"Vinstdebatten är naiv"

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD I snart 10 år har ortopedläkaren Lennart Magnusson varit sin egen lyckas smed. Under namnet Västerås Ortopedpraktik tar han emot remitterade patienter från landstinget Västmanland för behandling och operation. - Den absolut främsta fördelen är kontinuiteten för patienterna, säger han.

Lennart Magnusson

Lennart Magnusson

Foto: MedieProffsen

I 20 år tjänstgjorde Lennart Magnusson på ortopedkliniken vid Centrallasarettet Västerås.
– Jag är utbildad för att ta hand om patienter, det var det jag ville göra. Men jag kände att det blev för mycket byråkrati i min vardag.

Så förklarar Lennart varför han 2005 tog steget att öppna egen praktik.
– Nu är det lättare att få utlopp för sina idéer, och inga långa beslutsvägar.

I dag är det Lennart och två anställda som bedriver verksamheten – en operationssköterska samt en kombinerad ekonom och receptionist. När praktiken öppnade hade han inget avtal med landstinget Västmanland. Bland kunderna fanns några företag och några försäkringsbolag. Vid den här tiden hade ortopedkliniken på dåvarande Centrallasarettet cirka 1 000 remisser i månaden att ta sig an. Köerna växte och vårdgarantin det vill säga garanterad vård inom tre månader inom det egna landstinget var svår att upprätthålla. Lennart tvingades därför ta med sig sina patienter till Nacka för operation.

– Det var ganska avigt att de skulle behöva åka så långt för operation. Jag kontaktade landstinget och diskuterade fram en lösning.

Patienterna skickas vidare från ortopedkliniken till Västerås Ortopedpraktik där Lennart, som är specialiserad på axlar, knän och idrottsskador, tar över undersökning, behandling samt vid behov även operation. I huvudsak handlar det om dagkirurgi, det vill säga att patienterna får komma hem samma dag.

– Avtalet medför att jag i princip har hur mycket jobb som helst. Det är jag själv som sätter gränsen, men det finns förstås även ett tak från landstingets sida, berättar Lennart.

Den stora konkurrensfördelen som privat vårdgivare är kontinuiteten.
– Den är jätteviktig och självklar egentligen. Det är en trygghet för patienten att samma läkare finns med under hela förloppet, från undersökning via operation till uppföljning.

En annan fördel är att han har full kontroll och styrning över ekonomin.
– Nu väger man kostnaden mot nyttan i betydligt större omfattning, oavsett om det handlar om papper eller instrument.

Lennart har som de flesta andra privata vårdgivare känt av den pågående nonprofit-debatten. En debatt som han tycker helt saknar sans och relevans.
– Vinstdebatten är naiv, ja rent av löjlig. Det är självklart att en privat verksamhet måste få gå med vinst, annars går det ju inte att skapa utrymme för investeringar och för att kunna utveckla och förbättra kvaliteten. Ska de som tillverkar sängar till sjukhusen också vara nonprofit, eller de som producerar livsmedel – mat är ju faktiskt viktigare än sjukvård?

Han menar att det finns en trångsynthet bland dem som förordar vård utan vinst, eller rent av vill förbjuda det.
– Det är ett föråldrat ideologiskt tänk som inte hör hemma på 2000-talet. De allra flesta privata vårdgivare är ansvarstagande och seriösa. Sen finns det som i alla branscher undantag. Synd bara att det är dessa som blivit normen för den privata vården.

Lennart menar att debatten snarare borde handla om att det faktiskt är de offentliga verksamheterna som inte fungerar.
– Det är ju på grund av det som de privata alternativen finns.

Lennart har en viss kontakt med gamla kollegor, några som hoppar in och backar upp när han behöver vara ledig. Men stundom känns det ganska ensamt. – Visst kan man sakna att ha kollegor att prata och rådgöra med. Jag önskar att den privata vården kunde utvecklas så att vi kunde samla 7-8 ortopeder samt några läkare inom angränsande specialiteter, som reumatologer och neurologer.

Vad vill du skicka med till politikerna?
– Att de jobbar för att förenkla för patienterna. Att minska byråkratin och skippa remisstvånget så vården blir snabbare, det tjänar alla på. Vårdköer är helt onödigt och skulle inte behöva finnas alls.

