Stefan Svenssson, Partille

Stefan Svenssson, kommunstyrelsens avgående ordförande Partille

Partilles framgångsrecept på företagsklimat i toppklass

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT. Stefan Svensson avgår efter 20 år som kommunstyrelsens ordförande. Svenskt Näringsliv tog chansen att träffa honom för ett samtal om hans politiska karriär, vad som väntar och receptet till Partilles framgångsrika företagsklimat.

Beslutet att inte ställa upp för omval har varit klart sedan länge och är inget Stefan nu ångrar, tvärtom pratar han med värme om det som har varit och ser med tillförsikt fram emot det som komma skall.

— Jag känner mig mycket nöjd med att ha kunnat hålla på så länge. Det är ett fantastiskt uppdrag och jag har trivts jättebra. Jag har självklart varit aktiv under hela valrörelsen. Hela vår lokala förening är en fantastisk moderatförening med många duktiga och kloka människor så det har varit en väldigt rolig valrörelse. Minst lika rolig som tidigare valrörelser, säger Stefan Svensson glatt.

Vid frågan om vad som varit mest utmanande i rollen som kommunstyrelsens ordförande kommer svaret snabbt att det är den enorma tidsåtgången. Arbetet tar inte slut bara för att arbetsdagen är slut. Vad gäller vad som varit det bästa med uppdraget finns det dock desto mer att lyfta.

— Alla intressanta möten med alla kategorier av människor och att man faktiskt kan se de konkreta resultaten av våra politiska beslut. Politikens viktigaste uppgift är att möjliggöra för saker och ting att hända – vare sig det gäller bostäder, företagande eller den dagliga verksamheten med vård, skola och omsorg. Det är ett stenhårt arbete varje dag och det är kul att få ett kvitto på det i rankingar och undersökningar där Partille ofta kommer högt upp, säger Stefan Svensson.

Just Partille har historiskt sett presterat väldigt bra i Svenskt Näringslivs undersökning om det lokala företagsklimatet. När Svenskt Näringsliv idag, den 2 oktober, släpper sin ranking av lokalt företagsklimat har Partille bäst företagsklimat enligt företagen. Något som Stefan Svensson tillskriver engagemang och prioriteringar.

— Jag tror att man måste ha ett genuint engagemang för företagare och näringsliv. Det är en sak att prata om det, en annan att faktiskt arbeta med det. Det har vi gjort här i Partille. Vi vet ju att det är företagande som lägger grunden för vår välfärd. Väl fungerande företag som skapar arbetstillfällen som i sin tur genererar de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Man måste ha med sig det tänket, poängterar Stefan Svensson.

Förutom det övergripande engagemanget och ett prioriterande av företagsfrågor, där regelbundna företagsbesök och inspirerande näringslivskvällar är en viktig del, finns det fler nycklar och råd Stefan Svensson kan ge till ett bättre företagsklimat.

— Det handlar främst om tillgänglighet, både från våra politiker och tjänstemäns sida. Att arbeta in i kulturen att här, i vår kommun, ska vi vara tillgängliga och tillmötesgående. Företagare ska lätt kunna ta kontakt med oss och få sina ärenden mottagna på ett bra sätt. Jag tror att alla människor är beredda på att ta ett besked som man kanske inte är helt nöjd med, om bara ens fråga lyfts och att man kan få ett tydligt svar på varför beskedet blir som det blir, förklarar Stefan Svensson.

Det handlar, enligt Stefan Svensson, främst om att bygga upp en tydlighet och ett förtroende mellan politikerna och de verksamma i kommunen.

— Man måste framförallt tänka och agera långsiktigt, ta ett långsiktigt ansvar, där man är tydlig i sitt agerande och inte faller till föga för tillfälliga opinioner. Man ska alltid lyssna och ta in åsikter men man får inte bli rädd för opinionen. Vi måste som politiker alltid väga in helheten i vårt sätt att tänka och presentera dessa tankar på ett seriöst och framför allt ärligt sätt. Möter man kommunen och kommunens företrädare ska man veta att man möter en seriös part som man kan lita på, säger Stefan Svensson.

När Stefan Svensson nu trappar ner och blickar framåt är det främst lite mer tid över för annat som lockar. Att kunna lägga mer tid på resor, intressanta böcker och framförallt barnbarnen. Därmed inte sagt att han säger upp kontakten helt med politiken och näringslivet.

