Gymnasievalet
Foto: Sune.Chee

Fakta inför gymnasievalet i Västra Götaland

NYHET Publicerad

GYMNASIEVALET I samband med det stundande gymnasievalet har Svenskt Näringsliv med uppgifter från Statistiska Centralbyrån listat lönestatistik, för elever från de mest framgångsrika gymnasieprogrammen i Västra Götaland. Statistiken är hämtad från de senaste tio åren och ska hjälpa gymnasieväljarna att fatta genomtänkta utbildningsval genom nylanserade hemsidan gymnasiekvalitet.se.

Anna Gillek

Anna Gillek

Foto: Ernst Henry Photography

Det börjar bli hög tid för Sveriges niondeklassare att fatta beslut om gymnasieprogram med start i höst. Med otaliga valmöjligheter av skola och program har Svenskt Näringsliv skapat hemsidan Gymnasiekvalitet.se med förhoppningen att hjälpa framtida gymnasieelever att välja det program som passar bäst och som ger bäst förutsättningar för jobb eller fortsatta studier. Statistiken som är hämtad från SCB visar hur examinerade elever från Västra Götalands olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden.

— Även om elevernas egna intresse naturligtvis är av relevans så anser vi att det är viktigt att få ut information om vad arbetsmarknaden eftersöker. Man bör känna till att vissa yrken som många utbildas inom innebär en tuffare konkurrens, säger regionchef för Svenskt Näringsliv i Västra Götaland, Anna Gillek.

Gymnasieprogrammen som generellt sett tycks generera högst lön efter avslutad utbildning är yrkesutbildningar som industriprogrammet, elprogrammet, fordonsprogrammet och energiprogrammet. Samtidigt visar det sig att Göteborgs högre samskola toppar listan för lägst andel arbetslöshet både fem respektive tio år efter avslutad gymnasieutbildning.

— På sajten Gymnasiekvalitet.se är det möjligt för elever och föräldrar att få fram både skolresultat från alla program och skolor i Västra Götalandsregionen men även andel som varit arbetslösa, andel som fått jobb samt vad de har för inkomst, säger Anna Gillek.

Svenskt Näringsliv hänvisar niondeklassare att gå in på Gymnasiekvalitet.se och söka sig runt för att få mer information som kan vara till avgörande hjälp vid gymnasievalet.

Nedan listas de gymnasieprogram och skolor som genererat högst lön samt lägst andel arbetslöshet fem respektive tio år efter gymnasiet.

5 år efter gymnasiet

De tjänar mest 
1. Industriprogrammet, Gullmarsgymnasiet, Lysekil 353 682 kr
2. Elprogrammet, Göteborgs praktiska gymnasium, Göteborg 333 267 kr
3. Specialutformat program, riksrekryterande, Öckerö gymnasieskola, Öckerö 321 576 kr
4. Fordonsprogrammet, Sundlergymnasiet, Vårgårda 320 900 kr
5. Handels- och administrationsprogrammet, Hulebäcksgymnasiet, Härryda 315 005 kr
6. Industriprogrammet, Nösnäsgymnasiet, Stenungssund 309 550 kr
7. Industriprogrammet, Lichron teknikgymnasiet, Skövde 306 716 kr
8. Samhällsvetenskapligt program, Sigrid Rudebecks gymnasium, Göteborg 303 853 kr
9. Energiprogrammet, Kavelbro gymnasium, Skövde 298 944 kr
10. Elprogrammet, Porthälla gymnasium, Partille, 294 185 kr

Tabellen visar inkomst 2016 elever per gymnasieprogram som utexaminerades 2011. Källa Gymnasiekvalitet.se som publicerar bearbetade data insamlade av SCB. Av integritetsskäl redovisas inte grupper som består av färre än 5 individer.

