Fagersta, UF-företaget som nyligen gjorde stor succé på Ung Företagsamhets regionala mässa i Västerås.

Time2Work fick den finaste av alla utmärkelser – Årets Bästa UF-företag i Västmanland. De sex unga företagarna från Brinellskolan segrade även i kategorin Årets Samhällsentreprenör och tog hem bronsmedaljen för Årets Tjänst. Dessutom röstades Pawel Gentek personligen fram som Årets Nätverkare.

-Vår affärsidé är att matcha ungdomar som söker extrajobb med en lämplig arbetsgivare. På det sättet gör vi något bra för unga, för arbetsgivare och för samhället i stort, förklarar Pawel Gentek.

Ungefär 170 jobbsökande i åldrarna mellan 16 och 25 år finns i den pool som Time2Work har byggt upp. Antalet ökar hela tiden. Ett 10-tal företag i olika branscher plus Norbergs kommun har hittills tecknat avtal med Time2Work.

Under de cirka fyra månader som verksamheten varit igång har 40 ungdomar fått extrajobb den här vägen. Den snabbaste förmedlingen klarade Time2Work på två minuter!

-Vi har också förmedlat två fasta jobb och ett tredje är på gång, berättar Pawel Gentek.

I juni avvecklas Time2Work UF liksom alla andra UF-företag. Det är så Ung Företagsamhet fungerar. Men Pawel Gentek och hans kompanjoner är helt inställda på att ombilda UF-företaget till ett aktiebolag.

-Det är synd om vår idé försvinner. Vi är stolta över det vi åstadkommit så här långt. Potentialen är stor och vi räknar med att fortsätta, säger han.

Pawel Gentek tror att företagsamheten delvis ligger i personligheten.

-Jag gick i sexan när jag bestämde mig för att längre fram starta något eget. Det är lockande med alla möjligheter som finns. Att vara företagare innebär mycket jobb men också en stor frihet.

Pawel Gentek tycker att det är viktigt att i olika sammanhang marknadsföra företagsamhet och företagande.

-Ung Företagsamhet är ett jättebra exempel. Här får du möjlighet att prova på företagandet innan det är riktigt på allvar. Det är bättre att göra misslyckandena på träning och inte när det är match, betonar Pawel Gentek som får utlopp för sin tävlingsinstinkt både som företagare och som fotbollsspelare och tränare i Fagersta Södra IK, laget som för första gången på 40 år avancerat till spel i division 3. 

Serieentreprenören nobbade ABB

Att kalla Amir Kheirmand för serieentreprenör är ingen överdrift. Sitt första företag startade han som 17-åring utan att bli påhejad hemifrån – tvärtom.

-Farsan stretade emot och tyckte att jag borde gå i hans fotspår och jobba på ABB. Det säger väl en del om andan i Västmanland, menar Amir Kheirmand.

Sedan dess har det blivit en rad företag i olika branscher. Idag driver han Schysst Käk med försäljning av innovativa tacoprodukter – taco 2.0 som han själv säger – till ett 50-tal livsmedelsbutiker i Mälardalen. 

-Idag är vi fyra anställda. I slutet av året ska vi vara 10-12 och också finnas i Skåne och Västsverige. Marknaden är stor. Taco omsätter årligen fem miljarder i Sverige. 20 procent av alla svenskar äter taco varje fredag, förklarar Amir Kheirmand som tillsammans med sin bror också driver matkonsultföretaget Kheirmand & Kheirmand AB.

Den helhjärtade satsningen på livsmedel tog sin början när han 2014 i stenhård konkurrens erövrade titeln Sveriges Mästerkock.

-Från den dagen blev min hobby ett arbete, säger Amir Kheirmand. 

Han vill inte riktigt tro på Svenskt Näringslivs mätning som visar att företagsamhet i Västmanland är den lägsta i landet, även bland de unga.

-Jag känner inte riktigt igen den dystra bilden utan tänker hellre på den sprudlande aktiviteten i exempelvis Kopparlunden och på Slakteriområdet i Västerås.

Amir Kheirmand tycker att Ung Företagsamhet är en utmärkt idé som aktivt bidrar till att höja temperaturen i företagsamheten. Han sitter i UF-styrelsen i Västmanland, ingår i juryn för Bästa UF-företag och fungerar dessutom som UF-coach och delar med sig av sina företagarerfarenheter. Däremot har Amir Kheirmand aldrig själv varit UF:are. När han gick på gymnasiet fanns inte UF på den skolan. 

