Vinnaren heter Jonas Backman!

NYHET Publicerad

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Av 300 nominerade blev Jonas Backman, VD och ägare till Sirius shipping, framröstad som Västra Götalands mest företagsamma människa 2016.

video spelare

– Företagsamma människor skapar jobb – det vill vi synliggöra och belöna med denna utmärkelse. Vi vill lyfta fram företagsamma människor och vad de betyder för vår välfärd, sa Christina Riksén, projektledare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland då hon hälsade välkommen till lunchen då Årets mest företagsamma skulle offentliggöras.

– Jobb skapas av människor, av företagsamma människor som startar och driver företag. De satsar tid och pengar på en idé de tror på. De jobbar hårt och vi borde hylla dem oftare, sa Leif Östling, ordförande i Svenskt Näringslivs styrelse, då han deltog vid prisutdelningen av Årets mest företagsamma 2016 i Västra Götaland.

Därefter vidtog prisutdelningen där Årets mest företagsamma röstats fram för femte året i rad. Antal nomineringar slog i år alla rekord. Cirka 300 företagsamma människor hade nominerats.

En jury bestående av Årets mest företagsamme i Göteborg 2015, Ola Serneke, SERNEKE, vinnaren i Södra Älvsborg 2015, Minna Engström Heino, Nordiska Designkontoret, och Anna-Karin Jansson, AK Studio AB i Alingsås, ledamot av svenskt Näringslivs SME-kommitté, tog fram fem finalister. Sedan september har allmänheten haft möjlighet att rösta på vem man tycker är Årets mest företagsamma i Västra Götaland.

Den märkbart rörda vinnaren Jonas Backman beskriver sitt företag, Sirius Shipping.

– Vi startade 1994, sista rederiet som startat i Sverige. Vi ligger fyra distansminuter från Göteborg på Donsö. Nya fartyg håller oss i framkant. Rederibranschen är en konkurrensutsatt bransch, och det är ofta små marginaler. Med nio tankers för frakt av kemikalier och andra produkter är vi etablerade och har gjort oss ett namn i norra Europa, men för att Sirius Shipping ska hålla sig i framkant kan vi aldrig känna oss nöjda. Vi måste satsa och det gör vi genom att investera i två nya fartyg. Med dem får vi nu än större möjligheter att leverera en professionell, miljövänlig och tekniskt avancerat produkt till kunderna. Jag strävar ständigt efter att utveckla företaget med målet att vi ska ta en marknadsledande position inom rederibranschen.

– Styrkan i Sisius är att vi har förmågan att anställa duktiga medarbetare och vi kan konsten att förvalta det. Vi har sett kundernas kvalitetskrav förändras att där har vi kunnat vara med, avslutade Jonas Backman med då han tackade för utmärkelsen och lyfta fram sin personal.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Finalister Västra Götalands mest företagsamma människa 2016 var, med följande motiveringar:

Jonas Backman, VD och ägare till Sirius shipping
”Jonas sätter Donsö på världskartan med sitt stora engagemang. En miljösmart och kundorienterad redare med internationellt framtidsfokus.”

Annica Eklund, VD Bolon
”Har utvecklat familjeföretaget och golvtillverkaren Bolon sedan hon tog över 2003 tillsammans med systern Marie. Ett innovativt företag med design som ledord där man kombinerar den konservativa, traditionella golvbranschen med kreativitet från världsberömda designers och arkitekter.”

Mats Fägerhag, CEVT
”Företaget växer i raketfart, han vågar satsa och sysselsätter en mängd människor. Det är stort att ett företag helt inriktat på teknisk utveckling växer så kraftigt.”

Joakim Garfvé, partner Nextstep Group
”Han är en eldsjäl och är med och bygger upp Nya Hovås. Har genomfört ett flertal spännande projekt. Det handlar om både affärslokaler, logistikcenter och bostäder.”

Christer Andersson, VD, grundare och läkare på och av Nötkärnan Bergsjöns VC
”Christer har en stark drivkraft och har mycket framgångsrikt byggt upp en effektiv vårdcentral med stort fokus på patienterna. En verksamhet som är anpassad efter befolkningsstrukturen med många utrikes födda."

Text: Anna-Karin Jansson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Skaraborg satsar på företagsklimatet 

FÖRETAGSKLIMAT 2018 presenterade Skaraborgs kommunalförbund projektet ”Stärkt företagsklimat i Skaraborg”. Ett år in i projektet har mycket hänt.
NYHET Publicerad:

Great minds don't think alike

FREDAGSKRÖNIKA Hur överbrygger vi kompetensgapet, vänder utanförskap till integration och mångfald till affärsnytta? Det skriver Rudolf Antoni om i dagens krönika.
NYHET Publicerad:

Industrinatt – för inblick och kompetensförsörjning

FÖRETAGSKLIMAT Götene kommun arbetar aktivt tillsammans med näringslivet för att skapa ett så gott företagsklimat som möjligt. Ett bra exempel är att de tillsammans med Näringslivsföreningen arrangerade Götene Industrinatt för andra gången, kvällen den 23 oktober.
NYHET Publicerad:

Så rustas Västra Götaland

FREDAGSKRÖNIKA Vi ser en oväntat snabb försvagning av konjunkturen och vi går en tuffare framtid till mötes. För att möta dessa utmaningar blir kommunernas arbete med att stärka de lokala förutsättningarna för företagande allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda!

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Ohlsson Larsson! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre.
NYHET Publicerad:

Lagligt, lämpligt och listigt

FÖRETAGSKLIMAT Det finns en hel del som en kommun eller offentlig aktör kan göra för att arbeta för en sundare konkurrens med näringslivet, det menar Stefan Sagebro, expert hos Svenskt Näringsliv.