Politiker talar om att underlätta, men gör precis tvärtom

NYHET Publicerad

FÖETAGSKLIMAT Joakim Lorenz är vd för säkerhetsbolaget Newsafe med säte i Västerås. Företaget erbjuder både företag och privatpersoner kompletta säkerhetslösningar, med hjälp av den senaste tekniken och välanpassade tjänster. För att prata om utmaningarna för sin bransch bestämde sig Joakim Lorenz för att bjuda in ett par riksdagsledamöter.

jessica_polfjard_2014

Jessica Polfjärd, moderat riksdagsledamot, besökte nyligen Joakim Lorenz på Newsafe.

Joakim Lorenz

För Joakim Lorenz var det viktigt att lyfta sin upplevelse av de offentliga upphandlingarna.

– När jag ställde frågan till Jessica Polfjärd och Åsa Coenraads, båda riksdagsledamöter för Moderaterna i Västmanland, fick jag direkt positivt svar om att de gärna ville besöka oss. Hittills har Jessica varit på besök och Åsa och jag försöker hitta en tid som passar oss båda, berättar Joakim.

Jessica Polfjärd är Moderat riksdagsledamot sedan 2006. Sedan 2017 är hon också Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson. Under mötet fick de båda med sig värdefulla synpunkter och inblickar i varandras respektive förutsättningar. För Joakim Lorenz var det viktigt att lyfta sin upplevelse av de offentliga upphandlingarna.

– Vi pratade väldigt mycket kring regelverken och krånglet kring upphandlingar. Jag berättade om en upphandling som vi har svarat på där kravspecifikationerna var så höga, att till slut var det bara fyra företag som hade möjlighet att svara på den. Nu var vi en av de fyra företagen så denna gång drabbade det inte oss men är du ett nystartat eller mindre företag så har du ingen möjlighet att kunna svara på denna typ av upphandling. Upphandlaren krävde även denna gång tre referenser med en viss omsättning samt minst tre års bokslut.

– Att svara på en upphandling är väldigt tidskrävande och ibland kan det vara svåra att förstå vad de egentligen vill ha svar på. Det är svårt att veta om man har fyllt i allt rätt och i slutänden kan detta bli en uppgift som är avgörande. Tyvärr så är det oftast priset som avgör om du vinner en upphandling och man tar inte någon hänsyn till om priset är relevant för vilken tjänst eller produkt man efterfrågar. I vissa fall borde upphandlaren redan från början förkasta vissa anbud eftersom de inte är seriösa, fortsätter Joakim Lorenz.

För Newsafe och andra säkerhetsföretags utveckling är fungerande offentliga upphandlingar en central förutsättning, varför kompetenserna hos upphandlande part måste förstärkas. Det behövs också ett större fokus på den långsiktiga kostnaden, snarare än den kortsiktiga prislappen. Joakim Lorenz ser dock också att kompetensen inom den egna branschen måste tryggas.

– Även yrkeskompetensen för säkerhetsbranschen behöver ses över. Säkerhetsbranschen växer så det knakar så det gäller verkligen att utbildningsväsendet hänger på. Varför inte starta en seriös gymnasieutbildning med inriktning säkerhet, som både är teoretisk och praktisk? Idag finns endast enklare utbildning men jag ser att branschen behöver en mer avancerad på säkerhetschefs- och projektledningsnivå.

Under besöket diskuterades också företagsklimatet i Västerås och i Sverige. Joakim menar att de verkligen märks att Sverige är inne i en högkonjunktur och att säkerhetsbranschen växer, men han tycker att Västerås verkar ha mycket fokus på de större företagen och att man då lätt glömmer bort de små och medelstora företagen.

– På nationell nivå känns det som om man förvårar för alla som vill starta företag. Man ålägger företagen mer administration och försöker begränsa företagens vinster. Detta gör att det är allt färre människor som vågar att starta företag i Sverige idag. Det talas hela tiden om att det ska bli lättare att starta företag, men i praktiken har det blivit tvärtom, avslutar Joakim Lorenz.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Finskt besök i Nordmaling

FÖRETAGSKLIMAT Nordmalings framgångsrika arbete för ett bra företagsklimat uppmärksammas också utanför Sverige. Nyligen besökte en delegation från Finland Nordmaling för att få inspiration. Vi ringde upp Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande och bad henne berätta om besöket.
NYHET Publicerad:

Målinriktat arbete ska förbättra Varbergs företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Nu är det dags igen för Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat som kommer ligga ut från januari till mars i år. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Varbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Ale, Alingsås och Svenskt Näringsliv går samman för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under 2018 startar Svenskt Näringsliv ett utvecklingsprojekt för att förbättra företagsklimatet i några av landets kommuner. Målsättningen är att förbättra det lokala företagsklimatet genom bättre service, nöjdare företagare och därmed en högre placering i Svenskt Näringslivs ranking. Ale och Alingsås har valts ut från Västsverige och ska under projektet utbyta erfarenheter med andra kommuner från olika delar av Sverige.
NYHET Publicerad:

100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat . Vi har ställt några frågor till Ewa Lindstrand (S) kommunalråd och till Tony Andersson (M) oppositionsråd om hur de ser på företagsklimatet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Vallentuna växlar upp