De har haft lägst andel arbetslöshet
1. Naturvetenskapligt program, Göteborgs högre samskola, Göteborg 6,67 %
2. Samhällsvetenskapligt program, Göteborgs högre samskola, Göteborg 10,53 %
3. Naturvetenskapligt program, Lerums gymnasium, Lerum 11,32 %
4. Samhällsvetenskapligt program, LM Engströms gymnasium, Göteborg 11,54 %
5. Samhällsvetenskapligt program, Kitas gymnasium, Göteborg 13,04 %
6. Naturvetenskapligt program, Hulebäcksgymnasiet, Härryda 13,45%
7. Teknikprogrammet, Lerums gymnasium, Lerum 13,73%
8. Naturvetenskapligt program, Donnergymnasiet, Göteborg 13,79%
9. Naturvetenskapligt program, Alströmergymnasiet, Alingsås och Naturvetenskapligt program, Kitas gymnasium, Göteborg 14,29 %
10. Samhällsvetenskapligt program, Kitas gymnasium, Göteborg 14,55%

Tabellen visar andelen arbetslösa elever per gymnasieprogram som utexaminerades 2011 och som uppburit arbetslöshetsersättning någon gång under åren 2012–2016. Källa Gymnasiekvalitet.se som publicerar bearbetade data insamlade av SCB.  Av integritetsskäl redovisas inte grupper som består av färre än 5 individer.

Tio år efter gymnasiet

De tjänar mest 
1. Energiprogrammet, Öckerö gymnasieskola, Öckerö 859 140 kr
2. Samhällsvetenskapligt program, Öckerö gymnasieskola, Öckerö 463 954 kr
3. Samhällsvetenskapligt program, Göteborgs högre samskola, Göteborg 458 631 kr
4. Naturvetenskapligt program, Fässbergsgymnasiet , Mölndal 410 979 kr
5. Elprogrammet, Tranemo gymnasieskola, Tranemo 407 625 kr
6. Industriprogrammet, Lindholmens tekniska gymnasium, Göteborg, 392 770 kr
7. Fordonsprogrammet, Ållebergsgymnasiet, Falköping 385 960 kr
8. Elprogrammet, Nösnäsgymnasiet, Stenungssund 382 100 kr
9. Industriprogrammet, Nösnäsgymnasiet, Stenungssund 378 577 kr
10. Elprogrammet, Hulebäcksgymnasiet, Härryda 370 696 kr

Tabellen visar inkomst 2016 elever per gymnasieprogram som utexaminerades 2006. Källa Gymnasiekvalitet.se som publicerar bearbetade data insamlade av SCB. Av integritetsskäl redovisas inte grupper som består av färre än 5 individer.

De har haft lägst andel arbetslöshet
1. Naturvetenskapligt program, Göteborgs högre samskola, Göteborg 9,62%
2. Naturvetenskapligt program, Sigrid Rudebecks gymnasium, Göteborg 13,04%
3. Samhällsvetenskapligt program, Öckerö gymnasieskola, Öckerö 14,29%
4. Samhällsvetenskapligt program, Donnergymnasiet, Göteborg 18,87%
5. Naturvetenskapligt program, L M Engströms gymnasium, Göteborg 19,61%
6. Samhällsvetenskapligt program, Göteborgs högre samskola, Göteborg 20%
7. Naturvetenskapligt program, Lagmansgymnasiet, Vara 20,83%
8. Naturvetenskapligt program, Lerums gymnasium, Lerum 21,15 %
9. Teknikprogrammet, Strömstad gymnasium, Strömstad 23,81%
10. Naturvetenskapligt program, Donnergymnasiet, Göteborg 24,07%

Tabellen visar andelen arbetslösa elever per gymnasieprogram som utexaminerades 2006 och som uppburit arbetslöshetsersättning någon gång under åren 2007–2016. Källa Gymnasiekvalitet.se som publicerar bearbetade data insamlade av SCB. Av integritetsskäl redovisas inte grupper som består av färre än 5 individer.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Påskhandla utan dåligt samvete

FREDAGSKRÖNIKA Helghandeln i samband med våra stora högtider utmålas allt oftare som ett problem och röster höjs för att vi ska konsumera mindre. Men i debatten glömmer man bort handelns positiva sidor. Att svensk ekonomi växer och att fler får möjligheten att ta sig in på arbetsmarknaden är i grunden bra.
NYHET Publicerad:

Från mentalvården till bilbärgning – hur svårt kan det vara?

