Politiker talar om att underlätta, men gör precis tvärtom

NYHET Publicerad

FÖETAGSKLIMAT Joakim Lorenz är vd för säkerhetsbolaget Newsafe med säte i Västerås. Företaget erbjuder både företag och privatpersoner kompletta säkerhetslösningar, med hjälp av den senaste tekniken och välanpassade tjänster. För att prata om utmaningarna för sin bransch bestämde sig Joakim Lorenz för att bjuda in ett par riksdagsledamöter.

jessica_polfjard_2014

Jessica Polfjärd, moderat riksdagsledamot, besökte nyligen Joakim Lorenz på Newsafe.

Joakim Lorenz

För Joakim Lorenz var det viktigt att lyfta sin upplevelse av de offentliga upphandlingarna.

– När jag ställde frågan till Jessica Polfjärd och Åsa Coenraads, båda riksdagsledamöter för Moderaterna i Västmanland, fick jag direkt positivt svar om att de gärna ville besöka oss. Hittills har Jessica varit på besök och Åsa och jag försöker hitta en tid som passar oss båda, berättar Joakim.

Jessica Polfjärd är Moderat riksdagsledamot sedan 2006. Sedan 2017 är hon också Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson. Under mötet fick de båda med sig värdefulla synpunkter och inblickar i varandras respektive förutsättningar. För Joakim Lorenz var det viktigt att lyfta sin upplevelse av de offentliga upphandlingarna.

– Vi pratade väldigt mycket kring regelverken och krånglet kring upphandlingar. Jag berättade om en upphandling som vi har svarat på där kravspecifikationerna var så höga, att till slut var det bara fyra företag som hade möjlighet att svara på den. Nu var vi en av de fyra företagen så denna gång drabbade det inte oss men är du ett nystartat eller mindre företag så har du ingen möjlighet att kunna svara på denna typ av upphandling. Upphandlaren krävde även denna gång tre referenser med en viss omsättning samt minst tre års bokslut.

– Att svara på en upphandling är väldigt tidskrävande och ibland kan det vara svåra att förstå vad de egentligen vill ha svar på. Det är svårt att veta om man har fyllt i allt rätt och i slutänden kan detta bli en uppgift som är avgörande. Tyvärr så är det oftast priset som avgör om du vinner en upphandling och man tar inte någon hänsyn till om priset är relevant för vilken tjänst eller produkt man efterfrågar. I vissa fall borde upphandlaren redan från början förkasta vissa anbud eftersom de inte är seriösa, fortsätter Joakim Lorenz.

För Newsafe och andra säkerhetsföretags utveckling är fungerande offentliga upphandlingar en central förutsättning, varför kompetenserna hos upphandlande part måste förstärkas. Det behövs också ett större fokus på den långsiktiga kostnaden, snarare än den kortsiktiga prislappen. Joakim Lorenz ser dock också att kompetensen inom den egna branschen måste tryggas.

– Även yrkeskompetensen för säkerhetsbranschen behöver ses över. Säkerhetsbranschen växer så det knakar så det gäller verkligen att utbildningsväsendet hänger på. Varför inte starta en seriös gymnasieutbildning med inriktning säkerhet, som både är teoretisk och praktisk? Idag finns endast enklare utbildning men jag ser att branschen behöver en mer avancerad på säkerhetschefs- och projektledningsnivå.

Under besöket diskuterades också företagsklimatet i Västerås och i Sverige. Joakim menar att de verkligen märks att Sverige är inne i en högkonjunktur och att säkerhetsbranschen växer, men han tycker att Västerås verkar ha mycket fokus på de större företagen och att man då lätt glömmer bort de små och medelstora företagen.

– På nationell nivå känns det som om man förvårar för alla som vill starta företag. Man ålägger företagen mer administration och försöker begränsa företagens vinster. Detta gör att det är allt färre människor som vågar att starta företag i Sverige idag. Det talas hela tiden om att det ska bli lättare att starta företag, men i praktiken har det blivit tvärtom, avslutar Joakim Lorenz.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagsklimatet ska finnas i kommunens DNA

FÖRETAGSKLIMAT I Lekebergs kommun finns en kultur där företagsklimat och utveckling är i fokus och det märks i både Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet och i företagsamheten bland kommunens invånare. "Vi i den kommunala organisationen ska vara möjliggörare, men inte nödvändigtvis utförare", säger Anna Andréasson näringslivs- och utvecklingschef i Lekebergs kommun.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

Vi siktar på Rättviksmodellen

FÖRETAGSKLIMAT Tidigare i veckan arrangerade Svenskt Näringsliv en Inspirationsdag för ett bättre företagsklimat, där 150 politiker och tjänstemän deltog. En av dessa var Tony Ring (m) oppositionsråd i Karlskoga. Vi vill veta vad han fick med sig från dagen.
NYHET Publicerad:

"Vi i kommunerna behöver göra vår hemläxa"

FÖRETAGSKLIMAT Tidigare i veckan arrangerade Svenskt Näringsliv en Inspirationsdag för ett bättre företagsklimat, där 150 politiker och tjänstemän deltog. En av dessa var Jessica Drugge, Näringslivssamordnare i Botkyrka. Vi vill veta vad hon fick med sig från dagen.
NYHET Publicerad:

