Gotland

Hamngatan 3

621 57 Visby

Tel: 0498 - 24 96 60

Var med och avgör – rösta nu!

GOTLANDS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA Mymlan, Lena, Andreas, Ulrika och Thomas – så heter de utvalda finalisterna som vår jury valt ut bland alla nominerade i Gotlands mest företagsamma människa 2014. Nu är du med och avgör vem som vinner.

Det måste vara roligt att driva företag

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 "Jag är privilegierad som får jobba med min hobby. Men den som inte är beredd att emellanåt jobba nästan dygnet runt ska inte bli företagare", säger Andreas Wiklund. Han är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling – Gotlands mest företagsamma människa 2014.

Fantasifull turistmagnet

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 Fantasi och lust i kombination med en förmåga att kunna räkna plus och minus. Det ser Lena Blomquist som några grundläggande krav på en riktig entreprenör. Hon är en av fem finalister i Svenskt Näringslivs tävling Gotlands mest företagsamma människa 2014.

Sifferkoll ett måste för framgång

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 Det är helt avgörande att ha insikt i bolagets ekonomi. Utan sund ekonomi och  medarbetare som mår bra går det inte att skapa något välmående företag. Det säger Ulrika Magnusson på Katthammarsviks Rökeri AB. Hon är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Gotlands mest företagsamma människa 2014.


Anders Thomasson
Bättre företagsklimat lika med fler jobb
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Bara företagen kan skapa nya jobb
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
En framtvingad avindustrialisering kan komma att stå Gotland dyrt
Läs Anders Thomassons kommentar »
Michaela Birgersson, studentmedarbetare på Svenskt Näringslivs Gotlandskontor.
Kostar Arbetsförmedlingen mer än den smakar?
Läs Michaela Birgerssons kommentar »
Anders Thomasson
Fortsatt kräftgång för Region Gotland!
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Vilken välskött verksamhet står näst på tur?
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Bortförklaringarnas tid är förbi!
Läs Anders Thomassons kommentar »

Drivkraft och mod gör entreprenören

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 "En stark drivkraft tillsammans med en förmåga att se och förverkliga möjligheterna det är egenskaper som utmärker en företagsam person" säger Thomas Östlund på Gotlands Slagteri i Visby. Han är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Gotlands mest företagsamma människa 2014.

Mymlan ser möjligheter som andra inte ser

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 "I varje situation finns en möjlighet och det gäller att utnyttja den. Det är stor skillnad mellan en traditionell anställning och att vara en entreprenör med jobbet som både passion och hobby", säger Mymlan Isenborg. Hon är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Gotlands mest företagsamma människa 2014.


”Branschen andas optimism”

UPPHANDLING Per Stephani, VD för Nybergs Entreprenad på Gotland, har tagit ett eget initiativ till att belysa möjligheterna med LOU.  Genom frukostmöten har politiker bjudits in för att få möjligheten att lära sig mer om LOU:s användningsområden. ”Regionen är för försiktig för att utnyttja LOU:s omfattning och dess spelregler. Varför inte öppna upp blicken och se hur man gör på andra ställen?”, framhåller Per Stephani.

Tufft att få lån för nystartade företag

FINANSIERING För befintliga och bärkraftiga företag är det sällan några större problem att få krediter för att exempelvis expandera eller utveckla verksamheten. Bekymren finns bland de nystartade företagen och bland dem som befinner sig i startskedet. Det hävdar Roger Hammarström, centrumledare för Visby Centrum AB.


En bransch med utmaningar

MATCHNING Matchningsproblematiken är ett faktum inom plåtslageribranschen och uppskattningsvis saknas det mellan 1500-2000 plåtslagare runt om i Sverige. Det konstaterade Stefan Gardell, ägare för Gardells plåtslageri på Gotland, under ett företagsbesök med Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv.

Ett mer medvetet studieval för en bättre matchad arbetsmarknad

RAPPORT Företag i många branscher skriker efter arbetskraft samtidigt som arbetslösheten bland unga och nyutbildade är hög, hur går det ihop? Problematiken berörs i rapporten ”Det ogrundade valet: En rapport om utbildningssystemets roll i missmatchen”, där det omedvetna studievalet läggs fram som en potentiell orsak till missmatchen.

Var fanns jobbskaparna i regeringsförklaringen?

SVERIGES NYA REGERING Vår nya statsminister, Stefan Löfven, har just avgett sin regeringsförklaring. Det som sägs och det som inte sägs här ger en fingervisning om hur den kommande budgeten kommer att se ut. Stefan Löfven vill stärka välfärden på olika sätt men nämnde inte dem som finansierar den, jobbskaparna.


Många argument för att anställa en student

UNGA PÅ ARBETSMARKNADEN På ett seminarium anordnat av Jusek under Almedalsveckan 2014 diskuterades och argumenterades fördelarna med att anställa studenter som läser teoretiska utbildningar. Upplägget är en ”win-win”situation, menar Magnus Hedberg, Jusek. På seminariet framhölls även att många av de studenter som är studentmedarbetare klarar studierna snabbare, får lättare jobb som är kvalificerade och i slutändan är det positivt för hela samhällsekonomin.


Utmaningar och möjligheter för Gotland

VAL 2014 De fyra kommande åren följs av ett fortsatt rödgrönt styre på Gotland. Det återstår att se om politikerna förverkligar ambitionerna gällande vad de vill med näringslivet. LRF, Företagarna, Tillväxt Gotland och Svenskt Näringsliv ställde innan valet ett antal frågor till politikerna på Gotland och som presenterades förra veckan. Förverkligande av dessa ambitioner kommer säkerligen innebära en del kompromissande.

Vad vill politikerna med näringslivet?

VAL 2014 De gotländska näringslivsorganisationerna ville inför valet ta reda på hur de olika partierna på Gotland ser på näringslivet och dess utvecklingsmöjligheter. Vi gick därför ut med ett antal frågor till partierna och svaren vi fick kan nu läsas här.


Skaparna av jobben saknas i valdebatten

VAL 2014 Om mindre än en vecka är det dags för det svenska folket att ta ställning till vem/vilka som ska få förtroendet att inneha regeringsmakten de fyra följande åren. Debatterna flödar. Det duelleras om skola, välfärd och försvar. Det diskuteras klimat, integration och jobb. Vad saknas då i valrörelsen, då duellerna och debatterna täcker upp de flesta parametrar som har betydelse för vårt samhälle? Önskvärt vore om det handlade mer om våra nyskapande entreprenörer och jobbskapare. Det tycker Anders Thomasson, regionchef för Svenskt Näringsliv på Gotland.

Jordbrukets betydelse för Gotland

Jordbrukets betydelse för Gotland är och har sedan länge varit stort och näringen bidrar till sysselsättningen på Gotland med 4144 antal sysselsatta enligt Region Gotlands ”Gotland i siffror 2014”. Det framhålls även att jord- och skogsbruket inklusive livsmedelindustrin på Gotland år 2011 omsatte 4155 miljoner kronor och att antalet jordbruks- och skogsföretag är 2022 stycken.

En match att matcha – eller?

MATCHNING Ung, nyutexaminerad och hela livet framför sig fyllt av möjligheter på arbetsmarknaden – eller? Som tur är finns Arbetsförmedlingen, dit man kan vända sig för att få hjälp att matchas utifrån sin bakgrund och kompetens med företag som är i behov av arbetskraft. Utopin vore om detta var fallet, men i dag ser det inte ut så.


Jobba jämställt!

KRÖNIKA Vad ska du göra i höst? Den frågan får många ungdomar den här årstiden från släktingar och vänner. Svaret är sällan givet eller enkelt. Men valet av utbildning och yrke påverkar såväl individens förutsättningar och företagens rekrytering som jämställdheten i arbetslivet. Därför vill jag rikta mig särskilt till dig som är ung i denna sommarkrönika.

”Ta rapporten med en tunna salt”

ALMEDALEN Blev det så mycket bättre med privatiseringen inom äldrevården? Niklas Nordström, kommunalråd (S), Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet och Annelie Nordström, Ordförande för Kommunal deltog i panelen när Kommunal släppte rapporten med samma namn under Almedalen.

Staten tar för sig

KRÖNIKA När man lyssnar på debatten kan det ibland låta som att vi befinner oss i en omfattande privatiseringsvåg. Eller experiment som en del föraktfullt kallar det. Det har visserligen skett en del konkurrensutsättningar på senare år. Men det är inte det som är det främsta kännetecknet för den tid vi lever i.