Göteborgs Hamn

Vart fjärde företag drabbat av hamnstrejken

NYHET Publicerad

KONFLIKT En fjärdedel av företagen i Västsverige har påverkats av konflikten i Göteborgs hamn. Hälften av de företag som påverkats har tvingats vidta åtgärder för att minimera de negativa effekterna av konflikten. Flera av åtgärderna är permanenta och strejken riskerar att skada Sveriges konkurrenskraft på längre sikt. Det visar en undersökning bland Svenskt Näringsliv medlemsföretag i Västra Götaland.

Göteborgs Hamn är Skandinaviens största containerhamn. En majoritet av Sveriges containertrafik passerar hamnen varje dag. Den utdragna strejken har inneburit att flera rederier har stoppat eller aviserat att de kommer stoppa sin importbokning till Göteborgs hamn. På tisdagen varslades 160 medarbetare på APM Terminals i Göteborg om uppsägning som följd av de strejker och blockader som präglat hamnens verksamhet under en lång tid.

Nu drabbas företag i hela Västsverige och de långsiktiga konsekvenserna är svåra att överblicka. I en undersökning bland företagen i Västra Götaland uppger mer än vart fjärde företag att de påverkats av konflikten. Hälften av dem som har påverkats svarar att de tvingats vidta åtgärder för att minimera de negativa effekterna av konflikten i Göteborgs hamn. Många av åtgärderna riskerar att bli permanenta och skada Sveriges konkurrenskraft på längre sikt. Läget beskrivs av många som allvarligt. Ett av företagen som påverkats är Sälles rör i Götene, då vissa leveranser av VVS-produkter uteblivit.

— Vi väntar fortfarande på rördelar från USA som inte blir levererade. När man driver företag idag så handlar det så mycket om ”just in time”.  Det här riskerar att bli förödande för hela näringslivet och det får bara inte ske i dagens samhälle, sånt här måste lösas, säger Niclas Karlsson på Sälles Rör i Götene.

Lucka i lagstiftningen
Konflikten i Göteborgs hamn har pågått under en lång tid, med en rad olika blockader och punktstrejker under det senaste året. Hamnarbetarförbundet har tagit strid för att APM Terminals i Göteborg ska teckna ett kollektivavtal med dem, trots att det redan finns ett med fackförbundet Transport som är det fackförbund som alla Sveriges hamnar har ett gemensamt kollektivavtal med och som reglerar villkoren på samma sätt i alla landets hamnar. Enligt den svenska modellen är det inte tillåtet att ha två kollektivavtal som står i strid med varandra. Arbetsgivarsidan har flertalet gånger påpekat att Hamnarbetarförbundet, som saknar kollektivavtal och därför inte heller fredsplikt, utnyttjar de konfliktmöjligheter som denna lucka i lagstiftningen ger dem.

Hamnarbetarförbundet uteslutna ur LO sedan 1970-talet
Hamnarbetarförbundet blev uteslutna ur LO-anslutna Transport i början av 70-talet och sedan dess har relationen mellan de två fackföreningarna varit ansträngd. Idag är ungefär hälften av hamnarbetarna i landet medlemmar i Transport och hälften i Hamnarbetarförbundet. I Göteborgs hamn är dock fördelningen 15 procent i Transport och 85 procent i Hamnarbetarförbundets avdelning 4, Hamn4an.

Konflikterna i Göteborgs hamn med Hamnarbetarförbundet har pågått flera decennier, och började långt innan nuvarande ägare, APMT, tog över verksamheten 2012. En av de stora knäckfrågorna i hamnkonflikten har varit frågan om fredsplikt. Hamnarbetarförbundet har inte haft någon sådan sedan 1970-talet, till skillnad från till exempel Transportarbetarförbundet, och har sedan dess utnyttjat konfliktvapnet flitigt. Exempel på krav som Hamn4an har ställt är att få rätt att utse och ha egna skyddsombud men också om att få fler tv-kanaler i pausutrymmena och finare avtackningspresenter. Under de senaste årets konflikt har statliga medlingsinstitutet presenterat två bud som arbetsgivaren tackat ja till, men som Hamnarbetarförbundet förkastat.

Om undersökningen:

Undersökningen gjordes bland Svenskt Näringslivs företagarpanel i Västra Götaland och genomfördes mellan 7 och 19 juni. 478 företag svarade på enkäten, vilket innebär en 40-procentig svarsfrekvens. Kantar Sifo hjälpte till med arbetet. 26 procent av de svarande sa att deras företag har påverkats av konflikten. 51 procent av dem som hade påverkats svarade att de har vidtagit åtgärder för att minimera de negativa effekterna av konflikten i Göteborgs hamn.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Påskhandla utan dåligt samvete

FREDAGSKRÖNIKA Helghandeln i samband med våra stora högtider utmålas allt oftare som ett problem och röster höjs för att vi ska konsumera mindre. Men i debatten glömmer man bort handelns positiva sidor. Att svensk ekonomi växer och att fler får möjligheten att ta sig in på arbetsmarknaden är i grunden bra.
NYHET Publicerad:

Från mentalvården till bilbärgning – hur svårt kan det vara?

JOBBSKAPARNA. Ingegerd Carlsson på Härryda bilbärgning har drivit företaget sedan 1985, från början tillsammans med sin man och sedan 2007 på egen hand. Att hon själv skulle köra bärgare var dock inte självklart från början.
NYHET Publicerad:

Är det dags att glömma drömmen om eget boende?

FREDAGSKRÖNIKA Ni har läst det förr; allt fler unga bor kvar hemma längre och har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Samtidigt skriker våra företag i tillväxtregioner efter arbetskraft. Det är inte bara ett problem för den enskilda individen eller företag, utan samhället i stort. Frågan är om dagens bostadspolitik räcker för att lösa bostadsproppen?
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildning – en biljett till hela världen som arbetsplats

REKRYTERING. Kompetensförsörjning är ett växande problem inom hotell- och restaurangbranschen. Det råder framför allt brist på kvalificerade kockar och kökspersonal runtom i Sverige. Detta till följd av, bland annat, att intresset för yrkesförberedande program har minskat. Situationen på Scandic Rubinen är inget undantag.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning viktigast för anrikt västkustföretag

JOBBSKAPARNA Ringens Varv på Marstrand har funnits sedan 1800-talet och har under åren producerat och servat åtskilliga båtar, från dåtidens fiskebåtar i trä till dagens fritidsbåtar. "Nyckeln till framgången är den fantastiska personalen", säger ägaren Pernilla Lind.
NYHET Publicerad:

Mer marknadsekonomi bäst för miljön

FREDAGSKRÖNIKA “I want you to panic” var uppmaningen från den just nu mest omtalade miljöaktivisten. Panik eller inte, miljö och klimatfrågan är en form av överideologi som ingen kan avstå att förhålla sig till. Men bortom retoriken och fingerpekandet – vem är det egentligen som ska stå för verkstaden och skapa det hållbara samhälle som alla vill ha?
NYHET Publicerad:

3 av 10 företag i Västra Götaland planerar för ägar- eller generationskifte

RAPPORT Nästan var femte företagare i Västra Götaland är över 64 år och många står inför ett stundande generationsskifte – främst med anledning av ålders- eller hälsoskäl. I länet finns flertalet kommuner med en hög andel äldre företagsamma, bland annat den kommunen med högst andel i hela Sverige, det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kan Sverige konkurrera med kunskap framöver?

FREDAGSKRÖNIKA Sverige ska konkurrera med kunskap – inte med låga löner. Ett mantra som ofta upprepas av landets politiker. Samtidigt presenterade OECD idag en ny prognos om att kompetensbristen hos företagen bromsar svensk tillväxt. Läget är allvarligt och får konsekvenser. Kommer vi verkligen klara av att konkurrera som kunskapsnation i framtiden?
NYHET Publicerad:

Familjeföretaget med höga ambitioner visar vägen inom träindustrin

JOBBSKAPARNA. Systrarna Eva och Inger Gustafsson är tredje generationen som äger och driver Bovalls Dörrbyggeri i norra Bohuslän. Företaget har sedan start fokuserat på att skapa kvalitativa dörrar som klarar en livslängd i det hårda västkustklimatet. Genom att använda kvalitetsmärkt och certifierat trä sedan flera år tillbaka går de i bräschen för en hållbar snickeribransch.
NYHET Publicerad:

Skatt är skatt och avgift är avgift

FREDAGSKRÖNIKA De flesta av oss vet vad vi har i månadslön och vad vi ”får ut” i lön varje månad. Men hur många vet vad den totala kostnaden är för varje anställd varje månad? Vi pratar ofta om arbetsgivaravgifter. Men vet du vad de bekostar och går verkligen allt till olika former av förmåner för alla anställda i våra företag?
NYHET Publicerad:

AP-fond lockar med hållbarhet och mångfald

REKRYTERING När ungdomar söker jobb vill de inte bara veta vad en arbetsgivare gör, utan även hur jobbet utförs. ”Lönen har nog fortfarande en viss status men lika mycket status ligger i att företaget har schysta värderingar”, säger Eva Halvarsson, vd på Andra AP-fonden.
NYHET Publicerad:

Så stärker prisade Centiro företagskulturen

STRATEGI På Centiro blir medarbetare sedda som individer samtidigt som de hela tiden får utmaningar som utvecklar. I en väl fungerande arbetsmiljö och kultur är lönen inte den viktigaste frågan, enligt koncernchefen Niklas Hedin.
NYHET Publicerad:

Öka fokus på entreprenörskap i skolan

FREDAGSKRÖNIKA Under mars månad pågår de årliga regionala UF-mässorna, där gymnasieelever tävlar om biljetter till SM i Ung Företagsamhet (UF) i Stockholm. Vi på Svenskt Näringsliv har haft förmånen att på olika sätt medverka till mässorna i Västra Götaland. Det har varit inspirerande dagar där vi fått möta många kreativa UF-företag.
NYHET Publicerad:

Worth UF representerar Göteborg på SM i Stockholm

UNG FÖRETAGSAMHET Den 11 mars hölls UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt 2019, i Göteborgsregionen. Under mässan deltog över 1300 gymnasieelever fördelat på 341 företag, där den stora vinnaren blev Worth UF som fick motta det prestigefyllda priset Årets UF-företag.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver fler företagsamma kvinnor

FREDAGSKRÖNIKA. Under veckan som gick släppte vi vår årliga undersökning där vi mäter andelen företagsamma människor och idag är det internationella kvinnodagen. Jämfört med män är kvinnor fortfarande kraftigt underrepresenterade bland landets företagsamma. Vad krävs egentligen för att fler kvinnor ska våga starta och driva företag?
NYHET Publicerad:

Så ser kvinnors företagsamhet ut i Västra Götaland

FÖRETAGSAMHETEN. Kvinnors företagsamhet ökar i 17 av 21 län i Sverige, men det ser inte lika positivt ut när det kommer till kvinnors nyföretagsamhet. Andelen företagsamma kvinnor i Västra Götaland uppgår till 7,1 procent vilket innebär att man ligger under rikssnittet. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten 2019 som presenterades den 7 mars.
NYHET Publicerad:

Härryda bryter ny mark med e-tjänster

FÖRETAGSKLIMAT Härryda ska bli Sveriges bästa näringslivskommun. Ett steg på vägen är att erbjuda en digital tjänst till företag som söker mark i kommunen. "Vi vill förenkla för företagen på alla sätt", säger företagslotsen Helena Alterby Nordström.
NYHET Publicerad:

Här är kommunen med högst företagsamhet i Västra Götaland

FÖRETAGSAMHETEN. Företagsamheten, dvs andelen företagsamma individer, uppgår 2019 till 11,8 procent av Västra Götalands befolkning. En marginell förbättring jämfört med ifjol. Totalt ökar företagsamheten i 33 av länets 49 kommuner, samtidigt som det finns stora skillnader mellan kommunerna. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten, som idag presenteras för tionde året i rad.
NYHET Publicerad:

Strejken avblåst – nu råder fredsplikt i Göteborgs Hamn

HAMNKONFLIKTEN Under tisdagskvällen kom aviseringen om avblåst hamnstrejk. Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknar ett andrahandsavtal. Det innebär att verksamheten i samtliga berörda hamnar, med Göteborgs Hamn i spetsen, kan återgå i och med avtalet.
NYHET Publicerad:

Praktisera hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PRAKTIK Under höstterminen 2019 söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland en praktikant till vårt kontor i centrala Göteborg. Är du den vi söker?