Tryggheten för Bos och Claes anhöriga kan försämras om LOV i Uddevalla tas bort

NYHET Publicerad

LOV Bo och Claes har nära anhöriga som får vård av ett privat företag inom LOV. Varje dag sköts de om av ett fåtal vårdare i hemtjänsten. De oroas om Uddevalla kommun den 16 juni bestämmer sig för att ta bort det fria valet av vårdgivare. Framför allt hur det går med de anhörigas trygghet om det ständigt dyker upp personal som de inte känner.

LOV
Foto: Michèle Constantini

LOV

Bos mamma är 89 år och lider av en demenssjukdom. För att mildra sjukdomsförloppet får hon bromsmedicin.

– Hon kan vara med i ett samtal om det är fokus på en fråga och om samtalet inte är för långt, berättar Bo. Men hon minns sällan.

När hon fick sjukdomen behövdes hemtjänst för att hon skulle klara vardagen. Bo kontaktade därför Uddevalla kommun.

– Varje månad var det ett stort antal vårdare som hjälpte min mamma, ett tjugotal. Ofta kom nya vårdare som inte hade varit hos henne.

Direkt kontakt i mobilen
Idag har Bo valt en annan vårdform inom ramen för LOV, lagen om valfrihetsystem. Nu är det ett fåtal som kommer hem till hans mamma.

– Det är tre personer som har hand om henne. Och jag har mobilnummer till alla och de svarar direkt om jag ringer. Så var det inte i den kommunala hemtjänsten där jag hade svårt att få kontakt.

Bo menar att den privata vården skiljer sig markant från den kommunala.

– Det som är annorlunda är personalens förhållningssätt, omsorg, engagemang och ansvarstagande. Det blir en helt annan upplevd vårdkvalitet när samma personer alltid besöker henne.

Hon får också välja mat och regelbundet lagar de mat i hennes kök. 

– Du kan tänka dig vad det betyder för henne. Och för hennes livskvalitet. När kommunen var här så åt hon för mycket kakor, godis och sötsaker.

Egna initiativ lyser upp
Personalen tar sig tid, tar ansvar och kommer med förslag.

– I december frågade en av vårdarna om inte hennes döttrar kunde få lussa för henne. Jo visst, sa jag och det blev en fin upplevelse för mamma på Luciadagen som hon länge levde på.      

Med denna privata vård får Bo avlastning.

– Jag behöver inte övervaka och kontrollera så att mamma får det hon vill.

Att ta bort detta fria vårdval är något som Bo ogillar.

– Då måste vi återgå till en stor kommunal organisation där min mammas behov inte syns eller värderas. Vi förlorar då dialogen med vårdarna, jag måste ta ett större ansvar och mammas situation blir otrygg.

Tuff vårdsituation
En liknande upplevelse berättar Claes om. Hans hustru Agneta är 67 år och har en svår muskelsjukdom som får till följd att musklerna gradvis förtvinar. Det gör att hon är nästan helt sängliggande. Därför har hon hemtjänst som kommer fem gånger om dagen. Agnetas syster hade samma sjukdom och hade hemtjänst från kommunen. Men det fungerade dåligt, menar Claes.

– Det kom aldrig samma person, säger Claes. Därför valde vi en privat vårdgivare.

Agneta har en rätt tuff vårdsituation. Två gånger dagligen ska en kateter spolas ren och det gör man idag. Men han oroas över hur detta ska fungera om de måste välja kommunen som utförare.

– När det kommer många vårdare till oss som är nya och inte har kunskapen om hur man ska göra med spolningen, hur ska det då gå? Agneta och jag är trygga med att de som kommer känner henne och förstår hennes sjukdomsbild och vad vården kräver.

Går ut över livskvaliteten
Det handlar också om små saker i vardagen.

– Till exempel att hämta tidningen i brevlådan till henne om jag inte är hemma. Det ger vår vardag ett lugn som vi mår bra av. Undrar om man hinner detta i den kommunala hemtjänsten.

I juni beslutar Uddevalla kommun om man ska ha kvar det fria vårdvalet.

– Det skulle vara fruktansvärt om vi förlorar vår rätt att välja den vårdform som passar Agneta bäst. Det skulle gå ut över hennes trygghet och livskvalitet. Jag förstår inte varför.

Text: Love Janson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Jobbskaparna i Sommarsverige: Skara Sommarland

JOBBSKAPARNA. I Skara ligger Skandinaviens största vattenpark. En populär destination för barnfamiljer att glömma vardagen och roa sig med bland annat bad, karuseller och gokart. Skara Sommarland är också en viktig jobbskapare för hela Skaraborg, där många unga får sitt första jobb. Företagsamma människor är grunden för jobb och välfärd.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: Fortsätta utveckla ROT och RUT

VALET 2018. Rut-avdraget firar tio år och omsatte hela 10 miljarder kronor under 2017. Almega konstaterar att den sänkta skatten på hushållsnära tjänster har varit en framgångsrik jobbmotor och skapat över 30 000 nya arbetstillfällen. Av dessa jobb har 23 000 gått till människor som har stått utanför arbetsmarknaden efter att rut-reformen genomfördes.
NYHET Publicerad:

Företagskonkurserna fortsätter att öka

NYHET. Sedan toppnoteringen 1992 har antalet företagskonkurser minskat stadigt. Bortsett från en uppgång i början på 2000-talet och en mellan 2008-2009. Orsaken var framför allt en internationell lågkonjunktur likt finanskrisen hösten 2008. Efter en återhämtning fortsatte antalet konkurser att minska sedan 2013, men 2017 vände utvecklingen och har hållit i sig in på första halvåret 2018. Detta trots en brinnande högkonjunktur.
NYHET Publicerad:

Välfärdspionjär önskar mindre regelkrångel

VÄLFÄRD. Aina Wallström var en av få kvinnliga tandläkare som på 80-talet studerade till specialisttandläkare i 4 år inom käkkirurgi. Hon stack ut än mer, när hon sedan startade eget företag på heltid inom samma specialitet. ”Mansdominansen i utbildningen kunde ibland göra klimatet tufft, men det blev ännu tuffare när jag startade eget”, säger Aina Wallström, ägare till Wenneberg & Wallström Käkkirurgi.
NYHET Publicerad:

Göteborgarna förlorar miljarder på kommunens skatteläckage

DEBATT Regeringens och vänsterpartiets argument att privat välfärd skulle innebära läckage av skattemedel stämmer inte. Det verkliga läckaget av skattemedel finns istället i form låg effektivitet i Sveriges kommuner, det skriver företagaren Andreas Gyllestrand, ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: Försvara och utveckla välfärdsföretagandet

VALET 2018 Att stoppa privata aktörer från att verka inom välfärden skulle bli ett hårt slag mot hela sektorn, och påverka stora delar av Sveriges befolkning. Det skulle skapa ett monopol där kvaliteten och effektivitet blev lidande.
NYHET Publicerad:

Regelförenklingar för fler jobb

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Riksdagskandidaten Mikael Larsson, Centerpartiet, från Sjuhärad besökte Dammråttan i Borås. Arbetsmiljö, integration och regelkrångel stod högt på samtalsagendan med Dammråttans AnnaKarin Ivarsson och Åsa Bruun.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: Sänk skatten på arbete

VALET 2018 Sverige har en av världens högsta skatter på arbete, vilket gör det svårare att växa och konkurrera i internationella sammanhang. För att kunna utvecklas och skapa ökad välfärd behöver företagen en lättare tillvaro att verka i.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna i Sommarsverige: Daftö Resort

JOBBSKAPARNA Daftö Resort är ett populärt resmål på västkusten och en viktig aktör som bidrar till sommar-Sverige. Anläggningen har camping, stugor och konferens, wellnessavdelning, utomhusupplevelser, restauranger och nöjespark. Här finns något för alla. ”Vi har ett driv och en vilja till att alltid utvecklas och förbättra. Det har vi också fått bevis på i branschen och från gästerna.”, säger Lena Kempe, VD och ägare.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: Reformering av LAS för en rörlig arbetsmarknad

VALET 2018 Svenska företag har levt med Lagen om anställningsskydd, LAS, sedan 1974. Många företagare vittnar om att lagstiftningen försvårar kompetensförsörjning, skapar tillväxthinder, inlåsningseffekter, tudelning och i värsta fall tvingar företag i konkurs är dessvärre många.
NYHET Publicerad:

Sportshopen skapar många första jobb

JOBBSKAPARNA Sommar och sol betyder semester och ledigt för många, men för andra innebär det högsäsong och mer arbete är någonsin. Ett högt tryck från semesterfirare i kombination med ny personal som ska introduceras gör sommaren till en hektisk tid för många av jobbskaparna. Vi tar tempen på Sportshopen i Tanums kommun.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna i Sommarsverige: Nääs Fabriker

JOBBSKAPARNA I Tollered, en bilfärd om 30 minuter från Göteborg, ligger Nääs Fabriker. Med hotell, konferens, spa, restaurang, butiker och café, har man skapat en helhetsupplevelse för gästen i en unik historisk bruksmiljö med vacker natursköna omgivning. Hur rustar då Nääs Fabriker inför sommaren?
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna om arbetskraftsinvandring

VALET 2018 Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.
NYHET Publicerad:

Minskat regelkrångel för bättre kompetensförsörjning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Riksdagsledamot och talesperson för högre utbildning och forskning Fredrik Christensson, Centerpartiet, besökte nyligen Tooltec i Trollhättan. I mötet med VD Claes Haraldsson stod kompetensförsörjning högst på samtalsagendan.
NYHET Publicerad:

Handlare vägrar vika ner sig mot stöldligorna

BROTTSVÅG En kassörska hålls fast, och får höra att hon ska våldtas. En butiksanställd utsätts för strypgrepp. ”Men det jag mest blir påverkad av är förstås när jag och min familj blir hotad i hemmamiljön”, säger handlaren Mikael Ovrell. Trots det fortsätter han kampen med brottslingarna.
NYHET Publicerad:

Valet 2018: Värna om LOV för en bättre välfärd

VALET 2018. Valfrihet och mångfald är viktigt för att kunna erbjuda en så bra välfärdsmodell som möjligt. Med en åldrande och växande befolkning är det av största vikt att fortsätta värna om LOV, lagen om valfrihethetssystem.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna i Sommarsverige: Triumf Glass

JOBBSKAPARNA. Glass är för många en given godsak på sommaren. I Sverige äts det nästan 12 liter glass per år per person och endast våra grannar i Finland konsumerar mer, sett över Europa. Välkända Triumf Glass tillverkar 65 000 liter glass per dag, i glassfabriken i Sävedalen utanför Göteborg. ”Vi är ett svenskt familjeföretag i tredje generationen”, säger Anders Müntzing, som nyligen lämnade över VD-rollen till sonen.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: reformering av Arbetsförmedlingen

VALET 2018. I år är det 25 år sedan lagen om privat arbetsförmedling infördes i Sverige och såväl bemanningsföretag som rekryteringsföretag fyller i dag en naturlig roll på svensk arbetsmarknad. Kartan har förändrats väsentligen sedan dess, men faktum är att Arbetsförmedlingen (AF) har fått stå relativt oförändrad. Nu är tiden inne för förändring.
NYHET Publicerad:

Besöksnäringens viktigaste fråga inför valet

VALET 2018. Visita är landets ledande organisation för besöksnäringen. Visita representerar mer än 5 000 hotell, restauranger, campingar och andra verksamheter inom besöksnäringen - totalt över 7 000 arbetsplatser. Vi intervjuade Maria Ek, kommunikationsansvarig Visita Västra inför årets valrörelse.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.