Rudolf Antoni gul bakgrund

Vår i krisens tid

NYHET Publicerad

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända. Men, det är minst sagt osäkra tider.

Läget är fortsatt allvarligt för svenska företag. I en sammanställning av aktuell statistik som vi publicerade i ett webbinarium den 28 april kunde vi konstatera att 10 000 är varslade i Västra Götaland. Den siffran ökade med 1 300 häromdagen då Volvo Cars varslade. Samtidigt har konkurserna under mars och april ökat med omkring 25 procent och arbetslösheten i länet är nu uppe på 7,5 procent. Du kan ta del av webbinariet här.
 
Behovet av ytterligare stödåtgärder från statligt håll är akut. Till en början agerade regeringen snabbt med åtgärder som exempelvis införandet av korttidspermitteringar och en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgiften men de senaste veckorna har de ytterligare nödvändiga åtgärderna lyst med sin frånvaro. Igår kunde vi med glädje konstatera att nya insatser sätts in för att hjälpa företag som tappat stora delar av sin omsättning, en åtgärd vi har drivit på hårt för. Stödet ska täcka fasta kostnader som hyra och leasingkostnader men inte personalkostnader. Det gäller alla företag med en omsättning som är på minst 250 000 kr om året och under mars och april 2020 har tappat minst 30 procent av sin omsättning. Maxbeloppet per företag uppgår till 150 miljoner kronor. Många frågor kvarstår, exempelvis hur kostnader efter april ska kunna bäras, men överlag är det väldigt bra att regeringen nu sjösätter den krisåtgärd som vi föreslagit.

Utöver våra samtal med regeringen för vi på Svenskt Näringsliv en kontinuerlig dialog med såväl Regionen, Länsstyrelsen och våra 49 kommuner i Västra Götaland kring åtgärder som syftar till att undvika att jobb och företag slås ut. I princip samtliga av dessa aktörer har nu vidtagit åtgärder och flera har varit nytänkande. Vi för denna dialog löpande så om du har några idéer eller förslag som du vill föra fram är du välkommen att höra av dig till mig eller någon av mina kollegor. Vårt mål är att försöka få fler att göra mer för att stötta företagen i denna svåra tid. 
 
Vi som jobbar på Svenskt Näringsliv har precis som alla andra fått hitta nya sätt att arbeta. Under den senaste månaden har vi därför startat Näringslivspodden, en podcast med fokus på företagande i Västsverige. Där lyfter vi aktuella frågeställningar med intressanta gäster från näringsliv och expertis. Hittills har vi publicerat sex avsnitt som alla på olika sätt speglar företagens utmaningar i coronakrisen. De handlar om allt från hur du ska agera som företagsledare vid en krissituation till restaurangbranschens utmaningar. Senaste avsnittet Handeln, hyran och haloeffekten publicerades i onsdags med aktuella siffror och reflektioner. Gå gärna in och lyssna på Näringslivspodden här.

Samtidigt som vi arbetar kortsiktigt med akuta åtgärder för att rädda jobb och företag så bör vi även lyfta blicken mot det som kommer efter krisen. Det enda vi med säkerhet vet om framtiden är att den inte är inställd men sannolikt omställd. Det som var en sanning eller en vana i början av det här året kommer inte nödvändigtvis att vara det i augusti.

Förändring är en nödvändig del av utveckling och det finns ingen bättre motor för att driva förändring än entreprenörskap. Vi har många fantastiska entreprenörer i Västsverige och min förhoppning är att vi trots allt ska kunna gå stärkta ur den här krisen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.