Västmanland knapar in - men stora skillnader i länet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Sex kommuner klättrar, fyra kommuner tappar, det visar Svenskt Näringslivs företagsklimatranking som presenterades på tisdagen.

Hallstahammar är även detta år den kommun i länet som företagen ger högst sammanfattande betyg gällande företagsklimatet. Detta betyg innebär att kommunen placerar sig på plats 64 av 290. Kommunens företagare ger Hallstahammar betyget bra. Övriga kommuner får av företagen betyget godtagbart till dåligt.

Västerås hamnar på 50:e plats och rankas därmed bäst i länet. Mest nöjd verkar företagen vara med Tele och It-nät medan kommunens upphandling fortsätter vara ett gissel i företagens ögon.

stanislav

Arih Stanislav, Ecoklimat Norden AB

Stanislav Arih, som är vice VD  på Ecoklimat Norden AB som är verksamma i Västerås säger att ett stort problem vid upphandling är att det offentliga alltid går på lägsta pris. Men också att ett annat problem är att kriterierna för detaljerna i upphandlingen förändras allt eftersom, och det slutar ofta med att upphandlingspriset blir dyrare än det som var utgångsläget, något Stanislav Arih menar att kommunen måste se över.

Bästa förbättring

Surahammar uppvisar länets bästa företagsklimatsförbättring. Kommunen klättrar 62 placeringar till 176:e plats. Surahammar har under året påbörjat sitt samverkansprojekt ”Optimalt företagsklimat” vilket satt företagsklimatsarbetet på kartan. Bäst förbättring har också skett inom attityder till företagen.

Arboga är också en kommun som under året förbättrat sitt företagsklimat. Med sin förbättring klättrar kommunen 54 placeringar hamnar Arboga på plats 142 vilket är kommunens bästa placering.

Bäst förbättring har skett inom kommunens tillämpning av lagar och regler.

Stefan-Larsson

Stefan Larsson, VD på Optoga i Arboga

Stefan Larsson som driver Optoga AB i Arboga upplever att företagsklimatet i Arboga är bra, men att det skulle vara önskvärt att det fanns fler alternativ till gymnasieprogram med teknisk inriktning. Han tycker att SAAB har tagit ett mycket bra initiativ, men menar att det behövs fler platser, och större möjligheter för de elever som inte har toppbetyg att också kunna läsa en teknisk utbildning i Arboga. Stefan tycker också att politikerna gärna får vara mer synliga och visa vad som händer när det kommer till näringslivsfrågor, men också att politikerna besöker och samtalar mer med oss i näringslivet.

Något också Agneta Bode, kommunstyrelsens ordförande i Arboga håller med om och också prioriterar. Hon berättar att kommunen startat upp veckovisa företagsbesök.

Agneta menar att en bra dialog är enda möjligheten att komma fram till konstruktiva samtal och lösningar.

Köping och Kungsör klättrar 35 respektive 29 placeringar, vilket innebär att Köping hamnar på plats 165 och Kungsör på plats 222. De båda kommunerna uppvisar en klar förbättring gällande kommunens service och tillämpning av lagar och regler.

Även företagen i Sala ger kommunen bättre betyg detta år, vilket innebär att Sala med sin klättring på 22 placeringar nu hamnar på plats 244. Störst förändring och förbättring återfinns inom kommunens service till företagen.

Länets jumbo

Sämre går det för Västmanlands norra kommuner. Trots marginella försämringar för de tre nordligaste kommunerna hamnar Fagersta på plats 272, Norberg på plats 284 och länets jumboplats tar Skinnskatteberg med plats 289 av 290.

Kristin Lahed

Kristin Lahed, Svenskt Näringsliv Västerås

-De tre kommunerna har år efter år tillhört Sveriges sämsta kommuner vad gäller företagsklimatet. Placeringar ger ett dåligt signalvärde och kan inte tolkas annat än att kommunerna inte prioriterar sitt företagsklimatarbete och att de faktiskt gång på gång struntar i de signaler de får från sina företagare i kommunen säger Kristin Lahed, Svenskt Näringsliv, Västerås.

Trots de norra kommunernas låga placeringar visar ändå årets ranking att Västmanlands kommuner sammantaget är näst bäst i landet på att förbättra sitt genomsnittliga resultat av företagsklimatet jämfört med 2014 års ranking.

-Flera kommuner i länet har under året arbetat mer strategiskt och målinriktat med sitt företagsklimatarbete och det märks i årets ranking säger Kristin Lahed.

-Det känns hoppfullt och jag hoppas att kommunerna verkligen fortsätter prioritera detta arbete så att fler företag kan startas, drivas och utvecklas i vårt län.

karta

tabell

Fakta

Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat baseras främst på de betyg som drygt 31 000 företagare från hela landet har satt på sin hemkommuns företagsklimat. Betygen gäller bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens. Statistisk från SCB och UC påverkar också rankingplaceringen.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Konkurrenskraftig svensk industri är förutsättningen för välstånd och välfärd”

HALLÅ DÄR Klas Wåhlberg, VD för Teknikföretagen, en organisation för företag inom industrin. Vad har, ur Teknikföretagens perspektiv, varit bäst respektive sämst under mandatperioden?
NYHET Publicerad:

Skogsfonder – nej tack

ÄGANDERÄTT Häromdagen rapporterade tidningen Entreprenör om den nya ESO-rapport där det föreslås att skogsägarna ska betala in pengar till en fond i samband med inlevererat virke. En fond som sedan ska användas för att staten ska ha råd att tvångsinlösa skogsmark. Thomas Claesson, ordförande för Mellanskog Västmanland, dömer ut förslaget. "Det är en absurd tanke att skogsägarna själva ska betala för statens intrång på deras mark. Det här visar återigen att äganderätten inte respekteras."
NYHET Publicerad:

På jakt efter bättre viltpolitik

REGLER Svenska Jägareförbundet Västmanland och deras vice ordförande Carl Schartau hoppas att fler ska engagera sig i jaktliga frågor. "På så sätt ökar också förståelsen för naturen och landsbygden", säger han och menar att jakt handlar om viktiga saker som att bruka naturen, reglera viltstammar och skaffa hållbar mat.
NYHET Publicerad:

"När Petter Stordalen hörde av sig förstod vi att vi har något bra på gång"

ENTREPRENÖRSKAP Digiwise är ett ungt företag som ägs och drivs av Sonny Eriksson och Lucas Andersson i Västerås. Digiwise en digital byrå som hjälper andra företag att lyckas online. De är certifierade Google Partners och arbetar med affärsdrivande marknadsföring och med Google, Facebook samt Instagram som tyngdpunkt. Vi fick en pratstund med Sonny Eriksson.
NYHET Publicerad:

Ge sjöfarten mer fart!

Det finns stora förhoppningar gällande svensk sjöfart. Politikerna vill flytta över transporterna till vattnet av miljö- och säkerhetsskäl. Men ska det lyckas så måste branschen få bättre förutsättningar, det menar Rikard Engström på Svensk Sjöfart.
NYHET Publicerad:

Stölder drabbar Ica i Skinnskatteberg

FÖRETAGSKLIMAT "Vi trivs med att verka i Skinnskatteberg, men brottsligheten börjar bli ett stort problem", säger Jaana Runeson som tillsammans med sin man Andreas Runeson driver Ica Nära Berghallen i Skinnskatteberg.
NYHET Publicerad:

Sänkta avgifter ska underlätta för småföretagen

HALLÅ DÄR HALLÅ DÄR Ann-Christine From Utterstedt, som kandiderar till riksdagen för Sverigedemokraterna i höstens val. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur länets riksdagskandidater ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag
NYHET Publicerad:

Att föra ekonomin i hamn

HAMNEFFEKTIVITET Ska Sverige upprätthålla sin konkurrenskraft och nå sina miljömål krävs bättre hamneffektivitet. Det var panelisterna rörande överens om när Svensk Sjöfart och Skogsindustrierna arrangerade seminarium i ämnet.
NYHET Publicerad:

Glädje viktigaste ingrediensen för Götlunda Glass

ENTREPRENÖRSKAP I år är det hela sex år sedan 24e årige Philip Gustafsson tillsammans med sin far kom på idéen om att börja tillverka glass i en fabrik i byn Götlunda mellan Örebro och Arboga. Idéen utvecklades till Götlunda Glass, företaget som tagit Philip Gustafsson till tidningen Företagarens lista över Sveriges 103 främsta unga företagare.
NYHET Publicerad:

Företagens viktigaste valfrågor

VALET 2018 Vilka är företagens viktigaste valfrågor? Det råder det naturligtvis delade meningar om, men här följer ett antal punkter som står högt upp på Svenskt Näringslivs agenda.
NYHET Publicerad:

Trygghet och välfärd på tapeten

FÖRETAGSKLIMAT Det finns 14 000 hemtjänstföretag i Sverige. Ett av dem är Personstöd AB i Västerås med Tony Blomqvist som vd. Han är oroad av den politiska debatten kring välfärden. "Kommer våra kunder ges möjlighet att själva välja utförare enligt LOV i framtiden? En av flera viktiga frågor som borde diskuteras i valrörelsen." Tillsammans med andra lokala förtagare träffade han Samuel Stengård och Jesper Songer, som båda är lokala fritidspolitiker från KD som kandiderar till riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Jag ångrar mig inte en sekund"

ENTREPRENÖRSKAP Hallå där, Camilla Lindgren, VD för CaLi AB, ett företag som jobbar med järnvägsentreprenad med utgångsläge i Västerås. Du hamnade nyligen på tidningen Företagarens lista över Sveriges mest lovande unga företagare. Vad fick dig att starta eget företag?
NYHET Publicerad:

"Glöm arbetsförmedlingen och satsa på lärlingssystem i stället"

FÖRETAGSKLIMAT Givande samtal om anställningsvillkor, kompetensförsöjning, utbildningsfrågor och välfärd fick Lars Kallsäby (C), kommunalråd i Västerås, som hoppas på en plats i Sveriges riksdag efter valet i höst, då han tillsammans med partikollegan Sture Johansson från Sala träffade lokala företagare i Västerås.
NYHET Publicerad:

Så vinner man företagens hjärta

VALET 2018 Med mindre än 19 dagar kvar till valet är det nu många partier och politiker som är ute i slutspurten och röstfiskar. Nu kan Svenskt Näringsliv i Västmanland avslöja hur våra politiker kan fånga företagens röster.
NYHET Publicerad:

Regeringens ambitionshöjning löser inte infrastrukturskulden

KRÖNIKA "Regeringen har fastställt den nationella transportplanen. Trots många positiva delar räcker den inte. Grundproblemet kommer att kvarstå. Även efter denna tolvårsperiod kommer Sverige att ha en betydande infrastrukturskuld." Det skriver Mårten Bergman, ansvarig för infrastruktursfrågor på Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

LAS måste moderniseras

LAS Många företagare vittnar om att LAS försvårar kompetensförsörjning, skapar tillväxthinder, inlåsningseffekter, tudelning och i värsta fall tvingar företag i konkurs är dessvärre många. "LAS skapar en stel arbetsmarknad där flitiga medarbetare förlorar jobbet före den som jobbat länge och där den som jobbat länge och vill byta jobb inte vågar byta", säger Kaj Johdet som driver Le Croissant Café och kafferosteri.
NYHET Publicerad:

Sommarlovsentreprenörer i Västerås

ENTREPRENÖRSKAP Sommarlovsentreprenör är ett projekt inom AMA Arbetsmarknad i Västerås Stad, där ungdomar får chansen att driva eget företag under sommaren. Den 9:e augusti summerades årets prestationer.
NYHET Publicerad:

Minskat regelkrångel - Företagens viktigaste valfråga

REGELKRÅNGEL Under flera år har politiken lovat se över och minska företagens regelbördor. Ett löfte som inte har infriats. Företagens regelbördor är stor, kostsam och tillväxthämmande. Varje år fyller företagen i närmare 96 miljoner blanketter som 90 svenska myndigheter begär in. Företagen och företagande omfattas av en mängd lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd. Kostnaderna för svenska företag att administrera det statliga regelverket uppgick 2012 enligt Tillväxtverket till ca 90 miljarder kr. Utöver det tillkommer kostnader för skatter och avgifter samt för de investeringar som företagen behöver göra på grund av regler.
NYHET Publicerad:

"Västmanland behöver synas mer som exportlän"

HALLÅ DÄR Hallå där Agneta Luttropp, som kandiderar till riksdagen för Miljöpartiet i höstens val. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur länets riksdagskandidater ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag.
NYHET Publicerad:

"Det behövs fler i politiken!"

HALLÅ DÄR Hallå där Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande i Fagersta. Vad tycker du vore den viktigaste åtgärden för att underlätta för västmanländska företag? Svenskt Näringsliv Västmanland kommer under valåret att intervjua lokala toppkandidater för de olika riksdagspartierna, för att höra deras näringspolitiska åsikter.