Jönköping

Skolgatan 4

Box 445

553 16 Jönköping

Tel: 036-30 32 00

Vinster i välfärden gynnar mångfalden

VINSTBEGRÄNSNINGAR Vilbert Soleymanians företag, Basic Care Unit, erbjuder hemtjänst på flera språk för att attrahera äldre invandrare som tidigare inte känt sig bekväma med det kommunala alternativet. Om regeringens förslag om begränsade vinster i välfärden går genom kommer företaget påverkas och budgeten riskerar att sättas i gungning.

Anna
Sämre välfärd med vinstförbud
Läs Anna Gillek Dahlströms kommentar »

Mullsjö ny kommun i länstopp

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Mullsjö kommun tappar tre placeringar men är ändå ny toppkommun i Jönköpings län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Kompetensbrist utarmar verkstadsindustrin

GÄSTKRÖNIKA ABL Construction Equipment AB tillverkar redskap för entreprenadindustrin. Vi tillverkar bland annat lastskopor, timmergripar, redskapsfästen och grävskopor till kunder över hela världen. Vi arbetar globalt men har vår bas i Sävsjö. Vi är duktiga på det vi gör och därför har vi nu funnits i 60 år. För att vi ska kunna verka i 60 år till behöver vi rätt kompetens.

Hårt arbete lönar sig

MITT FÖRSTA JOBB Jag är uppvuxen i ett restaurangkök och redan som femåring var det naturligt för mig att hjälpa till med att plocka upp skräp och hålla rent. När jag blev några år äldre avancerade jag till diskplockningen och så fortsatte det med att få större ansvar, man byggde upp ett förtroende.

”Små och medelstora företag riskerar att komma i kläm”

KILOMETERSKATT Regeringen vill införa en kilometerskatt på lastbilstransporter. Utredningen beräknas vara klar i december 2016 men redan nu är många företag även utanför transportsektorn mycket kritiska. – Det riskerar att drabba gjutindustrin mycket hårt, säger Peter Nayström på Sveriges Gjuteriförening.

Utredning om vinster i välfärden upprör

VINSTBEGRÄNSNINGAR I veckan bekräftades det att regeringens utredning om vinster i välfärden kommer föreslå en vinstbegränsning på max tio procent. ”Det är korkat” säger Mats Siljehult, som driver vårdcentralen Wetterhälsan i Jönköping, om förslaget.

"Det är inte fel på lagen"

SOMMARKRÖNIKA Vid årsskiftet 2016/2017 får vi sannolikt en ny upphandlingslagstiftning. Det är dock farligt att tro att en ny lagstiftning per automatik kommer att leda till bättre upphandlingar. Det är inte där problemet ligger. Det centrala i det här sammanhanget är upphandlande myndigheters kompetens och arbetssätt och här finns på många håll en stor förbättringspotential. Det skriver Birgitta Laurent, upphandlings- och konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv, i sin krönika.

Världens bästa jobb

GÄSTKRÖNIKA Jag har sökt chaufförer sista halvåret och det är mer eller mindre omöjligt att hitta någon. Det här leder till att jag måste tacka nej till jobb och det hindrar utveckling och expansion. Det här gäller inte bara mig, utan hela branschen. Nu är det upp till oss att visa att vi har världens bästa yrke.

Företagare saknar kunskap om kommunens näringslivsarbete

FÖRETAGSKLIMAT I Jönköpings län finns det en stor variation i hur mycket företagen anser sig veta om kommunens arbete. Det visar Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet. ”Företagare i Vaggeryd har sämst kännedom om kommunens arbete, medan företagare i Mullsjö har bäst koll”, säger Anna Gillek Dahlström, regionchef Svenskt Näringsliv Jönköping.

"Det måste bli enklare för företagen att exportera"

SOMMARKRÖNIKA För drygt ett år sedan presenterade regeringen sin exportstrategi för att stärka företagens export- och internationaliseringsmöjligheter. Med 22 olika insatser ska denna strategi fokusera på att effektivisera det statliga handels- och investeringsfrämjandet. Om det och Svenska företags förutsättningar för export skriver Eva Häussling, expert på handel & investeringsfrämjande, på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Regeringen slopar sjukskatten

SJUKSKATT Igår meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att regeringen drar tillbaka förslaget om en sjukskatt. Glädjen och lättnaden bland företagen är tydlig. ”Puuuh – det känns bra att de lyssnat på kritiken”, säger Michael Jonsson, ägare och VD AD-Plast.

