"Vinstdebatten är naiv"

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD I snart 10 år har ortopedläkaren Lennart Magnusson varit sin egen lyckas smed. Under namnet Västerås Ortopedpraktik tar han emot remitterade patienter från landstinget Västmanland för behandling och operation. - Den absolut främsta fördelen är kontinuiteten för patienterna, säger han.

Lennart Magnusson

Lennart Magnusson

Foto: MedieProffsen

I 20 år tjänstgjorde Lennart Magnusson på ortopedkliniken vid Centrallasarettet Västerås.
– Jag är utbildad för att ta hand om patienter, det var det jag ville göra. Men jag kände att det blev för mycket byråkrati i min vardag.

Så förklarar Lennart varför han 2005 tog steget att öppna egen praktik.
– Nu är det lättare att få utlopp för sina idéer, och inga långa beslutsvägar.

I dag är det Lennart och två anställda som bedriver verksamheten – en operationssköterska samt en kombinerad ekonom och receptionist. När praktiken öppnade hade han inget avtal med landstinget Västmanland. Bland kunderna fanns några företag och några försäkringsbolag. Vid den här tiden hade ortopedkliniken på dåvarande Centrallasarettet cirka 1 000 remisser i månaden att ta sig an. Köerna växte och vårdgarantin det vill säga garanterad vård inom tre månader inom det egna landstinget var svår att upprätthålla. Lennart tvingades därför ta med sig sina patienter till Nacka för operation.

– Det var ganska avigt att de skulle behöva åka så långt för operation. Jag kontaktade landstinget och diskuterade fram en lösning.

Patienterna skickas vidare från ortopedkliniken till Västerås Ortopedpraktik där Lennart, som är specialiserad på axlar, knän och idrottsskador, tar över undersökning, behandling samt vid behov även operation. I huvudsak handlar det om dagkirurgi, det vill säga att patienterna får komma hem samma dag.

– Avtalet medför att jag i princip har hur mycket jobb som helst. Det är jag själv som sätter gränsen, men det finns förstås även ett tak från landstingets sida, berättar Lennart.

Den stora konkurrensfördelen som privat vårdgivare är kontinuiteten.
– Den är jätteviktig och självklar egentligen. Det är en trygghet för patienten att samma läkare finns med under hela förloppet, från undersökning via operation till uppföljning.

En annan fördel är att han har full kontroll och styrning över ekonomin.
– Nu väger man kostnaden mot nyttan i betydligt större omfattning, oavsett om det handlar om papper eller instrument.

Lennart har som de flesta andra privata vårdgivare känt av den pågående nonprofit-debatten. En debatt som han tycker helt saknar sans och relevans.
– Vinstdebatten är naiv, ja rent av löjlig. Det är självklart att en privat verksamhet måste få gå med vinst, annars går det ju inte att skapa utrymme för investeringar och för att kunna utveckla och förbättra kvaliteten. Ska de som tillverkar sängar till sjukhusen också vara nonprofit, eller de som producerar livsmedel – mat är ju faktiskt viktigare än sjukvård?

Han menar att det finns en trångsynthet bland dem som förordar vård utan vinst, eller rent av vill förbjuda det.
– Det är ett föråldrat ideologiskt tänk som inte hör hemma på 2000-talet. De allra flesta privata vårdgivare är ansvarstagande och seriösa. Sen finns det som i alla branscher undantag. Synd bara att det är dessa som blivit normen för den privata vården.

Lennart menar att debatten snarare borde handla om att det faktiskt är de offentliga verksamheterna som inte fungerar.
– Det är ju på grund av det som de privata alternativen finns.

Lennart har en viss kontakt med gamla kollegor, några som hoppar in och backar upp när han behöver vara ledig. Men stundom känns det ganska ensamt. – Visst kan man sakna att ha kollegor att prata och rådgöra med. Jag önskar att den privata vården kunde utvecklas så att vi kunde samla 7-8 ortopeder samt några läkare inom angränsande specialiteter, som reumatologer och neurologer.

Vad vill du skicka med till politikerna?
– Att de jobbar för att förenkla för patienterna. Att minska byråkratin och skippa remisstvånget så vården blir snabbare, det tjänar alla på. Vårdköer är helt onödigt och skulle inte behöva finnas alls.

