Stefan Svenssson, Partille

Stefan Svenssson, kommunstyrelsens avgående ordförande Partille

Partilles framgångsrecept på företagsklimat i toppklass

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT. Stefan Svensson avgår efter 20 år som kommunstyrelsens ordförande. Svenskt Näringsliv tog chansen att träffa honom för ett samtal om hans politiska karriär, vad som väntar och receptet till Partilles framgångsrika företagsklimat.

Beslutet att inte ställa upp för omval har varit klart sedan länge och är inget Stefan nu ångrar, tvärtom pratar han med värme om det som har varit och ser med tillförsikt fram emot det som komma skall.

— Jag känner mig mycket nöjd med att ha kunnat hålla på så länge. Det är ett fantastiskt uppdrag och jag har trivts jättebra. Jag har självklart varit aktiv under hela valrörelsen. Hela vår lokala förening är en fantastisk moderatförening med många duktiga och kloka människor så det har varit en väldigt rolig valrörelse. Minst lika rolig som tidigare valrörelser, säger Stefan Svensson glatt.

Vid frågan om vad som varit mest utmanande i rollen som kommunstyrelsens ordförande kommer svaret snabbt att det är den enorma tidsåtgången. Arbetet tar inte slut bara för att arbetsdagen är slut. Vad gäller vad som varit det bästa med uppdraget finns det dock desto mer att lyfta.

— Alla intressanta möten med alla kategorier av människor och att man faktiskt kan se de konkreta resultaten av våra politiska beslut. Politikens viktigaste uppgift är att möjliggöra för saker och ting att hända – vare sig det gäller bostäder, företagande eller den dagliga verksamheten med vård, skola och omsorg. Det är ett stenhårt arbete varje dag och det är kul att få ett kvitto på det i rankingar och undersökningar där Partille ofta kommer högt upp, säger Stefan Svensson.

Just Partille har historiskt sett presterat väldigt bra i Svenskt Näringslivs undersökning om det lokala företagsklimatet. När Svenskt Näringsliv idag, den 2 oktober, släpper sin ranking av lokalt företagsklimat har Partille bäst företagsklimat enligt företagen. Något som Stefan Svensson tillskriver engagemang och prioriteringar.

— Jag tror att man måste ha ett genuint engagemang för företagare och näringsliv. Det är en sak att prata om det, en annan att faktiskt arbeta med det. Det har vi gjort här i Partille. Vi vet ju att det är företagande som lägger grunden för vår välfärd. Väl fungerande företag som skapar arbetstillfällen som i sin tur genererar de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Man måste ha med sig det tänket, poängterar Stefan Svensson.

Förutom det övergripande engagemanget och ett prioriterande av företagsfrågor, där regelbundna företagsbesök och inspirerande näringslivskvällar är en viktig del, finns det fler nycklar och råd Stefan Svensson kan ge till ett bättre företagsklimat.

— Det handlar främst om tillgänglighet, både från våra politiker och tjänstemäns sida. Att arbeta in i kulturen att här, i vår kommun, ska vi vara tillgängliga och tillmötesgående. Företagare ska lätt kunna ta kontakt med oss och få sina ärenden mottagna på ett bra sätt. Jag tror att alla människor är beredda på att ta ett besked som man kanske inte är helt nöjd med, om bara ens fråga lyfts och att man kan få ett tydligt svar på varför beskedet blir som det blir, förklarar Stefan Svensson.

Det handlar, enligt Stefan Svensson, främst om att bygga upp en tydlighet och ett förtroende mellan politikerna och de verksamma i kommunen.

— Man måste framförallt tänka och agera långsiktigt, ta ett långsiktigt ansvar, där man är tydlig i sitt agerande och inte faller till föga för tillfälliga opinioner. Man ska alltid lyssna och ta in åsikter men man får inte bli rädd för opinionen. Vi måste som politiker alltid väga in helheten i vårt sätt att tänka och presentera dessa tankar på ett seriöst och framför allt ärligt sätt. Möter man kommunen och kommunens företrädare ska man veta att man möter en seriös part som man kan lita på, säger Stefan Svensson.

När Stefan Svensson nu trappar ner och blickar framåt är det främst lite mer tid över för annat som lockar. Att kunna lägga mer tid på resor, intressanta böcker och framförallt barnbarnen. Därmed inte sagt att han säger upp kontakten helt med politiken och näringslivet.

