Rudolf Antoni gul bakgrund

Vår i krisens tid

NYHET Publicerad

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända. Men, det är minst sagt osäkra tider.

Läget är fortsatt allvarligt för svenska företag. I en sammanställning av aktuell statistik som vi publicerade i ett webbinarium den 28 april kunde vi konstatera att 10 000 är varslade i Västra Götaland. Den siffran ökade med 1 300 häromdagen då Volvo Cars varslade. Samtidigt har konkurserna under mars och april ökat med omkring 25 procent och arbetslösheten i länet är nu uppe på 7,5 procent. Du kan ta del av webbinariet här.
 
Behovet av ytterligare stödåtgärder från statligt håll är akut. Till en början agerade regeringen snabbt med åtgärder som exempelvis införandet av korttidspermitteringar och en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgiften men de senaste veckorna har de ytterligare nödvändiga åtgärderna lyst med sin frånvaro. Igår kunde vi med glädje konstatera att nya insatser sätts in för att hjälpa företag som tappat stora delar av sin omsättning, en åtgärd vi har drivit på hårt för. Stödet ska täcka fasta kostnader som hyra och leasingkostnader men inte personalkostnader. Det gäller alla företag med en omsättning som är på minst 250 000 kr om året och under mars och april 2020 har tappat minst 30 procent av sin omsättning. Maxbeloppet per företag uppgår till 150 miljoner kronor. Många frågor kvarstår, exempelvis hur kostnader efter april ska kunna bäras, men överlag är det väldigt bra att regeringen nu sjösätter den krisåtgärd som vi föreslagit.

Utöver våra samtal med regeringen för vi på Svenskt Näringsliv en kontinuerlig dialog med såväl Regionen, Länsstyrelsen och våra 49 kommuner i Västra Götaland kring åtgärder som syftar till att undvika att jobb och företag slås ut. I princip samtliga av dessa aktörer har nu vidtagit åtgärder och flera har varit nytänkande. Vi för denna dialog löpande så om du har några idéer eller förslag som du vill föra fram är du välkommen att höra av dig till mig eller någon av mina kollegor. Vårt mål är att försöka få fler att göra mer för att stötta företagen i denna svåra tid. 
 
Vi som jobbar på Svenskt Näringsliv har precis som alla andra fått hitta nya sätt att arbeta. Under den senaste månaden har vi därför startat Näringslivspodden, en podcast med fokus på företagande i Västsverige. Där lyfter vi aktuella frågeställningar med intressanta gäster från näringsliv och expertis. Hittills har vi publicerat sex avsnitt som alla på olika sätt speglar företagens utmaningar i coronakrisen. De handlar om allt från hur du ska agera som företagsledare vid en krissituation till restaurangbranschens utmaningar. Senaste avsnittet Handeln, hyran och haloeffekten publicerades i onsdags med aktuella siffror och reflektioner. Gå gärna in och lyssna på Näringslivspodden här.

Samtidigt som vi arbetar kortsiktigt med akuta åtgärder för att rädda jobb och företag så bör vi även lyfta blicken mot det som kommer efter krisen. Det enda vi med säkerhet vet om framtiden är att den inte är inställd men sannolikt omställd. Det som var en sanning eller en vana i början av det här året kommer inte nödvändigtvis att vara det i augusti.

Förändring är en nödvändig del av utveckling och det finns ingen bättre motor för att driva förändring än entreprenörskap. Vi har många fantastiska entreprenörer i Västsverige och min förhoppning är att vi trots allt ska kunna gå stärkta ur den här krisen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skatteproblem synliggjorda av krisen

KRÖNIKA "Ska Sverige komma starkare ur krisen måste vi blicka framåt och lägga grunden för återhämtning. Mycket behöver därför göras för att återstarta beredvilligheten att investera och ta risk, säkra kompetenstillgången och viljan att anställa, stärka incitamenten att arbeta, bygga upp infrastrukturen, utveckla handeln med och öppenheten gentemot omvärlden." Det skriver Johan Fall, skattechef Svenskt Näringsliv i en krönika.
NYHET Publicerad:

Krönika: Otryggheten hotar näringsfriheten

KRÖNIKA "Är det egentligen så konstigt att företagare börjar tröttna?"
NYHET Publicerad:

En visionär syn på vårt miljöarbete

KRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete". Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

”Ju mer jag engagerade mig, desto mer fick jag tillbaka”

FÖRETAGANDE Hur är det att vara småföretagare idag och hur gör man sin röst hörd?
NYHET Publicerad:

Göteborgs Hamn – näringslivets port mot världen

Göteborgs Hamn. Ett bolag som inte bara andas historia – utan som har stora framtidsplaner. Vi träffade vd Elvir Dzanic för en intervju.
NYHET Publicerad:

Tvätteriet som ställde om och klarade krisen

OMSTÄLLNING Oavsett bransch, marknad eller vilka kunder man som företag levererar till har alla på något sätt påverkats av coronakrisen. För Rikstvätt Bengtsfors, ett familjeföretag som tvättar och servar främst hotell- och restaurangbranschen med ren tvätt, slog krisen snabbt. ”Vi är inne i en kris vi aldrig glömmer. Vi gick från 100 procent produktion ner till 20 procent, på bara någon vecka”, konstaterar vd Lise Björvall.
NYHET Publicerad:

Er tid är nu

KRÖNIKA "Framtiden ska vara ljus och inspirerande. Det är därför högst bekymmersamt att ungas oro för framtiden nu ökar." Det skriver Johan Olsson, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Det långsiktiga målet: Att föra skola och näringsliv närmare varandra

SKOLA & NÄRINGSLIV "Jag upplever att man ibland pratar lite olika språk. Skolan pratar om drömmar, och det är bra, men arbetsgivare och näringslivet kanske snarare pratar om anställningsbarhet"
NYHET Publicerad:

En sommarhälsning

KRÖNIKA Vi går nu mot sommar och semestertider efter en vår som inte liknar någonting annat vi tidigare har varit med om. För oss på Svenskt Näringsliv har de senaste månaderna inneburit ett intensivt arbete med att förmedla företagens svåra situation till beslutsfattare och få till stödåtgärder på såväl nationell nivå som här i Västsverige.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

"Trygghetsfrågan måste högre upp på kommunernas dagordningar"

FÖRETAGSKLIMAT ”Brotten mot företag drabbar hela samhällsekonomin. Trygghetsfrågan måste upp på kommunernas dagordningar”, anser Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

Var fjärde företag i Västra Götaland påverkas allvarligt av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Västra Götaland. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv med över 5 500 svarande företag i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Skolans verkliga utmaningar

KRÖNIKA För vår framtida samhällsutveckling, och inte minst våra företags framtida kompetensförsörjning, utgör skolan en viktig grund. Det är därför med bestörtning som jag läser den nya rapporten Skolans verkliga utmaningar som igår publicerades av Friskolornas riksförbund.
NYHET Publicerad:

Så satsar Västra Götalandsregionen på näringslivet

CORONAKRISEN Nya satsningar för att mildra coronakrisens konsekvenser för näringslivet samt bidra till en hållbar omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.