— Jag är bara 63 år och har inga planer på att bli heltidspensionär. Man vill ju inte slå sig till ro helt och hållet utan jag är helt klart intresserad av att ta mig an lite andra uppdrag. Jag är ju faktiskt tjänstledig från mitt arbete som polis. Det kanske behövs få lite ordning på gator och torg, säger Stefan Svensson med glimten i ögat.

Text: Alexander Fägersten

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Påskhandla utan dåligt samvete

FREDAGSKRÖNIKA Helghandeln i samband med våra stora högtider utmålas allt oftare som ett problem och röster höjs för att vi ska konsumera mindre. Men i debatten glömmer man bort handelns positiva sidor. Att svensk ekonomi växer och att fler får möjligheten att ta sig in på arbetsmarknaden är i grunden bra.
NYHET Publicerad:

Från mentalvården till bilbärgning – hur svårt kan det vara?

JOBBSKAPARNA. Ingegerd Carlsson på Härryda bilbärgning har drivit företaget sedan 1985, från början tillsammans med sin man och sedan 2007 på egen hand. Att hon själv skulle köra bärgare var dock inte självklart från början.
NYHET Publicerad:

Är det dags att glömma drömmen om eget boende?

FREDAGSKRÖNIKA Ni har läst det förr; allt fler unga bor kvar hemma längre och har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Samtidigt skriker våra företag i tillväxtregioner efter arbetskraft. Det är inte bara ett problem för den enskilda individen eller företag, utan samhället i stort. Frågan är om dagens bostadspolitik räcker för att lösa bostadsproppen?
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildning – en biljett till hela världen som arbetsplats

REKRYTERING. Kompetensförsörjning är ett växande problem inom hotell- och restaurangbranschen. Det råder framför allt brist på kvalificerade kockar och kökspersonal runtom i Sverige. Detta till följd av, bland annat, att intresset för yrkesförberedande program har minskat. Situationen på Scandic Rubinen är inget undantag.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning viktigast för anrikt västkustföretag

JOBBSKAPARNA Ringens Varv på Marstrand har funnits sedan 1800-talet och har under åren producerat och servat åtskilliga båtar, från dåtidens fiskebåtar i trä till dagens fritidsbåtar. "Nyckeln till framgången är den fantastiska personalen", säger ägaren Pernilla Lind.
NYHET Publicerad:

Mer marknadsekonomi bäst för miljön

FREDAGSKRÖNIKA “I want you to panic” var uppmaningen från den just nu mest omtalade miljöaktivisten. Panik eller inte, miljö och klimatfrågan är en form av överideologi som ingen kan avstå att förhålla sig till. Men bortom retoriken och fingerpekandet – vem är det egentligen som ska stå för verkstaden och skapa det hållbara samhälle som alla vill ha?
NYHET Publicerad:

3 av 10 företag i Västra Götaland planerar för ägar- eller generationskifte

RAPPORT Nästan var femte företagare i Västra Götaland är över 64 år och många står inför ett stundande generationsskifte – främst med anledning av ålders- eller hälsoskäl. I länet finns flertalet kommuner med en hög andel äldre företagsamma, bland annat den kommunen med högst andel i hela Sverige, det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kan Sverige konkurrera med kunskap framöver?

FREDAGSKRÖNIKA Sverige ska konkurrera med kunskap – inte med låga löner. Ett mantra som ofta upprepas av landets politiker. Samtidigt presenterade OECD idag en ny prognos om att kompetensbristen hos företagen bromsar svensk tillväxt. Läget är allvarligt och får konsekvenser. Kommer vi verkligen klara av att konkurrera som kunskapsnation i framtiden?
NYHET Publicerad:

Familjeföretaget med höga ambitioner visar vägen inom träindustrin

JOBBSKAPARNA. Systrarna Eva och Inger Gustafsson är tredje generationen som äger och driver Bovalls Dörrbyggeri i norra Bohuslän. Företaget har sedan start fokuserat på att skapa kvalitativa dörrar som klarar en livslängd i det hårda västkustklimatet. Genom att använda kvalitetsmärkt och certifierat trä sedan flera år tillbaka går de i bräschen för en hållbar snickeribransch.
NYHET Publicerad:

Skatt är skatt och avgift är avgift

FREDAGSKRÖNIKA De flesta av oss vet vad vi har i månadslön och vad vi ”får ut” i lön varje månad. Men hur många vet vad den totala kostnaden är för varje anställd varje månad? Vi pratar ofta om arbetsgivaravgifter. Men vet du vad de bekostar och går verkligen allt till olika former av förmåner för alla anställda i våra företag?
NYHET Publicerad:

AP-fond lockar med hållbarhet och mångfald

REKRYTERING När ungdomar söker jobb vill de inte bara veta vad en arbetsgivare gör, utan även hur jobbet utförs. ”Lönen har nog fortfarande en viss status men lika mycket status ligger i att företaget har schysta värderingar”, säger Eva Halvarsson, vd på Andra AP-fonden.
NYHET Publicerad:

Så stärker prisade Centiro företagskulturen

STRATEGI På Centiro blir medarbetare sedda som individer samtidigt som de hela tiden får utmaningar som utvecklar. I en väl fungerande arbetsmiljö och kultur är lönen inte den viktigaste frågan, enligt koncernchefen Niklas Hedin.
NYHET Publicerad:

Öka fokus på entreprenörskap i skolan

FREDAGSKRÖNIKA Under mars månad pågår de årliga regionala UF-mässorna, där gymnasieelever tävlar om biljetter till SM i Ung Företagsamhet (UF) i Stockholm. Vi på Svenskt Näringsliv har haft förmånen att på olika sätt medverka till mässorna i Västra Götaland. Det har varit inspirerande dagar där vi fått möta många kreativa UF-företag.
NYHET Publicerad:

Worth UF representerar Göteborg på SM i Stockholm

UNG FÖRETAGSAMHET Den 11 mars hölls UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt 2019, i Göteborgsregionen. Under mässan deltog över 1300 gymnasieelever fördelat på 341 företag, där den stora vinnaren blev Worth UF som fick motta det prestigefyllda priset Årets UF-företag.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver fler företagsamma kvinnor

FREDAGSKRÖNIKA. Under veckan som gick släppte vi vår årliga undersökning där vi mäter andelen företagsamma människor och idag är det internationella kvinnodagen. Jämfört med män är kvinnor fortfarande kraftigt underrepresenterade bland landets företagsamma. Vad krävs egentligen för att fler kvinnor ska våga starta och driva företag?
NYHET Publicerad:

Så ser kvinnors företagsamhet ut i Västra Götaland

FÖRETAGSAMHETEN. Kvinnors företagsamhet ökar i 17 av 21 län i Sverige, men det ser inte lika positivt ut när det kommer till kvinnors nyföretagsamhet. Andelen företagsamma kvinnor i Västra Götaland uppgår till 7,1 procent vilket innebär att man ligger under rikssnittet. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten 2019 som presenterades den 7 mars.
NYHET Publicerad:

Härryda bryter ny mark med e-tjänster

FÖRETAGSKLIMAT Härryda ska bli Sveriges bästa näringslivskommun. Ett steg på vägen är att erbjuda en digital tjänst till företag som söker mark i kommunen. "Vi vill förenkla för företagen på alla sätt", säger företagslotsen Helena Alterby Nordström.
NYHET Publicerad:

Här är kommunen med högst företagsamhet i Västra Götaland

FÖRETAGSAMHETEN. Företagsamheten, dvs andelen företagsamma individer, uppgår 2019 till 11,8 procent av Västra Götalands befolkning. En marginell förbättring jämfört med ifjol. Totalt ökar företagsamheten i 33 av länets 49 kommuner, samtidigt som det finns stora skillnader mellan kommunerna. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten, som idag presenteras för tionde året i rad.
NYHET Publicerad:

Strejken avblåst – nu råder fredsplikt i Göteborgs Hamn

HAMNKONFLIKTEN Under tisdagskvällen kom aviseringen om avblåst hamnstrejk. Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknar ett andrahandsavtal. Det innebär att verksamheten i samtliga berörda hamnar, med Göteborgs Hamn i spetsen, kan återgå i och med avtalet.
NYHET Publicerad:

Praktisera hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PRAKTIK Under höstterminen 2019 söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland en praktikant till vårt kontor i centrala Göteborg. Är du den vi söker?