Stockholm

Storgatan 19

114 82 Stockholm

Tel: 08 762 70 00

Är företagare fria?

GÄSTKRÖNIKA "Vad är det som driver en entreprenörssjäl att starta eget? Frihet är ett vanligt svar. Möjligheten att påverka sina arbetstider, att välja varifrån man ska jobba. Och ekonomisk frihet såklart." Åsa Jakobsson frånsmartamaten.se skriver i sin gästkrönika om smart entreprenörskap, livspussel och rimlig arbetsinsats.

”Inget utrymme för överanställningar”

VISSTID Måbra Förskolor klarar sig inte utan att kunna anställa personal för en begränsad tid. Det handlar om att ta hand om barn med särskilda behov och extra stora barnkullar, men också om att rekrytera trots stor brist på utbildade förskolelärare, enligt grundaren Elisabeth Kvanman.

Hallå där, Chris Heister

MEST FÖRETAGSAMMA Nu börjar nomineringarna till Stockholms läns mest företagsamma människa 2016 strömma in och efter den 6:e oktober börjar juryns jobb med att vaska fram fem finalister. Landshövding Chris Heister är en av Stockholms läns jurymedlemmar som ser fram emot hylla och synliggöra företagsamma människor.

Topptalang tvingas lämna landet

ARBETSMARKNAD Tayyab Shabab från Pakistan är hett eftertraktad för sin spetskompetens inom IT. I våras fick han jobb på snabbväxande mobilutvecklaren Dynamo, men en miss av hans förre arbetsgivare gör att han nu utvisas. ”Det är helt galet”, säger Dynamos vd Mathias Plank som står inför att tappa en av sina bästa utvecklare. 

Annika Bröms
Medfinansiering i sjukförsäkringen lika dåligt nu som då
Läs Annika Bröms kommentar »
Annika Bröms
Nej, vi vill inte sänka lönerna för de som arbetar
Läs Annika Bröms kommentar »
Maria Cederholm
Yrkesutbildning ett smart val i Stockholm
Läs Maria Cederholms kommentar »
Maria Cederholm
Oroande utveckling för prao i Stockholms län
Läs Maria Cederholms kommentar »
Olle Nylund
Höjda skatter leder till färre jobb
Läs Olle Nylunds kommentar »
Annika Bröms
En hyllning till företagsamma människor
Läs Annika Bröms kommentar »
annika_broms
Äntligen är semestern slut
Läs Annika Bröms kommentar »
Maria Cederholm Svenskt Näringsliv
Framgångsrik yrkesutbildning läggs ner
Läs Maria Cederholms kommentar »
Maria Cederholm Svenskt Näringsliv
Vem värnar om Greta, 85?
Läs Maria Cederholms kommentar »
Maria Cederholm Svenskt Näringsliv
Bäst på att vara kommun
Läs Maria Cederholms kommentar »

Solna vinnare igen

FÖRETAGSKLIMAT Solna har Sveriges bästa företagsklimat för nionde året i rad i Svenskt Näringslivs ranking! Det är företagen i Solna som ger staden höga omdömen på flera parametrar när de ska svara på hur de upplever kommunens företagsklimat. Det var en tacksam och glad Pehr Granfalk, kommunstyrelseordförande i Solna som tog emot beskedet.

Tyresö klättrar mest i länet

FÖRETAGSKLIMAT Tyresö kommun klättrar 44 platser i årets ranking av företagsklimatet och har nu Sveriges 18:e bästa företagsklimat. Därmed uppnår kommunen i år sitt mål att vara rankad bland de 25 bästa kommunerna i landet.

Ny strategi tog Nacka till toppen

FÖRETAGSKLIMAT Nacka är ny i toppen i Svenskt Näringslivs ranking av kommuners företagsklimat. Det är nio år sedan man nådde prispallen senast. ”Jag är inte förvånad över att det går bra för Nacka, jag tycker att kommunen är föredömlig i sin kontakt med oss”, säger företagaren Marita Andersson.

Tvingas rekrytera utomlands

MATCHNING "Hittar vi rätt personer skulle jag kunna anställa sju personer imorgon. Men intresset från svenska ungdomar för att arbeta i vår bransch är tyvärr lågt", säger Johan Josephson, VD på Jacksons trädvård som idag främst rekryterar personal från USA, Polen, Skottland och England.

”Bemanningsföretagen driver Sverige framåt”

MATCHNING Det säger Susanne Bagger, VD och grundare till bemannings- och rekryteringsföretaget Amendo. Susanne Bagger är ny ledamot i Svenskt näringslivs SME-kommitté och en stolt företrädare för bemanningsbranschen.

Mötet med näringslivet öppnar nya perspektiv

SAMVERKAN Alla lär alla. Det är en del i samarbetet mellan ett företag, elever i åttonde klass och gymnasieelever i årskurs två. Det har brutit barriärer och skapat ett format där alla delar med sig, menar rektorn på en av skolorna.

”Vi är aldrig bättre än när vi är som sämst”

FÖRETAGSKLIMAT Att höja kommunens lägstanivå när det gäller service och kommunikation med de lokala företagen är något vi måste göra, vi är helt enkelt aldrig bättre än när vi är som sämst, sa Parisa Liljestrand kommunstyrelsen ordförande i Vallentuna när hon skulle sammanfatta sina intryck från vandringen.

Små kunskaper om kommunernas näringslivsarbete

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Stockholm län har små kunskaper om kommunernas arbete med företagsklimatet. Endast fem procent av företagen svarar de i hög utsträckning har kunskap om sin kommuns näringslivsarbete. Det visar Svenskt Näringslivs stora undersökning om företagsklimatet i landets alla 290 kommuner.

Från snabbmat till slott

BESÖKSNÄRINGEN "När ska besöksnäringen börja ses som en basnäring i Sverige? Istället för att underlätta och skapa ännu bättre förutsättningar för en bransch som växer och anställer många i Sverige verkar politikerna blunda. Att momsen sänktes var en positiv reform. Då lyssnade politikerna och det har gett bra effekter för branschen", säger Joakim Landén som driver vackra Rosersbergs slottshotell.

Entreprenörskapet inspirerar stort i Bromma

UF På Bromma gymnasium kommer läsåret 2016/2017 att gå i företagsamhetens tecken. Skolan storsatsar på entreprenörskap och har vikt en heltidstjänst åt Ung Företagsamhet. ”Det är jätteroligt att få göra den här resan med eleverna, otroligt inspirerande”, säger Carl Kronberg, nytillträdd förstelärare.

Företagarjubel efter slopad sjukskatt

SJUKSKRIVNING Regeringen drar tillbaka förslaget om en sjukskatt. I företagarleden är det en himmelsvid skillnad i stämningsläget jämfört med tidigare. ”Det känns jättebra att regeringen drar tillbaka förslaget”, säger företagaren Sven-Olof Gudmundsson.

"Vi vill ha växande och fler företag i Vallentuna"

HALLÅ DÄR Chanette Andersson är ny utvecklings- och näringslivschef i Vallentuna kommun. Hur ser hon på kommunens näringslivsarbete och vad behövs för att förbättra företagsklimatet? Vi har ställt tre snabba frågor till Chanette, läs hennes svar här.

"Det är inte fel på lagen"

SOMMARKRÖNIKA Vid årsskiftet 2016/2017 får vi sannolikt en ny upphandlingslagstiftning. Det är dock farligt att tro att en ny lagstiftning per automatik kommer att leda till bättre upphandlingar. Det är inte där problemet ligger. Det centrala i det här sammanhanget är upphandlande myndigheters kompetens och arbetssätt och här finns på många håll en stor förbättringspotential. Det skriver Birgitta Laurent, upphandlings- och konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv, i sin krönika.

"Det känns som att jag fått in en fot på arbetsmarknaden"

INTEGRATION Gröna Lunds nöjespark i Stockholm satsade inför sommaren på att anställa nyanlända. 21-åriga Basel Elias från Syrien är en av dem som fått sitt första jobb i Sverige på tivolit. "Det är ett jobb som hjälpt mig mycket faktiskt. Det var lite kämpigt att komma till Sverige i början", säger han.

Dags att förändra konfliktreglerna

SOMMARKRÖNIKA Regelverket som styr när och hur det är tillåtet att ta till stridsåtgärder på arbetsmarknaden, de så kallade konfliktreglerna, nämns allt oftare i samhällsdebatten. Sverige har mer tillåtande konfliktregler än de flesta andra länder. Politiker börjar få upp ögonen för att detta försämrar företagens konkurrenskraft och hur arbetsmarknaden fungerar. Det skriver Kjell Frykhammar, projektledare i arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Behövs reformer som underlättar vägen till jobb

SOMMARKRÖNIKA Utan invandrad kompetens kommer svenska företag inte att klara av att fylla sina kompetensbehov. Inhemsk arbetskraft räcker helt enkelt inte till. Därför är det nödvändigt att de personer som kommer till Sverige kommer ut på arbetsmarknaden och att vi tar vara på den kompetens som flera av dem har. Det kräver reformer som förkortar tiden mellan ankomsten till Sverige och etablering på arbetsmarknaden. Det skriver Mikaela Almerud, högskoleexpert på Svenskt Näringsliv.

Utan åkeribranschen stannar hela Sverige upp

SKATT Förslaget om kilometerskatt som nyligen presenterades av Vägslitageskatteutredningen har väckt starka känslor.  Även i Stockholm fasar företag över en eventuell lagändring. "Det påverkar även oss" säger Lars-Inge Österman, VD för LIAB AB.

En stark arbetsmarknad med matchningsproblem

SOMMARKRÖNIKA Konjunkturen har stärkts och arbetslösheten är på väg nedåt. Samtidigt finns det betydande matchningsproblem på arbetsmarknaden. Av alla de jobb som anmäls hos Arbetsförmedlingen kvarstår över 90 procent vid månadens slut. Det är betydligt högre än genomsnittet för de senaste åren. Det skriver Gabriella Chirico Willstedt, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

”Entreprenörskap är något av det finaste som finns”

FÖRETAGSAMHET Jakob Ribbing har tillsammans med sitt företag Smart Recycling tagit flera kliv framåt och gjort en resa både i volym och som aktör på marknaden de senaste åren. Från sex medarbetare 2013 är man idag 14 anställda i företaget. Tidigare i år flyttade företaget också in i nya, större lokaler för att möjliggöra ytterligare tillväxt och effektivisering av verksamheten.

Stolthet över företagsklimatet sällsynt

KRÖNIKA När Svenskt Näringsliv bjöd in företagare från hela landet för att diskutera det lokala företagsklimatet beskrev flera av deltagarna sin hemkommun med uppgivenhet. Som företagare upplever man på många håll att det saknas en grundläggande förståelse för företagens villkor och deras betydelse för välfärden i kommunen. Om detta berättar Pontus Lindström, projektledare på Företagsklimat, i sin krönika.

Quinyx tar action - bjuder in barn att lära sig programmering

UTBILDNING Den 29 juni bjöd företaget Quinyx in drygt 20 tjejer och killar till sitt kontor för att under några timmar få lära sig mer om hur det fungerar på en utvecklingsavdelning. Quinyx, vars affärsidé är ett webbaserat personalhanteringssystem, har länge brunnit för frågan om programmering i skolan. Behovet av programmerare är stort redan idag, men kommer i och med den ökande digitaliseringen bli ännu större i framtiden.