P A LENHOV

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fortsatt misslyckad matchning

REKRYTERING Hela 1 av 3 rekryteringsförsök misslyckas i Västmanland idag och rekryteringsbehovet är stort inom alla branscher. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät som nyligen presenterades. "Rekryteringsproblemen får allvarliga konsekvenser för många företag i länet. Mer än vart tredje företag uppger att de fått tacka nej till order och att de dragit ned på produktionen eller servicen som en konsekvens av att de haft svårigheter att anställa" säger Tony Gunnarsson, projektledare på Svenskt Näringsliv i Västmanland.
NYHET Publicerad:

"Vi måste slå vakt om valfriheten"

HALLÅ DÄR Roger Haddad, som är riksdagskandidat för Liberalerna i Västmanland. Svenskt Näringsliv Västmanland kommer under valåret bjuda in toppkandidater från de olika riksdagspartierna, för samtal tillsammans med företagare. Vad tycker du om Västmanlands företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Kilometerskatt i ny skepnad - Det hjälper inte att sminka en gris

KOMMENTAR Regeringen väljer, trots hård kritik, att gå vidare med den planerade kilometerskatten, berättade flera medier i helgen. I det nya förslaget riktas skatten främst mot trafik på Europavägar, riksvägar och större länsvägar.
NYHET Publicerad:

Största UF-mässan någonsin i Västmanland

UNG FÖRETAGSAMHET Den 13:e mars 2018 på Aros Congress Center arrangeras Västmanlands UF-mässa ”ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2018”. I år kommer rekordmånga UF-företag att ställa ut, hela 195 stycken.
NYHET Publicerad:

Den yngre företagsamheten starkare i Västmanland

FÖRETAGSAMHETEN Idag presenterar Svenskt Näringsliv sin årliga mätning av företagsamheten. Den visar visserligen att Västmanland fortsatt har lägst företagsamhet i Sverige, men också att företsagsamheten i länet trots allt växer något och når en ny toppnotering på 9,7 procent
NYHET Publicerad:

Feministisk regering motarbetar kvinnligt företagade

FÖRETAGSAMHETEN Under en längre tid har vinster i välfärden diskuterats och regeringen kom tillsammans med Vänsterpartiet överens om att tillsätta en utredning om att begränsa företagandet i välfärdssektorn. De förslag som lagts och som i förra veckan också fått kritik från Lagrådet kommer, om förslaget går igenom, innebära ett ordentligt slag mot en bransch där majoriteten av företagen drivs och ägs av kvinnor.
NYHET Publicerad:

Stort intresse för svensk företagskultur

ENTREPRENÖRSKAP Koreanerna har fått upp ögat för hur duktiga svenska företag är på att ta sig ut i världen och är mycket intresserade av samarbete med svenska aktörer. Det menar Björn Medin och Lars Svorse på LOVAK, som nu satsar på etablering i Sydkorea.
NYHET Publicerad:

9 av 10 inom privat välfärd hotas

VÄLFÄRD I Västmanland går 9011 barn och ungdomar i privata förskolor och skolor och 2369 personer har valt privata utförare inom omsorgen. Deras verksamheter står nu i skottlinjen "Är kommunerna verkligen förbereda för den anstormning av elever och brukare som, om förslaget om vinstbegränsning går igenom, kommer tvingas vända sig till kommunala verksamheter" undrar Susanne Bennström på Busbolaget.
NYHET Publicerad:

Valfjäsk klarar vi oss utan - nu gäller handlingskraft

KRÖNIKA "Det har väl inte undgått någon att det i år är valår. Din möjlighet att påverka Sveriges framtid för nästkommande fyra år i riksdag, kommun och region. Frågorna är många. Vem ska regera med vem? Vem lyfter de frågor som är viktiga och engagerande för dig? Ett är säkert: vi kommer säkert bli späkta med valfläsk." Det skriver Kristin Lahed, Svenskt Näringsliv, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

"För välfärdssektorn och småföretagare finns mycket att göra"

HALLÅ DÄR Samuel Stengård, som är riksdagskandidat för Kristdemokraterna i Västmanland. Vad fick dig att engagera dig politiskt? Och vad tycker du om Västmanlands företagsklimat, vad enligt dig vore den viktigaste åtgärden för att underlätta för Västmanländska företag?
NYHET Publicerad:

Låt inte godset bli stående

GÄSTKRÖNIKA "Just nu råder en historisk stor brist på chaufförer i Sverige. Det finns lastbilar så det räcker, men inte tillräckligt med utbildad personal som kan köra dem, vilket gör att gods blir stående. Ett av skälen till att färre söker sig till chaufförsyrket är talet om framtidens självkörande bilar där inga förare behövs. Men faktum är att lastbilschaufför är ett framtidsyrke, men yrket behöver en annan titel." Det skriver Claes Frösslund, DB Schenker i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Oklyftigt om klyftor

KOMMENTAR Både LO och SVT slår nu på stora trumman och berättar att klyftorna ökar. Att inkomstskillnaderna ökar något är sant och väntat. Detta beror i huvudsak på två saker.
NYHET Publicerad:

Utveckling eller avveckling?

KOMMENTAR I ett antal artiklar har VLT belyst de stora problem äldreomsorgen i Västerås står inför. Det handlar om såväl kunders och anhörigas upplevda situation i både bristande omsorg och kommunikation.
NYHET Publicerad:

Sökes: Besök hos snabbväxande tjänsteföretag

HALLÅ DÄR Jesper Songer, som är riksdagskandidat för Kristdemokraterna i Västmanland. Svenskt Näringsliv Västmanland kommer under valåret bjuda in toppkandidater från de olika riksdagspartierna, för samtal tillsammans med företagare. I samband med träffarna görs intervjuer med deltagande kandidater.
NYHET Publicerad:

Skinnskatteberg tänker klättra tio placeringar i år

FÖRETAGSKLIMAT Varje år gör Svenskt Näringsliv en kommunranking över det lokala företagsklimatet. 2016 hamnade Skinnskatteberg sist, förra året klättrade kommunen nio placeringar, till plats 281. Men på kommunen har man betydligt högre ambitioner än så. "I år ska vi klättra högre upp på listan", säger Therese Kihlander, samordnare turism och näringsliv.
NYHET Publicerad:

LAS behöver reformeras

FÖRETAGSKLIMAT Patrik Vatka är sedan i somras butikschef på Ica Supermarket Bäckby där hans största utmaning kompetensförsörjningen. "LAS-reglerna skapades i en tid med andra förutsättningar och har nu blivit omoderna. Sverige har stora problem med matchningen på arbetsmarknaden. Sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga innebär, innan den återställdes, att fler vågade anställa. En LAS-reform skulle kunna ha samma positiva effekter", säger Patrik Vatka.
NYHET Publicerad:

Högtryck hos Systemair i Skinnskatteberg

FÖRETAGSKLIMAT Produktionen peakar hos Systemair i Skinnskatteberg. "När vi stänger verksamhetsåret 2017 - 2018 den sista april i år så har vi ökat den egna tillverkningen med 100 miljoner kronor i Skinnskatteberg jämfört med året innan", berättar Magnus Eklund, vd Systemair Sverige.
NYHET Publicerad:

"Tillsammans kan vi förändra"

HALLÅ DÄR Kristin Lahed, Regionchef på Svenskt Näringsliv i Västmanland. Vad är ditt uppdrag som regionchef för Svenskt Näringsliv? Hur har 2017 varit och vad har du för förväntningar på 2018?
NYHET Publicerad:

Ett dråpslag för alla som vill välja fritt

VÄLFÄRD I förra veckan la regeringen och vänsterpartiet fram ett lagförslag om vinstbegränsning i välfärden, trots en förödande kritik från ett samlat näringsliv, tunga statliga myndigheter och ekonomisk expertis. Arne Broberger, som själv har valt Distriktsköterskegruppen Q-RA som sin utförare av de omsorgstjänster han har behov av, tycker att förslaget är alldeles snurrigt.
NYHET Publicerad:

Regeringens jämställdhetsbluff

KRÖNIKA "Regeringen har varit tydliga med att de har höga ambitioner i jämställdhetsdebatten, men den faktiska politiken har framför allt gestaltat sig i form av symbolåtgärder. I stället för att politiskt försöka styra beteenden och val så borde man försöka öppna upp för större valfrihet och uppmuntra entreprenörskap i fler branscher. Då skulle man dessutom komma åt den verkliga jämställdhetsbristen på svensk arbetsmarknad: skillnader i möjligheter att göra karriär, driva företag och tjäna pengar." Det skriver Tony Gunnarsson i sin krönika.