Stockholm

Storgatan 19

114 82 Stockholm

Tel: 08 762 70 00

Täby vandrade för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Den 13 juni samlades politiker, företagare och tjänstemän från Täby kommun på Näsby Slott för att under en promenad diskutera företagsklimatet i kommunen. Trots att Täby redan idag generellt sett får bättre betyg i Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet än genomsnittet för Sverige är såväl företagare som politiker och tjänstemän överens om att mycket kan bli ännu bättre.

Annika Bröms
Medfinansiering i sjukförsäkringen lika dåligt nu som då
Läs Annika Bröms kommentar »
Annika Bröms
Nej, vi vill inte sänka lönerna för de som arbetar
Läs Annika Bröms kommentar »
Yrkesutbildning ett smart val i Stockholm
Läs Maria Cederholms kommentar »
Maria Cederholm
Oroande utveckling för prao i Stockholms län
Läs Maria Cederholms kommentar »
Olle Nylund
Höjda skatter leder till färre jobb
Läs Olle Nylunds kommentar »
Annika Bröms
En hyllning till företagsamma människor
Läs Annika Bröms kommentar »
Äntligen är semestern slut
Läs Annika Bröms kommentar »
Framgångsrik yrkesutbildning läggs ner
Läs Maria Cederholms kommentar »
Vem värnar om Greta, 85?
Läs Maria Cederholms kommentar »
Bäst på att vara kommun
Läs Maria Cederholms kommentar »

Ökad kompetens och produktivitet med plusmeny som lönemodell

PRISAD MODELL År 2007 belönades designbyrån Doberman för sin lönemodell, som de kallar plusmenyn, genom att tilldelas Alectas pris för ”Årets bästa idé”. Idén var så bra att företaget fortsätter att använda och utveckla lönemodellen. Förra året belönades de igen – denna gång av Universum med utmärkelsen ”Sveriges bästa arbetsgivare” i kategorin mellanstora företag.

Digitalt verktyg gör lönebildningen tydlig

JOBBA MED LÖNEN IT-mästaren, som har kunder över hela Sverige och kontor i Örebro, Stockholm och Karlstad, vill utveckla sitt lönebildningsarbete och tar det digitala verktyget Jobba med lönen till hjälp. "Det är viktigt med en öppen dialog kring löner och med verktyget blir det lättare att vara tydlig", säger Göran Lejerwik på IT-mästaren.

Öppet brev: Hur tänker du Strandhäll?

SJUKSKATT Jag heter Solveig Sunnebo. Jag äger och driver företaget Helianthus som idag har 14 förskolor i Huddinge, Nacka, Nyköping och Örebro. Jag är mycket oroad över förslaget om medfinansiering med 25 % av sjuklönekostnaden för våra medarbetare och vad det skulle få för konsekvenser för företag i Sverige. Hur tänkte du, Strandhäll? Jag kan inte förstå det. Så inleder Solveig Sunnebo på Föreskoleteamet Helianthus sitt öppna brev till Annika Strandhäll.

Icahandlarens kamp mot utanförskapet

LÄSTIPS - TIDNINGEN ENTREPRENÖR På Ica Maxi i Södertälje driver Jonas Berg ett storskaligt integrationsprojekt. Hundratals lärlingar och praktikanter har kommit till hans butik, många med utländsk bakgrund, för att senare få anställning eller slussas vidare i samhället.

Eldsjälen bakom Stockholms enda båtbuss

GILLA #FÖRETAGSAMHET Kanske var det för att han är uppvuxen i en entreprenörfamilj, eller kanske upptäckarglädjen tillsammans med en stor portion tålamod som till slut gjorde företaget Ocean Bus till ett företag på rull, i dubbel bemärkelse. Max Ekwall driver tillsammans med sin bror ett turistföretag och har Stockholms enda havs- och landgående amfibiebuss.

Försämrat företagsklimat i Stockholms län

FÖRETAGSKLIMAT 14 av 26 kommuner i Stockholms län sänker i år sitt betyg i sammanfattande omdöme när Svenskt Näringsliv släpper svarenfrånsin stora enkätundersökning om företagsklimatet. Drygt 31 000 företagare i landets kommuner har talat om vad de tycker. I Stockholms län har 3778 personer svarat på enkäten.

Dialogen i Solna i toppklass

FÖRETAGSKLIMAT Solna stad får länets högsta sammanfattande omdöme när företagen tycker till om företagsklimatet. Störst förbättring har skett på parametern ”Dialog mellan företag och kommunledning”. Vi frågar näringslivschef Åsa Bergström och kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk vad Solna har gjort.

Redan i år siktar Sollentuna mot guld i företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Från en redan hög nivå har företagarnas betyg på företagsklimatet i Sollentuna höjts ytterligare ett snäpp och för första gången genom åren nått upp till drömgränsen 4,0. Det visar Svenskt Näringslivs nya enkät. "Målet är att ha Sveriges allra bästa företagsklimat", säger Anna Hamberg, som är näringslivschef i Sollentuna kommun.

Stockholms företagare har sagt sitt

FÖRETAGSKLIMAT 3778 företag i Stockholms län har sagt sitt om hur de upplever företagsklimatet i sin kommun. De har betygsatt en rad områden som påverkar hur det är att driva företag, till exempel kommunens information till företagen, attityder till företagande och tillgång på medarbetare med relevant kompetens. Kolla in resultatet i din kommun.

”Företagen visar hur det funkar på riktigt"

UTBILDNING Eleverna på Stockholm Science and Innovation School i Kista jobbar tätt ihop med en rad globala företag under utbildningen. Satsningen har gett resultat, betonar rektorn Patrick Vestberg. ”Vi märker att våra studenter mognar snabbare än andra”, säger han.

Södertäljebon Joel Lindh fräste hem ett silver i Yrkes-SM

YRKES SM Under förgående vecka gick Yrkes-SM 2016 av stapeln. "Det känns jättebra och väldigt roligt att ha kommit så pass långt i tävling. Det var roligt att träffa andra tävlande från runt om i landet som också brinner för sina yrken", säger Silvermedaljören i CNC-fräsning, Joel Lindh från Södertälje som ser ljust på framtiden för yrken inom CNC-teknik.

Idag börjar SM i Ung Företagsamhet

ENTREPRENÖRSKAP Idag och imorgon pågår tävlingen som prisar Sveriges främsta unga entreprenörer. Gymnasieelever kommer att tampas i Stockholmsmässan om en chans att representera Sverige i EM för Unga Företag som går av stapeln i Schweiz under sommaren. "Vi vill främja entreprenörskap i ung ålder och försöka få fler ungdomar att ta steget som egen företagare", säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet i Sverige.

Jobbkö från Hudiksvall till Stockholm

ARBETSMARKNAD Regeringens målsättning är att Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det innebär att 460 000 nya jobb behöver skapas på bara några år. Skulle alla de arbetssökande till dessa jobb ställa sig i kö utanför arbetsförmedlingen i Huddiksvall, så skulle den sträcka sig ända till Stockholm.

”Vi har helt enkelt inte råd som småföretagare”

SJUKSKATT "Det känns nästintill absurt att vi som arbetsgivare ska finansiera skador som sker i de anställdas privatliv. En anställd trillade till exempel av sin häst och blev sjukskriven, vilket innebar ungefär 30 000 kronor i extrakostnader för oss. För ett litet företag så är det jättemycket pengar", säger Erika Jangbratt, hotellchef för 32 rum & kök, om regeringens förslag om ökat medfinansieringsansvar för sjukpenningen för arbetsgivarna.

Orimligt att arbetsgivarna ska ta hela ansvaret

SJUKSKATT Ökat medfinansieringsansvar för sjukpenningen för arbetsgivarna föreslår regeringen. Enligt det förslag som presenterats ska arbetsgivaren betala 25 procent av sjukpenningen för medarbetare som varit sjukskrivna längre än 90 dagar. Vi har frågat företagare i Stockholms län vad man tycker om förslaget

Inte rätt att vi ska styra i våra anställdas privatliv

SJUKSKATT Ökat medfinansieringsansvar för sjukpenningen för arbetsgivarna föreslår regeringen. Enligt det förslag som presenterats ska arbetsgivaren betala 25 procent av sjukpenningen för medarbetare som varit sjukskrivna längre än 90 dagar. Vi har frågat företagare i Stockholms län vad man tycker om förslaget

Privata museer hotas av rödgrön reform

KONKURRENS Regeringens fri-entré-reform för statliga museer har tagits emot med stor skepsis bland landets privata museichefer. Spritmuseet har tappat omkring 30 procent av sina besökare på bara några månader. ”Förutsättningarna har ändrats drastiskt för oss. Det är klart oroande och inte konkurrens på lika villkor”, säger Ingrid Leffler, museichef på Spritmuseum i Stockholm.

Centigo bytte löneförhandling mot ambitionssamtal

LÖNESÄTTNING Ambitionssamtal istället för lönesamtal och en incitamentsmodell som uppmuntrar individuellt ansvarstagande och entreprenörskap. Det är nyckeln till framgång i tjänsteföretaget Centigo. "Det skapar en stark kraft i hela organisationen", säger Anders Heurlin, partner på Centigo.

Hur gör man rätt som arbetsgivare?

SEMINARIUM Ola Brinnen, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, gick vid ett fullbokat frukostseminarium i Stockholm igenom vad som gäller när arbetsgivare behöver anställa och säga upp personal. Engagemanget från åhörarna var stort och frågorna många.