Omdömet om företagsklimatet rena kallduschen för Kungsör

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Företagarnas sammanfattande omdöme om företagsklimatet i Kungsör är rena kallduschen. Efter en störtdykning i jämförelse med förra året har betyget blivit lägre än någon gång tidigare. Det visar svaren i Svenskt Näringslivs nya enkät.

Classe Boström

Classe Boström, nytillträdd kommunchef i Kungsör hoppades på ett bättre resultat men är inte förvånad.

Foto: Sören Karlsson

-Jag är inte direkt förvånad. Naturligtvis hade jag hoppats på ett bättre resultat, men vi måste vara medvetna om att det dröjer ett tag innan olika åtgärder får genomslag, kommenterar Classe Boström.

I höstas tillträdde han som kommunchef i Kungsör. Som produktionschef för kultur, fritid, teknik och service i Trosa under mer än 10 år bidrog Classe Boström aktivt till lyfta ett riktigt dåligt företagsklimat till den absoluta toppen bland de svenska kommunerna.

Förändringsarbetet är på gång i Kungsör. I nära samverkan med organisationen Företagarna har man på kort tid tagit fram ett konkret handlingsprogram.

-Nu är alla överens. Det enda som återstår är lite formalia. Utgångspunkten är att ett starkt näringsliv är bra både för själva näringslivet och för kommunen, påpekar Classe Boström.

Internt i kommunen har man tillsatt en tjänstemannagrupp med uppdrag att förbättra bemötandet av företagare.

-Gruppen ska snart ha sitt tredje möte och har till det mötet bjudit in en nybliven företagare som ska berätta om sina erfarenheter av kontakterna med kommunen. Långt framme i planeringen ligger också starten av en mötesplats för företagare och kommunfolk. Resultatet kommer. Det kan ta lite tid och vi måste ha tålamod, säger Classe Boström.

Tror på en förbättring

Stig Blomberg 1

Stig Blomberg hyser stora förhoppningar om ett förbättrat företagsklimat i Kungsör.

Foto: Sören Karlsson

Stig Blomberg är en välkänd näringslivsprofil med Kungsör som bas. Under många år var han ordförande för Företagarna i Kungsör. 1988 startade Stig Blomberg familjeföretaget KFC AB med export av bland annat bankinredningar till Öst- och Centraleuropa. Nästa affärsområde blev export av mässmonter- och skyltmaterial innan företaget började med import parallellt med produktion i Sverige. 

Sommaren 2010 kunde Stig Blomberg köpa det då exakt 100 år gamla vattentornet i Kungsör, ett torn som hade stått oanvänt sedan 1972. Ett år efter köpet var hans nästa affärsidé – ett innovationstorn – färdigt att invigas. Här lär sig kunder från olika branscher att ta fram innovationer i den egna verksamheten.

-Maximalt åtta personer jobbar i tornet under en dag. De kommer till tornet med en utmaning, åker hem med ett gemensamt beslut och börjar sedan förverkliga detta beslut redan dagen därpå, förklarar Stig Blomberg.

När det gäller företagsklimatet knyter han stora förhoppningar till Classe Boström, ny kommunchef i Kungsör.

-Han kommer från Trosa som har ett företagsklimat i toppklass i Sverige och tar med sig en annan syn på företagandet. Dessutom har en teknisk chef från Trosa anställts här i Kungsör. Tillsammans hoppas jag att de kan olja upp maskineriet, säger Stig Blomberg.

Han tror dock att kommunen har begränsade möjligheter att åstadkomma underverk med företagsklimatet.

-Lagar och regler styr mycket i kommunalpolitiken. Självklart måste servicen till företag, exempelvis bygglov, förbättras. I all verksamhet finns förbättringar att göra, men som jag ser det svarar kontakterna mellan företagen och kommunen för kanske 20 procent av Kungsörs företagsklimat.

För Stig Blomberg är det betydligt viktigare vad företagen själva kan åstadkomma i ett nära samarbete med varandra.

-Hur företag samverkar med andra företag står för 80 procent av företagsklimatet. Det blir mer och mer intressant att lära känna sina företagsgrannar, understryker han och nämner de omfattande renoverings- och ombyggnadsarbetena i det gamla vattentornet, arbeten som till mycket stor del utfördes av företag från Kungsör.

-Utan lokala byggare hade jag inte lyckats på så kort tid, säger han.

Stig Blombergs förebild finns i den så kallade gyllene triangeln i norra Italien.

-Europas högsta regionala BNP finns där. Företag kan samarbeta med 100-tals andra företag i närområdet. Det lyfter den lokala ekonomin och ger ett lönsamt och innovativt företagsklimat, konstaterar Stig Blomberg.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Delegering, tillit och tydlighet är ledord i Annelis ledarskap

HALLÅ DÄR Anneli Angeling, VD på Frontit, som nyligen utsågs till årets VD, i kategorin medelstora företag! Varför tror du att du vann? Vilka är dina bästa egenskaper som ledare?
NYHET Publicerad:

Skatten på sjukvårdsförsäkringar bör slopas

GÄSTKRÖNIKA "Politiker som säger sig vilja minska sjuktalen och belöna arbetsgivare som tar hälsoansvar borde visa det i handling. Oavsett vilka partier som bildar regering så finns det en majoritet i riksdagen som säger sig vilja avskaffa förmånsbeskattningen. Kommande regering borde ta tillfället i akt och slopa förmånsbeskattningen så snart som möjligt." Det skriver Adam Rydström vid tankesmedjan Den Nya Välfärden i denna gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Nya kompetenskrav i transportbranschen

GÄSTKRÖNIKA Tjänsterna i transportsektorn kommer inte att bli färre, men de kommer att förändras. Det är en av slutsatserna i rapporten ”Kompetensförsörjning när transportsektorn digitaliseras”, som här sammanfattas av Transportföretagens Shashika Sellgren.
NYHET Publicerad:

Mentorer och reformer behövs för unga företagare

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet i Västmanland slår rekord på rekord. Sedan 2016 har antalet elever som driver UF-företag ökat lavinartat. Och i takt med att det blir allt fler UF-elever ökar också behovet av fler företag som kan engagera sig som partners och mentorer, berättar Johan Eliases, regionchef på Ung Företagsamhet i Västmanland.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs VD besökte Västerås

FÖRETAGSKLIMAT Förbättrad kompetensförsörjning, ökad flexibilitet på arbetsmarknaden och ökad rättssäkerhet i tillståndsgivning och tillsyn av regelefterlevnad, tre områden som Svenskt Näringslivs nye vd Jan-Olof Jacke kommer att ha som huvudfokus. Även behovet av tryggad energiförsörjning, bättre förutsättningar för unga entreprenörer och EU:s betydelse för exporten är aktuella frågor han vill lyfta högre upp på agendan. Nyligen träffade ett tjugotal västmanländska företag över en långlunch för att diskutera dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Här är utlandsfödda och funktionshindrade välkomna

INTEGRATION Distriktssköterskegruppen Q-ra i Västerås anställer utlandsfödda och personer med funktionshinder. Med vissa individuella anpassningar gör de ett riktigt bra jobb, enligt vd:n Mansour Nozhatzadeh. ”De utstrålar en enorm stolthet när de arbetar”, säger han.
NYHET Publicerad:

Välj med hjärta och hjärna

KOMMENTAR I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år. Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Gasellföretagen i Västmanland efterlyser lägre arbetsgivaravgifter

ENTREPRENÖRSKAP Sänkta arbetsgivaravgifter står högt på den näringspolitiska önskelistan bland Gasellföretagen i Västmanland. Mia Hultgren på TBO Haglinds menar att arbetsgivaravgifterna är en påfrestande börda som gör att många småföretag tvekar inför nyanställningar. Andreas Allöv på Xtream Clean vill ha någon form av rabatt på arbetsgivaravgifterna för nyanställda som är under upplärning på företaget.
NYHET Publicerad:

Höga skatter drabbar landsbygdsföretag

FÖRETAGSKLIMAT Söderstens åkeri och verkstad sysselsätter 17 personer på landsbygden i Skinnskattebergs kommun. Men som transportföretag på landsbygden är de höga skatterna och avgifterna ett hinder för fortsatt utveckling. "Företagen måste ges utrymme att kunna frodas, utan att kvävas av för mycket bördor i form av regler och skatter. Det är receptet för en levande landsbygd", menar Göran Södersten, vd på företaget.
NYHET Publicerad:

Fuskarna kommer undan i transportbranschen

RÄTTSVÄSENDET På Söderstens åkeri är de besvikna på hur svenskt rättsväsende hanterar transportnäringen. Ägarfamiljen Södersten menar att vi i Sverige har en alltför rigid hantering av lagstiftningen gällande exempelvis kör- och vilotider samt att man inte kommer åt de verkliga problemen. "Nu gör man alla till brottslingar. Man borde i stället titta efter systematik och uppsåt. Det är de som kör dygnet runt som borde hållas efter, att vi åker på stora böter för sådana småsaker är rena dumheter", säger Bengt Södersten.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Så lyckades byggföretaget bli en mångkulturell arbetsplats

ARBETSGIVARDAGEN Hur botar man kompetensbrist samtidigt som man jobbar för integrationen i samhället? Under Arbetsgivardagen i Västerås berättade Charlie Eldh, vd för Flens Byggelement, om sin resa när han anställde nyanlända i sin fabrik.
NYHET Publicerad:

I spåren av #metoo – vilket ansvar har du som arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN #metoo är fortfarande aktuellt, i alla branscher. Det blir allt viktigare att fokusera på det förebyggande arbetet, men också att veta hur man som arbetsgivare ska hantera en situation när sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Lina Tidell, arbetsrättsjurist på Visita, höll under förra veckans Arbetsgivardag i Västerås en viktig föreläsning om spåren av #metoo i näringslivet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen - Om konsten att vara arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN I tisdags gick Svenskt Näringslivs arbetsgivardag av stapeln. Denna gången fylldes Aros Congress i Västerås av arbetsgivare som tog chansen att informeras och inspireras. Vad innebär den nya vårdskatten? Hur leder man en mångkulturell arbetsplats? Hur hanterar man digitaliseringen? Eller, hur kan man som företagare hjälpa unga hitta rätt väg in i framtidens arbetsliv? Under dagen erbjöds en välfylld agenda med seminarier som behandlade flera av de aktuella frågor dagens arbetsgivare möter.
NYHET Publicerad:

Full fart på tillväxtföretaget Telliq

ENTREPRENÖRSKAP Arboga- och Örebrobaserade Telliq har växt snabbt senaste åren och tillväxtresan fortsätter. Nu gäller det för företaget att hitta fler nyfikna medarbetare för sin fortsatta utveckling över hela världen. "Det är världens drag här med puls hela tiden", säger Jörgen Vegraeus, marknadschef.
NYHET Publicerad:

Ett skutt uppåt för Västmanland

FÖRETAGSKLIMAT Sju kommuner klättrar, en står still och två kommuner tappar, det visar Svenskt Näringslivs företagsklimatranking som presenterades på tisdagen. Bland de glädjande nyheterna kan noteras Skinnskattebergs och Kungsörs fantastiska klättringar på 85 respektive 68 placeringar. Även Sala och Norberg tar kliv framåt och förbättrar sina placeringar.
NYHET Publicerad:

Årets klättrare: Skinnskatteberg

FÖRETAGSKLIMAT Jätteskuttet från plats 281 förra året till plats 196 i år gör Skinnskattebergs kommun till årets klättrare i Västmanlands län i rankingen över kommunernas företagsklimat. Det betyder också att Skinnskatteberg har tredje största förbättring i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

”Entreprenörerna skapar framtidens jobb”

HALLÅ DÄR Tove Åkerman Stenman, vd på Supportföretaget TMJ Group i Köping. Vad har varit bäst och sämst för dig som företagare under den senaste mandatperioden?
NYHET Publicerad:

Näringslivspolitik spelar roll

KOMMENTAR Vi kan nu lägga ytterligare en valrörelse bakom oss. Ett val som i skrivande stund lämnat fler frågetecken än svar. Spelet och förhandlingen om vem som tar vem och vilken som slutligen blir herre på täppan för de kommande fyra åren har precis börjat.