Gotland

Hamngatan 3

621 57 Visby

Tel: 070 281 6447

I stormig omvärld och skakig inhemsk politik behövs förändring

SEMINARIUM Det händer mycket snabbt nu båderunt omkring oss och här hemma, David Ahlin från reseachföretaget Ipsos är på besök på Gotland och möter Katarina Ringstedt, Projektengagemang, Lars Elfström, Gotlands Elförsörjning AB och Kjell Jonsson, Gotland Green Cab AB för ett intensivt samtal om det politiskaläget.

Fokus på hög kvalitet, service och nya arbetstillfällen

FINALIST "Vår expandering på fastlandet och utomlands gör att jag och mina medarbetare bidrar till ökandet av Gotlands nationalprodukt och sätter Gotland på kartan" säger Henrik Ringbom, vd på BRS Networks. Han är en av fem finalister i Gotlands mest företagsamma 2015.


Lisa ger många unga en första fot in på arbetsmarknaden

FINALIST "Jag vill att det ska bli möjlig för fler att bo och jobba på landsbygden, och det kan göras möjligt genom att skapa fler jobb" säger Lisa Blochmann, som driver Sylvies Döttrar på Fårö. Hon är en av finalisterna i Gotlands mest företagsamma människa 2015.

Driven företagare som skapar arbetstillfällen i flera led

FINALIST "Vårt företag växer både på Gotland, fastlandet och kanske snart även utomlands. Allt detta stärker arbetsmarknaden på Gotland" säger Thomas Wickman, delägare i Hansa Event och nominerad till Gotlands mest företagsamma människa 2015.


Beröm för bra jobb måste vara mer än att slippa skäll

SEMINARIUM -Får vi inget skäll har vi gjort ett bra jobb. En del anställda tvingas nöja sig med den formen av beröm, men medarbetare behöver bli bekräftade på riktigt. Bekräftelse är en hörnpelare i allt ledarskap. Det förklarade Lars Svorse från utbildnings- och konsultbolaget Lovak på Svenskt Näringslivs oktoberutbildning i Visby om ledarskap för varaktig framgång.

Personliga intressen styr ungas val av jobb

SEMINARIUM - De personliga intressena spelar en allt större roll när unga människor väljer studieinriktning och arbetsplats. Det ställer helt nya krav på arbetsgivarna, konstaterade Ulrik Simonsson, vd på analysföretaget Ungdomsbarometern, när han talade på Svenskt Näringslivs företagsseminarium i Visby om hur företagen kan attrahera unga medarbetare.


Sichuankök i surfermiljö en växande succé

JOBBSKAPARPODDEN Från burgare och ribs till smakfulla smårätter från kinesiska provinsen Sichuan. Från Visby till Stockholm. Mymlan Isenborg som blev Gotlands mest företagsamma människa 2014, berättar om sin spännande företagarresa. Hur kommer man på idén att servera kinesisk mat i en surferrestaurang i Visby? Och hur blev Restaurang Surfers en succé som nu också öppnat i Stockholm?

Rekrytering - din viktigaste investering

SEMINARIUM Det blev många frågor och en hel del aha-upplevelser när en spännande grupp gotländska företag träffades för att lyssna på Viveca Brynbo och Charlotte Ahlquist arbetar på Experis med fokuserad rekrytering.


Lyssna, förstå, utföra, slutföra

KRÖNIKA Med dom fyra orden sammanfattar en företagare på Gotland sin idé om hur grunden för ett bättre företagsklimat skulle kunna läggas. Att det är dags för förändring råder det inget tvivel om då Gotland i dag ligger på plats 248 av 290 i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet.

Länsstyrelsen mörkar om Ojnareskogen

MILJÖRÄTT Det EU-krav Länsstyrelsen på Gotland i striden om ett nytt Natura 2000-område hänvisar till finns inte. "Länsstyrelsens argumentation är minst sagt grumlig", säger Nicklas Skår, miljöjurist på Svenskt Näringsliv. I de dokument som åberopas framgår att Sverige inte behöver utpeka annat än områden för tumlare, havsgrottor och fladdermusen barbastell.


Enhet Bygg tänker bättra sig

FÖRETAGSKLIMAT Enhet Bygg inom Samhällsbyggnadsförvaltningen har under en längre tid haft en mycket hög arbetsbelastning. Det har resulterat i långa handläggningstider, vilket medfört missnöje och oförståelse hos medborgarna samt dåliga omdömen i företagarundersökningar. Cecilia Heldtander Färnlöf, enhetschef för Enhet Bygg, är medveten om dessa problem och arbetar för att komma till rätta med situationen


Bygghandlare som tänker framåt

FÖRETAGSKLIMAT – Byggandet är motorn i samhället, det säger Peter Ahlqvist som äger bygghandeln XL-Bygg KG Ahlqvist. Under ett företagsbesök berättar Peter om sin verksamhet och hur det är att vara företagare på Gotland.


”Jag är inte rädd för att bli gammal och sjuk”

VÄLFÄRD Som 58-åring startade hon ett företag, i en yrkesgren hon aldrig jobbat tidigare, och flyttade dit jobben fanns. Svenskt Näringsliv träffar Eva Hanberg som sedan 2009 driver Evas hemtjänst i Slite på Nordöstra Gotland.


Färgstark entreprenör brinner för Gotland

ENTREPRENÖRSKAP Pigge Werkelin är inte okänd på Gotland efter många år av entreprenörskap. Att han inte är rädd för att säga vad han tycker har också bidragit till att många vet vem han är. Hans projekt är av varierande karaktär; allt från att starta flygbolag till en idé om ett knarkfritt Gotland. Trots att han har och haft otaliga bolag, 39 samtidigt som mest, har ännu inte ett enda gått i konkurs. En sak är säker; Pigge brinner för Gotland.

Morot effektivare än piska i miljöarbete

SOMMARKRÖNIKAN Debatten om hur miljöregler ska se ut finns på många håll. När man i Sverige ser företagen som en belastning i miljösammanhang ser man i länder som Storbritannien, Finland och USA dessa som en tillgång som kan bidra till miljöförbättringar. Är det bättre med piska eller morot i miljölagstiftningen, skriver Nicklas Skår, expert, miljörätt.

Vad kan Gotland lära av Grand Canaria?

BESÖKSNÄRINGEN Under ett seminarium pratade Therese Guovelin, ordförande i Hotell- och Restauranganställdas Förbund, om hur besöksnäringen kan utvecklas. Anders Thomasson, regionchef på Svenskt Näringsliv, pratade om vad Gotland kan göra och Birgitta Frejhagen, författare till boken Pionjärerna, pratade om turismen på Gran Canaria som har sin grund i ett samarbete mellan en spansk greveson och svenska entreprenörer.


Ungdomsskatten påverkar framtida sommarjobb

SOMMARKRÖNIKAN Sommarjobb är för många ungdomar den första riktiga kontakten med arbetslivet. Men när arbetsgivaravgiften för unga höjs talar mycket för att sommarjobben blir färre, skriver Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert.

Ständig kö till populära Atheneskolan

VÄLFÄRD Atheneskolan är en fristående för- och grundskola som grundades 2002 och ägs sedan 2010 av Pysslingen Förskolor & Skolor AB. Skolans profil vilar på konstarter, vilket bland annat innebär att alla elever har dans och fäktning på schemat. Svenskt Näringsliv besökte tillsammans med tre politiker varav en riksdagsledamot Atheneskolan och träffade Maria Westerlund är rektor tillika förskolechef.


Välfärd genom arbete eller konsumtion?

SOMMARKRÖNIKAN Argumentationen inför löneförhandlingarna kommer att stå mellan dem som hävdar att höga löneökningar måste förtjänas och dem som vill driva på löneökningar som ett medel att få fart på en konsumtionsdriven tillväxt, skriver Christer Ågren, vice vd.