Gotland

Hamngatan 3

621 57 Visby

Tel: 070 281 6447

En stark arbetsmarknad med matchningsproblem

SOMMARKRÖNIKA Konjunkturen har stärkts och arbetslösheten är på väg nedåt. Samtidigt finns det betydande matchningsproblem på arbetsmarknaden. Av alla de jobb som anmäls hos Arbetsförmedlingen kvarstår över 90 procent vid månadens slut. Det är betydligt högre än genomsnittet för de senaste åren. Det skriver Gabriella Chirico Willstedt, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Dags att gå från ord till handling

FÖRETAGSKLIMAT Region Gotland sänker i år sitt betyg på flera områden när Svenskt Näringsliv släpper svaren från sin stora enkätundersökning om företagsklimatet. Drygt 31 000 företagare i landets kommuner har talat om vad de tycker. Områden som företagarna har betygsatt är bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter samt kommunens service till företagen.

Det är fel väg att gå

SJUKSKATT Regeringen planerar att införa ett så kallat medfinansieringsansvar för sjukpenningen för arbetsgivarna. Enligt det förslaget som regeringen presenterat ska arbetsgivaren betala 25 procent av sjukpenningen för medarbetare som varit sjukskrivna längre än 90 dagar. Vi har frågat företagare i Gotlands län vad man tycker om förslaget.

Jobbkö Gotland runt

ARBETSMARKNAD Regeringens målsättning är att Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det innebär att 460 000 nya jobb behöver skapas på bara några år. Skulle alla de arbetssökande till dessa jobb ställa sig i kö utanför arbetsförmedlingen i Visby, så skulle den sträcka sig Gotland runt.

"Jag fattar inte att det ska vara så svårt att hjälpa till"

ARBETSFÖRMEDLINGEN Annabritta von Schulman ville anställa två nyanlända till familjens hotell i Visby på Gotland, men Arbetsförmedlingens byråkrati, dåliga matchningar och oklart ansvarstagande satte käppar i hjulet. Efter fem månader gav hon upp letandet.

Fel fokus vid upphandlingar

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare på Gotland vad de behöver för att växa och skapa fler jobb. Idag har turen kommit till Jane Lindell Ljunggren på grupp- och äldreboendet Hattstugan.

”Det finns alltid arbete som behöver utföras”

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare på Gotland vad de behöver för att växa och skapa fler jobb. Först ut är Patrik Von Corswant på Stafva Gård.

Nya tider, nya möjligheter

INTEGRATION Den ökade invandringen till Sverige ställer krav på våra mottagarsystem och utmanar invanda beteenden så är det, samtidigt är vi med och löser situationen för människor i kris och hjälpen skapar jobb och investeringar. Det finns all anledning att lyfta fram landets alla företagsamma människor som ständigt hittar nya lösningar och skapar möjligheter där andra mest ser hot. Anki Bomansom driver Bunge vandrarhem är en av dom.

"Välj efter intresse men gör ett medvetet val"

GYMNASIEVAL 2016 Den 20:e januari fram till den 15:e februari är det dags att välja gymnasieinriktning. Johan Olsson, utbildningsexpert på Svenskt Näringsliv, har koll på vad som är viktigt att tänka på och hur man ska bära sig åt för att göra det bästa möjliga valet till gymnasiet!

"Om företagsamma människor inte finns där du bor, vad blir kvar då?"

JOBBSKAPARPODDEN Vad kan man lära sig av företagsamma människor? Varför måste fler inse deras betydelse? Och vad är egentligen jobbskapandet i grunden ett resultat av? I det här nyårsavsnittet av Jobbskaparpodden är det ombytta roller: producenten Gustav Skogens intervjuar programledaren Sussi Yildiz Dag.

Låt inte EU-direktiv försvåra för vår produkt

ÖNSKELISTAN Det nya året är på väg och vi hoppas att 2016 blir ett år i företagsamhetens tecken. Vi har frågat några företagsamma människor vad de önskar sig inför 2016. Näst på tur att ge sin önskning är Henrik Jakobsson, ägare av Gotlandssnus.

Vi måste se till att det finns arbeten på Gotland

ÖNSKELISTAN Det nya året är på väg och vi hoppas att 2016 blir ett år i företagsamhetens tecken. Vi har frågat några företagsamma människor vad de önskar sig inför 2016. Först ut är Frida Domnauer som driver Värdshuset Lindgården i Visby.

Ständig strid för rättvis skolpeng

FRISKOLAN Atheneskolan vann striden om extra skolpeng mot region Gotland. Förvaltningsrätten slår fast att kommunen inte får kompensera de egna skolornas förluster utan att göra detsamma med friskolorna. ”Kan de kommunala skolorna inte hålla budgeten får de helt enkelt höja skolpengen – även för oss friskolor", säger Maria Westerlund, rektor på Atheneskolan.

Fokus på hög kvalitet, service och nya arbetstillfällen

FINALIST "Vår expandering på fastlandet och utomlands gör att jag och mina medarbetare bidrar till ökandet av Gotlands nationalprodukt och sätter Gotland på kartan" säger Henrik Ringbom, vd på BRS Networks. Han är en av fem finalister i Gotlands mest företagsamma 2015.

Lisa ger många unga en första fot in på arbetsmarknaden

FINALIST "Jag vill att det ska bli möjlig för fler att bo och jobba på landsbygden, och det kan göras möjligt genom att skapa fler jobb" säger Lisa Blochmann, som driver Sylvies Döttrar på Fårö. Hon är en av finalisterna i Gotlands mest företagsamma människa 2015.

Driven företagare som skapar arbetstillfällen i flera led

FINALIST "Vårt företag växer både på Gotland, fastlandet och kanske snart även utomlands. Allt detta stärker arbetsmarknaden på Gotland" säger Thomas Wickman, delägare i Hansa Event och nominerad till Gotlands mest företagsamma människa 2015.

Beröm för bra jobb måste vara mer än att slippa skäll

SEMINARIUM -Får vi inget skäll har vi gjort ett bra jobb. En del anställda tvingas nöja sig med den formen av beröm, men medarbetare behöver bli bekräftade på riktigt. Bekräftelse är en hörnpelare i allt ledarskap. Det förklarade Lars Svorse från utbildnings- och konsultbolaget Lovak på Svenskt Näringslivs oktoberutbildning i Visby om ledarskap för varaktig framgång.

Personliga intressen styr ungas val av jobb

SEMINARIUM - De personliga intressena spelar en allt större roll när unga människor väljer studieinriktning och arbetsplats. Det ställer helt nya krav på arbetsgivarna, konstaterade Ulrik Simonsson, vd på analysföretaget Ungdomsbarometern, när han talade på Svenskt Näringslivs företagsseminarium i Visby om hur företagen kan attrahera unga medarbetare.

Sichuankök i surfermiljö en växande succé

JOBBSKAPARPODDEN Från burgare och ribs till smakfulla smårätter från kinesiska provinsen Sichuan. Från Visby till Stockholm. Mymlan Isenborg som blev Gotlands mest företagsamma människa 2014, berättar om sin spännande företagarresa. Hur kommer man på idén att servera kinesisk mat i en surferrestaurang i Visby? Och hur blev Restaurang Surfers en succé som nu också öppnat i Stockholm?

Rekrytering - din viktigaste investering

SEMINARIUM Det blev många frågor och en hel del aha-upplevelser när en spännande grupp gotländska företag träffades för att lyssna på Viveca Brynbo och Charlotte Ahlquist arbetar på Experis med fokuserad rekrytering.