Bygdens son blåste liv i glasbruket

NYHET Publicerad

NYA ENTREPRENÖR 2015 stod Reijmyre glasbruk på randen till konkurs. Då bestämde sig bygdens son, Ulf Rosén, för att flytta hem till Östergötland och försöka rädda bruket. Tidningen Entreprenör har besökt bruksorten och under en rundvandring berättar Ulf Rosén om utmaningarna med att ta över ett konkursbo och hur det är att axla rollen som hans far en gång hade, som ägare och vd för anrika Reijmyre. Möt Ulf Rosén i nummer 3 av tidningen Entreprenör.

Omslag tidningen Entrepenör nummer 3 2017.

Omslag tidningen Entreprenör nr 3 2107.

Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025 har regeringen satt som mål. Det har fått riskkapitalister och unga techföretag att flockas kring branschen och ta fram nya innovativa lösningar för digitalisering inom vården. Förra året investerades nästan en halv miljard kronor i medtechsektorn. I nummer tre har Entreprenör har träffat två heta startupföretag, Visiba och Tummy Lab, som båda dragit till sig investerarnas intresse.

Dessutom har vi träffat Christoffer Lindhe som vaknade upp på sjukhuset med båda benen och en arm borta. Men istället för att se livet som förstört valde han att resa sig och komma igen. Med utgångspunkt i sitt eget handikapp har han skapat en helt ny fotprotes, unik i världen. I år startar lanseringen av Xtend Foot i Europa, men siktet är inställt på världssuccé.

Vi bjuder även på 10 tips om hur du boostar affärerna med hjälp av en mentor.   

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Middag med chefen annars strejkar hamnarbetarna

HAMNKONFLIKTEN En tredjedel av medarbetarna tvingas sluta och fler kan det bli. Och när som helst kan nya konfliktåtgärder bryta ut. Ett av Hamn4ans krav handlar om middag med chefen.
NYHET Publicerad:

Hon lär nybörjare att haja börsen

NYA ENTREPRENÖR Andra Farhads uppväxt i Fittja präglades av familjens ständiga brist på pengar. Som 16-åring började hon handla med aktier och under namnet ”Börshajen” blev hon snabbt en snackis i aktiehandlarkretsar. Idag driver hon ett utbildningsföretag med målet att lära andra att bli rika på börsen. Möt henne i nummer 5 av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

S-märkt godiskung gör exportsuccé

NYA ENTREPRENÖR Som tonåring jobbade Jacob Youssef i pappans lilla godisbutik i Lund. Som vuxen tog han över företaget Candy People, tänkte stort och numera säljs sötsakerna på alla världens kontinenter utom i Sydamerika. Storsäljaren är de klassiska svenska S-märkena. Läs mer om Jacob Youssef i nya numret av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Bygdens son blåste liv i glasbruket

NYA ENTREPRENÖR 2015 stod Reijmyre glasbruk på randen till konkurs. Då bestämde sig bygdens son, Ulf Rosén, för att flytta hem till Östergötland och försöka rädda bruket. Tidningen Entreprenör har besökt bruksorten och under en rundvandring berättar Ulf Rosén om utmaningarna med att ta över ett konkursbo och hur det är att axla rollen som hans far en gång hade, som ägare och vd för anrika Reijmyre. Möt Ulf Rosén i nummer 3 av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Amerikansk dröm i svensk succéförpackning

NYA ENTREPRENÖR De flesta skulle nog gissa att design- och inredningsföretaget Lexington är amerikanskt. Men bakom varumärket står den svenska designentreprenören Kristina Lindhe. Under 20 år har hon byggt upp ett företag som säljer amerikansk livsstil mer framgångsrikt än amerikanarna själva. Läs om henne i årets andra nummer av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Så golvade Pappelina mattmarknaden

NYA ENTREPRENÖR När designern Lina Rickardsson för första gången vävde i plast insåg hon potentialen. Nu ligger Pappelinas mönstrade plastmattor på golvet i vart och vartannat hem. Men det som på ytan ser ut som en tillväxtsaga har inneburit mycket hårt arbete för Lina Rickardsson, som har dyslexi. ”För mig kändes det som om det var kassan på Ica eller eget företag”, säger hon i en intervju i årets första nummer av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Finansvärldens drottning blir affärsängel

NYA ENTREPRENÖR Lena Aplers första sommarjobb var på SEB:s kontor i centrala Göteborg. Många år senare är hon tillbaka på samma adress, men denna gång högst upp i huset på en bank som hon själv startat, Collector Bank. Nu vill hon stötta unga entreprenörer inom fintech och dela med sig av sina erfarenheter av att bygga och driva en helt ny typ av bank. Läs om Lena Apler i årets sista nummer av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Maria Mattsson Mähl fixar jobb till nyanlända: ”Alla har en plats på arbetsmarknaden”

NYA ENTREPRENÖR Många tycker nog att det låter som ett omöjligt uppdrag: Att fixa jobb till dem som står längst från arbetsmarknaden. Men det tycker inte entreprenören Maria Mattsson Mähl. På bara fyra år har hon byggt upp det snabbväxande utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE, vars affärsidé är att förmedla jobb till nyanlända och funktionsnedsatta. Möt henne i nya numret av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Sveriges bästa Persson om H&M-succén: ”Det har väl gått ganska hyggligt”

NYA ENTREPENÖR Efter decennier i ledningen för världens största klädbutikskedja kan H&M:s överhuvud Stefan Persson se tillbaka på miljardbygget med stolthet. Det har ju trots allt gått ganska hyggligt, konstaterar han i en exklusiv intervju i tidningen Entreprenör. Öppenhjärtigt berättar han om relationen till pappa Erling, H&M-andan, mediernas granskning och viljan att ge tillbaka. Läs intervjun med Stefan Persson i Entreprenör nummer åtta.
NYHET Publicerad:

Nya Entreprenör: Lora Leijoned startade vårdcentral mitt i debattstorm

LÄSTIPS Lora Leijoned kom till Sverige från Ryssland för att studera konst, men bestämde sig för att bli jurist istället. Men efter en karriär på Skatteverket och inom försäkringsbranschen gjorde hon helt om. Utan erfarenhet och mitt under den brinnande debatten om vinstförbud i välfärden öppnade hon en vårdcentral i Nyköping. Läs om Lora Leijoneds nysatsning i nya numret av Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Interna LO-konflikter kvarstår

AVTALSRÖRELSE Industrifackets ordförande Anders Ferbe är inte orolig men noterar att konflikterna inom LO-familjen från förra avtalsrörelsen inte är lösta. Fortsätter det fastlåsta läget är LO-samordningen i fara, anser Ferbe.
NYHET Publicerad:

Nya Entreprenör: Andreas Vurals färgglada lurar lockar världsartister

LÄSTIPS Justin Bieber har flashat sina på Instagram, Kendall Jenner har inspirerat 55 miljoner följare att bära dem och Zara Larsson har bloggat om sina exemplar. Happy Plugs färgglada lurar säljs idag både hos Colette i Paris och Harrods i London. Men företagets resa började så långt från glamouren det går att komma, i härjedalska Sveg. Läs om Anderas Vural i nya numret av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nordmark & Lemne i Almedalen

POD Eva Nordmark, TCO och Carola Lemne, Svenskt Näringsliv, reflekterar över den senaste tidens politiska händelser på det internationella planet.
NYHET Publicerad:

Nya Entreprenör: Samer Al Moubayeds talande robot gör världssuccé

LÄSTIPS 33-åringe Samer Al Moubayed tackade nej till ett välbetalt jobb på Disney för att bygga sociala robotar. Tillsammans med kollegor från Kungliga tekniska högskolan, KTH, har han startat företaget Furhat Robotics, som bygger på revolutionerande tal- och animationsteknik. Redan från start har intresset från marknaden varit stort. Läs om roboten Furhat, döp efter som pälsmössa, i nummer fem av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nya Entreprenör: Tekniksnille med blick för affärer

LÄSTIPS När John Elvesjö av en slump upptäckte att han kunde styra datorn med sina ögon förstod han direkt potentialen. Tillsammans med två vänner drog han igång framgångssagan Tobii. I dag, 15 år senare, är bolaget börsnoterat och värderas till miljardbelopp. Läs om tekniksnillet John Elevesjö i tidningen Entreprenör nummer fyra.
NYHET Publicerad:

Nya Entreprenör: E-handelns Zlatan bygger logistikimperium i Morgongåva

LÄSTIPS I den lilla orten Morgongåva utanför Uppsala med 1 400 invånare finns ett av landets största e-handelscentrum. Tiotusentals paket med böcker och mediciner lämnar ortens företagspark varje dag för leverans till kunder runt om i landet. Pär Svärdson är entreprenören bakom succéföretagen Adlibris och Apotea, som växer med rekordfart. Läs om Pär Svärdsons logistikimperium i nummer 3 av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nya Entreprenör: Hon ger Ikeasoffan nytt liv

LÄSTIPS Toppjobbet på Apple i Silicon Valley hade inget att sätta emot kärleken. Kanadensiska Lesley Pennington föll för svenske Fredrik och flyttade till Sverige. När parets lantställe skulle inredas köptes en Ikeasoffa. Men Lesley Pennington var inte nöjd. Hon ville att soffan skulle ha en mer personlig stil. Det blev starten på Bemz, företaget som ger Ikeamöbler ett nytt liv. Läs om henne i årets andra nummer av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Ny design på Entreprenörs sajt

TIPS Tidningen Entreprenör fick under hösten en ny uppdaterad design. Nu har även entreprenor.se fått ett nytt utseende med förbättrad meny och sökfunktion.
NYHET Publicerad:

Nya Entreprenör: Flyktingarna som blev pionjärer i miljöteknik

LÄSTIPS Bröderna Behrooz och Behrang Gilanpour flydde från krigets Iran när de bara var sju och åtta år gamla. I Sverige utbildade de sig till civilingenjörer och idag driver de framgångsrikt miljöteknikföretaget Ozonetech. Med sin teknik, att rena luft och vatten med hjälp av ozongas, växer företaget snabbt och nu siktar bröderna på Europa. Läs om flyktingbrödernas företagarresa i årets första nummer av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Avtalsrörelsen går in i skarpt läge

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Den 21 december byter industrins arbetsgivare och fack lönekrav med varandra. Det är starten på 2016 års förhandlingar om nya kollektivavtal för tre miljoner anställda. Tidningen Entreprenör har talat med ett antal nyckelpersoner hos både fack och arbetsgivare för att ta reda på hur förberedelserna sett ut, vad som krävs av en bra förhandlare och vilka frågor som toppar kravlistorna.