Företagsklimat

Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Svenskt Näringsliv definierar företagsklimatet som summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i vardagen.

Foto: Skovdal & Skovdal

På vår faktasajt www.foretagsklimat.se hittar du enkätsvar om företagsklimatet i landets alla 290 kommuner, företagsrelaterad statistik och rankingen av företagsklimatet.

Företagsklimat direkt tel. 010-455 38 10.

Nyheter

NYHET Publicerad:

EU viktigt för företagen

EU 2013 exporterade svenska företag varor och tjänster för ett sammanlagt värde av 1 100 miljarder kronor, varav den största delen gick till andra EU länder. Medlemskapet i EU har gett svenska företag en friare marknad och större tillgång till arbetskraft men det finns fortfarande både utmaningar och utvecklingspotential.
NYHET Publicerad:

Pigge Werkelin tvingas skrota villavagnar

FÖRETAGSKLIMAT I över tio år försökte Gotlandsprofilen Pigge Werkelin skapa en toppmodern camping i närheten av Visby. Nu tvingas han efter en lång juridisk process montera ned anläggningen. ”Det ser ut som kriget har dragit fram här”, säger han.
NYHET Publicerad:

Politiker och företagare i samtal

WEBB-TV På Svenskt Näringslivs Framtidsmöte i Stockholm i går träffades politiker och företagare från hela landet för att diskutera hur företagens villkor ska förbättras. Ett 50-tal riksdagspolitiker deltog i rundbordssamtalen.
NYHET Publicerad:

”Kommunens service måste vara i framkant”

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Hur får och upprätthåller en kommun ett bra företagsklimat? För att få svar på detta bjöds de kommuner med bäst företagsklimat in för att dela med sig och inspireras av varandra.
NYHET Publicerad:

IT-branschen mest positiva – transportföretagen ger tummen ner

I Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i Sverige har 31 000 företagare fått ge betyg på sin hemkommun. Det visar sig att det finns stor variation i svaren beroende på i vilken bransch företagarna är verksamma.
NYHET Publicerad:

Bygglov inom tio veckor – så här gör du

Bygglov blir lätt en segdragen process som bidrar till irritationsmoment. Men det behöver inte vara så. Här får du 5 tips för snabbare bygglovshantering.
NYHET Publicerad:

”Vi vet hur företagen fungerar”

HANDLÄGGNINGSTIDER Bygglov blir ingen långbänk i Mjölby kommun. Här hanteras ärenden snabbt och enkelt – för enklare ärenden finns en garanti på att svar ska finnas inom 24 timmar. Nyckeln är en nära dialog med de sökande. 
NYHET Publicerad:

Samarbete ger snabbare bygglovshantering

HANDLÄGGNINGSTIDER Helsingborg har satsat fullt ut på att effektivisera bygglovshanteringen. Och man tvekar inte att låta företagen hjälpa till att snabba på processerna. "Vi har gjort ett jätteryck, både vad gäller effektivitet och bemötande", säger Ann-Charlotte Wedelsbäck, bygglovschef på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.
NYHET Publicerad:

Regelkrånglet rasar vidare

FÖRETAGSKLIMAT Byråkrati och krångel präglar näringslivet i Sverige. Det visar en undersökning som Världsbanken gjort och där Sverige nu har en föga hedrande 61:a plats i Europa, ett ras på 22 placeringar.
NYHET Publicerad:

Världsbanken risar svensk arbetsmarknad

NY RAPPORT Sveriges företagsklimat halkar efter alltmer jämfört med de länder i världen som har bäst företagsklimat. Det konstateras i en ny rapport från Världsbanken, där Sverige uppmanas till fortsatta reformer. ”Vi kan inte slå oss till ro. När andra blir bättre så måste vi också förbättra oss”, säger Urban Bäckström.
NYHET Publicerad:

Global entreprenör med lokalt engagemang

REGIONAL PROFIL Gerald Engström slår sig aldrig till ro. Hans företag verkar i över 100 länder, i 45 finns egna bolag. På hemmaplan vill han slå samman småkommuner till en stor.
NYHET Publicerad:

"Vi ska aldrig mer ligga sist"

FÖRETAGSKLIMAT Sollefteå har parkerat på de sista platserna i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet de senaste åren. Men nu börjar något hända. Vad som krävdes var att företagen själva tog ett initiativ. Då hakade kommunen på.
NYHET Publicerad:

Västeråsföretagare stoppas efter 15 år

FÖRETAGSKLIMAT I 15 år har André Axelsson anordnat aktiviteter i ett populärt friluftsområde, Björnö, i Västerås. Men nu stryper kommunen hans möjligheter med motiveringen att det blir för trångt på ön. "Kommunen slår undan fötterna på min verksamhet", säger André Axelsson.
NYHET Publicerad:

Värmdö inför bygglov över disk

BYGGLOV Värmdö utlovar bygglovsärenden "rakt över disk". Tanken är att privatpersoner och företagare som lämnar in en bygglovsansökan på morgonen ska kunna få svar på eftermiddagen redan samma dag.
NYHET Publicerad:

Matgubben - succé tack vare LOV

KONKURRENS LOV, lagen om valfrihet, kan användas på flera sätt. Till exempel genom att ge äldre möjlighet att välja mellan flera olika maträtter från olika leverantörer. I Östersund har Matgubben blivit en succé. "Fyra år senare är fortfarande ensamma om konceptet i Sverige. Det är förvånande", säger Janne Hägglöf, vd för Matgubben.
NYHET Publicerad:

Östersund satsar på LOV

KONKURRENS Östersund har insett fördelarna med LOV. I april 2010 klubbades beslutet igenom där servicetjänster samt portionsmat blev en del av valfrihetssystemet. Från och med 1 januari i år ska även hemsjukvård ingå i LOV. "Vi satsar på fem olika tjänster inom hemvården, med extra insatser för att öppna upp för mindre företag", säger Christina Taraldsson, handläggare på vård- och omsorgsförvaltningen.
NYHET Publicerad:

Alltför få är företagsamma

FÖRETAGSKLIMAT Vi ser en svag ökning av andelen företagsamma människor i Sverige, främst tack vare att färre företag läggs ner. En positiv trend är att kvinnors företagsamhet fortsätter att öka. Det visar en färsk mätning av företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Nu lyfter företagen Sollefteå

FÖRETAGSKLIMAT Det kostar att ligga på topp. Vänder man på begreppet lönar det sig att ligga i botten. Med gemensamma krafter har företagsklimatet fått ett lyft i Sollefteå.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat tredje året i rad

NYA ENKÄTSVAR Företagsklimatet har kört fast i flertalet av landets kommuner. Politikerna tycker att företagsklimatet är bra, företagarna ser det bara som godtagbart. Det visar enkätsvaren från 30 800 företag och 7 700 politiker som svarat på frågor om företagsklimatet. Resultatet från enkäten publiceras idag på www.foretagsklimat.se.
NYHET Publicerad:

Nya enkätsvar på ny hemsida

INTERNET När de nya enkätsvaren nu släpps passar vi på att lansera en ny version av vår hemsida. Förhoppningen är att göra det lättare för dig att hitta den information du är ute efter.