Omdömet om företagsklimatet rena kallduschen för Kungsör

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Företagarnas sammanfattande omdöme om företagsklimatet i Kungsör är rena kallduschen. Efter en störtdykning i jämförelse med förra året har betyget blivit lägre än någon gång tidigare. Det visar svaren i Svenskt Näringslivs nya enkät.

Classe Boström

Classe Boström, nytillträdd kommunchef i Kungsör hoppades på ett bättre resultat men är inte förvånad.

Foto: Sören Karlsson

-Jag är inte direkt förvånad. Naturligtvis hade jag hoppats på ett bättre resultat, men vi måste vara medvetna om att det dröjer ett tag innan olika åtgärder får genomslag, kommenterar Classe Boström.

I höstas tillträdde han som kommunchef i Kungsör. Som produktionschef för kultur, fritid, teknik och service i Trosa under mer än 10 år bidrog Classe Boström aktivt till lyfta ett riktigt dåligt företagsklimat till den absoluta toppen bland de svenska kommunerna.

Förändringsarbetet är på gång i Kungsör. I nära samverkan med organisationen Företagarna har man på kort tid tagit fram ett konkret handlingsprogram.

-Nu är alla överens. Det enda som återstår är lite formalia. Utgångspunkten är att ett starkt näringsliv är bra både för själva näringslivet och för kommunen, påpekar Classe Boström.

Internt i kommunen har man tillsatt en tjänstemannagrupp med uppdrag att förbättra bemötandet av företagare.

-Gruppen ska snart ha sitt tredje möte och har till det mötet bjudit in en nybliven företagare som ska berätta om sina erfarenheter av kontakterna med kommunen. Långt framme i planeringen ligger också starten av en mötesplats för företagare och kommunfolk. Resultatet kommer. Det kan ta lite tid och vi måste ha tålamod, säger Classe Boström.

Tror på en förbättring

Stig Blomberg 1

Stig Blomberg hyser stora förhoppningar om ett förbättrat företagsklimat i Kungsör.

Foto: Sören Karlsson

Stig Blomberg är en välkänd näringslivsprofil med Kungsör som bas. Under många år var han ordförande för Företagarna i Kungsör. 1988 startade Stig Blomberg familjeföretaget KFC AB med export av bland annat bankinredningar till Öst- och Centraleuropa. Nästa affärsområde blev export av mässmonter- och skyltmaterial innan företaget började med import parallellt med produktion i Sverige. 

Sommaren 2010 kunde Stig Blomberg köpa det då exakt 100 år gamla vattentornet i Kungsör, ett torn som hade stått oanvänt sedan 1972. Ett år efter köpet var hans nästa affärsidé – ett innovationstorn – färdigt att invigas. Här lär sig kunder från olika branscher att ta fram innovationer i den egna verksamheten.

-Maximalt åtta personer jobbar i tornet under en dag. De kommer till tornet med en utmaning, åker hem med ett gemensamt beslut och börjar sedan förverkliga detta beslut redan dagen därpå, förklarar Stig Blomberg.

När det gäller företagsklimatet knyter han stora förhoppningar till Classe Boström, ny kommunchef i Kungsör.

-Han kommer från Trosa som har ett företagsklimat i toppklass i Sverige och tar med sig en annan syn på företagandet. Dessutom har en teknisk chef från Trosa anställts här i Kungsör. Tillsammans hoppas jag att de kan olja upp maskineriet, säger Stig Blomberg.

Han tror dock att kommunen har begränsade möjligheter att åstadkomma underverk med företagsklimatet.

-Lagar och regler styr mycket i kommunalpolitiken. Självklart måste servicen till företag, exempelvis bygglov, förbättras. I all verksamhet finns förbättringar att göra, men som jag ser det svarar kontakterna mellan företagen och kommunen för kanske 20 procent av Kungsörs företagsklimat.

För Stig Blomberg är det betydligt viktigare vad företagen själva kan åstadkomma i ett nära samarbete med varandra.

-Hur företag samverkar med andra företag står för 80 procent av företagsklimatet. Det blir mer och mer intressant att lära känna sina företagsgrannar, understryker han och nämner de omfattande renoverings- och ombyggnadsarbetena i det gamla vattentornet, arbeten som till mycket stor del utfördes av företag från Kungsör.

-Utan lokala byggare hade jag inte lyckats på så kort tid, säger han.