Dags att förändra konfliktreglerna

SOMMARKRÖNIKA Regelverket som styr när och hur det är tillåtet att ta till stridsåtgärder på arbetsmarknaden, de så kallade konfliktreglerna, nämns allt oftare i samhällsdebatten. Sverige har mer tillåtande konfliktregler än de flesta andra länder. Politiker börjar få upp ögonen för att detta försämrar företagens konkurrenskraft och hur arbetsmarknaden fungerar. Det skriver Kjell Frykhammar, projektledare i arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Regeringen måste inse allvaret med sjukskatten

GÄSTKRÖNIKA I Sverige tar vi ett gemensamt ansvar för de som är långtidssjukskrivna. Alla arbetsgivare betalar en arbetsgivaravgift så att det finns resurser den dagen någon behöver det. Annika Strandhälls nya förslag om en extra sjukskatt betyder att jag inte bara ska betala i förskott men även vid det tillfälle en långtidssjukskrivning inträffar. Det är inte logiskt överhudtaget.

Behövs reformer som underlättar vägen till jobb

SOMMARKRÖNIKA Utan invandrad kompetens kommer svenska företag inte att klara av att fylla sina kompetensbehov. Inhemsk arbetskraft räcker helt enkelt inte till. Därför är det nödvändigt att de personer som kommer till Sverige kommer ut på arbetsmarknaden och att vi tar vara på den kompetens som flera av dem har. Det kräver reformer som förkortar tiden mellan ankomsten till Sverige och etablering på arbetsmarknaden. Det skriver Mikaela Almerud, högskoleexpert på Svenskt Näringsliv.

Vägen är inte rak och enkel

MITT FÖRSTA JOBB Var inom äldreomsorgen. Jag studerade vårdlinjen på gymnasiet, och under tiden jobbade jag extra på olika ställen och enheter. Efter studierna fick jag jobb på Vilhelmsro sjukhem. Tanken var att jag skulle stanna en vecka. En vecka blev tio år, jag trivdes så himla bra. Mitt intresse för utveckling kom i och med att jag- trots att jag ”bara var en vanlig undersköterska” fick möjlighet att vara med och arbeta med planering och ombildning av verksamheten. Detta blev starten på en helt avgörande för var jag är, och arbetar med idag.

En stark arbetsmarknad med matchningsproblem

SOMMARKRÖNIKA Konjunkturen har stärkts och arbetslösheten är på väg nedåt. Samtidigt finns det betydande matchningsproblem på arbetsmarknaden. Av alla de jobb som anmäls hos Arbetsförmedlingen kvarstår över 90 procent vid månadens slut. Det är betydligt högre än genomsnittet för de senaste åren. Det skriver Gabriella Chirico Willstedt, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Kongsberg Automotive testar nya rekryteringsvägar

INTEGRATION Kongsberg Automotive kontaktade region Jönköpings län för att få hjälp med rekrytering av spetskompetens - elektroingenjörer. Passande nog visade det sig att Integrera mera Jönköping precis skulle hålla en jobb- och praktikmässa för nyanlända. På Kongsberg Automotive är de glada att de fått chansen att vara med på mässan.

Vikten av ett första jobb

MITT FÖRSTA JOBB Var på Vithalatvätten i Vetlanda. Jag fixade jobb där sommaren innan jag fyllde 18 år, men fick inte börja en dag tidigare än min födelsedag då arbetet innebar stora maskiner. Jag var tvätteribiträde och manglade, tvättade och sorterade. Det gav mig en inkomst och en stor frihetskänsla. Jag fick ta ansvar och arbetade hårt med tanke på miljön. Dessutom en bra erfarenhet av hur en arbetsplats fungerar. Jag fick lära känna arbetslivet på riktigt.

Sverige behöver fortsätta reformera skattepolitiken

SOMMARKRÖNIKA Sveriges vanliga kapitalskatt på 30 procent är nästan dubbelt så hög omvärldens genomsnitt kring 17 procent och våra marginalskatter på upp till 57 procent är högre än något annat land i världen. Med snabba åtgärder på bland annat dessa områden finns god potential för företagande, investeringar och jobb att växa starkare. Det skriver Johan Fall, ansvarig för analys av skattepolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKA Jag hör alltför ofta av fackliga företrädare, politiker och andra debattörer att företagen ”saknar incitament” för att få tillbaka sjukskrivna medarbetare i arbete. Att förse företagen med sådana incitament ser nämnda aktörer som sin stora uppgift. Och det ska ske i form av mer regleringar och sanktioner eller genom att lägga ett än större ekonomiskt ansvar på företagen för de anställdas sjukfrånvaro.

Stolthet över företagsklimatet sällsynt

KRÖNIKA När Svenskt Näringsliv bjöd in företagare från hela landet för att diskutera det lokala företagsklimatet beskrev flera av deltagarna sin hemkommun med uppgivenhet. Som företagare upplever man på många håll att det saknas en grundläggande förståelse för företagens villkor och deras betydelse för välfärden i kommunen. Om detta berättar Pontus Lindström, projektledare på Företagsklimat, i sin krönika.

Succé för Integrera mera

INTEGRATION Det var fullt hus när Integrera mera Jönköping anordnade en jobb- och praktikmässa för nyanlända. 500 personer kom för att träffa olika företagare. ”Det är en övermäktig känsla att veta att mitt initiativ kommer påverka så många liv. Jag vet att många har fått intervjuer och knutit kontakt med olika företag”, säger Mariana Morosanu, initiativtagare och projektledare till mässan.

”Jag älskar servicebranschen”

MITT FÖRSTA JOBB Var att packa plastdetaljer på min pappas företag LJ Mek Verkstad, som idag drivs av min bror. Jag fick min första lön som 13-åring och det var stort såklart. Jag tänkte nog inte så mycket på det då, men jag lärde mig massor. Att komma i tid, jobba hårt och ta ansvar för att arbetet blev utfört. Dessutom fick man ju en lön att spendera hur man ville, bland annat på bensin till mopeden.

Väl fungerande konkurrens bygger Sverige starkare

SOMMARKRÖNIKA Med de utmaningar som Sverige står inför idag, imorgon och de kommande åren så behöver vi jobba mer tillsammans, inte mot varandra. Varför skapa en atmosfär där man ser varandra som ett ”hot”, snarare än som gemensam resurs? Det skriver Göran Grén, jurist på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika

Fel fokus vid upphandlingar

GÄSTKRÖNIKA För oss små- och medelstora företag är det kört om inte reglerna kring offentlig upphandling ändras. Idag jobbar vi uteslutande med privat restaurangnäring. Vi bestämde för många år sedan att vi inte ens räknar på offentliga upphandlingar längre.

Det här med att ta ansvar

SOMMARKRÖNIKA På en arbetsmarknad där allt större ansvar läggs på arbetsgivaren, oavsett om det är möjligt att ta detta ansvar eller ej, så kan man fråga sig vad som hände med det personliga ansvaret? Ett omfattande arbetsgivaransvar i all ära men det kan inte betyda att medarbetarna, kollegorna och varje enskild människa blir av med sitt ansvar. Det skriver Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Opinionsarbetet har inte sommarlov

SOMMARKRÖNIKA En av vårens stora frågor har varit hur stort ansvar arbetsgivaren ska ha för sina anställdas sjukfrånvaro, rehabilitering och återkomst till arbetsplatsen. För arbetet i Jönköpings län började det med ett lunchmöte med en grupp engagerade företagare i slutet av januari. Samtidigt som den senaste Arbetsmiljöföreskriften just landat i alla företags brevlådor.

Galna politiska förslag oroar

FÖRETAGSAMHET Sedan januari 2015 äger och driver Amadeus Nilsson Statoil (Circle K) Eurostop i Jönköping. Men Amadeus resa som företagare började när hans pappa som tipsade om att Statoil, vid södra infarten i Falkenberg, var till salu. Ett halvår senare ägda han macken. ”Det är fräckt att ha en egen mack när man bara är 22 år gammal. Jag är fortsatt lite förvånad”, säger Amadeus Nilsson.

Samsyn behövs om en effektivare offentlig sektor

SOMMARKRÖNIKA En ökande och åldrande befolkning, tillsammans med flyktingkrisen, gör att den offentliga sektorn måste effektivisera sina verksamheter. Successiva skattehöjningar är ingen utväg, det leder till sämre drivkrafter till arbete och investeringar, vilket i sin tur påverkar tillväxt och välstånd negativt. Det skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika