Partille.jpg

Så ska Partille behålla topplacering

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Partille kommun upprättade en handlingsplan med målet att nå topp tio i Svenskt Näringslivs ranking av lokalt företagsklimat till år 2020. Målet uppfylldes redan förra året, då Partille rankades till plats åtta vilket dessutom innebar den bästa placeringen bland kommunerna i Västsverige. Nu återstår frågan om hur kommunen planerar att fortsätta vara ”bäst i väst”.

På Svenskt Näringslivs ranking av lokalt företagsklimat år 2018 klättrade Partille kommun tio placeringar. Det innebar att kommunen uppfyllde sitt mål om att vara i topp tio av samtliga 290 kommuner i landet. Det två år innan målets utsatta år. Att man redan uppnått målet medför dock ingen rast och ro i kommunen, utan Partilles ambition är nu att fortfarande vara bland topp tio år 2020. En utmaning som näringslivschefen Marieke Wolter med glädje tar sig an.

— Det är en sak att nå målet och en helt annan sak att behålla det. Vi ska vara superglada om hela Göteborgsregionen hamnar på topp 13-listan och då oavsett var vi hamnar på den. Tappar man i rankingen behöver det nödvändigtvis inte betyda att man blivit sämre, utan att andra kommuner bara blivit bättre. Därför är det viktigt att vi fortsätter arbeta med frågorna i enkätundersökningen för att få signaler om vad vi behöver fokusera på, förklarar Marieke Wolter.

För att behålla topp 10-placeringen ska Partille fortsätta arbeta efter den befintliga handlingsplanen som man upplever är väl utarbetad. En av kommunens främsta styrkor är samsynen mellan politiker, tjänstemän och näringsliv. Företagsbesök har tidigare varit och är fortsatt ett viktigt verktyg för kommunen att träffa och få en förståelse för näringslivets vardag, med allt vad det innebär. Nu vill Partille implementera flera koncept för att göra det så enkelt som möjligt att driva företag i kommunen.

— Ett exempel är ”en väg in” som vi arbetar med redan idag, men vi vill nu konceptualisera och paketera ännu snyggare. Vi ser redan idag att det sparar företagaren tid, genom att få träffa alla kompetenser och nyckelpersoner från kommunen när det kommer till det enskilda ärendet, säger Marieke Wolter.

Ett annat exempel är Rättviksmodellen, som innebär att kommunal tillsyn faktureras i efterhand och präglas av dialog, som Partille kommun nu tittar närmare på. Enligt kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M) är målet att förbättra och effektivisera. Tillgrund ligger även svaren från företagen i Svenskt Näringslivs enkätundersökning, gällande frågan om ”Service till företagen”. Marith och Marieke vill förbättra resultatet och synliggöra arbetet med såväl ”en väg in” och Rättviksmodellen.

— Vi måste alltid vara på tå och se vad vi kan utveckla eller införa, för att förbättra företagsklimatet. Sen vet jag att vi gör väldigt mycket bra saker, men vi är inte riktigt lika bra på att nå ut där vi beskriver vad vi faktiskt gör. Vi måste bli bättre på att marknadsföra oss och initiativen vi tar. Här är det också viktigt med tydlighet från politikens sida – att näringslivsfrågor är prioriterat i kommunen och vi jobbar med det hela tiden, säger Marith Hesse.

I maj presenteras nya enkätsvaren och till hösten släpps 2019 års ranking. Marieke och Marith är beslutsamma att ärmarna kan kavlas upp högre för att förbättra företagsklimatet och hålla sig inom målramarna. Dessutom vill de inspirera andra med sin handlingsplan, för att företagsklimatet ska bli bättre i hela Sverige.

— Vi delar gärna med oss av den resa vi gjort och gör. Ju bättre företagsklimat i kommunerna i landet, desto bättre går det för oss alla, förklarar Marieke Wolter.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Skaraborg satsar på företagsklimatet 

FÖRETAGSKLIMAT 2018 presenterade Skaraborgs kommunalförbund projektet ”Stärkt företagsklimat i Skaraborg”. Ett år in i projektet har mycket hänt.
NYHET Publicerad:

Great minds don't think alike

FREDAGSKRÖNIKA Hur överbrygger vi kompetensgapet, vänder utanförskap till integration och mångfald till affärsnytta? Det skriver Rudolf Antoni om i dagens krönika.
NYHET Publicerad:

Industrinatt – för inblick och kompetensförsörjning

FÖRETAGSKLIMAT Götene kommun arbetar aktivt tillsammans med näringslivet för att skapa ett så gott företagsklimat som möjligt. Ett bra exempel är att de tillsammans med Näringslivsföreningen arrangerade Götene Industrinatt för andra gången, kvällen den 23 oktober.
NYHET Publicerad:

Så rustas Västra Götaland

FREDAGSKRÖNIKA Vi ser en oväntat snabb försvagning av konjunkturen och vi går en tuffare framtid till mötes. För att möta dessa utmaningar blir kommunernas arbete med att stärka de lokala förutsättningarna för företagande allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda!

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Ohlsson Larsson! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre.
NYHET Publicerad:

Lagligt, lämpligt och listigt

FÖRETAGSKLIMAT Det finns en hel del som en kommun eller offentlig aktör kan göra för att arbeta för en sundare konkurrens med näringslivet, det menar Stefan Sagebro, expert hos Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Våra välfärdsskapares betydelse

FREDAGSKRÖNIKA Den senaste veckan har vi på våra facebook-sidor fokuserat på att lyfta fram företagens betydelse för vår gemensamma välfärd. Ett koncept som inte alltid är så lätt att förstå och som i min mening aldrig kan framhävas tillräckligt. I tider då konjunkturen viker blir dessutom budskapet viktigare än någonsin.
NYHET Publicerad:

Någonstans mellan engagemang och krångliga regelverk

FREDAGSKRÖNIKA Under mina snart sex veckor på Svenskt Näringsliv har jag redan hunnit komma i kontakt med det driv och engagemang som finns bland våra medlemsföretag. Men jag har också hunnit höra berättelser från vardagen - en vardag bitvis fylld av myndighetskontakter, krångliga och oförutsägbara regler och dyra avgifter. Mitt eget engagemang för näringslivsfrågor är som mest påtagligt just där, någonstans mellan entreprenöriellt driv och krångliga regelverk.
NYHET Publicerad:

Kommunal myndighetsutövning i Västra Götaland - så tycker de lokala företagen

FÖRETAGSKLIMAT Främjande myndighetsutövning är oerhört viktigt för det lokala företagsklimatet eftersom den vanligaste kontakten mellan en kommun och ett företag handlar om tillstånd eller tillsyn. Frågan är hur bra din hemkommun hanterar frågorna om tillstånd, tillsyn eller kontroll. Svenskt Näringslivs sammanställning ”Kommuner som hjälper företag att göra rätt” ger svar på hur företagen betygsätter kommunen.
NYHET Publicerad:

Generationsskiften i västsvenska företag - stora värden står på spel

FÖRETAGSKLIMAT Svenska företagare blir allt äldre och fler måste fundera över hur, och om, de ska lämna över verksamheten till kommande generation. Tydligt är att det är stora värden som står på spel när företag ska genomföra ett generationsskifte.
NYHET Publicerad:

Ung företagsamhet — för framtidens företagsklimat

FREDAGSKRÖNIKA För att stärka Västra Götalands företagsklimat och framtida tillväxt måste vi ha ambitionen att öka antalet elever som driver UF-företag. Det är så vi rustar morgondagens medarbetare, får fler företagsamma unga och skapar större samverkan mellan skolan och näringslivet.
NYHET Publicerad:

Det räcker inte med en god tanke

ARBETSMILJÖ De senaste årens utveckling med fler dödsolyckor måste vi ta på största allvar. Det är dock inte detsamma som att applådera allt som föreslås för att minska risken för dödsolyckor.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet – en välfärdsfråga 

FÖRETAGSKLIMAT För en vecka sedan släppte vi årets ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Men, spelar det någon roll om företagen är nöjda och vad betyder det att ha ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Vårgårda – ett företagsklimat i toppklass

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda tog i år förstaplatsen när regionens bästa företagsklimat utsågs. Svenskt Näringsliv var med och lämnade över pokalen och fick även chansen att prata med näringslivssamordnare Johanna Heleander om receptet bakom kommunens framgångar.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst och sämst företagsklimat i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT För tredje året i rad är det Vårgårda, Partille och Härryda som står på Västra Götalands prispall när Svenskt Näringsliv släpper 2019 års ranking av det lokala företagsklimatet. I år med Vårgårda som ny länsetta på plats 4 av 290 kommuner. Vårgårda tangerar därmed också det bästa resultatet någonsin uppnått av en kommun i Västra Götaland.