Gotland

Hamngatan 3

621 57 Visby

Tel: 0498 - 24 96 60

Nationell satsning ska vidga ungas syn på arbetsmarknaden

SAMVERKAN ”En nyckel till att minska ungdomsarbetslösheten är att unga får en större medvetenhet kring var jobben faktiskt finns”, säger Per-Arne Gulbrandsen, vd för Adecco Sverige. Därför går företaget in och stödjer den nationella lanseringen av konceptet.

Anders Thomasson
Bättre företagsklimat lika med fler jobb
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Bara företagen kan skapa nya jobb
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
En framtvingad avindustrialisering kan komma att stå Gotland dyrt
Läs Anders Thomassons kommentar »
Michaela Birgersson, studentmedarbetare på Svenskt Näringslivs Gotlandskontor.
Kostar Arbetsförmedlingen mer än den smakar?
Läs Michaela Birgerssons kommentar »
Anders Thomasson
Fortsatt kräftgång för Region Gotland!
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Vilken välskött verksamhet står näst på tur?
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Bortförklaringarnas tid är förbi!
Läs Anders Thomassons kommentar »

O’Learys öppnar i nya arenan

JOBBSKAPARE Efter många om och men byggs det nu en ny inomhusarena i Visby. Arenan ska invigas i slutet av september och i samband med detta invigs också en restaurang i arenan. Svenskt Näringsliv besöker den ännu inte färdigbyggda arenan och träffar en av de blivande restauratörerna.

”Vill bli Sveriges finaste slakterianläggning”

JOBBSKAPARE Gotlands Slagteri driver sedan 2010 slakteriverksamheten i Visby. Verksamheten har vuxit mycket sedan dess, men Thomas Östlund, VD för både Gotlands Slagteri AB och dess huvudägare Svenskt Butikskött AB, vill fortsätta att utveckla verksamheten till Sveriges finaste slakterianläggning.

Nya förutsättningar för arbetsmiljöarbete

ARBETSMILJÖ "Sverige har en arbetsmiljö i världsklass, trots att vi jobbar allt mer sjunker antalet arbetsplatsolyckor" det menade Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv, vid ett seminarium i Visby där ett tjugotal gotländska företagare hade samlats. En enkät som Svenskt Näringsliv har gjort, bland drygt 1 000 medlemsföretag, visar att 95 procent av företagen ger arbetsmiljön hög eller mycket hög prioritet.


Anrika Gymnasie-SM avgjort

VISITA Nyligen korades vinnarna i Gymnasie-SM, den nationella tävlingen för Sveriges gymnasieskolor. Unga talanger fick chansen att visa sina färdigheter i grenarna hotell, turism, servering och kock. Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i årskurs 3, på Hotell och Turism- och Restaurang och Livsmedelsprogrammet.

Hannas häftiga resa till ett eget företag

ENTREPRENÖRSKAP För 20-åriga Hanna Jörnhammar från Visby har ett år med Ung Företagsamhet gett henne erfarenhet och självförtroende nog att starta företaget Lin Living. I början av året erhöll hon årets Anders Wall-­stipendium för Ung Företagsamhet.

Företagare möter Gotlands riksdagsledarmöter

MÖTE De är båda nya på jobbet, de två gotländska riksdagsledamöterna Hanna Westerén (S) och Jesper Skalberg Karlsson (M). Förra veckan fick de båda ett avbrott från den nya vardagen då de var på Gotland och träffade Svenskt Näringslivs kärntrupp.


Bra företagsklimat - en förutsättning för tillväxt

DEBATT På Region Gotlands frukostmöte den 10 februari redogjordes för den spännande satsningen på att Gotland skall bli ”Årets tillväxtkommun 2018”. Ett utmärkt initiativ! En kraftsamling av det här slaget kan betyda mycket för utveckling och tillväxt på Gotland. Det är när samhället i stort befinner sig i tillväxt som också näringslivet frodas och tvärtom, när det sker tillväxt i näringslivet så frodas även det övriga samhället.

”Viktigare att vara trygg än att göra stort”

ENTREPRENÖSKAP Lena Blomqvist var en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling ”Årets mest företagsamma människa 2014” och driver sedan 1981 Krusmyntagården. Företaget består idag av örtagård, butik, café, restaurang och extern försäljning. Lenas filosofi är att tänka långsiktigt och utveckla alla delar i sin takt efter de ekonomiska förutsättningarna.


"Vi får aldrig sluta påpeka det som inte är bra"

JOBBSKAPARNA Svenskt Näringsliv på Gotland startade det nya året med ett lunchmöte tillsammans med representanter från det gotländska näringslivet. Under mötet presenterades bland annat Svenskt Näringslivs nya kampanj Jobbskaparna och Region Gotlands syn på företagande diskuterades.

Företagsenkät ger fakta när insatser diskuteras

FÖRETAGSKLIMAT Nu är årets enkät utskickad till 67 000 företagare i Sverige. "Svenskt Näringslivs enkät om det lokala företagsklimatet betyder väldigt mycket för oss företagare. I diskussioner med politiker måste vi ha något konkret att peka på", säger Monica Falkner på Storumans Tryckeri & Reklam.


