NYHET13 april 2018

Svinstora möjligheter

Idag är det inte tillåtet för en jägare att sälja en vildsvinsstek till grannen. Det är inte ens tillåtet att ge bort några köttbullar, som innehåller vildsvin, till någon som inte bor i hushållet. Dessa regler är otidsenliga och kontraproduktiva.

Viltet ska ses som en resurs. Detta är lite av Svenska Jägareförbundets själ och grundfundament. Viltet är också en resurs ur många olika aspekter. Allt ifrån en turistupplevelse till en god måltid.

Viltets värden för Sverige ska inte underskattas. Otaliga tyska turister har älgen som den kanske största anledningen till ett besök i Sverige. Storlommens rop en försommarkväll, kronhjortens brunstbrölande och sånglärkans drill ger oss upplevelser och känslor som är svåra att sätta summor på.

Men när Naturvårdsverket genomförde sin konferens Skogens guld försökte man kvantifierade viltets värde. Summan blev hissnande – 500 miljarder kronor. Det går inte att förneka att viltet är en stor resurs för såväl människor, som för landet.

Nyligen lämnade Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund in en hemställan till regeringen om att ändra reglerna runt småskalig försäljning. Idag är det inte tillåtet för en jägare att sälja en vildsvinsstek till grannen. Det är inte ens tillåtet att ge bort några köttbullar, som innehåller vildsvin, till någon som inte bor i hushållet. Dessa regler är otidsenliga och kontraproduktiva. För vildsvinen är ett djur som måste förvaltas aktivt. Och ska man göra det, så genereras det kött. Problemet uppenbarar sig när jägarens frys är full. Då behövs möjligheter att få avsättning för köttet för att kunna motivera ett högt jakttryck.

Mottagandet på förslaget har varit positivt från såväl regeringen som oppositionen. Det finns således goda chanser till att reglerna ändras.

Men det finns ett problem. Vildsvinen beskrivs alltför ofta med negativa termer. Detta är inte bra. Vem vill äta ett skadedjur? Med en sådan beskrivning lockas nog få till att vilja köpa köttet.

Vi måste istället gemensamt arbeta för höja vildsvinens status som matvilt. Det handlar om att skapa efterfrågan. Vildsvinsköttet är ju fantastiskt gott och det finns förutsättningar att bygga upp lokala distributionskanaler, för att garantera tillgång till färskt kött året runt. Så det finns både en förstklassig vara och en betydande potential för lokala näringar.

Om regeringen ändrar reglerna skapas – helt nya – möjligheter för landsbygds- och livsmedelsföretag. Då kan gårdsbutiker börja sälja lokalproducerat vildsvinskött; färskt, rökt eller fryst. Restauranger får nya möjligheter att skapa lokala maträtter och matkultur. Lokala livsmedelsbutiker kan utöka sitt sortiment. För en del av turismens bestående minnen från en resa är upplevelserna, vilket inkluderar smak- och matupplevelser.

Naturligtvis kan köttet vidareförädlas till korv eller andra produkter; vildsvinsskinka, vildsvinskebab mer mera. Möjligheterna att utnyttja vildsvinet som resurs är obegränsade. Det är troligtvis bara våra egen innovationskraft som begränsar oss.

Då är vi tillbaka till kärnan i Svenska Jägareförbundet. Genom att vårda resurserna på ett klokt och hållbart sätt skapas möjligheter för oss att ta tillvara på viltet som resurs.

Det är detta som gör jakten hållbar. Det är detta som gör jakten långsiktig och accepterad av samhället.

Så låt oss hjälpas åt att få en bra vildsvinsförvaltning genom att ta tillvara på de möjligheter som vildvinet ger oss. Det gör vi genom något alla behöver – mat.

Torbjörn Larsson,
ordförande Svenska Jägareförbundet

regler
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist