Företagaren fick nota på 10 000 för kontroll utan anmärkning

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL Miljöförvaltningen i Göteborg var nyligen på en show under en och en halv timme på krogen Park Lane. Syftet var att kontrollera ljudnivåerna, som visade sig vara helt okej. Då kommer notan för kontrollen: 10 545 kronor. ”Jag ifrågasätter inte att vi som företagare betalar men det måste finnas någon slags gräns för vad som är rimligt”, Magnus Albrektson, som driver krogen.

Magnus Albrektsson, Park Lane

Magnus Albrektsson, Park Lane

Magnus Albrektson, som driver krogen Park Lane på Avenyn i Göteborg, har nyligen hamnat i rampljuset efter ett mycket uppmärksammat inlägg på Facebook. Där delade han med sig av sin uppfattning om det besök Miljöförvaltningen i Göteborg gjorde tidigare i maj, för att kontrollera ljudnivåerna under pågående show.  ”Det visar sig att det inte finns några ljudnivåer att klaga på - tvärtom så spelar vi lägre än de gränsvärden som Folkhälsomyndigheten fastställt. Toppen, frid och fröjd… kan man tro. Då kommer brevet med punkten ”Tillsynsavgift.”, skriver han på Facebook.

Ännu har han inte fått någon specificerad faktura, men i ett brev till Magnus Albrektson skriver Miljöförvaltningen att Park Lane ska betala för 8,5 timmar. Timpriset är 980 kronor mellan 7:00 och 19:00 och 1470 kronor för tid utöver det. Magnus Albrektson räknade då ut en summa på 15 600 kronor för besöket, baserat på den högre timpenningen, vilket han meddelade på sin Facebooksida.

Det har fått Andreas Severinsson, enhetschefen för miljötillsyn på Miljöförvaltningen i Göteborg, att reagera. Rätt summa ska vara 10 545 kronor, menar han.

– Vi har räknat på fyra timmar á 980 kronor. Där ingår meddelandebrev till krogen, mätprotokoll, administration och att boka biljetterna till själv showen som vi såg. Resterande fyra och en halv timme á 1470 kronor innefattar kalibrering av utrustning, restid och mätning, säger Andreas Severinsson.

Han understryker också att miljöförvaltningen inte blivit bjuden på en trerätters middag, vilket vissa kritiska läsare tolkat det som.

– Det stämmer inte. Vi köpte biljetten själva, och förtäring ingick, säger han.

Magnus Albrektson har inga invändningar mot själv kontrollerna, tvärtom välkomnar han dem. Det han vill se är en ändring av hanteringen.  

– Jag har själv förstört mitt vänstra öra efter alla år i branschen. Jag, om någon, förstår vikten av att kontrollera ljudnivåerna. Vi ska vara rädda om allas hörsel och jag välkomnar kontroller. Jag ifrågasätter verkligen inte kontrollerna, men jag ifrågasätter sättet den är gjord på och hanteringen, säger han.

Och det är inte första gången i år som Miljöförvaltningen kontrollerar Park Lanes ljudnivåer. Vid förra besöket, för mindre än ett år sedan kontrollerade förvaltningen att rätt utrustning fanns på plats som ska förhindra att volymen blir för hög. Inspektionen tog omkring 30 minuter, något som Magnus då betalade 7000 kr för.

– När vi betalar räkningen från senaste besöket har vi betalat mer än 17 000 kronor på mindre än ett år. Jag ifrågasätter inte att vi som företagare betalar men det måste finnas någon slags gräns för vad som är rimligt. Vi har råd att betala någon gång, men för småföretagare sätter det här verkligen käppar i hjulen, säger Magnus Albrektson.

Krögare från hela landet har hört av sig till Magnus Albrektson för att tacka för att han vågat säga ifrån. Det är många som känner igen sig i hans situation. De menar att de upplever precis samma sak men att de av rädsla inte vågat säga ifrån.

– Bråkar man med kommunen kommer de ännu oftare och man får betala ännu mer, har jag fått höra från andra krögare. Det chockar mig att ingen vågar säga ifrån för att de är rädda. Företagare, politiker och tjänstemän borde samverka för att föra staden framåt, säger Magnus Albrektson.

I Svenskt Näringslivs senaste undersökning av Företagsklimatet får också Göteborg underkänt av företagen. När företagen uppges ge ett sammanfattande omdöme om företagsklimatet i sin kommun är snittet för Västra Götaland 3,4 på en sexgradig skala. I Göteborg hamnar det på 2,9. Många företagare uppger att tillämpning av regler och lagar fungerar dåligt.

När det gäller attityder från kommunen gentemot företagare, som har stor betydelse för företagens etablering och expansion, så ligger Göteborg långt under genomsnittet för Sverige. Magnus är en av många företagare som ifrågasätter stadens syn på företagande.

– Det är inte alltid lätt att vara företagare i Göteborg och det måste till en förändring, säger Magnus Albrektson.

Texten har uppdaterats.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.