-Jag är en nyfiken person. Får jag en idé måste jag förverkliga den. Så är det kanske inte för alla. Här i Västerås finns några väldigt stora arbetsgivare. Det kan vara en anledning till att företagsamheten är låg. Ingen känner sig direkt tvungen att starta eget.

Hans uppmaning till unga människor som har en någotsånär realistisk affärsidé är kort och gott att sätta igång.

-Ibland är det en fördel att vara lite naiv. Det kan bli en bra grogrund för ett företag. Sedan gäller det att köra i 190 utan att titta tillbaka eller åt sidorna, säger Amir Kheirmand. 

Västmanland kan bli bättre

-Västmanland måste förstås bli bättre och jag är övertygad om att vi kan bli det, säger Johan Eliases, Ung Företagsamhets regionchef.

Han menar att en förklaring till att företagsamhet lockar så få är glappet mellan skolan och verkligheten.

-Här krävs en ännu närmare samverkan mellan UF och andra aktörer i samhället. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. En ökad företagsamhet är grunden för tillväxt och välfärd, konstaterar Johan Eliases.

För precis 20 år sedan hade han själv ett UF-företag hemma i Fagersta – Reklam Fagersta UF.

-Tack vare UF blev jag företagare. Tidigare hade jag inte sett företagandets möjligheter.

Efter UF-året bestämde Johan Eliases sig för att satsa på ett eget företag och bli nöjeskung. Han satte upp tre mål – tjäna pengar, se mer av världen än Fagersta och att ha kul.

Johan Eliases startade och drev ett antal företag inom nöjesbranschen, ordnade extrema äventyrsresor och tog VM-guld som bartender för att sedan sadla om och utbilda sig till gymnasielärare. Han jobbade bara ett år som lärare men hann få utmärkelsen Västmanlands bästa gymnasielärare.

Johan Eliases kunde inte säga nej till erbjudandet att ta över som Ung Företagsamhets regionchef. Cirkeln var sluten.

Han tror att UF har en nyckelroll när det gäller att lyfta företagsamheten i Västmanland. Nu är 32 procent av eleverna på gymnasiets sista år engagerade i UF. Genomsnittet för Sverige ligger på 27 procent.

-Västmanland är det sjunde bästa länet. Nästa år ska vi vara på topp tre, fastslår Johan Eliases.

876 elever driver UF-företag under det här läsåret. Senast om två år ska Västmanland passera 1 000-nivån. Johan Eliases räknar med att ökningen främst ska ske på de yrkesförberedande programmen.

-Jag är optimistisk. Företagsamheten kommer att förbättras i Västmanland. Dagens unga är inte blyga utan tar för sig. Jantelagen börjar försvinna. Det är inte längre fult att tycka att man är duktig, säger Johan Eliases.

Sören Karlsson  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Ungas inträde på arbetsmarknaden

ARBETSMARKNAD Som ett resultat av Januariöverenskommelsen sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år från och med den första augusti i år, för att 1 januari 2020 slopas helt. Åtgärder i syfte att sänka företagens kostnader är bra, men generella sänkningar vore bättre än särlösningar, anser Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Var tredje butik drabbats av stölder senaste veckan

KOMMENTAR Fyra av tio företagare har utsatts för brott rapporterar VLT (27/6) med hänvisning till en Novusundersökning. Och vanligast är inbrott, stöld och bedrägeri. Att tryggheten för företagare minskar styrks av flera undersökningar.
NYHET Publicerad:

Industrin i Västmanland står för tre av tio jobb

SYSSELSÄTTNING Västmanlands industri står för tre av tio jobb i länet. Dessutom står sektorn för 45 procent av det totala förädlingsvärdet i Västmanland. Det är den näst högsta andelen i landet efter Jönköpings län, och visar att industrin fortfarande är av avgörande betydelse för länet, berättar Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Självkörande fordon är inte lösningen

KOMPETENFÖRSÖRJNING Näringslivet i Västmanland kan påverkas om transportnäringens rekryteringsbehov inte tas på allvar. Automatisering är inte lösningen varken på kort eller på lång sikt. Det menar Caj Luoma, som är chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.
NYHET Publicerad:

Sala siktar högt

FÖRETAGSKLIMAT Sala kommun har högst andel företagsamma människor i Västmanland. Därmed har kommunen all anledning att satsa på ett bättre företagsklimat än n vad de får i årets enkätundersökning som Svenskt Näringsliv har gjort. Där ger de tillfrågade Salaföretagen kommunen betyget 3,1 vilket är knappt godtagbart. Men efter ett par röriga år internt i organisationen tror nu kommunledningen på bättring.
NYHET Publicerad:

Jättekliv framåt för Kungsör

FÖRETAGSKLIMAT Kungsörs företagsklimat förbättras för tredje året i rad, visar Svenskt Näringslivs enkätundersökning. Enkätundersökningen omfattar cirka 31 000 svar från Sveriges företagare. Signalen från de över 800 deltagande företagarna från Västmanland är att länets företagsklimat förbättrats något, men att det är stora skillnader mellan kommunerna.
NYHET Publicerad:

"EU måste fortsätta riva hinder för den fria rörligheten"

EU VALET Hallå där, Lina Eriksson, som kandiderar till Europaparlamentet för Liberalerna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för landets företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Västmanlands företagsamma resa

FÖRETAGSKLIMAT Västmanlands företagsamma resa förde i år en mängd politiker och företagare till bland annat bryggeriet Coppersmiths och Steam Hotel i Västerås. Under dagen fick resenärerna djupdyka i bland annat ämnen som osund konkurrens och näringslivets regelbörda.
NYHET Publicerad:

Åsa Eriksson (S): Vi måste tillvarata digitaliseringens möjligheter

HALLÅ DÄR Åsa Eriksson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Norberg som deltar på Svenskt Näringslivs Företagsamma resa 2019. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet kommer du att driva under denna mandatperiod?
NYHET Publicerad:

Åsa Coenraads (M): Stoppa ökningen av regelbördan

HALLÅ DÄR Åsa Coenraads, moderat riksdagsledamot från Västerås som deltar på Svenskt Näringslivs Företagsamma resa 2019. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet kommer du att driva under denna mandatperiod?
NYHET Publicerad:

Företagen nyckeln för lösningarna på klimatfrågan

EU-VALET Hallå där, Emma Wiesner, som kandiderar till Europaparlamentet för Centerpartiet. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Försäkringsregler sätter käppar i hjulen för smyckesbranschen

SÄKERHET Att bedriva smyckesbutik på en liten ort har varit en utmaning som guldsmeden Patrik Lund lyckats väl med. Samtidigt gör försäkringsbranschens beslut att inte låta smyckesbranschen teckna försäkringar att det blir både dyrare och krångligare att vara företagare.
NYHET Publicerad:

Ekologisk mjölkgård klassas som miljöfarlig

FÖRETAGSKLIMAT Ingrid och Henrik Sommar bedriver ett lantbruk i Rytterne, utanför Västerås. På Svånö gård har de sedan tre decennier en verksamhet innefattande såväl mjölkkor som växtodling och skogsbruk. När de övertog verksamheten var det en av många mjölkgårdar i området, men nu återstår blott tre i hela Västerås kommun.
NYHET Publicerad:

Våga satsa så att företagen kan växa

KOMMENTAR Teknikstaden, Gurkstaden, ASEA-staden, Idrottsstaden, Mälarstaden, Staden utan gränser. Ja, min hemstad Västerås har beskrivits med många namn. Föga förvånande kan vi nu lägga ytterligare en titel till listan: Mötesstaden.
NYHET Publicerad:

Kemikalieskatten slår hårt mot Moon Radio

SKATTER "Skatter ska vara logiska och konkurrensneutrala. Det kravet lever kemikalieskatten inte upp till", säger Hasse Niva, som är delägare, affärsutvecklare och köpman på Moon Radio AB i Surahammar.
NYHET Publicerad:

26 000 Västmanländska jobb är beroende EU

KOMMENTAR I Västmanland är mer än 26 000 jobb direkt beroende av vår handel med EU, men unionens roll är betydligt viktigare än så. Genom sina avtal med andra länder är det EU som öppnar dörrarna till resten av världen. Vi behöver fortsätta underlätta handeln, för att skapa fler jobb och ökade inkomster.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Västmanlands maskinentreprenörer får gräva djupt efter personal

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Branschorganisationen Maskinentreprenörerna upplever en stor brist i kompetensförsörjningen till företagen. Därför storsatsar nu de nu på den egna utbildningscenter runtom i landet. ME-skolan, som bedriver såväl gymnasie- som vuxenutbildning, finns numera på 11 orter i landet.