NYHET16 november 2017

Way to go – från UF till AB

Hampus Vestlund och Johan Bons hade inga större ambitioner när de i gymnasiet bestämde sig för att starta ett UF-företag tillsammans. Affärsidén var enkel: att köra ut godis till beställande kunder. Gensvaret blev dock genast starkare än de kunnat tro.

- Jag är även stolt och imponerad över Johan och Hampus engagemang som unga entreprenörer och det är precis det vi behöver i Sverige säger Daniel Özer som är mentor till Hampus och Johan och stöttar deras företagarresa.
Foto: Ingela Roos

De marknadsförde sig på Facebook och nådde tiotusentals personer, vilket fick kunderna att strömma in.

– Idén var bara för bra för att släppa, vilket gjorde att vi bestämde oss för att omvandla vårt UF-företag till ett aktiebolag, säger Johan Bons.

Fram tills i september i år har förberedelserna pågått inför lanseringen av Way To Go. Med avancerade tekniska lösningar, ett bredare koncept och marknadsföringshjälp för restauranger är de nu redo att ta marknaden med storm.

– Förberedelserna och omvandlingen till ett riktigt företag har tagit mycket tid och kraft, men nu är allt på plats och vi har redan skrivit kontrakt med ett stort antal restauranger, lokala bagerier och godisbutiker som vi kommer att leverera ifrån.

Tanken är att kunden ska få en känsla av att stå nära produkterna de köper. De vill att kunderna ska kunna handla allt från ax till limpa. En filosofi där kunderna ska vara garanterade kvalitet i urvalet av lokala leverantörer och där de ges möjlighet att upptäcka nya restauranger. De vill helt enkelt ge kunderna en genuint lokal serviceupplevelse med digitala hjälpmedel.

– Vi erbjuder företag och privatperson möjligheten att handla kvalitativa produkter, kombinerat med tjänsten att få den levererad direkt till kontoret eller hemmet. Detta genom en lättanvänd webbplats med smidiga betalningsmetoder skräddarsydda efter kundens behov. Enkla elektroniska betalningar med Swish-handel och betalkort för privatperson, och möjligheten att få en samlad månadsfaktura på samtliga köp finns för företagskunder, säger Hampus Vestlund.

Den viktigaste produkten killarna säljer är tid. Med deras tekniska lösning kan de ge kunderna ett stort urval att välja mellan samtidigt som de sparar dem mycket tid när de får god restaurangmat hemlevererad. Att detta är matkonsumtionens framtid är inte bara Hampus och Johan övertygade om. Även Daniel Özer, som driver ICA Vallby och ”Hamburgeriet”, tror starkt på både företaget och branschen:

– Just nu lever vi en teknologisk revolution som likt den industriella revolutionen förändrade samhällen och vårt sätt att leva. I framtiden kommer tiden vara vår mest värdefulla valuta och kan man som entreprenör hitta sätt och incitament för konsumenter att spara tid för att förenkla deras vardag är jag övertygad om att man löst en viktig ekvation och ett framgångsrikt bolag.

– Jag är även stolt och imponerad över Johan och Hampus engagemang som unga entreprenörer och det är precis det vi behöver i Sverige. Jag gör bara mitt samhällsansvar i att stötta dem på vägen till deras framgångar, menar Daniel Özer.

Alla tre anser att det finns ett stort behov av att regelverket anpassas efter den nya arbetsmarknad som växer fram i digitaliseringens spår. Lejonparten av all kommunikation sker redan i våra mobiler. Av skäl som styrs av kundernas efterfrågan utför Hampus och Johan de flesta leveranserna på kvällar och helger. Att utöka verksamheten genom att anställa skulle med nuvarande regelverk bli väldigt dyrt och svårt. Med lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar, som tidigare fanns, hade det vara möjligt att anställa tidigare.

– Detta är en växande bransch med framtiden för sig. Regelverken och avtalen måste hänga med när arbetsmarknaden förändras och nya konsumtionsmönster växer fram. Det gäller att modernisera synen på arbete, arbetstidsmått och arbetstidsförläggning, säger Daniel Özer.

För Johan Bons och Hampus Vestlund som nya företagare är de politiska förutsättningarna avgörande.

– Hur kommer dagens makthavare verka för att vi unga företagare kan driva verksamhet och utveckla densamma på bättre villkor? Och när kommer vi bli tillfrågade om vilka behov vi har för att växa och bli omhändertagna under våra utvecklingsresor som unga entreprenörer? Vi vet att det är vi som är framtiden och dess arbetsgivare. Idag driver vi Sverige framåt med våra egna initiativ och engagemang i små företag. Med rätt förutsättningar från samhället kan vår verksamhet växa, säger Johan Bons.

FAKTA:

Way To Go verkar i Västerås med omnejd. De levererar mat direkt från restauranger och bagerier hem till beställarens dörr eller till arbetsplatsen.

Entreprenörskap
Skriven avTony Gunnarsson
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist