Stockholm

Storgatan 19

114 82 Stockholm

Tel: 08 762 70 00

Försämrat företagsklimat i Stockholms län

FÖRETAGSKLIMAT 14 av 26 kommuner i Stockholms län sänker i år sitt betyg i sammanfattande omdöme när Svenskt Näringsliv släpper svarenfrånsin stora enkätundersökning om företagsklimatet. Drygt 31 000 företagare i landets kommuner har talat om vad de tycker. I Stockholms län har 3778 personer svarat på enkäten.

Annika Bröms
Medfinansiering i sjukförsäkringen lika dåligt nu som då
Läs Annika Bröms kommentar »
Annika Bröms
Nej, vi vill inte sänka lönerna för de som arbetar
Läs Annika Bröms kommentar »
Yrkesutbildning ett smart val i Stockholm
Läs Maria Cederholms kommentar »
Maria Cederholm
Oroande utveckling för prao i Stockholms län
Läs Maria Cederholms kommentar »
Olle Nylund
Höjda skatter leder till färre jobb
Läs Olle Nylunds kommentar »
Annika Bröms
En hyllning till företagsamma människor
Läs Annika Bröms kommentar »
Äntligen är semestern slut
Läs Annika Bröms kommentar »
Framgångsrik yrkesutbildning läggs ner
Läs Maria Cederholms kommentar »
Vem värnar om Greta, 85?
Läs Maria Cederholms kommentar »
Bäst på att vara kommun
Läs Maria Cederholms kommentar »

Redan i år siktar Sollentuna mot guld i företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Från en redan hög nivå har företagarnas betyg på företagsklimatet i Sollentuna höjts ytterligare ett snäpp och för första gången genom åren nått upp till drömgränsen 4,0. Det visar Svenskt Näringslivs nya enkät. "Målet är att ha Sveriges allra bästa företagsklimat", säger Anna Hamberg, som är näringslivschef i Sollentuna kommun.

Stockholms företagare har sagt sitt

FÖRETAGSKLIMAT 3778 företag i Stockholms län har sagt sitt om hur de upplever företagsklimatet i sin kommun. De har betygsatt en rad områden som påverkar hur det är att driva företag, till exempel kommunens information till företagen, attityder till företagande och tillgång på medarbetare med relevant kompetens. Kolla in resultatet i din kommun.

Idag börjar SM i Ung Företagsamhet

ENTREPRENÖRSKAP Idag och imorgon pågår tävlingen som prisar Sveriges främsta unga entreprenörer. Gymnasieelever kommer att tampas i Stockholmsmässan om en chans att representera Sverige i EM för Unga Företag som går av stapeln i Schweiz under sommaren. "Vi vill främja entreprenörskap i ung ålder och försöka få fler ungdomar att ta steget som egen företagare", säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet i Sverige.

Jobbkö från Hudiksvall till Stockholm

ARBETSMARKNAD Regeringens målsättning är att Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det innebär att 460 000 nya jobb behöver skapas på bara några år. Skulle alla de arbetssökande till dessa jobb ställa sig i kö utanför arbetsförmedlingen i Huddiksvall, så skulle den sträcka sig ända till Stockholm.

”Vi har helt enkelt inte råd som småföretagare”

SJUKSKATT "Det känns nästintill absurt att vi som arbetsgivare ska finansiera skador som sker i de anställdas privatliv. En anställd trillade till exempel av sin häst och blev sjukskriven, vilket innebar ungefär 30 000 kronor i extrakostnader för oss. För ett litet företag så är det jättemycket pengar", säger Erika Jangbratt, hotellchef för 32 rum & kök, om regeringens förslag om ökat medfinansieringsansvar för sjukpenningen för arbetsgivarna.

Orimligt att arbetsgivarna ska ta hela ansvaret

SJUKSKATT Ökat medfinansieringsansvar för sjukpenningen för arbetsgivarna föreslår regeringen. Enligt det förslag som presenterats ska arbetsgivaren betala 25 procent av sjukpenningen för medarbetare som varit sjukskrivna längre än 90 dagar. Vi har frågat företagare i Stockholms län vad man tycker om förslaget

Inte rätt att vi ska styra i våra anställdas privatliv

SJUKSKATT Ökat medfinansieringsansvar för sjukpenningen för arbetsgivarna föreslår regeringen. Enligt det förslag som presenterats ska arbetsgivaren betala 25 procent av sjukpenningen för medarbetare som varit sjukskrivna längre än 90 dagar. Vi har frågat företagare i Stockholms län vad man tycker om förslaget

"Otroligt gensvar för UF på estetiska program"

ENTREPRENÖRSKAP Att få jobb inom konstnärliga yrken är svårt och frilansandet är en naturlig bana för de flesta esteter. Ändå är det väldigt få som får utbildning i entreprenörskap på gymnasiet. Detta vill Ung Företagsamhet tillsammans med SEB och Stockholms konserthus ändra på och bjöd 140 lärare på en inspirationskväll med Björn Ulvaeus, konserthusets vd Stefan Forsberg och en rad andra kulturprofiler.

Privata museer hotas av rödgrön reform

KONKURRENS Regeringens fri-entré-reform för statliga museer har tagits emot med stor skepsis bland landets privata museichefer. Spritmuseet har tappat omkring 30 procent av sina besökare på bara några månader. ”Förutsättningarna har ändrats drastiskt för oss. Det är klart oroande och inte konkurrens på lika villkor”, säger Ingrid Leffler, museichef på Spritmuseum i Stockholm.

Centigo bytte löneförhandling mot ambitionssamtal

LÖNESÄTTNING Ambitionssamtal istället för lönesamtal och en incitamentsmodell som uppmuntrar individuellt ansvarstagande och entreprenörskap. Det är nyckeln till framgång i tjänsteföretaget Centigo. "Det skapar en stark kraft i hela organisationen", säger Anders Heurlin, partner på Centigo.

Hur gör man rätt som arbetsgivare?

SEMINARIUM Ola Brinnen, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, gick vid ett fullbokat frukostseminarium i Stockholm igenom vad som gäller när arbetsgivare behöver anställa och säga upp personal. Engagemanget från åhörarna var stort och frågorna många.

Bromma läggs ner - när Arlanda är utbyggd

INFRASTRUKTUR En utredning föreslår att Bromma flygplats kan läggas ner när kontraktet med Stockholms Stad går ut 2038. Svenskt Näringsliv välkomnar utredningen men om man, som samordnaren gör, anser att Bromma inte har någon framtid efter 2038 måste regeringen skyndsamt ta tag i frågan om Arlandas behov av kraftigt ökad kapacitet.

Företagare på fyra kommuners olika villkor

GÄSTKRÖNIKA "Jag är en välfärdsföretagare som driver förskoleverksamheter i fyra kommuner: Nyköping, Örebro, Nacka och Huddinge. Trots att uppdraget är detsamma är förutsättningarna påtagligt olika från kommun till kommun, beträffande såväl ekonomiska frågor som bemötande och attityder." Så inleder Solveig Sunnebo, vd för Förskoleteamet Helianthus sin gästkrönika.

Industrins märke måste bli tak

DEBATT Industrins parter har nu satt riktmärket för hur stora kostnadsökningarna får bli i årets avtalsrörelse. Flera fackförbund inom LO har med Byggnads i spetsen dock lagt omfattande varsel om stridsåtgärder för att försöka driva igenom krav som spräcker märket och utmanar den svenska modellen.

Det behövs en rejäl attitydförändring

GÄSTKRÖNIKA "För att få företag att växa och fler jobb att skapas i Sverige behövs en rejäl attitydförändring både hos politiker och gemene man. Det måste finnas en förståelse hos alla att pengar skapas av att någon säljer något med vinst. En del av den vinsten skattas och blir till löner för de jobb som finns inom välfärden. En annan del av vinsten behålls och återinvesteras i företaget för att få det att växa och skapa ännu fler jobb." Det skriver Anna Winther på Winther Wireless i sin gästkrönika.

Lidingö stad i topp

UNG FÖRETAGSAMHET Lidingö har utsetts till årets UF-kommun i  Stockholmsregionen av stiftelsen Ung Företagsamhet. Lidingö stad får utmärkelsen för att man lyckats inspirera en stor andel gymnasieelever att starta UF-företag och antalet UF-elever på Lidingö fortsätter att öka för varje år.

Vad gäller för utländsk arbetskraft i Sverige?

SEMINARIUM Det var stort intresse när Svenskt Näringsliv under måndagen återigen arrangerade seminariet om regler för anställning av utländsk arbetskraft. Seminariet innefattade information om regler kring arbetskraft från EU/EES-området respektive från tredje land, samt vad som gäller för utstationerad arbetskraft i Sverige.

”Jobben kommer bara vi stimulerar”

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare i Stockholm vad de behöver för att växa och skapa fler jobb. Sist ut är Carl Johan Thorsell, VD på mySafety.

”Viktiga parametrar glöms bort vid upphandling”

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare i Stockholm vad de behöver för att växa och skapa fler jobb. Idag har turen kommit till Pernilla Olsen på Hotell Kristina.