Gotland

Hamngatan 3

621 57 Visby

Tel: 0498 - 24 96 60

Hur får vi fler och växande företag?

ALMEDALSVECKAN Detta var huvudfrågan på ett seminarium som Nordea anordnade under Almedalsveckan. Frågan ställdes till Anna Storåkers, chef för den svenska bankverksamheten hos Nordea, Hans Lindberg, chefsekonom för Moderaterna och Henrik Borelius, VD för Attendo.

”Kan de, kan vi!”

ALMEDALSVECKAN Henrik Svensson äger och driver skylttillverkaren SweProd Graphics i Visby. Företaget är numera också huvudägare i franchise-konceptet Skyltstället som i augusti flyttar hela sin produktion till ön. Affären gör företaget till Skandinaviens största inom sin gren. Henrik skulle önska fler lokala underleverantörer och mer samverkan på ön.

Kockduell med fokus på besöksnäringen

ALMEDALSVECKAN I Visitas kockduell var de första tävlande Chris Heister, landshövding i Stockholms län, och Mia Spendrup som driver Loka Brunn och Grythyttans Gästgiveri. Till sin hjälp hade de varsin vinnare av Årets Kock: Thomas Sjögren som vann 2015 och Fredrik Eriksson som vann 1987. Samtidigt som tävlingen pågick pratade de om besöksnäringens utmaningar.


Anders Thomasson
Bättre företagsklimat lika med fler jobb
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Bara företagen kan skapa nya jobb
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
En framtvingad avindustrialisering kan komma att stå Gotland dyrt
Läs Anders Thomassons kommentar »
Michaela Birgersson, studentmedarbetare på Svenskt Näringslivs Gotlandskontor.
Kostar Arbetsförmedlingen mer än den smakar?
Läs Michaela Birgerssons kommentar »
Anders Thomasson
Fortsatt kräftgång för Region Gotland!
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Vilken välskött verksamhet står näst på tur?
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Bortförklaringarnas tid är förbi!
Läs Anders Thomassons kommentar »

Storstad = Ångest, Gotland = Fokus

ALMEDALSVECKAN Tillväxt Gotland vill vara en katalysator för näringslivet på ön och jobbar med att identifiera och överkomma hinder för företagare. I år anordnar de seminarier under Almedalsveckan där deras mål är att få fler människor och företag att etablera sig på ön. Första talaren var Henrik Bergqvist som är en av grundarna till fotodistributören PicHit.Me. 

"Vi har företagen med oss"

ALMEDALSVECKAN En fantastisk plats att driva företag på. Det är företagarna på Gotland eniga om. Men liksom i övriga delar av landet finns bekymmer, bland annat med kompetens och integration. Det visade sig när Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne mötte företagare i Visby.


”Vinstbegränsning är överflödigt”

VÄLFÄRD Carina Funcks son Robin har levt med assistans hela livet. Dessvärre upplevde Carina att den kommunala assistansen hade begränsningar, och några lokala privata alternativ fanns inte att tillgå på den tiden. Därför startade Carina år 2003 Wisby Assistans, som idag har 19 kunder och 100 anställda. Under ett företagsbesök, där en riksdagsledamot och två regionpolitiker från socialnämnden medverkade, berättade Carina om sin verksamhet. 

Campus Gotlands ekonomistudenter saknar kontakt med näringslivet

UTBILDNING De var de sista ekonomistudenterna som började studera vid Högskolan på Gotland och de första som tar examen som studenter vid Uppsala universitet, Campus Gotland. Svenskt Näringsliv träffar två av dem för att höra vad som förde dem till ön, vad de tycker om utbildningen och vad som händer härnäst.

Besöksnäringen ska utvecklas hållbart

BESÖKSNÄRINGEN Under ett lunchseminarium tillsammans med Svenskt Näringsliv och Visita diskuterades hur besöksnäringen ska kunna utvecklas på ett hållbart sätt. Sara Sundquist från Visita menar att det inte behöver vara så svårt, utan att det är små och ganska enkla förändringar som gör stor skillnad.

”Som företagare tar man sig rätten att bestämma över sin vardag”

JOBBSKAPARE Mymlan Isenborg blev utsedd till Årets mest företagsamma människa 2014 för sitt arbete med restaurangen Surfers i Visby. Som ett bevis på sin företagsamhet öppnade Mymlan ytterligare en restaurang, i Stockholm, bara dagar efter prisutdelningen. I Mymlans nomineringarna be-skrevs hennes engagemang för både gäster och personal, vilket lyser igenom när man pratar med henne.


Företagare och politiker promenerade tillsammans

FÖRETAGSKLIMAT I förra veckan fick företagare och politiker möjlighet att träffas och prata under avslappnade former under en vandring över södra hällarna. Företagaren Pigge Werkelin påtalade hur bra det är att ses utanför de klassiska mötesrummen. Möten av den här typen leder till större förtroende från alla sidor. Pigge menade att det ibland känns som att det finns tre konkurrerande lag –  politiker, företagare och tjänstemän – när det som behövs är samspel.

Gummifabrik söker nytt miljötillstånd

JOBBSKAPARE Trelleborg Industrial Products Sweden AB i Havdhem har sökt ett nytt miljötillstånd som skulle göra det möjligt för fabriken att utöka sin produktion av olika gummivaror. Svenskt Näringsliv ringer upp den nytillträdde platschefen Martin Berg för att höra hur han ser på verksamheten och framtiden.


Ambitiöst lönearbete lockar högpresterande

LÖNEMODELL Hos callcenterföretaget UniGuide på Gotland har man ett ambitiöst lönearbete, med både HR-system och omfattande medarbetarsamtal. Lönearbetet förpliktigar och tar mycket tid, men håller kvar högpresterande medarbetare och ökar effektiviteten i företaget.

Engagemang bakom låg sjukfrånvaro

DEMENSBOENDE På östra Gotland ligger demensboendet Hattstugan. Ett målinriktat arbete har lett till mycket låga sjukskrivningstal och låg personalomsättning. Deras framgångsrecept handlar om engagemang.

Mer dialog ger Gotland bättre tillsyn och företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Tillsynen av företagens regelefterlevnad och arbetet för att skapa en uthållig tillväxt står inte i något motsatsförhållande till varandra. Tvärtom är det en fördel om de går hand i hand. Det blir en övergripande slutsats i den pågående förstudien om Tillväxt och Tillsyn där Gotland är en av pionjärerna.


Nationell satsning ska vidga ungas syn på arbetsmarknaden

SAMVERKAN ”En nyckel till att minska ungdomsarbetslösheten är att unga får en större medvetenhet kring var jobben faktiskt finns”, säger Per-Arne Gulbrandsen, vd för Adecco Sverige. Därför går företaget in och stödjer den nationella satsningen Arbetsmarknadskunskap.

O’Learys öppnar i nya arenan

JOBBSKAPARE Efter många om och men byggs det nu en ny inomhusarena i Visby. Arenan ska invigas i slutet av september och i samband med detta invigs också en restaurang i arenan. Svenskt Näringsliv besöker den ännu inte färdigbyggda arenan och träffar en av de blivande restauratörerna.

”Vill bli Sveriges finaste slakterianläggning”

JOBBSKAPARE Gotlands Slagteri driver sedan 2010 slakteriverksamheten i Visby. Verksamheten har vuxit mycket sedan dess, men Thomas Östlund, VD för både Gotlands Slagteri AB och dess huvudägare Svenskt Butikskött AB, vill fortsätta att utveckla verksamheten till Sveriges finaste slakterianläggning.