Så gick det med hotet mot Campus Gotland

UTBILDNING I höstas föreslog den nya regeringen i sin budgetproposition att medlen för samgåendet mellan Uppsala universitet och före detta Högskolan på Gotland skulle dras in. Detta gjorde många oroade över vilka konsekvenser detta skulle Campus Gotland och Gotland i stort. "Det varit flera turer fram och tillbaka" säger Olle Jansson, rektorsråd vid Campus Gotland

Växande antal företag och färre konkurser

FÖRETAGANDE 2014 var ett bra år för företagandet på Gotland, i alla fall sätt till nystartade företag och antal konkurser. Närmare 200 fler företag fanns registrerade hos bolagsverket vid slutet av 2014 jämfört med 2013.


Hotet mot Bromma dämpar Gotlandsflygs optimism

INFRASTRUKTUR Gotlandsflyg går mot ett nytt rekordår samtligt som hotet om en nedläggning av Bromma flygplats dämpar optimismen. Så många passagerare som nu under 2014 har man aldrig tidigare haft under bolagets 13-åriga historia. "Förra året hade vi 190 000 passagerare på flygningarna mellan Visby och Bromma. I år kommer vi upp i närmare 205 000" säger Gotlandsflygs chef Ola Mattsson.


Ersättningssystem som främjar kvalitet och effektivitet i primärvården

RAPPORT Valfriheten i primärvården har debatterats flitigt men mycket av kritiken har egentligen inte handlat om vårdvalen i sig utan om att ersättningsmodeller inte i tillräcklig utsträckning har styrt mot de resultat man önskat sig. Svenskt Näringsliv har i dagarna släpp ny rapport på ämnet som syftar till att besvara frågan: ”Hur bör dagens ersättningssystem inom primärvården vidareutvecklas för att bättre främja kvalitet och effektivitet?”

Gotlands företagsklimat varierar med mätmetod

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Hur står det egentligen till med det gotländska företagsklimatet? Den ena undersökningen säger att Gotland gjort ett jättekliv i rätt riktning, den andra att företagsklimatet ligger i bottenskiktet i Sverige. Båda har på sätt och vis rätt eftersom man väger in helt olika faktorer.


Var med och avgör – rösta nu!

GOTLANDS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA Mymlan, Lena, Andreas, Ulrika och Thomas – så heter de utvalda finalisterna som vår jury valt ut bland alla nominerade i Gotlands mest företagsamma människa 2014. Nu är du med och avgör vem som vinner.

Det måste vara roligt att driva företag

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 "Jag är privilegierad som får jobba med min hobby. Men den som inte är beredd att emellanåt jobba nästan dygnet runt ska inte bli företagare", säger Andreas Wiklund. Han är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling – Gotlands mest företagsamma människa 2014.

Fantasifull turistmagnet

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 Fantasi och lust i kombination med en förmåga att kunna räkna plus och minus. Det ser Lena Blomquist som några grundläggande krav på en riktig entreprenör. Hon är en av fem finalister i Svenskt Näringslivs tävling Gotlands mest företagsamma människa 2014.


Sifferkoll ett måste för framgång

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 Det är helt avgörande att ha insikt i bolagets ekonomi. Utan sund ekonomi och  medarbetare som mår bra går det inte att skapa något välmående företag. Det säger Ulrika Magnusson på Katthammarsviks Rökeri AB. Hon är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Gotlands mest företagsamma människa 2014.

Drivkraft och mod gör entreprenören

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 "En stark drivkraft tillsammans med en förmåga att se och förverkliga möjligheterna det är egenskaper som utmärker en företagsam person" säger Thomas Östlund på Gotlands Slagteri i Visby. Han är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Gotlands mest företagsamma människa 2014.

Mymlan ser möjligheter som andra inte ser

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 "I varje situation finns en möjlighet och det gäller att utnyttja den. Det är stor skillnad mellan en traditionell anställning och att vara en entreprenör med jobbet som både passion och hobby", säger Mymlan Isenborg. Hon är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Gotlands mest företagsamma människa 2014.


Ett hotat Campus Gotland = ett hotat näringsliv?

CAMPUS GOTLAND Regeringen föreslår i budgetpropositionen att medlen för samgåendet mellan före detta högskolan på Gotland och Uppsala universitet ska dras in. Om dessa medel om 25 miljoner kronor ej utbetalas kan det få allvarliga konsekvenser för Campus Gotlands utveckling. ”Ingen såg detta förslag komma, varken här på Gotland eller i Uppsala. Det kan få allvarliga konsekvenser men vi hoppas att departementet kommer fram med en konstruktiv lösning”, säger Olle Jansson, rektorsråd för Uppsala universitet Campus Gotland.

”Branschen andas optimism”

UPPHANDLING Per Stephani, VD för Nybergs Entreprenad på Gotland, har tagit ett eget initiativ till att belysa möjligheterna med LOU.  Genom frukostmöten har politiker bjudits in för att få möjligheten att lära sig mer om LOU:s användningsområden. ”Regionen är för försiktig för att utnyttja LOU:s omfattning och dess spelregler. Varför inte öppna upp blicken och se hur man gör på andra ställen?”, framhåller Per Stephani.

Tufft att få lån för nystartade företag

FINANSIERING För befintliga och bärkraftiga företag är det sällan några större problem att få krediter för att exempelvis expandera eller utveckla verksamheten. Bekymren finns bland de nystartade företagen och bland dem som befinner sig i startskedet. Det hävdar Roger Hammarström, centrumledare för Visby Centrum AB.