NYHET21 februari 2019

Populärt besöksmål i fara

Det har aldrig gått bättre för Per och Pauline Vidlunds fiske- och caféverksamhet ute på Ängsö. Ändå kan de komma att tvingas avveckla en stor del av verksamheten på grund av vad de upplever vara Westmannastiftelsens svala intresse för det blomstrande turistmålet. ”Känslan är att de tycker att vi tar för mycket plats,” säger Pauline Vidlund, ägare till Ängsö Fisk.

Den mysiga atmosfären, vackra naturen och framförallt den goda maten har gjort Ängsö Fisk och Fiskarfruns café till ett välbesökt turistmål. Men nu står verksamheten vid ett vägskäl. Ängsö Fisks lokaler behöver förändras för att följa dagens regler och länge har Pauline Vidlund velat bygga ut det lilla hus som huserar sommarens caféverksamhet för att kunna hantera den stora mängden besökare.

– Vi har försökt gjort vad vi kunnat med de små möjligheter som ges på Ängsö. Vi har upprepade gånger försökt bjuda ut Westmannastiftelsen, som är markägare och styrs av västmanländska politiker, på studiebesök för att visa upp vår verksamhet. Men intresset har varit svalt och nu har vi gett upp försöken, säger Pauline Vidlund.

Yrkesfisket är grunden i Ängsö Fisks verksamhet, sin fångst levererar de till flera olika restauranger, främst i Stockholm men med uppehåll i juli. Fiskarfruns café kom till som en möjlighet att kunna bjuda besökare på en kopp kaffe under sommarsäsongen men har nu blomstrat till en stor succé. Under säsongen har paret Vidlund runt 30 000 besökare.

– Det var aldrig meningen att Fiskarfruns café skulle bli en sådan stor del av verksamheten, som den har blivit. Men jag är stolt över det jag byggt upp. Vi har ungefär 250 platser i vår uteservering och dessa platser är konstant fyllda under sommarmånaderna.

Sedan 2016 har Pauline och Per sökt lösningar för att kunna hantera den ökande besöksmängden. En av lösningarna skulle vara att paret fick köpa loss marken på vilka deras lokaler står och därmed själva ta ansvar för de förändringar som behövs, men de fick snabbt nej.

– Vi behöver större beredningsområden för maten i caféet, bättre möjligheter att ta hand om vår fångst och vår rökeriverksamhet kräver en stor renovering av de lokaler vi röker fisk i. I stort sett alla lokaler behöver en omfattande renovering.

Det finns skriftligt underlag som anger att stiftelsen ska främja kulturhistoriskt arbete på ön, vilket det fiske som paret Vidlund bedriver är ett exempel på. Pauline anser att stiftelsen själva saknar företagsandan som krävs för att kunna utveckla Ängsö, och att de behöver ta hjälp av verksamheter som hennes. Därför tycker hon också att de är obegripligt att stiftelsen ger kalla handen till Ängsö Fisk.

– Vi har stått i ett vägskäl sedan 2016 och hoppats på att de ska visa intresse, men nu under det senaste året så upplever jag att stiftelsen har satt ner foten och visat att de inte är intresserade. Känslan är att de tycker att vi tar upp för mycket plats.

– Vi måste konstant säga nej till utvecklingsmöjligheter och olika erbjudanden. Det är en enorm efterfrågan om studiebesök från folk som är intresserade av vårt fiske. Sen får vi omgående frågor om folk kan få hålla bröllop, dop och andra evenemang här. Men vi måste tyvärr alltid säga nej till de möjligheter som finns eftersom vi inte vet vad Westmannastiftelsen menar med sitt agerande.

Kommunikationsproblemen med stiftelsen går långt bak. Det största problemet som paret Vidlund stått inför har varit att deras arrenderingskontrakt måste förhandlas om, men det har inte kunnat ske på grund av den trassliga kontakten med Westmannastiftelsen.

– Sedan 2014 har vi haft svåra kommunaktionsproblem. Det är inget vi har eftersträvat och vi tror att med ett gott samarbete kan vi komma långt här på Ängsö. Vi vill kunna planera långsiktigt, något som är viktigt när man driver företag, och det hade underlättat för oss om vi fått träffa medlemmarna i Westmannastiftelsen. Något vi inte gjort på många år. På så vis hade de kunnat förstå på riktigt hur vår verksamhet fungerar.

Utan klara beslut från stiftelsen kommer Pauline inte att ha möjlighet att förhandla om sina arrenderingskontrakt. Det omöjliggör i sin tur den renovering av lokalerna som krävs för att kunna fortsätta driva Fiskarfruns café och gårdsbutiken. Trots att det är en så lönsam och besöksfrämjande verksamhet måste den avvecklas. Detta kommer innebära mycket, bland annat försvinner flera anställningsmöjligheter under sommarmånaderna.

I höst kommer Westmannastiftelsen byta styrelse och Pauline hoppas att de nya ledamöterna förstår vikten av att möta företagarna ute på Ängsö och de är varmt välkomna på studiebesök ute på Ängsö.

– Jag hoppas att de ska vilja komma ut hit och skapa sig en förståelse för den situation vi är i, säger Pauline.

Blir avvecklingen verklighet kommer Ängsö Fisk kommer överleva och restaurangerna i Stockholm får fortsatt sin fisk. Men naturreservatet Ängsö och Westmannastiftelsen förlorar ett fantastiskt turistmål.

Andreas Porswald, ordförande i Westmannastiftelsen, menar dock att frågan är betydligt mer komplicerad än så och att stiftelsen flera gånger försökt hitta en lösning.

- Den 27 maj 2009 beslutade länsstyrelsen om permanent avstyckningsförbud från bl.a. fastigheten Ängsö Gård 2:1 för att ytterligare värna Ängsös kulturhistoriska värde. Den dåvarande styrelsen överklagade beslutet som ansågs vara ett intrång i äganderätten.

- Regeringen beslutade dock att avstyckningsförbudet skulle gälla för Ängsö Gård 2:1, Westmannastiftelsen har efter detta valt att inte ställa sig bakom en ansökan till Länsstyrelsen om dispens från förbudet, eftersom vi då inte kunde värna om fortsatt yrkesfiskesverksamhet. Vi har varit mycket positiva till att hitta lösningar för verksamheten som Ängsö Fisk bedriver. Vi har ställt oss bakom de allra flesta ansökningarna till Länsstyrelsen som är den myndighet som ger tillstånd.

Han menar att de är flera i styrelsen som besökt verksamheten och kan området väl. Dessutom har deras förvaltare full insyn i verksamheten och har vid flertal gånger besökt gården och verksamheten och bidragit med lösningar för investeringar, menar Porswald.

- Som markägare är vi villiga att investera i verksamheten. Det som krävs då är ett tillägg i avtalet om en ökad hyra för investeringen och att vi får förräntning på vårt kapital. 2017 erbjöd vi att göra nödvändiga investeringar för caféverksamhet och gårdsbutik, men Ängsö Fisk ville inte betala en ökad hyra för investeringen. Vi är en stiftelse som inte har några bidrag från skattekollektivet. Vi bedriver verksamheten som ett företag och skall få vår ekonomi att gå runt.

- Vi vill hitta lösningar som är bra för båda parter och 1 mars besökte företrädare från stiftelsen Ängsö Fisk för att komma framåt i processen, avslutar Andreas Porswald.

Skriven avLinn Ålund Thorgren
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist