Surahammar tittar på omvärlden för att förbättra företagsklimatet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHETEN -Vi plockar gärna goda exempel från vår omvärld i arbetet med att förbättra företagsklimatet och öka företagsamheten. Från årsskiftet började vi införa den så kallade Rättviksmodellen, säger Tobias Nordlander (S), kommunstyrelsens ordförande i Surahammar

Tobias Nordlander

-En förändring är på gång, men det är en lång resa kvar innan vi släppt andan från brukssamhället, säger Tobias Nordlander.

Foto: Sören Karlsson
Håkan Freijd

-Surahammar har mycket att lära av Hallstahammar, menar Håkan Freijd.

Foto: Sören Karlsson
Lena Oderstad Andersson

-Bruksandan bromsar oss fortfarande, tycker Lena Oderstad Andersson.

Foto: Sören Karlsson

Enligt den alldeles nya rapporten från Svenskt Näringsliv har Surahammar den lägsta företagsamheten i Västmanlands län.

-Frågan om företagsamhet och företagsklimat är komplex. Surahammar har varit ett brukssamhälle där mycket byggt på traditioner. I traditionerna har det ingått att du jobbat hos de stora arbetsgivarna. En del av den andan lever kvar. En förändring är på gång, men det är en lång resa kvar, konstaterar Tobias Nordlander.

Han pekar på att det handlar om att skapa en positiv spiral.

-Ju fler egna företagare du känner desto lättare är det att komma över tröskeln och själv starta eget.

Tobias Nordlander är angelägen om att Surahammar hämtar influenser från olika håll.

-Nu är det aktuellt med Rättvik. Vi har tittat på det som sker i Timrå och vi hämtar inspiration också från Hallstahammar som kommit lite längre än Surahammar, förklarar han.

Rättviksmodellens första steg innebär att livsmedelsinspektörerna ska göra sina inspektioner innan kommunen fakturerar företagen. Det låter kanske självklart, men har i många kommuner inte alltid varit fallet. I Surahammar är tanken att man nu ska fortsätta enligt arbetssättet i Rättvik. 

I november 2015 sjösatte Surahammar ett utvecklingsprojekt kallat Attraktivt företagsklimat. Det ska pågå fram till oktober 2018. Service och myndighetsutövning i toppklass är ett av målen. Det är här Rättviksmodellen tillämpas.

-På ett område ligger Surahammar redan långt framme. Är alla papper rätt ifyllda tar en bygglovshantering i genomsnitt bara 10 dagar, säger Tobias Nordlander.

Ett annat mål är att förenkla upphandlingsprocesserna, exempelvis genom att dela upp inköpen i mindre enheter. Ett tredje mål är att öka platsmarknadsföringen och lyfta fram Surahammar som en attraktiv kommun.

Tobias Nordlander hoppas också kunna återstarta den fadderverksamhet som fanns för några år sedan och gick ut på att politiker och företagare skulle lära sig mer om varandras vardag.

Surahammar har siktet inställt på att senast 2020 finnas med bland de 100 främsta kommunerna i Svenskt Näringslivs ranking. I den senaste mätningen låg man på plats 188.

-Det finns ett jobb att göra, men målet är realistiskt, menar Tobias Nordlander.

Gå åt skogen

-Det kommer att gå åt skogen för Surahammar om det inte blir en förändring. Surahammar har mycket att lära av Hallstahammar, säger Håkan Freijd.

Sedan 2001 äger och driver han MedTec Nordic AB, ett marknadskonsultföretag inom hälso- och sjukvårdssektorn. Håkan Freijd är dessutom mycket aktiv inom det växande omvårdnadstekniska klustret i Västerås. Han är också ordförande i Företagarna Hallstahammar-Surahammar och har utmärkta möjligheter att jämföra företagsklimatet i de båda kommunerna.

-Hallsta och Sura kan blicka tillbaka på flerhundraåriga brukstraditioner. Min bild är att Hallstahammar har lyckats skala av sig mycket av det gamla. Surahammar har däremot svårt att släppa bruksandan och anammar inte de nya trenderna, betonar Håkan Freijd.

Som ett tecken i tiden pekar han på att det stora huvudkontor som Bulten byggde i Hallstahammar på 1960-talet idag är hemvist för över 50 mindre företag i en lång rad olika branscher.

Håkan Freijd menar att det inte var någon självklarhet att Hallstahammar skulle lyckas lyfta sitt företagsklimat när projektet En väg in lanserades 2003.

-Vid starten pratade inte politiker och företagare samma språk, men så småningom fick vi en ökad samverkan. Det blev grunden till ett bättre företagsklimat. Kommunikation är A och O, konstaterar Håkan Freijd. 

Skillnaderna mellan kommunerna kan illustreras också på ett annat sätt. I Svenskt Näringslivs senaste mätning av det lokala företagsklimatet finns Hallstahammar på plats 59 bland Sveriges 290 kommuner, Surahammar på plats 188. Den alldeles färska kartläggningen av företagsamheten visar att 6,9 procent av Suras invånare är företagsamma. Motsvarande siffra för Hallsta är 8,5 procent.

-Ett bra företagsklimat måste skapas av det lokala näringslivet och av de lokala politikerna gemensamt, inte av företagsfrämjande aktörer och tillfälligt inköpta konsulter. Surahammar behöver ett mycket starkare engagemang från politikerna och det krävs en genomlysning och effektivisering av den kommunala förvaltningen. Då kan företagsklimatet förbättras väsentligt och företagsamheten öka, säger Håkan Freijd. 

Inte imponerad

-Jag är inte imponerad av företagsklimatet i Surahammars kommun. Det är väldigt mycket kvar att göra. Näringsliv, politiker och tjänstemän måste jobba bättre tillsammans och ta två steg framåt istället för ett halvt, poängterar Lena Oderstad Andersson.

Hon och hennes man äger och driver Ramnäs Hotell & Konferens sedan åtta år tillbaka.

-Hela den kommunala verksamheten måste gå i samma riktning och arbeta för att förbättra servicen till företagen. Idag känns det som politiker och tjänstemän agerar med ryggen mot varandra och utan en tanke på en gemensam linje, säger Lena Oderstad Andersson.

Hon efterlyser mycket mer av kreativitet, nya initiativ och en ständig dialog med företagen.

-Bruksandan bromsar oss fortfarande. Den outtalade tanken är att ”så har vi alltid gjort” eller ”så har vi aldrig gjort”. Det finns ingen förändringsvilja.

Lena Oderstad Andersson pekar på att det finns en helt annan framåtanda i grannkommunen Hallstahammar.

-Där är man öppen för förnyelse och det verkar ha påverkat företagsklimatet väldigt positivt, tycker hon.

När Socialdemokraterna och Centerpartiet efter valet 2014 bestämde sig för att gemensamt leda kommunen såg Lena Oderstad Andersson möjligheter till nytänkande.

-Till att börja med verkade det mycket positivt, men sedan blev det en tillbakagång till det gamla vanliga. Förmågan till verklig förnyelse saknas, säger hon.

Sören Karlsson  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.