Livet som företagare ingen statustillvaro

NYHET Publicerad

FÖRETAGARLUNCH Att vara sin egen lyckas smed, klara allt, tjäna pengar och vara duktig. Det är de stora statusmarkörerna i Sverige. Men att äga och driva företag - och dagligen vara duktig, klara allt och tjäna pengar - det ger ingen status. Hur går det egentligen ihop?

Marie Söderqvist Tralau

Marie Söderqvist Tralau, vd på analysföretaget United Minds

Marie Ekelund Medborgarskolan

Marie Ekelund, Medborgarskolan: -Ett både roligt och intressant föredrag. Och en lång lista av saker att uppfylla för att få till det här med statusen. Över huvud taget var det ett levande möte och mycket nätverksmöjligheter. Jag har träffat många olika företag och kommer gärna tillbaka till fler evenemang.

Peter Josefsson Propositum

Peter Josefsson, Propositum: - Det var en bra lunch och ämnet gav mycket att tänka på. Jag tror att en framgångsfaktor är att blanda ämnena från gång till gång. Högt och lågt, specifika och generella, då blir helheten bra.

Maria Gustafsson Miku

Maria Gustafsson, Miku:- Det här var en upplevelse inför julen. Hela arrangemanget gav ett mervärde och något att njuta av.Föredraget var inspirerande med mycket igenkännande och roligt att det var kopplat till Göteborg och göteborgarna. Det märks att vi är rätt lika i våra åsikter också över generationsgränserna.

Anna Lukasiak och Alexandra Ny, Kelly

Anna Lukasiak och Alexandra Ny, Kelly:- Bra möte. Att det var ett avslappnat och roligt ämne, mycket huvudet på spiken, gör att stämningen blir bra och det underlättar det sociala. Nätverkandet blir ju alltid vad man själv gör det till, att man tar chansen. Vi hade bestämt oss för att inte sitta tillsammans utan sprida oss bland alla andra och då blir det automatiskt många nya kontakter.

- Det går faktiskt inte riktigt att svara, säger Marie Söderqvist Tralau, vd på analysföretaget United Minds när begreppet status var ämnet under Svenskt Näringslivs traditionella jullunch härom dagen. Att det var ett ämne som lockade märktes på den stora skara människor som fyllde bankettsalen på Park Hotel i Göteborg.

- Ja, vi bryr oss om status, även om vi inte låtsas om att vi gör det. Också ni här i Göteborg bryr er, det vet jag, trots att ni verkar ha en mer avslappad inställning till livet än oss stockholmare.

Marie Söderqvist Tralau har sedan 2005 forskat på vad status är, vilka värden som skapar status och vilken nytta vi har av den.

- Lycka, säger hon. Status är vägen till lycka. Dessutom lever man längre och är friskare ju högre status man har.

Dessa inte helt okontroversiella rön – kritiker brukar invända att det är ett ytligt och ointressant sätt att definiera människors liv – publiceras vare år lagom till jul i Dagens Industri i formen av en statuslista. I höstas gav hon även ut en bok om sina forskningsrön, just med titeln ”Status, vägen till lycka”.

- Det där med ytlighet stämmer inte. Det fascinerande är ju att för oss svenskar är status inte detsamma som pengar, dyra bilar och smycken. De tre toppkriterierna för status är att vara allmänbildad, vara duktig å sitt arbete och ha arbetat ihop en förmögenhet.

Den inställningen till begreppet status förklarar Marie Söderqvist Tralau med att i vårt relativt välmående land med en stark jämlikhetstradition är det just personliga egenskaper och inte yttre prål, som spelar roll. Kanske kan vi också räkna in den olycksaliga Jante i bedömningen.

- Status är svårfångat, det svåraste man kan ge sig på och något som skall klaras av på egen hand. Att köpa hjälp med städningen, barnen eller ombyggnaden av huset drar ner statusvärdet. Man måste lyckas själv och man måste lyckas med allt: vara professionell i sitt arbete och språkbegåvad, tjäna mycket pengar, ha många vänner, vara lyckligt gift och en hejare med både dammsugaren och hammaren.

Men åter till den första frågan.

Mycket av vad svensken ser som statusmarkörer är samma ideal som driver entreprenörer och företagare framåt. Men att äga och driva företag det hamnar på 20 plats på statuslistan. I USA däremot där är ett eget företagande den tredje viktigaste punkten.

- Utomlands ses eget företagande som den främsta vägen till rikedom. Men inte i Sverige.