Nya förutsättningar för arbetsmiljöarbete

ARBETSMILJÖ "Sverige har en arbetsmiljö i världsklass, trots att vi jobbar allt mer sjunker antalet arbetsplatsolyckor" det menade Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv, vid ett seminarium i Visby där ett tjugotal gotländska företagare hade samlats. En enkät som Svenskt Näringsliv har gjort, bland drygt 1 000 medlemsföretag, visar att 95 procent av företagen ger arbetsmiljön hög eller mycket hög prioritet.


Anrika Gymnasie-SM avgjort

VISITA Nyligen korades vinnarna i Gymnasie-SM, den nationella tävlingen för Sveriges gymnasieskolor. Unga talanger fick chansen att visa sina färdigheter i grenarna hotell, turism, servering och kock. Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i årskurs 3, på Hotell och Turism- och Restaurang och Livsmedelsprogrammet.

Hannas häftiga resa till ett eget företag

ENTREPRENÖRSKAP För 20-åriga Hanna Jörnhammar från Visby har ett år med Ung Företagsamhet gett henne erfarenhet och självförtroende nog att starta företaget Lin Living. I början av året erhöll hon årets Anders Wall-­stipendium för Ung Företagsamhet.


Ideologi kan tvinga bort Avonova från Gotland

VÄLFÄRDSFÖRETAG "Det kommer signaler från den rödgröna majoriteten i regionen om att man vill minska utläggningen av uppdrag inom vård och omsorg till privata utförare och istället överföra allt i egen regi, precis som redan skett när det gäller äldreboenden" säger Lars Kroné, vd på Avonova Vård Gotland AB. Han menar att det i så fall enbart skulle bero på att ideologin får styra.

Bra företagsklimat - en förutsättning för tillväxt

DEBATT På Region Gotlands frukostmöte den 10 februari redogjordes för den spännande satsningen på att Gotland skall bli ”Årets tillväxtkommun 2018”. Ett utmärkt initiativ! En kraftsamling av det här slaget kan betyda mycket för utveckling och tillväxt på Gotland. Det är när samhället i stort befinner sig i tillväxt som också näringslivet frodas och tvärtom, när det sker tillväxt i näringslivet så frodas även det övriga samhället.


”Viktigare att vara trygg än att göra stort”

ENTREPRENÖSKAP Lena Blomqvist var en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling ”Årets mest företagsamma människa 2014” och driver sedan 1981 Krusmyntagården. Företaget består idag av örtagård, butik, café, restaurang och extern försäljning. Lenas filosofi är att tänka långsiktigt och utveckla alla delar i sin takt efter de ekonomiska förutsättningarna.

"Vi får aldrig sluta påpeka det som inte är bra"

JOBBSKAPARNA Svenskt Näringsliv på Gotland startade det nya året med ett lunchmöte tillsammans med representanter från det gotländska näringslivet. Under mötet presenterades bland annat Svenskt Näringslivs nya kampanj Jobbskaparna och Region Gotlands syn på företagande diskuterades.

Företagsenkät ger fakta när insatser diskuteras

FÖRETAGSKLIMAT Nu är årets enkät utskickad till 67 000 företagare i Sverige. "Svenskt Näringslivs enkät om det lokala företagsklimatet betyder väldigt mycket för oss företagare. I diskussioner med politiker måste vi ha något konkret att peka på", säger Monica Falkner på Storumans Tryckeri & Reklam.


Så gick det med hotet mot Campus Gotland

UTBILDNING I höstas föreslog den nya regeringen i sin budgetproposition att medlen för samgåendet mellan Uppsala universitet och före detta Högskolan på Gotland skulle dras in. Detta gjorde många oroade över vilka konsekvenser detta skulle Campus Gotland och Gotland i stort. "Det varit flera turer fram och tillbaka" säger Olle Jansson, rektorsråd vid Campus Gotland

Växande antal företag och färre konkurser

FÖRETAGANDE 2014 var ett bra år för företagandet på Gotland, i alla fall sätt till nystartade företag och antal konkurser. Närmare 200 fler företag fanns registrerade hos bolagsverket vid slutet av 2014 jämfört med 2013.