Om Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs vision lyder: "Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd".

Svenskt Näringsliv är företagens företrädare i Sverige. Vårt långsiktiga mål är att Sverige skall återta en tätposition i den internationella välståndsligan. För att uppnå detta behövs en bred intressegemenskap kring värdet av företagande och företagsamhet. Vårt uppdrag är att öka förståelsen för företagens verklighet och att verka för att alla företag i Sverige skall ha bästa möjliga villkor för att verka och växa.

Svenskt Näringsliv företräder närmare 60 000 små, medelstora och stora företag. Dessa är organiserade i 49 bransch- och arbetsgivarförbund. Förbunden utgör föreningen Svenskt Näringslivs medlemmar.

Vår verksamhet täcker ett brett fält och vänder sig till olika målgrupper. Vi arbetar med opinionsbildning och kunskapsspridning, utvecklar nya idéer och tar fram konkreta förslag för att skapa ett bättre klimat för företagsamheten. Ett bättre företagsklimat ger fler företag, fler växande företag och fler jobb.

En väl fungerande arbetsmarknad är viktig för företagens konkurrenskraft. Fack och arbetsgivare kan i kollektivavtal själva reglera många av villkoren på arbetsmarknaden. Det kan gälla regler för lönesättning, arbetstider och försäkringar. Svenskt Näringsliv och arbetsgivareförbunden värnar kollektivavtalens konkurrenskraft genom att verka för att avtalen har ett innehåll som ger stöd för företagens utveckling och behov.

Nyheter

NYHET Publicerad:

Premiär för stora expertdagen

MEDLEMSNYTTA Svenskt Näringsliv bjuder in företagare till en expertdag. ”Under dagen träffas experter och företagare och diskuterar sakpolitiska frågor med utgångspunkt i företagens egna berättelser och erfarenheter”, säger Annelie Sirsjö, projektledare.
NYHET Publicerad:

”Oroande signaler från medlemmar”

SAUDIAFFÄREN Inställda affärsmöten och brutna affärskontrakt följer i spåren av den diplomatiska krisen med Saudiarabien. Oroande, säger vd Carola Lemne som vill att regeringen reder ut alla missförstånd så fort som möjligt.
NYHET Publicerad:

AMF:s ordförande lämnar sin post

LÄMNAR UPPDRAG Göran Gezelius lämnar ordförandeuppdraget i AMF.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv påbörjar rekrytering av ny vice VD för arbetsgivarfrågor

REKRYTERING Svenskt Näringslivs vice VD Christer Ågren har aviserat att han avser att gå i pension i slutet av 2015. Rekryteringen av en ny vice VD påbörjas direkt efter nyår med målsättningen att en ny vice VD ska tillträda till halvårsskiftet 2015.
NYHET Publicerad:

Måleriföretag till Svenskt Näringsliv

NY MEDLEM Målaremästarna och Måleriföretagarna går samman och blir dessutom nya medlemmar i Svenskt Näringsliv. ”Det känns väldigt roligt att få välkomna Målarmästarna tillbaka till Svenskt Näringsliv”, säger Carola Lemne, vd.
NYHET Publicerad:

Näringslivets skattedelegations mediapris till Petter Birgersson

PRISAD 2014-års pris går till Petter Birgersson som är politisk redaktör för Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda samt ledarskribent på Kristianstadsbladet. Mediapriset är ett stipendium på 100 000 kronor, som delades ut på pressklubben i Stockholm.
NYHET Publicerad:

Lemne välkomnar extra val

POLITIK Svenskt Näringsliv ser ett extra val som en möjlighet. "Nu får svenska folket en möjlighet att rösta på partier som väljer att lyfta frågor om jobb, företagande och tillväxt", säger vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Nykomling tar sig an företagsklimatet

PÅ NY POST Mångårigt arbete med företagsklimat gör Christer Östlund väl lämpad på sitt nya jobb på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Frihandelsavtal ger störst nytta för småföretagen”

WEBB-TV Carola Lemne är tillbaka från en resa till USA. I det senaste programmet i serien Företagsamt med Lemne berättar hon om resan som bjöd på en del obehagliga men också angenäma överraskningar. ”Viktigast var att visa att vi faktiskt kan vara ense som arbetsgivare och arbetstagare om fördelarna med ett frihandelsavtal mellan EU och USA”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Caroline af Ugglas till Svenskt Näringsliv

PÅ NY POST Caroline af Ugglas, aktiechef på Skandia, efterträder Annika Lundius, vice vd och ansvarig för den samhällspolitiska verksamheten på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Årets mest företagsamma 2014

TÄVLING Tag chansen att rösta fram den mest företagsamma personen i ditt län. Nomineringsfasen är avslutad och 24 jurygrupper runt om i landet har vaskat fram 5 finalister var. Fram till och med den sista november pågår röstandet på de regionala sajterna.
NYHET Publicerad:

Lemne ger regeringen underbetyg

WEBB-TV ”Jag växte upp på den tiden då man hade femgradig skala och då sätter jag en tvåa”. Det är det betyg som Carola Lemne, vd, ger regeringen i senaste Företagsamt med Lemne.
NYHET Publicerad:

Regeringen sviker jobbskaparna

BUDGETEN Regeringens budget är ingen politik för fler jobb, anser Svenskt Näringsliv. En bekymrad Carola Lemne, vd, anser att det är fel att lägga fokus på ökade offentliga utgifter snarare än företagande, konkurrenskraft och långsiktig tillväxt.
NYHET Publicerad:

11 svenska medaljörer i Yrkes-EM

WEBB-TV Halva svenska laget som var med i Yrkes-EM i Lille, Frankrike, fick medalj.
NYHET Publicerad:

Unga kreatörer spånar idéer om jobben

JOBBSKAPANDE Under ett helt dygn fick Sveriges mest spännande kreatörer fundera ut hur man på bästa sätt förklarar sådant som jobbskapande och den nya ekonomin.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna saknas i regeringsförklaringen

POLITIK Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne hade gärna sett att företagen, de verkliga jobbskaparna, och företagsamhet hade fått större utrymme i regeringsförklaringen. Hon hoppas att regeringen inser vikten av jobbskapande reformer, så att fler vågar investera och anställa.
NYHET Publicerad:

”Inget mandat för stora återställare”

WEBB-TV I det senaste programmet Företagsamt med Carola Lemne, vd, ger hon sin syn på valresultatet och berättar om den 24-timmarsworkshop som Svenskt Näringsliv arrangerar.
NYHET Publicerad:

Lemne lyfter de viktiga frågorna

WEBB-TV Senaste inslaget i serien ”Företagsamt med Carola Lemne” avhandlar valdebatten och hur Svenskt Näringsliv ser på den. "Man kan inte ha en konkurrenskraft på tionde plats och tro att man kan ha en välfärd på första plats", säger Carola Lemne, bland annat.
NYHET Publicerad:

”Vi stödjer inte enskilda partier”

POLITIK Att Svenskt Näringsliv hjälper politiska partier på högerkanten i det dolda tillbakavisar Pär Henriksson, politisk strateg. ”Vi stödjer inte enskilda partier. Vi tar ställning till politikens innehåll”, säger han.
NYHET Publicerad:

Varning för falska samtal, samlar in känsliga uppgifter

UPPDATERAD En eller flera personer samlar in personuppgifter genom att utge sig för att ringa från Svenskt Näringsliv. Detta stämmer inte, och vi vill nu varna medlemmar från att lämna ut uppgifter.
NYHET Publicerad:

Årets Nicolin-pris till Alexander Husebye

UTMÄRKELSE Alexander Husebye, vd för Centrum för Näringslivshistoria, får 2014-års Nicolin-pris. Han mottog utmärkelsen i samband med Svenskt Näringslivs stämma.
NYHET Publicerad:

Ny styrelse på plats

SVENSKT NÄRINGSLIV Stämman har utsett ny styrelse. Samtidigt omvaldes Jens Spendrup till ordförande.
NYHET Publicerad:

"Sveriges välstånd bygger på framgångsrikt företagande"

INTERVJU ”Jag kommer att driva de frågor som är viktiga för företagen. Något som ligger mig varmt om hjärtat är frågan om varifrån arbetskraften ska komma framöver”, berättar Carola Lemne i en intervju i ett kommande nummer av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Inte aktuellt med helt fri flytträtt av pensionsmedel

KOMMENTAR Regeringen tänker inte införa helt fri flytträtt av pensionsmedel. Det borgar för att medlemsföretag kan fortsätta att leverera trygga och bra pensioner inom ramen för de kollektivavtalade tjänstepensionssystemen, anser pensionsexpert Hans Gidhagen.
NYHET Publicerad:

Sju miljarder tillbaka till arbetsgivarna

FÖRSÄKRINGAR AFA Försäkring betalar tillbaka 7 miljarder kronor i premier för den kollektivavtalade sjukförsäkringen AGS till arbetsgivare inom privat sektor och kooperativa arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Säkerhetschef på statlig eljätte hyllas

NSD Magnus Ek får årets säkerhetsstipendium för sitt arbete på Vattenfall. Prissumman är på 25 000 kronor.
NYHET Publicerad:

LO måste stå för ett öppet Sverige

EU Det håller inte att ena dagen vurma för människor från andra länder och andra dagen försöka hindra människor som fått ett arbete att komma hit, skriver ordförande Jens Spendrup. Bakgrunden är fackliga propåer som vill begränsa den fria rörligheten.
NYHET Publicerad:

Det man lovar ska man kunna hålla

KOMMENTAR Vad kan politiker och politik leverera? Det är en viktig och svår fråga. När uppgiften är att vinna nästa val är det lätt med överbud och ge intryck att man kan åstadkomma mer än vad som är möjligt, skriver vice vd Lars Göran Johansson.
NYHET Publicerad:

Glöm inte företagen i valrörelsen!

DEBATT Konkurrenskraftiga företag banar väg för fler jobb och fortsatt välfärd. Det måste politikerna inse för att kunna förverkliga andra löften efter riksdagsvalet om åtta månader, skriver ordförande Jens Spendrup.
NYHET Publicerad:

Bättre lönestatistik med nya yrkeskoder

LÖNER Medlemsföretagens årliga lönestatistik ska redovisas efter nya, moderna yrkeskoder. Övergången sker under våren, förhoppningen är att arbetsgivare ska ägna mindre tid åt pappersarbete.
NYHET Publicerad:

Sänkt avgift till företagarnas a-kassa

ARBETSLÖSHET Medlemsavgiften till företagarnas a-kassa mer än halverades vid årsskiftet. Månadsavgiften är därmed 129 kronor. Arbetsgivarnas a-kassa, SHA, hoppas på fler medlemmar.
NYHET Publicerad:

"Framgångsrikt företagande bygger välståndet"

WEBB-TV I en studiointervju berättar Carola Lemne som efterträder Urban Bäckström som vd för Svenskt Näringsliv om sitt engagemang för företagsamheten.
NYHET Publicerad:

Carola Lemne ny vd i Svenskt Näringsliv

PÅ NY POST Svenskt Näringslivs styrelse beslutade idag enhälligt att utse nuvarande Praktikertjänsts vd och koncernchef Carola Lemne till ny vd i Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Annons lyfter invandringens betydelse

KAMPANJ Sedan Dagens Nyheter publicerade annonsen "Invandring och mörkläggning" har tidningen fått mycket kritik. Nu väljer Svenskt Näringsliv att köpa annonsplats i samma tidning med ett helt annat budskap: Invandringens fördelar för Sverige.
NYHET Publicerad:

Tobias Wikström prisas för sin skattejournalistik

UTMÄRKELSE En aktiv och pedagogisk röst i skattedebatten, ansåg juryn för Näringslivets Skattedelegations mediapris om journalisten Tobias Wikström. På tisdagen mottog han priset för att han i sitt arbete som ledarskribent på Dagens Industri skrivit initierat om skattefrågor.
NYHET Publicerad:

NSD prisar skattejournalist

STIPENDIUM För femte gången delar Näringslivets Skattedelegation, NSD, ut ett mediapris. På tisdag delas stipendiet ut till den person som gjort bäst insatser för att öka intresset och förståelsen för skatternas betydelse för ekonomin i ett samhälls-, företags- och individperspektiv.
NYHET Publicerad:

Spendrup syr ihop säcken

WEBB-TV Där andra skulle ha kastat in handduken för länge sedan, där gick han hela vägen. I en studiointervju berättar Jens Spendrup om sina nyutkomna memoarer och om hur färdvägarna skiftat under hans fötter i arbetet som vd för familjeföretaget Spendrups.
NYHET Publicerad:

Fullt ös i regionverksamheten

AKTIVITETSVECKA Under en hel vecka sjuder det av aktivitet på Svenskt Näringslivs regionkontor. De 20 kontoren genomför allt från politikermöten och seminarier till vandringar och lunchträffar.
NYHET Publicerad:

Svensk Handel får ny vd

PÅ NY POST Karin Johansson tar i oktober över vd-posten för Svensk Handel efter nuvarande vd Dag Klackenberg. Att tydliggöra handelns roll som viktig näring och motor i samhället blir en viktig uppgift.
NYHET Publicerad:

Påståendet om flyttförbud vilseledande

DEBATT Företrädare för några försäkringsbolag kritiserar på DN Debatt (29/7) dagens system för tjänstepensioner. De hävdar bland annat att det råder ett ”flyttförbud”, vilket är direkt vilseledande, skriver arbetsgivare och fackliga företrädare i en slutreplik.
NYHET Publicerad:

Regeringens utredning kan sänka pensionerna

DEBATT Tjänstepensionen svarar idag för drygt 20 procent av den genomsnittliga pensionen för en nybliven pensionär. I takt med att den allmänna pensionen blivit svårare att upprätthålla, och där pensionerna vissa år minskat, har tjänstepensionernas betydelse kommit att öka, skriver arbetsgivare och fackliga företrädare.
NYHET Publicerad:

Hon tar det självklara vd-jobbet

PÅ NY POST Cecilia Nykvist tar steget till vd-stolen för Ung Företagsamhet. Miljön är inte ny. Hon har levt med organisationen, från och till, i mer än två decennier. ”Det känns som att komma hem”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Internationell konferens debatterar skattesystem

SKATTEKONFERENS Hur ska skattesystem utformas för att slå vakt om skatteintäkter från internationella företag? Detta var temat för en internationell skattekonferens som arrangerades av Svenskt Näringsliv. På plats var 190 skattexperter från hela världen.
NYHET Publicerad:

Företagens villkor avgör framtiden

FRAMTIDMÖTET 2013 Under de senaste decennierna har världen förändrats radikalt till det bättre, menade Svenskt Näringslivs nyvalde ordförande Jens Spendrup när han inledningstalade på Framtidsmötet. Sverige har hittills klarat sig bra, men det är ingen framtidsgaranti, menade han och fick medhåll av Anders Borg, Annie Lööf och Magdalena Andersson.
NYHET Publicerad:

Nya i styrelsen

FRAMTIDSMÖTET 2013 Svenskt Näringslivs stämma har valt styrelse vid Framtidsmötet i Stockholm. De åtta nya ledamöterna är utsedda av stämman och medlemsorganisationerna.
NYHET Publicerad:

Jens Spendrup hedrad av nytt uppdrag

WEBB-TV Jens Spendrup har valts till ny styrelseordförande för Svenskt Näringsliv. I en tv-intervju berättar han om sin kärlek till företagandet och om sitt nya engagemang i Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Tove Lifvendahl får årets Nicolinpris

UTMÄRKELSE Samhällsdebattören och författaren Tove Lifvendahl får 2013-års Nicolinpris. Hon mottog utmärkelsen i samband med Svenskt Näringslivs Framtidsmöte i Stockholm.
NYHET Publicerad:

Ungdomsarbetslösheten oroar ny ordförande

FRAMTIDMÖTET 2013 "Sveriges största utmaning är utanförskapet, inte minst bland unga". Det säger Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup.
NYHET Publicerad:

"Utanförskapet Sveriges största utmaning"

KOMMENTAR "Jag har inte svaren på varför unga bränner bilar och vandaliserar i sina egna bostadsområden. Men en sak vet jag. De politiska partierna i Sverige riskerar att permanenta ett utanförskap som leder till fortsatta och eskalerande konflikter. Alltför många känner att de inte får plats. Det stora utanförskapet, inte minst bland unga, är Sveriges största utmaning". Det skriver Jens Spendrup, nyvald ordförande för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

En stjärna har slocknat

TILL MINNE AV Malin Sjölander, regionchef på Svenskt Näringsliv i Västernorrland, avled lördagen den 11 maj. Malin blev 37 år.
NYHET Publicerad:

Succé för vandringar

WEBB-TV 1 400 företagare och 1 200 politiker har under våren vandrat för företagsamheten i 116 kommuner runt om i Sverige. ”Uppslutningen och engagemanget från deltagarna har varit stort. Projektet har varit väldigt lyckat", säger Annelie Sirsjö, ansvarig för vandringarna.
NYHET Publicerad:

Nytt förbund för serviceföretag

FÖRBUNDSNYTT Branschen Facility Management omsätter över 100 miljarder kronor per år. Nu bildas arbetsgivarförbundet Almega FM-företagen, där fyra företag med totalt 28 000 anställda ingår.
NYHET Publicerad:

Karttjänst i företagens tjänst

FRAMTIDSMÖTE PÅ GÅNG 651 företagare och 572 politiker har hittills vandrat för ökad förståelse för företagens villkor. På en karta på svensktnaringsliv.se går det att följa var alla har gått och sagt.
NYHET Publicerad:

Årsrapport med medlemsfokus

VERKSAMHETSBERÄTTELSE När Svenskt Näringsliv släpper årets verksamhetsberättelse är det mycket som är nytt. Lars-Göran Johansson, vice vd, menar att tanken är att publikationen ska kännas aktuell och ha ett tydligare fokus på medlemsföretagen.
NYHET Publicerad:

Ann Öberg ny chefekonom på Svenskt Näringsliv

PÅ NYTT JOBB Ann Öberg, chef för offentliga finanser på Finansdepartementet, blir ny chefekonom och chef för Samhällsekonomiska avdelningen på vid Svenskt Näringsliv. Hon tillträder tjänsten den 6 maj.
NYHET Publicerad:

Förnyad satsning på Stiftelsen Fritt Näringsliv

PROJEKT Vid sitt sammanträde den 15 februari beslutade Svenskt Näringslivs styrelse att tillföra Stiftelsen Fritt Näringsliv ett ytterligare kapital om 190 miljoner kronor.
NYHET Publicerad:

Jens Spendrup föreslås bli ny ordförande

PÅ NYTT JOBB Jens Spendrup föreslås av valberedningen bli ny styrelseordförande i Svenskt Näringsliv. Han tar över efter Kenneth Bengtsson som planenligt lämnar sitt uppdrag i samband med föreningens ordinarie stämma den 23 maj i år.
NYHET Publicerad:

Vem är årets mest företagsamma person?

PRIS Var med och rösta fram de mest företagsamma personerna i Sverige. Fem finalister i varje län har nu utsetts och röstningen kan börja.
NYHET Publicerad:

Vem är årets mest företagsamma person?

PRIS Svenskt Näringsliv vill lyfta fram de mest företagsamma personerna i landet och startar därför länsvisa tävlingar. Nomineringar tas tacksamt emot.
NYHET Publicerad:

Så används informationsmedlen vad gäller pensions- och försäkringsavtalen

INFORMATIONSMEDEL Svenskt Näringsliv har fått en förfrågan från Riksdagens utredningstjänt om hur de så kallade Informationsmedlen används. Här är föreningens svar.