Gotland

Hamngatan 3

621 57 Visby

Tel: 070 281 6447

Länsstyrelsen mörkar om Ojnareskogen

MILJÖRÄTT Det EU-krav Länsstyrelsen på Gotland i striden om ett nytt Natura 2000-område hänvisar till finns inte. "Länsstyrelsens argumentation är minst sagt grumlig", säger Nicklas Skår, miljöjurist på Svenskt Näringsliv. I de dokument som åberopas framgår att Sverige inte behöver utpeka annat än områden för tumlare, havsgrottor och fladdermusen barbastell.


Lyssna, förstå, utföra, slutföra

KRÖNIKA Med dom fyra orden sammanfattar en företagare på Gotland sin idé om hur grunden för ett bättre företagsklimat skulle kunna läggas. Att det är dags för förändring råder det inget tvivel om då Gotland i dag ligger på plats 248 av 290 i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet.

Enhet Bygg tänker bättra sig

FÖRETAGSKLIMAT Enhet Bygg inom Samhällsbyggnadsförvaltningen har under en längre tid haft en mycket hög arbetsbelastning. Det har resulterat i långa handläggningstider, vilket medfört missnöje och oförståelse hos medborgarna samt dåliga omdömen i företagarundersökningar. Cecilia Heldtander Färnlöf, enhetschef för Enhet Bygg, är medveten om dessa problem och arbetar för att komma till rätta med situationen


Bygghandlare som tänker framåt

FÖRETAGSKLIMAT – Byggandet är motorn i samhället, det säger Peter Ahlqvist som äger bygghandeln XL-Bygg KG Ahlqvist. Under ett företagsbesök berättar Peter om sin verksamhet och hur det är att vara företagare på Gotland.


Viktigt att jobba med lönen

SOMMARKRÖNIKAN Lön som ett verktyg att motivera medarbetare att göra ett bra jobb utvecklar också företagen. Och när företagen går bättre skapas fler jobb och mer välfärd. Det är det enkla budskapet på den löneturné som Svenskt Näringsliv arrangerat under året, skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.

”Jag är inte rädd för att bli gammal och sjuk”

VÄLFÄRD Som 58-åring startade hon ett företag, i en yrkesgren hon aldrig jobbat tidigare, och flyttade dit jobben fanns. Svenskt Näringsliv träffar Eva Hanberg som sedan 2009 driver Evas hemtjänst i Slite på Nordöstra Gotland.


Färgstark entreprenör brinner för Gotland

ENTREPRENÖRSKAP Pigge Werkelin är inte okänd på Gotland efter många år av entreprenörskap. Att han inte är rädd för att säga vad han tycker har också bidragit till att många vet vem han är. Hans projekt är av varierande karaktär; allt från att starta flygbolag till en idé om ett knarkfritt Gotland. Trots att han har och haft otaliga bolag, 39 samtidigt som mest, har ännu inte ett enda gått i konkurs. En sak är säker; Pigge brinner för Gotland.

Morot effektivare än piska i miljöarbete

SOMMARKRÖNIKAN Debatten om hur miljöregler ska se ut finns på många håll. När man i Sverige ser företagen som en belastning i miljösammanhang ser man i länder som Storbritannien, Finland och USA dessa som en tillgång som kan bidra till miljöförbättringar. Är det bättre med piska eller morot i miljölagstiftningen, skriver Nicklas Skår, expert, miljörätt.

Vad kan Gotland lära av Grand Canaria?

BESÖKSNÄRINGEN Under ett seminarium pratade Therese Guovelin, ordförande i Hotell- och Restauranganställdas Förbund, om hur besöksnäringen kan utvecklas. Anders Thomasson, regionchef på Svenskt Näringsliv, pratade om vad Gotland kan göra och Birgitta Frejhagen, författare till boken Pionjärerna, pratade om turismen på Gran Canaria som har sin grund i ett samarbete mellan en spansk greveson och svenska entreprenörer.


Ungdomsskatten påverkar framtida sommarjobb

SOMMARKRÖNIKAN Sommarjobb är för många ungdomar den första riktiga kontakten med arbetslivet. Men när arbetsgivaravgiften för unga höjs talar mycket för att sommarjobben blir färre, skriver Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert.

Ständig kö till populära Atheneskolan

VÄLFÄRD Atheneskolan är en fristående för- och grundskola som grundades 2002 och ägs sedan 2010 av Pysslingen Förskolor & Skolor AB. Skolans profil vilar på konstarter, vilket bland annat innebär att alla elever har dans och fäktning på schemat. Svenskt Näringsliv besökte tillsammans med tre politiker varav en riksdagsledamot Atheneskolan och träffade Maria Westerlund är rektor tillika förskolechef.


”Kan de, kan vi!”

ALMEDALSVECKAN Henrik Svensson äger och driver skylttillverkaren SweProd Graphics i Visby. Företaget är numera också huvudägare i franchise-konceptet Skyltstället som i augusti flyttar hela sin produktion till ön. Affären gör företaget till Skandinaviens största inom sin gren. Henrik skulle önska fler lokala underleverantörer och mer samverkan på ön.

Kockduell med fokus på besöksnäringen

ALMEDALSVECKAN I Visitas kockduell var de första tävlande Chris Heister, landshövding i Stockholms län, och Mia Spendrup som driver Loka Brunn och Grythyttans Gästgiveri. Till sin hjälp hade de varsin vinnare av Årets Kock: Thomas Sjögren som vann 2015 och Fredrik Eriksson som vann 1987. Samtidigt som tävlingen pågick pratade de om besöksnäringens utmaningar.


Storstad = Ångest, Gotland = Fokus

ALMEDALSVECKAN Tillväxt Gotland vill vara en katalysator för näringslivet på ön och jobbar med att identifiera och överkomma hinder för företagare. I år anordnar de seminarier under Almedalsveckan där deras mål är att få fler människor och företag att etablera sig på ön. Första talaren var Henrik Bergqvist som är en av grundarna till fotodistributören PicHit.Me. 

"Vi har företagen med oss"

ALMEDALSVECKAN En fantastisk plats att driva företag på. Det är företagarna på Gotland eniga om. Men liksom i övriga delar av landet finns bekymmer, bland annat med kompetens och integration. Det visade sig när Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne mötte företagare i Visby.


”Vinstbegränsning är överflödigt”

VÄLFÄRD Carina Funcks son Robin har levt med assistans hela livet. Dessvärre upplevde Carina att den kommunala assistansen hade begränsningar, och några lokala privata alternativ fanns inte att tillgå på den tiden. Därför startade Carina år 2003 Wisby Assistans, som idag har 19 kunder och 100 anställda. Under ett företagsbesök, där en riksdagsledamot och två regionpolitiker från socialnämnden medverkade, berättade Carina om sin verksamhet. 

Campus Gotlands ekonomistudenter saknar kontakt med näringslivet

UTBILDNING De var de sista ekonomistudenterna som började studera vid Högskolan på Gotland och de första som tar examen som studenter vid Uppsala universitet, Campus Gotland. Svenskt Näringsliv träffar två av dem för att höra vad som förde dem till ön, vad de tycker om utbildningen och vad som händer härnäst.

Besöksnäringen ska utvecklas hållbart

BESÖKSNÄRINGEN Under ett lunchseminarium tillsammans med Svenskt Näringsliv och Visita diskuterades hur besöksnäringen ska kunna utvecklas på ett hållbart sätt. Sara Sundquist från Visita menar att det inte behöver vara så svårt, utan att det är små och ganska enkla förändringar som gör stor skillnad.

”Som företagare tar man sig rätten att bestämma över sin vardag”

JOBBSKAPARE Mymlan Isenborg blev utsedd till Årets mest företagsamma människa 2014 för sitt arbete med restaurangen Surfers i Visby. Som ett bevis på sin företagsamhet öppnade Mymlan ytterligare en restaurang, i Stockholm, bara dagar efter prisutdelningen. I Mymlans nomineringarna be-skrevs hennes engagemang för både gäster och personal, vilket lyser igenom när man pratar med henne.


Politisk ovilja lägger blöt filt över primärvården

VÄLFÄRDSFÖRETAG Lars Kroné är VD på Hansahälsan som bedriver vårdcentral och företagshälsovård. Lars kom in i verksamheten år 2008, då företaget befann sig i ett besvärligt ekonomiskt läge och målet var att få verksamheten att överleva. Idag har Hansahälsan över 7 000 listade patienter och sex läkare. Under ett företagsbesök, där två politiker från socialförvaltningen och en riksdagsledamot medverkade, berättar Lars om sin resa.

Företagare och politiker promenerade tillsammans

FÖRETAGSKLIMAT I förra veckan fick företagare och politiker möjlighet att träffas och prata under avslappnade former under en vandring över södra hällarna. Företagaren Pigge Werkelin påtalade hur bra det är att ses utanför de klassiska mötesrummen. Möten av den här typen leder till större förtroende från alla sidor. Pigge menade att det ibland känns som att det finns tre konkurrerande lag –  politiker, företagare och tjänstemän – när det som behövs är samspel.

Gummifabrik söker nytt miljötillstånd

JOBBSKAPARE Trelleborg Industrial Products Sweden AB i Havdhem har sökt ett nytt miljötillstånd som skulle göra det möjligt för fabriken att utöka sin produktion av olika gummivaror. Svenskt Näringsliv ringer upp den nytillträdde platschefen Martin Berg för att höra hur han ser på verksamheten och framtiden.