Stockholm

Storgatan 19

114 82 Stockholm

Tel: 08 762 70 00

Utan åkeribranschen stannar hela Sverige upp

SKATT Förslaget om kilometerskatt som nyligen presenterades av Vägslitageskatteutredningen har väckt starka känslor.  Även i Stockholm fasar företag över en eventuell lagändring. "Det påverkar även oss" säger Lars-Inge Österman, VD för LIAB AB.

Annika Bröms
Medfinansiering i sjukförsäkringen lika dåligt nu som då
Läs Annika Bröms kommentar »
Annika Bröms
Nej, vi vill inte sänka lönerna för de som arbetar
Läs Annika Bröms kommentar »
Yrkesutbildning ett smart val i Stockholm
Läs Maria Cederholms kommentar »
Maria Cederholm
Oroande utveckling för prao i Stockholms län
Läs Maria Cederholms kommentar »
Olle Nylund
Höjda skatter leder till färre jobb
Läs Olle Nylunds kommentar »
Annika Bröms
En hyllning till företagsamma människor
Läs Annika Bröms kommentar »
Äntligen är semestern slut
Läs Annika Bröms kommentar »
Framgångsrik yrkesutbildning läggs ner
Läs Maria Cederholms kommentar »
Vem värnar om Greta, 85?
Läs Maria Cederholms kommentar »
Bäst på att vara kommun
Läs Maria Cederholms kommentar »

Väl fungerande konkurrens bygger Sverige starkare

SOMMARKRÖNIKA Med de utmaningar som Sverige står inför idag, imorgon och de kommande åren så behöver vi jobba mer tillsammans, inte mot varandra. Varför skapa en atmosfär där man ser varandra som ett ”hot”, snarare än som gemensam resurs? Det skriver Göran Grén, jurist på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika

Hej, jag heter Furhat. Vad heter du?

LÄSTIPS - TIDNINGEN ENTREPRENÖR 33-åringe Samer Al Moubayed tackade nej till ett välbetalt jobb på Disney för att bygga sociala robotar. Tillsammans med kollegor från Kungliga tekniska högskolan, KTH, har han startat företaget Furhat Robotics, som bygger på revolutionerande tal- och animationsteknik. Redan från start har intresset från marknaden varit stort.

"Det känns bra att ha ett arbete"

MITT FÖRSTA JOBB För Melat Tsegai, som kom ensam till Sverige för tre år sedan, är jobbet på äldreboendet Söndagsgården ett efterlängtat steg in i det svenska samhället. "Det var jättetråkigt att inte ha något jobb, allt känns mycket roligare nu", säger hon.

Samsyn behövs om en effektivare offentlig sektor

SOMMARKRÖNIKA En ökande och åldrande befolkning, tillsammans med flyktingkrisen, gör att den offentliga sektorn måste effektivisera sina verksamheter. Successiva skattehöjningar är ingen utväg, det leder till sämre drivkrafter till arbete och investeringar, vilket i sin tur påverkar tillväxt och välstånd negativt. Det skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika

Täby vandrade för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Den 13 juni samlades politiker, företagare och tjänstemän från Täby kommun på Näsby Slott för att under en promenad diskutera företagsklimatet i kommunen. Trots att Täby redan idag generellt sett får bättre betyg i Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet än genomsnittet för Sverige är såväl företagare som politiker och tjänstemän överens om att mycket kan bli ännu bättre.

Företagen i Stockholms län tvekar att lämna klagomål

FÖRETAGSKLIMAT Företagare i Stockholms län tvekar att lämna in klagomål till sin kommun eftersom det kan påverka deras verksamhet negativt. Det visar årets stora enkätundersökning om företagsklimatet. "Oron är ett stort demokratiskt problem och riskerar att hindra företag från att utvecklas och växa", säger Annika Bröms, regionchef Svenskt Näringsliv.

Ökad kompetens och produktivitet med plusmeny som lönemodell

PRISAD MODELL År 2007 belönades designbyrån Doberman för sin lönemodell, som de kallar plusmenyn, genom att tilldelas Alectas pris för ”Årets bästa idé”. Idén var så bra att företaget fortsätter att använda och utveckla lönemodellen. Förra året belönades de igen – denna gång av Universum med utmärkelsen ”Sveriges bästa arbetsgivare” i kategorin mellanstora företag.

”Vi politiker måste lyssna mer till företagarna”

FÖRETAGSKLIMAT Att bättre dialog mellan företagare och politiker är av stor vikt framkom vid ett möte med lokala politiker och företagare i Järfälla i förra veckan där syftet var att diskutera hur företagsklimatet i kommunen kan bli bättre.

Digitalt verktyg gör lönebildningen tydlig

JOBBA MED LÖNEN IT-mästaren, som har kunder över hela Sverige och kontor i Örebro, Stockholm och Karlstad, vill utveckla sitt lönebildningsarbete och tar det digitala verktyget Jobba med lönen till hjälp. "Det är viktigt med en öppen dialog kring löner och med verktyget blir det lättare att vara tydlig", säger Göran Lejerwik på IT-mästaren.

Öppet brev: Hur tänker du Strandhäll?

SJUKSKATT Jag heter Solveig Sunnebo. Jag äger och driver företaget Helianthus som idag har 14 förskolor i Huddinge, Nacka, Nyköping och Örebro. Jag är mycket oroad över förslaget om medfinansiering med 25 % av sjuklönekostnaden för våra medarbetare och vad det skulle få för konsekvenser för företag i Sverige. Hur tänkte du, Strandhäll? Jag kan inte förstå det. Så inleder Solveig Sunnebo på Föreskoleteamet Helianthus sitt öppna brev till Annika Strandhäll.

Icahandlarens kamp mot utanförskapet

LÄSTIPS - TIDNINGEN ENTREPRENÖR På Ica Maxi i Södertälje driver Jonas Berg ett storskaligt integrationsprojekt. Hundratals lärlingar och praktikanter har kommit till hans butik, många med utländsk bakgrund, för att senare få anställning eller slussas vidare i samhället.

Öppet brev till Annika Strandhäll om sjukskatten

SJUKSKATT Alla de arbetsgivare jag talat med känner nu en stor oro och många kommer att ge upp. Men en kanske större fråga är, hur ska vi kunna hjälpa de som står längst ifrån arbetsmarknaden med att skapa hopp och möjligheter för en framtid med en meningsfull sysselsättning utefter deras förutsättningar. Det skriver Anna-Lena Bohm, Uniguide, i sitt öppna brev till Annika Strandhäll.

Försämrat företagsklimat i Stockholms län

FÖRETAGSKLIMAT 14 av 26 kommuner i Stockholms län sänker i år sitt betyg i sammanfattande omdöme när Svenskt Näringsliv släpper svarenfrånsin stora enkätundersökning om företagsklimatet. Drygt 31 000 företagare i landets kommuner har talat om vad de tycker. I Stockholms län har 3778 personer svarat på enkäten.

Dialogen i Solna i toppklass

FÖRETAGSKLIMAT Solna stad får länets högsta sammanfattande omdöme när företagen tycker till om företagsklimatet. Störst förbättring har skett på parametern ”Dialog mellan företag och kommunledning”. Vi frågar näringslivschef Åsa Bergström och kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk vad Solna har gjort.

Redan i år siktar Sollentuna mot guld i företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Från en redan hög nivå har företagarnas betyg på företagsklimatet i Sollentuna höjts ytterligare ett snäpp och för första gången genom åren nått upp till drömgränsen 4,0. Det visar Svenskt Näringslivs nya enkät. "Målet är att ha Sveriges allra bästa företagsklimat", säger Anna Hamberg, som är näringslivschef i Sollentuna kommun.

Stockholms företagare har sagt sitt

FÖRETAGSKLIMAT 3778 företag i Stockholms län har sagt sitt om hur de upplever företagsklimatet i sin kommun. De har betygsatt en rad områden som påverkar hur det är att driva företag, till exempel kommunens information till företagen, attityder till företagande och tillgång på medarbetare med relevant kompetens. Kolla in resultatet i din kommun.

”Företagen visar hur det funkar på riktigt"

UTBILDNING Eleverna på Stockholm Science and Innovation School i Kista jobbar tätt ihop med en rad globala företag under utbildningen. Satsningen har gett resultat, betonar rektorn Patrick Vestberg. ”Vi märker att våra studenter mognar snabbare än andra”, säger han.