JOBBSKAPARNA. Ingegerd Carlsson på Härryda bilbärgning har drivit företaget sedan 1985, från början tillsammans med sin man och sedan 2007 på egen hand. Att hon själv skulle köra bärgare var dock inte självklart från början.
NYHET Publicerad:

Är det dags att glömma drömmen om eget boende?

FREDAGSKRÖNIKA Ni har läst det förr; allt fler unga bor kvar hemma längre och har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Samtidigt skriker våra företag i tillväxtregioner efter arbetskraft. Det är inte bara ett problem för den enskilda individen eller företag, utan samhället i stort. Frågan är om dagens bostadspolitik räcker för att lösa bostadsproppen?
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildning – en biljett till hela världen som arbetsplats

REKRYTERING. Kompetensförsörjning är ett växande problem inom hotell- och restaurangbranschen. Det råder framför allt brist på kvalificerade kockar och kökspersonal runtom i Sverige. Detta till följd av, bland annat, att intresset för yrkesförberedande program har minskat. Situationen på Scandic Rubinen är inget undantag.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning viktigast för anrikt västkustföretag

JOBBSKAPARNA Ringens Varv på Marstrand har funnits sedan 1800-talet och har under åren producerat och servat åtskilliga båtar, från dåtidens fiskebåtar i trä till dagens fritidsbåtar. "Nyckeln till framgången är den fantastiska personalen", säger ägaren Pernilla Lind.
NYHET Publicerad:

Mer marknadsekonomi bäst för miljön

FREDAGSKRÖNIKA “I want you to panic” var uppmaningen från den just nu mest omtalade miljöaktivisten. Panik eller inte, miljö och klimatfrågan är en form av överideologi som ingen kan avstå att förhålla sig till. Men bortom retoriken och fingerpekandet – vem är det egentligen som ska stå för verkstaden och skapa det hållbara samhälle som alla vill ha?
NYHET Publicerad:

3 av 10 företag i Västra Götaland planerar för ägar- eller generationskifte

RAPPORT Nästan var femte företagare i Västra Götaland är över 64 år och många står inför ett stundande generationsskifte – främst med anledning av ålders- eller hälsoskäl. I länet finns flertalet kommuner med en hög andel äldre företagsamma, bland annat den kommunen med högst andel i hela Sverige, det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kan Sverige konkurrera med kunskap framöver?

FREDAGSKRÖNIKA Sverige ska konkurrera med kunskap – inte med låga löner. Ett mantra som ofta upprepas av landets politiker. Samtidigt presenterade OECD idag en ny prognos om att kompetensbristen hos företagen bromsar svensk tillväxt. Läget är allvarligt och får konsekvenser. Kommer vi verkligen klara av att konkurrera som kunskapsnation i framtiden?
NYHET Publicerad:

Familjeföretaget med höga ambitioner visar vägen inom träindustrin

JOBBSKAPARNA. Systrarna Eva och Inger Gustafsson är tredje generationen som äger och driver Bovalls Dörrbyggeri i norra Bohuslän. Företaget har sedan start fokuserat på att skapa kvalitativa dörrar som klarar en livslängd i det hårda västkustklimatet. Genom att använda kvalitetsmärkt och certifierat trä sedan flera år tillbaka går de i bräschen för en hållbar snickeribransch.
NYHET Publicerad:

Skatt är skatt och avgift är avgift

FREDAGSKRÖNIKA De flesta av oss vet vad vi har i månadslön och vad vi ”får ut” i lön varje månad. Men hur många vet vad den totala kostnaden är för varje anställd varje månad? Vi pratar ofta om arbetsgivaravgifter. Men vet du vad de bekostar och går verkligen allt till olika former av förmåner för alla anställda i våra företag?
NYHET Publicerad:

AP-fond lockar med hållbarhet och mångfald

REKRYTERING När ungdomar söker jobb vill de inte bara veta vad en arbetsgivare gör, utan även hur jobbet utförs. ”Lönen har nog fortfarande en viss status men lika mycket status ligger i att företaget har schysta värderingar”, säger Eva Halvarsson, vd på Andra AP-fonden.
NYHET Publicerad:

Så stärker prisade Centiro företagskulturen

STRATEGI På Centiro blir medarbetare sedda som individer samtidigt som de hela tiden får utmaningar som utvecklar. I en väl fungerande arbetsmiljö och kultur är lönen inte den viktigaste frågan, enligt koncernchefen Niklas Hedin.
NYHET Publicerad:

Öka fokus på entreprenörskap i skolan

FREDAGSKRÖNIKA Under mars månad pågår de årliga regionala UF-mässorna, där gymnasieelever tävlar om biljetter till SM i Ung Företagsamhet (UF) i Stockholm. Vi på Svenskt Näringsliv har haft förmånen att på olika sätt medverka till mässorna i Västra Götaland. Det har varit inspirerande dagar där vi fått möta många kreativa UF-företag.
NYHET Publicerad:

Worth UF representerar Göteborg på SM i Stockholm

UNG FÖRETAGSAMHET Den 11 mars hölls UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt 2019, i Göteborgsregionen. Under mässan deltog över 1300 gymnasieelever fördelat på 341 företag, där den stora vinnaren blev Worth UF som fick motta det prestigefyllda priset Årets UF-företag.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver fler företagsamma kvinnor

FREDAGSKRÖNIKA. Under veckan som gick släppte vi vår årliga undersökning där vi mäter andelen företagsamma människor och idag är det internationella kvinnodagen. Jämfört med män är kvinnor fortfarande kraftigt underrepresenterade bland landets företagsamma. Vad krävs egentligen för att fler kvinnor ska våga starta och driva företag?
NYHET Publicerad:

Så ser kvinnors företagsamhet ut i Västra Götaland

FÖRETAGSAMHETEN. Kvinnors företagsamhet ökar i 17 av 21 län i Sverige, men det ser inte lika positivt ut när det kommer till kvinnors nyföretagsamhet. Andelen företagsamma kvinnor i Västra Götaland uppgår till 7,1 procent vilket innebär att man ligger under rikssnittet. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten 2019 som presenterades den 7 mars.
NYHET Publicerad:

Härryda bryter ny mark med e-tjänster

FÖRETAGSKLIMAT Härryda ska bli Sveriges bästa näringslivskommun. Ett steg på vägen är att erbjuda en digital tjänst till företag som söker mark i kommunen. "Vi vill förenkla för företagen på alla sätt", säger företagslotsen Helena Alterby Nordström.
NYHET Publicerad:

Här är kommunen med högst företagsamhet i Västra Götaland

FÖRETAGSAMHETEN. Företagsamheten, dvs andelen företagsamma individer, uppgår 2019 till 11,8 procent av Västra Götalands befolkning. En marginell förbättring jämfört med ifjol. Totalt ökar företagsamheten i 33 av länets 49 kommuner, samtidigt som det finns stora skillnader mellan kommunerna. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten, som idag presenteras för tionde året i rad.
NYHET Publicerad:

Strejken avblåst – nu råder fredsplikt i Göteborgs Hamn

HAMNKONFLIKTEN Under tisdagskvällen kom aviseringen om avblåst hamnstrejk. Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknar ett andrahandsavtal. Det innebär att verksamheten i samtliga berörda hamnar, med Göteborgs Hamn i spetsen, kan återgå i och med avtalet.
NYHET Publicerad:

Praktisera hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PRAKTIK Under höstterminen 2019 söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland en praktikant till vårt kontor i centrala Göteborg. Är du den vi söker?