Politiker talar om att underlätta, men gör precis tvärtom

NYHET Publicerad

FÖETAGSKLIMAT Joakim Lorenz är vd för säkerhetsbolaget Newsafe med säte i Västerås. Företaget erbjuder både företag och privatpersoner kompletta säkerhetslösningar, med hjälp av den senaste tekniken och välanpassade tjänster. För att prata om utmaningarna för sin bransch bestämde sig Joakim Lorenz för att bjuda in ett par riksdagsledamöter.

jessica_polfjard_2014

Jessica Polfjärd, moderat riksdagsledamot, besökte nyligen Joakim Lorenz på Newsafe.

Joakim Lorenz

För Joakim Lorenz var det viktigt att lyfta sin upplevelse av de offentliga upphandlingarna.

– När jag ställde frågan till Jessica Polfjärd och Åsa Coenraads, båda riksdagsledamöter för Moderaterna i Västmanland, fick jag direkt positivt svar om att de gärna ville besöka oss. Hittills har Jessica varit på besök och Åsa och jag försöker hitta en tid som passar oss båda, berättar Joakim.

Jessica Polfjärd är Moderat riksdagsledamot sedan 2006. Sedan 2017 är hon också Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson. Under mötet fick de båda med sig värdefulla synpunkter och inblickar i varandras respektive förutsättningar. För Joakim Lorenz var det viktigt att lyfta sin upplevelse av de offentliga upphandlingarna.

– Vi pratade väldigt mycket kring regelverken och krånglet kring upphandlingar. Jag berättade om en upphandling som vi har svarat på där kravspecifikationerna var så höga, att till slut var det bara fyra företag som hade möjlighet att svara på den. Nu var vi en av de fyra företagen så denna gång drabbade det inte oss men är du ett nystartat eller mindre företag så har du ingen möjlighet att kunna svara på denna typ av upphandling. Upphandlaren krävde även denna gång tre referenser med en viss omsättning samt minst tre års bokslut.

– Att svara på en upphandling är väldigt tidskrävande och ibland kan det vara svåra att förstå vad de egentligen vill ha svar på. Det är svårt att veta om man har fyllt i allt rätt och i slutänden kan detta bli en uppgift som är avgörande. Tyvärr så är det oftast priset som avgör om du vinner en upphandling och man tar inte någon hänsyn till om priset är relevant för vilken tjänst eller produkt man efterfrågar. I vissa fall borde upphandlaren redan från början förkasta vissa anbud eftersom de inte är seriösa, fortsätter Joakim Lorenz.

För Newsafe och andra säkerhetsföretags utveckling är fungerande offentliga upphandlingar en central förutsättning, varför kompetenserna hos upphandlande part måste förstärkas. Det behövs också ett större fokus på den långsiktiga kostnaden, snarare än den kortsiktiga prislappen. Joakim Lorenz ser dock också att kompetensen inom den egna branschen måste tryggas.

– Även yrkeskompetensen för säkerhetsbranschen behöver ses över. Säkerhetsbranschen växer så det knakar så det gäller verkligen att utbildningsväsendet hänger på. Varför inte starta en seriös gymnasieutbildning med inriktning säkerhet, som både är teoretisk och praktisk? Idag finns endast enklare utbildning men jag ser att branschen behöver en mer avancerad på säkerhetschefs- och projektledningsnivå.

Under besöket diskuterades också företagsklimatet i Västerås och i Sverige. Joakim menar att de verkligen märks att Sverige är inne i en högkonjunktur och att säkerhetsbranschen växer, men han tycker att Västerås verkar ha mycket fokus på de större företagen och att man då lätt glömmer bort de små och medelstora företagen.

– På nationell nivå känns det som om man förvårar för alla som vill starta företag. Man ålägger företagen mer administration och försöker begränsa företagens vinster. Detta gör att det är allt färre människor som vågar att starta företag i Sverige idag. Det talas hela tiden om att det ska bli lättare att starta företag, men i praktiken har det blivit tvärtom, avslutar Joakim Lorenz.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

INFÖR RANKINGEN Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.