P A LENHOV

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Upphandla smart

UPPHANDLING Under torsdagen besökte Svenskt Näringslivs upphandlingsexpert Ellen Hausel Heldahl Kungsör och Västerås för att prata om upphandling i allmänhet och den nya upphandlingslagen i synnerhet. Med på mötena var såväl politiker som tjänstemän och leverantörer.
NYHET Publicerad:

En eftermiddag med företagarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Svenska företagare befinner sig i en förändlig värld – mer nu än på mycket länge. Då är det bra att vara förberedd och påläst kring en del av alla arbetsgivarfrågor. Därför anordnade Svenskt Näringsliv en eftermiddag, vigd åt arbetsgivare, med ambition att tillhandahålla nyttig information och ny kunskap tillsammans med inspiration och gott sällskap.
NYHET Publicerad:

”Fanns tiden skulle jag driva tio företag till”

PROFILEN Ett gott självförtroende och idéer om en ny typ av marknadsundersökningar gjorde att Tove Åkerman-Stenman till slut bara var tvungen att starta eget. Hon drivs av att skapa fler jobb och att hon själv växte upp i ett arbetarhem gör att hon idag har nära relationer med sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Var femte Västmanlandsföretagare överväger att flytta

FÖRETAGSKLIMAT I 2017 års undersökning av det lokala företagsklimatet har Svenskt Näringsliv frågat 907 företagare i Västmanlands län om de någon gång har övervägt att flytta sin verksamhet till en kommun med ett bättre företagsklimat. Hela 21 procent av företagarna i länet svarade ja på frågan.
NYHET Publicerad:

UF Västmanland tog storslam på UF-gala

UNG FÖRETAGSAMHET Förra veckan var det UF-gala i Stockholm och Sveriges bästa UF-regioner korades. Västmanland tog en historisk storslam och plockade hem 2 guld- och en bronsmedalj till regionen! "Otroligt roligt och ett kvitto på att vår arbetsmodell är framgångsrik", säger Johan Eliases, regionchef på Ung Företagsamhet i Västmanland.
NYHET Publicerad:

Åt skogen med äganderätten?

KRÖNIKA "Att inskränka äganderätten är en vanlig auktoritär åtgärd i syfte att försvaga folkets motståndskraft mot makten. Ägande- och förfoganderätten möjliggör en högre grad av trygghet och valfrihet. Individuellt ägande innebär maktdelning och skapar egna resurser som folk kan ta spjärn mot när de tar fram nya innovationer, gör investeringar eller går i demokratisk opposition mot makten. Att slå in kilar i det som utgör grunden för västvärldens välstånd och individuella frihet är en mycket dålig idé." Det skriver Tony Gunnarsson, Svenskt Näringsliv, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Snabbväxande städföretag på politiskt instabil marknad

FÖRETAGSKLIMAT För tre år sedan startade Stefan Karlsson Städhem, ett företag inom städbranschen med huvudkontor i Västerås. Idag har bolaget drygt 50 anställda och är verksamma på fem orter. Hur är det att vara vd för ett snabbväxande bolag när man aldrig haft en ambition om att bli chef och hur skapas stabilitet i en bransch där RUT-avdragets regler förändras?
NYHET Publicerad:

Av Fredrik Eklund kan man lära sig mycket

SOMMARJOBB I år har ungdomar i flera av Västmanlands kommuner fått möjligheten att genom konceptet Sommarlovsentreprenör provat på livet som företagare. Nyligen avslutades projektet och Erik Bliisi var en av de unga entreprenörerna som fick ta emot pris av Landshövding Minoo Akhtarzand, numera kan han titulera sig "Årets sommarlovsentreprenör".
NYHET Publicerad:

Stärkt yrkesutbildning viktigt för både företagen och samhället

UTBILDNING En väl fungerande kompetensförsörjning, ställer krav på kvalitén i utbildningssystemet. Ur företagens synvinkel är utmaningen att attrahera, utveckla och behålla rätt medarbetare. Innan det är möjligt måste dock företagen hitta rätt kompetens, något som idag många företag upplever problematiskt. För att regeringen ska uppfylla sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020, krävs inte minst åtgärder för att skapa en bättre rörlighet och matchning på arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

"Politiken behöver se saker ur ett mer långsiktigt perspektiv"