HALLÅ DÄR Chanette Andersson, utvecklings- och näringslivschef och Magnus Isberg, näringslivsutvecklare i Vallentuna kommun. Ni verkar taggade inför det nya året och arbetet med att förbättra det lokala företagsklimatet. Om vi blickar i backspegeln, hur såg 2017 ut, Chanette?
NYHET Publicerad:

EU ger svenska städföretag rätt mot Samhall

KONKURRENS Svenska staten bryter mot EU:s statsstödsregler när de ger Samhall merkostnadsersättning. Det slår EU-kommissionen fast. Beslutet gläder Almega Städföretagen.
NYHET Publicerad:

”Få undersökningar med sånt genomslag”

FÖRETAGSKLIMAT Hur är företagsklimatet i Lycksele? Umeå? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får över 3000 företagare i Västerbotten svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa företagens synpunkter och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företagen och kommunen. I år innehåller enkäten några nyheter.
NYHET Publicerad:

”Det är roligt när skolorna vill”

SAMVERKAN Skolorna har börjat närma sig näringslivet för att samverka med företagen. Det är en märkbar förändring jämfört med bara för några år sedan. "Det är en stor skillnad, för bara 5–6 år sedan blev jag nästan aldrig kontaktad av någon skola för studiebesök. Nu har vi ett par besök i veckan vissa perioder", säger Anna Lindqvist, vd för Jeppssons i Karlshamn.
NYHET Publicerad:

70 000 företagare får enkät om företagsklimat

HALLÅ... Annie Widerberg, projektledare på Svenskt Näringsliv, ni genomför varje år en stor undersökning om det lokala företagsklimatet. Den andra januari 2018 skickas nästa enkät ut. Vilka frågor ställer ni den här gången?
NYHET Publicerad:

Kommunens fiskförbud upp i rätten

REGELKRÅNGEL Det har gått tre år sedan Jerk Åkerblad kunde erbjuda sina gäster färsk insjöfisk. Anledningen är att kommunen inte anser att fisken är säker att äta. "Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige", säger han.
NYHET Publicerad:

Få kommuner sätter upp mål

FÖRETAGSKLIMAT Av 290 kommuner har 120 satt upp ett mål för sitt företagsklimat och synliggör det på sin webbplats. Det visar en kartläggning från Svenskt Näringsliv. ”Att sätta konkreta mål som sedan följs upp kontinuerligt är viktigt för att åstadkomma förändring”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Vaxholm vill vända den negativa trenden

HALLÅ DÄR Mikaela Lodén, Näringslivschef i Vaxholms Kommun. Sedan 2013 har Vaxholm haft en negativ trend i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Vaxholm har idag plats 164 av Sveriges 290 kommuner och i år tappade de 8 placeringar. Vad tror du att placeringen beror på?
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentralen: ”Landstinget försöker svälta ut oss”

OSUND KONKURRENS Norrbottens egna vårdcentraler har miljonkompenserats när de gått back, och de privata alternativen har tidigare fått samma ersättning. Nu sätter en ny dom stopp för kompensationen till de privata alternativen. ”Det ska vara sund konkurrens och lika villkor oavsett om vården sker i privat eller offentlig regi”, säger den privata vårdgivaren Ola Berg i Luleå.
NYHET Publicerad:

"Måste bli lättare för oss företagare att anställa"

HALLÅ DÄR German Hofmeister, vd för IT Smart i Västerås, snart är julen här! Hur har ditt företagarår varit så här långt? Och vad står på din önskelista inför 2018?
NYHET Publicerad:

Spånga stängde i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Under torsdagen stängdes alla butiker och restauranger i Spånga centrum i protest mot den ökande otryggheten och kriminaliteten i området. ”Det är för att manifestera hur centrum kan se ut om vi inte får ett stopp på kriminaliteten här”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.
NYHET Publicerad:

Härryda vill inte se sig bli omsprungen 2018

FÖRETAGSKLIMAT Härryda kommun blev ny länsetta i Västra Götaland i årets undersökning av Lokalt Företagsklimat, och höjde sig dessutom till plats fyra i Sverige. ”Det är fantastiskt roligt, men det är viktigt att inte falla i behållafällan. Det gäller att arbeta framåt, och fokusera på de områden där vi kan bli bättre,” säger Fredrik Olsson, näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Företaget som blir självförsörjande på ledare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ICA Maxi Birsta går sin egen väg för att rekrytera ledare. Man har helt enkelt startat en egen akademi där tio anställda om året utbildas.
NYHET Publicerad:

Spånga centrum stänger i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Spånga centrum följer handlarna i Husby. På torsdag stänger de butikerna för att protestera mot den ökande kriminaliteten. ”Det här måste få ett stopp”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.
NYHET Publicerad:

Utomlands kan du få fängelse, i Västerås händer ingenting

FÖRETAGSKLIMAT "Ett trevligt möte där vi kunde lyfta flera olika områden kopplat till trygghet, säkerhet och polis". Så sammanfattar Ulf Antman det besök han nyligen haft av Roger Haddad, Liberal riksdagsledamot.
NYHET Publicerad:

Tacobuffé – inte nog för serveringstillstånd i Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT När Hotell Forsen i Vindeln skulle arrangera pubkväll och servera tacos gällde plötsligt inte serveringstillståndet längre. Anledningen? Kommunen tyckte inte att en tacobuffé var ”tillräckligt varierande”.