Incitamenten är tillräckliga

NYHET Publicerad

SJUKFRÅNVARO Fredrik Gustafson är VD på UBAB, ett familjeföretag som är en av Sveriges ledande leverantörer av prefabricerade betongelement. När Fredrik klev in i verksamheten på 90-talet arbetade det 5-6 personer på UBAB. Idag arbetar ungefär 270 personer på företaget.

UBAB Fredrik_Gustafson

Fredrik Gustafsson, UBAB

- Vi är en oautmatiserad arbetsplats och vi är beroende av att människor är på plats, säger Fredrik Gustafson.

Arbetet på UBAB är varierande. Det rör sig både om konstruktion, tillverkning och montering av betongelement. Produktionsanläggning och kontor är beläget i Timmele utanför Ulricehamn. UBAB arbetar aktivt med sin personals hälsa på flera sätt. Bland annat har de stående tider hos både sjukgymnaster och hos naprapater som den anställda kan utnyttja vid behov. Dessutom erbjuder UBAB de sina anställda friskvård.

- Den företagshälsovård vi använder oss av arbetar förebyggande, uppföljning och hjälper till vid rehab samt vid kontakt med försäkringskassan. Vi ser kontinuerligt över vilka alternativ som finns rörande företagshälsovård och håller också en dialog med våra anställda vad de tycker och önskar, förklarar Fredrik Gustafson.

I den politiska debatten kring sjukfrånvaro har det förslagits att arbetsgivare själva ska vara med och finansiera sjukskrivningar som är längre är 90 dagar. Fredrik Gustafson ställer sig kritisk till förslaget.

- Jag har många bekanta som är småföretagare och som drar sig för att anställa redan idag på grund av att kostnaden för de två första veckorna vid sjukdom. Dessutom anser jag att det redan finns kraftiga incitament för arbetsgivare att ta hand om sin personal. Det både stör arbetsflödet och kostar väldigt mycket pengar när en anställd är borta. Dessutom känner man sin anställda och anser dem vara personliga vänner, då känner man med dem när de inte mår bra eller har problem. Det är människor som står en nära, så självklart bryr man sig om deras hälsa och välmående, säger Fredrik Gustafson.

Han anser att media ibland försöker framställa en missvisande bild av företagare, även att bilden av en företagare i medier är missvisande.           

- Ofta känns det som om media vill lyfta fram någon arbetsgivare som inte betett sig schysst och sedan framställa det som om att alla arbetsgivare är på det sättet. Det ger en felaktig bild av företagare, förklarar Fredrik Gustafson.

Fredrik avslutar med vad han tycker är det viktigaste att tänka på för att hålla ned sjukfrånvaron.

- Det absolut viktigaste man kan göra är att bry sig om sin personal, ens medmänniskor.

Text: Philip Nilsson och David Andersson

 

Ladda ner

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Skaraborg satsar på företagsklimatet 

FÖRETAGSKLIMAT 2018 presenterade Skaraborgs kommunalförbund projektet ”Stärkt företagsklimat i Skaraborg”. Ett år in i projektet har mycket hänt.
NYHET Publicerad:

Great minds don't think alike

FREDAGSKRÖNIKA Hur överbrygger vi kompetensgapet, vänder utanförskap till integration och mångfald till affärsnytta? Det skriver Rudolf Antoni om i dagens krönika.
NYHET Publicerad:

Industrinatt – för inblick och kompetensförsörjning

FÖRETAGSKLIMAT Götene kommun arbetar aktivt tillsammans med näringslivet för att skapa ett så gott företagsklimat som möjligt. Ett bra exempel är att de tillsammans med Näringslivsföreningen arrangerade Götene Industrinatt för andra gången, kvällen den 23 oktober.
NYHET Publicerad:

Så rustas Västra Götaland

FREDAGSKRÖNIKA Vi ser en oväntat snabb försvagning av konjunkturen och vi går en tuffare framtid till mötes. För att möta dessa utmaningar blir kommunernas arbete med att stärka de lokala förutsättningarna för företagande allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda!

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Ohlsson Larsson! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre.
NYHET Publicerad:

Lagligt, lämpligt och listigt

FÖRETAGSKLIMAT Det finns en hel del som en kommun eller offentlig aktör kan göra för att arbeta för en sundare konkurrens med näringslivet, det menar Stefan Sagebro, expert hos Svenskt Näringsliv.