Stig Blombergs förebild finns i den så kallade gyllene triangeln i norra Italien.

-Europas högsta regionala BNP finns där. Företag kan samarbeta med 100-tals andra företag i närområdet. Det lyfter den lokala ekonomin och ger ett lönsamt och innovativt företagsklimat, konstaterar Stig Blomberg.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sänk bränsleskatten, Lövin!

DEBATT "Ska Sverige fortsatt stå sig konkurrenskraftigt och starkt i tider av ökad internationell konkurrens, så bör vi undvika att överbeskatta vårt transportberoende näringsliv. Liksom att mjölka de svenska hushållens hårt skuldsatta och ansträngda ekonomier ännu mer. Snarare bör skatten begränsas till att kompensera för bränsleförbrukningens miljöeffekter. Bränsleskatten bör inte höjas mer, den bör sänkas." Det skriver Tony Gunnarsson, Svenskt Näringsliv i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Ett extremt år för bönderna

GRÖNA NÄRINGAR "Vi kommer från ett extremt år med torka, skogsbränder, vargattacker och äganderättsattacker", konstaterade LRFs förbundsordförande och mjölkbonde Palle Borgström vid LRF Mälardalens regionstämma tidigare i veckan och menade att även detta år har börjat dramatiskt med stormen Alfrida och debatten om hot mot bönder.
NYHET Publicerad:

Västmanland har landets lägsta andel kvinnliga företagare

FÖRETAGSAMHETEN Andelen kvinnor som blev företagsamma i Sverige under 2018 sjunker jämfört med tidigare år och är nu den lägsta nivån sedan mätningarna påbörjades. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten 2019 som presenterades den 7 mars.
NYHET Publicerad:

Sala är Västmanlands mest företagsamma kommun

FÖRETAGSAMHETEN Idag presenterar Svenskt Näringsliv sin årliga mätning av företagsamheten. Den visar visserligen att Västmanland fortsatt har lägst företagsamhet i Sverige, men också att företagsamheten i länet trots allt växer något och når en ny toppnotering på 9,8 procent. Länets högsta företagsamhet finns i Sala.
NYHET Publicerad:

Markköp gick i stöpet efter politisk kovändning

FÖRETAGSKLIMAT Företagaren Robert Svensson vill expandera på kommunal mark. Första beskedet är att området är ”bokat” för hans räkning. Därefter gör kommunen en kovändning och meddelar att de aldrig gett honom ett löfte att köpa marken. "Jag ifrågasätter varför de inte vill ge oss tillstånd för det vi kommit överens om", säger han.
NYHET Publicerad:

Höga avgifter från IVO drabbar assistansföretag

VÄLFÄRD Nu blir det dyrare att driva assistansföretag. Inspektionen för vård och omsorg har infört nya höga avgifter, som drabbar företag i hela landet. "Vi får ingenting för de här pengarna", säger Tony Blomqvist, som driver Personstöd Mälardalen.
NYHET Publicerad:

Populärt besöksmål i fara

Det har aldrig gått bättre för Per och Pauline Vidlunds fiske- och caféverksamhet ute på Ängsö. Ändå kan de komma att tvingas avveckla en stor del av verksamheten på grund av vad de upplever vara Westmannastiftelsen svala intresse för det blomstrande turistmålet. ”Känslan är att vi upplevs ta för mycket plats,” säger Pauline Vidlund, ägare till Ängsö Fisk.
NYHET Publicerad:

Att vara sin egen lyckas smed

KOMMENTAR Både en och annan skolungdom har nog under den senaste tiden våndats över sitt gymnasieval. Funderingar kring vad jag vill bli när jag blir stor är inte alltid de enklaste men bland de viktigaste.
NYHET Publicerad:

"Fri konkurrens i butikshyllan, men inte på vägen dit"

FÖRETAGSKLIMAT Johan Matsanders driver sedan 2013 företaget Färna Odlingar, en företagarresa som hittills inte varit alldeles enkel, då dåliga politiska förutsättningar drabbar det svenska jordbruket hårt. "Att vi har fler och andra regler än våra grannländer gör det svårt för svenska producenter att konkurrera. Vi har fri konkurrens i butikshyllan, men inte på vägen dit" menar han.
NYHET Publicerad:

Tråkig inställning till företagare i Sverige

FÖRETAGSKLIMAT Multientreprenörerna Marnix Bijl och Joyce Goes sålde år 2009 sitt HR-konsultbolag, som då hade nio anställda, i det tätbefolkade Nederländerna, för att i stället flytta till den svenska landsbygden och bli småföretagare. Som sådana har de prisats både som årets företagare och årets mest innovativa företag. Idag har de sin bas i byn Färna i Skinnskattebergs kommun.
NYHET Publicerad:

Tydlighet avgörande för transportbranschens miljöarbete

TRANSPORT Våra transporters påverkan på miljön är ett ständigt aktuellt politiskt samtalsämne. Även inom branschen ligger stort fokus på hållbarhetsarbetet. Det vill Anna Grönlund, vice vd på Sveriges Bussföretag, lyfta fram. Samtidigt har de redan kommit långt, menar hon. Redan i dag körs 80 procent av bussarna på förnybara drivmedel.
NYHET Publicerad:

"Vi vill ha långsiktiga arrenden"

HALLÅ DÄR Lars Andersson från Skultuna, som bedriver växtodling och uppfödning av köttdjur på Frövi gård utanför Skultuna, du är även nyvald ordförande för Sveriges Jordbruksarrendatorer. Vilka anser du är de viktigaste frågorna för Sveriges Jordbruksarrendatorer?
NYHET Publicerad:

Med bussen in i framtiden

TRANSPORT Det kommer att krävas tusentals nya bussförare i framtiden, trots utveckling mot självkörande bussar. Det menar Anna Grönlund, vice vd på Sveriges Bussföretag, ett förbund inom Transportföretagen. Organisationen beslutade 2016 att genomföra en framtidsstudie. Resultatet är rapporten ”Vår väg vidare” som analyserar bussens framtid till 2030.
NYHET Publicerad:

Delegering, tillit och tydlighet är ledord i Annelis ledarskap

HALLÅ DÄR Anneli Angeling, VD på Frontit, som nyligen utsågs till årets VD, i kategorin medelstora företag! Varför tror du att du vann? Vilka är dina bästa egenskaper som ledare?
NYHET Publicerad:

Skatten på sjukvårdsförsäkringar bör slopas

GÄSTKRÖNIKA "Politiker som säger sig vilja minska sjuktalen och belöna arbetsgivare som tar hälsoansvar borde visa det i handling. Oavsett vilka partier som bildar regering så finns det en majoritet i riksdagen som säger sig vilja avskaffa förmånsbeskattningen. Kommande regering borde ta tillfället i akt och slopa förmånsbeskattningen så snart som möjligt." Det skriver Adam Rydström vid tankesmedjan Den Nya Välfärden i denna gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Nya kompetenskrav i transportbranschen

GÄSTKRÖNIKA Tjänsterna i transportsektorn kommer inte att bli färre, men de kommer att förändras. Det är en av slutsatserna i rapporten ”Kompetensförsörjning när transportsektorn digitaliseras”, som här sammanfattas av Transportföretagens Shashika Sellgren.
NYHET Publicerad:

Mentorer och reformer behövs för unga företagare

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet i Västmanland slår rekord på rekord. Sedan 2016 har antalet elever som driver UF-företag ökat lavinartat. Och i takt med att det blir allt fler UF-elever ökar också behovet av fler företag som kan engagera sig som partners och mentorer, berättar Johan Eliases, regionchef på Ung Företagsamhet i Västmanland.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs VD besökte Västerås

FÖRETAGSKLIMAT Förbättrad kompetensförsörjning, ökad flexibilitet på arbetsmarknaden och ökad rättssäkerhet i tillståndsgivning och tillsyn av regelefterlevnad, tre områden som Svenskt Näringslivs nye vd Jan-Olof Jacke kommer att ha som huvudfokus. Även behovet av tryggad energiförsörjning, bättre förutsättningar för unga entreprenörer och EU:s betydelse för exporten är aktuella frågor han vill lyfta högre upp på agendan. Nyligen träffade ett tjugotal västmanländska företag över en långlunch för att diskutera dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Här är utlandsfödda och funktionshindrade välkomna

INTEGRATION Distriktssköterskegruppen Q-ra i Västerås anställer utlandsfödda och personer med funktionshinder. Med vissa individuella anpassningar gör de ett riktigt bra jobb, enligt vd:n Mansour Nozhatzadeh. ”De utstrålar en enorm stolthet när de arbetar”, säger han.