— Jag är bara 63 år och har inga planer på att bli heltidspensionär. Man vill ju inte slå sig till ro helt och hållet utan jag är helt klart intresserad av att ta mig an lite andra uppdrag. Jag är ju faktiskt tjänstledig från mitt arbete som polis. Det kanske behövs få lite ordning på gator och torg, säger Stefan Svensson med glimten i ögat.

Text: Alexander Fägersten

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Bemanningsföretag med långsiktighet i fokus

JOBBSKAPARNA. För tre år sedan bestämde sig Jenny Johansson för att ta steget och bli sin egen och valde då att bli franchisetagare till det nordiska företaget VMP Group, som tillhandahåller kompetensförsörjning inom bland annat bygg och el. Att det blev inom just byggbranschen var ingen slump, med flera års erfarenhet av branschen och som tidigare anställd i VMP kände Jenny att det var dags. Företaget och den lokala verksamheten i Göteborg har varit framgångsrikt och vuxit i lagom takt.
NYHET Publicerad:

Bostadsbristen gör oss alla till förlorare

FREDAGSKRÖNIKA Kompetensbristen är stor inom många områden på arbetsmarknaden. En faktor som ytterligare försvårar företagens möjlighet att rekrytera, främst i och nära våra större städer i Sverige, är bostadsbristen. När väl företag som arbetat hårt för att hitta rätt kompetens kan erbjuda en person ett arbete – får personen inte sällan tacka nej, eftersom det inte finns tillgängliga bostäder. En situation som gör oss alla till förlorare.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen svarar på företagens kritik

RAPPORT Efter Svenskt Näringslivs Västra Götalands granskning svarar nu Länsstyrelsen på kritiken. Enligt myndigheten har man ett komplext uppdrag, men tar kritiken på allvar. ”Givetvis ska vi vara ödmjuka och vi kan alltid förbättra oss. Men i grunden är det en lagstiftning vi arbetar efter, vi är genomförare inte införare.” säger Anders Danielsson, Landshövding Västra Götalands län.
NYHET Publicerad:

Attityd och dialog måste bli bättre vid myndighetsutövning

FÖRETAGSKLIMAT År 1850 lades första grundstenen av Sundbecks Nya Hotell mitt i centrala Göteborg. Idag heter det Hotel Royal och har varit i familjen Oddestads ägor sedan 1980. Men vardagen som företagare är inte alltid spikrak.
NYHET Publicerad:

När ska Sverige sluta utvisa talanger?

FREDAGSKRÖNIKA Det är nog få som undgått att läsa om de tragiska kompetensutvisningar som skett de senaste åren. Fall där arbetskraftsinvandrare och deras familjer tvingats lämna Sverige på grund av bagatellartade misstag. Vi är många som har upprörts av att uttag av semesterdagar är med och styr människors framtid i Sverige.
NYHET Publicerad:

Ny mandatperiod – nya möjligheter för Göteborg?

FÖRETAGSKLIMAT Axel Josefson (M), är ny på posten som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Svenskt Näringsliv intervjuade Axel om stadens framtidstro inom näringslivet och vad som krävs för att förbättra företagsklimat. Vad kan näringslivet förvänta sig under mandatperioden?
NYHET Publicerad:

Fler borde välja yrkesprogram på gymnasiet

FREDAGSKRÖNIKA Nu stundar gymnasievalet för Västra Götalands niondeklassare. Deras föräldrar ser helst att valet faller på ett teoretiskt program eftersom ”det innebär öppna dörrar efter studierna”. Samtidigt skriker företagen efter kompetens och framförallt personer som studerat ett yrkesprogram på gymnasiet.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege i Laholm engagerar både elever och företag

UTBILDNING. Samverkan mellan skola och näringsliv innebär stora fördelar för elever, skola och näringsliv. Elever får en uppfattning om vad som kan förväntas av dem när de väl kommer ut i arbetslivet, skolor har möjlighet att ge eleverna en undervisning som är förankrad i det verkliga arbetslivet och företag får möjlighet att möta framtidens medarbetare.
NYHET Publicerad:

Styrelsearbete viktigt för konkurrenskraftiga företag

GÄSTKRÖNIKA. Att nya företag skapas och växer sig starka gynnar oss alla. Att förenkla för de människor som vågar ta steget att starta företag ligger därför i vårt gemensamma intresse. Fokus hamnar ofta på ekonomiska förutsättningar och skattesatser. Men för företagaren är tillgång till kompetens och erfarenhet utanför den egna direkta sfären ofta lika avgörande för att lyckas på samma sätt som tillgången av kapital.
NYHET Publicerad:

Välkommen på inspirationsdag i Göteborg 28 mars 2019

Välkommen till Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat! Under dagen fokuserar vi på verktyg som kan åstadkomma konkret nytta i era kommuner. Utöver inspirerande föreläsningar kommer det finnas stort utrymme för samtal med andra kommuner och möjlighet att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Utländska farmaceuter möts med öppna famnen

INTEGRATION Apoteksbranschen skriker efter farmaceuter. Det får flera apotek att rekrytera från utlandet. Michalina Grandin, apotekare från Polen, fick tidigt kontakt med Apotek Hjärtat som stöttade henne med svenskundervisning och praktikplats så att hon snabbt kunde få sin svenska legitimation.
NYHET Publicerad:

Fakta inför gymnasievalet i Västra Götaland

GYMNASIEVALET I samband med det stundande gymnasievalet har Svenskt Näringsliv med uppgifter från Statistiska Centralbyrån listat lönestatistik, för elever från de mest framgångsrika gymnasieprogrammen i Västra Götaland. Statistiken är hämtad från de senaste tio åren och ska hjälpa gymnasieväljarna att fatta genomtänkta utbildningsval genom nylanserade hemsidan gymnasiekvalitet.se.
NYHET Publicerad:

Mer energi i energipolitiken

FREDAGSKRÖNIKA Det har historiskt funnits många goda skäl att driva företag i just Sverige. Det faktum att vi haft en energiförsörjning som lyckats kombinera konkurrenskraftiga priser på el, stor miljöhänsyn och stabil leveranssäkerhet – har varit och är fortfarande en av Sveriges stora fördelar i en global konkurrens. Så behöver det förbli.
NYHET Publicerad:

Hallå där Jessica!

PRAKTIK Jessica Johansson är ny praktikant på Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland. Vi bad Jessica svara på några snabba frågor om varför hon just sökte sig till Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nu får det vara nog

FREDAGSKRÖNIKA Så var det dags igen. Hamnarbetarförbundet varslar om ett stort antal strejker mot Sveriges Hamnar med start i nästa vecka. Ett nytt försök att försvåra svenska företags import och export – med mångmiljardbelopp som kostnad. Näringslivet har inte råd att vänta på ny lagstiftning som värnar fredsplikten för företag med kollektivavtal. Stefan Löfvens nya regering måste direkt kavla upp ärmarna och leverera.
NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Dalsland kraftsamlar för företagens kompetensförsörjning

REKRYTERINGSBEHOV Rekryteringsbehovet bland företagen i Dalsland är stort, oavsett bransch eller yrke. Företagen behöver personal för att möta kommande pensionsavgångar och nå nya marknader. Samtidigt vill kommunerna växa och bli fler invånare. Därför gör nu Dalslands näringsliv, organisationer och kommuner gemensam sak och tar bussen till Stockholm - för att rekrytera. 
NYHET Publicerad:

Han tog Himalaya till Göteborg

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Efter att ha handlat med kläder i Nepal så ledde vägen via jordbävningar, Chalmers, en diskare på Friggatan Kumar Dhakal till Göteborg. 2008 öppnade han sin första restaurang och 2015 sin andra. En tredje i Stockholm är på gång, men att få tag i en kock är lättare sagt än gjort. ”Senast jag sökte en kock via Arbetsförmedlingen slutade det med att jag fick ta saken i egna händer sen vänta 16 månader innan pappersarbetet med Migrationsverket var klart”, säger Kumar Dhakal.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

ARBETSGIVARAVGIFT. Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt. ”Den allmänna löneavgiften har successivt höjts och finansierar ingen försäkringsförmån för de anställda. Det är en ren skatt och nu föreslås den höjas ännu mer.”, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Stigande patenttrend i Västra Götaland

IMMATERIALRÄTT. Innovativa, uppfinningsrika och kreativa företag är avgörande för att Västra Götaland och Sverige ska utvecklas. Göteborg är dessutom, med sina forskningsinstitut och innovativa företag, en viktig motor i ett innovativt Sverige. När Patent- och registreringsverket nyligen presenterade sin statistik för 2017, var det både glädjande och oroande utveckling för Västra Götaland.