Lika illa är det med att ärva pengar eller vinna på lotto, nej, den viktiga och statushöjande förmögenheten ska arbetas ihop. Hur den ekvationen ska gå ihop - tillsammans med andra för svenskar viktiga statusmarkörer som att kunna styra sin arbetstid och ha möjlighet att ta ut lång ledighet – utan att leva ett liv som företagare, den har alltså Marie Söderqvist Tralaus statusforskning ännu inte lyckats lösa.

- Det är mer statusfyllt att vara en duktig hemmafixare än att varar företagare. Detta faktum är kanske något som Svenskt Näringsliv ska engagera sig i!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vart fjärde företag drabbat av hamnstrejken

KONFLIKT En fjärdedel av företagen i Västsverige har påverkats av konflikten i Göteborgs hamn. Hälften av de företag som påverkats har tvingats vidta åtgärder för att minimera de negativa effekterna av konflikten. Flera av åtgärderna är permanenta och strejken riskerar att skada Sveriges konkurrenskraft på längre sikt. Det visar en undersökning bland Svenskt Näringsliv medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Ge oss chansen, så ger vi andra samma chans

GÄSTKRÖNIKA Mitt efternamn börjar på A. I och med det var jag alltid först på klasslistan och som regel var det alltid namnordning man gick efter, även när vi skulle ta sprutan i 3:e klass. Jag tror att det kanske var där jag insåg att det är upp till mig att vara orädd och cool, visa de andra att det var hur lugnt som helst.
NYHET Publicerad:

Fortsatt svårt att rekrytera i Västra Götaland

KONJUNKTUR Företagen i Västra Götaland fortsätter vara positiva till investeringar, produktions- och försäljningsvolym och antalet anställda de kommande sex månaderna. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. Frågan som nu återstår är om de kommer finna sina talanger?
NYHET Publicerad:

Lägre marginalskatt ska locka talanger till Västra Götaland och Sverige

ETT UTMANAT SVERIGE Högkvalificerad arbetskraft är eftertraktad. Men medan allt fler länder aktivt deltar i den globala talangjakten finns frågan knappt på den politiska agendan i Sverige. Nu efterlyser Svenskt Näringsliv slopad värnskatt och sänkt statlig skatt för att göra Sverige mer attraktivt för världens talanger. Även kommunerna kan göra mer för att underlätta kompetensförsörjningen från utlandet.
NYHET Publicerad:

Brott mot företag problem i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT 75 procent av företagen i Vara kommun upplever att brottslighet är ett problem för det egna företaget, vilket är högst i Västra Götalands län. Det visar en enkätundersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Många skadliga förslag på regeringens bord  

FÖRETAGSAMHET Håkan Boquist är ägare och VD på ExpoGraf Cardkeep International AB. Som företagare med 14 anställda, kan han inte låta bli att irriteras över de politiska förslag som ligger på regeringens bord. ”Man har en klump i magen kring vart det ska sluta, det är katastrof om entreprenörsskatten går igenom, man kommer ta död på småföretagssektorn”.
NYHET Publicerad:

Tung regelbörda hindrar nya jobb

FÖRETAGSAMHET Företag behöver stabila förutsättningar för att våga satsa och investera, men regelkrångel riskerar hämma utveckling och försämra konkurrenskraften. Göteborgsföretaget Grazette of Sweden upplever att regelbördan är betungande. ”Det måste bli enklare, vi små- och medelstora företag mäktar inte med regelverken” säger HR Manager, Mikael Karlsson.
NYHET Publicerad:

Teknikintresset kan göra Adrian till världsmästare

YRKESLANDSLAGET Adrian Bentland hade redan som ung ett teknikintresse. När han gick sista året på Göteborgs Tekniska Gymnasium fick han möjlighet att specialisera sig – automation vet det självklara valet. Nu har hans driv och stora intresse tagit honom vidare till yrkeslandslaget där han ska representera Sverige vid kommande Yrkes-VM i Abu- Dhabi i oktober 2017.
NYHET Publicerad:

Stor oro sedan regeringen tillträdde

FÖRETAGSKLIMAT VGT i Göteborg är ett distributionsföretag med 60 anställda chaufförer, varav flertalet medarbetare var under 26 år. Därmed blev den höjda arbetsgivaravgiften en hård smäll för företaget. Idag ligger det nya förslag från regeringen som oroar, enligt personalansvarige Niclas Andreasen.
NYHET Publicerad:

”Hamnkonflikten har kostat oss många miljoner”

ARBETSMARKNAD Hamnkonflikten i Göteborg får följdverkningar för många företag. Billerud/Korsnäs har redan ställt om transporter som tidigare gick via Göteborgs hamn till andra hamnar i Sverige och utomlands.
NYHET Publicerad:

Värdering av jobb skapar omvänd snobbism

FÖRETAGSAMHET Sverige är det land inom EU som har lägst andel enkla jobb. Samtidigt är behovet av sådana jobb stort och kommer förstärkas i takt med att nyanlända flyktingar träder in i arbetskraften. Företagare efterfrågar nu en politik som gör trösklarna in på arbetsmarknaden lägre.
NYHET Publicerad:

Svag förbättring av företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag presenterar Svenskt Näringsliv resultatet från den årliga enkätundersökning där företagare i hela Sverige får ge sin syn på företagsklimatet i sina respektive kommuner. Totalt 21 kommuner av 49 i Västra Götaland får ett bättre betyg jämfört med 2016.
NYHET Publicerad:

Påtaglig oro för framtidens kompetensförsörjning

GILLA #FÖRETAGSAMHET Under nio möten runt om i Västra Götaland samtalade företagare, politiker och tjänstemän om näringspolitik som påverkar jobbskaparna. Ett tydligt problem runt om i länet är kompetensförsörjningen. Det både hotar företagens tillväxt och konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Är hög kvalitet i verksamheten nödvändigt?

GÄSTKRÖNIKA Vi är ett litet familjeföretag som anser att kvalitet är en grundläggande förutsättning för att människor i behov av vård och omsorg ska kunna leva det liv de vill med eller utan stöd och hjälp från samhället. Därför bör välfärdsdebatten handla om kvalitet och ingenting annat.
NYHET Publicerad:

Svårt för småföretag att konkurrera om rätt kompetens

FÖRETAGSKLIMAT Concept AB tillverkar produktionsutrustning till tillverkningsindustrin men har svårt att hitta rätt kompetens. Konkurrensen med större företag är ofta svår att matcha. Även de höga arbetsgivaravgifterna är ett gissel.
NYHET Publicerad:

En miljon skäl att gilla företagande

GILLA #FÖRETAGSAMHET När tänkte du senast på hur många företag det finns i Sverige? Det handlar om hundratusentals, nästan en hel miljon. Många är små, andra är verksamma över hela världen. Om du tittar upp från den här texten, hur många ser du då? Tänk efter, de är säkert fler än du tror. Även om du sitter hemma vid köksbordet så ser du fullt av produkter som är levererade av företag. Utan driftiga entreprenörer skulle det inte finnas något bord överhuvudtaget.
NYHET Publicerad:

Bra lokalt företagsklimat är ”gôtt mos”

GILLA #FÖRETAGSAMHET Året var 1954 då Ove Wester köpte en kasserad pressbyråkiosk från skroten för 50 kronor. Kiosken byggdes om till korvkiosk i Sävedalen i Partille kommun dit Ove till en början cyklade med hemgjort mos på vart handtag. 63 år senare driver sonen Peder Wester vidare gatuköket. Idag med 10 heltidsanställda och kunder som vallfärdar för att äta ”gôtt mos”.
NYHET Publicerad:

”Jag vill inte tillbaka till kommunal regi, Reepalu!”

#REEPALU2 Välfärdsutredningen har lämnat sitt slutbetänkande. Det viktigaste för utredningen är inte att höja kvaliteten i välfärden, utan att stoppa privata aktörers vinster– oavsett vilka effekter det får. Att kvalité inte längre har någon betydelse, enligt Reepalu, chockar välfärdsföretagaren Kerstin Leufvén, grundare och partner av Passal AB.
NYHET Publicerad:

”Det är en livsstil att vara företagare”

FÖRETAGSAMHET När Rut-avdraget infördes 2007 såg Malin Waje och hennes sambo Manfred Stjern en möjlighet som entreprenörer och startade företaget Boleva i Göteborg, som erbjuder städ- och trädgårdstjänster. Trots en riskfylld bransch där avdrag riskerar att ändras beroende på regering har de vågat satsa och har lyckats med råge. Idag har de 50 anställda.
NYHET Publicerad:

Regeringens pålagor äventyrar det dalsländska mejeriets framtid

GILLA #FÖRETAGSAMHET DalsSpira mejeri startades 2001 av Carina Alexandersson hemma på gården i Rännelanda i Dalsland. Idag är företaget börsnoterat och har flyttat till större lokaler i Färgelanda. I augusti i fjol gjorde de hela 2015 års omsättning på en månad. Hot om nya skatter och avgifter från regeringen gör dock VD Malin Jakobsson orolig. Detta är en landsbygdsfråga, slår hon fast.