Gotland

Hamngatan 3

621 57 Visby

Tel: 070 281 6447

Anders Thomasson
Bättre företagsklimat lika med fler jobb
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Bara företagen kan skapa nya jobb
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
En framtvingad avindustrialisering kan komma att stå Gotland dyrt
Läs Anders Thomassons kommentar »
Michaela Birgersson, studentmedarbetare på Svenskt Näringslivs Gotlandskontor.
Kostar Arbetsförmedlingen mer än den smakar?
Läs Michaela Birgerssons kommentar »
Anders Thomasson
Fortsatt kräftgång för Region Gotland!
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Vilken välskött verksamhet står näst på tur?
Läs Anders Thomassons kommentar »
Anders Thomasson
Bortförklaringarnas tid är förbi!
Läs Anders Thomassons kommentar »

Enhet Bygg tänker bättra sig

FÖRETAGSKLIMAT Enhet Bygg inom Samhällsbyggnadsförvaltningen har under en längre tid haft en mycket hög arbetsbelastning. Det har resulterat i långa handläggningstider, vilket medfört missnöje och oförståelse hos medborgarna samt dåliga omdömen i företagarundersökningar. Cecilia Heldtander Färnlöf, enhetschef för Enhet Bygg, är medveten om dessa problem och arbetar för att komma till rätta med situationen


Bygghandlare som tänker framåt

FÖRETAGSKLIMAT – Byggandet är motorn i samhället, det säger Peter Ahlqvist som äger bygghandeln XL-Bygg KG Ahlqvist. Under ett företagsbesök berättar Peter om sin verksamhet och hur det är att vara företagare på Gotland.


”Jag är inte rädd för att bli gammal och sjuk”

VÄLFÄRD Som 58-åring startade hon ett företag, i en yrkesgren hon aldrig jobbat tidigare, och flyttade dit jobben fanns. Svenskt Näringsliv träffar Eva Hanberg som sedan 2009 driver Evas hemtjänst i Slite på Nordöstra Gotland.


Färgstark entreprenör brinner för Gotland

ENTREPRENÖRSKAP Pigge Werkelin är inte okänd på Gotland efter många år av entreprenörskap. Att han inte är rädd för att säga vad han tycker har också bidragit till att många vet vem han är. Hans projekt är av varierande karaktär; allt från att starta flygbolag till en idé om ett knarkfritt Gotland. Trots att han har och haft otaliga bolag, 39 samtidigt som mest, har ännu inte ett enda gått i konkurs. En sak är säker; Pigge brinner för Gotland.

Morot effektivare än piska i miljöarbete

SOMMARKRÖNIKAN Debatten om hur miljöregler ska se ut finns på många håll. När man i Sverige ser företagen som en belastning i miljösammanhang ser man i länder som Storbritannien, Finland och USA dessa som en tillgång som kan bidra till miljöförbättringar. Är det bättre med piska eller morot i miljölagstiftningen, skriver Nicklas Skår, expert, miljörätt.

Vad kan Gotland lära av Grand Canaria?

BESÖKSNÄRINGEN Under ett seminarium pratade Therese Guovelin, ordförande i Hotell- och Restauranganställdas Förbund, om hur besöksnäringen kan utvecklas. Anders Thomasson, regionchef på Svenskt Näringsliv, pratade om vad Gotland kan göra och Birgitta Frejhagen, författare till boken Pionjärerna, pratade om turismen på Gran Canaria som har sin grund i ett samarbete mellan en spansk greveson och svenska entreprenörer.


Ungdomsskatten påverkar framtida sommarjobb

SOMMARKRÖNIKAN Sommarjobb är för många ungdomar den första riktiga kontakten med arbetslivet. Men när arbetsgivaravgiften för unga höjs talar mycket för att sommarjobben blir färre, skriver Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert.

Ständig kö till populära Atheneskolan

VÄLFÄRD Atheneskolan är en fristående för- och grundskola som grundades 2002 och ägs sedan 2010 av Pysslingen Förskolor & Skolor AB. Skolans profil vilar på konstarter, vilket bland annat innebär att alla elever har dans och fäktning på schemat. Svenskt Näringsliv besökte tillsammans med tre politiker varav en riksdagsledamot Atheneskolan och träffade Maria Westerlund är rektor tillika förskolechef.


Hur får vi fler och växande företag?

ALMEDALSVECKAN Detta var huvudfrågan på ett seminarium som Nordea anordnade under Almedalsveckan. Frågan ställdes till Anna Storåkers, chef för den svenska bankverksamheten hos Nordea, Hans Lindberg, chefsekonom för Moderaterna och Henrik Borelius, VD för Attendo.

”Kan de, kan vi!”

ALMEDALSVECKAN Henrik Svensson äger och driver skylttillverkaren SweProd Graphics i Visby. Företaget är numera också huvudägare i franchise-konceptet Skyltstället som i augusti flyttar hela sin produktion till ön. Affären gör företaget till Skandinaviens största inom sin gren. Henrik skulle önska fler lokala underleverantörer och mer samverkan på ön.

