Erik Ekerlid

Reporter

Reporter at Tidningen Näringslivet

Latest Articles by Erik Ekerlid

ARTICLE — 18 June 2024

Nya beräkningar: Statsskulden överdrivs av kommunala lån

Sveriges statsskuld är fyra procentenheter lägre än vad som redovisats. Det visar nya beräkningar från Svenskt Näringsliv, som pekar ut kommunal vidareutlåning som en missvisande faktor.
ARTICLE — 3 June 2024

Slopad värnskatt ökade statens intäkter med sex miljarder

När värnskatten avskaffades dubblades statens intäkter, visar en ny studie. Nu vill ekonomer se slutet även för avtrappningen av jobbskatteavdraget. ”Det är samma problem som med värnskatten”, säger nationalekonomen Fredrik Carlgren.
ARTICLE — 21 May 2024

Dåliga kommunala vägar hinder för företagsklimatet

Resultaten i årets undersökning Lokalt Företagsklimat visar att brister i infrastrukturen är ett tilltagande problem. Nu är upprustning av det kommunala vägnätet en av de mest prioriterade åtgärderna om företagen får bestämma.
ARTICLE — 21 May 2024

Unik kultur skapar landets bästa företagsklimat

Trots att de nyligen bytt både kommundirektör och näringslivsansvarig fortsätter Vårgårda att vara bäst när företagen tycker till om det lokala företagsklimatet. En kultur där hela samhället hjälps åt beskrivs som nyckeln.
ARTICLE — 21 May 2024

Ny studie: Bättre företagsklimat följs av högre jobbtillväxt

Ett stärkt lokalt företagsklimat korrelerar med fler skapade jobb. Det visar en ny studie, som för första gången lyfter fram företagsklimatet som en tillväxtindikator. Ett kommunexempel där resultaten är tydliga är Karlskoga, som för fem år sedan bestämde sig för att vända en negativ utveckling.
ARTICLE — 2 April 2024

Kommunens rekord: Bygglov på tre timmar

På tio år har Smedjebacken vänt upp och ner på sitt företagsklimat. ”Vi förhåller oss såklart till lagar och regler men man behöver inte vara fyrkantig för det”, säger näringslivschefen Roger Sjöberg.
ARTICLE — 19 March 2024

Daunfeldt: Sverige behöver tillväxtreformer

Chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt driver på för att Sverige ska få fart på tillväxten. Centralt är att reformera överskottsmålet, förklarade han under de pågående Företagardagarna. ”Överskottsmålet är inte heligt för mig”, svarade finansminister Elisabeth Svantesson.
ARTICLE — 8 March 2024

De är bäst i Sverige på samverkan mellan skola och näringsliv

I Götene möter barnen industrin redan i förskolan. Kommunen berättar om nycklarna till ett lyckat samarbete mellan skola och näringsliv. ”Vi har byggt upp ett klimat där det finns ett sug av att samverka, och med det kommer man väldigt långt, säger Elisabeth Hult, rektor inom förskolan i Götene.
ARTICLE — 4 March 2024

Ny rapport: Nio förslag för att bekämpa den allt allvarligare korruptionen

Krav på hundratusentals kronor för att få ut allmän handling, obstruktion av leverantörsinformation och förutbestämda upphandlingar. I en ny rapport ringer varningsklockorna för offentlig korruption i Sverige. ”Det krävs en mycket större öppenhet, säger experten Ellen Hausel Heldahl.
ARTICLE — 4 March 2024

Ny utbildning ger unik industrikompetens – ”Vi prenumererar på elever”

För några år sedan var det ”i princip omöjligt” för CH Industry i Eskilstuna att få tag på en industriell mättekniker. Då tog vd:n Daniel Serrander saken i egna händer och formade, tillsammans med andra lokala företag och skolan Kunskapscompaniet, en ny utbildning.
Contact our EU Office

Address

Rue du Luxembourg 3
BE-1000 Bruxelles
Subscribe to our Swedish newsletter
Contact our EU Office

Address

Rue du Luxembourg 3
BE-1000 Bruxelles
Subscribe to our Swedish newsletter
Contact our EU Office

Address

Rue du Luxembourg 3
BE-1000 Bruxelles
Subscribe to our Swedish newsletter
Contact our EU Office

Address

Rue du Luxembourg 3
BE-1000 Bruxelles
Subscribe to our Swedish newsletter
Publisher and editor-in-chief Anna Dalqvist