Politiker talar om att underlätta, men gör precis tvärtom

NYHET Publicerad

FÖETAGSKLIMAT Joakim Lorenz är vd för säkerhetsbolaget Newsafe med säte i Västerås. Företaget erbjuder både företag och privatpersoner kompletta säkerhetslösningar, med hjälp av den senaste tekniken och välanpassade tjänster. För att prata om utmaningarna för sin bransch bestämde sig Joakim Lorenz för att bjuda in ett par riksdagsledamöter.

jessica_polfjard_2014

Jessica Polfjärd, moderat riksdagsledamot, besökte nyligen Joakim Lorenz på Newsafe.

Joakim Lorenz

För Joakim Lorenz var det viktigt att lyfta sin upplevelse av de offentliga upphandlingarna.

– När jag ställde frågan till Jessica Polfjärd och Åsa Coenraads, båda riksdagsledamöter för Moderaterna i Västmanland, fick jag direkt positivt svar om att de gärna ville besöka oss. Hittills har Jessica varit på besök och Åsa och jag försöker hitta en tid som passar oss båda, berättar Joakim.

Jessica Polfjärd är Moderat riksdagsledamot sedan 2006. Sedan 2017 är hon också Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson. Under mötet fick de båda med sig värdefulla synpunkter och inblickar i varandras respektive förutsättningar. För Joakim Lorenz var det viktigt att lyfta sin upplevelse av de offentliga upphandlingarna.

– Vi pratade väldigt mycket kring regelverken och krånglet kring upphandlingar. Jag berättade om en upphandling som vi har svarat på där kravspecifikationerna var så höga, att till slut var det bara fyra företag som hade möjlighet att svara på den. Nu var vi en av de fyra företagen så denna gång drabbade det inte oss men är du ett nystartat eller mindre företag så har du ingen möjlighet att kunna svara på denna typ av upphandling. Upphandlaren krävde även denna gång tre referenser med en viss omsättning samt minst tre års bokslut.

– Att svara på en upphandling är väldigt tidskrävande och ibland kan det vara svåra att förstå vad de egentligen vill ha svar på. Det är svårt att veta om man har fyllt i allt rätt och i slutänden kan detta bli en uppgift som är avgörande. Tyvärr så är det oftast priset som avgör om du vinner en upphandling och man tar inte någon hänsyn till om priset är relevant för vilken tjänst eller produkt man efterfrågar. I vissa fall borde upphandlaren redan från början förkasta vissa anbud eftersom de inte är seriösa, fortsätter Joakim Lorenz.

För Newsafe och andra säkerhetsföretags utveckling är fungerande offentliga upphandlingar en central förutsättning, varför kompetenserna hos upphandlande part måste förstärkas. Det behövs också ett större fokus på den långsiktiga kostnaden, snarare än den kortsiktiga prislappen. Joakim Lorenz ser dock också att kompetensen inom den egna branschen måste tryggas.

– Även yrkeskompetensen för säkerhetsbranschen behöver ses över. Säkerhetsbranschen växer så det knakar så det gäller verkligen att utbildningsväsendet hänger på. Varför inte starta en seriös gymnasieutbildning med inriktning säkerhet, som både är teoretisk och praktisk? Idag finns endast enklare utbildning men jag ser att branschen behöver en mer avancerad på säkerhetschefs- och projektledningsnivå.

Under besöket diskuterades också företagsklimatet i Västerås och i Sverige. Joakim menar att de verkligen märks att Sverige är inne i en högkonjunktur och att säkerhetsbranschen växer, men han tycker att Västerås verkar ha mycket fokus på de större företagen och att man då lätt glömmer bort de små och medelstora företagen.

– På nationell nivå känns det som om man förvårar för alla som vill starta företag. Man ålägger företagen mer administration och försöker begränsa företagens vinster. Detta gör att det är allt färre människor som vågar att starta företag i Sverige idag. Det talas hela tiden om att det ska bli lättare att starta företag, men i praktiken har det blivit tvärtom, avslutar Joakim Lorenz.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelsverket kovänder: Går med på betalning i efterhand

REGLER En delseger har uppnåtts för alla företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll: Livsmedelsverket kräver nu att de omstridda debiteringarna endast ska ske i efterhand, till skillnad från idag. "Äntligen", säger hotellägaren Richard Larson.
NYHET Publicerad:

Akut personalbrist stoppar verkstadsföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Verkstadsföretaget Nordtek skulle kunna fördubbla försäljningen men avstår då det inte finns personal att anställa. ”Det behövs fler tekniker och ingenjörer, många fler”, säger Krister Koch som driver företaget.
NYHET Publicerad:

Satsning på bättre service i Haninges näringslivsstrategi

FÖRETAGSKLIMAT Kortare handläggningstider kommer högt upp när företagen i Haninge listar de viktigaste åtgärderna för att förbättra företagsklimatet i kommunen. Sedan 2007 har företagen upplevt att den service de får i sina kontakter med kommunen har försämrats. I den senaste mätningen når betyget inte upp till godtagbart. Det vill Haninge kommunen nu förändra. I den nya näringslivsplanen finns tydligt fokus på ett mer kundorienterat perspektiv i företagarkontakterna.
NYHET Publicerad:

Politiker talar om att underlätta, men gör precis tvärtom

FÖETAGSKLIMAT Joakim Lorenz är vd för säkerhetsbolaget Newsafe med säte i Västerås. För att prata om utmaningarna för sin bransch bestämde sig Joakim Lorenz för att bjuda in ett par riksdagsledamöter. En av dom var Jessica Polfjärd riksdagsledamot för Moderaterna. "Vi pratade väldigt mycket kring regelverken och krånglet kring upphandlingar", säger Joakim men också generellt om företagsklimatet i Västerås och i Sverige.
NYHET Publicerad:

Inbjudan fick Pia att svara direkt

FÖRETAGSKLIMAT Det hela började med ett enkelt vykort. Madelene Hjelm, som tillsammans med sin man Arnt Hjelm driver IB Transport Mälardalen, har haft växande svårigheter både gällande rekrytering och transportregelverken. Därför beslutade hon sig för att bjuda in den socialdemokratiska riksdagsledamoten Pia Nilsson.
NYHET Publicerad:

Otryggheten i Nordstan påverkar näringslivet

GÖTEBORG Varje år lägger handeln ner 11 miljarder kronor på väktare och säkerhet. Ändå är det fler som känner sig mer otrygga idag än vad de gjorde för två år sedan.
NYHET Publicerad:

Hotellvisionärernas modiga beslut: ”Vi tog chansen”

REGELTILLÄMPNING ”Så länge lagen är tolkningsbar finns risk att besluten blir helt olika”, konstaterar hotellentreprenören Anna Z Dimitrievska och skickar en passning till kommunens tjänstemän: ”Lita på oss!”
NYHET Publicerad:

Varberg klättrar och tappar på årets ranking

FÖRETAGSKLIMAT Rankingresultatet för Varbergs kommun har senaste åren pekat nedåt. Men nu verkar utvecklingen ha vänt och nya kommunala satsningar börjar få genomslag.
NYHET Publicerad:

Lyssna på oss Kirunaföretagare!

FÖRETAGSKLIMAT ”Det är lätt för de styrande att tala vitt och brett om förbättringar, men de har lite svårare att kunna gå från ord till handling.” Det menar Mikael Pudas, VD och koncernchef för NMV Group, som efterlyser mer aktiva kommunföreträdare i Kiruna.
NYHET Publicerad:

Teknik mot mensvärk lockar unga

HALLÅ DÄR Elin Östblom, kommunikatör på Teknikföretagen. På sajten Hacktheworld.se låter ni videobloggaren Therese Lindgren och andra Youtube-profiler presentera tekniska lösningar på vardagliga problem. Vad ligger bakom det?
NYHET Publicerad:

”Man känner sig som David mot jätten Goliat”

FÖRETAGSKLIMAT Ett ärende som hanteras fel av kommunen kan leda till stora förseningar, och kostnader. Det vet Maria Nilsson och Rickard Bergkvist som 2014 tog över Eriksgården i Sjöbo. Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. 10 000 besökare om året har blivit 50 000.
NYHET Publicerad:

Nybro siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Nybro kommuns företagsklimat får bättre betyg av företagen än tidigare år men fortfarande finns det rejäl förbättringspotential. Det var kontentan när företagsklimatet presenterades på en företagarträff.
NYHET Publicerad:

"Tjänstemäns egna agendor jädrigt oroande"

FÖRETAGSKLIMAT Ingrid och Henrik Sommar driver lantbruk med mjölkproduktion, och har börjat se allt mer detaljstyrning från myndighetshåll. "I allt högre grad upplever vi att tjänstemännen har sina egna agendor, vilket är jädrigt oroande. Det är oerhört viktigt att tjänstemännen agerar förutsägbart och lagenligt och inte går efter ideologi eller godtycke", säger Ingrid Sommar.
NYHET Publicerad:

"Regeringen skjuter bredvid målet"

UTBILDNING Regeringens förslag om att öka genomströmningen i högre utbildning skjuter bredvid målet, menar Mikaela Almerud, högskolepolitisk expert. ”Förslaget riskerar i värsta fall att sända signaler om att sänka kvaliteten”.
NYHET Publicerad:

Yrkeskunniga en bristvara

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Fermeco AB i Piteå är ett verkstadsföretag med 35-40 anställda som omsätter 75 miljoner. Rekrytering av personal och en ojämn konjunktur är problem, mycket beroende på konkurrens från länder som Lettland och Polen. ”Jag kan just nu direkt anställa fem personer till, men vi får inte tag i de yrkeskunniga som vi behöver”, säger Sören Öhlund som är företagets ägare och VD.
NYHET Publicerad:

Nordanstigs företagsklimat faller för andra året i rad

FÖRETAGSKLIMAT Nordanstigs kommun har fallit ytterligare några placeringar i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet och hamnar på plats 237 av totalt 290 kommuner. Kommunalrådet Monica Olsson (S) säger att kommunen har mycket att jobba med, men menar också att placeringen bara är en jämförelse med andra kommuner. "Vi har i vissa delar blivit bättre men det syns inte eftersom vi i totalrankingen har tappat placeringar", säger hon.
NYHET Publicerad:

Vinnande koncept i Essunga

FÖRETAGSKLIMAT I Essunga kommun har arbetet med företagsklimatet länge varit en prioriterad fråga som hamnar högt upp på den politiska agendan. Det har genom åren gett resultat i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Daniel Andersson, kommunalråd i Essunga kommun, menar att det vinnande konceptet är att ett gott företagsklimat ska genomsyra hela kommunens arbete och finnas hos varje medarbetare.
NYHET Publicerad:

Matchar unga och jobb

ENTREPRENÖRSKAP Missmatchning, rekryteringsproblem och ungdomsutflyttning är tre vanliga problem på många orter. I Skellefteå ska nystartade Preoption jobba emot det. Man vill ge ungdomar en chans att hitta jobb på hemmaplan. Företaget har höga målsättningar.
NYHET Publicerad:

Protokoll lättläst med färgsymboler

FÖRETAGSKLIMAT Gislaveds kommun tar hjälp av färgsymboler för att företagare lättare ska förstå krångliga protokoll. ”Om inte ens jag förstår vad som menas, hur kan jag då begära att andra ska göra det", säger Susanne Norberg, bygg- och miljöchef.
NYHET Publicerad:

Fler företag oroas av brottslighet

SÄKERHET En undersökning gjord av Svenskt Näringsliv visar att företagen i Skåne upplever sig mer utsatta för kriminalitet än i övriga Sverige. Två av tre företag säger sig ha drabbats i någon form. Brottslighet mot företag diskuterades på en näringslivsfrukost i Helsingborg där Svenskt Näringsliv var medarrangör.