Gotland

Hamngatan 3

621 57 Visby

Tel: 0498 - 24 96 60

Hotet mot Bromma dämpar Gotlandsflygs optimism

INFRASTRUKTUR Gotlandsflyg går mot ett nytt rekordår samtligt som hotet om en nedläggning av Bromma flygplats dämpar optimismen. Så många passagerare som nu under 2014 har man aldrig tidigare haft under bolagets 13-åriga historia. "Förra året hade vi 190 000 passagerare på flygningarna mellan Visby och Bromma. I år kommer vi upp i närmare 205 000" säger Gotlandsflygs chef Ola Mattsson.

Anders Thomasson
Bättre företagsklimat lika med fler jobb
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Bara företagen kan skapa nya jobb
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
En framtvingad avindustrialisering kan komma att stå Gotland dyrt
Läs Anders Thomassons kommentar »
Michaela Birgersson, studentmedarbetare på Svenskt Näringslivs Gotlandskontor.
Kostar Arbetsförmedlingen mer än den smakar?
Läs Michaela Birgerssons kommentar »
Anders Thomasson
Fortsatt kräftgång för Region Gotland!
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Vilken välskött verksamhet står näst på tur?
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Bortförklaringarnas tid är förbi!
Läs Anders Thomassons kommentar »

Ersättningssystem som främjar kvalitet och effektivitet i primärvården

RAPPORT Valfriheten i primärvården har debatterats flitigt men mycket av kritiken har egentligen inte handlat om vårdvalen i sig utan om att ersättningsmodeller inte i tillräcklig utsträckning har styrt mot de resultat man önskat sig. Svenskt Näringsliv har i dagarna släpp ny rapport på ämnet som syftar till att besvara frågan: ”Hur bör dagens ersättningssystem inom primärvården vidareutvecklas för att bättre främja kvalitet och effektivitet?”


Gotlands företagsklimat varierar med mätmetod

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Hur står det egentligen till med det gotländska företagsklimatet? Den ena undersökningen säger att Gotland gjort ett jättekliv i rätt riktning, den andra att företagsklimatet ligger i bottenskiktet i Sverige. Båda har på sätt och vis rätt eftersom man väger in helt olika faktorer.


Var med och avgör – rösta nu!

GOTLANDS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA Mymlan, Lena, Andreas, Ulrika och Thomas – så heter de utvalda finalisterna som vår jury valt ut bland alla nominerade i Gotlands mest företagsamma människa 2014. Nu är du med och avgör vem som vinner.

Det måste vara roligt att driva företag

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 "Jag är privilegierad som får jobba med min hobby. Men den som inte är beredd att emellanåt jobba nästan dygnet runt ska inte bli företagare", säger Andreas Wiklund. Han är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling – Gotlands mest företagsamma människa 2014.

Fantasifull turistmagnet

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 Fantasi och lust i kombination med en förmåga att kunna räkna plus och minus. Det ser Lena Blomquist som några grundläggande krav på en riktig entreprenör. Hon är en av fem finalister i Svenskt Näringslivs tävling Gotlands mest företagsamma människa 2014.


Sifferkoll ett måste för framgång

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 Det är helt avgörande att ha insikt i bolagets ekonomi. Utan sund ekonomi och  medarbetare som mår bra går det inte att skapa något välmående företag. Det säger Ulrika Magnusson på Katthammarsviks Rökeri AB. Hon är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Gotlands mest företagsamma människa 2014.

Drivkraft och mod gör entreprenören

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 "En stark drivkraft tillsammans med en förmåga att se och förverkliga möjligheterna det är egenskaper som utmärker en företagsam person" säger Thomas Östlund på Gotlands Slagteri i Visby. Han är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Gotlands mest företagsamma människa 2014.

Mymlan ser möjligheter som andra inte ser

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 "I varje situation finns en möjlighet och det gäller att utnyttja den. Det är stor skillnad mellan en traditionell anställning och att vara en entreprenör med jobbet som både passion och hobby", säger Mymlan Isenborg. Hon är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Gotlands mest företagsamma människa 2014.


”Branschen andas optimism”

UPPHANDLING Per Stephani, VD för Nybergs Entreprenad på Gotland, har tagit ett eget initiativ till att belysa möjligheterna med LOU.  Genom frukostmöten har politiker bjudits in för att få möjligheten att lära sig mer om LOU:s användningsområden. ”Regionen är för försiktig för att utnyttja LOU:s omfattning och dess spelregler. Varför inte öppna upp blicken och se hur man gör på andra ställen?”, framhåller Per Stephani.

Tufft att få lån för nystartade företag

FINANSIERING För befintliga och bärkraftiga företag är det sällan några större problem att få krediter för att exempelvis expandera eller utveckla verksamheten. Bekymren finns bland de nystartade företagen och bland dem som befinner sig i startskedet. Det hävdar Roger Hammarström, centrumledare för Visby Centrum AB.


Lärlingssystem i världsklass - så gör tyskarna

LÄRLINGSSYSTEM Hur får man Europas lägsta ungdomsarbetslöshet? I Tyskland ligger man bra till och många pekar på det tyska lärlingssystemet som en avgörande faktor. Systemet bygger dock på en över hundraårig tradition som gör det svårt för ett land som Sverige att kopiera det rakt av. Lärlingssystemet är mer än bara en utbildningsfråga och vill vi i Sverige dra samma nytta utav fler i lärlingsutbildning krävs ett helhetsgrepp anpassat till svenska förutsättningar.

En bransch med utmaningar

MATCHNING Matchningsproblematiken är ett faktum inom plåtslageribranschen och uppskattningsvis saknas det mellan 1500-2000 plåtslagare runt om i Sverige. Det konstaterade Stefan Gardell, ägare för Gardells plåtslageri på Gotland, under ett företagsbesök med Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv.

Ett mer medvetet studieval för en bättre matchad arbetsmarknad

RAPPORT Företag i många branscher skriker efter arbetskraft samtidigt som arbetslösheten bland unga och nyutbildade är hög, hur går det ihop? Problematiken berörs i rapporten ”Det ogrundade valet: En rapport om utbildningssystemets roll i missmatchen”, där det omedvetna studievalet läggs fram som en potentiell orsak till missmatchen.

Var fanns jobbskaparna i regeringsförklaringen?

SVERIGES NYA REGERING Vår nya statsminister, Stefan Löfven, har just avgett sin regeringsförklaring. Det som sägs och det som inte sägs här ger en fingervisning om hur den kommande budgeten kommer att se ut. Stefan Löfven vill stärka välfärden på olika sätt men nämnde inte dem som finansierar den, jobbskaparna.


Gotlands mest företagsamma människa 2014

DAGS ATT NOMINERA Jobb skapas av människor – av företagsamma människor som satsar och investerar, som vågar anställa, utveckla, styra om och ta konsekvenserna när allt inte går som det ska.
Nu riktar vi ljuset mot Gotlands mest företagsamma människor 2014. Vi söker förebilder som är värda att hyllas. Förebilder som ser möjligheter, som anställt sig själva och andra. Vilka företagsamma förebilder har du i din närhet? Kanske är det du själv?

Många argument för att anställa en student

UNGA PÅ ARBETSMARKNADEN På ett seminarium anordnat av Jusek under Almedalsveckan 2014 diskuterades och argumenterades fördelarna med att anställa studenter som läser teoretiska utbildningar. Upplägget är en ”win-win”situation, menar Magnus Hedberg, Jusek. På seminariet framhölls även att många av de studenter som är studentmedarbetare klarar studierna snabbare, får lättare jobb som är kvalificerade och i slutändan är det positivt för hela samhällsekonomin.


Utmaningar och möjligheter för Gotland

VAL 2014 De fyra kommande åren följs av ett fortsatt rödgrönt styre på Gotland. Det återstår att se om politikerna förverkligar ambitionerna gällande vad de vill med näringslivet. LRF, Företagarna, Tillväxt Gotland och Svenskt Näringsliv ställde innan valet ett antal frågor till politikerna på Gotland och som presenterades förra veckan. Förverkligande av dessa ambitioner kommer säkerligen innebära en del kompromissande.

Vad vill politikerna med näringslivet?

VAL 2014 De gotländska näringslivsorganisationerna ville inför valet ta reda på hur de olika partierna på Gotland ser på näringslivet och dess utvecklingsmöjligheter. Vi gick därför ut med ett antal frågor till partierna och svaren vi fick kan nu läsas här.


Jordbrukets betydelse för Gotland

Jordbrukets betydelse för Gotland är och har sedan länge varit stort och näringen bidrar till sysselsättningen på Gotland med 4144 antal sysselsatta enligt Region Gotlands ”Gotland i siffror 2014”. Det framhålls även att jord- och skogsbruket inklusive livsmedelindustrin på Gotland år 2011 omsatte 4155 miljoner kronor och att antalet jordbruks- och skogsföretag är 2022 stycken.

En match att matcha – eller?

MATCHNING Ung, nyutexaminerad och hela livet framför sig fyllt av möjligheter på arbetsmarknaden – eller? Som tur är finns Arbetsförmedlingen, dit man kan vända sig för att få hjälp att matchas utifrån sin bakgrund och kompetens med företag som är i behov av arbetskraft. Utopin vore om detta var fallet, men i dag ser det inte ut så.