Tryggheten för Bos och Claes anhöriga kan försämras om LOV i Uddevalla tas bort

NYHET Publicerad

LOV Bo och Claes har nära anhöriga som får vård av ett privat företag inom LOV. Varje dag sköts de om av ett fåtal vårdare i hemtjänsten. De oroas om Uddevalla kommun den 16 juni bestämmer sig för att ta bort det fria valet av vårdgivare. Framför allt hur det går med de anhörigas trygghet om det ständigt dyker upp personal som de inte känner.

LOV
Foto: Michèle Constantini

LOV

Bos mamma är 89 år och lider av en demenssjukdom. För att mildra sjukdomsförloppet får hon bromsmedicin.

– Hon kan vara med i ett samtal om det är fokus på en fråga och om samtalet inte är för långt, berättar Bo. Men hon minns sällan.

När hon fick sjukdomen behövdes hemtjänst för att hon skulle klara vardagen. Bo kontaktade därför Uddevalla kommun.

– Varje månad var det ett stort antal vårdare som hjälpte min mamma, ett tjugotal. Ofta kom nya vårdare som inte hade varit hos henne.

Direkt kontakt i mobilen
Idag har Bo valt en annan vårdform inom ramen för LOV, lagen om valfrihetsystem. Nu är det ett fåtal som kommer hem till hans mamma.

– Det är tre personer som har hand om henne. Och jag har mobilnummer till alla och de svarar direkt om jag ringer. Så var det inte i den kommunala hemtjänsten där jag hade svårt att få kontakt.

Bo menar att den privata vården skiljer sig markant från den kommunala.

– Det som är annorlunda är personalens förhållningssätt, omsorg, engagemang och ansvarstagande. Det blir en helt annan upplevd vårdkvalitet när samma personer alltid besöker henne.

Hon får också välja mat och regelbundet lagar de mat i hennes kök. 

– Du kan tänka dig vad det betyder för henne. Och för hennes livskvalitet. När kommunen var här så åt hon för mycket kakor, godis och sötsaker.

Egna initiativ lyser upp
Personalen tar sig tid, tar ansvar och kommer med förslag.

– I december frågade en av vårdarna om inte hennes döttrar kunde få lussa för henne. Jo visst, sa jag och det blev en fin upplevelse för mamma på Luciadagen som hon länge levde på.      

Med denna privata vård får Bo avlastning.

– Jag behöver inte övervaka och kontrollera så att mamma får det hon vill.

Att ta bort detta fria vårdval är något som Bo ogillar.

– Då måste vi återgå till en stor kommunal organisation där min mammas behov inte syns eller värderas. Vi förlorar då dialogen med vårdarna, jag måste ta ett större ansvar och mammas situation blir otrygg.

Tuff vårdsituation
En liknande upplevelse berättar Claes om. Hans hustru Agneta är 67 år och har en svår muskelsjukdom som får till följd att musklerna gradvis förtvinar. Det gör att hon är nästan helt sängliggande. Därför har hon hemtjänst som kommer fem gånger om dagen. Agnetas syster hade samma sjukdom och hade hemtjänst från kommunen. Men det fungerade dåligt, menar Claes.

– Det kom aldrig samma person, säger Claes. Därför valde vi en privat vårdgivare.

Agneta har en rätt tuff vårdsituation. Två gånger dagligen ska en kateter spolas ren och det gör man idag. Men han oroas över hur detta ska fungera om de måste välja kommunen som utförare.

– När det kommer många vårdare till oss som är nya och inte har kunskapen om hur man ska göra med spolningen, hur ska det då gå? Agneta och jag är trygga med att de som kommer känner henne och förstår hennes sjukdomsbild och vad vården kräver.

Går ut över livskvaliteten
Det handlar också om små saker i vardagen.

– Till exempel att hämta tidningen i brevlådan till henne om jag inte är hemma. Det ger vår vardag ett lugn som vi mår bra av. Undrar om man hinner detta i den kommunala hemtjänsten.

I juni beslutar Uddevalla kommun om man ska ha kvar det fria vårdvalet.

– Det skulle vara fruktansvärt om vi förlorar vår rätt att välja den vårdform som passar Agneta bäst. Det skulle gå ut över hennes trygghet och livskvalitet. Jag förstår inte varför.

Text: Love Janson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

VALUPPTAKT: tjänstesektorns viktigaste fråga

VALET 2018. Almega är landets ledande organisation för tjänsteföretag och en av Svenskt Näringslivs 50 medlemsorganisationer. Med drygt 11 000 medlemsföretag som anställer 550 000 medarbetare sluter man kollektivavtal och är rådgivare i alla sorters personalfrågor. Vi har intervjuat Anders Lenhoff, ansvarig för Almega i Västra Sverige, inför kommande valrörelse.
NYHET Publicerad:

Låt oss arbeta tillsammans för en bättre arbetsmarknad!

GÄSTKRÖNIKA. Hur mår egentligen den svenska arbetsmarknaden? Sveriges arbetslöshet ligger på runt 7.1 % samtidigt som kompetensbristen inom många branscher är stor. Det paradoxala i att företag misslyckas med sina rekryteringar samtidigt som arbetslösheten befinner sig på oroväckande nivåer trots rådande högkonjunktur vittnar om att något behöver ske. Den svenska arbetsmarknaden behöver blir mer hållbar, vägarna in måste bli fler och samarbetet mellan skolan och näringslivet fungera bättre.
NYHET Publicerad:

Glad sommar Västra Götaland!

SOMMARHÄLSNING Efter en solig och varm vår – och såhär i skolavslutningstider – är det dags för oss att sammanfatta vårens händelser och aktiviteter.
NYHET Publicerad:

För ett bättre företagsklimat i Göteborg

RAPPORT Oavsett vem som styr Göteborg efter valet i höst, finns det områden som behöver åtgärdas för att förbättra företagsklimatet i staden. Den 15 maj presenterades Svenskt Näringslivs årliga undersökning där företagare i Göteborg fått ge sin syn på företagsklimatet i den kommun där de är verksamma. Det sammanfattande omdömet som företagen ger i Göteborg är nu rekordlågt, 2,7 på en 6-gradig skala. Resultatet måste bli en väckarklocka. Ett förtroende som är skadat – men som går att bygga upp igen.
NYHET Publicerad:

Kommer kunderna våga sig tillbaka till Göteborgs Hamn?

FREDAGSKRÖNIKA Den 5 maj lade arbetsmarknadens parter fram ett gemensamt förslag om strejkrätten. Något som ger tyngd åt förslaget var att man var överens om förslaget. Frågan är nu bara om kundernas förtroende för hamnen kan repareras genom detta eller om förtroendet är så illa tilltygat att de ändå inte vågar sig tillbaka till Göteborgs Hamn.
NYHET Publicerad:

Dags att gå vidare i välfärdsfrågan  

VÄLFÄRD I snart fyra år har frågan om vinstbegränsningar – i praktiken ett vinstförbud – helt dominerat debatten om vår gemensamma välfärd. Den har sugit att syre ur luften och den har skapat stora klyftor i politiken men även förtroendeklyftor mellan företagare och politiker.
NYHET Publicerad:

Anna från Göteborg representerar Sverige i Yrkes-EM

YRKESLANDSLAGET Till hösten går EuroSkills, eller Yrkes-EM, av stapeln i Budapest. Under tre intensiva dagar kommer ungdomar från hela Europa att samlas för att visa sin yrkesskicklighet och tävla om de åtråvärda medaljerna. En av deltagarna i det svenska laget är Anna Le, 20 år från Göteborg.
NYHET Publicerad:

Allt annat än hälsosamt med vårdskatt

FREDAGSKRÖNIKA Från och med den 1 juli kommer Sveriges anställda förmånsbeskattas för privat hälso- och sjukvård finansierad av arbetsgivaren. Förslaget har inte gått obemärkt förbi, kritiken har varit massiv från både allmänhet, företagare och remissinstanser. Att regeringen trots detta driver igenom förslaget, medan oppositionen passivt tittar på, vittnar om en nonchalans gentemot landets arbetstagare.
NYHET Publicerad:

Optimism bland företagen i Västra Götaland

KONJUNKTUR. Konjunkturen i Västra Götaland är fortfarande urstark. Varannan företagare uppger att produktionen/försäljningsvolymen är högre idag än för ett halvår sedan och nästan lika många tror på ökad försäljning de nästkommande sex månaderna. Optimismen är med andra ord fortsatt stark bland företagen i Västra Götaland. Det visar nya siffror från Svenskt Näringslivs företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Skolavslutning för Stefan Löfven och regeringen

FREDAGSKRÖNIKA. Snart har ännu en mandatperiod gått till historieböckerna, denna gång signerad statsminister Stefan Löfven. Men hur har det då gått för regeringen och deras 92 initiativ på viktiga politiska områden som rör landets jobbskapare? Precis som i skolans värld, är det dags för betygsättning.
NYHET Publicerad:

Hamnkonflikten i Göteborg - 4,5 miljarder och 70 000 ton koldioxid

KONFLIKTEN I GÖTEBORGS HAMN. Idag, den 22 maj, presenteras en kartläggning av konsekvenserna arbetsmarknadskonflikten i Göteborgs Hamn haft på näringsliv och andra aktörer i samhället under 2017, genomförd av Damvad Analytics på uppdrag av Svenskt Näringsliv. 240 000 containrar till ett värde av 64 miljarder blev omdirigerade under 2017. De totala kostnaderna för svenska företag uppgick till hela 4,5 miljarder.
NYHET Publicerad:

25 år och VD för ett företag med 30 anställda

JOBBSKAPARNA. Som 22-åring tog han över rollen som Vd för charkuteriföretaget Härryda Karlsson. Två år senare har företaget dubblerat antalet anställda och flyttat till nybyggda lokaler. Marcus Karlsson driver familjeföretaget som fjärde generationens företagare med siktet inställt på fortsatt tillväxt. Vi har träffat en av landets yngsta Vd:ar för en intervju.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Det är inte för företagens skull du ska bry dig om företagsklimatet

FREDAGSKRÖNIKA Förhoppningsvis har det inte undgått dig att vi i veckan släppt vår undersökning om företagsklimatet i alla Sveriges 290 kommuner. Utvecklingen i Västra Götaland är positiv. I 30 av 49 uppger företagarna att det blivit något bättre, i ett tiotal har det blivit sämre och resten får likvärdigt betyg som 2017. Tyvärr stod det dock klart att företagen i regionens största stad Göteborg är mer missnöjda än någonsin med de lokala förutsättningarna. Här finns rejäla äpplen att bita i framöver, men som dock kommer att bli föremål för en annan krönika än denna.
NYHET Publicerad:

Skövdes nystart gav resultat

FÖRETAGSKLIMAT. 2017 var ett mörkt år för Skövdes företagsklimat. Kommunen rasade hela 48 platser i Svenskt Näringslivs ranking och fick sin sämsta placering någonsin. Sedan dess har man tagit ett omtag, där en av strategierna varit att fokusera på företagsbesök inom olika branscher för att inhämta synpunkter.  Hittills har man genomfört ett 60-tal besök och sedan arbetat vidare med företagens önskemål. Ansträngningarna börjar nu ge visst resultat och verkar uppskattas av företagen i kommunen.
NYHET Publicerad:

Stark utveckling för Västra Götalands företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT. Det går bra för Västra Götaland. Hela 30 av 49 kommuner förbättrar sitt sammanfattande omdöme jämfört med förra året när företagarna själva sätter betyg på företagsklimatet i sin kommun. Vårgårda får återigen högst betyg och Skövde, Strömstad och Tanum är de kommuner som ökar mest. Det visar företagens svar på Svenskt Näringslivs årliga enkät om det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

För framtidens skull

JOBBSKAPARNA Den 9 september är det val. Mycket i Sverige och i Västra Götaland är bra. Riktigt bra till och med. Men det finns också en hel del som behöver förbättras. Politikerna pratar om att öka antalet poliser, höja lärarnas löner och förbättra sjukvården.
NYHET Publicerad:

Hjoföretagaren: ”Företagare måste få känna glädje och stolthet i att arbeta”

JOBBSKAPARNA. Bendix Hermansson är grundare och nyavstigen VD på Elektrobyrån, som har sitt ursprung i Hjo men även är verksam på ett flertal andra orter. Efter 35 år i branschen har han sett företagsklimatet gå igenom en positiv förändring, och hoppas att det ska fortsätta så.
NYHET Publicerad:

Radar ritar framtidens miljöer för människan

JOBBSKAPARNA. I höst fyller Radar arkitektur & planering AB 15 år och sedan starten har företaget växt från två till 32 anställda. Idén är samma; att alltid utgå från människan, se helheten och gestalta för framtiden. ”Det här trodde jag nog inte när vi startade i en källarlokal uppe på Guldheden här i Göteborg”, säger Oskar Götestam, grundare och VD.