HALLÅ DÄR Lena Oderstad-Andersson som driver Ramnäs Hotell & Konferens i Surahammars kommun ställer upp på en intervju för att delge oss sin syn på företagande i Sverige idag.
NYHET Publicerad:

Funktionskrav istället för specifikationskrav vid upphandlingar

UPPHANDLING Offentlig upphandling omsätter årligen hundratals miljarder kronor. Därmed kan också krav ställas för en effektiv och ändamålsenlig upphandling. Idag upplever många företag regelkrångel och brist kring kommunikation, något som måste förbättras för att upphandlingsenheter ska kunna bidra till tillväxt och en bra resursfördelning av våra skattemedel.
NYHET Publicerad:

Småföretagre bromsas av allt pappersarbete

FÖRETAGSKLIMAT Sedan 1998 har företaget MixWell i Västerås tillverkat glutenfria produkter. I början skedde produktionen i hemmet och den första maskinen som inhandlades var en cementblandare. Kunderna har sedan början bestått av både bagerier och detaljhandelskedjor såväl som apotek. Även näthandel och export har på senare år gett företaget många nya kunder.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen viktigast för Seco Tools

FÖRETAGSKLIMAT Seco Tools i Fagersta lägger ner mycket tid på att hitta rätt medarbetare. ”Det gäller att kunna växla kompetenser i företaget, annars kan vi inte utvecklas”, säger VD Lars Bergström. Högst upp på önskelistan står en högkvalitativ gymnasieskola till kommunen.
NYHET Publicerad:

Jobben skapas av företag

FÖRETAGSKLIMAT Grunden för välfärden återfinns i förtegsamma människor som startar och driver företag. Avdelningen för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv arbetar dagligen med att skapa bättre förutsättningar för företag, regionalt och lokalt genom ett bättre företagsklimat. Något som idag blir än mer viktigt, för att nå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.
NYHET Publicerad:

Västerås imponerar på Amazon

FÖRETAGSKLIMAT Rätt attityd, engagemang och lösningsförmåga. Det avgjorde när Amazon Web Services valde Västerås som etableringsort för sina datahallar. ”Vi har skapat ett förtroende för oss i hela ledet – hela vägen till kommunens fastighetsdirektör”, säger Conny Petrén, näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Myndigheterna bromsar hållbar tillväxt

KRÖNIKA Myndighetssveriges förhållningssätt till näringslivet är en bromskloss på vägen mot det hållbara samhället, skriver Tony Gunnarsson, projektledare i Västmanlands län.
NYHET Publicerad:

www.varldsmastare.se?

YRKESLANDSLAGET Worldskills är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. I oktober reser det svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi för att tävla inom olika yrken mot världens yrkeselit. Eric Norman, från Västerås, tävlar i webbdesign.
NYHET Publicerad:

Handlare vill anställa fler

ARBETSMARKNAD Daniel Özer driver en ICA-butik där det finns massor av arbetsuppgifter. Han skulle gärna anställa fler personer om det inte var så dyrt med personal. Det är olyckligt menar Daniel Özer som gärna tar ansvar för att fler kommer i arbete.
NYHET Publicerad:

Mismatchen består - vem ska göra jobbet?

KONJUNKTUR Svenskt näringsliv har i dagarna presenterat sin konjunkturrapport. Den visar att tillväxten i Sverige för tillfället är god samtidigt som den politiska osäkerheten i världen är fortsatt stor. Västmanlands högkonjunktur har det senaste halvåret kylts av och flera företagare i företagspanelen vittnar om att tänkta produktions- och försäljningsökningar uteblivit. En förutsättning för ökad tillväxt är att företagen hittar rätt kompetenser. 74% av företagen i Västmanland uppger att de har rekryteringsbehov. 84% uppger att det var mycket svårt eller ganska svårt att hitta kompetenserna.
NYHET Publicerad:

Vi behöver vara lockande för talanger

ARBETSMARKNAD Högkvalificerad arbetskraft är eftertraktad. Men medan allt fler länder aktivt deltar i den globala talangjakten finns frågan knappt på den politiska agendan i Sverige. Nu efterlyser Svenskt Näringsliv slopad värnskatt och sänkt statlig skatt för att göra Sverige mer attraktivt för världens talanger.