Dags att reformera arbetsförmedlingen

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD Catrine Ramsten, ägare av Bemanningskontoret, har en lång erfarenhet inom bemanning och rekrytering på arbetsmarknaden. Under dessa år har hon bevittnat vilka hinder respektive möjligheter som finns. Ett av dessa är arbetsförmedlingen. ”Myndigheten hanteras lamt”, säger Catrine Ramsten.

Catrine Ramsten, Bemanningskontoret

Catrine Ramsten, Bemanningskontoret

Catrine Ramsten har arbetat inom bemanningsbranschen i många år. 2014 valde hon att gå sin egen väg och starta eget. Catrine upplever att hon under dessa år gjort skillnad och hjälpt människor att komma in på arbetsmarknaden.

- För mig var det viktigt att jobba nära kund och medarbetare för att skapa ett förtroende. Jag ville också förändra den negativa och mediala bilden av vad bemanningsföretag är och hur vi arbetar. Jag vill visa det positiva med mitt företag; nämligen att vi hjälper människor komma in på arbetsmarknaden. Vår bransch jobbar i uppförsbacke, men vi är en otroligt viktig aktör för en fungerande arbetsmarknad, säger Catrine Ramsten.

Sedan uppstart av Bemanningskontoret har efterfrågan på arbetskraft varit hög. Så hög att Catrine många gångar har haft svårt att hitta medarbetare till sina kunder. Catrine såg därför en möjlighet att ta hjälp av Arbetsförmedlingen, men till sin förvåning slog myndigheten dövörat till. 

- Vi blev förvånade över att arbetsförmedlingen har många inskrivna, men trots detta fick vi knappt några ansökningar. Det var enkla tjänster vi efterfrågande och eftersökt utbildning var gymnasiekompetens. Det krävdes heller inte lång arbetslivserfarenhet eftersom vi utbildar våra medarbetare efter arbetsuppgifter på plats, säger Catrine Ramsten.

Catrine är en av många företagare som känner en hopplöshet över hur myndigheten hanterar sitt uppdrag och hoppas på en förbättring. Arbetsförmedlingen är ifrågasatt vad gäller effektivitet och matchningen på arbetsmarknaden. En reformerad Arbetsförmedling är idag önskvärt bland många, något Catrine välkomnar. Moderaterna meddelande nyligen att de vill lägga ner Arbetsförmedlingen.

- Jag tycker det är viktigt att det finns en instans på arbetsmarknaden med någon form av reglering. Men i nuläget hanteras myndigheten lamt och bör reformeras. De gånger vi får ansökningar skickade till oss är det sällan rätt person som söker tjänsterna och istället får vi deras problem i knät. Matchningen måste därför bli bättre och effektivare, annars får vi inte in människor på arbetsmarknaden, säger Catrine Ramsten.

- Ett exempel på bemötande vi fått från Arbetsförmedlingen har varit när vi sökt personer till kundtjänst. Istället för att se möjligheten till att få människor i arbete, svarade de att ”alla inte passar för dessa typer av tjänster vi erbjuder”. Vi tycker det är viktigare att ge människor en chans att testa sig fram på arbetsmarknaden. Oavsett om en människa inte arbetat med service innan, är vi beredda på att ge personen i fråga en chans om viljan finns, avslutar Catrine Ramsten. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Skaraborg satsar på företagsklimatet 

FÖRETAGSKLIMAT 2018 presenterade Skaraborgs kommunalförbund projektet ”Stärkt företagsklimat i Skaraborg”. Ett år in i projektet har mycket hänt.
NYHET Publicerad:

Great minds don't think alike

FREDAGSKRÖNIKA Hur överbrygger vi kompetensgapet, vänder utanförskap till integration och mångfald till affärsnytta? Det skriver Rudolf Antoni om i dagens krönika.
NYHET Publicerad:

Industrinatt – för inblick och kompetensförsörjning

FÖRETAGSKLIMAT Götene kommun arbetar aktivt tillsammans med näringslivet för att skapa ett så gott företagsklimat som möjligt. Ett bra exempel är att de tillsammans med Näringslivsföreningen arrangerade Götene Industrinatt för andra gången, kvällen den 23 oktober.
NYHET Publicerad:

Så rustas Västra Götaland

FREDAGSKRÖNIKA Vi ser en oväntat snabb försvagning av konjunkturen och vi går en tuffare framtid till mötes. För att möta dessa utmaningar blir kommunernas arbete med att stärka de lokala förutsättningarna för företagande allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda!

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Ohlsson Larsson! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre.