Erik Ekerlid

Reporter

Reporter at Tidningen Näringslivet

Latest Articles by Erik Ekerlid

ARTICLE — 2 April 2024

Kommunens rekord: Bygglov på tre timmar

På tio år har Smedjebacken vänt upp och ner på sitt företagsklimat. ”Vi förhåller oss såklart till lagar och regler men man behöver inte vara fyrkantig för det”, säger näringslivschefen Roger Sjöberg.
ARTICLE — 19 March 2024

Daunfeldt: Sverige behöver tillväxtreformer

Chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt driver på för att Sverige ska få fart på tillväxten. Centralt är att reformera överskottsmålet, förklarade han under de pågående Företagardagarna. ”Överskottsmålet är inte heligt för mig”, svarade finansminister Elisabeth Svantesson.
ARTICLE — 8 March 2024

De är bäst i Sverige på samverkan mellan skola och näringsliv

I Götene möter barnen industrin redan i förskolan. Kommunen berättar om nycklarna till ett lyckat samarbete mellan skola och näringsliv. ”Vi har byggt upp ett klimat där det finns ett sug av att samverka, och med det kommer man väldigt långt, säger Elisabeth Hult, rektor inom förskolan i Götene.
ARTICLE — 4 March 2024

Ny rapport: Nio förslag för att bekämpa den allt allvarligare korruptionen

Krav på hundratusentals kronor för att få ut allmän handling, obstruktion av leverantörsinformation och förutbestämda upphandlingar. I en ny rapport ringer varningsklockorna för offentlig korruption i Sverige. ”Det krävs en mycket större öppenhet, säger experten Ellen Hausel Heldahl.
ARTICLE — 4 March 2024

Ny utbildning ger unik industrikompetens – ”Vi prenumererar på elever”

För några år sedan var det ”i princip omöjligt” för CH Industry i Eskilstuna att få tag på en industriell mättekniker. Då tog vd:n Daniel Serrander saken i egna händer och formade, tillsammans med andra lokala företag och skolan Kunskapscompaniet, en ny utbildning.
ARTICLE — 18 December 2023

Duon om långvariga succén: ”Ståpäls när någon öppnar en butik”

Topp 30 de senaste 20 åren i rankingen Lokalt Företagsklimat. Ett annorlunda sätt att hantera näringslivsfrågorna samt en 80-årig historia av samverkan mellan näringslivet och politiken beskrivs som nycklarna till framgången i Ängelholm.
ARTICLE — 8 December 2023

Så sparar kommunen 70 miljoner varje år

70 miljoner. Så mycket sparar Huddinge varje år sen kommunen införde kategoristyrning i upphandlingsarbetet. ”Det är viktigt att mäta vilka effekter man får”, säger Roger Himmelsköld, upphandlingschef i kommunen.
ARTICLE — 4 December 2023

Inspirationsdagarna: ”Utan företagen finns ingen livskraft”

Gävle har hittat ett sätt att hjälpa företagen ur kompetenskrisen. ”Vi måste hitta sätt att få skolorna och näringslivet att samarbeta för att eleverna ska få en större överblick över vilka alternativ som finns”, sa Ulrika Larsson, Gävle kommun, under Inspirationsdagarna 2023.
ARTICLE — 9 November 2023

Immaterialrätt och handelspolitik måste gå hand i hand

Om EU ska fortsätta att vara konkurrenskraftig måste immaterialrätten skyddas, harmoniseras och ta större plats i handelspolitiken. Det menar Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt, och Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor.
ARTICLE — 9 November 2023

Ny rapport: Kommunerna hade kunnat spara 108 miljarder

108 miljarder. Så mycket mer hade kommunerna kunnat spara de senaste tio åren för att täcka dagens underskott, visar en ny rapport. ”När vi har granskat det här så har det blivit mer och mer besynnerligt”, säger chefsekonomen Sven-Olov Daunfeldt.
Contact our EU Office

Address

Rue du Luxembourg 3
BE-1000 Bruxelles
Subscribe to our Swedish newsletter
Contact our EU Office

Address

Rue du Luxembourg 3
BE-1000 Bruxelles
Subscribe to our Swedish newsletter
Contact our EU Office

Address

Rue du Luxembourg 3
BE-1000 Bruxelles
Subscribe to our Swedish newsletter
Contact our EU Office

Address

Rue du Luxembourg 3
BE-1000 Bruxelles
Subscribe to our Swedish newsletter
Publisher and editor-in-chief Anna Dalqvist