Rapport: ROT- och RUT-företagandet sjunker markant

FÖRETAGSKLIMAT Nyföretagsamheten i Sverige sjunker återigen och är den lägsta på tio år. Det visar Svenskt Näringslivs årliga rapport om företagsamheten. ”En mycket olycklig utveckling. I ekonomiskt goda tider borde vi snarare se fler företagsamma”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer vid Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Reepaluutredningen innebär tvångsnedläggning av min förskola”

FÖRETAGSAMHETEN I elva år har Helena Dyrén drivit sin förskola och fått mycket uppskattning från både föräldrar och kommunen. Men nu går hennes och många andra friförskolor en osäker framtid till mötes. ”Blir Reepaluutredningen verklighet gör jag konkurs”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Rapport: Välfärdsföretagare allt färre

FÖRETAGSAMHETEN Antalet nya företagare i välfärdssektorn sjunker, samtidigt ökar gruppen som lägger ner verksamheten. Främsta förklaringen är vinstdebatten. I skottgluggen hamnar framför allt företagsamma kvinnor, visar ny statistik.  
NYHET Publicerad:

Regeringens skogspolitik stoppar miljösatsning för miljarder

SKOGSINDUSTRIN Planerna på den största investeringen i svensk skogsindustri någonsin, ett nytt bioraffinaderi i Domsjö utanför Örnsköldsvik, ligger risigt till. Orsaken är osäkerheten i regeringens skogspolitik och allt fler avverkningsförbud.
NYHET Publicerad:

Kodcentrum startar Sveriges första lärarkodstuga

KODNING I höst införs programmering och digital kompetens på schemat. För lärarna kan det skapa en oro och osäkerhet eftersom många saknar programmeringskunskaper. Därför startat nu Kodcentrum landets första lärarkodstuga.
NYHET Publicerad:

Mer service till Linköpings företagare

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet har Linköpings kommun försämrats ett par år gällande den upplevda servicen till företagen. Därför är det glädjande att kommunen nu satsar på att ge en ökad service till näringslivet och har startat en helt ny tjänst kallad Företagsservice.
NYHET Publicerad:

"Skicka inga bruna kuvert"

FÖRETAGSKLIMAT På initiativ av Svenskt Näringsliv deltar Östhammars kommun och ytterligare fyra kommuner runt om i landet i ett utvecklingsprogram för kommuner. Genom workshops med inspel från experter ges möjligheten att djupdyka i diskussioner, där syftet är att främja det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Småföretagen viktiga för Kirunas utveckling

VÄLFÄRD ”Jag tror inte att människor i allmänhet tänker på hur mycket småföretagen bidrar med till samhällets utveckling. Tänk om vi i Kiruna kunde räkna ihop alla jobb inom den privata sektorn och hur mycket skatt vi tillsammans betalar till kommunens verksamheter! Det skulle kunna bli en överraskande läsning.” Det säger Åsa Jannok, VD för Kirunahälsan AB.
NYHET Publicerad:

”Jag har satt egna mål för Täbys företagsklimat”

FÖRETAGSKLIMAT "Täby kommun ska ligga i absoluta toppen när det gäller hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Jag vet hur bra Solna stad är och hur mycket det betyder för företagen, så jag vill kämpa tillsamman med Täby kommun och företagen för att nå dit", säger Cecilia Wingård som sedan knappt 2 år är VD på Såstaholm Hotell & Konferens.
NYHET Publicerad:

Sundsvallsbutik bepansrar skyltfönstret och låser dörren

BROTTSLIGHET Att jobba i klädbutik har blivit ett högriskyrke. Företagaren Per-Erik Christensen i Sundsvall har fått nog. Nu har han satt fjärrlås på butiksdörren och installerat pansarglas i skyltfönstret för att undvika inbrott.
NYHET Publicerad:

Bättre flyg i Växjö

INFRASTRUKTUR Näringslivet har under en längre tid önskat att få förbindelse i Växjö med en stor internationell flygplats. Nu är det på gång.
NYHET Publicerad:

Sundsvalls framtid är digital

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommunalråd Peder Björk gläds åt kommunens framgångar som IT-kluster, och tror på fler digitala etableringar. Oppositionsrådet Jörgen Berglund efterlyser dock bättre attityder gentemot företagen från kommunens sida.
NYHET Publicerad:

Ökade ansökningar till yrkesprogrammen i Falkenberg

SKOLA NÄRINGSLIV. Intresset för yrkesprogrammen på gymnasiet är på uppgång i Falkenbergs kommun. För tredje året i rad ökar sökande till yrkesprogrammen avseende förstahandsval. ”2015 var en bottennotering för oss, men nu är vi uppe på samma nivåer som för fem-sex år sedan. Det känns jätteroligt.”, säger Ulf Olsson, ansvarig gymnasieskolan Falkenbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Vågar ni starta i Nybro?

FÖRETAGSBESÖK Ja, det var den frågan som dök upp när Lisa Ammert och Nina Albrektsson beslutat sig för att öppna sin restaurang Café Hos Oss, i gamla Pukebergs Glasbruks utställningshall.
NYHET Publicerad:

”Viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet.”

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag vill inte att kommunen ska hålla en i handen, men det är viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet. Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet är en måttstock på hur företagare anser att klimatet ser ut. Därför hoppas jag att många företagare svarar på enkäten”, säger Alvar Kårfors, VD för Orto Novo AB och verksam i Ekerö kommun.