Kockduell med fokus på besöksnäringen

ALMEDALSVECKAN I Visitas kockduell var de första tävlande Chris Heister, landshövding i Stockholms län, och Mia Spendrup som driver Loka Brunn och Grythyttans Gästgiveri. Till sin hjälp hade de varsin vinnare av Årets Kock: Thomas Sjögren som vann 2015 och Fredrik Eriksson som vann 1987. Samtidigt som tävlingen pågick pratade de om besöksnäringens utmaningar.


Storstad = Ångest, Gotland = Fokus

ALMEDALSVECKAN Tillväxt Gotland vill vara en katalysator för näringslivet på ön och jobbar med att identifiera och överkomma hinder för företagare. I år anordnar de seminarier under Almedalsveckan där deras mål är att få fler människor och företag att etablera sig på ön. Första talaren var Henrik Bergqvist som är en av grundarna till fotodistributören PicHit.Me. 

"Vi har företagen med oss"

ALMEDALSVECKAN En fantastisk plats att driva företag på. Det är företagarna på Gotland eniga om. Men liksom i övriga delar av landet finns bekymmer, bland annat med kompetens och integration. Det visade sig när Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne mötte företagare i Visby.


”Vinstbegränsning är överflödigt”

VÄLFÄRD Carina Funcks son Robin har levt med assistans hela livet. Dessvärre upplevde Carina att den kommunala assistansen hade begränsningar, och några lokala privata alternativ fanns inte att tillgå på den tiden. Därför startade Carina år 2003 Wisby Assistans, som idag har 19 kunder och 100 anställda. Under ett företagsbesök, där en riksdagsledamot och två regionpolitiker från socialnämnden medverkade, berättade Carina om sin verksamhet. 

Campus Gotlands ekonomistudenter saknar kontakt med näringslivet

UTBILDNING De var de sista ekonomistudenterna som började studera vid Högskolan på Gotland och de första som tar examen som studenter vid Uppsala universitet, Campus Gotland. Svenskt Näringsliv träffar två av dem för att höra vad som förde dem till ön, vad de tycker om utbildningen och vad som händer härnäst.

Besöksnäringen ska utvecklas hållbart

BESÖKSNÄRINGEN Under ett lunchseminarium tillsammans med Svenskt Näringsliv och Visita diskuterades hur besöksnäringen ska kunna utvecklas på ett hållbart sätt. Sara Sundquist från Visita menar att det inte behöver vara så svårt, utan att det är små och ganska enkla förändringar som gör stor skillnad.

”Som företagare tar man sig rätten att bestämma över sin vardag”

JOBBSKAPARE Mymlan Isenborg blev utsedd till Årets mest företagsamma människa 2014 för sitt arbete med restaurangen Surfers i Visby. Som ett bevis på sin företagsamhet öppnade Mymlan ytterligare en restaurang, i Stockholm, bara dagar efter prisutdelningen. I Mymlans nomineringarna be-skrevs hennes engagemang för både gäster och personal, vilket lyser igenom när man pratar med henne.


Företagare och politiker promenerade tillsammans

FÖRETAGSKLIMAT I förra veckan fick företagare och politiker möjlighet att träffas och prata under avslappnade former under en vandring över södra hällarna. Företagaren Pigge Werkelin påtalade hur bra det är att ses utanför de klassiska mötesrummen. Möten av den här typen leder till större förtroende från alla sidor. Pigge menade att det ibland känns som att det finns tre konkurrerande lag –  politiker, företagare och tjänstemän – när det som behövs är samspel.

Gummifabrik söker nytt miljötillstånd

JOBBSKAPARE Trelleborg Industrial Products Sweden AB i Havdhem har sökt ett nytt miljötillstånd som skulle göra det möjligt för fabriken att utöka sin produktion av olika gummivaror. Svenskt Näringsliv ringer upp den nytillträdde platschefen Martin Berg för att höra hur han ser på verksamheten och framtiden.


Socialförsäkring i förändring

SOCIALFÖRSÄKRING Omkring 55 procent av alla sjukfall avslutas inom de tre första dagarna, därefter sker en markant minskning av sjukfall mellan dag sju och åtta. " Det är därför återkommande korttidssjukskrivningar som är det största bekymret för företagen" menar Catharina Bäck, ansvarig för socialförsäkringar på Svenskt Näringsliv, som under ett seminarium i Visby informerade om förändringarna i socialförsäkringen.

Engagemang bakom låg sjukfrånvaro

DEMENSBOENDE På östra Gotland ligger demensboendet Hattstugan. Ett målinriktat arbete har lett till mycket låga sjukskrivningstal och låg personalomsättning. Deras framgångsrecept handlar om engagemang.

Mer dialog ger Gotland bättre tillsyn och företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Tillsynen av företagens regelefterlevnad och arbetet för att skapa en uthållig tillväxt står inte i något motsatsförhållande till varandra. Tvärtom är det en fördel om de går hand i hand. Det blir en övergripande slutsats i den pågående förstudien om Tillväxt och Tillsyn där Gotland är en av pionjärerna.