Bedragare ringer, mejlar och sms:ar för att försöka lura av oss uppgifter. Kunskapen och förståelsen för internetbedrägerier måste öka, anser bedrägeriexperten Jan Olsson.
Inga tekniska lösningar i världen kan skydda dig om du själv gör misstag. Att vi är lite lata, bekväma, godtrogna, ouppmärksamma eller helt enkelt inte förstår hur vi ska skydda oss gör att många drabbas av internetrelaterade brott. 2018 anmäldes nästan 300 fall om dagen där bedragare kommit över kontokortsuppgifter.
Bedragare ringer, mailar och sms:ar för att försöka lura av oss uppgifter som gör att de kan tömma konton eller för att sälja dem via till andra bedragare via internet.
Ett annat problem man kan råka ut för är falska mail som lurar personer i en organisation att utföra handlingar, till exempel valutaöverföringar, till bedragarens konto. Det är också vanligt att medarbetare luras att klicka på länkar som leder till att datorn – eller servrar – blir låsta ”kidnappade” och bara låses upp om man betalar bedragaren.
Kriminalkommissarien och bedrägeriexperten Jan Olsson vid Nationellt it-brottscentrum menar att kunskapen och förståelsen för hur internetbedrägerier fungerar måste öka.
I det senaste avsnittet av Svenska säkerhetspodden ger Jan Olsson flera tips om vad man kan göra för att minska riskerna för att bli utsatt för internetbedrägerier, till exempel:
Lyssna på Svenska säkerhetspodden här.
Näringslivets Säkerhetsdelegation (NSD)Säkerhet